• Persoonlijk & betrokken
  • Creatieve B2C aanpak
  • 20 jaar online marketing ervaring
  • Meer aanvragen, klanten, boekingen en orders
030 227 23 23

Wat Is Push- En Pull Strategie? Welke Kies Je? in 2024

Auteur: Marco Bouman - laatste bewerking: 13 juni 2024

Ik heb deze pagina zorgvuldig samengesteld om je vragen te beantwoorden en je een fijne gebruikservaring te bieden. Vragen of feedback? Laat het me weten.


verschil push en pull strategie

Er bestaan meerdere manieren & strategieën om klanten aan te trekken voor je website of webshop!

Je kunt gaan duwen en achter ze aanjagen of je kunt zorgen dat ze 'vanzelf' naar jouw website toe komen.

Daarover gaat de keuze tussen push en pull strategie!

Op deze pagina leg ik beide begrippen uit, ik geef voorbeelden en ik geef aan wat in mijn ogen de beste strategie is voor het vinden van nieuwe klanten via internet.

In dit artikel gebruik ik het woord ‘website’ voor zowel webshops als websites.

Inhoudsopgave

Op zoek naar een praktische aanpak?
Bekijk dan mijn conversie optimalisatie traject

Wat is een push strategie?

Een push strategie is een marketingaanpak waarbij bedrijven proactief hun producten naar distributiekanalen duwen om ze direct beschikbaar te maken voor consumenten, met nadruk op verkoopstimulatie.

Deze benadering staat haaks op de benadering van pull marketing, waarin de klant als het ware aangetrokken (als een magneet) wordt.

Push strategie wordt ook wel interruptie marketing of outbound marketing genoemd.

Een push-strategie is een online marketingstrategie waarbij een bedrijf zijn producten of diensten proactief naar de klant "duwt" door middel van reclame, promotie en andere marketingcommunicatie-inspanningen.

Een push-strategie is meestal geschikt voor producten of diensten die een breed publiek hebben en een hoge beschikbaarheid hebben in de markt.

Bijvoorbeeld, voedingsmiddelen, dranken, cosmetica, huishoudelijke apparaten, enz.

Zelf ben ik een grote voorstander van de pull werking... je website zo maken dat potentiele klanten 'vanzelf' reageren. Zo heb ik voor mijn eigen bedrijf sinds 2007 gedaan. 

Kun je hier hulp bij gebruiken? bekijk dan mijn conversie optimalisatie traject

push en pull strategie voorbeelden

2 push strategie voorbeelden

Hier drie voorbeelden van push-strategieën van bekende Nederlandse bedrijven om helder te laten zien hoe een push strategie eruit kan zien:


1. Albert Heijn
Albert Heijn past een push strategie toe door middel van folderreclame. Elke week verspreiden ze gedrukte folders met daarin speciale aanbiedingen en promoties naar huishoudens in Nederland.

Door deze folders te verspreiden, brengt Albert Heijn zijn producten en aanbiedingen onder de aandacht van consumenten en moedigt hen aan om naar de winkels te gaan en te profiteren van de aanbiedingen.

Dit is een klassiek voorbeeld van het pushen van informatie naar een breed publiek.


2. KLM
KLM gebruikt een push-strategie door middel van gepersonaliseerde mobiele meldingen.

Ze hebben een mobiele app waarin ze pushmeldingen sturen naar hun klanten met informatie over vluchtwijzigingen, incheckherinneringen en exclusieve aanbiedingen.

Door deze meldingen kunnen ze rechtstreeks communiceren met hun klanten en hen aansporen om actie te ondernemen, zoals het boeken van een vlucht of het inchecken voor hun reis.

Dit is een voorbeeld van het pushen van relevante en tijdige informatie naar individuele gebruikers.


Wanneer is het hanteren van een push strategie gunstig?

Een push strategie kan voordelig zijn in bepaalde situaties. Hier zijn enkele momenten waarop je een push strategie kunt overwegen in plaats van een pull strategie:

1. Een productlancering:
Als je een nieuw product of dienst op de markt brengt, kan een push strategie effectief zijn.

Door actief te communiceren en te promoten via kanalen zoals e-mailmarketing en social media, kun je potentiële klanten op de hoogte brengen en hen aansporen tot aankoop.

2. Seizoensgebonden aanbiedingen:
Bij speciale aanbiedingen, kortingsacties of seizoensgebonden deals kan een push strategie de interesse van klanten snel opwekken.

Door proactief te communiceren via advertenties, nieuwsbrieven en gerichte campagnes, kun je de aandacht vestigen op je aanbod en mensen aansporen om actie te ondernemen.

3. Beperkte voorraad:
Als je te maken hebt met een beperkte voorraad van een populair product, kan een push strategie de vraag vergroten.

Door schaarste te benadrukken en urgente meldingen te sturen naar potentiële klanten, kun je hen aanzetten tot aankoop voordat het product uitverkocht is.

Bedenk echter dat een combinatie van push en pull strategieën vaak het meest effectief is.

Een pull strategie, waarbij je zorgt voor een aantrekkelijke website, waardevolle inhoud en goede SEO-praktijken, zal je helpen om organisch verkeer en geïnteresseerde potentiele klanten aan te trekken.

Wat zijn de voordelen van een push strategie?

Snelle bekendheid:
Door gebruik te maken van een push strategie kun je snel bekendheid genereren voor je producten of diensten door middel van actieve promotie en distributie naar de doelgroep.

Dit kan vooral effectief zijn bij bijvoorbeeld het introduceren van nieuwe producten op de markt.

Stimuleert impulsaankopen:
Push strategieën zijn vaak gericht op het creëren van een gevoel van urgentie bij consumenten, waardoor ze sneller geneigd zijn tot impulsaankopen.

Dit kan resulteren in een toename van de verkoopvolumes, vooral bij producten met een lage betrokkenheid.

Controle over distributiekanalen:
Met een push strategie heb je meer controle over de distributiekanalen, waardoor je de mogelijkheid hebt om je producten direct naar de consument te sturen zonder afhankelijk te zijn van tussenpersonen.

Dit kan helpen bij het maximaliseren van de beschikbaarheid en zichtbaarheid van je producten.
 

"Pull werking... je website zo maken
dat potentiele klanten 'vanzelf' reageren"

Wat is pull strategie?

Een pull strategie is een marketingbenadering waarbij de focus ligt op het genereren van vraag vanuit de consumentenkant, waardoor consumenten actief geïnteresseerd raken en producten of diensten zelf uit het distributiekanaal halen.

De klant wordt naar het product "getrokken" i.p.v. erheen geduwd dit wordt ook wel inbound marketing genoemd!

Pull strategie wordt ook wel attractie marketing of inbound marketing genoemd. 


Casestudy: Ruim 250% groei door helpful content

Je leest het goed! In mijn helfpful content experiment heb ik mijn SEO-teksten getransformeerd naar echte helpful content. Lees wat ik heb gedaan en bekijk de resultaten.


Pull marketing, trek de klant aan!

In mijn ogen en met mijn 15 jaar ervaring als online groei consultant heeft een pull strategie bij online marketing voor MKB bedrijven de voorkeur boven push strategie.

Push:Je kunt het vergelijken met online adverteren (pushen) daarbij steek je continue tijd, aandacht en geld in het bereiken van je potentiële klanten. Wanneer je stopt met adverteren, ligt de boel stil.

Pull: Hanteer je een pull strategie (door bijvoorbeeld je website goed vindbaar en effectief te maken) dan komen de potentiële klanten als het ware 'vanzelf' naar je toe!!

Pull marketing gaat uit van de vraag die er bij de klant is. 

Een goed voorbeeld van pull marketing is een ingevuld contactformulier op je website. Je hoeft er verder niets voor te doen.

Een pull-strategie is een marketingstrategie waarbij een bedrijf zich richt op het creëren van vraag naar zijn producten of diensten door de nadruk te leggen op het bouwen van merkwaarde en naamsbekendheid.

Bij een pull-strategie vraagt de klant om het product, in tegenstelling tot een push-strategie waarbij het bedrijf het product naar de klant 'duwt'.

Bij een pull-strategie probeert het bedrijf de potentiële klant te bereiken door middel van bijvoorbeeld:

  • Online marketing
  • Zoekmachineoptimalisatie / hoog in Google
  • Contentmarketing
  • Social media

Je richt je dus op het creëren van verlangen en het stimuleren van de vraag naar hun producten of diensten door middel van het opbouwen van een sterk merk en het bieden van waarde.

Gunfactor
Een hele mooie manier om een pull werking te stimuleren is door je website de gunfactor te geven. Bezoekers krijgen sympathie en worden meer betrokken. Lees ook mijn artikel over de gunfactor maken.


Vrijblijvende inhoudelijke kennismaking

Wil je de effectiviteit van je website verbeteren? Laat je gegevens achter en ik neem vrijblijvend contact met je op. Ik denk met je mee over de mogelijkheden voor jouw website. Geen verplichtingen.


Pull marketing door wervende webteksten

Een belangrijk onderdeel van pull marketing is het inzetten van wervende webteksten.

De teksten op je website gaan dan niet over jou als bedrijf, maar over de bezoeker. Ze kweken herkenning.

Ze gaan ook niet over het proces maar over de uitkomst: verkoop gaten geen boren. De juiste wervende webteksten hebben een enorme aantrekkingskracht op je bezoeker. Pull marketing in optima forma.

Deze teksten behandelen de problemen, dilemma's, zorgen waar jouw potentiële klant mee zit!

2 pull strategie voorbeelden

Hier zijn drie voorbeelden van een pull-strategie van bekende Nederlandse bedrijven:


1. Coolblue
Bij Coolblue maken ze gebruik van een pull-strategie door middel van een uitgebreide online aanwezigheid en contentmarketing.

Ze creëren waardevolle en informatieve inhoud, zoals productreviews, handleidingen en koopgidsen, die consumenten aantrekken en hen helpen bij het nemen van aankoopbeslissingen.

Door nuttige informatie te verstrekken en vertrouwen op te bouwen, trekken ze potentiële klanten naar hun website, waar ze de gewenste producten kunnen kopen.

Het is zelfs zo dat mensen hun zoekwoord (tandenborstel) combineren met de merknaam (tandenborstel + Coolblue). Een uitstekend voorbeeld  van hoe een pull strategie werkt.


2. Rituals
Rituals past een pull-strategie toe door middel van een unieke merkbeleving.

Ze creëren een aantrekkelijke winkelomgeving en bieden een unieke zintuiglijke ervaring aan hun klanten.

Door de aandacht te vestigen op kwaliteit, luxe en ontspanning, weten ze consumenten aan te trekken die op zoek zijn naar een bijzondere winkelervaring.

Hierdoor worden klanten gemotiveerd om naar de winkels van Rituals te komen en hun producten te ervaren.


Wanneer is het hanteren van een pull strategie gunstig?

Een pull strategie kan bijzonder effectief zijn in bepaalde situaties. Hier zijn enkele momenten waarop je een pull strategie kunt overwegen in plaats van een push strategie:

1. Contentmarketing:
Door waardevolle content te creëren en te delen, zoals blogposts, artikelen of video's, kun je potentiële klanten aantrekken die op zoek zijn naar informatie of oplossingen.

Met een pull strategie kun je jezelf positioneren als een autoriteit in je branche en vertrouwen opbouwen bij je doelgroep.

2. Zoekmachineoptimalisatie (SEO):
Door je website te optimaliseren voor zoekmachines en relevante zoekwoorden, kun je organisch verkeer aantrekken.

Een pull strategie in combinatie met SEO kan ervoor zorgen dat jouw bedrijf bovenaan de zoekresultaten verschijnt, waardoor potentiële klanten je gemakkelijker kunnen vinden.

Lees ook mijn artikel over: hoger in Google komen (editie juni 2024)

Voorbeeld pull werking SEO voor marcobouman.com

Zo heb ik voor mijn eigen website een experiment gedaan. In 4 maanden heb ik al mijn teksten meer helpful gemaakt. Met als resultaat een aantal zeer mooie trefwoorden posites:

voorbeeld pull werking voor marcobouman.com

3. Mond-tot-mondreclame:
Door een uitstekende klantenservice en kwalitatieve producten of diensten te leveren, kun je klanten stimuleren om positieve ervaringen te delen met anderen.

Een pull strategie stelt tevreden klanten in staat om je bedrijf aan te bevelen en nieuwe klanten naar je website te trekken.


Heb je vragen of hulp nodig? marco [@] marcobouman.com / 030-2272323 / contactformulier


Case studie: Pull benadering door conversiegerichte website

Voor een opdrachtgever in infrawerk heb ik hun website getransformeerd naar een online marketing magneer. Een heel mooi voorbeeld wat je met een pull benadering bereiken kan. Bekijk de case studie.


Wat zijn voordelen van het hanteren van een pull strategie?

Opbouwen van merkloyaliteit:
Met een pull strategie richt je je op het creëren van vraag en het opbouwen van merkloyaliteit bij consumenten.

Door waardevolle content te bieden, klantrelaties op te bouwen en positieve merkervaringen te stimuleren, kun je een loyale klantenbasis opbouwen.

Verbeterde ROI:
Pull strategieën hebben vaak lagere kosten per acquisitie omdat ze vertrouwen op inbound marketingtechnieken zoals contentmarketing, SEO en sociale media.

Dit kan resulteren in een verbeterde ROI doordat je meer gerichte leads genereert en conversies stimuleert.

Kwalitatieve klantinteracties:
Pull strategieën moedigen tweerichtingscommunicatie aan tussen het merk en de consument, waardoor je waardevolle inzichten kunt verzamelen en kunt reageren op de behoeften en voorkeuren van je doelgroep. Dit kan leiden tot meer gepersonaliseerde en relevante marketinginspanningen.


De ultieme pull werkine: je website als conversiemagneet

Het verbeteren van je conversiepercentage vereist specialistische kennis. Veel bedrijven verliezen tijd door blinde vlekken bij zelfoptimalisatie.

Met mijn 'Conversie Optimalisatie Traject' krijg je een grondige analyse van je website en Google Analytics, een concurrentiescan, en een persoonlijke marketingsessie op locatie. Dit leidt tot een praktisch en creatief en uitgebreid conversieplan.

Met ervaring bij meer dan 350 MKB-bedrijven, zorg ik voor een bewezen verbetering van 20% of meer in je conversiepercentage.

Conversie optimalisatie traject


pull strategie voorbeeld

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen beide benaderingen?

Hieronder staan de belangrijkste verschillen tussen deze strategieën:

Definitie:

Een push strategie is gericht op het duwen van producten of diensten naar de markt via agressieve marketing en verkoopinspanningen, terwijl een pull strategie zich richt op het creëren van vraag en het aantrekken van klanten naar de producten of diensten.

Focus:

Een push strategie richt zich op het stimuleren van de verkoop, terwijl een pull strategie zich richt op het opbouwen van een merk en het genereren van interesse bij potentiële klanten.

Doelgroep:

Een push strategie richt zich meestal op tussenpersonen of distributeurs, terwijl een pull strategie zich richt op eindgebruikers of consumenten.

Communicatie:

Een push strategie maakt vaak gebruik van traditionele marketingmethoden zoals advertenties, direct mail, verkooppromoties en persoonlijke verkoop, terwijl een pull strategie zich richt op contentmarketing, social media, zoekmachineoptimalisatie en andere digitale marketingtechnieken om klanten aan te trekken.

Timing:

Een push strategie wordt vaak gebruikt om snel omzet te genereren, terwijl een pull strategie gericht is op lange termijn merkopbouw en klantrelaties.

Invloed op prijzen:

Bij een push strategie is er een grote druk op de prijs omdat de focus ligt op het verkopen van producten aan tussenpersonen, terwijl bij een pull strategie de focus ligt op het opbouwen van een merk en het creëren van vraag, wat minder invloed heeft op de prijs.

gerelateerde artikelen

push en pull strategie

marco bouman

Marco Bouman

Hallo, ik ben Marco. Als online groei consultant transformeer ik MKB-webshops/sites tot online marketingmagneet, met als resultaat: meer bezoekers, meer aanvragen, hogere conversies en meer orders!

De afgelopen 20 jaar heb ik hiermee meer dan 400 bedrijven geholpen, en ik blijf me verbazen dat er nog zoveel MKB-websites geen acceptabel conversiepercentage weten te behalen!

Ja, ik wil meer conversie

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen push- en pull-marketing?
Push-marketing is gericht op het "pushen" van een product of dienst naar de klant toe, ongeacht of ze er actief naar op zoek zijn. Pull-marketing daarentegen richt zich op het creëren van vraag door middel van aantrekkelijke inhoud en marketingtechnieken, zodat klanten actief op zoek gaan naar het product of de dienst.
Wanneer moet ik push- of pull-marketing gebruiken?
Dit hangt af van verschillende factoren, zoals het type product of dienst dat je aanbiedt, je doelgroep en de fase van de customer journey waarin ze zich bevinden. Over het algemeen kan push-marketing effectiever zijn voor nieuwe of weinig bekende producten, terwijl pull-marketing beter kan werken voor gevestigde merken of producten.
Is het beter om push- of pull-marketing te gebruiken?
Er is geen "beste" marketingstrategie - het hangt allemaal af van je bedrijf, je doelgroep en je doelen. In sommige gevallen kan een combinatie van push- en pull-marketing de meest effectieve strategie zijn. Het is belangrijk om te experimenteren met verschillende benaderingen en te meten welke het beste werkt voor jouw bedrijf.
WAT MIJN KLANTEN ZEGGEN


"ontzettend blij met de stappen die we maken!"
"stop met zoeken"
"ik raad iedereen Marco en zijn team aan"
"ik ben erg tevreden over onze samenwerking"
"professioneel en vakkundig"
"we zijn erg blij met het eindresultaat"
"bijzonder inspirerend en nuttig"

Lees alle reviews


 

Wat kan ik voor je betekenen?

Wil je ook online groeien? of heb je een vraag over online groeien?
Ben je benieuwd of iets anders of beter kan? 
Vul onderstaande gegevens in en ik reageer snel (vrijblijvend), vaak binnen 1 werkdag :-)

Of, bel: 030-2272323 - mail: marco [at] marcobouman.com - app: 06-29.44.63.72 - LinkedIn

Conversie Optimalisatie
Scan € 125,-
Conversie Optimalisatie
Traject: € 1.450,-
Hoog in Google
Traject: € 1.450
Helpful Content
Schrijven € 650,-

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin
Contactformulier

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

IN DE MEDIA:

de ondernemer

Copyright © 2024 - Marco Bouman