Waarom je online bezoeker niet bij je koopt!
Kijken, maar niet kopen – waarom verlaten zoveel bezoekers jouw website zonder actie? Ontdek waarom dit vaak zo is en wat je kunt doen!
Ik heb deze pagina zorgvuldig samengesteld om je vragen te beantwoorden en je een fijne gebruikservaring te bieden. Vragen of feedback? Laat het me weten.
Voor circa 98% van jouw bezoekers geldt: kijken maar niet kopen!
Veel van deze bezoekers hebben zeker wel een koopintentie, maar verlaten toch jouw website of webshop binnen luttele seconden.
Stel je voor dat dit bij fysieke winkels het geval zou zijn? Dan zouden bijna alle winkelpanden leeg staan.
Wat is er dan precies aan de hand?
Wanneer we nog even de vergelijking trekken met een ‘fysieke winkel’… als je daar niets koopt komt dat meestal doordat ze niet precies verkopen wat jij zoekt!
- Je bent bijvoorbeeld specifiek op zoek naar een lichtblauwe Diesel spijkerbroek maat S, en deze maat is niet meer verkrijgbaar.
- Of de winkel heeft wel precies het product dat jij zoekt, maar je hebt het idee dat de prijs gewoon veel te hoog is.
- Of je hebt advies nodig en hoe lang je ook wacht of zwaait… er komt niemand naar je toe om je te helpen.
Dit laatste voorbeeld lijkt nog het meeste op wat er op MKB-webwinkels of websites aan de hand is.
Je zoekt hulp, maar het wordt niet geboden. En als je dan uit frustratie maar je vragen aan een geautomatiseerde chatbot stelt… stop je geïrriteerd na vier antwoorden waar je niets mee kunt.
Hoewel er in Nederland al meer dan 90.000 serieuze webwinkels zijn, blijft het conversiepercentage (zeker voor nieuwe bezoekers) rond de 2% hangen.
Hoe kan dit?
Het ontbreekt websites aan echte behulpzame content!
Wat je vaak online tegenkomt:
- Lange pagina’s met nietszeggende teksten
- Chatbots die je vraag niet goed interpreteren
- Tientallen FAQ’s waar je in de meeste gevallen geen helder antwoord krijgt
- Volle SEO-pagina’s met algemene marketingtermen
- Meer interne linkjes dan alinea kopjes
- Algemene beschrijvingen
- Promotieblokken die om aandacht schreeuwen
Behulpzame content, wat is dat dan?
De term helpful content is bedacht door Google. Google heeft namelijk laten doorschemeren niet zo veel zin meer te hebben om alles wat er op internet verschijnt te moeten indexeren.
Toets een willekeurig trefwoord in deze zoekmachine en er verschijnen maar zo honderdduizenden of zelfs miljoenen zoekresultaten (alleen al in Nederland).
De opkomst van AI-tools heeft hier zeker ook aan bijgedragen.
Zeker meer dan de helft van deze content is gecreëerd om gevonden te worden in zoekmachines. De zogenaamde SEO-content.
De belangrijkste eigenschap van dergelijke SEO-content is de hoeveelheid zoekwoorden in een tekst en de matigheid van de kwaliteit. Zo’n tekst gaat meestal niet dieper dan een oppervlakkige opsomming van wat droge feitjes.
En als je dan als online koper op zo’n website (shop) komt… voel je je dus vaak niet geholpen.
Google wil hier verandering in aanbrengen. En heeft in 2022 en in 2023 behulpzame content updates uitgerold.
Hiermee streeft Google ernaar om de relevantie en kwaliteit van online content te verbeteren.
Met deze updates wil Google gebruikers voorzien van nuttige, betrouwbare en hoogwaardige informatie die aansluit bij hun zoekopdrachten.
Google heeft zelf een lijstje gemaakt met criteria voor behulpzame content:
- Is de content en inhoud van je content nuttig voor je doelgroep wanneer ze voor het eerst jouw site bezoeken?
- Toont jouw content duidelijk expertise en kennis uit eerste hand? (bijvoorbeeld expertise die voortkomt uit het gebruiken van een product of dienst of het bezoeken van een plaats)
- Heeft jouw site een primair doel of focus?
- Zal iemand na het lezen van de inhoud het gevoel hebben dat hij genoeg over een onderwerp heeft geleerd om zijn doel te bereiken?
- Zal iemand die de content leest het gevoel hebben dat hij of zij een bevredigende ervaring heeft gehad? (Oftewel sluit de content aan bij de verwachting van de bezoeker?)
Hier vind je de volledige helpful content checklist.
Je kunt dus met ChatGPT prima SEO-content schrijven. Een goede prompt, een beetje onderzoek en hupsakee… weer een SEO-pagina erbij.
Het mooie is dat als je aan de slag gaat als MKB-website (shop) met het maken van echte behulpzame content… dat het mes aan twee kanten snijdt!
Je doet je potentiële klant een groot plezier door hen echt te gaan helpen
En je doet zoekmachines een plezier want zij willen relevantere en kwalitatievere content.
Heb je vragen of hulp nodig? marco [@] marcobouman.com / 030-2272323 / contactformulier
Hoe maak je dan behulpzame content?
In ieder geval niet volledig met AI-tools. Die kunnen vooral reproduceren wat er al op internet staat. En geloof mij de meeste huidige online content is niet behulpzaam.
Een paar suggesties:
- Praat met medewerkers binnen je bedrijf die alles weten over je producten of diensten. Vaak is dit iemand van de klantenservice of verkoop binnendienst. Laat hen minimaal 25 vragen en antwoorden oplepelen die volgens hen nu echt spelen bij jullie klanten.
- Betrek klanten in dit proces. Een simpel online marktonderzoekje kan gigaveel behulpzame content ingrediënten opleveren.
- Sloop oude en hardnekkige SEO-structuren. Een zoekwoord in de URL en in een kopje en in de content is voldoende. Het is niet meer nodig om een bepaalde zoekwoorddichtheid na te streven.
- Vervang weinigzeggende marketingtermen door praktische en concrete vragen met antwoorden waar je potentiële klanten echt mee geholpen worden.
- Verwijder alle ruis op je webshop / website. Doordat er zoveel content is overal is onze aandachtspanne geslonken tot minder dan 10 seconden.
→ Maak je potentiële klant blij
→ Maak Google blij
→En verhoog je online resultaten!
Helpful content voor meer conversies en hoger in Google
Bekijk onderstaande grafiek. Deze zichtbare stijging is puur behaald door het meer helpful maken van mijn content.
Over Marco: SEO en CRO consultant
Hallo, ik ben Marco. Als ervaren SEO & CRO consultant help ik MKB-webshops en websites met online groeien. Het resultaat: meer bezoekers, aanvragen, orders en klanten.
Sinds 2007 heb ik meer dan 400 MKB bedrijven succesvol begeleid met online groeien. Nog steeds valt me op hoeveel MKB-websites SEO & CRO niet optimaal benutten. Lees verder
Gerelateerde artikelen:
- Wat is conversie?
- Hoe maak je helpful content?
- Verhoog de conversie van je website
- Maak je website betrouwbaarder
Marco in 7 dagbladen over SEO-content / helpful content
Wat kan ik voor je betekenen?
Heb je vragen over online groeien? Wil je meer organisch verkeer (SEO) of hogere conversies (CRO)? Aarzel niet om contact op te nemen – ik denk graag met je mee!