
Linkbuilding… wat is het is en wat kun je ermee? In deze pagina geef ik je de betekenis van linkbuilding, maar vooral een aantal eenvoudige linkbuilding tips.
Met deze SEO linkbuilden tips kun je eenvoudig de populariteit van je website verhogen en daardoor in de organische zoekresultaten betere posities verkrijgen.
Bovenaan in Google met eenvoudige linkbuilding tips!
Wat is linkbuilding?
Linkbuilding betekent dat je ervoor zorgt dat andere websites naar jouw website linken.
Hoe meer websites er naar jouw website linken, hoe populairder jouw website wordt in de ogen van zoekmachines zoals Google.
En hoe populairder jouw website is, hoe hoger je in de zoekresultaten komt te staan.
Het is daarom belangrijk om actief bezig te zijn met linkbuilding, zodat je meer bezoekers naar jouw website kunt trekken en uiteindelijk meer omzet kunt genereren.
Er zijn verschillende manieren om aan linkbuilding te doen, bijvoorbeeld door gastblogs te schrijven voor andere websites, social media te gebruiken, directory-vermeldingen te krijgen, enzovoort.
Het is belangrijk om te onthouden dat je links van kwalitatief hoogwaardige websites moet krijgen, omdat dit meer waarde heeft voor jouw eigen website.
Let daarom vooral op de Majectic kengetallen: tust flow en citation flow!
20 makkelijk toepasbare linkbuilding tips
Hieronder vind je 20 makkelijk toepasbare linkbuilding tips:
- Gastbloggen: Schrijf gastblogs voor andere websites en vraag in ruil daarvoor een backlink naar je eigen website.
- Social media: Promoot je website op social media en vraag anderen om te linken naar je website.
- Maak gebruik van online directories: Plaats je website in online directories zoals Google My Business, Yelp en andere relevante directories in jouw niche.
- Testimonials: Schrijf testimonials voor andere bedrijven en vraag in ruil daarvoor een link naar jouw website.
- Infographics: Maak informatieve en aantrekkelijke infographics die anderen kunnen delen op hun website met een link naar jouw website.
- Broken linkbuilding: Zoek naar gebroken links op andere websites en bied een alternatieve link aan met jouw eigen website.
- Interne linking: Link binnen je eigen website (interne links) naar relevante pagina's om de gebruikerservaring te verbeteren en de website-structuur te optimaliseren.
- Commentaar op blogs: Plaats reacties op blogs met een link naar jouw website, maar alleen als de link relevant is en waardevol voor het artikel.
- Persberichten: Stuur persberichten uit en vraag om een link naar jouw website in ruil voor de publiciteit.
- Interviews: Geef interviews aan andere websites en vraag in ruil daarvoor een link naar jouw website.
- Blogroll links: Vraag aan andere websites of je in hun blogroll mag staan met een link naar jouw website.
- Forum links: Plaats links naar jouw website in online forums waar je actief bent en waar de link relevant is voor de discussie.
- Video's: Maak informatieve video's en plaats ze op YouTube met een link naar jouw website.
- Verwijzingen: Vraag je huidige klanten om naar jouw website te linken op hun eigen website of social media.
- Nieuwsbrieven: Promoot jouw website in jouw eigen nieuwsbrief en vraag anderen om deze te delen met een link naar jouw website.
- Skyscraper-techniek: Zoek naar populaire content in jouw niche en maak een nog betere versie die je vervolgens kunt promoten.
- Linkruil: Vraag aan andere websites of ze bereid zijn om te linken naar jouw website in ruil voor een link naar hun website.
- Edu en gov links: Zoek naar mogelijkheden om te linken naar websites van onderwijsinstellingen of overheidsinstanties, omdat deze links vaak als waardevol worden beschouwd.
- Interviews van anderen: Interview andere experts in jouw niche en vraag hen om te linken naar het interview op jouw website.

Waar moet je bij linkbuilding goed op letten?
Bij linkbuilding zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten, om te voorkomen dat je ongewenste effecten krijgt of zelfs bestraft wordt door zoekmachines.
Hieronder vind je een aantal belangrijke aandachtspunten:
- Kwaliteit boven kwantiteit: Zorg ervoor dat je links krijgt van kwalitatief hoogwaardige websites die relevant zijn voor jouw niche. Het aantal links is minder belangrijk dan de kwaliteit van de links.
- Diversiteit: Zorg voor een divers linkprofiel met links van verschillende soorten websites, zoals blogs, nieuwssites, directories, etc.
- Relevantie: Zorg ervoor dat de websites waarvan je links krijgt relevant zijn voor jouw niche en bij voorkeur dezelfde taal spreken.
- Anker teksten: Gebruik een gevarieerde anker tekst, dus niet steeds dezelfde tekst, maar gebruik ook synoniemen en variaties.
- Natural linking: Het is belangrijk dat de links naar jouw website op een natuurlijke manier ontstaan, dus niet door betaalde links of linkuitwisselingen.
- Voorkom spam: Vermijd spamtechnieken zoals linkfarms, linknetwerken en het gebruik van automatische linkbuilding software, dit staat ook bekend als black hat SEO.
- Wees voorzichtig met overmatige linkbuilding: Overmatig linkbuilding kan als verdacht worden beschouwd door zoekmachines en kan tot bestraffing leiden.
- Houd je aan de richtlijnen: Zorg dat je op de hoogte bent van de richtlijnen van zoekmachines zoals Google en houd je hieraan om bestraffing te voorkomen.
- Meet de resultaten: Monitor regelmatig de resultaten van je linkbuilding-inspanningen om te zien welke links werken en welke niet, en pas indien nodig je strategie aan.
- Geduld: Linkbuilding is een lange-termijnstrategie en het kan even duren voordat je resultaten ziet. Wees geduldig en blijf consistent werken aan het verbeteren van je linkprofiel.
artikel over linkbuilding
Marco bouman
Hallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien of bekijk alvast mijn online groei traject:
online groei traject
Gerelateerde wiki items:
veel gestelde vragen