• Persoonlijk & betrokken
  • Creatieve B2C aanpak
  • 20 jaar online marketing ervaring
  • Meer aanvragen, klanten, boekingen en orders
030 227 23 23

Wat Is Een Niche? in 2024

nichemarkt maken 2024

Auteur: Marco Bouman - laatste bewerking: 16 april 2024

Ik heb deze pagina zorgvuldig samengesteld om je vragen te beantwoorden en je een fijne gebruikservaring te bieden. Vragen of feedback? Laat het me weten.


Websites van bedrijven die zich in een nichemarkt bevinden, behalen in de regel veel hogere conversies dan ‘andere’ websites / producten / diensten...

Van deze gewone websites zijn er 1.001 te vinden.

Een bezoeker vind het dan lastig om te kiezen, ziet de verschillen niet of nauwelijks en de conversie van deze ‘gewone’ websites (die zich niet in een nichemarkt bevinden) is over het algemeen een stuk lager!

Wat is een niche? en hoe maak je er een? Daarover gaat deze pagina!

In dit artikel gebruik ik het woord ‘website’ voor zowel webshops als websites.

Inhoudsopgave

Op zoek naar een praktische aanpak?
Bekijk dan eens mijn conversie optimalisatie traject.

Wat is een niche?

"Een nichemarkt, vaak ook aangeduid met alleen het woord niche, is een specifiek, vaak klein, afgebakend en bewerkbaar deel van een markt. Nichemarkten kennen minder concurrentie dan de hoofdmarkt. 

Het succes in een niche komt vaak voort uit het begrijpen en vervullen van de specifieke eisen van deze doelgroep, wat kan leiden tot meer loyaliteit en minder concurrentie"

Een MKB-bedrijf binnen een nichemarkt weet de specifieke behoeften van de doelgroep vaak zeer goed te vervullen. Hierdoor hebben ze zich vaak ontwikkelt tot dé autoriteit in hun branche.

Door zich te richten op een niche, kunnen bedrijven zich onderscheiden van hun concurrenten en een meer loyale klantenbasis opbouwen.

Voorbeeld:


Kleding is geen niche, aangezien iedereen kleding draagt. Dansoutfits zijn daarentegen meer gespecialiseerd, en danskleding in Rock & Roll-stijl richt zich specifiek op een bepaald publiek.

Bij het vermarkten van nicheproducten wordt gezocht naar kleinere marktsegmenten met voldoende potentiële klanten, maar een tekort aan aanbieders. De cruciale factor hierbij is het evenwicht tussen vraag en aanbod.


Wat is het verschil tussen een nichemarkt en een gewone markt?

Het verschil tussen niche- en gewone markten ligt voornamelijk in de omvang, focus en doelgroep:

Omvang:
Niche markten zijn klein en gespecialiseerd, met een specifiekere focus op een beperkt segment van de markt.

Gewone markten zijn veel groter en omvatten een breder scala aan producten, diensten en doelgroepen.

Focus:
Niche markten richten zich op specifieke behoeften, interesses of problemen van een kleinere, maar meer gerichte doelgroep.

Gewone markten hebben een bredere focus en bedienen een groter publiek met meer algemene behoeften en interesses.

Doelgroep:
Niche markten targeten een specifieke, vaak gepassioneerde doelgroep die zich sterk identificeert met de niche en bereid is om meer te betalen voor producten of diensten die aan hun specifieke behoeften voldoen.

Gewone markten spreken een breder publiek aan en hebben doorgaans een minder specifieke doelgroep, waardoor ze zich richten op massaproductie en lagere prijzen.

Concurrentie:
In niche markten is de concurrentie vaak minder intensief vanwege de gespecialiseerde aard van de producten of diensten, waardoor bedrijven zich beter kunnen differentiëren en een unieke positie kunnen innemen.

Gewone markten hebben over het algemeen een hogere concurrentie, wat kan leiden tot prijsconcurrentie en een grotere nadruk op marketing en merkdifferentiatie.

Hoe kun je nu een nichemarkt creëren / bereiken?

Tip 1: Focus

Als je bijvoorbeeld kijkt naar Wehkamp of een bol.com die hebben zich niet gefocussed / gespecialiseerd in een segment.

Die bieden alles aan iedereen aan. Dit is het tegenovergestelde van een niche.

Bij niche marketing gaat het er juist om dat je je specialiseerd, dat je je helemaal toelegt op een segment of op een specifieke doelgroep. Je wordt als het ware een autoriteit in dit specifieke segment!

Dit consequent doen en uitbouwen heeft een zeer gunstig effect op je conversieratio.

niche markt kiezen

Tip 2 Analyseer de markt

Om een nichemarkt te bepalen, is het essentieel om de markt grondig te analyseren.

Identificeer onvervulde behoeften, trends en gebieden met minder concurrentie.

Onderzoek je doelgroep, begrijp hun interesses, dilemma's en uitdagingen.

Pas je aanbod aan om te voldoen aan specifieke behoeften en positioneer jezelf als expert binnen je gekozen niche.

Richt je marketinginspanningen op deze doelgroep en bouw een gemeenschap op rondom je niche.

Bied uitstekende klantenservice en blijf innoveren. Door deze analyse kun je je onderscheiden en een loyale klantenkring opbouwen.

Tip 3: Positionering

Vooral voor MKB-websites geldt dat ze er vaak niet of nauwelijks in slagen om direct helder (online visueel) te maken wat ze nu eigenlijk doen, waar ze nu echt goed in zijn en waar ze zich in hebben gespecialiseerd.

Dit betekent dat online bezoekers vaak naar dit soort informatie moeten zoeken. Waar ben ik? Wat kan ik verwachten? Het kan ook anders.

De website header is een zeer mooie locatie om dit verhaal (in korte steekwoorden) weer te geven. en ook in de website teksten die je gebruikt! Tijd voor online positionering.

Tip 4: Creëer waarde

Waarde creëren is een belangrijke manier om een ​​niche te maken en een loyale doelgroep aan te trekken.

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om waarde te creëren en een niche te maken:

  • Begrijp de behoeften van je doelgroep: Het is belangrijk om te begrijpen wat je doelgroep nodig heeft en wat hun pijnpunten zijn. Dit helpt je om waarde te creëren die aansluit bij hun behoeften.
  • Los problemen op: Wanneer je de behoeften van je doelgroep begrijpt, kun je beginnen met het oplossen van hun problemen. Dit kan door middel van producten, diensten of content.
  • Zorg voor kwaliteit: Het is belangrijk om hoogwaardige producten, diensten of content te leveren die aan de behoeften van je doelgroep voldoen. Dit zorgt ervoor dat je als expert wordt gezien en dat je doelgroep blijft terugkomen.
  • Wees authentiek: Authenticiteit is belangrijk voor het opbouwen van vertrouwen en het creëren van een loyale doelgroep. Zorg ervoor dat je waarde biedt op een manier die authentiek en oprecht is.
  • Bied unieke waarde: Om je te onderscheiden van concurrenten, moet je unieke waarde bieden die anderen niet kunnen bieden. Dit kan door middel van unieke producten, diensten of content, of door het bieden van een andere benadering van een bestaand probleem.
  • Bouw relaties op: Bouw relaties op met je doelgroep door te communiceren en feedback te vragen. Dit helpt je om hun behoeften en problemen beter te begrijpen en waarde te blijven bieden.
  • Bied behulpzame content: je doelgroep loopt met veel vragen, zorgen en wensen rond. Wanneer je er in slaagt om deze vragen te beantwoorden dan ben je behulpzaam bezig, dit verhoogt de betrokkenheid.

Door waarde te creëren die aansluit bij de behoeften van je doelgroep, kun je een niche creëren en een loyale doelgroep opbouwen. 

niche betekenis

Wat zijn filters om tot een nichemarkt te komen?

Bijna elke markt kan worden onderverdeeld in steeds kleinere niches, die zijn gebaseerd op de specifieke behoeften en voorkeuren van klanten.

De meest gebruikelijke methoden om deze niches te definiëren, zijn gebaseerd op een reeks filters die deze niches kenmerken. Hieronder de meest voorkomende niche-filters:

Geografische factoren:

  • Woonomstandigheden
  • Mobiliteit
  • Regionale economische situatie

Kwaliteitsfactoren:

  • Duurzaamheid
  • Kwaliteit van producten/diensten
  • Servicekwaliteit

Bevolkingsgroepen:

  • Minderheidsgroepen
  • Immigrantenstatus
  • Culturele identiteit

Economische factoren:

  • Inkomen 
  • Werkgelegenheid
  • Koopkracht

Technologische factoren:

  • Digitale vaardigheden 
  • Gebruik van technologie
  • Toegang tot technologie

Omgevingsfactoren:

  • Milieubewustzijn 
  • Klimaatomstandigheden
  • Ecologische overwegingen

Het identificeren en begrijpen van al deze categorieën kan helpen bij het verfijnen van de doelmarkt en het effectiever benaderen van specifieke niches.

Wat zijn de voordelen van een niche?

+ Minder concurrentie:

Een niche is een specifieke markt met minder concurrentie dan een brede markt. Hierdoor kun je je concentreren op een specifiek product of dienst en er de beste in worden.

Je kunt je richten op een beperkt aantal klanten die geïnteresseerd zijn in jouw specifieke product of dienst, in plaats van te proberen te concurreren met bedrijven die zich richten op een brede markt.

+ Hogere winstmarges:

Door je te richten op een niche, kun je de prijzen van jouw producten of diensten vaak hoger stellen dan jouw concurrenten.

Dit komt doordat klanten bereid zijn meer te betalen voor specifieke producten of diensten die moeilijker te vinden zijn op de brede markt.

+ Betere klantrelaties:

Met een niche kun je je richten op een specifieke groep klanten die geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst.

Hierdoor kun je zich meer concentreren op het bouwen van sterke relaties met je klanten. Dit kan resulteren in loyale klanten die herhaaldelijk bij je terugkomen.

+ Expertise en geloofwaardigheid:

Door je te concentreren op een specifieke niche, kun je kennis en expertise op dit gebied vergroten.

Dit kan je helpen om als expert in je vakgebied te worden beschouwd en je geloofwaardigheid te vergroten.

Dit kan op zijn beurt leiden tot meer klanten en hogere winstmarges.

+ Mogelijkheid tot differentiatie:

Met een niche kun je je onderscheiden van je concurrenten.

Door je te concentreren op een specifieke niche, kun je je onderscheiden door bijvoorbeeld betere kwaliteit of unieke producten of diensten aan te bieden.

Dit kan je helpen om meer klanten aan te trekken en een positievere merkreputatie op te bouwen.

Online groei traject

4 voorbeelden van nichemarkten

Hier zijn drie voorbeelden van nichemarkten van Nederlandse online bedrijven + mijn toelichting wat hun markt tot een nichemarkt maakt:


1. Keecie - handgemaakte leren tassen:

Tassen - leren tassen - handgemaakte leren tassen

Het bedrijf 'Keecie' specialiseert zich in handgemaakte leren tassen en accessoires.

Een echte 'Keecie' herken je uit duizenden aan het functionele ontwerp met een vintage touch. Aan de verrassende print aan de binnenkant. En aan het vakmanschap waarmee de items zijn gemaakt: alles met de hand en van de beste kwaliteit Italiaans leer, dat met de jaren alleen maar mooier wordt.

Wat deze markt tot een nichemarkt maakt, is de nadruk op ambachtelijkheid en exclusiviteit.

Keecie trekt klanten aan die op zoek zijn naar unieke en hoogwaardige leren producten met een persoonlijk tintje.

Keecie begon in 2007 in een kleine woonkamer in Amsterdam. Inmiddels is Keecie uitgegroeid tot een internationaal bekend Dutch Design merk met exclusieve verkooppunten in binnen en buitenland en online natuurlijk.

Zo kan het lopen wanneer je kiest voor een goede nichemarkt :-)

Keecie voorbeeld van een nichemarkt


2. De Weldaad - vintage interieurdecoratie:

Interieur - interieurdecoratie - vintage interieurdecoratie

Het bedrijf 'De Weldaad' richt zich op vintage interieurdecoratie.

Ze bieden een selectie van unieke en karaktervolle meubels, verlichting en accessoires uit verschillende tijdperken.

Wat deze markt tot een nichemarkt maakt, is de focus op vintage en retro stijlen.

Het bedrijf trekt liefhebbers van vintage design aan die op zoek zijn naar bijzondere en authentieke stukken om hun interieur mee te verfraaien.

Wat begon als een klein winkeltje in met brocante, historisch bouwmateriaal, meubels en diverse woonaccessoires in de Negen straatjes in Amsterdam, is uitgegroeid tot een internationaal merk in binnen en buitenland

De weldaad - succesvolle nicemarkt


3. Tony's Chocolonely:

Chocolade - fairtrade chocolage

Tony's Chocolonely is een Nederlands chocoladebedrijf dat zich richt op het produceren van fairtrade en slaafvrije chocolade.

Ze zijn bekend geworden door hun missie om een einde te maken aan de ongelijkheid en uitbuiting in de cacaosector.

Het bedrijf streeft ernaar om de chocolade-industrie te veranderen door transparantie, duurzaamheid en ethische productiepraktijken te bevorderen.

Ze richten zich op bewuste consumenten die eerlijke handel belangrijk vinden.

En ze doen dit niet onverdientstelijk met een jaaromzet van circa € 150 miljoen.

tonyshocolony voorbeeld nichemarkt

4. Lush

Cosmeticamerkt gericht op duurzaamheid en ethische handel

Lush is een toonaangevend cosmeticamerk dat bekend staat om zijn handgemaakte, veganistische producten en sterke nadruk op ethiek en duurzaamheid.

Opgericht in 1995 in het Verenigd Koninkrijk, heeft Lush zich succesvol gepositioneerd in de nichemarkt van milieubewuste consumenten door het aanbieden van hoogwaardige en ethisch verantwoorde producten, waaronder:

  • Zeep
  • Shampoos
  • Lotions
  • Gezichtsverzorgingsproducten

Hun innovatieve benadering van productie, gebruik van natuurlijke ingrediënten en actieve betrokkenheid bij maatschappelijke en milieukwesties hebben bijgedragen aan hun blijvende populariteit en succes binnen de niche van natuurlijke cosmetica.

voorbeeld nichemarkt Lush


Deze voorbeelden laten zien hoe deze merken zich richten op specifieke doelgroepen en producten aanbieden die aansluiten bij hun specifieke interesses en voorkeuren.

Door je te richten op nichemarkten kan je je onderscheiden van grotere algemene markten en zich positioneren als experts in hun specifieke domein.

hulp nodig?

Marco Bouman

Hallo, ik ben Marco. Als online groei consultant transformeer ik MKB-webshops/sites tot online marketingmagneet, met als resultaat: meer bezoekers, meer aanvragen, hogere conversies en meer orders!

De afgelopen 20 jaar heb ik hiermee meer dan 400 bedrijven geholpen, en ik blijf me verbazen dat er nog zoveel MKB-websites geen acceptabel conversiepercentage weten te behalen!

Ja, ik wil meer conversie!

Gerelateerde artikelen

veel gestelde vragen

Wat is een niche?
Een niche is een specifiek segment van de markt waarin een bedrijf zich richt op het aanbieden van producten of diensten die zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van een specifieke doelgroep.
Wat zijn de voordelen van het werken in een niche?
Werken in een niche kan het gemakkelijker maken om klanten aan te trekken en een reputatie op te bouwen als expert op dat gebied. Het kan ook helpen om concurrentie te verminderen en de prijzen te verhogen omdat klanten bereid zijn om meer te betalen voor gespecialiseerde producten of diensten.
Hoe vind je een niche die bij jouw bedrijf past?
Het vinden van een niche die bij jouw bedrijf past, begint met het bepalen van je sterktes en zwaktes en het bepalen van de behoeften van je doelgroep. Je kunt marktonderzoek doen, concurrentieanalyse uitvoeren en een klantprofiel opstellen om te begrijpen wat je doelgroep nodig heeft en hoe je hun behoeften kunt vervullen.
KLANTEN OVER MARCO BOUMAN


"het werkt echt"
"met enthousiasme komen tot een perfect eindresultaat"
"ieder die serieus online wil groeien moet toch eerst bij Marco langs!"
"eenmaal met Marco aan tafel waren wij meteen om"
"we zijn tevreden en raden Marco + team aan"
"gedreven en geïnspireerd om creatieve diensten te ontwikkelen"
"bevlogen, enthousiast en deskundig"

Lees alle reviews


 

Online groei traject

Ja, ik wil meer informatie ontvangen of direct aanmelden voor dit conversie optimalisatie traject!

Na ontvangst van dit ingevulde formulier neem ik per omgaande contact met je op, dit is geheel vrijblijvend

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij MKB-bedrijven (3-50fte).

Conversie Optimalisatie
Scan € 125,-
Conversie Optimalisatie
Traject: € 1.450,-
SEO optimalisatie
Traject: € 1.250,-
Helpful Content
Schrijven € 650,-

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

WAT IK BIED:

  • Vrijblijvende grondige kennismaking
  • Strategisch inzicht & praktische uitvoering
  • Een aanspreekpunt
  • Face to face afstemming
  • Complete verdieping in jouw klanten
  • Transformatie naar online marketingmagneet
  • Streven naar langdurige samenwerking
  • Geen kosten voor bureau of overhead
  • Beschikbaar voor MKB (5-50)
  • 16 jaar ervaring als online groeiconsultant
Copyright © 2024 - Marco Bouman