• Persoonlijk & betrokken
 • Op maat en creatieve aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Linkbuilding Tips In 2023, Meer Organische Bezoekers

Hallo, het is fijn dat je hier bent! Ik wens je veel leesplezier met het volgende artikel.
Mijn naam is Marco Bouman, ik ben auteur van dit artikel, laatste bewerking: 22 november 2023

Als online groei consultant help ik MKB-bedrijven met online groeien sinds 2007.
Heb je een vraag? of wil je ook online groeien? laat het me weten.

tips linkbuilding

Linkbuilding… wat is het is en wat kun je ermee? In deze pagina geef ik je de betekenis van linkbuilding, maar vooral een aantal eenvoudige linkbuilding tips.

Met deze SEO linkbuilding tips kun je eenvoudig de populariteit van je website verhogen en daardoor in de organische zoekresultaten betere posities verkrijgen.

Bovenaan in Google met eenvoudige linkbuilding tips!

Inhoudsopgave

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding betekent dat je ervoor zorgt dat andere websites naar jouw website linken.

Hoe meer websites er naar jouw website linken, hoe populairder jouw website wordt in de ogen van zoekmachines zoals Google.

En hoe populairder jouw website is, hoe hoger je in de zoekresultaten komt te staan.

Het is daarom belangrijk om actief bezig te zijn met linkbuilding, zodat je meer bezoekers naar jouw website kunt trekken en uiteindelijk meer omzet kunt genereren.

Er zijn verschillende manieren om aan linkbuilding te doen, bijvoorbeeld door gastblogs te schrijven voor andere websites, social media te gebruiken, directory-vermeldingen te krijgen, enzovoort.

In dit artikel kom ik met 20 linkbuilding tips / suggesties.

Het is belangrijk om te onthouden dat je links van kwalitatief hoogwaardige websites moet krijgen, omdat dit meer waarde heeft voor jouw eigen website.

Let daarom vooral op de Majectic kengetallen: trust flow en citation flow!

20 makkelijk toepasbare linkbuilding tips

Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van makkelijk toepasbare linkbuilding tips:

1. Gastbloggen:

Gastbloggen is een krachtige methode om je expertise te delen met een breder publiek en tegelijkertijd waardevolle backlinks te verkrijgen.

Zoek naar gerenommeerde websites binnen jouw niche die gastblogbijdragen accepteren.

Zorg ervoor dat je gastartikel van hoge kwaliteit is, informatief en relevant voor het publiek van de gastwebsite.

Door waardevolle inhoud te bieden, vergroot je de kans dat andere websites jou als een waardevolle bron zien en bereid zijn om een backlink naar jouw website te plaatsen.

2. Social media:

Het gebruik van social media is een geweldige manier om je content te promoten en een breder publiek te bereiken.

Als je waardevolle en boeiende inhoud creëert, is de kans groter dat mensen jouw berichten delen en linken naar je website.

Interactie met andere gebruikers in jouw branche kan ook leiden tot waardevolle samenwerkingen en kansen voor linkbuilding.

Vergeet niet om links naar je website te delen op je eigen social media-profielen en actief te zijn in relevante groepen en communities.

3. Online directories:

Het opnemen van je website in relevante online directories, zoals Google My Business, Yelp en branche-specifieke directories, kan je helpen om je lokale SEO te verbeteren en meer exposure te krijgen in jouw niche.

Zoek naar betrouwbare en gerenommeerde directories met een goede reputatie.

Vermijd spammy directories, omdat deze je SEO-scores negatief kunnen beïnvloeden.

Een vermelding in online directories kan niet alleen waardevolle backlinks opleveren, maar ook potentiële klanten naar je website leiden.

4. Testimonials:

Het schrijven van positieve testimonials voor andere bedrijven of producten waar je tevreden over bent, kan een effectieve manier zijn om backlinks te verkrijgen.

Benader bedrijven in jouw branche en bied aan om een testimonial te schrijven voor hun website.

Vaak zijn ze bereid om een link naar jouw website op te nemen als blijk van waardering voor je feedback.

Zorg ervoor dat je testimonials eerlijk en authentiek zijn, omdat dit de geloofwaardigheid van zowel jou als de ontvangende partij versterkt.

5. linkbait

Linkbait is een strategie waarbij je waardevolle, informatieve, en boeiende content creëert met als doel anderen te inspireren om vrijwillig naar jouw website te linken.

Het idee is om content te maken die zo waardevol of intrigerend is dat mensen van nature geneigd zijn om het te delen en ernaar te linken.

Dit kunnen bijvoorbeeld diepgaande gidsen, onderzoeken, infographics, unieke inzichten, of grappige en creatieve inhoud zijn.

Het doel is om anderen te stimuleren jouw content te delen, waardoor het organisch backlinks aantrekt.

linkbuilding tips

6. Infographics:

Infographics zijn visueel aantrekkelijke en informatieve afbeeldingen die complexe informatie op een duidelijke en beknopte manier presenteren.

Het maken van waardevolle infographics kan een geweldige manier zijn om organische backlinks te verdienen.

Zorg ervoor dat je infographics relevant zijn voor je doelgroep en deelbare informatie bevatten.

Andere websites, bloggers of bedrijven kunnen jouw infographic gebruiken om hun content te verrijken en zullen dan naar jouw website linken als de bron.

7. Broken linkbuilding:

Bij broken linkbuilding speur je naar websites in jouw niche die verwijzen naar niet-werkende links.

Vervolgens benader je de eigenaren van deze websites en bied je een alternatieve link aan die leidt naar relevante content op jouw website.

Het voordeel van deze aanpak is dat je de website-eigenaar helpt om hun gebruikers een betere ervaring te bieden door gebroken links te vervangen, terwijl je tegelijkertijd een waardevolle backlink voor jezelf verkrijgt.

Zoek naar websites met kwalitatieve content en verwijs naar gerelateerde onderwerpen op jouw eigen site om de kans op acceptatie te vergroten.

8. Interne linking:

Interne linking is het strategisch plaatsen van links binnen je eigen website die leiden naar andere relevante pagina's op je site.

Dit helpt zoekmachines de structuur van je website beter te begrijpen en verbetert de gebruikerservaring, omdat bezoekers gemakkelijk door gerelateerde inhoud kunnen navigeren.

Zorg ervoor dat de ankertekst (de klikbare tekst van de link) beschrijvend is en relevante trefwoorden bevat.

Een goed interne linkprofiel kan de SEO-prestaties van je website verbeteren en het bouncepercentage verlagen, omdat gebruikers langer op je site blijven.

9. Commentaar op blogs:

Reageren op blogposts in jouw branche is een manier om jouw expertise te tonen en tegelijkertijd een kans om een backlink te verkrijgen. 

Zorg ervoor dat je waardevolle en relevante opmerkingen plaatst die bijdragen aan de discussie en het artikel aanvullen.

Vermijd spammy opmerkingen met irrelevante links, omdat dit je reputatie kan schaden.

Als je een link naar je website opneemt, zorg er dan voor dat deze verwijst naar gerelateerde content die waardevol is voor lezers.

Het opbouwen van een positieve relatie met blogbeheerders kan resulteren in meer mogelijkheden voor toekomstige linkbuilding.

10. Persberichten:

Het uitsturen van persberichten naar relevante media en nieuwssites is een effectieve manier om publiciteit te genereren voor je bedrijf of merk.

Als je iets nieuws of opmerkelijks te melden hebt, kan het resulteren in redactionele vermeldingen en backlinks naar je website.

Zorg ervoor dat je persberichten informatief en nieuwswaardig zijn, zodat journalisten en bloggers het interessant vinden om erover te schrijven.

Een goed geschreven persbericht kan waardevolle aandacht genereren en je online aanwezigheid vergroten.

Linkbuilding pakket

11. Interviews:

Het geven van interviews aan andere websites of blogs in jouw branche biedt een uitstekende gelegenheid om je kennis te delen en jezelf als een autoriteit te positioneren.

In ruil voor het interview kun je vragen om een link naar je website, wat je online zichtbaarheid vergroot en vertrouwen opbouwt bij je doelgroep.

Zorg ervoor dat je interviews afneemt van betrouwbare bronnen die een relevant publiek hebben voor jouw niche.

Dit helpt je om waardevolle traffic te genereren en je linkprofiel te versterken.

12. Blogroll links:

Een blogroll is een lijst met links naar andere blogs of websites die de eigenaar van een website aanbeveelt aan hun bezoekers.

Het is een geweldige manier om samenwerkingen aan te gaan met andere websites binnen jouw niche.

Benader relevante en hoogwaardige websites in jouw branche en vraag of je in hun blogroll mag worden opgenomen.

Zorg ervoor dat je jouw website presenteert als een waardevolle aanvulling op hun content.

Door in een blogroll te worden opgenomen, vergroot je niet alleen de kans op waardevolle backlinks, maar ook op een groter bereik onder hun doelgroep.

13. Forum links:

Actieve deelname aan online forums binnen jouw branche biedt de gelegenheid om je expertise te tonen en waardevolle interacties op te bouwen met potentiële klanten.

Plaats links naar jouw website alleen wanneer het relevant is voor de discussie en voeg daarnaast waardevolle bijdragen toe aan het gesprek.

Spammy linkplaatsing kan je reputatie schaden en zelfs tot een ban leiden. Zorg ervoor dat jouw links waarde toevoegen aan de discussie en relevant zijn voor de community.

Op deze manier vergroot je de kans dat anderen jouw bijdragen en links waarderen en mogelijk zelfs delen op hun eigen websites of sociale media.

14. Video's:

Het maken van informatieve video's is een uitstekende manier om je boodschap visueel te presenteren en een breder publiek te bereiken.

Plaats deze video's op platforms zoals YouTube en voeg een link naar jouw website toe in de beschrijving.

Door boeiende en waardevolle video-inhoud te bieden, vergroot je de kans dat kijkers geïnteresseerd raken in jouw website en doorklikken om meer te ontdekken.

Zorg ervoor dat de beschrijving van de video relevante trefwoorden bevat en een duidelijke oproep tot actie om mensen aan te moedigen naar jouw website te gaan.

15. Verwijzingen:

Het vragen van je huidige tevreden klanten om naar jouw website te linken op hun eigen website of sociale media is een krachtige linkbuilding tactiek.

Tevreden klanten zijn vaak bereid om hun positieve ervaringen te delen en jouw merk te ondersteunen.

Vraag hen om jouw website te vermelden en link naar jouw homepagina of relevante deeplinks.

Het hebben van links vanuit verschillende bronnen, waaronder klanten, draagt bij aan een divers en natuurlijk linkprofiel, wat gunstig is voor je SEO.

16. Nieuwsbrieven:

Een nieuwsbrief is een uitstekend middel om in contact te blijven met je doelgroep en hen op de hoogte te houden van relevante updates, aanbiedingen en waardevolle content.

Promoot jouw website in jouw nieuwsbrief en moedig je abonnees aan om deze te delen met anderen.

Door waardevolle inhoud te bieden en een sterke relatie op te bouwen met je nieuwsbriefabonnees, vergroot je de kans dat ze jouw nieuwsbrief doorsturen naar anderen, wat kan leiden tot meer verkeer naar je website.

17. Skyscraper-techniek:

De Skyscraper-techniek is een geweldige methode om hoogwaardige backlinks te verkrijgen door het creëren van superieure content.

Zoek naar populaire content in jouw niche met veel backlinks en sociale shares.

Vervolgens maak je een verbeterde en uitgebreidere versie van die content. Voeg meer diepgang, up-to-date informatie, visuele elementen of praktische voorbeelden toe.

Nadat je jouw content hebt verbeterd, promoot je deze bij de oorspronkelijke linkers van de populaire content en andere relevante websites.

Vaak zijn ze geïnteresseerd in het updaten van hun links naar jouw waardevollere inhoud, wat leidt tot nieuwe backlinks.

linkbuilding tips: skyscraper techniek

18. Linkruil:

Linkruil is een linkbuilding tactiek waarbij je andere websites vraagt om naar jou te linken in ruil voor een link naar hun website.

Het is van cruciaal belang om linkpartners zorgvuldig te selecteren, zodat je kwalitatieve links verkrijgt en geen spammy websites koppelt.

Richt je op websites binnen jouw branche met relevante content en vergelijkbare autoriteit.

Benader de eigenaren op een persoonlijke manier en leg uit waarom een linkruil waardevol is voor beide partijen.

Een gezonde mix van relevante linkruil kan je linkprofiel versterken en je online zichtbaarheid vergroten.

19. Edu en gov links:

Edu en gov links verwijzen naar links afkomstig van websites van onderwijsinstellingen of overheidsinstanties.

Deze links worden als waardevol beschouwd door zoekmachines vanwege de betrouwbaarheid en autoriteit van dergelijke domeinen.

Zoek naar mogelijkheden om relevante en waardevolle inhoud te creëren die interessant is voor onderwijsinstellingen of overheidsinstanties.

Denk aan het maken van educatieve bronnen, onderzoek of statistieken die relevant zijn voor jouw niche.

Benader deze websites met de vraag of ze geïnteresseerd zijn in het delen van jouw waardevolle inhoud en daarmee een link naar jouw website op te nemen.

20. Interviews van anderen:

Door andere experts in jouw niche te interviewen, kun je waardevolle backlinks verkrijgen en tegelijkertijd je autoriteit vergroten.

Wanneer je een expert interviewt, zijn ze vaak bereid om het interview te delen op hun eigen website of sociale media.

Dit biedt niet alleen exposure aan jouw interview, maar leidt ook tot een waardevolle link naar jouw website.

Zorg ervoor dat de vragen en antwoorden informatief en boeiend zijn, en relevant zijn voor jouw doelgroep.

Hoe waardevoller het interview, hoe groter de kans dat andere websites het delen en naar jou linken.

betrouwbare links

wat maakt een backlink kwalitatief?

Hieronder een aantal elementen die bepalend zijn voor de kwaliteit van backlinks.

Aan hoe meer van deze elementen een backlink voldoet, des te waardevoller deze link zal zijn!

+ Context

Het is belangrijk dat de meeste backlinks naar je domein worden geplaatst in een juiste / voor jouw website relevante omgeving omringd met relevante content.

Gaat jouw website over vakantiewoningen, dan wil je het liefst ook zo veel mogelijk backlinks van landingspagina’s die hierover gaan.

+ Relevantie

Relevantie verwijst naar de mate waarin de inhoud van de website die naar jouw website linkt, gerelateerd is aan de inhoud van jouw website.

Een relevante link is er een die afkomstig is van een website die qua onderwerp en inhoud gerelateerd is aan jouw website.

+ Autoriteit

Vroeger hanteerde Google ‘pagerank’ om de autoriteit aan te geven, nu doen ze dit alleen nog intern.

Een bruikbaar alternatief hiervoor zijn de DA- en de PA-scores van Moz, zogenaamde domain authority. Hoe hoger deze waardes voor een landingspagina zijn, hoe groter de impact van een backlink is.

+ Aantal uitgaande links

Daarnaast heeft een link de meeste waarde wanneer er niet al te veel andere uitgaande linkjes op de pagina staan.

Hoe meer andere linkjes, des te lager de kracht van deze backlink.

+ Vertrouwen

Sinds de laatste jaren wordt steeds meer gekeken naar ‘vertrouwen’. Majestic bijvoorbeeld gebruikt hiervoor de kengetallen ‘citation flow’ en ‘trust flow’.

Hoe betrouwbaarder een domein is waar een backlink op komt, des te meer waarde dit toevoegt.   

+ Leeftijd

We hebben geen hard bewijs, maar we zien dat over het algemeen Google pagina’s met een hogere leeftijd (vanaf 5 jaar en ouder) over het algemeen beter waardeert.

Leeftijd staat natuurlijk nooit op zichzelf: vaak is het zo dat een ouder domein vaak ook een hogere autoriteit heeft opgebouwd. 

Waar moet je bij linkbuilding goed op letten?

Bij linkbuilding zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten, om te voorkomen dat je ongewenste effecten krijgt of zelfs bestraft wordt door zoekmachines.

Hieronder vind je een aantal belangrijke aandachtspunten:

 • Kwaliteit boven kwantiteit: Zorg ervoor dat je links krijgt van kwalitatief hoogwaardige websites die relevant zijn voor jouw niche. Het aantal links is minder belangrijk dan de kwaliteit van de links.
 • Diversiteit: Zorg voor een divers linkprofiel met links van verschillende soorten websites, zoals blogs, nieuwssites, directories, etc.
 • Relevantie: Zorg ervoor dat de websites waarvan je links krijgt relevant zijn voor jouw niche en bij voorkeur dezelfde taal spreken.
 • Anker teksten: Gebruik een gevarieerde anker tekst, dus niet steeds dezelfde tekst, maar gebruik ook synoniemen en variaties.
 • Natural linking: Het is belangrijk dat de links naar jouw website op een natuurlijke manier ontstaan, dus niet door betaalde links of linkuitwisselingen.
 • Voorkom spam: Vermijd spamtechnieken zoals linkfarms, linknetwerken en het gebruik van automatische linkbuilding software, dit staat ook bekend als black hat SEO.
 • Wees voorzichtig met overmatige linkbuilding: Overmatig linkbuilding kan als verdacht worden beschouwd door zoekmachines en kan tot bestraffing leiden.
 • Houd je aan de richtlijnen: Zorg dat je op de hoogte bent van de richtlijnen van zoekmachines zoals Google en houd je hieraan om bestraffing te voorkomen.
 • Meet de resultaten: Monitor regelmatig de resultaten van je linkbuilding-inspanningen om te zien welke links werken en welke niet, en pas indien nodig je strategie aan.
 • Geduld: Linkbuilding is een lange-termijnstrategie en het kan even duren voordat je resultaten ziet. Wees geduldig en blijf consistent werken aan het verbeteren van je linkprofiel.

Linkbuilding pakket

gerelateerde artikelen

Marco bouman

Marco BoumanHallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier MKB-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien of bekijk alvast mijn linkbuilding pakket:

 

linkbuilding pakket

Veel gestelde vragen

Wat zijn enkele effectieve linkbuildingstrategieën?
Er zijn veel verschillende linkbuildingstrategieën, waaronder gastbloggen, broken linkbuilding, infographics, het creëren van waardevolle inhoud en het gebruik van sociale media om links te genereren. Het belangrijkste is om links van hoge kwaliteit te verkrijgen van gerenommeerde websites in jouw branche.
Moet ik me concentreren op het verkrijgen van zoveel mogelijk links, of alleen op kwaliteit?
Hoewel het verkrijgen van zoveel mogelijk links belangrijk kan zijn, is kwaliteit altijd belangrijker dan kwantiteit. Links van gerenommeerde websites die relevant zijn voor jouw branche of niche zullen veel meer waarde hebben dan links van spammy of irrelevante websites.
Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie van mijn linkbuildinginspanningen?
Linkbuilding is een continu proces dat tijd kost, maar je kunt vaak binnen enkele maanden resultaten zien. Het is belangrijk om consistent te blijven in jouw inspanningen en te blijven werken aan het verkrijgen van hoogwaardige links van gerenommeerde websites.
KLANTEN OVER MARCO BOUMAN


"het werkt echt"
"met enthousiasme komen tot een perfect eindresultaat"
"ieder die serieus online wil groeien moet toch eerst bij Marco langs!"
"eenmaal met Marco aan tafel waren wij meteen om"
"we zijn tevreden en raden Marco + team aan"
"gedreven en geïnspireerd om creatieve diensten te ontwikkelen"
"bevlogen, enthousiast en deskundig"

Lees alle reviews


 

Wat kan ik voor je betekenen?
 

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij MKB-bedrijven (vanaf 5 tot 50 fte).

Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
KvK: 30218791

Vul onderstaande gegevens in en ik reageer snel, vaak binnen 1 werkdag :-)

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
SEO optimalisatie
Traject: € 1.250,-
Linkbuilding Pakket
vanaf € 300,-

MIJN MKB KLANTEN

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

ONLINE GROEIEN:

Oplossingen:

 

gratis groeiscan
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman