• Persoonlijk & betrokken
  • Op maat en creatieve aanpak
  • 20 jaar online marketing ervaring
  • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Wat Is Zoekvolume? En Wat Kun Je Ermee? [2023]

Hallo, het is fijn dat je hier bent! Ik wens je veel leesplezier met het volgende artikel.
Mijn naam is Marco Bouman, ik ben auteur van dit artikel, laatste bewerking: 25 november 2023

Als online groei consultant help ik MKB-bedrijven met online groeien sinds 2007.
Heb je een vraag? of wil je ook online groeien? laat het me weten.

zoekvolume berekenen

Wat zijn zoekvolumes? Deze vraag wordt mij nog al eens gesteld.

De meeste MKB-bedrijven zijn bezig met hun website, beter gevonden te worden en met diverse verkeerskanalen.

Maar wat is dan eigenlijk zoekvolume en wat kan je nu met dit kengetal. Daarover gaat deze pagina!

Inhoudsopgave

Wat is zoekvolume?

Zoekvolume is het aantal keren dat mensen op zoekmachines zoals Google zoeken naar een bepaald zoekwoord of zoekterm binnen een bepaalde periode (meestal een maand).

Als je online iets zoekt, zoals een product, dienst of informatie, dan maak je deel uit van het zoekvolume voor die zoekterm.

Het zoek volume verschilt per zoekterm en wordt vaak uitgedrukt in maandelijkse zoekopdrachten.

Het is een belangrijke statistiek voor marketeers, bedrijven en SEO-professionals omdat het hen helpt te begrijpen hoe vaak potentiële klanten zoeken naar specifieke producten, diensten of informatie.

Hierdoor kunnen ze hun online marketingstrategieën beter afstemmen op de interesses en zoekgedrag van hun doelgroep en zo meer verkeer en conversies genereren.

Door te begrijpen welke zoektermen populair zijn, kunnen bedrijven hun online zichtbaarheid verbeteren en hun website optimaliseren voor die specifieke zoektermen.

Zoek volume is dus een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie en online marketing.

zoekvolume checken

Zoekvolume checken met gratis tools

Er zijn verschillende gratis tools die je kunt gebruiken om het volume van zoektermen te checken.

Hieronder zijn drie populaire gratis tools:

- Google Zoekwoordplanner:

Dit is een tool van Google Ads waarmee je zoekwoorden kunt onderzoeken en hun zoekvolumes en concurrentie kunt bekijken.

Om toegang te krijgen tot de Zoekwoordplanner, moet je een Google Ads-account aanmaken.

Het voordeel van deze tool is dat je het zoek volume kunt filteren op locatie en taal.

- Ubersuggest:

Dit is een gratis zoekwoordonderzoekstool die je helpt om zoektermen te vinden en hun zoek volumes en concurrentie te bekijken.

Je kunt het zoekvolume voor elke zoekterm voor verschillende locaties wereldwijd bekijken.

- Keyword Tool:

Dit is een andere gratis zoekwoordonderzoekstool die zoektermen suggereert op basis van de zoekopdracht van de gebruiker.

Je kunt  zoekvolumes van zoekwoorden en gerelateerde zoekwoorden bekijken.

Helaas is de zoekvolume-informatie beperkt en moet je upgraden naar de betaalde versie voor meer details.

Om het zoek volume te checken, voer je de zoektermen in een van deze tools in en bekijk je het zoek volume dat bij de zoekterm hoort.

Het is belangrijk om op te merken dat de zoekvolume-informatie van deze gratis tools niet altijd 100% nauwkeurig is, maar het geeft je een goede indicatie van hoe vaak een zoekterm wordt gezocht.

Ga je voor een Hoog zoekvolume of voor een laag zoekvolume?

Als je kijkt naar zoek volumes en het type zoekwoorden dat mensen gebruiken, dan zie je vaak een verband tussen short tail en long tail zoekwoorden.

Short tail zoekwoorden zijn zoekopdrachten die kort zijn en vaak bestaan uit één of twee woorden.

Voorbeelden zijn 'schoenen' of 'laptop'. Deze zoekwoorden hebben over het algemeen een hoog zoek volume, omdat veel mensen zoeken naar algemene termen.

Long tail zoekwoorden zijn daarentegen veel specifieker en bestaan uit meer woorden.

Voorbeelden zijn 'rode hoge hakken maat 38' of '13 inch MacBook Air met M1-chip'. Deze zoekwoorden hebben vaak een lager zoekvolume, omdat minder mensen zoeken naar deze specifieke termen.

Het verband tussen zoek volume en short tail/long tail zoekwoorden is dus dat short tail zoekwoorden over het algemeen een hoger zoekvolume hebben dan long tail zoekwoorden.

Maar daarentegen zijn longtial zoekwoorden veel kwalitatiever waarbij de kans op conversie groter is dan bij short tail zoekwoorden.

Zoekvolume versus zoekintentie

zoekvolume versus zoekintentie

Wat is belangrijker?

Als MKB-eigenaar wil je ongetwijfeld meer bezoekers naar je website of webshop trekken.

Het begrijpen van de dynamiek tussen zoekvolume en zoekintentie is cruciaal voor een effectieve online aanwezigheid.

Laten we dit belangrijke verschil eens onder de loep nemen.

Zoekvolume - de kwantaanpak

Zoek volume is eenvoudigweg het aantal keren dat een specifiek zoekwoord of een zoekwoordcombinatie in een bepaalde periode wordt ingevoerd in zoekmachines.

Het lijkt misschien belangrijk, want hoe meer mensen op een bepaald zoekwoord zoeken, hoe meer potentiële bezoekers, toch?

Maar hier is de catch: zoekvolume vertelt je niet alles.

Zoekintentie - de kwaliteitsbenadering

Zoekintentie draait om begrijpen waarom iemand een bepaald zoekwoord gebruikt.

Wat probeert de persoon te vinden? Wat is hun doel? Dit is waar de kwaliteit van het verkeer in het spel komt.

Het is mogelijk om veel verkeer te krijgen van zoekwoorden met hoog zoekvolume, maar als die bezoekers niet geïnteresseerd zijn in wat je aanbiedt, zal het niet leiden tot conversies.

Het belangrijkste verschil

Het verschil tussen zoek volume en zoekintentie kan als volgt worden samengevat: zoekvolume is kwantiteit, terwijl zoekintentie kwaliteit vertegenwoordigt.

Een hoog zoekvolume is niet automatisch beter dan een laag zoekvolume. Wat echt telt, is of de mensen die zoeken ook echt geïnteresseerd zijn in wat jij te bieden hebt.

Balans vinden

Dus, wat is belangrijker voor jouw MKB-website of webshop? Het antwoord is een evenwichtige benadering.

Zoek naar zoekwoorden met een redelijk zoekvolume die ook overeenkomen met de intentie van je doelgroep.

Hiermee trek je bezoekers aan die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt, en vergroot je de kans op conversies.

SEO optimalisatie traject

Ga je voor kwantiteit of kwaliteit?

Hoe populairder een zoekwoord is, des te hoger het bijbehorende zoek volume.

Zoekvolume op zich zegt nog niet veel, het ook om de kwaliteit van de zoekopdrachten.

Zo zijn long-tail zoekopdrachten bijvoorbeeld specifieke zoekopdrachten die uit meerdere woorden bestaan en minder vaak worden gebruikt dan generieke zoekopdrachten.

Het zoek volume voor long-tail zoekopdrachten is doorgaans lager dan voor generieke zoekopdrachten, omdat er minder mensen op zoek zijn naar specifieke informatie.

Hoewel het zoekvolume voor long-tail zoekopdrachten lager kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat deze zoekopdrachten vaak gerichter en specifieker zijn.

Dit betekent dat de kans groter is dat de gebruiker precies vindt wat hij of zij zoekt, wat kan leiden tot een hogere conversieratio.

Bovendien zijn long-tail zoekopdrachten minder competitief dan generieke zoekopdrachten, wat betekent dat het gemakkelijker kan zijn om een hogere ranking in de zoekresultaten te behalen.

Zoekvolume checken

Hoe je zoekvolume effectief gebruikt voor SEO

Nu je bekend bent met zoekvolume, de bepaling ervan en de beperkingen, kunnen we kijken naar de praktische toepassingen ervan.

Bepalen van zoekwoordwaarde:

Hoewel zoek volume belangrijk is, zijn er ook andere factoren die het verkeerspotentieel beïnvloeden, zoals relevantie en click-through rate. Overweeg deze factoren bij het kiezen van zoekwoorden.

Beoordelen van zoekwoordmoeilijkheid:

Een hoog zoek volume kan meer concurrentie betekenen. Een goed geconstrueerde zoekwoordmoeilijkheidsscore is waardevol omdat het rekening houdt met meerdere factoren.

Creëren van verkeer schattingen:

Zoekwoordtools combineren zoek volume met geschatte click-through rates om het potentiële verkeer te bepalen, gezien de andere factoren die van invloed zijn op de klikken.

Seizoensgebondenheid bepalen:

Trendgegevens tonen de maandelijkse variaties in zoekvolume, waarbij rekening wordt gehouden met seizoensgebonden interesse, cruciaal voor e-commerce sites.

Door deze strategieën toe te passen, kun je zoek volume optimaal gebruiken voor een effectieve SEO-strategie en je online zichtbaarheid en succes vergroten.

het nut van Google trends bij inzicht krijgen in zoekvolumes

Google Trends geeft je de mogelijkheid om te begrijpen hoe vaak specifieke zoektermen in een bepaalde periode zijn gezocht in vergelijking met andere zoekwoorden.

Dit betekent dat je trends kunt ontdekken en inzichten kunt opdoen in de populariteit van zoektermen, zowel wereldwijd als op lokaal niveau. Dit is van onschatbare waarde bij het identificeren van relevante zoekwoorden voor jouw bedrijf.

Met Google Trends kun je:

Seizoensgebonden trends begrijpen: Als je weet welke zoekwoorden pieken vertonen tijdens bepaalde seizoenen, vakanties of evenementen, kun je je marketingcampagnes hierop afstemmen. Dit stelt je in staat om op het juiste moment de juiste doelgroep te bereiken.

Nieuwe kansen ontdekken: Door gerelateerde zoektermen en stijgende trends te analyseren, kun je nieuwe kansen identificeren om jouw producten of diensten onder de aandacht te brengen. Hierdoor kun je je concurrentie voorblijven en jouw marktaandeel vergroten.

Regionale verschillen begrijpen: Als MKB-bedrijf dat mogelijk lokaal opereert, kan Google Trends je helpen de zoekvolumes te begrijpen voor specifieke zoektermen in jouw regio. Zo kun je je marketingcampagnes op maat maken voor lokale klanten.

Contentstrategie verbeteren: Door te ontdekken welke onderwerpen momenteel trending zijn, kun je relevante en boeiende inhoud creëren die aansluit bij de interesses van je doelgroep. Dit zal niet alleen het verkeer naar je website vergroten, maar ook je expertise en autoriteit in jouw vakgebied versterken.

Advertentiebudgetten optimaliseren: Door te begrijpen welke zoekwoorden populairder zijn dan andere, kun je je advertentiebudgetten effectiever inzetten. Je kunt je focussen op zoekwoorden met hogere zoek volumes, waardoor je potentiële klanten beter kunt bereiken.

Zoekvolumes

gerelateerde artikelen

hulp nodig?

Marco BoumanHallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier MKB-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien of bekijk alvast mijn online groei traject:

online groei traject

KLANTEN OVER MARCO BOUMAN


"het werkt echt"
"met enthousiasme komen tot een perfect eindresultaat"
"ieder die serieus online wil groeien moet toch eerst bij Marco langs!"
"eenmaal met Marco aan tafel waren wij meteen om"
"we zijn tevreden en raden Marco + team aan"
"gedreven en geïnspireerd om creatieve diensten te ontwikkelen"
"bevlogen, enthousiast en deskundig"

Lees alle reviews


 

Wat kan ik voor je betekenen?
 

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij MKB-bedrijven (vanaf 5 tot 50 fte).

Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
KvK: 30218791

Vul onderstaande gegevens in en ik reageer snel, vaak binnen 1 werkdag :-)

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
SEO optimalisatie
Traject: € 1.250,-
Linkbuilding Pakket
vanaf € 300,-

MIJN MKB KLANTEN

  • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
  • “Het werkt echt”
  • “Wij zijn trost op het resultaat”
  • “Stop met zoeken”
  • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
  • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
  • “Deze aanpak werkt”

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

ONLINE GROEIEN:

Oplossingen:

 

gratis groeiscan
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman