• Persoonlijk & betrokken
 • Op maat en creatieve aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

hoe maak je van bezoekers meer klanten?

bezoekers klanten

HOE MAAK JE VAN BEZOEKERS KLANTEN? 3 CONVERSIEPADEN!

Auteur: Marco Bouman

Je hebt een webshop of een website met (wellicht al) redelijk wat bezoekers, maar hoe maak je nu van deze bezoekers meer betalende klanten? (conversie optimalisatie)

De meeste mkb-websites behalen een conversie (percentage van bezoekers dat converteert) van gemiddeld lager dan 1%. Dus ruim 99% verlaat jouw webshop (site) zonder resultaat.  Lees hier hoe je de conversie berekent.

In hoeverre maakt jouw website van bezoekers meer klanten?

Een laag conversiepercentage is natuurlijk zonde! Wil jij jouw webshop (site) conversiegerichter maken en dus zorgen dat bezoekers sneller overgaan tot actie, dan is dit artikel voor jou bestemd.

In dit artikel geef ik je als conversie optimalisatie specialist een aantal ‘aanvliegroutes’ voor het verhogen van de conversie op jouw shop of site. Dus: hoe je sneller van bezoekers klanten maakt! Aan de hand van 3 typen conversiepaden!

Bij de meeste mkb-websites is het zo dat ze een eerste indruk maken die voor conversie verhogen niet dienend is. Lees ook hierover mijn artikel over 10 stereotiepe websites

Van bezoekers klanten maken is ook een standaard onderdeel van online klanten werven en online leads genereren.

Van bezoekers meer klanten maken anno 2021

Vaak zie je in webshops (sites) dat de focus vooral ligt op verkopen: ‘bestel nu’ ,’25% korting’, ‘vraag nu een offerte aan en je ontvangt’. Natuurlijk wil je het liefst direct online omzet behalen, maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. In dit artikel behandel ik drie categorieën conversiepaden om sneller van bezoekers klanten te maken! Een pull marketing benadering!

Deze drie conversiepaden bieden inspiratie om te kijken hoe jij voor jouw website / webshop van bezoekers meer klanten gaat maken!

De tips in dit artikel zijn afkomstig van de ervaringen van ons online marketingbureau van de afgelopen 10 jaar met onze opdrachtgevers bij het steeds verder optimaliseren van hun conversie! Wil jij een hogere conversie? Kijk dan hoe ik je hiermee kan helpen!

3 categorieën conversiepaden

Welke paden creëer je in jouw webshop (site) om ervoor te zorgen dat de conversieratio gaat stijgen en je er dus veel meer uit gaat halen? In dit artikel beperk ik mezelf tot drie categorieën:

 1. Soft conversie: het identificeren van jouw bezoekers (bijvoorbeeld: aanmelden nieuwsbrief).
 2. Medium conversie: een laagdrempelig aanbod creëren zonder directe winstdoelstelling, om jouw bezoekers kennis te laten maken met jouw bedrijf.
 3. Harde conversie: alle activiteiten die direct van invloed zijn op de reguliere verkoop via jouw webshop (site).
1. soft conversie

Veel webshops en websites vergeten deze categorie klakkeloos. Omdat ze zo gefocust zijn op hun uiteindelijke doel (online verkopen of leads werven), wordt nagenoeg geen aandacht besteed aan soft conversie.

Nieuwsbrief

bezoekers worden klanten

Een goed voorbeeld van soft conversie is het opzetten van een mailinglist. De conversie via een soft conversiepad heeft vaak een veel hogere potentie dan harde conversie. Nieuwe bezoekers hebben vaak tijd nodig om jouw shop of site in hun mentale boodschappenlijst te plaatsen. Hun vertrouwen moet groeien, voordat ze echt gaan kopen of aanvraagformulieren gaan invullen.

Wat je dus eigenlijk met soft conversie wilt bereiken, is dat bezoekers van jouw webshop (site) zich identificeren. Dat ze bij jou bekend worden en dat jij hun een nieuwsbrief of iets dergelijks kunt mailen. Pas op: ook hier geldt dat de focus niet direct op het einddoel is gericht, maar dat deze groep mensen juist nieuwsgierig wordt gemaakt. Zo kun je op een vriendelijke manier jouw bedrijf presenteren.

Gratis weggeven
Dus als je deze categorie bezoekers (eerst kijken, wennen, terugkomen etc.) niet op de juiste manier ‘aanvliegt’, dan behoren ze tot de 99% van al jouw bezoekers die komen en gaan zonder wat te doen.

Een heel goede manier om deze categorie bezoekers te benaderen, is om hun iets te geven. Iets wat naadloos aansluit bij jouw bedrijf, zonder dat het in de kosten hoeft te lopen. Bijvoorbeeld: een e-book of andere digitale content, informatie, tips etc. Gebruik hiervoor handige call to actions.

2. medium conversie

Een stap tussen soft conversie (identificatie van jouw bezoekers) en harde conversie (direct verkopen / leads werven) is medium conversie. Ook deze vorm van conversie komt maar op heel weinig webshops / sites voor. Medium conversie is wel gericht op verkoop, maar niet direct gericht op het behalen van marge of winst.

Voorbeelden
Ik zal je een paar voorbeelden geven ter illustratie.

van bezoekers klanten maken- Italiaanse supermarkt
Een Italiaanse supermarkt biedt een kennismakingspakket aan met Italiaanse boodschappen tegen kostprijs! Commerciële waarde: € 29,95. Nu voor nieuwe bezoekers: € 12,50. Hier wordt niets aan verdiend, maar wel heel veel door opgebouwd.

- Laagdrempelige online marketingdienst
Wij bieden op onze website de conversiescan aan. Je ontvangt een mooi rapport, helemaal toegespitst op jouw webshop (site). Het werk dat hier in zit (administratie, facturatie, scannen van de site, schrijven van de conclusie, nabellen en toelichten), kan niet uit voor het bedrag dat wij ervoor vragen (€ 129,-).

- Concept ‘Verantwoord afvallen’
Een nieuwe webshop biedt nieuwe bezoekers een weekpakket met eiwitproducten tegen kostprijs + 2 weken gratis online begeleiding door hun online coach. Hier wordt geen marge gemaakt, maar wel klanten gewonnen.

Online verkopen op (middel)lange termijn
Medium conversie laat zich het beste omschrijven door online verkopen op lange termijn. Je gaat niet direct voor de absolute winst, maar je steekt tijd en energie in het op een vriendelijke manier kennis laten maken van nieuwe bezoekers met jouw webshop (site).

3. harde conversie

Deze vorm van conversie wordt al heel veel toegepast in de meeste webshops (sites). Gewoon verkopen. Korting geven, tweede artikel voor een leuk bedrag, cadeautjes voor het invullen van een aanvraagformulier en ga zo maar door.

Dat deze vorm van conversie de minste uitleg behoeft, mag wel duidelijk zijn. Maar toch wil ik hier een paar suggesties geven om de harde conversie op een gezonde manier te laten groeien.

Deze suggesties hebben niet zozeer te maken met harde verkooptechnieken. Maar meer met het scheppen van een klimaat waarin bezoekers sneller overtuigd worden, vertrouwen krijgen, pakkende teksten, eenvoudig kunnen vinden wat ze zoeken etc.

Vertrouwen
Een heel belangrijk element bij de harde conversie (maar natuurlijk ook bij de andere conversietypen) is vertrouwen. Hoe meer jij erin slaagt om met jouw webshop of site vertrouwen te wekken, des te sneller bezoekers overgaan tot actie. En vertrouwen is weer opgebouwd uit heel veel kleine ingrediënten, die het goede gevoel bij jouw bezoekers moeten aanwakkeren.

In hoofdlijnen bestaat online vertrouwen uit 10 conversie ingrediënten
1. De focus van jouw webshop / site of bedrijf
2. De mate van onderscheidend vermogen
3. De kracht van jouw propositie
4. De mate van klantgerichtheid
5. De overtuigingskracht van jouw websiteteksten
6. De leesbaarheid van de websiteteksten
7. Het design
8. De mate van aanwezigheid van conversietools
9. De gebruiksvriendelijkheid van jouw webshop / site
10. Het vertrouwen dat jouw webshop / site uitstraalt

Welke conversiepaden gebruik jij?

Iedere bezoeker van jouw webshop (site) is verschillend. Inspelen op de verschillende behoeften werkt conversieverhogend. Natuurlijk kun je ook nog een verdere onderverdeling maken van soft, medium en hard.

Daarnaast is het goed om te weten dat de conversie in absolute zin (het aantal bezoekers dat converteert) bij soft conversie en medium conversie veel hoger ligt dan bij harde conversie.

Een webshop (site) die al deze drie categorieën conversiepaden goed in zijn online propositie heeft geïmplementeerd, scoort meer dan 1% conversie. Er zijn websites of -shops die op soft conversie meer dan 10% scoren. Als je dan ook nog eens een goede stroom bezoekers per maand ontvangt… dan heb je een goudmijn in handen.

Ook goed om te weten is dat van bezoekers klanten maken al start bij de bezoekers die naar de website / webshop komen. Zijn deze kwalitatief? Om te zorgen dat deze precies passen bij jouw bedrijf en dat jouw website hierop ook nog goed vindbaar wordt, is het onontbeerlijk om conversiegerichte SEO-landingspagina's te maken.  


Meer weten over conversie optimalisatie?

Alle conversie optimalisatie artikelen bij elkaar!


 

op maat conversie optimalisatie aanpak

Heb je ook het idee dat de effectiviteit van jullie webshop / website een belangrijk verbeterpunt is? Gaan jullie dit zelf doen? Of kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Bekijk mijn conversie optimalisatie traject.

bezoekers worden klanten

Over Marco Bouman

Ik, Marco Bouman, ben online groei consultant. Met veel enthousiasme begeleid ik mkb-bedrijven met online groeien. Mijn online marketingbureau is gespecialiseerd in conversie- & SEO-optimalisatie in de breedste zin des woords. Vanuit een creatief brein en een sociaal intelligent kader help ik mkb-bedrijven online vooruit. 

Gerelateerde artikelen:

wat klanten over mij zeggen:
 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

Bekijk alle klantervaringen

Gerelateerde wiki items

conversieratio
wat is conversie
wat betekent conversie
bouncepercentage
onderscheidend vermogen
conversie optimalisatie specialist
leads genereren
online klanten werven

Wil je ook de online resultaten van je zakelijke website / webhop laten groeien? of heb je hier een vraag over? Neem dan gewoon vrijblijvend contact met mij op via onderstaand formulier en ik kijk met je mee! en geef je advies.

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij mkb-bedrijven (vanaf 3 tot 50 fte).

 

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
Online marketing
WIKI
Meld
je nu aan

MIJN MKB KLANTEN

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

 

 

   
   
   

 

MARCOBOUMAN.COM

Marco Bouman
Conversie Optimalisatie specialist voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  GROENEKAN (UTRECHT)

Contactformulier

T: 030-2272323
   

marketing wiki
 

ONLINE GROEIEN:

Ook betere online resultaten?
-Meer leads
-Meer aanvragen
-Meer orders
-Meer offertes
-Hogere conversies

Bekijk het online groeitraject
Tarief: € 1.450,-
Lees meer

groei traject
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman