• Persoonlijk & betrokken
  • Op maat en creatieve aanpak
  • 20 jaar online marketing ervaring
  • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Wat is een Propositie? En Hoe Maak Je Een Succesvolle?

Auteur: Marco Bouman

wat is propositie?

Wie zich bezig houdt met online marketing heeft zeker wel eens de term propositie (marketing) horen vallen.

Maar wat betekent deze term nu eigenlijk precies? En wat kun dan met dit begrip propositie (Nederlands)?

En hoe kun je een deze term gebruiken voor het conversiegerichter maken van je website?

In dit artikel leg ik uit wat een (online) propositie is en hoe je dit effectief kan gebruiken in je eigen online marketing mix. 

Inhoudsopgave

Wat is een propositie?

Een propositie is een aanbod of voorstel (belofte) dat een bedrijf of organisatie doet aan haar doelgroep of klanten.

Het is een beschrijving van de waarde die een product of dienst biedt aan de klant, en waarom deze beter is dan de concurrentie.

Een propositie kan worden beschouwd als de unieke verkooppropositie (USP) van een bedrijf, datgene wat het onderscheidt van de concurrentie en wat het aantrekkelijk maakt voor potentiële klanten.

Het is vaak het belangrijkste onderdeel van de marketing- en verkoopstrategie van een bedrijf.

Een goede propositie beschrijft niet alleen wat het product of de dienst is, maar ook de voordelen die het biedt aan de klant, zoals kostenbesparingen, gemak, kwaliteit of betrouwbaarheid.

Het kan ook de doelgroep van het bedrijf of de organisatie specificeren en hoe deze het beste kan worden bereikt.

Het ontwikkelen van een sterke propositie is essentieel voor het succes van een bedrijf, omdat het de basis vormt voor alle verdere marketing- en verkoopactiviteiten en helpt om de aandacht van potentiële klanten te trekken en vast te houden.

Hoe bepaal je een krachtige propositie voor jouw website / webshop?

Het bepalen van een krachtige propositie kan een uitdagend proces zijn, maar het is cruciaal voor het succes van een bedrijf of product.

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je een krachtige propositie kunt opstellen in 5 stappen:

1. Probleem identificatie
Om een krachtige propositie te formuleren, moet je eerst het probleem identificeren dat jouw product of dienst oplost.

Stel jezelf de vraag: welk probleem hebben mijn klanten en hoe kan mijn product of dienst hierbij helpen?

2. Unieke oplossing
Nu je het probleem hebt geïdentificeerd, moet je bepalen wat jouw product of dienst uniek maakt en hoe het dit probleem oplost.

Wat biedt jouw product of dienst dat anderen niet bieden? Dit is wat jouw propositie onderscheidt van concurrenten.

3. Doelgroep
Het is belangrijk om te weten voor wie jouw product of dienst bedoeld is. Identificeer jouw doelgroep en begrijp hun behoeften en wensen.

Beschrijf hoe jouw propositie hun leven zal verbeteren en waarom ze voor jouw product of dienst moeten kiezen.

4. Bewijs
Om geloofwaardigheid te creëren voor jouw propositie, is het belangrijk om bewijs te leveren.

Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit klantbeoordelingen, testimonials of statistieken die jouw claims ondersteunen.

5. Call to action
Ten slotte is het belangrijk om een duidelijke call to action op te nemen in jouw propositie. Wat wil je dat mensen doen nadat ze jouw propositie hebben gelezen?

Het kan bijvoorbeeld gaan om het kopen van jouw product of dienst, het aanvragen van meer informatie of het abonneren op een nieuwsbrief.

propositie betekenis

Welke elementen zitten er in propositie marketing?

Met deze vijf elementen in gedachten, kun je een krachtige propositie opstellen die jouw product of dienst onderscheidt van concurrenten, geloofwaardigheid creëert en aansluit bij de behoeften van jouw doelgroep.

Zorg er wel voor dat jouw propositie beknopt is en in begrijpelijke taal is geschreven, zodat het gemakkelijk te begrijpen is voor potentiële klanten.

Een propositie is een belangrijk onderdeel van jouw online marketingstrategie en het is belangrijk om er aandacht aan te besteden. Hieronder vind je de stappen om een goede propositie te maken:

- Definieer jouw doelgroep:

Het is belangrijk om te weten wie jouw doelgroep is en wat hun behoeften zijn. Dit zal je helpen bij het bepalen van wat jouw propositie moet zijn.

- Identificeer jouw Unique Selling Proposition (USP):

Bepaal wat jouw product of dienst uniek maakt (USP's) en waarom klanten het zouden moeten kopen. Het moet iets zijn wat jou onderscheidt van de concurrentie en waarde toevoegt voor de klant.

- Beschrijf de voordelen:

Bepaal welke voordelen jouw product of dienst biedt aan de klant. Dit moeten voordelen zijn die aansluiten op de behoeften van de doelgroep.

- Maak het concreet:

Beschrijf jouw propositie zo concreet mogelijk. Gebruik heldere en duidelijke taal, zodat de boodschap begrijpelijk is voor de doelgroep.

- Test en verfijn:

Test jouw propositie bij jouw doelgroep en verzamel feedback. Gebruik deze feedback om jouw propositie te verbeteren en aan te passen, zodat deze aansluit bij de behoeften en wensen van de doelgroep.

- Integreer de propositie in jouw marketingstrategie:

Zorg ervoor dat jouw propositie wordt geïntegreerd in jouw marketingstrategie, zodat het overal duidelijk naar voren komt. Gebruik het in jouw website, social media, advertenties en andere marketingkanalen.

Door deze stappen te volgen kun je een propositie maken die aansluit bij de behoeften van jouw doelgroep en jouw bedrijf onderscheidt van de concurrentie.

3 voorbeelden van bekende proposities

Hier zijn drie voorbeelden van krachtige proposities van bekende Nederlandse bedrijven:

1. Coolblue
Coolblue heeft een krachtige propositie die draait om hun slogan: "Alles voor een glimlach."

Ze beloven niet alleen een uitgebreid assortiment aan producten, maar ook uitstekende service en een prettige winkelervaring.

Klanten worden aangetrokken door de belofte van gemak, deskundig advies en snelle levering.

Hiermee positioneert Coolblue zich als een betrouwbare en klantgerichte winkel, waardoor ze klanten enthousiast maken en hun vertrouwen winnen.

2. Philips Healthcare
Philips Healthcare biedt een krachtige propositie op het gebied van medische apparatuur en oplossingen.

Ze benadrukken de combinatie van geavanceerde technologie en innovatie met het doel om de gezondheidszorg te verbeteren en levens te redden.

Philips Healthcare positioneert zich als een betrouwbare partner voor zorgprofessionals en instellingen, waarbij ze benadrukken dat hun oplossingen bijdragen aan betere diagnoses, behandelingen en zorgkwaliteit.

3. Booking.com
Booking.com heeft een sterke propositie in de reisbranche. Ze bieden een breed scala aan accommodaties over de hele wereld en stellen klanten in staat om gemakkelijk en snel hun ideale verblijf te vinden en te boeken.

Booking.com richt zich op het bieden van keuzemogelijkheden, concurrerende prijzen en gebruiksvriendelijkheid.

Hun propositie draait om het gemak en de flexibiliteit die klanten ervaren bij het boeken van hun reis, waardoor ze een vertrouwde partner worden voor reizigers.

Deze Nederlandse bedrijven hebben krachtige proposities ontwikkeld die gericht zijn op het leveren van waarde, unieke ervaringen en oplossingen aan hun klanten.

Ze weten zich te onderscheiden door zich te richten op klanttevredenheid, innovatie en het bieden van gebruiksgemak.

gerelateerde artikelen 

hulp nodig?

Marco BoumanHallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit.

Positionering en online propositie maken zijn mijn specialiteiten. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien of bekijk alvast mijn online groei traject:

online groei traject

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een propositie en een USP?
Een Unique Selling Proposition (USP) is datgene wat een product of dienst uniek maakt ten opzichte van de concurrentie. Het is een specifiek kenmerk of voordeel dat een bedrijf kan benadrukken om klanten aan te trekken. Een propositie omvat de USP, maar ook andere aspecten van de waarde die een bedrijf biedt aan zijn klanten.
Waarom is een sterke propositie belangrijk?
Een sterke propositie is belangrijk omdat het kan helpen om klanten aan te trekken en te behouden. Het biedt duidelijkheid over wat een bedrijf te bieden heeft en waarom klanten voor hen moeten kiezen. Het kan ook helpen om een merk te differentiëren van de concurrentie en de waarde die het biedt aan klanten te benadrukken.
Hoe ontwikkel je een effectieve propositie?
Om een effectieve propositie te ontwikkelen moet je eerst jouw doelgroep begrijpen en hun behoeften en wensen in kaart brengen. Identificeer vervolgens de Unique Selling Proposition (USP) en beschrijf de voordelen die het product of de dienst biedt aan klanten. Maak de propositie concreet en test het bij jouw doelgroep. Gebruik feedback om de propositie te verfijnen en te verbeteren.

Wil je ook de online resultaten van je zakelijke website / webhop laten groeien? of heb je hier een vraag over? Neem dan contact met mij op via onderstaand formulier :-)

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij mkb-bedrijven (vanaf 5 tot 50 fte).

 

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
Online marketing
WIKI
Meld
je nu aan

MIJN MKB KLANTEN

  • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
  • “Het werkt echt”
  • “Wij zijn trost op het resultaat”
  • “Stop met zoeken”
  • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
  • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
  • “Deze aanpak werkt”

 

 

   
   
   

 

MARCOBOUMAN.COM

Marco Bouman
Conversie Optimalisatie specialist voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  GROENEKAN (UTRECHT)

Contactformulier

T: 030-2272323
   

marketing wiki
 

ONLINE GROEIEN:

Ook betere online resultaten?
-Meer leads
-Meer aanvragen
-Meer orders
-Meer offertes
-Hogere conversies

Bekijk het online groeitraject
Tarief € 1.450,- 
Lees meer

groei traject
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman