• Persoonlijk & betrokken
 • Op maat en creatieve aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Wat Is Een Gebruiksvriendelijke Website? + Tips [2023]

Auteur: Marco Bouman

gebruiksvriendelijkheid website

Je kent het wel, een website die niet te begrijpen is...

Of die zo bomvol met teksten staat, dat je niet weet waar je moet beginnen.

Niet alleen een bezoeker heeft baat bij een gebruiksvriendelijke website, ook Google hecht hier steeds meer waarde aan.

Hoe kun je nu je website gebruiksvriendelijk maken? Daarover gaat deze pagina. 

Inhoudsopgave

Wat is een gebruiksvriendelijke website?

Een gebruiksvriendelijke website is een website die ontworpen en ontwikkeld is met het oog op de behoeften en het gedrag van de gebruiker.

Het is een website die intuïtief en gemakkelijk te navigeren is, waarbij de gebruiker snel en efficiënt de gewenste informatie kan vinden en acties kan uitvoeren.

Een gebruiksvriendelijke website heeft een duidelijke en overzichtelijke structuur, met een logische en consistente navigatie en een heldere indeling van content.

De website is geoptimaliseerd voor verschillende apparaten, zoals desktops, tablets en smartphones, en laadt snel en efficiënt.

Een belangrijk aspect van een gebruiksvriendelijke website is dat de inhoud relevant en begrijpelijk is voor de doelgroep, met gebruik van duidelijke en begrijpelijke taal.

De website biedt een goede gebruikerservaring, waarbij de gebruiker snel en gemakkelijk kan vinden wat hij zoekt.

Kortom, gebruiksvriendelijke websites zijn websites die zijn ontworpen en ontwikkeld met de gebruiker in gedachten, met als doel de gebruikerservaring te optimaliseren en de bezoekers te voorzien van relevante en nuttige informatie op een intuïtieve en gemakkelijke manier.

gebruikservaring website

Welke elementen bevatten gebruiksvriendelijke websites?

Goed werkende websites bevatten vele elementen die de gebruiksvriendelijkheid maken.

Hieronder 20 belangrijke elementen van gebruiksvriendelijke websites:

 • Duidelijke navigatie: De navigatie moet duidelijk en eenvoudig zijn, zodat de gebruiker snel kan vinden wat hij zoekt.
 • Zoekfunctionaliteit: Een zoekfunctie kan de gebruiker helpen bij het vinden van specifieke informatie.
 • Responsief design: De website moet goed werken op verschillende apparaten, zoals desktops, laptops, tablets en smartphones.
 • Snelle laadtijd: De website moet snel laden om de aandacht van de gebruiker vast te houden.
 • Toegankelijkheid: De website moet voldoen aan de webstandaarden voor toegankelijkheid, zodat alle gebruikers de website kunnen gebruiken.
 • Duidelijke inhoud: De inhoud van de website moet relevant, duidelijk en gemakkelijk te begrijpen zijn voor de doelgroep.
 • Aantrekkelijk ontwerp: Het webdesign van de website moet aantrekkelijk zijn en passen bij de doelgroep en het doel van de website.
 • Call-to-actions: Het is belangrijk om duidelijke en opvallende call-to-actions op de website te hebben, zodat de gebruiker weet wat hij kan doen.
 • Veiligheid: De website moet beveiligd zijn met een SSL-certificaat en up-to-date zijn met de laatste beveiligingspatches.
 • Goede gebruikerservaring: Een goed werkende website biedt een user experience, waarbij de gebruiker snel en gemakkelijk kan vinden wat hij zoekt en zich niet hoeft te ergeren aan bijvoorbeeld pop-ups, irritante advertenties of slecht werkende webformulieren.
 • Snel te begrijpen: Zorg ervoor dat de website snel te begrijpen is en dat gebruikers niet te veel hoeven na te denken.
 • Houd Up to date: Houd de inhoud van de website up-to-date en relevant voor gebruikers.
 • Goede leesbaarheid: Gebruik duidelijke en leesbare lettertypen en kleuren om de tekst gemakkelijk leesbaar te maken.
 • Ondersteun de inhoud: Maak gebruik van afbeeldingen en video's om de inhoud van de website te ondersteunen.
 • Laagdrempelig: Maak het voor gebruikers gemakkelijk om contact op te nemen met de website-eigenaar.
 • Interne linken: Maak gebruik van interne links om gebruikers naar gerelateerde inhoud te leiden.
 • Social media delen: Zorg ervoor dat de website gemakkelijk te delen is op social media.
 • Vermijd irritatie: Vermijd pop-ups en andere elementen die gebruikers kunnen irriteren.
 • Maak je website efficient: Maak de website zo snel en efficiënt mogelijk om gebruikers tevreden te stellen.
 • SEO optimalisatie: Optimaliseer de website voor zoekmachines om het voor gebruikers gemakkelijk te maken om te vinden.
 • Meten is weten: Analyseer de statistieken en het gedrag van gebruikers om de website verder te optimaliseren.

gebruikservaring website

Waarom een gebruiksvriendelijke website?

Gebruiksvriendelijke websites hebben verschillende voordelen, zowel voor de gebruiker als voor de eigenaar van de website.

Hier zijn enkele redenen waarom het belangrijk is om een goed werkende website te hebben:

- Verhoogde gebruikersbetrokkenheid: Een fijne website zorgt ervoor dat bezoekers langer op de website blijven en meer pagina's bekijken, wat leidt tot een hogere betrokkenheid en meer kans op conversies.

- Verbeterde gebruikerservaring: Een gebruiksvriendelijke website biedt een betere gebruikerservaring, wat leidt tot meer tevredenheid bij bezoekers en een positievere indruk van het merk.

- Betere vindbaarheid: Zoekmachines geven de voorkeur aan goed werkende websites, omdat deze een betere gebruikerservaring bieden en daardoor meer waarde toevoegen aan de zoekresultaten. Dit kan leiden tot een hogere ranking in de zoekresultaten.

- Hogere conversieratio's: Een goed werkende website kan bijdragen aan hogere conversieratio's, omdat bezoekers gemakkelijker de gewenste informatie kunnen vinden en acties kunnen uitvoeren, zoals het invullen van een formulier of het plaatsen van een bestelling.

- Kostenbesparing: Een gebruiksvriendelijke website kan kosten besparen door het verminderen van ondersteuningskosten en het verbeteren van de efficiëntie van de website.

5 valkuilen bij het gebruiksvriendelijk maken van je website

Je website gebruiksvriendelijker (laten) maken lijkt eenvoudig, maar toch zijn er valkuilen waar je makkelijk in trapt. 

Hier zijn vijf veelvoorkomende valkuilen bij het creëren van een gebruiksvriendelijke website voor MKB-eigenaren:

1. Overmatig complexe navigatie:

Een veelvoorkomende valkuil is het hebben van een complexe navigatiestructuur.

Het is belangrijk om de navigatie eenvoudig en intuïtief te houden, zodat bezoekers gemakkelijk door de site kunnen navigeren en de gewenste informatie kunnen vinden.

2. Ontbreken van zoekfunctionaliteit:

Het niet bieden van een zoekfunctie kan het moeilijk maken voor gebruikers om specifieke informatie of producten te vinden.

Zorg ervoor dat je website een duidelijk zichtbare zoekbalk heeft, waarmee bezoekers snel kunnen zoeken naar wat ze nodig hebben.

3. Overladen van informatie:

Het is verleidelijk om zoveel mogelijk informatie op een pagina te plaatsen, maar dit kan overweldigend zijn voor bezoekers.

Houd de inhoud van je pagina's beknopt, goed gestructureerd en maak gebruik van witruimte, zodat gebruikers gemakkelijk kunnen scannen en relevante informatie kunnen vinden.

4. Gebrek aan mobiele optimalisatie:

In de huidige tijd is het essentieel dat je website geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten, maak je website mobily friendly.

Veel mensen gebruiken hun smartphones om websites te bezoeken, dus zorg ervoor dat je website responsief is en goed werkt op verschillende schermformaten.

5. Onvoldoende aandacht voor laadsnelheid:

Een trage website kan frustrerend zijn voor bezoekers en leiden tot een slechte gebruikerservaring.

Optimaliseer de laadsnelheid van je website door afbeeldingen te optimaliseren, onnodige plugins te vermijden en gebruik te maken van caching-technieken.

Hoe gebruiksvriendelijk is jullie website?

Een tip om idee te krijgen van hoe gebruiksvriendelijk jullie website is, kun je eenvoudig in Google Analytics kijken naar de volgende kengetallen:

Als een bouncepercentage hoger dan 50% ligt is dit geen goed teken, als de gemiddelde sessieduur lager dan 1:30 minuut idem. En het gemiddelde conversiepercentage ligt meestal rond de 1%, en die van jullie?

Over Marco Bouman

Marco BoumanHallo, ik ben Marco, conversie optimalisatie specialist sinds 2007. Met veel plezier begeleid ik mkb-bedrijven (3-50 fte) met online groeien: meer bezoekers & een hogere online effectiviteit. Voor conversie optimalisatie trajecten start ik altijd met mijn online groei traject, de utlieme diagnose.

ONLINE GROEI TRAJECT

gerelateerde artikelen 

Veel gestelde vragen

Wat is een gebruiksvriendelijke website?
Een gebruiksvriendelijke website is een website die gemakkelijk te gebruiken en te begrijpen is voor de bezoekers. Het is een website waar bezoekers zonder problemen kunnen vinden wat ze zoeken, zonder dat ze daarbij te veel moeten zoeken of nadenken.
Hoe maak ik mijn website gebruiksvriendelijker?
Ten eerste is het belangrijk dat de structuur van de website duidelijk en logisch is. Dit betekent dat de menu's en de navigatie eenvoudig te begrijpen zijn. Daarnaast moet de website snel laden en mobielvriendelijk zijn. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de content van de website duidelijk en begrijpelijk is. Zorg voor korte zinnen en duidelijke koppen en maak gebruik van afbeeldingen en video's om de inhoud te ondersteunen.
Wat zijn de meestvoorkomende fouten?
De meestvoorkomende fouten bij het ontwerpen van een website zijn onder andere een onduidelijke navigatie, te veel tekst op een pagina, onleesbare teksten door verkeerde lettertypes en kleuren, het ontbreken van call-to-actions, en een website die niet goed werkt op mobiele apparaten.

Wil je ook de online resultaten van je zakelijke website / webhop laten groeien? of heb je hier een vraag over? Neem dan contact met mij op via onderstaand formulier :-)

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij mkb-bedrijven (vanaf 5 tot 50 fte).

 

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
Online marketing
WIKI
Meld
je nu aan

MIJN MKB KLANTEN

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

 

 

   
   
   

 

MARCOBOUMAN.COM

Marco Bouman
Conversie Optimalisatie specialist voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  GROENEKAN (UTRECHT)

Contactformulier

T: 030-2272323
   

marketing wiki
 

ONLINE GROEIEN:

Ook betere online resultaten?
-Meer leads
-Meer aanvragen
-Meer orders
-Meer offertes
-Hogere conversies

Bekijk het online groeitraject
Tarief: € 1.450,-
Lees meer

groei traject
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman