• Persoonlijk & betrokken
 • Op maat en creatieve aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Conversie optimalisatie & Conversie verhogen 2023!

conversie aanpak

auteur: marco bouman

Hoi, goed dat je hier bent!
Je bent op zoek naar een effectieve manier om de conversie van jullie webshop / website te verbeteren?

Daar help ik je graag verder mee!

tijd om de conversie te verhogen :-)

 • Ontvangt je website / shop veel bezoekers, maar weinig bestellingen / aanvragen?
 • Ben jij al gestart met het verbeteren van de online effectiviteit?
 • Heb je het gevoel dat het Conversiepercentage veel te laag is? 
 • Is er al veel aan optimalisatie gedaan, maar blijven de resultaten uit?
 • Heb je het idee dat er veel meer uitgehaald kan worden dan nu het geval?

Lees dan zeker mijn onderstaande artikel met 10 gouden tips. (versie 2023)

Mkb-bedrijven helpen met website optimalisatie & online groei doe ik sinds 2007 met veel plezier :-)

hoe verhoog je de conversie? (14 tips)

Ik merk dat mkb-bedrijven vooral bezig zijn met het genereren van meer verkeer naar hun website / webshop toe: betere trefwoordenposities, het optimaliseren van Google Ads adverteren, meer inzetten op Email-marketing etc.

Allemaal goed, want meestal geldt: hoe meer bezoekers, hoe meer de conversie (in absolute zin) zal stijgen.

Maar... vaak wordt het verbeteren  van de conversie maar nauwelijks gedaan. En wat betekent het voor je marketingbudget als het lukt om de effectiviteit van je website / webshop bijvoorbeeld te verdubbelen??

Dan is het óf het besparen van marketingkosten óf het verdubbelen van de resultaten / omzet!

Inhoud van dit artikel:

De scope van het optimaliseren van conversie

In mijn ogen omvat conversie verhogen meer dan alleen de kleur van een CTA-button of wat A/B-testen. Ik zie conversie verbeteren een aantal lagen dieper gaan.

Wanneer jouw website (webshop) erin slaagt om deze diepere laag (identiteit) commercieel vriendelijk naar buiten te brengen, heeft dit behoorlijk invloed op het conversiepercentage.

Hier een schemaatje die ik hanteer:

website conversie
 


Durf jij de uitdaging aan?

Bekijk dan mijn conversie optimalisatie traject! (sinds 2007). Inhoud:

 • Google Analytics-analyse (voorbereiding)
 • Diepgaande scan van jouw website / webshop (voorbereiding) 
 • Concurrentiescan 
 • Creatieve marketingsessie (2 uur) of online vragenlijst + telefonisch consult
 • Strategisch conversieverbeterplan voor jullie website / webshop 
 • Telefonische toelichting op rapportage achteraf
 • Evaluatie na implementatie

online groei traject


De oorsprong van dit conversie verhogen artikel ligt in 2008. Het artikel is in 2023 geheel geactualiseerd aan de hand van meer dan 500 uitgevoerde trajecten bij mkb-websites en -webshops. 

Wat is conversie optimalisatie?

Ik wil even kort terug naar het begin, naar de betekenis van conversie optimalisatie, ook wel ‘conversiemarketing’ genoemd.

De betekenis van conversie optimalisatie en het waarom van conversie verhogen is het optimaliseren van je online conversies = webshop optimalisatie (online effectiviteit verbeteren). Een conversie is een gewenste actie die bezoekers op jouw website / in jouw webshop doen.
Bekijk hier hoe je hoe je de conversie berekenen kan.

Dit kan bijvoorbeeld zijn:
-    Een offerteaanvraag
-    Een (eerste) bestelling
-    Een telefoontje
-    Een aanmelding op een programma
-    Een inschrijving op een nieuwsbrief
-    Etc.

conversie funnel optimaliseren

Al deze conversies (doelen) kun je meetbaar maken in Google Analytics. Meestal ligt dit conversiepercentage bij online leadgeneratie rond de 1% en bij shops tussen de 1% en de 5% (afhankelijk van de situatie).

Dit betekent dat circa 95% tot 99% van je bezoekers niets doet op jouw website / in jouw webshop en vaak na een vluchtig bezoek je website verlaat (en wellicht nooit meer terugkomt). 

Door het verhogen  van de conversie: meer conversies

Het verhogen van de conversie van je website / webshop is de verzameling van acties die ertoe leiden dat bezoekers eerder / sneller gaan converteren. Jouw website / webshop wordt effectiever, de gemiddelde sessieduur stijgt en het bouncepercentage daalt.

Je website is beter in staat om leads te genereren / nieuwe klanten te werven. Dit is echt een pull marketing benadering, trek de klanten naar je toe!

Deze conversieverhogende acties hebben dus niet direct invloed op het aantal bezoekers dat op jouw domein komt, maar hebben direct invloed op de effectiviteit van jouw webshop / website. En bij de meeste mkb-websites / -webshops liggen hier juist de grote kansen!!

Met een eerste indruk de online conversie optimaliseren

In dit artikel met 10 effectieve stappen leg ik met mijn tips de nadruk op de eerste indruk. Wanneer deze eerste online indruk goed is (of verbeterd is), is de kans groter dat (nieuwe) bezoekers gaan converteren.

Het werkt als een soort piramide, een conversie optimalisatie piramide of conversietrechter.

conversieoptimalisatie website

Als CRO specialist besteed ik daarom minder aandacht aan zuiver optische zaken, zoals een kleur van een knopje of de locatie van een button.

De conversieverhogende tips die ik hier geef, zitten een laag dieper en raken de identiteit van jouw website / webshop, de identiteit van jouw bedrijf. Dit zijn vaak op maat creatieve ideeen voor jouw website / webshop.

Dit artikel heb ik  geschreven voor eigenaren van mkb-websites / -webshops die het conversiepercentage van hun website / webshop willen verhogen. 

Wel eens berekend wat 30% conversie verbetering je concreet oplevert?


10 gouden conversie optimalisatie tips

Hieronder staan 10 actuele stappen om de conversie van jouw website / webshop te verhogen, gebaseerd op ruim 13 jaar conversie ervaring. Weet dat dit slechts een selectie is uit alle mogelijkheden.

En houd er rekening mee dat conversie verbeteren altijd per website (webshop) / branche / product verschillend werkt.

Ben je er klaar voor?
Hier mijn artikel met 10 gouden tips!

1. Ultieme online strategie

Het begint bij het definiëren van de ultieme online marketing strategie: de blauwdruk onder je website / webshop. Een slimme online strategie heeft altijd te maken met keuzes maken.

Want wat je vooral wilt, is dat nieuwe bezoekers overtuigd raken van jouw aanbod. Wat laat je dan prominent zien? En wat niet (of minder)? 

De ingrediënten van deze online blauwdruk(strategie) gaan onder andere over: doelgroepen, aanbod, onderscheidend vermogen en Positionering.

Je wilt je online zo manifesteren dat een nieuwe bezoeker kiest voor jouw bedrijf. Een optimale eerste indruk en zo min mogelijk drempels (conversielekken) laten hem / haar converteren!

Dit stukje strategie kwam in bijna alle 500 conversie projecten die ik heb gedaan naar voren!

2. Slimme positionering

website conversie verbeteren

De meeste mkb-websites / -webshops zijn relatief onbekend. Ze hebben geen marketingafdelingen, zoals Coolblue of andere grote online spelers. Dan is het dus extra belangrijk dat je website / webshop zelf direct het verhaal vertelt... door middel van slimme online positionering!

Essentiële vragen (en vooral de antwoorden) helpen hierbij:

 • In welk segment ben je werkzaam?
 • Welk probleem wordt er opgelost?
 • Waarom biedt jouw bedrijf de beste oplossing?
 • Hoe ziet de ideale doelgroep / klant eruit?
 • Wat zijn de belangrijkste USP’s?

Antwoorden op deze vragen zijn bouwstenen om nieuwe bezoekers direct te laten snappen wat ze kunnen verwachten! De creatie van een voorkeurspositie in hun mindset! 

3. Onderscheid door USP’s 

Ieder bedrijf / iedere webshop heeft zijn specifieke bestaansrecht. Je biedt iets unieks, iets speciaals wat echt waarde toevoegt. Klanten weten dit (daarom zijn ze klant), medewerkers weten dit, leveranciers vaak ook…

Maar meestal zijn juist deze krachtpunten niet eenvoudig terug te vinden op een website / in een webshop, nieuwe bezoekers hebben geen flauw idee hiervan.

Als je weet dat een bezoeker meestal in circa 7 seconden (of minder) beslist te blijven of weg te gaan, wordt opeens het belang van dieperliggende USP’s zichtbaar.

Het gaat hier niet om oppervlakkige zaken (lage prijzen / hoge service etc.), maar het gaat hier om de ‘raison d'être’ / onderscheidend vermogen vertaald naar unieke verkoopargumenten, naar nieuwe bezoekers! ‘Dit zijn wij!’ Weer een stukje conversie erbij...

Unique Selling Points

4. Contentmarketing

Het gaat dus om je verhaal! (ook wel storytelling genoemd): Wie je bent, wat jouw aanbod zo speciaal maakt en het liefst helderheid over voor wie je dit doet.

Dit verhaal is content. En het zo vertellen dat nieuwe online bezoekers echt geïnteresseerd raken… is ‘contentmarketing’. 

Iedere pagina (product, blogartikel, informatie, dienst, landingspagina etc.) is een potentiële A1-locatie om de bezoeker te informeren, maar vooral ook om bij hem/haar interesse op te wekken, te overtuigen en zelfs  online te verleiden! In een stijl die 100% past bij jouw bedrijf.

Zelfs mailberichten en automatische berichten zijn onderdeel van deze content marketing! 

5. Trek kwalitatief bezoek

De hoogte van het conversieratio niet alleen afhankelijk van wat er op een webshop / site staat. Ieder verkeerskanaal heeft zo zijn eigen conversiepercentage. Doorgaans is het organische verkeer (via zoekmachines) het meest kwalitatief.

En dan is het wel handig dat je website / webshop op de juiste trefwoorden(combinaties) beter online vindbaar wordt!

Blinkt jouw website / webshop qua SEO niet uit, dan is dit een gemiste kans.

Zelfs op het niveau van de metatags kun je de conversie verbetere door de metatags conversiegerichter te maken verhoog de de click trough rate!

Inzetten op de juiste zoekwoorden, de juiste technische SEO-instellingen, waardevolle SEO-content, nieuwe SEO-functionaliteiten en SEO landingspagina's… zorgt ervoor dat het meest kwalitatieve kanaal groeit. En hier betaal je niet per klik! 

6. Top gebruikerservaring

website conversie verbeteren

Nieuwe bezoekers die niet eenvoudig kunnen vinden wat ze zoeken, of de navigatie niet begrijpen, of direct al struikelen over pop-ups en andere meldingen… zijn binnen een paar seconden weg en klikken door naar het volgende zoekresultaat.

Een top gebruiksvriendelijke website is een absolute basisvereiste bij conversie laten stijgen. Niet wegklikken, maar gewoon blijven. 

Ondanks dat de meeste user experience-punten voor zich spreken, zijn deze binnen een groot deel van mkb-websites / -webshops niet voldoende op orde.

Denk aan een te lange navigatie, een onduidelijke indeling, te lange teksten, een slecht doorgevoerde mobiele versie, een te lange laadtijd, onhandige navigatiemenu’s, te veel verplichte velden op formulieren etc.

Hier vallen conversie punten te winnen! Let vooral op mobiele optimalisatie (dit wordt steeds belangrijker).

7. Creëer conversiepaden

Conversie optimaliseren kan alleen met slimme Conversiepaden: wat wil je dat je bezoeker doet?

Bij het definiëren van deze conversiepaden (conversietrechter) is het goed om te weten dat niet alle bezoekers hetzelfde zijn. De een wil het liefst bellen, de ander wil contact per mail, of telefonisch bestellen of juist direct online… 

Ook is het handig te weten waar in de klantreis bezoekers zitten. Sommige mensen zijn zich aan het oriënteren, daar waar andere precies weten wat ze willen en dit NU willen.

Het is goed om de conversiepaden zo in te richten dat je ieder type bezoeker de mogelijkheid geeft te converteren. Dit vergroot je conversie kansen behoorlijk!

8. Overtuigende teksten

website analyse

Dit is een zeer essentieel element in de totale mix van conversie optimalisatie. Of het nu gaat om een webshop of website: wanneer teksten authentiek overtuigen en verleiden, zetten ze aan tot actie.

Een belangrijk element hierin is het perspectief waarin de teksten zijn geschreven. Ze zijn er totaal voor de bezoeker, vanuit zijn perspectief gemaakt! 100% pakkende teksten!

Daarnaast zit de overtuigingskracht ook in het feit dat de teksten niet primair gaan over het aanbod, maar juist over het resultaat ervan! (Verkoop boren en geen gaten.) En… een tekst mag slim opgebouwd worden:

 1. Benoem het probleem / dilemma van je bezoeker.
 2. Geef aan wat oorzaken kunnen zijn.
 3. Vertel dat het ook anders kan.
 4. En kom dan pas met jouw product / dienst.

9. Hanteer Call To Actions

De bezoeker die je vooral wilt laten converteren, is de bezoeker die nieuw is (terugkerende bezoekers hebben vaak al voor jouw website / webshop gekozen). Juist deze nieuwe bezoeker kent jouw webshop / website nog niet.

Het is zeer belangrijk om juist voor deze nieuwe bezoekers te werken met heldere Call To Actions (CTA's).

Zo help je deze bezoeker een handje met het aandienen van mogelijk interessante content. Dit kan dik commercieel (in een webshop), maar dit kan ook dun redactioneel... de manier hangt af van je bedrijf.

Belangrijke punten hierbij zijn: consistentie, wees concreet, onderzoek bezoekerspaden, hoeveelheid en frequentie, eenvoud en, vooral belangrijk, om met CTA’s te testen en te optimaliseren.

En zorg voor mooie bedankpagina's om doelen in Google Analytics meetbaar te maken.

10. Dicht conversielekken

conversieoptimalisatie

Los van de creatie van de ultieme eerste indruk, is het zaak om mogelijke conversielekken (drempels) zo veel mogelijk te dichten. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende conversielekken:

 • Laadsnelheid: Dit is vaak een potentieel irritatiepunt. Dit verhelpen is ook goed voor organische vindbaarheid: een snelle website positioneert beter. 
 • Te lange teksten: Online lezen is veel vluchtiger. Zijn teksten te lang, dan haakt men sneller af.
 • Slordig design: Wanneer je inzet op conversie optimalisatie, wil je niet dat bezoekers afhaken vanwege een inconsistent, slecht geïmplementeerd design.
 • Te commercieel: Kijk uit met het gebruik van pop-ups en automatische berichten.
 • Transparantie: Veel bezoekers hechten er waarde aan te weten wie erachter zit. Als deze informatie te summier is, kan dit snel een reden zijn om af te haken.
 • Actueel: Wanneer je data gebruikt, zorg dan dat je actueel blijft.
 • Verplichte velden: Conversie verhogen is het makkelijk maken om te reageren. Wanneer formulieren te lang zijn of velden verplicht, creëer je juist een drempel. 

Alleen al het dichten van grote conversielekken.... is winnen aan conversiekracht!

wat zijn de voordelen van conversie optimalisatie?

Als midden of klein bedrijf wil je natuurlijk zoveel mogelijk klanten aantrekken en zoveel mogelijk verkopen realiseren. Om dit te doen is het belangrijk om de website en marketinginspanningen te optimaliseren voor conversie.

Conversie optimaliseren is het proces van het verbeteren van de website- en marketingprestaties om het aantal bezoekers dat een specifieke actie onderneemt te verhogen. Dit kan variëren van het aanvragen van een offerte tot het plaatsen van een bestelling.

Hier zijn enkele van de voordelen van conversie optimalisatie voor midden en klein bedrijf:

Verhoogt conversieratio's

Het belangrijkste voordeel van conversie optimalisatie is dat het kan leiden tot een aanzienlijke toename van de conversieratio's.

Door je website te optimaliseren voor conversies, kun je de bezoekers die je website bezoeken, beter converteren naar klanten. Dit betekent dat je meer rendement haalt uit uw marketing- en advertentie-uitgaven.

Verlaagt marketingkosten

Als je de conversieratio's verhoogt, kunt je de marketingkosten verlagen. Dit komt doordat je meer klanten uit dezelfde hoeveelheid bezoekers haalt.

Hierdoor hoef je minder te investeren in dure marketingcampagnes om dezelfde resultaten te behalen.

Verbetert de klantervaring

Conversies optimaliseren is gericht op het verbeteren van de klantervaring. Dit betekent dat je je website beter kunt afstemmen op de behoeften van je klanten.

Dit kan leiden tot meer tevreden klanten die terugkomen en die positieve mond-tot-mondreclame over uw bedrijf genereren.

Vergroot klantenloyaliteit

Door de klantervaring te verbeteren en de conversieratio's te verhogen, vergroot je ook de klantenloyaliteit. Loyaliteit kan leiden tot een hogere klantwaarde en meer herhaalaankopen.

Verbetert het inzicht in de doelgroep

Het optimaliseren van je website en marketing voor conversies vereist gedetailleerd inzicht in uw doelgroep.

Door het uitvoeren van conversie-optimalisatietests en het analyseren van de resultaten, krijg je een beter inzicht in de behoeften en voorkeuren van je klanten. Dit inzicht kan je helpen bij het ontwikkelen van effectievere marketingcampagnes in de toekomst.

Kortom, het optimaliseren van conversies kan voor midden en klein bedrijf een groot verschil maken.

Het kan leiden tot een hogere conversieratio, lagere marketingkosten, verbeterde klantervaring en klantenloyaliteit, en beter inzicht in de doelgroep. Het is daarom een ​​belangrijke investering voor elk bedrijf dat online succes wil behalen!

hoe verhoog je de conversie voor webshops?

Ondanks dat veel elementen universeel zijn, zijn er behoorlijk wat verbeterpunten specifiek voor webshops. Hieronder een opsomming van de mogelijkheden om de conversie te verbetern voor webshops:

 • Verbeter de gebruikerservaring: Maak het navigeren op de webshop gemakkelijker en zorg dat de website snel laadt.
 • Gebruik urgency en schaarste: Creëer een gevoel van urgentie en schaarste door bijvoorbeeld kortingsacties of tijdelijke aanbiedingen aan te bieden.
 • Optimaliseer voor mobiele apparaten: Zorg dat de website ook op mobiele apparaten goed te gebruiken is.
 • Verminder het aantal stappen in het aankoopproces: Maak het aankoopproces zo kort en eenvoudig mogelijk.
 • Bied live chat aan: Geef bezoekers de mogelijkheid om direct vragen te stellen en zorg voor een snelle reactietijd.
 • Geef een garantie of retourbeleid: Laat zien dat je vertrouwen hebt in het product of de dienst en biedt klanten de mogelijkheid om het product of de dienst te retourneren.
 • Gebruik video's: Maak gebruik van video's om de voordelen van het product of de dienst te laten zien.
 • Maak gebruik van e-mailmarketing: Stuur gepersonaliseerde e-mails om klanten terug te laten komen en meer producten of diensten aan te bieden.
 • Bied verschillende betaalmethoden aan: Zorg dat klanten kunnen betalen op de manier die voor hen het meest comfortabel is.
 • Gebruik reviews: Laat klanten reviews achterlaten en gebruik deze reviews om het product of de dienst te verbeteren.
 • Maak gebruik van upselling en cross-selling: Bied gerelateerde producten of diensten aan tijdens het aankoopproces.
 • Maak gebruik van retargeting: Benader klanten die de website hebben verlaten opnieuw met gerichte advertenties.
 • Optimaliseer de checkout pagina: Maak het betalen zo eenvoudig mogelijk en biedt de mogelijkheid om het bestelproces op te slaan.
 • Bied gratis verzending aan: Maak het aantrekkelijker voor klanten om bij jou te bestellen door gratis verzending aan te bieden.

Wat kun je van verwachten?

webshop conversie

Sinds 2007 heb ik al meer dan 500 trajecten uitgevoerd voor mkb-webshops / -websites. Als conversie verhogen specialist zie ik dat bij de meeste bedrijven de minimale groei van het conversiepercentage 30% bedraagt in het eerste jaar.

Bij sommige bedrijven is zelfs meer dan een verdubbeling gerealiseerd. Eén ding is zeker: als er niets aan conversie optimaliseren wordt gedaan, laat je kansen liggen! 

Wil je weten wat de concrete mogelijkheden zijn voor jouw site / shop? Stuur me dan een berichtje en ik kijk met je mee! (Je zit nergens aan vast, hoor.)

Meer weten over dit thema?

Alle artikelen over conversie optimalisatie bij elkaar!

Meer feitelijke informatie 

Mijn aanpak


Mijn aanpak

Geïnteresseerd? Dan is mijn conversie optimalisatie traject iets voor jouw bedrijf! Ik kijk dan mee in Google Analytics, we scannen de website / webshop en in een creatieve marketingsessie brengen we alle belangrijke conversieverbeterpunten in kaart.

online groei traject

Over Marco Bouman

conversie optimalisatie

converwsie optimalisatie specialistHallo, ik ben Marco, online groei consultant sinds 2007. Met veel plezier begeleid ik mkb-bedrijven (3-50 fte) met online groeien: meer bezoekers & een hogere online effectiviteit. Wil jij weten waar de online groeikansen liggen voor jouw website / webshop? Maak dan gebruik van mijn online groeiscan. Tot zo!  

Meest gestelde vragen

Waarom is conversie optimalisatie belangrijk?
Conversie optimalisatie is belangrijk omdat het kan leiden tot hogere conversieratio's, wat uiteindelijk kan leiden tot meer verkoop en omzet. Door het verbeteren van de gebruikerservaring en het optimaliseren van de conversiefunnel, kan conversie optimalisatie ook leiden tot een betere merkperceptie en klanttevredenheid.
Wat zijn enkele belangrijke conversie optimalisatie technieken?
Enkele belangrijke conversie optimalisatie technieken zijn: het verminderen van afleidingen op de pagina, het verbeteren van de leesbaarheid en scannen van inhoud, het toevoegen van sociale bewijs, het verbeteren van de call-to-action knoppen en het vereenvoudigen van het check-outproces.
Hoe meet je conversie optimalisatie?
Conversie optimalisatie kan worden gemeten door het bijhouden van conversies via analytics en het vergelijken van de conversieratio's voor en na de conversie optimalisatie activiteiten. A/B-testen kan ook worden gebruikt om te bepalen welke versie van een pagina of call-to-action beter presteert.
Wat zijn enkele veelvoorkomende conversie optimalisatie fouten?
Enkele veelvoorkomende conversie optimalisatie fouten zijn het niet begrijpen van de doelgroep, te veel vertrouwen op aannames in plaats van feiten en gegevens, het niet testen van wijzigingen en het niet rekening houden met de mobiele gebruikerservaring.
1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
Online marketing
WIKI
Meld
je nu aan

MIJN MKB KLANTEN

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

 

 

   
   
   

 

MARCOBOUMAN.COM

Marco Bouman
Conversie Optimalisatie specialist voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  GROENEKAN (UTRECHT)

Contactformulier

T: 030-2272323
   

marketing wiki
 

ONLINE GROEIEN:

Ook betere online resultaten?
-Meer leads
-Meer aanvragen
-Meer orders
-Meer offertes
-Hogere conversies

Bekijk het online groeitraject
Tarief: € 1.450,-
Lees meer

groei traject
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman