• Persoonlijk & betrokken
 • Op maat en creatieve aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Conversie optimalisatie & Conversie verhogen!

conversie verhogen
conversie verhogen

auteur: marco bouman

tips om de conversie te verhogen!

 • Ontvangt je website / shop veel bezoekers, maar weinig bestellingen / aanvragen?
 • Ben jij al gestart met de online effectiviteit te verbeteren?
 • Heb je het gevoel dat het Conversiepercentage veel te laag is? 
 • Is er al veel aan optimalisatie gedaan, maar blijven de resultaten uit?

Lees dan mijn onderstaande artikel met 10 gouden tips. (versie 2023)
Of lees direct meer over mijn conversie optimalisatie traject!

Mkb-bedrijven helpen met conversie optimalisatie & online groei doe ik sinds 2007 met veel plezier :-)

tips voor het verhogen van de conversie

Ik merk dat mkb-bedrijven vooral bezig zijn met het genereren van meer verkeer naar hun website / webshop toe: betere trefwoordenposities, het optimaliseren van Google Ads, meer inzetten op nieuwsbrieven etc.

Allemaal goed, want meestal geldt: hoe meer bezoekers, hoe meer de conversie (in absolute zin) zal stijgen.

Maar vaak wordt conversie optimalisatie / (verbeteren van de online effectiviteit) nauwelijks gedaan. En wat betekent het voor je marketingbudget als het lukt om de effectiviteit van je website / webshop bijvoorbeeld te verdubbelen??

Dan is het óf het besparen van marketingkosten óf het verdubbelen van de resultaten / omzet!

Inhoud van dit artikel:

De scope van het optimaliseren van conversie

In mijn ogen omvat conversie verhogen meer dan alleen de kleur van een CTA-button of wat A/B-testen. Ik zie conversie verbeteren een aantal lagen dieper gaan.

Wanneer jouw website (webshop) erin slaagt om deze diepere laag (identiteit) commercieel vriendelijk naar buiten te brengen, heeft dit behoorlijk invloed op het conversiepercentage.

Hier een schemaatje die ik hanteer:

conversie verbeteren
 


Durf jij de uitdaging aan?

Bekijk dan mijn conversie optimalisatie traject! (sinds 2007). Inhoud:

 • Google Analytics-analyse (voorbereiding)
 • Diepgaande scan van jouw website / webshop (voorbereiding) 
 • Concurrentiescan 
 • Creatieve marketingsessie (2 uur) of online vragenlijst + telefonisch consult
 • Strategisch conversieverbeterplan voor jullie website / webshop 
 • Telefonische toelichting op rapportage achteraf
 • Evaluatie na implementatie

Conversie optimalisatie traject


De oorsprong van dit conversie verhogen artikel ligt in 2008. Het artikel is in 2023 geheel geactualiseerd aan de hand van meer dan 500 uitgevoerde trajecten bij mkb-websites en -webshops. 

Wat is conversie optimalisatie?

Ik wil even kort terug naar het begin, naar de betekenis van conversie optimalisatie, ook wel ‘conversiemarketing’ genoemd. De betekenis van conversie optimalisatie en het waarom van conversie verhogen is het optimaliseren van je online conversies = webshop optimalisatie (online effectiviteit verbeteren). Een conversie is een gewenste actie die bezoekers op jouw website / in jouw webshop doen. Dit kan bijvoorbeeld zijn:
-    Een offerteaanvraag
-    Een (eerste) bestelling
-    Een telefoontje
-    Een aanmelding op een programma
-    Een inschrijving op een nieuwsbrief
-    Etc.

conversie verhogen website

Conversie verhogen

Al deze conversies (doelen) kun je meetbaar maken in Google Analytics. Meestal ligt dit conversiepercentage bij online leadgeneratie rond de 1% en bij shops tussen de 1% en de 5% (afhankelijk van de situatie).

Dit betekent dat circa 95% tot 99% van je bezoekers niets doet op jouw website / in jouw webshop en vaak na een vluchtig bezoek je website verlaat (en wellicht nooit meer terugkomt). 

Door conversie verhogen: meer conversies

Het verhogen van de conversie van je website / webshop is de verzameling van acties die ertoe leiden dat bezoekers eerder / sneller gaan converteren. Jouw website / webshop wordt effectiever, de gemiddelde sessieduur stijgt en het bouncepercentage daalt.

Je website is beter in staat om leads te genereren / nieuwe klanten te werven. Dit is echt een pull marketing benadering, trek de klanten naar je toe!

Deze conversieverhogende acties hebben dus niet direct invloed op het aantal bezoekers dat op jouw domein komt, maar hebben direct invloed op de effectiviteit van jouw webshop / website. En bij de meeste mkb-websites / -webshops liggen hier juist de grote kansen!!

Met een eerste indruk de online conversie verhogen

In dit artikel met 10 effectieve stappen leg ik met mijn tips de nadruk op de eerste indruk. Wanneer deze eerste online indruk goed is (of verbeterd is), is de kans groter dat (nieuwe) bezoekers gaan converteren.

Het werkt als een soort piramide, een conversie optimalisatie piramide.

conversieoptimalisatie website

Als conversie optimalisatie specialist besteed ik daarom minder aandacht aan zuiver optische zaken, zoals een kleur van een knopje of de locatie van een button.

De conversieverhogende tips die ik hier geef, zitten een laag dieper en raken de identiteit van jouw website / webshop, de identiteit van jouw bedrijf. Dit zijn vaak op maat creatieve ideeen voor jouw website / webshop.

Dit artikel heb ik (als conversie verhogen specialist) geschreven voor eigenaren van mkb-websites / -webshops die het conversiepercentage van hun website / webshop willen verhogen. 

Dus het conversie verhogen website en conversie verbeteren webshop proces! Dit is altijd een belangrijk onderdeel bij online leads genereren en online klanten werven.

Wel eens berekend wat 30% conversie verbetering concreet oplevert?


10 gouden conversie optimalisatie tips

website conversie
Hieronder staan 10 actuele stappen om de conversie van jouw website / webshop te verhogen, gebaseerd op ruim 13 jaar conversie ervaring. Weet dat dit slechts een selectie is uit alle mogelijkheden. En houd er rekening mee dat conversie verbeteren altijd per website (webshop) / branche / product verschillend werkt.

Ben je er klaar voor? Hier mijn artikel!

1. Ultieme online strategie

Het begint bij het definiëren van de ultieme online marketing strategie: de blauwdruk onder je website / webshop. Een slimme online strategie heeft altijd te maken met keuzes maken. Want wat je vooral wilt, is dat nieuwe bezoekers overtuigd raken van jouw aanbod. Wat laat je dan prominent zien? En wat niet (of minder)? Conversie webshop.

De ingrediënten van deze online blauwdruk(strategie) gaan onder andere over: doelgroepen, aanbod, onderscheidend vermogen en Positionering.

Je wilt je online zo manifesteren dat een nieuwe bezoeker kiest voor jouw bedrijf. Een optimale eerste indruk en zo min mogelijk drempels (conversielekken) laten hem / haar converteren!

Dit stukje strategie kwam in bijna alle 500 conversie projecten die ik heb gedaan naar voren!

2. Slimme positionering

website conversie verhogen

De meeste mkb-websites / -webshops zijn relatief onbekend. Ze hebben geen marketingafdelingen, zoals Coolblue of andere grote online spelers. Dan is het dus extra belangrijk dat je website / webshop zelf direct het verhaal vertelt! 

Essentiële vragen (en vooral de antwoorden) helpen hierbij:

 • In welk segment ben je werkzaam?
 • Welk probleem wordt er opgelost?
 • Waarom biedt jouw bedrijf de beste oplossing?
 • Hoe ziet de ideale doelgroep / klant eruit?
 • Wat zijn de belangrijkste USP’s?

Antwoorden op deze vragen zijn bouwstenen om nieuwe bezoekers direct te laten snappen wat ze kunnen verwachten! De creatie van een voorkeurspositie in hun mindset! 

3. Onderscheid door USP’s 

Ieder bedrijf / iedere webshop heeft zijn specifieke bestaansrecht. Je biedt iets unieks, iets speciaals wat echt waarde toevoegt. Klanten weten dit (daarom zijn ze klant), medewerkers weten dit, leveranciers vaak ook…

Maar meestal zijn juist deze krachtpunten niet eenvoudig terug te vinden op een website / in een webshop, nieuwe bezoekers hebben geen flauw idee hiervan.

Als je weet dat een bezoeker meestal in circa 7 seconden (of minder) beslist te blijven of weg te gaan, wordt opeens het belang van dieperliggende USP’s zichtbaar.

Het gaat hier niet om oppervlakkige zaken (lage prijzen / hoge service etc.), maar het gaat hier om de ‘raison d'être’ / onderscheidend vermogen vertaald naar unieke verkoopargumenten, naar nieuwe bezoekers! ‘Dit zijn wij!’ Weer een stukje conversie erbij...

conversie verhogen website

4. Contentmarketing

Het gaat dus om je verhaal! (ook wel storytelling genoemd): Wie je bent, wat jouw aanbod zo speciaal maakt en het liefst helderheid over voor wie je dit doet.

Dit verhaal is content. En het zo vertellen dat nieuwe online bezoekers echt geïnteresseerd raken… is ‘contentmarketing’. 

Iedere pagina (product, blogartikel, informatie, dienst, landingspagina etc.) is een potentiële A1-locatie om de bezoeker te informeren, maar vooral ook om bij hem/haar interesse op te wekken, te overtuigen en zelfs  online te verleiden! In een stijl die 100% past bij jouw bedrijf.

Zelfs mailberichten en automatische berichten zijn onderdeel van deze content marketing! 

5. Trek kwalitatief bezoek

De hoogte van een conversiepercentage is niet alleen afhankelijk van wat er op een webshop / site staat. Ieder verkeerskanaal heeft zo zijn eigen conversiepercentage. Doorgaans is het organische verkeer (via zoekmachines) het meest kwalitatief.

En dan is het wel handig dat je website / webshop op de juiste trefwoorden(combinaties) beter online vindbaar wordt!

Blinkt jouw website / webshop qua SEO niet uit, dan is dit een gemiste kans.

Inzetten op de juiste zoekwoorden, de juiste technische SEO-instellingen, waardevolle SEO-content, nieuwe SEO-functionaliteiten… zorgt ervoor dat het meest kwalitatieve kanaal groeit. En hier betaal je niet per klik! 

6. Top user experience

website conversie verhogen

Nieuwe bezoekers die niet eenvoudig kunnen vinden wat ze zoeken, of de navigatie niet begrijpen, of direct al struikelen over pop-ups en andere meldingen… zijn binnen een paar seconden weg en klikken door naar het volgende zoekresultaat.

Een top gebruiksvriendelijke website is een absolute basisvereiste bij conversie laten stijgen. Niet wegklikken, maar gewoon blijven. 

Ondanks dat de meeste user experience-punten voor zich spreken, zijn deze binnen een groot deel van mkb-websites / -webshops niet voldoende op orde.

Denk aan een te lange navigatie, een onduidelijke indeling, te lange teksten, een slecht doorgevoerde mobiele versie, een te lange laadtijd, onhandige navigatiemenu’s, te veel verplichte velden op formulieren etc. Hier vallen conversie punten te winnen!

7. Creëer conversiepaden

Conversie optimaliseren kan alleen met slimme Conversiepaden: wat wil je dat je bezoeker doet?

Bij het definiëren van deze conversiepaden is het goed om te weten dat niet alle bezoekers hetzelfde zijn. De een wil het liefst bellen, de ander wil contact per mail, of telefonisch bestellen of juist direct online… 

Ook is het handig te weten waar in de klantreis bezoekers zitten. Sommige mensen zijn zich aan het oriënteren, daar waar andere precies weten wat ze willen en dit NU willen.

Het is goed om de conversiepaden zo in te richten dat je ieder type bezoeker de mogelijkheid geeft te converteren. Dit vergroot je conversie kansen behoorlijk!

8. Overtuigende teksten

conversie verbeteren

Dit is een zeer essentieel element in de totale mix van conversie optimalisatie. Of het nu gaat om een webshop of website: wanneer teksten authentiek overtuigen en verleiden, zetten ze aan tot actie.

Een belangrijk element hierin is het perspectief waarin de teksten zijn geschreven. Ze zijn er totaal voor de bezoeker, vanuit zijn perspectief gemaakt! 100% pakkende teksten!

Daarnaast zit de overtuigingskracht ook in het feit dat de teksten niet primair gaan over het aanbod, maar juist over het resultaat ervan! (Verkoop boren en geen gaten.) En… een tekst mag slim opgebouwd worden:

 1. Benoem het probleem / dilemma van je bezoeker.
 2. Geef aan wat oorzaken kunnen zijn.
 3. Vertel dat het ook anders kan.
 4. En kom dan pas met jouw product / dienst.
9. Hanteer CTA’s

De bezoeker die je vooral wilt laten converteren, is de bezoeker die nieuw is (terugkerende bezoekers hebben vaak al voor jouw website / webshop gekozen). Juist deze nieuwe bezoeker kent jouw webshop / website nog niet.

Het is zeer belangrijk om juist voor deze nieuwe bezoekers te werken met heldere CTA’s (calls to action).

Zo help je deze bezoeker een handje met het aandienen van mogelijk interessante content. Dit kan dik commercieel (in een webshop), maar dit kan ook dun redactioneel... de manier hangt af van je bedrijf.

Belangrijke punten hierbij zijn: consistentie, wees concreet, onderzoek bezoekerspaden, hoeveelheid en frequentie, eenvoud en, vooral belangrijk, om met CTA’s te testen en te optimaliseren. En zorg voor mooie bedankpagina's om doelen in Google Analytics meetbaar te maken.

10. Dicht conversielekken

conversieoptimalisatie

Los van de creatie van de ultieme eerste indruk, is het zaak om mogelijke conversielekken (drempels) zo veel mogelijk te dichten. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende conversielekken:

 • Laadsnelheid: Dit is vaak een potentieel irritatiepunt. Dit verhelpen is ook goed voor organische vindbaarheid: een snelle website positioneert beter. 
 • Te lange teksten: Online lezen is veel vluchtiger. Zijn teksten te lang, dan haakt men sneller af.
 • Slordig design: Wanneer je inzet op conversie optimalisatie, wil je niet dat bezoekers afhaken vanwege een inconsistent, slecht geïmplementeerd design.
 • Te commercieel: Kijk uit met het gebruik van pop-ups en automatische berichten.
 • Transparantie: Veel bezoekers hechten er waarde aan te weten wie erachter zit. Als deze informatie te summier is, kan dit snel een reden zijn om af te haken.
 • Actueel: Wanneer je data gebruikt, zorg dan dat je actueel blijft.
 • Verplichte velden: Conversie verhogen is het makkelijk maken om te reageren. Wanneer formulieren te lang zijn of velden verplicht, creëer je juist een drempel. 

Alleen al het dichten van grote conversielekken.... is winnen aan conversiekracht!

Wat kun je van verwachten?

webshop conversie

Sinds 2007 heb ik al meer dan 500 trajecten uitgevoerd voor mkb-webshops / -websites. Als conversie specialist zie ik dat bij de meeste bedrijven de minimale groei van het conversiepercentage 30% bedraagt in het eerste jaar.

Bij sommige bedrijven is zelfs meer dan een verdubbeling gerealiseerd. Eén ding is zeker: als er niets aan conversie optimalisatie wordt gedaan, laat je kansen liggen! Hierboven 10 tips om de conversie te verhogen!

Wil je weten wat de concrete mogelijkheden zijn voor jouw site / shop? Stuur me dan een berichtje en ik kijk met je mee! (Je zit nergens aan vast, hoor.)

Meer weten over dit thema?

Alle artikelen over conversie optimalisatie bij elkaar!

Mijn aanpak

webshop conversie
Mijn aanpak

Geïnteresseerd? Dan is mijn conversie optimalisatie traject iets voor jouw bedrijf! Ik kijk dan mee in Google Analytics, we scannen de website / webshop en in een creatieve marketingsessie brengen we alle belangrijke conversieverbeterpunten in kaart.

conversie optimalisatie traject

Over Marco Bouman

conversie optimalisatie

converwsie optimalisatie specialistHallo, ik ben Marco, online groei consultant sinds 2007. Met veel plezier begeleid ik mkb-bedrijven (3-50 fte) met online groeien: meer bezoekers & een hogere online effectiviteit. Wil jij weten waar de online groeikansen liggen voor jouw website / webshop? Maak dan gebruik van mijn online groeiscan. Tot zo!  

 

 

wat klanten over mij zeggen:
 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

Bekijk alle klantervaringen

Ja, ik wil meer informatie ontvangen of direct aanmelden voor dit online groei traject.  Na ontvangst van dit ingevulde formulier neem ik per omgaande contact met je op, dit is geheel vrijblijvend

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij mkb-bedrijven (3-50fte).

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
Online marketing
WIKI
Meld
je nu aan

MIJN MKB KLANTEN

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

 

 

   
   
   

 

MARCOBOUMAN.COM

Marco Bouman
Conversie Optimalisatie specialist voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  GROENEKAN (UTRECHT)

Contactformulier

T: 030-2272323
   

marketing wiki
 

ONLINE GROEIEN:

Ook betere online resultaten?
-Meer leads
-Meer aanvragen
-Meer orders
-Meer offertes
-Hogere conversies

Bekijk het online groeitraject
Tarief € 1.450,- 
Lees meer

groei traject
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman