• Persoonlijk & betrokken
 • Creatieve B2C aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer aanvragen, klanten, boekingen en orders
030 227 23 23

Overtuig Online Met Sociale Bewijskracht

Sociale bewijskracht toepassen in 2024

Auteur: Marco Bouman - laatste bewerking: 11 mei 2024

Ik heb deze pagina zorgvuldig samengesteld om je vragen te beantwoorden en je een fijne gebruikservaring te bieden. Vragen of feedback? Laat het me weten.


Wanneer je actief online bent met je website of webshop, wil je graag de klantreis van je bezoekers optimaliseren.

Je (nieuwe) bezoekers zijn vaak onzeker over veel dingen, maar willen graag zeker zijn. Daarom kijken ze op onzekere momenten naar wat anderen doen. We volgen dat voorbeeld dan vaak. 

Als duizend mensen vertellen dat een hotel goed is, dan zal het wel zo zijn. Dan durven we sneller te reserveren.

Oftewel: als we iets zelf niet (helemaal) weten, laten we ons gedrag bepalen door het gedrag van de mensen om ons heen.

Dat is precies waar sociale bewijskracht op neerkomt.

In dit artikel ga ik dieper in op hoe je sociale bewijskracht kunt inzetten om je online resultaten positief te beïnvloeden.

In dit artikel gebruik ik het woord ‘website’ voor zowel webshops als websites.

Inhoudsopgave


Ben je op zoek naar een praktische aanpak?

Check mijn Conversie optimalisatie traject


 

Wat is sociale bewijskracht?

Sociale bewijskracht, of social proof, is een krachtig concept in online marketing psychologie. Het verwijst naar de invloed die de acties en meningen van anderen hebben op jouw beslissingen.

Mensen kijken vaak naar het gedrag van anderen om te bepalen wat correct of wenselijk is.

In de online marketingwereld kun je sociale bewijskracht gebruiken om je producten of diensten aantrekkelijker te maken, denk bjivoorbeeld aan:

 • Klantbeoordelingen
 • Testimonials
 • Gebruikersrecensies
 • Cases
 • Bewijs USP's

Wanneer potentiële klanten zien dat anderen tevreden zijn met je aanbod, zijn ze sneller geneigd om ook tot aankoop over te gaan.

Sterke vormen van sociale bewijskracht zijn onder andere:

 • Het tonen van hoeveel mensen je product al hebben gekocht
 • Positieve citaten van tevreden klanten
 • Zelfs beroemdheden en influencers die jouw producten aanbevelen
 • Statistieken, zoals het aantal volgers of likes op sociale media

Door sociale bewijskracht strategisch in te zetten, bouw je vertrouwen op bij je doelgroep en verhoog je de kans op conversies. Het is een effectieve manier om twijfel weg te nemen en potentiële klanten te overtuigen.

Hoe werkt sociale bewijskracht precies?

Sociale bewijskracht is een psychologisch fenomeen waarbij mensen het gedrag van anderen als richtlijn gebruiken voor hun eigen gedrag, vooral in situaties waarin ze onzeker zijn of twijfelen.

Het werkt op basis van de aanname dat als veel mensen een bepaalde actie ondernemen, deze actie waarschijnlijk correct of wenselijk is.

Dit fenomeen komt voort uit de behoefte van mensen om zich te conformeren aan de normen en verwachtingen van de samenleving.

In de context van online marketing werkt sociale bewijskracht door het tonen van positieve ervaringen, meningen of acties van anderen om het vertrouwen en de geloofwaardigheid van een product, dienst of merk te vergroten.

Dit kan worden bereikt door middel van verschillende vormen van sociale bewijskracht, zoals klantbeoordelingen, testimonials, gebruikersfoto's, sociale media vermeldingen, en meer.

Wanneer potentiële klanten deze vormen van sociale bewijskracht zien, kan dit hen overtuigen om een aankoop te doen of een andere gewenste actie te ondernemen, omdat ze het gevoel hebben dat ze een veilige keuze maken die ook door anderen wordt gesteund.

Het is dus een krachtig instrument om het vertrouwen van klanten te vergroten en de conversie te verhogen in de wereld van online marketing.

 

"Mensen kijken vaak naar het gedrag van anderen
om te bepalen wat correct of wenselijk is."
 

15 sociale bewijskracht vormen in online marketing

Er zijn best veel verschillende vormen van sociale bewijskracht die je kan gebruiken op je website. Het gaat er niet om, om volledig te zijn... deze lijst biedt inspiratie voor de mogelijkheden.

 1. Klantbeoordelingen en recensies
 2. Testimonials
 3. Casestudy's
 4. Sociale media vermeldingen
 5. Influencer aanbevelingen
 6. Certificeringen en keurmerken
 7. Aantal verkochte producten
 8. Expert reviews
 9. Gebruikersfoto's en video's
 10. Testimonials van bekende bedrijven
 11. Media-aandacht
 12. Case studies van succesvolle projecten
 13. Awards en onderscheidingen
 14. Gebruikscijfers en statistieken
 15. Testimonials van tevreden medewerkers

Hoe breng je sociale bewijskracht in je website?

Header en footer:

In de header en footer van je website kun je vertrouwen opbouwen door keurmerken, certificeringen en betalingslogo's weer te geven.

Deze badges geven bezoekers direct een gevoel van veiligheid en betrouwbaarheid, waardoor ze zich comfortabel voelen om verder te gaan met het verkennen van je website en het doen van aankopen.

Productpagina:

Op de productpagina kunnen klantbeoordelingen en recensies van eerdere kopers potentiële klanten overtuigen van de kwaliteit en betrouwbaarheid van het product.

Door positieve feedback direct op deze pagina te tonen, geef je bezoekers het vertrouwen dat anderen tevreden zijn met hun aankoop, wat hen kan aanmoedigen om ook tot aankoop over te gaan.

Checkoutpagina:

Op de checkoutpagina is het cruciaal om vertrouwen te wekken bij klanten, vooral wanneer ze persoonlijke informatie invoeren en een aankoop doen.

Door trust badges van bekende beveiligingscertificaten of betaalmethoden weer te geven, geef je klanten de geruststelling dat hun gegevens veilig zijn en dat de transactie betrouwbaar is.

Homepage:

Op de homepage wil je direct een sterke indruk maken op bezoekers en hen overtuigen om verder te verkennen.

Door testimonials en korte casestudy's te tonen van tevreden klanten en succesvolle projecten, geef je direct bewijs van je waarde en expertise, wat potentiële klanten kan inspireren om meer te ontdekken en uiteindelijk te converteren.

Contactpagina:

Op de contactpagina kun je positieve feedback van klanten delen om potentiële klanten gerust te stellen en hen aan te moedigen om contact op te nemen.

Door testimonials of citaten van tevreden klanten toe te voegen, laat je zien dat anderen goede ervaringen hebben gehad met je product of dienst, waardoor potentiële klanten zich meer op hun gemak voelen om contact met je op te nemen.

Bedankpagina:

Op de bedankpagina na een aankoop kun je sociale media integratie gebruiken om positieve reacties van klanten te tonen.

Door een bedanktbericht te combineren met links naar positieve reacties op sociale media kanalen, laat je zien dat anderen tevreden zijn met hun aankoop en dat je actief betrokken bent bij het delen van positieve ervaringen.

Over ons pagina:

Op de over ons pagina kun je dieper ingaan op de impact van je product of dienst door middel van casestudy's van succesverhalen.

Door concrete voorbeelden te geven van hoe je product of dienst problemen heeft opgelost voor klanten, laat je zien dat je waarde toevoegt en vertrouwen opbouwt bij bezoekers.


Vrijblijvende inhoudelijke kennismaking

Wil je ook je conversiepercentage verhogen? Laat je gegevens achter en ik neem vrijblijvend contact met je op. Ik denk met je mee over de mogelijkheden voor jouw website. Geen verplichtingen.


Een voorbeeld van sociale bewijskracht

Voorbeeld: thuisbezorgd.nl

sociale bewijskracht voorbeeld

Op de website van Thuisbezorgd.nl vind je een uitstekend voorbeeld van sociale bewijskracht. Onderaan elke productpagina staan klantbeoordelingen en recensies van eerdere bestellingen.

Dit is een succesvol voorbeeld omdat het potentiële klanten direct inzicht geeft in de ervaringen van anderen met het eten en de service.

De praktische input hierachter is dat het transparantie biedt en vertrouwen opbouwt bij de bezoekers. Klanten kunnen zien wat anderen van het product vinden voordat ze bestellen, waardoor ze zich zekerder voelen over hun keuze.

Bovendien moedigt het klanten aan om zelf ook een recensie achter te laten, wat zorgt voor een actieve betrokkenheid en een levendige community rondom het platform.

Deze aanpak van Thuisbezorgd.nl draagt bij aan een positieve gebruikerservaring en een hogere conversie.

Gerelateerde artikelen

MARCO BOUMAN

Marco BoumanHallo, ik ben Marco. Als online groei consultant transformeer ik MKB-webshops/sites tot online marketingmagneet, met als resultaat: meer bezoekers, meer aanvragen, hogere conversies en meer orders!

De afgelopen 20 jaar heb ik hiermee meer dan 400 bedrijven geholpen, en ik blijf me verbazen dat er nog zoveel MKB-websites geen acceptabel conversiepercentage weten te behalen!

JA, ik wil meer conversie

Marco in de media: in 7 dagbladen op 04/05/2024

Een beetje sociale bewijskracht :-)

Marco in de media

KLANTEN OVER MARCO BOUMAN


"het werkt echt"
"met enthousiasme komen tot een perfect eindresultaat"
"ieder die serieus online wil groeien moet toch eerst bij Marco langs!"
"eenmaal met Marco aan tafel waren wij meteen om"
"we zijn tevreden en raden Marco + team aan"
"gedreven en geïnspireerd om creatieve diensten te ontwikkelen"
"bevlogen, enthousiast en deskundig"

Lees alle reviews


 

Vul je gegevens in en ik neem snel contact met je op

Conversie Optimalisatie
Scan € 125,-
Conversie Optimalisatie
Traject: € 1.450,-
Hoog in Google
Traject: € 1.450
Helpful Content
Schrijven € 650,-

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin
Contactformulier

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

IN DE MEDIA:

de ondernemer

Copyright © 2024 - Marco Bouman