Al ruim 10 jaar help ik met veel plezier mkb-bedrijven met hun online marketing!
- Persoonlijk & betrokken
- Op maat en creatieve aanpak
- 20 jaar online marketing ervaring
- Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
Auteur: Marco Bouman
Het conversiepercentage is een veel gebruikt kengetal om aan te geven hoe kwalitatief (of ook wel effectief) jouw webshop of website is.
Dit artikel is geschreven voor eigenaren van MKB-organisaties die meer uit hun website of webshop willen halen.
Dit is een belangrijk kengetal binnen: conversie optimalisatie!
Hoe hoog is jullie conversiepercentage??
Het conversie percentage is een term die wordt gebruikt in digitale marketing en verwijst naar het percentage bezoekers van een website of ander digitaal kanaal dat een gewenste actie voltooit. Zoals:
Het conversie percentage wordt berekend door het aantal conversies te delen door het totale aantal bezoekers, en vervolgens te vermenigvuldigen met 100% (meer over percentage te berekenen).
Bijvoorbeeld, als een website 1.000 bezoekers heeft en 50 van hen een aankoop doen, dan is het conversiepercentage 5% (50/1000 x 100).
Het conversie percentage is een belangrijke KPI (Key Performance Indicator) voor ondernemers omdat het aangeeft hoe effectief de website of het kanaal is bij online klanten werven en online leads genereren.
Door het conversiepercentage te optimaliseren, kunnen bedrijven hun online prestaties verbeteren en de ROI (Return on Investment) van hun digitale marketinginspanningen verhogen.
Wat is nu de beste manier om de conversie te berekenen? Als eerste is het superhandig dat je Google Anlytics op je website hebt draaien.
Google Analytics kan, mits je een en ander hebt ingesteld, de conversieratio berekenen.
Dit wordt berekent door het aantal conversies (doelen die je hebt ingesteld, zoals: contactformulier, offerte aanvraag etc.) te delen door het aantal gebruikers in een zelfde periode.
Het gemiddelde conversiepercentage wordt berekend door het aantal conversies te delen door het aantal bezoeken aan een pagina of website, en vervolgens te vermenigvuldigen met 100% om het resultaat als een percentage weer te geven.
De formule voor het berekenen van het conversiepercentage is als volgt:
Conversiepercentage= (aantal conversies / aantal bezoeken) x 100%
Bijvoorbeeld, als een website 1000 bezoeken heeft gehad en daarvan 40 mensen hebben zich ingeschreven voor een nieuwsbrief, dan is de conversieratio als volgt:
Conversieratio = (40 / 1000) x 100% = 4%
Dit betekent dat het gemiddelde conversiepercentage voor de nieuwsbriefinschrijving op deze website 3% is.
Het is belangrijk om te begrijpen dat conversiepercentages afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals:
Hier zijn enkele conversie percentages die als benchmark kunnen worden gebruikt:
Het conversiepercentage voor webshops ligt over het algemeen tussen 1% en 3%.
Dit betekent dat van elke 100 bezoekers van de website, er tussen de 1 en 3 van hen daadwerkelijk een aankoop zullen doen.
Hoe kleiner de concurrentie (er is sprake van een niche) hoe hoger het conversie percentage zal zijn!
Conversiepercentages voor lead-generatiecampagnes zijn afhankelijk van de branche en de kwaliteit van de leads.
Gemiddeld ligt het conversie percentage voor lead-generatiecampagnes tussen de 1% en 3%.
Ook hier geld dat vooral de concurrentie oorzaak is van de hoogte van het conversiepercentage.
Een goede conversieratio voor een landingpagina ligt ook tussen de 2% en 5%.
Maar conversiepercentages kunnen aanzienlijk hoger zijn voor effectieve landingspagina's die zijn geoptimaliseerd voor conversies.
- Maak de waardepropositie duidelijk:
Zorg ervoor dat bezoekers snel begrijpen wat uw bedrijf (met USP's) doet, welk probleem het oplost en welke voordelen het biedt. Dit helpt bezoekers te overtuigen om over te gaan tot aankoop of contact op te nemen.
- Optimaliseer de zoekmachineoptimalisatie (SEO):
Zorg ervoor dat uw website of webwinkel goed geoptimaliseerd is voor zoekmachines, zodat deze hoger in de zoekresultaten verschijnt en meer verkeer genereert.
- Maak de website mobielvriendelijk:
Zorg ervoor dat uw website of webwinkel goed werkt op mobiele apparaten (mobile friendly), omdat steeds meer mensen mobiel browsen en online winkelen.
- Maak gebruik van video:
Video's kunnen helpen om de waardepropositie en voordelen van uw product of dienst over te brengen en kunnen bijdragen aan hogere conversiepercentages.
- Maak gebruik van live chat:
Bied live chat-ondersteuning om vragen van bezoekers snel te beantwoorden en hen te helpen bij het nemen van aankoopbeslissingen.
- Maak gebruik van pop-ups:
Gebruik pop-ups om bezoekers te informeren over aanbiedingen, kortingen of andere acties die hen kunnen stimuleren om over te gaan tot aankoop.
- Personaliseer de website-ervaring:
Pas de inhoud van uw website of webwinkel aan op basis van het gedrag en de interesses van bezoekers om hen een gepersonaliseerde ervaring te bieden.
- Gebruik remarketing:
Toon gerichte advertenties aan mensen die uw website of webwinkel hebben bezocht maar nog geen aankoop hebben gedaan, om hen terug te brengen naar uw site en hen te overtuigen om over te gaan tot aankoop.
- Optimaliseer het afrekenproces:
Vereenvoudig het afrekenproces en verminder het aantal stappen dat klanten moeten doorlopen om een aankoop te doen.
- Analyseer en test regelmatig:
Analyseer het gedrag van bezoekers op de website, identificeer knelpunten en test verschillende varianten van CTA's, landingspagina's en andere elementen om de conversie continu te verbeteren.
Hallo, ik ben Marco, eigenaar van de Online-Marketingmachine. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een grotere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien of bekijk mijn online groei traject:
Al ruim 10 jaar help ik met veel plezier mkb-bedrijven met hun online marketing!