• Persoonlijk & betrokken
 • Creatieve B2C aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer aanvragen, klanten, boekingen en orders
030 227 23 23

15 Linkbuilding Tips Voor Kwaliteit en Autoriteit

Auteur: Marco Bouman - laatste bewerking: 14 mei 2024

Ik heb deze pagina zorgvuldig samengesteld om je vragen te beantwoorden en je een fijne gebruikservaring te bieden. Vragen of feedback? Laat het me weten.


tips linkbuilding

Linkbuilding…
Wat is het is en wat kun je ermee?
En wat is hiervan de absolute waarde (nog) in 2024?

Op deze pagina geef ik je de betekenis van linkbuilding, maar vooral een aantal eenvoudige kwalitatieve linkbuilding tips.

Met deze tips kun je eenvoudig de populariteit van je website verhogen en daardoor in de organische zoekresultaten betere posities verkrijgen.

In dit artikel gebruik ik het woord ‘website’ voor zowel webshops als websites.

Inhoudsopgave

Ben je op zoek naar een praktische aanpak?
Bekijk dan mijn linkbuildingpakket

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is een onderdeel binnen zoekmachineoptimalisatie (SEO) die gericht is op het verwerven van externe hyperlinks van andere websites naar de eigen website. Het hoofddoel van linkbuilding is opbouwen van autoriteit en geloofwaardigheid voor de eigen website.

De kans is groot dat je recentelijk (2024) ervaart dat de groei in organisch verkeer zich stabiliseert of soms zelfs daalt. Dit komt waarschijnlijk omdat er recentelijk veel veranderingen zijn in hoe zoekmachines werken.

Vroeger kon je met simpele SEO-content (lange teksten met zoekwoorden) en lage kwaliteit linkjes makkelijk hoog in Google komen. Dit is aan het veranderen en werkt niet meer zo!

Het gaat dus steeds meer om de kwaliteit van jouw website als geheel. Niet alleen de linkjes zijn bepalend, er zijn ook andere factoren die van invloed zijn op de autoriteit van jouw website.

Enkele voorbeelden van autoriteit verbeteringen:

 • Krijg bijvoorbeeld de juiste certificaten binnen de branche. Certificaten zijn een bewijs van expertise.
 • Laat je portfolio zien van verricht werk.
 • Maak of optimaliseer een blog of kennisbank en deel hier regelmatig relevante en waardevolle content.
 • Optimaliseer je webshop op gebruikersgemak. Laat bijvoorbeeld je buurvrouw iets proberen te bestellen op jouw website en vraag haar feedback met jou te delen :-) 
 • Zorg voor sterke en relevante backlinks naar je websitel. 
"Als je lager in Google wilt komen..
Koop dan veel backlinks voor weinig"

Wat zegt Google zelf over linkbuilding?

Google gebruikt nog steeds links als factor bij het bepalen van de relevantie van webpagina's.

Maar alle links die bedoeld zijn om de positie in de zoekresultaten van Google te manipuleren, kunnen worden gezien als 'linkspam'.

Dit omvat elke poging om links naar of van je site te manipuleren. Hier zijn enkele voorbeelden van linkspam:

 • Links kopen of verkopen voor betere rankings.
 • Overmatige uitwisseling van links.
 • Links van lage kwaliteit uit directories of bladwijzersites.
 • Links met veel zoekwoorden, verborgen of van lage kwaliteit.
 • Veel links in voetteksten of sjablonen van verschillende sites.
 • Forumreacties met geoptimaliseerde links in het bericht of de handtekening.
 • Content van lage kwaliteit maken, vooral met het doel om link- of rankingsignalen te manipuleren.

Deze samenvatting is gebaseerd op informatie van Google Search Central, de officiële blog van Google.


Heb je vragen of hulp nodig? marco [@] marcobouman.com / 030-2272323 / contactformulier


15 linkbuilding tips om kwalitatieve links te genereren

Dus het is belangrijk om te zorgen voor kwalitatieve backlins. Hieronder vind je een overzicht van makkelijk toepasbare linkbuilding tips gericht op kwaliteit:

1. Gastbloggen:

Gastbloggen is een krachtige methode om je expertise te delen met een breder publiek en tegelijkertijd waardevolle backlinks te verkrijgen.

Zoek naar gerenommeerde websites binnen jouw niche die gastblogbijdragen accepteren.

Zorg ervoor dat je gastartikel van hoge kwaliteit is, informatief en relevant voor het publiek van de gastwebsite.

Door waardevolle inhoud te bieden, vergroot je de kans dat andere websites jou als een waardevolle bron zien en bereid zijn om een backlink naar jouw website te plaatsen.

Zo blog ik regelmatig op:

 • Deondernemer.nl
 • Frankwatching.com
 • Marketingfacts.nl

2. Social media:

Het gebruik van social media is een goede manier om je content te promoten en een breder publiek te bereiken.

Als je waardevolle en boeiende inhoud creëert, is de kans groter dat mensen jouw berichten delen en linken naar je website.

Interactie met andere gebruikers in jouw branche kan ook leiden tot waardevolle samenwerkingen en kansen voor linkbuilding.

Vergeet niet om links naar je website te delen op je eigen social media-profielen en actief te zijn in relevante groepen en communities.

3. Online directories:

Het opnemen van je website in relevante online directories, zoals Google My Business, Yelp en branche-specifieke directories, kan je helpen om je lokale SEO te verbeteren en meer exposure te krijgen in jouw niche.

Zoek naar betrouwbare en gerenommeerde directories met een goede reputatie. In Nederland zijn er honderden bedrijvengidsen, waarvan er eigenlijk maar een stuk of 20 echt waarde toevoegen.

Vermijd spammy directories, omdat deze je SEO-scores negatief kunnen beïnvloeden.

Een vermelding in online directories kan niet alleen waardevolle backlinks opleveren, maar ook potentiële klanten naar je website leiden.

Hier 3 zeer bekkende en krachtige directories:

4. Testimonials:

Het schrijven van positieve testimonials voor andere bedrijven of producten waar je tevreden over bent, kan een effectieve manier zijn om backlinks te verkrijgen.

Benader bedrijven in jouw branche en bied aan om een testimonial te schrijven voor hun website.

Vaak zijn ze bereid om een link naar jouw website op te nemen als blijk van waardering voor je feedback.

Zorg ervoor dat je testimonials eerlijk en authentiek zijn, omdat dit de geloofwaardigheid van zowel jou als de ontvangende partij versterkt.

5. linkbait

Linkbait is een strategie waarbij je waardevolle, informatieve, en boeiende content creëert met als doel anderen te inspireren om vrijwillig naar jouw website te linken.

Het idee is om content te maken die zo waardevol is dat mensen van nature geneigd zijn om het te delen en ernaar te linken.

Dit kunnen bijvoorbeeld diepgaande gidsen, onderzoeken, infographics, unieke inzichten, of grappige en creatieve inhoud zijn.

Het doel is om anderen te stimuleren jouw content te delen, waardoor het organisch backlinks aantrekt.


Een aantal jaren geleden bood ik een gratis whitepaper aan zonder tegenprestatie. De URL waar deze whitepaper stond was direct benaderbaar voor bezoekers. Ruim een jaar later zag ik dat er meer dan 30 linkjes naar deze pagina waren.


linkbuilding tips

6. Infographics:

Infographics zijn visueel aantrekkelijke en informatieve afbeeldingen die complexe informatie op een duidelijke en beknopte manier presenteren.

Het maken van waardevolle infographics kan een geweldige manier zijn om organische backlinks te verdienen.

Zorg ervoor dat je infographics relevant zijn voor je doelgroep en deelbare informatie bevatten.

Andere websites, bloggers of bedrijven kunnen jouw infographic gebruiken om hun content te verrijken en zullen dan naar jouw website linken als de bron.

7. Interne linking:

Interne linking is het strategisch plaatsen van links binnen je eigen website die leiden naar andere relevante pagina's op je site.

Dit helpt zoekmachines de structuur van je website beter te begrijpen en verbetert de gebruikerservaring, omdat bezoekers gemakkelijk door gerelateerde inhoud kunnen navigeren.

Zorg ervoor dat de ankertekst (de klikbare tekst van de link) beschrijvend is en relevante trefwoorden bevat.

Een goed interne linkprofiel kan de SEO-prestaties van je website verbeteren en het bouncepercentage verlagen, omdat gebruikers langer op je site blijven.

8. Commentaar op blogs:

Reageren op blogposts in jouw branche is een manier om jouw expertise te tonen en tegelijkertijd een kans om een backlink te verkrijgen. 

Zorg ervoor dat je waardevolle en relevante opmerkingen plaatst die bijdragen aan de discussie en het artikel aanvullen.

Vermijd spammy opmerkingen met irrelevante links, omdat dit je reputatie kan schaden.

Als je een link naar je website opneemt, zorg er dan voor dat deze verwijst naar gerelateerde content die waardevol is voor lezers.

Het opbouwen van een positieve relatie met blogbeheerders kan resulteren in meer mogelijkheden voor toekomstige linkbuilding.

9. Persberichten:

Het uitsturen van persberichten naar relevante media en nieuwssites is een effectieve manier om publiciteit te genereren voor je bedrijf of merk.

Als je iets nieuws of opmerkelijks te melden hebt, kan het resulteren in redactionele vermeldingen en backlinks naar je website.

Zorg ervoor dat je persberichten informatief en nieuwswaardig zijn, zodat journalisten en bloggers het interessant vinden om erover te schrijven.

Een goed geschreven persbericht kan waardevolle aandacht genereren en je online aanwezigheid vergroten.

Linkbuilding pakket

10. Interviews:

Het geven van interviews aan andere websites of blogs in jouw branche biedt een uitstekende gelegenheid om je kennis te delen en jezelf als een autoriteit te positioneren.

In ruil voor het interview kun je vragen om een link naar je website, wat je online zichtbaarheid vergroot en vertrouwen opbouwt bij je doelgroep.

Zorg ervoor dat je interviews afneemt van betrouwbare bronnen die een relevant publiek hebben voor jouw niche.

Dit helpt je om waardevolle traffic te genereren en je linkprofiel te versterken.

11. Forum links:

Actieve deelname aan online forums binnen jouw branche biedt de gelegenheid om je expertise te tonen en waardevolle interacties op te bouwen met potentiële klanten.

Plaats links naar jouw website alleen wanneer het relevant is voor de discussie en voeg daarnaast waardevolle bijdragen toe aan het gesprek.

Spammy linkplaatsing kan je reputatie schaden en zelfs tot een ban leiden. Zorg ervoor dat jouw links waarde toevoegen aan de discussie en relevant zijn voor de community.

Google zelft geeft dit voorbeeld:


Bedankt, dat is geweldige informatie!

- Paulus

Paul's Pizza San Diego Pizza Beste Pizza San Diego (dit is een geoptimaliseerde links, met als doel betere ranking).


Op deze manier vergroot je de kans dat anderen jouw bijdragen en links waarderen en mogelijk zelfs delen op hun eigen websites of sociale media.

Een paar bekende fora:

 • Tweakers Forum (gathering.tweakers.net)
 • Fok! Forum (forum.fok.nl)

12. Video's:

Het maken van informatieve video's is een uitstekende manier om je boodschap visueel te presenteren en een breder publiek te bereiken.

Plaats deze video's op platforms zoals YouTube en voeg een link naar jouw website toe in de beschrijving.

Door boeiende en waardevolle video-inhoud te bieden, vergroot je de kans dat kijkers geïnteresseerd raken in jouw website en doorklikken om meer te ontdekken.

Zorg ervoor dat de beschrijving van de video relevante trefwoorden bevat en een duidelijke oproep tot actie om mensen aan te moedigen naar jouw website te gaan.

13. Nieuwsbrieven:

Een nieuwsbrief is een uitstekend middel om in contact te blijven met je doelgroep en hen op de hoogte te houden van relevante updates, aanbiedingen en waardevolle content.

Promoot jouw website in jouw nieuwsbrief en moedig je abonnees aan om deze te delen met anderen.

Door waardevolle inhoud te bieden en een sterke relatie op te bouwen met je nieuwsbriefabonnees, vergroot je de kans dat ze jouw nieuwsbrief doorsturen naar anderen, wat kan leiden tot meer verkeer naar je website.

14. Skyscraper-techniek:

De Skyscraper-techniek is een methode om hoogwaardige backlinks te verkrijgen door het creëren van superieure content.

Zoek naar populaire content in jouw niche met veel backlinks en sociale shares.

Vervolgens maak je een verbeterde en uitgebreidere versie van die content. Voeg meer diepgang, up-to-date informatie, visuele elementen of praktische voorbeelden toe.

Nadat je jouw content hebt verbeterd, promoot je deze bij de oorspronkelijke linkers van de populaire content en andere relevante websites.

Vaak zijn ze geïnteresseerd in het updaten van hun links naar jouw waardevollere inhoud, wat leidt tot nieuwe backlinks.

linkbuilding tips: skyscraper techniek

15. Interviews van anderen:

Door andere experts in jouw niche te interviewen, kun je waardevolle backlinks verkrijgen en tegelijkertijd je autoriteit vergroten.

Wanneer je een expert interviewt, zijn ze vaak bereid om het interview te delen op hun eigen website of sociale media.

Dit biedt niet alleen exposure aan jouw interview, maar leidt ook tot een waardevolle link naar jouw website.

Zorg ervoor dat de vragen en antwoorden informatief en boeiend zijn, en relevant zijn voor jouw doelgroep.

Hoe waardevoller het interview, hoe groter de kans dat andere websites het delen en naar jou linken.

Bonus tip: Verwijder lage kwaliteit links

In het najaar van 2023 heb ik circa 300 linkjes verwijderd. Deze linkjes waren afkomstig van mijn vorige domein (online-marketingmachine) en verwezen nog via een 301 door.

Echter dit waren linkjes van voor 2019 en behoorlijk lage kwaliteit. Ik heb deze linkjes in een aantal stappen verwijderd, zie in deze grafiek het resultaat:

lage kwaliteit linkjes verwijderen

Op het moment dat ik linkjes verwijderde (de blauwe lijn) steeg het organisch verkere (oranje lijn).

Dit is dus zeer interessant. Door de kwaliteit van je totale website te verbeteren stijg je in organisch resultaat!

Bonus tip 2: linkbuilding op vruchtbare bodem

Net als in de landbouw zullen backlinks (zaadjes) beter groeien op een vruchtbare bodem. Vertaald naar je website: des te meer helpful jouw website en teksten zijn, des te groter het resultaat.

Linkbuilding en content zijn zo goed als onlosmakelijk met elkaar verbonden. In een experiment dat ik onlangs heb gedaan heb ik ruim 250% organische groei gerealiseerd puur door helfpul content. Bekijk mijn casestudie!

Ja, ik zoek klalitatieve linkbuilding

wat maakt een backlink kwalitatief?

Hieronder een aantal elementen die bepalend zijn voor de kwaliteit van backlinks.

Aan hoe meer van deze elementen een backlink voldoet, des te waardevoller deze link zal zijn!

+ Context

Het is belangrijk dat de meeste backlinks naar je domein worden geplaatst in een juiste / voor jouw website relevante omgeving omringd met relevante content.

Gaat jouw website over vakantiewoningen, dan wil je het liefst ook zo veel mogelijk backlinks van landingspagina’s die hierover gaan.

+ Relevantie

Relevantie verwijst naar de mate waarin de inhoud van de website die naar jouw website linkt, gerelateerd is aan de inhoud van jouw website.

Een relevante link is er een die afkomstig is van een website die qua onderwerp en inhoud gerelateerd is aan jouw website.

+ Autoriteit

Vroeger hanteerde Google ‘pagerank’ om de autoriteit aan te geven, nu doen ze dit alleen nog intern.

Een bruikbaar alternatief hiervoor zijn de DA- en de PA-scores van Moz, zogenaamde domain authority. Hoe hoger deze waardes voor een landingspagina zijn, hoe groter de impact van een backlink is.

+ Aantal uitgaande links

Daarnaast heeft een link de meeste waarde wanneer er niet al te veel andere uitgaande linkjes op de pagina staan.

Hoe meer andere linkjes, des te lager de kracht van deze backlink.

+ Vertrouwen

Sinds de laatste jaren wordt steeds meer gekeken naar ‘vertrouwen’. Majestic bijvoorbeeld gebruikt hiervoor de kengetallen ‘citation flow’ en ‘trust flow’.

Hoe betrouwbaarder een domein is waar een backlink op komt, des te meer waarde dit toevoegt.   

+ Leeftijd

Ik heb geen hard bewijs, maar we zien dat over het algemeen Google pagina’s met een hogere leeftijd (vanaf 5 jaar en ouder) over het algemeen beter waardeert.

Leeftijd staat natuurlijk nooit op zichzelf: vaak is het zo dat een ouder domein vaak ook een hogere autoriteit heeft opgebouwd. 

Waar moet je bij linkbuilding goed op letten?

Bij linkbuilding zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten, om te voorkomen dat je ongewenste effecten krijgt of zelfs bestraft wordt door zoekmachines.

Hieronder vind je een aantal belangrijke aandachtspunten:

 • Kwaliteit boven kwantiteit: Zorg ervoor dat je links krijgt van kwalitatief hoogwaardige websites die relevant zijn voor jouw bedrijf. Het aantal links is minder belangrijk dan de kwaliteit van de links.
 • Diversiteit: Zorg voor een divers linkprofiel met links van verschillende soorten websites, zoals blogs, nieuwssites, directories, etc.
 • Relevantie: Zorg ervoor dat de websites waarvan je links krijgt relevant zijn voor jouw niche en bij voorkeur dezelfde taal spreken.
 • Anker teksten: Gebruik een gevarieerde anker tekst, dus niet steeds dezelfde tekst, maar gebruik ook synoniemen en variaties.
 • Voorkom spam: Vermijd spamtechnieken zoals linkfarms, linknetwerken en het gebruik van automatische linkbuilding software, dit staat ook bekend als black hat SEO.
 • Wees voorzichtig met overmatige linkbuilding: Overmatig linkbuilding kan als verdacht worden beschouwd door zoekmachines en kan tot bestraffing leiden.
 • Houd je aan de richtlijnen: Zorg dat je op de hoogte bent van de richtlijnen van zoekmachines zoals Google en houd je hieraan om bestraffing te voorkomen.
 • Meet de resultaten: Monitor regelmatig de resultaten van je linkbuilding-inspanningen om te zien welke links werken en welke niet, en pas indien nodig je strategie aan.
 • Geduld: Linkbuilding is een lange-termijnstrategie en het kan even duren voordat je resultaten ziet. Wees geduldig en blijf consistent werken aan het verbeteren van je linkprofiel.

Vrijblijvende inhoudelijke kennismaking

Hoger in Google komen? Laat je gegevens achter en ik neem vrijblijvend contact met je op. Ik denk met je mee over de mogelijkheden voor jouw website. Geen verplichtingen.


Linkbuilding fouten om te vermijden

Linkbuilding kan een krachtige manier zijn om de zichtbaarheid van je website te vergroten, maar er zijn best veel valkuilen. Hier zijn 5 veelvoorkomende fouten die je moet vermijden:

1. Lage kwaliteit links kopen:
Als je links koopt van lage kwaliteit, kan Google je website straffen. Vermijd goedkope bulk-aanbiedingen en richt je op natuurlijke links van betrouwbare bronnen.

2. Overmatig gebruik van exacte match-ankerteksten:
Door te vaak dezelfde exacte woorden in ankerteksten te gebruiken, lijkt je linkbuilding onnatuurlijk. Varieer je ankerteksten met merknaam, URL of contextuele woorden.

3. Links van irrelevante websites:
Het bouwen van links van websites die geen verband houden met jouw niche of onderwerp kan de betrouwbaarheid van je site verminderen. Focus op links van relevante en gezaghebbende sites.

4. Links plaatsen op spammy websites:
Als je links plaatst op websites die vol staan met spam of advertenties, kan dat schadelijk zijn voor je reputatie. Onderzoek de site voordat je een link plaatst of accepteert.

5. Alleen richten op kwantiteit:
Het verzamelen van veel links zonder rekening te houden met de kwaliteit kan de geloofwaardigheid van je site schaden. Het is beter om een paar waardevolle links te hebben dan tientallen van lage kwaliteit.

Vermijd deze fouten om een effectieve en duurzame linkbuildingstrategie op te bouwen die je website helpt groeien zonder risico op strafmaatregelen van zoekmachines.

Linkbuilding uitbesteden?

Linkbuilding kan vrijwel iedereen toepassen, maar is zeker een tijdrovende zaak. Daarnaast is het vaak echt handig om hier expertise in te hebben en te beschikken over diverse tools.

Wil je linkbuilding activiteiten uitbesteden? bekijk dan mijn linkbuilding pakket!

Linkbuilding pakket

gerelateerde artikelen

Marco bouman

Marco Bouman

Hallo, ik ben Marco. Als online groei consultant transformeer ik MKB-webshops/sites tot online marketingmagneet, met als resultaat: meer bezoekers, meer aanvragen, hogere conversies en meer orders!

De afgelopen 20 jaar heb ik hiermee meer dan 400 bedrijven geholpen, en ik blijf me verbazen dat er nog zoveel MKB-websites geen acceptabel conversiepercentage weten te behalen!

 

linkbuilding pakket

Veel gestelde vragen

Wat zijn enkele effectieve linkbuildingstrategieën?
Er zijn veel verschillende linkbuildingstrategieën, waaronder gastbloggen, broken linkbuilding, infographics, het creëren van waardevolle inhoud en het gebruik van sociale media om links te genereren. Het belangrijkste is om links van hoge kwaliteit te verkrijgen van gerenommeerde websites in jouw branche.
Moet ik me concentreren op het verkrijgen van zoveel mogelijk links, of alleen op kwaliteit?
Hoewel het verkrijgen van zoveel mogelijk links belangrijk kan zijn, is kwaliteit altijd belangrijker dan kwantiteit. Links van gerenommeerde websites die relevant zijn voor jouw branche of niche zullen veel meer waarde hebben dan links van spammy of irrelevante websites.
Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie van mijn linkbuildinginspanningen?
Linkbuilding is een continu proces dat tijd kost, maar je kunt vaak binnen enkele maanden resultaten zien. Het is belangrijk om consistent te blijven in jouw inspanningen en te blijven werken aan het verkrijgen van hoogwaardige links van gerenommeerde websites.
KLANTEN OVER MARCO BOUMAN


"het werkt echt"
"met enthousiasme komen tot een perfect eindresultaat"
"ieder die serieus online wil groeien moet toch eerst bij Marco langs!"
"eenmaal met Marco aan tafel waren wij meteen om"
"we zijn tevreden en raden Marco + team aan"
"gedreven en geïnspireerd om creatieve diensten te ontwikkelen"
"bevlogen, enthousiast en deskundig"

Lees alle reviews


 

Wat kan ik voor je betekenen?

Wil je ook online groeien? of heb je een vraag over online groeien?
Ben je benieuwd of iets anders of beter kan? 
Vul onderstaande gegevens in en ik reageer snel (vrijblijvend), vaak binnen 1 werkdag :-)

Of, bel: 030-2272323 - mail: marco [at] marcobouman.com - app: 06-29.44.63.72 - LinkedIn

Conversie Optimalisatie
Scan € 125,-
Conversie Optimalisatie
Traject: € 1.450,-
Hoog in Google
Traject: € 1.450
Helpful Content
Schrijven € 650,-

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin
Contactformulier

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

IN DE MEDIA:

de ondernemer

Copyright © 2024 - Marco Bouman