- Persoonlijk & betrokken
- Creatieve B2C aanpak
- 20 jaar online marketing ervaring
- Meer aanvragen, klanten, boekingen en orders
Deze Conversiekillers Verlagen Jouw Conversieratio!!
Auteur: Marco Bouman - laatste bewerking: 9 mei 2024
Ik heb deze pagina zorgvuldig samengesteld om je vragen te beantwoorden en je een fijne gebruikservaring te bieden. Vragen of feedback? Laat het me weten.
Het gemiddelde conversiepercentage van MKB-websites en webshops ligt ergens tussen de 0 en 5%.
Dit betekent dat minimaal 95% van al jouw bezoekers je webshop (site) verlaat met lege handen. Iedere dag weer…
Geen aankoop, geen offerteaanvraag, geen boeking, geen download… helemaal niets!
Voor een deel valt dit te verklaren doordat we nooit altijd met een harde koopintentie online zoeken…
Soms willen we iets weten, iets achterhalen, de prijs van een product weten, een product of merk vergelijken…. En dan zijn we dus niet van plan om concreet iets te kopen of aan te vragen.
Maar in al die andere gevallen… zijn we dus zeker wel concreet op zoek naar een product of dienst….
En toch is het gemiddelde conversiepercentage maximaal 5% (meestal stukken lager).
Hoe kan dat?
Daarover gaat dit artikel. Ik zoom in op de 5 belangrijkste conversiekillers. En hier kun je als MKB-bedrijf je website op verbeteren!
In dit artikel gebruik ik het woord 'website' voor zowel webshops als websites.
Inhoudsopgave
Check mijn Conversie optimalisatie traject
Wat zijn conversiekillers?
Conversiekillers zijn externe omgevingsfactoren die het aankoop- of conversiegedrag van potentiële klanten belemmeren op een website of webshop.
Dit zijn de 5 meest belangrijke conversiekillers zijn:
- Afleiding
- Irritatie
- Onbehulpzaamheid
- Onbetrouwbaarheid
- Herkenning
Het rekening houden met deze conversiekillers is essentieel voor het verbeteren van het conversiepercentage en het succes van een MKB-bedrijf online.
Op zoek naar een praktische aanpak? bekijk dan mijn conversie optimalisatie traject.
Conversiekiller 1: Afleiding
Anno 2024 doen we heel veel online. We kopen online, we doen bankzaken online, we zijn actief op sociale media, we zoeken informatie online….
In totaal heeft de gemiddelde Nederlander op dit moment een schermtijd van 5,5 uur per dag. Het internet is een wildgroei aan informatie en afleiding geworden.
Wetenschappers hebben onderzocht dat onze aandachtspanne nog nooit zo laag is geweest.
Dus wanneer je je conversiepercentage wil verhogen is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat de aandachtspanne van je meeste bezoekers vrij laag is.
Wat kun je doen?
- Vermijd bewegende beelden. Als je een slider hebt, zorg dat die statisch is en niet beweegt. Wees zuinig of vermijd pop-ups.
- Beperk keuzemogelijkheden door per pagina maximaal 1 doel te hebben en dus ook 1 call-to-action button. Hoe minder keuzeopties, hoe groter de kans dat er wordt geklikt op de keuze die je biedt.
- Maak je teksten leesbaar: zorg voor korte alinea’s, witruimte op de pagina en werk met heldere kopjes.
- Zorg dat je een goed werkende zoekfunctie hebt op je website.
- Spreek je doelgroep aan, maak teksten die het resultaat van jouw product of dienst benadrukken en behandel problemen of dilemma’s waar jouw potentiële klant mee zit.
Conversiekiller 2: Irritatie
Door de online ontwikkelingen zijn we allemaal gewend geraakt aan goed werkende websites.
Wanneer we iets bestellen bij Coolblue of Bol.com is het hele proces tot in de puntjes geoptimaliseerd voor de ultieme gebruikservaring. Dit is zo’n beetje de standaard geworden.
Wanneer we online een product willen kopen of een dienst willen afnemen, verwachten we en willen we een soepele gebruikservaring.
Wanneer jouw website of webshop deze soepele gebruikservaring niet waarmaakt en hapert…. Klikken je bezoekers in no time weg. Een soepele gebruikservaring behoort tot de basis.
Wat kun je doen?
- Zorg ervoor dat je website beveiligd is, dat je een duidelijke privacyverklaring hebt en dat de laadtijd maximaal 1 seconde bedraagt!
- Zorg voor een eenvoudig en minimalistisch design met veel witruimte en een intuïtieve werking.
- Ondersteun de inhoud met afbeeldingen en video's die complexe informatie gemakkelijker te begrijpen maken en de gebruikerservaring verrijken.
- Publiceer succesverhalen in de vorm van casestudies, video's of geschreven getuigenissen van tevreden klanten. Benadruk hoe je producten of diensten specifieke problemen hebben opgelost en voordelen hebben geleverd.
- Gebruik FAQ’s op pagina- of websitesniveau om goed tegemoet te komen aan de verschillende zoekintenties die jouw bezoekers hebben.
Meer verbetertips? Lees mijn artikel over een gebruiksvriendelijke website!
Heb je vragen of hulp nodig? marco [@] marcobouman.com / 030-2272323 / contactformulier
Conversiekiller 3: Onbehulpzaamheid
Uiteindelijk heeft een bezoeker één generiek doel: hij wil antwoord op zijn vragen, hij wil vinden wat hij zoekt, kortom hij wil geholpen worden.
Deze conversiekiller heeft niet alleen invloed op het conversiepercentage, maar ook op hoeveel organisch verkeer je krijgt via Google en andere zoekmachines.
Google heeft inmiddels een paar recente updates gedaan, waarbij behulpzame content centraal staat. Hiermee streeft Google ernaar om de relevantie en kwaliteit van online content te verbeteren.
Wanneer een bezoeker op je website geen antwoorden vindt, niet vindt wat hij zoekt, het gevoel heeft niet geholpen te worden… dan haakt hij af en bounced hij/zij.
Wat kun je doen?
- Achterhaal wat belangrijke vragen zijn van jouw bezoeker. Iemand van de klantenservice of verkoop binnendienst kan dit grotendeels ook weten. En meestal zijn het niet 5 vragen, maar soms wel 30 vragen.
- Wanneer je deze 30 vragen weet (je kunt ook een klein marktonderzoekje houden), dan is het zaak om deze vragen, maar ook antwoorden hierop te implementeren in je website.
- Iets wat heel goed werkt, is het gebruik maken van FAQ’s. Het is erg fijn voor bezoekers wanneer ze bij jou op de website zijn, dat ze eenvoudig antwoorden kunnen vinden voor problemen waar ze mee lopen.
- Daarnaast is een goed beschikbare klantenservice ook een mooi instrument om jouw potentiële klant echt verder te helpen.
- En een belangrijke is: maak al je content behulpzaam. Vaak betekent dit vaarwel zeggen tegen oude SEO-structuren en content maken die concreet en praktisch is!
Meer verbetertips over behulpzame content? Lees mijn artikel over behulpzame content maken.
Case: een hogere conversie door online marktonderzoek
Een van mijn eerste klanten was een online typecursus, speciaal gericht op kinderen tussen 9 en 13 jaar oud. Ondanks dat het product kwalitatief erg goed was, bleven acceptabele resultaten uit... Door het verkrijgen van inzichten ontstond de juiste input voor het verbeteren van de online resultaten Bekijk deze casestudy.
Conversiekiller 4: Onbetrouwbaarheid
Ondanks de technologische verbeteringen achter websites en afrekenprocessen in de afgelopen jaren, blijft onbetrouwbaarheid een belangrijke conversie killer.
Wanneer jouw bezoeker het niet helemaal vertrouwt, is hij weg… in luttele seconden. En onbetrouwbaarheid zit niet alleen in een aankoopproces, maar zo goed als in bijna alle facetten van je website.
En het is goed om te weten dat ‘betrouwbaarheid’ een zeer belangrijk element is in het vernieuwde algoritme van Google.
Er zijn inmiddels meerdere E-E-A-T-updates geweest in het vernieuwde algoritme van Google. De ‘T’ staat voor trustworthiness = betrouwbaarheid.
Investeren in betrouwbaarheid betekent kans op een hogere conversie en kans op een betere online vindbaarheid.
Wat kun je doen?
- Zorg ervoor dat jouw contactgegevens, inclusief een fysiek adres, KVK-nummer, telefoonnummer en e-mailadres, gemakkelijk te vinden zijn op jouw website.
- Toon positieve beoordelingen en getuigenissen van eerdere klanten op jouw website. Dit geeft potentiële klanten sociale bewijskracht en vertrouwen in de kwaliteit van jouw producten of diensten.
- Laat voorbeelden zien van eerdere projecten, klantensuccessen of casestudy's die de kwaliteit en effectiviteit van jouw diensten demonstreren.
- Zorg voor een uitgebreide 'Over ons'-pagina zodat bezoekers weten wie er achter je website zitten en vermeld hier bijvoorbeeld de geschiedenis van het bedrijf en de visie.
- Maak duidelijk hoe jullie online beleid is en zorg dat je klantenservice goed vindbaar is door je website heen; gebruik interne links.
Wil je meer verbetertips over betrouwbaarheid? Lees dan mijn artikel: hoe maak je een betrouwbare website?
Casestudy: 20% meer conversie door hogere betrouwbaarheid
Even geleden begeleidde ik een webshop begeleid die marihuana zaden verkocht. Ze hadden behoorlijk wat bezoekers (5.000 per dag) maar de conversie was laag. Een belangrijke oorzaak was dat bezoekers het niet altijd veilig vonden in Nederland te bestellen. Lees wat we hebben gedaan!
Conversiekiller 5: Herkenning
Als consumenten vinden we het fijn om herkenning te voelen in waar we zijn (website) en wat er wordt aangeboden (product of dienst).
Consumenten hebben naast hun wensen over wat ze online zoeken qua product of dienst, ook zachtere zoekintenties.
Wat zijn zachte zoekintenties?
Zachte zoekintenties zijn wensen, vragen en verwachtingen die jouw potentiële klant heeft. Deze zoekintenties gaan niet over jouw product of assortiment, maar hebben betrekking op dieperliggende aspecten die voor jouw bezoekers belangrijk zijn.
Het al dan niet beantwoorden van deze zachte zoekintenties maakt het verschil tussen kijken of kopen.
Voorbeelden:
- Waarom zou ik überhaupt hier bestellen als er ook nog 10+ meer alternatieven zijn?
- Wat biedt deze website extra?
- Ik wil weten wie hier achter zitten
- Heb ik hier met specialisten te maken?
Wat kun je doen?
- Definieer ongeveer 4 onderscheidende USP’s (unieke verkooppunten) en integreer ze in je website header, footer, teksten, promotieblokjes, e-mailhandtekening, metatags, enzovoort. Een goede USP voldoet aan de volgende kenmerken: uniek, klantgericht, concreet, relevant en pakkende formulering.
- Creëer boeiende content om op praktische wijze onderscheidend vermogen toe te voegen aan je webwinkel. Dit kan variëren van blogposts en video’s tot infographics die niet alleen informatief zijn, maar ook de persoonlijkheid van jouw bedrijf weerspiegelen.
- Gebruik visuele elementen: ook visuele elementen kunnen onderscheidend vermogen uitstralen. Denk bijvoorbeeld aan een opvallend logo, herkenbare kleurenschema’s en designelementen die bijdragen aan een herkenbare identiteit.
Wil je meer verbetertips? Lees van mijn artikel over onderscheidend vermogen.
Het verminderen van deze conversiekillers in je website, zorgt ervoor dat je conversiepercentage gaat stijgen.
Gerelateerde artikelen
- Conversie verhogen voor het MKB
- Alles over het conversiepercentage
- Geef je website een AIDA beurt [2024]
- Wat kost conversie optimalisatie?
- Conversieoptimalisatie uitbesteden of zelf doen?
Over Marco Bouman
Hallo, ik ben Marco. Als online groei consultant transformeer ik MKB-webshops/sites tot online marketingmagneet, met als resultaat: meer bezoekers, meer aanvragen, hogere conversies en meer orders!
De afgelopen 20 jaar heb ik hiermee meer dan 400 bedrijven geholpen, en ik blijf me verbazen dat er nog zoveel MKB-websites geen acceptabel conversiepercentage weten te behalen!
"ontzettend blij met de stappen die we maken!"
"stop met zoeken"
"ik raad iedereen Marco en zijn team aan"
"ik ben erg tevreden over onze samenwerking"
"professioneel en vakkundig"
"we zijn erg blij met het eindresultaat"
"bijzonder inspirerend en nuttig"
Wat kan ik voor je betekenen?
Wil je ook online groeien? of heb je een vraag over online groeien?
Ben je benieuwd of iets anders of beter kan?
Vul onderstaande gegevens in en ik reageer snel (vrijblijvend), vaak binnen 1 werkdag :-)
Of, bel: 030-2272323 - mail: marco [at] marcobouman.com - app: 06-29.44.63.72 - LinkedIn