- Persoonlijk & betrokken
- Op maat en creatieve aanpak
- 20 jaar online marketing ervaring
- Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
Wat Is Zoekvolume? En Wat Kun Je Ermee? [2023]
Auteur: Marco Bouman
Wat zijn zoekvolumes? Deze vraag wordt mij nog al eens gesteld.
De meeste MKB-bedrijven zijn bezig met hun website, beter gevonden te worden en met diverse verkeerskanalen.
Maar wat is dan eigenlijk zoekvolume en wat kan je nu met dit kengetal. Daarover gaat deze pagina!
Inhoudsopgave
- Wat is zoekvolume?
- Zoekvolumes checken met gratis tools
- Ga je voor een Hoog zoekvolume of voor een laag zoekvolume
- Ga je voor kwantiteit of kwaliteit?
- Gerelateerde artikelen
Wat is zoekvolume?
Zoekvolume is het aantal keren dat mensen op zoekmachines zoals Google zoeken naar een bepaald zoekwoord of zoekterm binnen een bepaalde periode (meestal een maand).
Als je online iets zoekt, zoals een product, dienst of informatie, dan maak je deel uit van het zoekvolume voor die zoekterm.
Het zoek volume verschilt per zoekterm en wordt vaak uitgedrukt in maandelijkse zoekopdrachten.
Het is een belangrijke statistiek voor marketeers, bedrijven en SEO-professionals omdat het hen helpt te begrijpen hoe vaak potentiële klanten zoeken naar specifieke producten, diensten of informatie.
Hierdoor kunnen ze hun online marketingstrategieën beter afstemmen op de interesses en zoekgedrag van hun doelgroep en zo meer verkeer en conversies genereren.
Door te begrijpen welke zoektermen populair zijn, kunnen bedrijven hun online zichtbaarheid verbeteren en hun website optimaliseren voor die specifieke zoektermen.
Zoek volume is dus een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie en online marketing.
Zoekvolumes checken met gratis tools
Er zijn verschillende gratis tools die je kunt gebruiken om het volume van zoektermen te checken.
Hieronder zijn drie populaire gratis tools:
- Google Zoekwoordplanner:
Dit is een tool van Google Ads waarmee je zoekwoorden kunt onderzoeken en hun zoekvolumes en concurrentie kunt bekijken.
Om toegang te krijgen tot de Zoekwoordplanner, moet je een Google Ads-account aanmaken.
Het voordeel van deze tool is dat je het zoekvolume kunt filteren op locatie en taal.
- Ubersuggest:
Dit is een gratis zoekwoordonderzoekstool die je helpt om zoektermen te vinden en hun zoekvolumes en concurrentie te bekijken.
Je kunt het zoekvolume voor elke zoekterm voor verschillende locaties wereldwijd bekijken.
- Keyword Tool:
Dit is een andere gratis zoekwoordonderzoekstool die zoektermen suggereert op basis van de zoekopdracht van de gebruiker.
Je kunt zoekvolumes van zoekwoorden en gerelateerde zoekwoorden bekijken.
Helaas is de zoekvolume-informatie beperkt en moet je upgraden naar de betaalde versie voor meer details.
Om het zoek volume te checken, voer je de zoektermen in een van deze tools in en bekijk je het zoekvolume dat bij de zoekterm hoort.
Het is belangrijk om op te merken dat de zoekvolume-informatie van deze gratis tools niet altijd 100% nauwkeurig is, maar het geeft je een goede indicatie van hoe vaak een zoekterm wordt gezocht.
Ga je voor een Hoog zoekvolume of voor een laag zoekvolume?
Als je kijkt naar zoekvolumes en het type zoekwoorden dat mensen gebruiken, dan zie je vaak een verband tussen short tail en long tail zoekwoorden.
Short tail zoekwoorden zijn zoekopdrachten die kort zijn en vaak bestaan uit één of twee woorden.
Voorbeelden zijn 'schoenen' of 'laptop'. Deze zoekwoorden hebben over het algemeen een hoog zoek volume, omdat veel mensen zoeken naar algemene termen.
Long tail zoekwoorden zijn daarentegen veel specifieker en bestaan uit meer woorden.
Voorbeelden zijn 'rode hoge hakken maat 38' of '13 inch MacBook Air met M1-chip'. Deze zoekwoorden hebben vaak een lager zoekvolume, omdat minder mensen zoeken naar deze specifieke termen.
Het verband tussen zoekvolume en short tail/long tail zoekwoorden is dus dat short tail zoekwoorden over het algemeen een hoger zoekvolume hebben dan long tail zoekwoorden.
Ga je voor kwantiteit of kwaliteit?
Hoe populairder een zoekwoord is, des te hoger het bijbehorende zoek volume.
Zoekvolume op zich zegt nog niet veel, het ook om de kwaliteit van de zoekopdrachten.
Zo zijn long-tail zoekopdrachten bijvoorbeeld specifieke zoekopdrachten die uit meerdere woorden bestaan en minder vaak worden gebruikt dan generieke zoekopdrachten.
Het zoek volume voor long-tail zoekopdrachten is doorgaans lager dan voor generieke zoekopdrachten, omdat er minder mensen op zoek zijn naar specifieke informatie.
Hoewel het zoekvolume voor long-tail zoekopdrachten lager kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat deze zoekopdrachten vaak gerichter en specifieker zijn.
Dit betekent dat de kans groter is dat de gebruiker precies vindt wat hij of zij zoekt, wat kan leiden tot een hogere conversieratio.
Bovendien zijn long-tail zoekopdrachten minder competitief dan generieke zoekopdrachten, wat betekent dat het gemakkelijker kan zijn om een hogere ranking in de zoekresultaten te behalen.
gerelateerde artikelen
- SEO anno 2023 voor meer organische bezoekers
- Zoekwoord onderzoek in drie stappen
- Meer bezoekers via je website
hulp nodig?
Hallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien of bekijk alvast mijn online groei traject: