• Persoonlijk & betrokken
  • Op maat en creatieve aanpak
  • 20 jaar online marketing ervaring
  • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Push en Pull strategie 2023

push en pull strategie

Push en pull strategie (2023)

Er bestaan meerdere manieren / strategieen om klanten aan te trekken. Je kunt gaan duwen en achter ze aanjagen of je kunt zorgen dat ze vanzelf naar jouw toe komen.

Daarover gaat de keuze tussen push en pull strategie. Op deze pagina leg ik beide begrippen uit en geeft ik aan wat in mijn ogen de beste strategie is voor het vinden van nieuwe klanten online.

Inhoudsopgave

- Wat is push strategie?
- Wat is pull strategie?
- Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen beide benaderingen?
- Interessante artikelen over pull marketing 

Wat is push strategie?

De betekenis van push strategie: er wordt op een actieve (soms agressieve) manier geprobeerd een product of dienst te promoten en klanten binnen te halen.

Het product of de dienst wordt als het ware door het distributiekanaal heen "geduwd". Deze benadering staat haaks op de benadering van pull marketing, waarin de klant als het ware aangetrokken wordt.

Push strategie wordt ook wel interruptie marketing of outbound marketing genoemd.

Wat is pull strategie?

Het tegenovergestelde van de push strategie is pull strategie, waarbij uitgedaan wordt van de vraag bij de consument of b2b partner of de vraag gecreëerd wordt. 

De klant wordt naar het product "getrokken" ipv erheen geduwd. Pull strategie wordt ook wel attractie marketing of inbound marketing genoemd. Dit is de betekenis van pull marketing.

Pull marketing, trek de klant aan!

In mijn ogen en met mijn ervaring (15 jaar consultant) heeft pull strategie absoluut mijn voorkeur boven push strategie. Marketingsucces hoeft niet met brute kracht te worden afgedwongen.

Maar kan veel gemakkelijker en ook verbazingwekkend effectiever gewoon worden verdiend.  

Pull marketing gaat uit van de vraag die er bij de klant is.  De klantreis staat centraal in dit denken. Marketing is het faciliteren van het koopproces.

Een goed voorbeeld van pull marketing is een ingevuld contactformulier op je website. Je hoeft er verder niets voor te doen.

Pull marketing door wervende webteksten

Een belangrijk onderdeel van pull marketing is het inzetten van wervende webteksten. De teksten op je website gaan niet over jou als bedrijf, maar over de bezoeker. Kweken herkenning.

Gaan ook niet over het proces maar over de uitkomst: verkoop gaten geen boren. De juiste wervende webteksten hebben een enorme aantrekkingskracht op je bezoeker. Pull marketing in optima forma.

wat zijn de belangrijkste verschillen tussen beide benaderingen?

Een push strategie en een pull strategie zijn twee verschillende benaderingen voor het vermarkten van producten of diensten. Hieronder staan de belangrijkste verschillen tussen deze strategieën:

Definitie:

Een push strategie is gericht op het duwen van producten of diensten naar de markt via agressieve marketing en verkoopinspanningen, terwijl een pull strategie zich richt op het creëren van vraag en het aantrekken van klanten naar de producten of diensten.

Focus:

Een push strategie richt zich op het stimuleren van de verkoop, terwijl een pull strategie zich richt op het opbouwen van een merk en het genereren van interesse bij potentiële klanten.

Doelgroep:

Een push strategie richt zich meestal op tussenpersonen of distributeurs, terwijl een pull strategie zich richt op eindgebruikers of consumenten.

Communicatie:

Een push strategie maakt vaak gebruik van traditionele marketingmethoden zoals advertenties, direct mail, verkooppromoties en persoonlijke verkoop, terwijl een pull strategie zich richt op contentmarketing, social media, zoekmachineoptimalisatie en andere digitale marketingtechnieken om klanten aan te trekken.

Timing:

Een push strategie wordt vaak gebruikt om snel omzet te genereren, terwijl een pull strategie gericht is op lange termijn merkopbouw en klantrelaties.

Invloed op prijzen:

Bij een push strategie is er een grote druk op de prijs omdat de focus ligt op het verkopen van producten aan tussenpersonen, terwijl bij een pull strategie de focus ligt op het opbouwen van een merk en het creëren van vraag, wat minder invloed heeft op de prijs.

Kortom, een push strategie duwt producten of diensten naar de markt en richt zich op verkoopinspanningen, terwijl een pull strategie zich richt op het aantrekken van klanten door het creëren van vraag en het opbouwen van een merk.

Welke strategie het beste past bij een bedrijf hangt af van de specifieke producten of diensten, de doelgroep en de marketingdoelen.

gerelateerde artikelen

- Content creatie meer bezoekers en een hogere conversie
- Succesvol leads genereren in 5 stappen
- 10 gouden conversie optimalisatie tips
- 5 tips voor overtuigend marketing materiaal
- Push en pull strategie door wikipedia

hulp nodig?

Hallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien.  

Gerelateerde wiki items
homepagina
bedankpagina
call to action button
b2c betekenis
wat is een funnel
wat is co creatie
betekenis lead
online leadgeneratie
conversie optimalisatie

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
Online marketing
WIKI
Meld
je nu aan

MIJN MKB KLANTEN

  • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
  • “Het werkt echt”
  • “Wij zijn trost op het resultaat”
  • “Stop met zoeken”
  • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
  • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
  • “Deze aanpak werkt”

 

 

   
   
   

 

MARCOBOUMAN.COM

Marco Bouman
Conversie Optimalisatie specialist voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  GROENEKAN (UTRECHT)

Contactformulier

T: 030-2272323
   

marketing wiki
 

ONLINE GROEIEN:

Ook betere online resultaten?
-Meer leads
-Meer aanvragen
-Meer orders
-Meer offertes
-Hogere conversies

Bekijk het online groeitraject
Tarief: € 1.450,-
Lees meer

groei traject
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman