Ik heb deze pagina zorgvuldig samengesteld om je vragen te beantwoorden en je een fijne gebruikservaring te bieden. Vragen of feedback? Laat het me weten.


Er bestaan meerdere manieren en strategieën om klanten aan te trekken voor je website of webshop!

Je kunt gaan duwen en achter ze aanjagen, of je kunt zorgen dat ze ‘vanzelf’ naar jouw website komen.

Daarover gaat de keuze tussen push en pull strategie!

Op deze pagina leg ik beide begrippen uit, geef ik voorbeelden en geef ik aan wat in mijn ogen de beste strategie is voor het vinden van nieuwe klanten via internet.

In dit artikel gebruik ik het woord ‘website’ voor zowel webshops als websites.

Op zoek naar een praktische aanpak?
Bekijk dan mijn conversie optimalisatie traject

Wat is een push strategie?

Een push strategie is een marketingaanpak waarbij bedrijven proactief hun producten naar distributiekanalen duwen om ze direct beschikbaar te maken voor consumenten, met nadruk op verkoopstimulatie.

Deze benadering staat haaks op de benadering van pull marketing, waarin de klant als het ware aangetrokken (als een magneet) wordt.

Push strategie wordt ook wel interruptie marketing of outbound marketing genoemd.

Een push-strategie is een online marketingstrategie waarbij een bedrijf zijn producten of diensten proactief naar de klant “duwt” door middel van reclame, promotie en andere marketingcommunicatie-inspanningen.

Een push-strategie is meestal geschikt voor producten of diensten die een breed publiek hebben en een hoge beschikbaarheid hebben in de markt.

Bijvoorbeeld voedingsmiddelen, dranken, cosmetica, huishoudelijke apparaten, enz.

push en pull strategie

2 push strategie voorbeelden


1. Albert Heijn
Albert Heijn past een push strategie toe door middel van folderreclame. Elke week verspreiden ze gedrukte folders met daarin speciale aanbiedingen en promoties naar huishoudens in Nederland.

Door deze folders te verspreiden, brengt Albert Heijn zijn producten en aanbiedingen onder de aandacht van consumenten en moedigt hen aan om naar de winkels te gaan en te profiteren van de aanbiedingen.

Dit is een klassiek voorbeeld van het pushen van informatie naar een breed publiek.


2. KLM
KLM gebruikt een push-strategie door middel van gepersonaliseerde mobiele meldingen.

Ze hebben een mobiele app waarin ze pushmeldingen sturen naar hun klanten met informatie over vluchtwijzigingen, incheckherinneringen en exclusieve aanbiedingen.

Door deze meldingen kunnen ze rechtstreeks communiceren met hun klanten en hen aansporen om actie te ondernemen, zoals het boeken van een vlucht of het inchecken voor hun reis.

Dit is een voorbeeld van het pushen van relevante en tijdige informatie naar individuele gebruikers.


Waarom kiezen voor een push strategie?

1. Een product lancering:
Als je een nieuw product of dienst op de markt brengt, kan een push strategie effectief zijn.

Door actief te communiceren en te promoten via kanalen zoals e-mailmarketing en social media, kun je potentiële klanten op de hoogte brengen en hen aansporen tot aankoop.

2. Seizoensgebonden aanbiedingen:
Bij speciale aanbiedingen, kortingsacties of seizoensgebonden deals kan een push strategie de interesse van klanten snel opwekken.

Door proactief te communiceren via advertenties, nieuwsbrieven en gerichte campagnes, kun je de aandacht vestigen op je aanbod en mensen aansporen om actie te ondernemen.

3. Beperkte voorraad:
Als je te maken hebt met een beperkte voorraad van een populair product, kan een push strategie de vraag vergroten.

Door schaarste te benadrukken en urgente meldingen te sturen naar potentiële klanten, kun je hen aanzetten tot aankoop voordat het product uitverkocht is.
 

“Pull werking… je website zo maken

dat potentiële klanten ‘vanzelf’ reageren”

Wat is pull strategie?

Een pull strategie is een marketingbenadering waarbij de focus ligt op het genereren van vraag vanuit de consumentenkant, waardoor consumenten actief geïnteresseerd raken en producten of diensten zelf uit het distributiekanaal halen.

De klant wordt naar het product “getrokken” i.p.v. erheen geduwd dit wordt ook wel inbound marketing genoemd!

Pull strategie wordt ook wel attractie marketing of inbound marketing genoemd. 



2 Pull strategie voorbeelden

Hier zijn drie voorbeelden van een pull-strategie van bekende Nederlandse bedrijven:


1. Coolblue
Bij Coolblue maken ze gebruik van een pull-strategie door middel van een uitgebreide online aanwezigheid en contentmarketing.

Ze creëren waardevolle en informatieve inhoud, zoals productreviews, handleidingen en koopgidsen, die consumenten aantrekken en hen helpen bij het nemen van aankoopbeslissingen.

Door nuttige informatie te verstrekken en vertrouwen op te bouwen, trekken ze potentiële klanten naar hun website, waar ze de gewenste producten kunnen kopen.

Het is zelfs zo dat mensen hun zoekwoord (tandenborstel) combineren met de merknaam (tandenborstel + Coolblue). Een uitstekend voorbeeld  van hoe een pull strategie werkt.


2. Rituals
Rituals past een pull-strategie toe door middel van een unieke merkbeleving.

Ze creëren een aantrekkelijke winkelomgeving en bieden een unieke zintuiglijke ervaring aan hun klanten.

Door de aandacht te vestigen op kwaliteit, luxe en ontspanning, weten ze consumenten aan te trekken die op zoek zijn naar een bijzondere winkelervaring.

Hierdoor worden klanten gemotiveerd om naar de winkels van Rituals te komen en hun producten te ervaren.


Waarom kiezen voor een pull strategie gunstig?

1. Contentmarketing:
Door waardevolle content te creëren en te delen, zoals blogposts, artikelen of video’s, kun je potentiële klanten aantrekken die op zoek zijn naar informatie of oplossingen.

Met een pull strategie kun je jezelf positioneren als een autoriteit in je branche en vertrouwen opbouwen bij je doelgroep.

2. Zoekmachineoptimalisatie (SEO):
Door je website te optimaliseren voor zoekmachines en relevante zoekwoorden, kun je organisch verkeer aantrekken.

Een pull strategie in combinatie met SEO kan ervoor zorgen dat jouw bedrijf bovenaan de zoekresultaten verschijnt, waardoor potentiële klanten je gemakkelijker kunnen vinden.

Lees ook mijn artikel over: hoger in Google komen (editie juni 2025)

3. Mond-tot-mondreclame:
Door een uitstekende klantenservice en kwalitatieve producten of diensten te leveren, kun je klanten stimuleren om positieve ervaringen te delen met anderen.

Over Marco: SEO en CRO consultant

Marco Bouman

Hallo, ik ben Marco. Als ervaren SEO & CRO consultant help ik MKB-webshops en websites met online groeien. Het resultaat: meer bezoekers, aanvragen, orders en klanten.

Sinds 2007 heb ik meer dan 400 MKB bedrijven succesvol begeleid met online groeien. Nog steeds valt me op hoeveel MKB-websites SEO & CRO niet optimaal benutten. Lees verder

Gerelateerde artikelen

Bronnen

Veel gestelde vragen

  • Een push-strategie kan als opdringerig worden ervaren, wat kan leiden tot irritatie bij je doelgroep. Daarnaast is het vaak kostbaar door de benodigde advertenties en promoties. De resultaten zijn meestal van korte duur, omdat ze stoppen zodra de campagne eindigt.

  • Bij een push-strategie kijk je vaak naar directe resultaten, zoals klikken, verkopen of respons op advertenties. Bij een pull-strategie ligt de focus meer op organisch verkeer, klantbetrokkenheid en langetermijngroei. KPI’s zoals conversieratio, bouncepercentage en klantloyaliteit geven hier inzicht in.

  • Een veelgemaakte fout is verwachten dat resultaten direct zichtbaar zijn; een pull-strategie heeft tijd nodig om te groeien. Daarnaast richten sommige bedrijven zich op de verkeerde zoekwoorden of creëren ze inhoud die niet aansluit bij hun doelgroep. Consistentie en geduld zijn cruciaal voor succes.

Wat kan ik voor je betekenen?

Heb je vragen over online groeien? Wil je meer organisch verkeer (SEO) of hogere conversies (CRO)? Aarzel niet om contact op te nemen – ik denk graag met je mee!

Marco Bouman
  • Persoonlijk & betrokken
  • SEOgarant voor zekerheid
  • Specialist in Helpful content
  • Meer verkeer en conversies