• Persoonlijk & betrokken
 • Op maat en creatieve aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Online Onderscheidend Vermogen In 11 Stappen!

Hallo, het is fijn dat je hier bent! Ik wens je veel leesplezier met het volgende artikel.
Mijn naam is Marco Bouman, ik ben auteur van dit artikel, laatste bewerking: 18 augustus 2023

Als online groei consultant help ik MKB-bedrijven met online groeien sinds 2007.
Heb je een vraag? of wil je ook online groeien? laat het me weten.

onderscheidend vermogen betekenis

Wanneer je aan de slag gaat met online marketing, kom je al snel terecht op het begrip onderscheidend vermogen.

Zeker op internet wordt er heel snel en vakkundig door bezoekers gescand.

Wat is de unieke waarde van een website, van je merk, wat is de waarde van de onderneming erachter?, waar is jouw beddrijf echt goed in? Op welke doelgroep richten jullie je? Wat is het concurrentievoordeel?

Al deze punten zijn onderdelen van onderscheidend vermogen. Wanneer je erin slaagt om je website onderscheidend te maken, win je aan conversie!

Inhoudsopgave

Wat is onderscheidend vermogen?

De onderscheidende kracht, ook wel unique selling proposition (USP) genoemd, is het specifieke kenmerk of voordeel van een website, product, dienst of merk dat het onderscheidt van de concurrentie en het aantrekkelijker maakt voor potentiële klanten.

Het is datgene wat het product of de dienst uniek en anders maakt dan vergelijkbare producten of diensten op de markt.

Het kan bestaan uit verschillende elementen, zoals de kwaliteit van het product, de service, de prijs, de functionaliteit of de innovatie.

Het is belangrijk om het onderscheidend vermogen van een product of dienst duidelijk te communiceren in de marketing en communicatie, zodat het potentiële klanten aanspreekt en hen overtuigt om voor het product of de dienst te kiezen.

Dit vermogen kan een belangrijke rol spelen bij het opbouwen van merkloyaliteit en het verbeteren van online klanten werven.

Bedrijven die zich bewust zijn van hun onderscheidend vermogen en dit goed weten te communiceren, hebben vaak een concurrentievoordeel op de (online) markt en kunnen meer succesvol zijn in het aantrekken van klanten.

Hoe ontwikkel je onderscheidend vermogen online (11 stappen)?

Als MKB-bedrijf is het essentieel om je te onderscheiden van je concurrenten, met name op internet waar de concurrentie vaak hevig is.

Het creëren van onderscheidend vermogen stelt je in staat om de aandacht van potentiële klanten te trekken en een positieve indruk achter te laten.

Hier zijn 11 stappen die je kunt nemen om onderscheidend vermogen te ontwikkelen op internet:

1. Ken je doelgroep:

Om je te onderscheiden, moet je een duidelijk begrip hebben van je doelgroep. Onderzoek hun behoeften, wensen en pijnpunten.

Dit stelt je in staat om gerichte marketingboodschappen te creëren die resoneren met je doelgroep.

2. Identificeer je unique selling points (USP's):

Bepaal wat jouw bedrijf uniek maakt en hoe het zich onderscheidt van concurrenten. Dit kunnen factoren zijn zoals innovatieve producten, superieure kwaliteit, uitstekende klantenservice of een unieke merkidentiteit.

Identificeer je USP's en zorg ervoor dat ze duidelijk naar voren komen in je marketingcommunicatie.

3. Creëer een sterke merkidentiteit:

Een sterke merkidentiteit helpt je om herkenbaarheid op te bouwen en je te onderscheiden.

Ontwikkel een uniek merklogo, kleurenschema, slogan en visuele elementen die consistent worden gebruikt op je website, sociale media en andere online kanalen.

Zorg ervoor dat je merkidentiteit de waarden en kenmerken van je bedrijf weerspiegelt.

4. Bied toegevoegde waarde:

Ga verder dan alleen het leveren van producten of diensten. Bied waardevolle inhoud, educatieve bronnen, gratis tools of andere extra's die je doelgroep helpt en aanspreekt.

Door toegevoegde waarde te bieden, bouw je vertrouwen op en word je gezien als een expert in je vakgebied.

5. Personaliseer je marketing:

Pas je marketingboodschappen aan op individuele klanten. Gebruik gegevens en inzichten om gepersonaliseerde aanbiedingen, aanbevelingen en communicatie te creëren.

Hierdoor voelen klanten zich speciaal en gewaardeerd, wat je onderscheidend vermogen vergroot.

6. Verzorg een uitstekende gebruikerservaring:

Zorg ervoor dat je website gebruiksvriendelijk, snel en responsief is. Maak het navigeren eenvoudig en zorg voor een intuïtieve interface.

Bied gemakkelijke manieren om contact op te nemen en vragen te stellen.

Een naadloze en positieve user experience maakt je onderscheidend en vergroot de kans op herhaalbezoeken.

7. Wees consistent in je merkboodschap:

Zorg ervoor dat je merkboodschap consistent is op alle online kanalen. Dit omvat je website, sociale media, e-mailmarketing en eventuele andere online platforms die je gebruikt.

Consistentie helpt bij het opbouwen van herkenning en versterkt je positionering.

8. Focus op klantenservice:

Uitstekende klantenservice kan een krachtig middel zijn om je te onderscheiden. Zorg ervoor dat je snel en professioneel reageert op vragen, klachten en verzoeken van klanten.

Ga een stap verder om de verwachtingen van je klanten te overtreffen en ze een positieve ervaring te bieden.

9. Verzamel en deel klantbeoordelingen:

Positieve klantbeoordelingen zijn een geweldige manier om je onderscheidend vermogen te tonen.

Verzamel feedback en beoordelingen van tevreden klanten en deel deze op je website, sociale media en andere relevante platforms.

Dit bouwt vertrouwen op bij potentiële klanten en laat zien dat je unieke waarde levert.

10. Werk samen met influencers:

Influencer marketing kan helpen om je zichtbaarheid te vergroten en je te onderscheiden van de massa.

Identificeer invloedrijke personen of experts in je branche en werk samen met hen om je producten of diensten te promoten.

Dit kan de geloofwaardigheid van je merk vergroten en nieuwe doelgroepen bereiken.

11. Blijf op de hoogte van trends en ontwikkelingen:

De wereld van online marketing verandert voortdurend. Blijf op de hoogte van de nieuwste trends, technologieën en ontwikkelingen in je branche.

Door innovatief te zijn en nieuwe kansen te benutten, kun je je onderscheidend vermogen behouden en je concurrentie voorblijven.

Door deze stappen te volgen en bewust te werken aan het creëren van onderscheidend vermogen, kun je als MKB-bedrijf je online aanwezigheid versterken en je positie in de markt versterken.

Het vergt tijd, consistentie en toewijding, maar de resultaten zullen zich vertalen in grotere merkbekendheid, meer betrokkenheid en uiteindelijk een groeiende klantenkring.

onderscheidend vermogen voorbeelden

hoe breng je onderscheidend vermogen in je website?

Er zijn verschillende manieren om de onderscheidende kracht van een product, dienst of merk te benadrukken en te communiceren op een website. Hier zijn enkele suggesties:

 • Zorg voor een duidelijke en beknopte beschrijving van het onderscheidende kenmerk of voordeel van het product of de dienst op de homepage van de website.
 • Gebruik onderscheidende USP's en toon deze op een prominente locatie op je website / webshop, bijvoorbeeld in de website header van je site.
 • Maak gebruik van visuele elementen zoals afbeeldingen, video's of infographics om het onderscheidende kenmerk of voordeel van het product of de dienst te illustreren en te benadrukken.
 • Gebruik klantgetuigenissen, recensies of aanbevelingen om het onderscheidende vermogen van het product of de dienst te onderbouwen en te versterken.
 • Geef een vergelijking met concurrerende producten of diensten en benadruk het unieke voordeel van het eigen product of dienst.
 • Maak gebruik van kopteksten en bullet points om de voordelen van het product of de dienst duidelijk en overzichtelijk te communiceren.
 • Geef een gratis proefperiode, sample of demo om potentiële klanten te laten ervaren hoe het product of de dienst zich onderscheidt van andere vergelijkbare producten of diensten.

Het is belangrijk om het onderscheidende vermogen van een product, dienst of merk consistent te communiceren op alle pagina's van de website.

Door de bezoekers van de website een duidelijk en overtuigend beeld te geven van de unieke voordelen van het product of de dienst, kan het onderscheidende vermogen bijdragen aan het vergroten van de conversie en het succes van de website.

Mooie locaties voor onderscheidend materiaal

Onderscheidend vermogen voorbeelden: deze zie je vaak terug in de:

hoe kun je onderscheidend vermogen meten?

Het meten van jouw onderscheidend vermogen kan je helpen inzicht te krijgen in hoe jouw bedrijf zich positioneert en wat je kunt doen om je te onderscheiden van de concurrentie.

Hier zijn enkele eenvoudige manieren om dit te meten:

- Concurrentieanalyse:
Neem de tijd om je belangrijkste concurrenten te analyseren. Bekijk hun websites, sociale media en marketingmateriaal. Identificeer waarin zij zich onderscheiden en vergelijk dit met jouw eigen bedrijf.

Dit helpt je te begrijpen hoe je jezelf kunt differentiëren en welke aspecten je kunt verbeteren.

- Klantonderzoek:
Vraag je klanten naar hun perceptie van jouw bedrijf. Wat vinden ze uniek aan jouw producten of diensten?

Waarom hebben ze voor jou gekozen? Dit soort feedback geeft waardevolle inzichten in jouw onderscheidend vermogen en kan je helpen bij het ontwikkelen van een sterke positionering.

- Website-analyse:
Maak gebruik van tools zoals Google Analytics om het gedrag van gebruikers op jouw website te volgen.

Let op belangrijke statistieken zoals de gemiddelde tijd op de site, bouncepercentage en conversieratio. Als jouw website beter presteert dan die van je concurrenten, kan dit wijzen op een sterk onderscheidend vermogen.

- Unieke waardepropositie:
Definieer een duidelijke en unieke waardepropositie voor jouw bedrijf. Wat maakt jouw producten of diensten anders en beter dan die van anderen?

Communiceer deze waardepropositie duidelijk op jouw website en andere marketingkanalen om potentiële klanten aan te trekken.

- Feedback van medewerkers:
Betrek je medewerkers bij het meten van jouw onderscheidend vermogen. Vraag hen om input en ideeën over hoe je je kunt onderscheiden.

Medewerkers zijn vaak goed op de hoogte van de sterke punten van het bedrijf en kunnen waardevolle suggesties doen.

Onderscheidend vermogen versus concurrentievoordeel

Wanneer je als MKB-bedrijf je online aanwezigheid wilt versterken, is het cruciaal om het verschil tussen onderscheidend vermogen en concurrentievoordeel te begrijpen.

Onderscheidend vermogen is datgene wat je uniek maakt in de markt, terwijl concurrentievoordeel verwijst naar de specifieke eigenschappen die je een voorsprong geven op je concurrenten.

Onderscheidend vermogen:

Dit zijn de unieke kenmerken, waarden en kwaliteiten die je bedrijf onderscheiden van anderen. Het gaat om je merkidentiteit, visie en de bijzondere manier waarop je waarde biedt aan je klanten.

Een sterk onderscheidend vermogen trekt klanten aan die zich verbonden voelen met je bedrijf.

Concurrentievoordeel:

Dit zijn de specifieke eigenschappen of aspecten van je producten of diensten die je een voorsprong geven op de concurrentie.

Het kan gaan om lagere prijzen, betere kwaliteit, snellere levering of innovatieve functies. Een concurrentievoordeel kan tijdelijk zijn als andere bedrijven het kunnen kopiëren.

Begrijp dat een robuust onderscheidend vermogen de basis vormt voor het opbouwen van een duurzaam concurrentievoordeel.

Door je unieke merkwaarden en beloften te communiceren via je website en andere kanalen, kun je de aandacht van je doelgroep trekken en loyale klantrelaties opbouwen.

Houd je onderscheidend vermogen authentiek en consistent om een sterke positie in de markt te behouden.

Vergeet niet dat het benutten van je concurrentievoordeel tijdelijke winsten kan opleveren, maar het cultiveren van een sterk onderscheidend vermogen zal op de lange termijn succes opleveren.

Onderscheidend vermogen online voorbeelden

Om een goed beeld te krijgen van hoe onderscheidend vermogen wordt toegepast, heb ik hier twee onderscheidend vermogen voorbeelden van bekende Nederlandse online bedrijven:

1. Coolblue - Uitstekende klantenservice

onderscheidend vermogen voorbeeld Coolblue

De onderscheidende kracht van Coolblue ligt in hun uitstekende klantenservice.

Coolblue staat bekend om hun snelle, vriendelijke en behulpzame klantenserviceteam. Dit onderscheidende vermogen is zo goed omdat:

 • Ze bieden uitgebreide productinformatie en beoordelingen op hun website, waardoor klanten weloverwogen aankoopbeslissingen kunnen nemen.
 • Ze hebben een gebruiksvriendelijke website met een eenvoudig bestelproces en duidelijke informatie over levertijden en verzendopties.
 • Ze bieden verschillende contactmogelijkheden, zoals telefonische ondersteuning, live chat en sociale media, waardoor klanten gemakkelijk hulp kunnen krijgen bij vragen of problemen.
 • Ze hebben een snelle en efficiënte afhandeling van retourzendingen en garantieclaims, waardoor klanten vertrouwen hebben in hun aankopen.

De nadruk op uitstekende klantenservice heeft Coolblue geholpen om loyaliteit op te bouwen bij klanten en hen een positieve winkelervaring te bieden.

2. Wehkamp - Persoonlijke shoppingervaring

onderscheidend vermogen voorbeeld Wehkamp

De onderscheidende kracht van Wehkamp ligt in hun persoonlijke shoppingervaring.

Wehkamp maakt gebruik van geavanceerde technologieën en data-analyse om gepersonaliseerde aanbevelingen en aanbiedingen aan klanten te doen. Dit is zo goed omdat:

 • Ze verzamelen gegevens over het koopgedrag en de voorkeuren van klanten en gebruiken deze informatie om relevante producten en aanbiedingen te tonen.
 • Ze bieden een gepersonaliseerde startpagina waar klanten aanbevolen producten zien op basis van hun interesses en eerdere aankopen.
 • Ze sturen gepersonaliseerde e-mails met aanbiedingen en kortingen op basis van de individuele behoeften van klanten.
 • Ze hebben een loyaliteitsprogramma dat beloningen biedt op basis van het aankoopgedrag van klanten.

Door de nadruk te leggen op een persoonlijke shoppingervaring, weet Wehkamp klanten te betrekken en hen het gevoel te geven dat ze echt op maat gemaakte aanbiedingen ontvangen, wat resulteert in herhaalde aankopen en klanttevredenheid.

Zowel Coolblue als Wehkamp onderscheiden zich door het bieden van een unieke waardepropositie aan hun klanten.

Dit stelt hen in staat om zich te onderscheiden in de markt en een sterke concurrentiepositie te behouden.

gerelateerde artikelen

hulp nodig?

Marco BoumanHallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier MKB-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien of kijk direct bij mijn online groei traject:

online groei traject

veel gestelde vragen

Waarom is onderscheidend vermogen belangrijk?
Onderscheidend vermogen is belangrijk omdat het kan leiden tot een concurrentievoordeel, waardoor bedrijven zich kunnen onderscheiden van hun concurrenten en klanten kunnen aantrekken. Dit kan leiden tot hogere verkoopcijfers en winstgevendheid.
Hoe kan ik het onderscheidend vermogen van mijn product of dienst vergroten?
Het vergroten van het onderscheidend vermogen van een product of dienst kan worden bereikt door het bieden van unieke eigenschappen of voordelen die de concurrentie niet heeft, door het bieden van een unieke merkbeleving of door het aanspreken van een specifieke doelgroep.
Hoe kan ik mijn onderscheidend vermogen meten?
Het meten van het onderscheidend vermogen kan worden gedaan door middel van marktonderzoek, enquêtes onder klanten en het analyseren van concurrenten. Door de feedback van klanten te verzamelen en de prestaties van concurrenten te analyseren, kan een bedrijf inzicht krijgen in hoe hun product of dienst zich onderscheidt van anderen.

Gratis Online Groei Scan

T.w.v. € 119,- ex. btw tot: 01-010-2023 Gratis! 

Krijg inzicht in de online groeikansen van jullie MKB website / webshop!

Effectiviteit verbetering en meer converterende bezoekers aantrekken!

Je ontvangt een op maat rapport met 3 waardevolle tips (op 1 a 2 A4) gratis!

Inhoud:

 • Ik scan jullie website / shop handmatig op meer dan 100 online groei ingredienten.
 • Ik maak binnen 5 werkdagen een rapportage (max. 2 A4) met de 3 belangrijkste verbeterpunten.
 • We hebben daarna telefonisch contact en ik licht de rapportage toe. 
 • Ontdek waar de belangrijkste groeikansen voor jullie site / shop liggen.
 • Tot 1 oktober 2023 is deze online groeiscan (twv € 119,-) gratis

* Deze scan is bedoelt voor MKB-bedrijven met minimaal 5 medewerkers (max. 50).

Veel gestelde vragen:

Waarom is deze scan gratis?
Ik kom graag in contact met MKB-bedrijven die online willen groeien en ik geloof in het principe van wederkerigheid. Wat je geeft, krijg je ook een keer terug. Daarom wil ik mijn expertise laten zien door middel van 3 waardevolle online groeikansen ter waarde van €119,-. Ben je er klaar voor?
Op basis waarvan wordt deze scan gemaakt?
Deze scan wordt uitsluitend gemaakt op basis van wat er momenteel online zichtbaar is (jullie website/webshop) en mijn ervaring als online groeiconsultant sinds 2007. Ik scan jullie website/webshop aan de hand van meer dan 100 cruciale groeikansen en geef de drie belangrijkste in mijn rapportage weer.
Als ik deze scan aanvraag, waar zit ik dan aan vast?
Nergens aan! Het aanvragen van deze scan is volledig vrijblijvend. Binnen 5 werkdagen ontvang je mijn handmatige rapportage en ik zal deze rapportage telefonisch toelichten.

Vul onderstaande gegevens in:
 

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
Online marketing
WIKI
Meld
je nu aan

MIJN MKB KLANTEN

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

 

 

   
   
   

 

MARCOBOUMAN.COM

Marco Bouman
Conversie Optimalisatie specialist voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  GROENEKAN (UTRECHT)

Contactformulier

T: 030-2272323
   

marketing wiki
 

ONLINE GROEIEN:

Ook betere online resultaten?
-Meer leads
-Meer aanvragen
-Meer orders
-Meer offertes
-Hogere conversies

Bekijk het online groeitraject
Tarief € 1.450,- 
Lees meer

gratis groeiscan
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman