• Persoonlijk & betrokken
  • Op maat en creatieve aanpak
  • 20 jaar online marketing ervaring
  • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Tips om de Gemiddelde Sessieduur Te Verbeteren (2023)

sessieduur verbeteren 2023

Hallo, het is fijn dat je hier bent! Ik wens je veel leesplezier met het volgende artikel.
Mijn naam is Marco Bouman, ik ben auteur van dit artikel, laatste bewerking: 2 juli 2023

Als online groei consultant help ik MKB-bedrijven met online groeien sinds 2007.
Heb je een vraag? of wil je ook online groeien? laat het me weten.

Hallo, welkom op mijn website.
Je bent op zoek naar manieren om de gemiddelde sessieduur te verbeteren, voor jouw MKB site / shop?

Daar help ik je graag verder mee!

  • Hoe hoog is jullie gemiddelde sessieduur eigenlijk?
  • Lukt het niet om deze sessieduur (Google Analytics) te verbeteren?
  • Wat is eigenlijk deze gemiddelde sessie duur?

Als je bekend bent met Google Analytics, dan ken je waarschijnlijk ook de gemiddelde sessie duur van jullie website / webshop!

En dan weet je wellicht dat het verhogen hiervan een zeer belangrijk aspect is binnen conversie optimalisatie

Vaak geldt: hoe hoger de gemiddelde sessie duur, des te hoger het conversiepercentage.

Lees rustig verder en ontdek wat je kunt doen om de sessie duur van je website / webshop te verbeteren!

inhoudsopgave

Wat is sessieduur (google analytics)?

gemiddelde sessieduur website

Voordat ik in dit artikel tips geef hoe je de gemiddelde sessie duur (gemiddelde bezoektijd website) kunt verhogen, begin ik even bij het begin.

Wat betekent sessie duur? dit is een kengetal dat je terugvindt in je Google Analytics-account.

Dit kengetal is zeer belangrijk voor het conversiepercentage. Dit getal geeft aan hoelang men per bezoek gemiddeld op de website / webshop aanwezig is.

In deze gemiddelde sessie duur zitten ook bouncers verwerkt (bezoekers die niet doorklikken in jullie webshop / website).

Samen met de bounce rate vormen beide kengetallen de belangrijkste sub-kengetallen voor het verhogen van de conversie.

De gemiddelde sessie duur zegt vooral iets over de betrokkenheid van de bezoeker en de kwaliteit van jullie content.

Hoe langer de gemiddelde sessie duur is, des te meer geïnteresseerd zijn jullie bezoekers.

Gemiddelde sessieduur website verbeteren - benchmarks

De gemiddelde sessieduur is per branche, bedrijf en website verschillend. Maar er zijn wel trends herkenbaar.

Ik beheer ruim 300 Google Analytics-accounts en hieruit valt iets van een profiel te maken. Hier een paar sessieduur benchmarks.

Bij webshops
Ik zie dat bij succesvolle webshops (met een conversiepercentage hoger dan 1,5%) de gemiddelde sessieduur (benchmark) vaak tussen de 2:00 en 6:00 minuten ligt. (afhankelijk van de mate van concurrentie)

Bij artikelen websites
Bij websites die vooral voor lead-werving gebruikt worden, zie ik dat de gemiddelde sessieduur (benchmark) tussen de 1:30 en 4:00 minuten ligt. Wat opvalt, is dat hoe lager de sessieduur is, hoe hoger de conversie.

Bij lead websites
Dezelfde kengetallen gelden voor de zogenoemde online leadgeneratie websites. Maar zodra deze sites ook gebruikt worden door klanten (met een login etc.), zie je dat de gemiddelde sessie duur over het algemeen hoger ligt.

Gemiddelde sessieduur websites

wat is de gemiddelde sessieduur volgens Google?

De gemiddelde sessieduur is een belangrijke statistiek die je inzicht geeft in hoe lang gebruikers op je website blijven en hoe betrokken ze zijn bij de inhoud.

Volgens Google Analytics wordt de gemiddelde sessieduur berekend door de totale tijd die gebruikers op je website doorbrengen te delen door het aantal sessies.

Het exacte gemiddelde kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aard van je website, de doelgroep en de aangeboden inhoud.

Over het algemeen streef je er echter naar om de sessieduur zo lang mogelijk te maken, omdat dit aangeeft dat gebruikers interesse hebben in wat je te bieden hebt.

Stel bijvoorbeeld dat je een e-commerce webshop hebt die kleding verkoopt. Je wilt dat gebruikers lang genoeg op je website blijven om producten te bekijken, te vergelijken en uiteindelijk aankopen te doen.

Een gemiddelde sessieduur van 3-5 minuten kan als positief worden beschouwd, omdat dit aangeeft dat gebruikers betrokken zijn bij je productaanbod.

Aan de andere kant, als je een nieuwssite hebt waar bezoekers snel toegang willen tot de laatste headlines, kan een gemiddelde sessieduur van 1-2 minuten al acceptabel zijn.

In dit geval wil je echter wel dat gebruikers doorklikken naar artikelen, zodat je kunt zien dat ze geïnteresseerd zijn in je nieuwscontent.

Het is belangrijk op te merken dat de gemiddelde sessieduur slechts één metriek is om gebruikersbetrokkenheid te meten.

Het kan nuttig zijn om deze statistiek te combineren met andere gegevens, zoals de engagement rate (Google Analytics GA4, de opvolger van de bouncerate), het aantal pagina's per sessie en de conversieratio, om een vollediger beeld te krijgen van hoe gebruikers zich gedragen op je website.

Houd er rekening mee dat de gemiddelde sessieduur per branche en website kan variëren, dus het is altijd raadzaam om je eigen prestaties te vergelijken met sectorgemiddelden en je te richten op het continu verbeteren van de gebruikerservaring om de sessieduur te optimaliseren.

Wat is het verschil tussen gemiddelde sessieduur en gemiddelde tijd op de pagina?

Het verschil tussen de gemiddelde sessieduur en de gemiddelde tijd op de pagina binnen Google Analytics is subtiel maar belangrijk.

De gemiddelde sessieduur meet de totale tijd die een bezoeker doorbrengt op een website, vanaf het moment dat ze aankomen tot het moment dat ze vertrekken.

Het omvat dus alle interacties en pagina's die tijdens die sessie worden bezocht.

Aan de andere kant meet de gemiddelde tijd op de pagina alleen de tijd die een bezoeker doorbrengt op een specifieke pagina, los van andere pagina's of interacties.

Beide kengetallen zijn belangrijk omdat ze verschillende aspecten van gebruikersbetrokkenheid meten.

De gemiddelde sessieduur geeft inzicht in hoe lang bezoekers geïnteresseerd blijven en hoeveel tijd ze besteden aan het verkennen van verschillende delen van de website.

Het kan waardevol zijn om te begrijpen of bezoekers betrokken en tevreden zijn met de algehele user experience.

Aan de andere kant geeft de gemiddelde tijd op de pagina inzicht in de specifieke pagina's waar bezoekers langer blijven hangen.

Dit kan waardevolle informatie opleveren over de aantrekkelijkheid, relevantie en effectiviteit van afzonderlijke pagina's.

Het kan ook wijzen op mogelijkheden tot verbetering van pagina's waar bezoekers snel vertrekken.

Door zowel de gemiddelde sessieduur als de gemiddelde tijd op de pagina te analyseren, krijg je een totaalbeeld van de gebruikerservaring op je website.

Het stelt je in staat om sterke punten en zwakke punten te identificeren, zodat je gerichte optimalisaties kunt doorvoeren om de algehele betrokkenheid en prestaties van je website te verbeteren.

Welke invloed heeft het bouncepercentage op de gemiddelde sessieduur?

Als een bezoeker 'bounced' op een website, wordt de sessieduur niet gemeten in Google Analytics.

Een 'bounce' verwijst naar het scenario waarin een bezoeker een enkele pagina bekijkt en vervolgens de website verlaat zonder verdere interactie. In dit geval wordt er geen volledige sessie vastgelegd, omdat er geen andere pagina's worden bezocht.

Om een sessie te worden geregistreerd in Google Analytics, moet een bezoeker ten minste twee interacties hebben, zoals het bekijken van meerdere pagina's, het klikken op links, het indienen van formulieren, of andere meetbare acties.

Als een bezoeker na het bezoeken van één pagina vertrekt, wordt dit als een 'bounce' beschouwd en wordt er geen sessieduur geregistreerd.

Zo kan het zijn dat de gemiddelde bezoektijd van een pagina hoog is en de gemiddelde sessieduur laag. 

Hoe kun je nu de sessieduur verbeteren?

gemiddelde sessieduur website

Een hogere sessieduur levert meestal ook een hogere conversie op. Wat kun je nu doen om de sessie duur van jullie webshop / website te verlengen?

1. Verbeter je positionering

De hoogte van de gemiddelde sessie duur wordt voor een belangrijk deel bepaald door het aantal bouncers (bezoekers die niet doorklikken).

Vaak zijn dit oriënterende bezoekers en als het niet helder is waar ze zijn / wat er wordt geboden, haken deze bezoekers af en klikken ze weg (bouncen).

Zodra je de online positionering van je website / webshop verbetert (door bijvoorbeeld onderscheidende USP’s prominent te noemen) en door in je content hier aandacht aan te besteden, bouw je aan online positionering, daalt het bouncepercentage en stijgt dus de gemiddelde sessie duur.

2. Zorg voor waardevolle content

Veel bedrijven zijn bezig met SEO. Lappen tekst met trefwoorden vind je op veel landingspagina’s terug.

Maar als dit de kwaliteit van de content is, is dit vrij mager en is de kans dat bezoekers blijven en doorlezen klein.

Zodra je niet alleen goede SEO teksten op je website / webshop aanbiedt maar vooral ook waardevolle content (content waar bezoekers echt wat aan hebben), verhoog je de kwaliteit van de content en blijven bezoekers langer lezen en klikken sneller door.

3. Zet in op intern linken

Zeker als de kwaliteit van je content goed / beter is, is het handig om goed gebruik te maken van intern linken, zodat je in een artikel of landingspagina’s gerelateerde content aanbiedt.

Hiermee stimuleer je het doorklikken in je website en dit verhoogt de gemiddelde sessie duur.

Wanneer de content waar je naartoe linkt waardevol is, zullen steeds meer bezoekers doorklikken op interne links.

Deze interne links hebben ook nog eens een positieve invloed op SEO, zodat ook vanuit jullie eigen website / webshop Google-kracht wordt doorgegeven naar belangrijke pagina’s.

4. Gebruik ook andere content

Lezen (geschreven content) komt het meeste voor op websites en webshops.

Maar ook het gebruik van andere media zorgt ervoor dat de gemiddelde sessie duur van je website kan stijgen. Denk in dit verband aan bijvoorbeeld videomateriaal dat je kunt aanbieden.

Het mooiste is dan om je content in variatie aan te bieden. Dus door een mooi artikel te ondersteunen met een passende video en ook met afbeeldingen en overige content.

Ook voor SEO is het goed om te werken met gecombineerde content.

5. Hanteer duidelijke Call to actions

De bezoeker die je vooral wilt laten converteren, is de bezoeker die nieuw is (terugkerende bezoekers hebben vaak al voor jouw website / webshop gekozen).

Juist deze nieuwe bezoeker kent jouw webshop / website nog niet (een mooie kans!)

Het is zeer belangrijk om juist voor deze nieuwe bezoekers te werken met heldere Call To Actions (CTA's).

En maak hierbij ook gebruik van zogenaamde power words, die aanzetten om actie te ondernemen.

Zo help je deze bezoeker een handje met het aandienen van mogelijk interessante content, waardoor de kans dat deze bezoeker doorleest aanzienlijk groter wordt. 

Dit kan dik commercieel (in een webshop), maar dit kan ook dun redactioneel... de manier hangt af van je bedrijf.

Heldere call to actions verbeteren de gemiddelde sessieduur.

6. Minimaliseer sessieduur drempels

Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende sessieduurdrempels:

  • Laadsnelheid: Dit is vaak een potentieel irritatiepunt. Dit verhelpen is ook goed voor organische vindbaarheid: een snelle website positioneert beter. 
  • Te lange teksten: Online lezen is veel vluchtiger. Zijn teksten te lang, dan haakt men sneller af. En je mag best wel wat witruimte gebruiken.
  • Slordig design: Wanneer je je sessieduur wilt verbeteren, wil je niet dat bezoekers afhaken vanwege een inconsistent, slecht geïmplementeerd design.
  • Te commercieel: Kijk uit met het gebruik van pop-ups en automatische berichten.
  •  Transparantie: Veel bezoekers hechten er waarde aan te weten wie erachter zit. Als deze informatie te summier is, kan dit snel een reden zijn om af te haken.
  • Actueel: Wanneer je data gebruikt, zorg dan dat je actueel blijft, doe je dit niet dan haken bezoekers al snel af.
  • Verplichte velden: De sessie duur verhogen is het makkelijk maken om te reageren. Wanneer formulieren te lang zijn of velden verplicht, creëer je juist een drempel.

gemiddelde sessieduur website

de voordelen van een hoge gemiddelde sessieduur

- Betere gebruikerservaring: Een hogere gemiddelde sessie duur kan aangeven dat bezoekers de website nuttig vinden en er graag meer tijd op doorbrengen.

Dit kan duiden op een goede user experience en kan helpen om bezoekers te behouden en terug te laten komen.

- Hogere betrokkenheid: Een hogere gemiddelde sessie duur kan ook duiden op een hogere betrokkenheid van bezoekers bij de content op de website.

Dit kan betekenen dat bezoekers langer blijven en meer pagina's bezoeken, wat kan resulteren in een hogere conversieratio en meer verkoop of leads.

In de nieuwe versie van Google Analytics (GA4) is hier een nieuw kengetal voor: de engagement rate (betrokkenheidspercentage).

- Verbeterde zoekmachineoptimalisatie: Een hogere gemiddelde sessie duur kan ook bijdragen aan een betere positie in zoekresultaten.

Zoekmachines zoals Google kunnen een hogere gemiddelde sessie duur als een teken van kwalitatieve en relevante content beschouwen, wat kan leiden tot een betere ranking in zoekresultaten.

- Verhoogde advertentie-inkomsten: Websites die afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten kunnen ook profiteren van een hogere gemiddelde sessie duur.

Door bezoekers langer op de website te houden, worden er meer advertenties weergegeven, wat kan resulteren in meer inkomsten voor de website.

Is een hoge sessieduur altijd gewenst?

Het is niet altijd nodig om een hoge sessieduur na te streven!

Dit kengetal is minder relevant in situaties waarin je website zich richt op snelle acties of conversies, zoals aankopen of het invullen van een contactformulier.

In plaats daarvan kun je je beter richten op andere metrics, zoals de bounce rate, conversieratio en het aantal voltooide doelen.

Deze metrics bieden waardevollere inzichten in het gedrag van gebruikers en helpen je je website te optimaliseren voor hogere conversies.

Door de focus te leggen op metrics die direct verband houden met je zakelijke doelstellingen, kun je op basis van data gedreven beslissingen nemen om de prestaties van je website te verbeteren en je conversieratio te verhogen.

Wil je ook de sessieduur verhogen?

Dan is mijn unieke Online Groei Traject iets voor jouw bedrijf! Ik kijk dan mee in Google Analytics, ik scan de website / webshop en in een creatieve marketingsessie brengen we alle belangrijke conversieverbeterpunten in kaart. 

gemiddelde sessieduur website

Over Marco Bouman

sessieduur verhogen tips 2019

Marco BoumanHallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier MKB-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een grotere online effectiviteit.

Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien, of bekijk alvast mijn online groei traject:

online groei traject

 

Gerelateerde content

veel gestelde vragen:

Hoe wordt de sessieduur gemeten in Google Analytics?
Google Analytics meet de sessieduur door het verschil te berekenen tussen het tijdstip van het eerste interactie van een gebruiker met de website (bijvoorbeeld het laden van een pagina) en het tijdstip van het laatste interactie met de website voordat de sessie eindigt.
Wat is een gemiddelde sessieduur?
Het gemiddelde sessieduur varieert sterk per website en hangt af van verschillende factoren, zoals de branche, de doelgroep en het type inhoud op de website. Over het algemeen wordt een sessieduur van 1 tot 2 minuten als gemiddeld beschouwd, maar dit kan sterk variëren.
Wat kan de sessieduur beïnvloeden?
De sessieduur kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de snelheid van de website, de relevantie en kwaliteit van de inhoud, de navigatiestructuur en de gebruiksvriendelijkheid van de website.

Gratis Online Groei Scan

T.w.v. € 119,- ex. btw tot: 01-010-2023 Gratis! 

Krijg inzicht in de online groeikansen van jullie MKB website / webshop!

Effectiviteit verbetering en meer converterende bezoekers aantrekken!

Je ontvangt een op maat rapport met 3 waardevolle tips (op 1 a 2 A4) gratis!

Inhoud:

  • Ik scan jullie website / shop handmatig op meer dan 100 online groei ingredienten.
  • Ik maak binnen 5 werkdagen een rapportage (max. 2 A4) met de 3 belangrijkste verbeterpunten.
  • We hebben daarna telefonisch contact en ik licht de rapportage toe. 
  • Ontdek waar de belangrijkste groeikansen voor jullie site / shop liggen.
  • Tot 1 oktober 2023 is deze online groeiscan (twv € 119,-) gratis

* Deze scan is bedoelt voor MKB-bedrijven met minimaal 5 medewerkers (max. 50).

Veel gestelde vragen:

Waarom is deze scan gratis?
Ik kom graag in contact met MKB-bedrijven die online willen groeien en ik geloof in het principe van wederkerigheid. Wat je geeft, krijg je ook een keer terug. Daarom wil ik mijn expertise laten zien door middel van 3 waardevolle online groeikansen ter waarde van €119,-. Ben je er klaar voor?
Op basis waarvan wordt deze scan gemaakt?
Deze scan wordt uitsluitend gemaakt op basis van wat er momenteel online zichtbaar is (jullie website/webshop) en mijn ervaring als online groeiconsultant sinds 2007. Ik scan jullie website/webshop aan de hand van meer dan 100 cruciale groeikansen en geef de drie belangrijkste in mijn rapportage weer.
Als ik deze scan aanvraag, waar zit ik dan aan vast?
Nergens aan! Het aanvragen van deze scan is volledig vrijblijvend. Binnen 5 werkdagen ontvang je mijn handmatige rapportage en ik zal deze rapportage telefonisch toelichten.

Vul onderstaande gegevens in:
 

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
Online marketing
WIKI
Meld
je nu aan

MIJN MKB KLANTEN

  • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
  • “Het werkt echt”
  • “Wij zijn trost op het resultaat”
  • “Stop met zoeken”
  • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
  • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
  • “Deze aanpak werkt”

 

 

   
   
   

 

MARCOBOUMAN.COM

Marco Bouman
Conversie Optimalisatie specialist voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  GROENEKAN (UTRECHT)

Contactformulier

T: 030-2272323
   

marketing wiki
 

ONLINE GROEIEN:

Ook betere online resultaten?
-Meer leads
-Meer aanvragen
-Meer orders
-Meer offertes
-Hogere conversies

Bekijk het online groeitraject
Tarief € 1.450,- 
Lees meer

gratis groeiscan
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman