• Persoonlijk & betrokken
 • Op maat en creatieve aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Hoe Maak Je Van Bezoekers Meer Klanten? (Conversiepaden)

van bezoekers klanten maken

Hallo, het is fijn dat je hier bent! Ik wens je veel leesplezier met het volgende artikel.
Mijn naam is Marco Bouman, ik ben auteur van dit artikel, laatste bewerking: 25 november 2023

Als online groei consultant help ik MKB-bedrijven met online groeien sinds 2007.
Heb je een vraag? of wil je ook online groeien? laat het me weten.

Je hebt een webshop of een website met (wellicht al) redelijk wat bezoekers, maar hoe maak je nu van deze bezoekers eenvoudiger klanten? Deze omzetting van bezoekers naar klanten heet: conversie optimalisatie!

De meeste MKB-websites behalen een conversie (percentage van bezoekers dat converteert) van gemiddeld lager dan 1%.

Dus ruim 99% verlaat jouw webshop (site) zonder resultaat...  

In hoeverre maakt jouw website van bezoekers klanten?

Een laag conversiepercentage is natuurlijk zonde! Wil jij jouw webshop (site) conversiegerichter maken en dus zorgen dat bezoekers sneller overgaan tot actie, dan is dit artikel voor jou bestemd.

In dit artikel geef ik je als conversie optimalisatie specialist een aantal ‘aanvliegroutes’ voor het verhogen van de conversie op jouw shop of site. Dus: hoe je sneller van bezoekers klanten maakt! Aan de hand van 3 typen conversiepaden!

Bij de meeste MKB-websites is het zo dat ze een eerste indruk maken die voor conversie verhogen niet dienend is. Lees ook hierover mijn artikel over 10 stereotiepe websites

Van bezoekers klanten maken is ook een standaard onderdeel van online klanten werven en online leads genereren.

Inhoudsopgave

Wat is van bezoekers meer klanten maken?

Van bezoekers meer klanten maken' verwijst naar het proces van het converteren van websitebezoekers naar betalende klanten.

Het doel van dit proces is om het aantal conversies op de website te verhogen, wat betekent dat meer bezoekers de gewenste actie uitvoeren, zoals het invullen van een formulier, het plaatsen van een bestelling of het aanvragen van een offerte.

Het kan ook verwijzen naar het optimaliseren van de verkoopfunnel, waarbij de website wordt geoptimaliseerd om de user experience te verbeteren en de kans te vergroten dat bezoekers klant worden.

Door het verbeteren van de conversieratio, kan de website-eigenaar het maximale rendement halen uit het aantal bezoekers dat de website ontvangt.

In dit artikel behandel ik drie categorieën conversiepaden om sneller van bezoekers klanten te maken! Een pull marketing benadering!

Deze drie conversiepaden bieden inspiratie om te kijken hoe jij voor jouw website / webshop van bezoekers meer klanten gaat maken!

De tips in dit artikel zijn afkomstig van mijn ervaringen als online groei consultant van de afgelopen 15 jaar met mijn opdrachtgevers bij het steeds verder optimaliseren van hun conversie! 

van bezoekers klanten maken

3 categorieën conversiepaden

Welke paden creëer je in jouw webshop (site) om ervoor te zorgen dat de conversieratio gaat stijgen en je er dus veel meer uit gaat halen? In dit artikel beperk ik mezelf tot drie categorieën:

 1. Soft conversie: het identificeren van jouw bezoekers (bijvoorbeeld: aanmelden nieuwsbrief).
 2. Medium conversie: een laagdrempelig aanbod creëren zonder directe winstdoelstelling, om jouw bezoekers kennis te laten maken met jouw bedrijf.
 3. Harde conversie: alle activiteiten die direct van invloed zijn op de reguliere verkoop via jouw webshop (site).

1. Soft conversie

Veel webshops en websites vergeten deze categorie klakkeloos. Omdat ze zo gefocust zijn op hun uiteindelijke doel (online verkopen of leads werven), wordt nagenoeg geen aandacht besteed aan soft conversie.

Nieuwsbrief

conversie funnel

Een goed voorbeeld van soft conversie is het opzetten van een mailinglist. De conversie via een soft conversiepad heeft vaak een veel hogere potentie dan harde conversie.

Nieuwe bezoekers hebben vaak tijd nodig om jouw shop of site in hun mentale boodschappenlijst te plaatsen. Hun vertrouwen moet groeien, voordat ze echt gaan kopen of aanvraagformulieren gaan invullen.

Wat je dus eigenlijk met soft conversie wilt bereiken, is dat bezoekers van jouw webshop (site) zich identificeren. Dat ze bij jou bekend worden en dat jij hun een nieuwsbrief of iets dergelijks kunt mailen.

Pas op: ook hier geldt dat de focus niet direct op het einddoel is gericht, maar dat deze groep mensen juist nieuwsgierig wordt gemaakt. Zo kun je op een vriendelijke manier jouw bedrijf presenteren.

Gratis weggeven
Dus als je deze categorie bezoekers (eerst kijken, wennen, terugkomen etc.) niet op de juiste manier ‘aanvliegt’, dan behoren ze tot de 99% van al jouw bezoekers die komen en gaan zonder wat te doen.

Een heel goede manier om deze categorie bezoekers te benaderen, is om hun iets te geven. Iets wat naadloos aansluit bij jouw bedrijf, zonder dat het in de kosten hoeft te lopen, dit heet ook wel een leadmagnet.

Bijvoorbeeld: een e-book of andere digitale content, informatie, tips etc. Gebruik hiervoor handige call to actions.

2. Medium conversie

Een stap tussen soft conversie (identificatie van jouw bezoekers) en harde conversie (direct verkopen / leads werven) is medium conversie.

Ook deze vorm van conversie komt maar op heel weinig webshops / sites voor. Medium conversie is wel gericht op verkoop, maar niet direct gericht op het behalen van marge of winst.

Voorbeelden
Ik zal je een paar voorbeelden geven ter illustratie.

van bezoekers klanten maken- Italiaanse supermarkt
Een Italiaanse supermarkt biedt een kennismakingspakket aan met Italiaanse boodschappen tegen kostprijs! Commerciële waarde: € 29,95. Nu voor nieuwe bezoekers: € 12,50. Hier wordt niets aan verdiend, maar wel heel veel door opgebouwd.

- Laagdrempelige online marketingdienst
Wij bieden op onze website de conversiescan aan. Je ontvangt een mooi rapport, helemaal toegespitst op jouw webshop (site). Het werk dat hier in zit (administratie, facturatie, scannen van de site, schrijven van de conclusie, nabellen en toelichten), kan niet uit voor het bedrag dat wij ervoor vragen (€ 129,-).

- Concept ‘Verantwoord afvallen’
Een nieuwe webshop biedt nieuwe bezoekers een weekpakket met eiwitproducten tegen kostprijs + 2 weken gratis online begeleiding door hun online coach. Hier wordt geen marge gemaakt, maar wel klanten gewonnen.

Online verkopen op (middel)lange termijn
Medium conversie laat zich het beste omschrijven door online verkopen op lange termijn.

Je gaat niet direct voor de absolute winst, maar je steekt tijd en energie in het op een vriendelijke manier kennis laten maken van nieuwe bezoekers met jouw webshop (site).

3. Harde conversie

Deze vorm van conversie wordt al heel veel toegepast in de meeste webshops (sites). Gewoon verkopen.

Korting geven, tweede artikel voor een leuk bedrag, cadeautjes voor het invullen van een aanvraagformulier en ga zo maar door.

Dat deze vorm van conversie de minste uitleg behoeft, mag wel duidelijk zijn. Maar toch wil ik hier een paar suggesties geven om de harde conversie op een gezonde manier te laten groeien.

Deze suggesties hebben niet zozeer te maken met harde verkooptechnieken. Maar meer met het scheppen van een klimaat waarin bezoekers sneller overtuigd worden, vertrouwen krijgen, pakkende teksten, eenvoudig kunnen vinden wat ze zoeken etc.

Vertrouwen
Een heel belangrijk element bij de harde conversie (maar natuurlijk ook bij de andere conversietypen) is vertrouwen. Hoe meer jij erin slaagt om met jouw webshop of site vertrouwen te wekken, des te sneller bezoekers overgaan tot actie.

En vertrouwen is weer opgebouwd uit heel veel kleine ingrediënten, die het goede gevoel bij jouw bezoekers moeten aanwakkeren.

In hoofdlijnen bestaat online vertrouwen uit 10 conversie ingrediënten

 1. De focus van jouw webshop / site of bedrijf
 2. De mate van onderscheidend vermogen
 3. De kracht van jouw propositie
 4. De mate van klantgerichtheid
 5. De overtuigingskracht van jouw websiteteksten
 6. De leesbaarheid van de websiteteksten
 7. Het design
 8. De mate van aanwezigheid van conversietools
 9. De gebruiksvriendelijkheid van jouw webshop / site
 10. Het vertrouwen dat jouw webshop / site uitstraalt

Online groei traject

Welke conversiepaden gebruik jij?

Iedere bezoeker van jouw webshop (site) is verschillend. Inspelen op de verschillende behoeften werkt conversieverhogend. Natuurlijk kun je ook nog een verdere onderverdeling maken van soft, medium en hard.

Daarnaast is het goed om te weten dat de conversie in absolute zin (het aantal bezoekers dat converteert) bij soft conversie en medium conversie veel hoger ligt dan bij harde conversie.

Een webshop (site) die al deze drie categorieën conversiepaden goed in zijn online propositie heeft geïmplementeerd, scoort meer dan 1% conversie.

Er zijn websites of -shops die op soft conversie meer dan 10% scoren. Als je dan ook nog eens een goede stroom bezoekers per maand ontvangt… dan heb je een goudmijn in handen.

Ook goed om te weten is dat van bezoekers klanten maken al start bij de bezoekers die naar de website / webshop komen. Zijn deze kwalitatief?

Om te zorgen dat deze precies passen bij jouw bedrijf en dat jouw website hierop ook nog goed vindbaar wordt, is het onontbeerlijk om conversiegerichte SEO-landingspagina's te maken.  

Van bezoekers maken we klanten

Op maat conversie optimalisatie aanpak

Heb je ook het idee dat de effectiviteit van jullie webshop / website een belangrijk verbeterpunt is? Gaan jullie dit zelf doen? Of kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Bekijk mijn online groei traject.

online groei traject

Over Marco Bouman

Marco BoumanIk, Marco Bouman, ben online groei consultant. Met veel enthousiasme begeleid ik MKB-bedrijven met online groeien. Mijn online marketingbureau is gespecialiseerd in conversie- & SEO-optimalisatie in de breedste zin des woords. Vanuit een creatief brein en een sociaal intelligent kader help ik MKB-bedrijven online vooruit. 

Gerelateerde artikelen:

veel gestelde vragen:

Wat zijn conversiepaden?
Antwoord: Conversiepaden zijn de stappen of pagina's die bezoekers nemen op weg naar het voltooien van een conversie, zoals een aankoop of het invullen van een formulier.
Waarom zijn conversiepaden belangrijk?
Antwoord: Conversiepaden zijn belangrijk omdat ze u inzicht geven in het gedrag van uw bezoekers en u helpen te begrijpen hoe u uw website kunt optimaliseren om conversies te verhogen.
Wat zijn enkele manieren om conversiepaden te optimaliseren?
Antwoord: Enkele manieren om conversiepaden te optimaliseren zijn het verminderen van de stappen die bezoekers moeten nemen om te converteren, het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van uw website, het testen van verschillende CTA's en het optimaliseren van uw formulieren.
KLANTEN OVER MARCO BOUMAN


"het werkt echt"
"met enthousiasme komen tot een perfect eindresultaat"
"ieder die serieus online wil groeien moet toch eerst bij Marco langs!"
"eenmaal met Marco aan tafel waren wij meteen om"
"we zijn tevreden en raden Marco + team aan"
"gedreven en geïnspireerd om creatieve diensten te ontwikkelen"
"bevlogen, enthousiast en deskundig"

Lees alle reviews


 

Wat kan ik voor je betekenen?
 

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij MKB-bedrijven (vanaf 5 tot 50 fte).

Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
KvK: 30218791

Vul onderstaande gegevens in en ik reageer snel, vaak binnen 1 werkdag :-)

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
SEO optimalisatie
Traject: € 1.250,-
Linkbuilding Pakket
vanaf € 300,-

MIJN MKB KLANTEN

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

ONLINE GROEIEN:

Oplossingen:

 

gratis groeiscan
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman