• Persoonlijk & betrokken
  • Op maat en creatieve aanpak
  • 20 jaar online marketing ervaring
  • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Bounce Rate Verlagen - Tips In 2023

bounce rate verlagen

Auteur: Marco Bouman

Als eigenaar van een MKB website of webshop weet je hoe belangrijk het is om meer kwalitatieve bezoekers naar je website / webshop te krijgen.

Vooral ook de term ‘kwalitatieve bezoekers’ is hierbij belangrijk.

Want je kunt beter 10 bezoekers hebben die goed converteren dan 100 die niet doorklikken en snel je website verlaten.

Het is dus zaak om de bounce rate te verlagen (dit is een kengetal uit Google Analytics).

De kengetal is een belangrijk element binnen de totale mix van conversie optimalisatie.

Hoe staat het met de hoogte van jullie bouncepercentage?

Goed om te weten dat de bouncerate per 1 juli 2023 verdwijnt en wordt vervangen door de engagement rate. Dit nieuwe kengetal meet meer en zuiverder dan de bouncrate deed, 

Inhoudsopgave

Wat is een bounce rate?

Wat is de betekenis van het bouncepercentage? De meeste mensen die af en toe Google Analytics raadplegen, zijn in meer of mindere mate bekend met deze term. 

Een bounce rate is een webanalysestatistiek die aangeeft hoeveel bezoekers een website verlaten na het bekijken van slechts één pagina.

Een "bounce" wordt gedefinieerd als een bezoek waarbij de bezoeker de website verlaat zonder enige interactie met de pagina's van de website, zoals het bezoeken van een andere pagina, het invullen van een formulier of het klikken op een link.

De bounce rate wordt meestal uitgedrukt als een percentage van het totale aantal bezoeken aan de website.

Bijvoorbeeld, als 100 bezoekers uw website bezoeken en 50 van hen de website verlaten na het bekijken van slechts één pagina, dan is de bounce rate 50%.

Een hoge bounce rate kan wijzen op een probleem op de website, zoals een slechte gebruikerservaring, ontoereikende inhoud, of onduidelijke navigatie.

Het kan ook wijzen op slechte kwaliteit van verkeer, bijvoorbeeld als de bezoekers niet overeenkomen met de doelgroep van de website.

bouncepercentage

Een lage bounce rate is over het algemeen wenselijk omdat het betekent dat bezoekers geïnteresseerd zijn in de inhoud van de website en meer tijd besteden aan het verkennen van de site.

De bounce rate is een belangrijke statistiek voor webanalyse en kan worden gebruikt om de effectiviteit van een website te meten en te verbeteren.

Wat is een goede bounce rate?

Hoe lager het bounce percentage is, des te kwalitatiever het bezoek. Zeer kwalitatieve websites en webshops halen dan een bouncerate van circa 20%. Dit is heel netjes.

De gemiddelde bouncerate voor een webshop ligt rond de 35% - 45%. Bijvoorbeeld online marketing blogs kunnen makkelijk een bounce percentage halen van wel 60% of meer. 

Wat zijn oorzaken van een hoog bouncepercentage? 

In hoofdlijnen zijn er twee oorzaken voor een hoge bouncerate.

Of je trekt niet-kwalitatief verkeer aan (doordat je bijvoorbeeld werkt met affiliates) of de SEO van je website is niet goed geoptimaliseerd.

Een andere belangrijke oorzaak voor een hoge bounce percentage is dat jouw content niet goed op orde is en het vertrouwen in jouw website / webshop afneemt en mensen daarom wegklikken. 

Propositie en bouncepercentage

Heel vaak zie ik hoge bounce rates wanneer uit de website (en vooral ook de homepage) niet goed blijkt wat men hier nu precies kan verwachten.

De propositie is niet helder, er lijkt geen onderscheidend vermogen te zijn. 

Vaak is het zo dat mensen niet heel lang op Google zoeken. Wanneer een website / webshop onduidelijk is, klikt men vaak door naar het volgende zoekresultaat. 

 bounce rate verlagen, 7 tips

bounce rate berekenen

Het bounce percentage vertelt altijd zijn verhaal.

Een hoge rate van een website hoeft niet altijd een probleem te zijn en een lage bounce rate leidt niet altijd tot een hoge conversie.

Hieronder 5 handige tips om de bounce rate te verlagen!

1. Zorg voor een goede positionering

Bij veel websites en webshops is het niet direct zichtbaar wat ze doen of verkopen! Meestal wordt hier niet aan gedacht. De gedachte is: omdat ‘iedereen dit wel weet’.

Voor relaties en klanten geldt dit inderdaad, maar nieuwe bezoekers (onbekenden) weten nog niets van je bedrijf of webwinkel.

Het neerzetten van een heldere positionering zorgt ervoor dat ook (vooral) nieuwe bezoekers direct weten wat ze kunnen verwachten.

Daarnaast biedt een heldere positionering ook informatie over jullie onderscheidende vermogen

2. Werk met goede CTA’s

Wanneer een bezoeker niet verder klikt in je website (webshop), dan 'bounced' hij.

Daarom is het belangrijk om bezoekers voldoende redenen te geven om op je website te blijven. Het werken met goede CTA’s (Call to Actions) kan hiervoor zorgen.

Het inzetten van succesvolle CTA’s is meer dan alleen even een button gebruiken.

Lees mijn artikel over het succesvol inzetten van CTA’s, want hiermee zul je ook de bounce rate kunnen verlagen of hoe je call to action buttons maakt.

3. Trek meer kwalitatief verkeer aan

Wanneer je in Google Analytics kijkt naar de performance van de belangrijkste verkeersbronnen, dan zul je zien dat hier best verschil in zit.

Doorgaans is de bounce rate bij ‘direct verkeer’ (mensen die de domeinnaam intoetsen) vaak het laagste.

Wanneer je kijkt bij de verkeersbron 'organic search' of betaald verkeer, dan zie je direct welk verkeer de laagste bounce rate heeft.

Deze bezoekers sluiten het beste aan op jullie website.

Zorgen dat deze bezoekersstromen groeien zal zorgen voor een lagere bounce van je website rate.

4. Zorg voor heldere USP’s

Goed gebruikte USP’s vertellen nieuwe bezoekers direct waar het onderscheidende vermogen van jullie website / webshop ligt.

Zeker als ze op een prominente plaats worden aangeboden (zoals in de website header). 

Zodra nieuwe bezoekers direct een gevoel krijgen bij jullie onderscheidende vermogen, heeft dit invloed op de bounce rate.

Lees ook het artikel over het formuleren van succesvolle unique selling points.

5. Schrijf overtuigende teksten

Een belangrijk onderdeel bij overtuigende teksten is dat ze de bezoeker van je website / webshop direct aanspreken!

Dit gebeurt op de belangrijkste (bestemmings)pagina’s van jouw website. 

Het aanspreken van je bezoekers heeft een dubbele functie.

Hij voelt zich sneller thuis en inhoudelijk voelt hij een stuk herkenning in de reden waarom hij jullie website bezoekt.

Met mooie overtuigende en pakkende teksten verlaag je de bounce rate.

6. Optimaliseer / verlaag de laadtijd

Een slechte laadtijd van een website kan leiden tot een hogere bounce rate omdat bezoekers niet willen wachten tot de pagina volledig is geladen.

Als een pagina traag laadt, kan dat leiden tot een negatieve gebruikerservaring en kan het de algehele perceptie van de website beïnvloeden.

Bezoekers hebben over het algemeen weinig geduld en willen snel toegang tot de informatie die ze zoeken.

Als een pagina niet snel genoeg laadt, kan dat ertoe leiden dat bezoekers gefrustreerd raken en de pagina verlaten.

Daarnaast heeft de laadtijd van een pagina ook invloed op de zoekmachine ranking.

Zoekmachines geven de voorkeur aan websites die snel laden omdat dit een positieve gebruikerservaring biedt.

Als een website langzaam laadt, kan dit leiden tot een lagere positie in de zoekresultaten en minder organisch verkeer naar de website.

7. Verbeter de user experience

Een slechte user experience kan op verschillende manieren de laadtijd van een website beïnvloeden.

Hier zijn enkele voorbeelden:

-  Automatisch afspelende media: Als een website automatisch video's of geluid begint af te spelen wanneer een pagina wordt geladen, kan dit leiden tot een vertraging in de laadtijd van de pagina.

- Te veel widgets en plug-ins: Websites met veel widgets en plug-ins, zoals sociale media feeds, nieuwsbrieveninschrijvingen, chatfuncties, enzovoort, kunnen de laadtijd van de pagina vertragen omdat deze elementen extra scripts en verzoeken naar de server vereisen.

- Pop-ups: Pop-ups die verschijnen voordat de website volledig is geladen, kunnen ook leiden tot vertragingen in de laadtijd van de pagina.

- Ongeschikte bestandsformaten: Afbeeldingen, video's en andere media in ongeschikte bestandsformaten kunnen ook de laadtijd van de pagina vertragen.

- Grote hoeveelheden tekst of afbeeldingen op één pagina: Pagina's met een grote hoeveelheid tekst of afbeeldingen kunnen de laadtijd van de pagina vertragen, vooral als de afbeeldingen niet goed zijn geoptimaliseerd voor het web.

Om de laadtijd van een website te verbeteren, is het dus erg belangrijk om rekening te houden met de gebruikerservaring.

​hulp nodig?

Het verlagen van het bouncepercentage is een onderdeel van conversie optimalisatie. Laat mij je helpen met het effectiever maken van jullie website / webshop. Bekijk mijn online groei traject

bouncepercentage verlagen

Over Marco Bouman

Marco BoumanHallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een grotere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien, of bekijk alvast mijn online groei traject:

online groei traject

Gerelateerde items

veel gestelde vragen:

Wat is bounce rate?
Antwoord: Bounce rate is het percentage bezoekers dat na het bekijken van slechts één pagina de website verlaat, zonder enige interactie met de website te hebben gehad.
Wat is een goede bounce rate?
Antwoord: Een goede bounce rate is afhankelijk van de aard van de website en het type pagina. Over het algemeen wordt een bounce rate van 26-40% als goed beschouwd voor een contentgerichte website en 10-30% voor een e-commerce website.
Hoe verlaag ik de bounce rate van mijn website?
Antwoord: Hier zijn enkele tips om de bounce rate te verlagen: verbeter de gebruikerservaring, maak de inhoud relevant en boeiend, gebruik duidelijke oproepen tot actie, optimaliseer de snelheid van de website, zorg voor een aantrekkelijk ontwerp en maak de website gemakkelijk te navigeren.

Wil je ook de online resultaten van je zakelijke website / webhop laten groeien? of heb je hier een vraag over? Neem dan contact met mij op via onderstaand formulier :-)

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij mkb-bedrijven (vanaf 5 tot 50 fte).

 

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
Online marketing
WIKI
Meld
je nu aan

MIJN MKB KLANTEN

  • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
  • “Het werkt echt”
  • “Wij zijn trost op het resultaat”
  • “Stop met zoeken”
  • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
  • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
  • “Deze aanpak werkt”

 

 

   
   
   

 

MARCOBOUMAN.COM

Marco Bouman
Conversie Optimalisatie specialist voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  GROENEKAN (UTRECHT)

Contactformulier

T: 030-2272323
   

marketing wiki
 

ONLINE GROEIEN:

Ook betere online resultaten?
-Meer leads
-Meer aanvragen
-Meer orders
-Meer offertes
-Hogere conversies

Bekijk het online groeitraject
Tarief € 1.450,- 
Lees meer

groei traject
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman