- Persoonlijk & betrokken
- Op maat en creatieve aanpak
- 20 jaar online marketing ervaring
- Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
User Experience: Maak Je Bezoeker Blij!

Auteur: Marco Bouman
Veel MKB-websites halen niet het maximale uit hun potentieel!
Ze willen graag meer klanten en online leads genereren, maar dit lukt nog niet optimaal.
Vaak komt dit doordat er nog niet genoeg aandacht is besteed aan de user experience (UX)
Heeft jullie website/webshop al een uitstekende gebruikerservaring?
Op deze pagina lees je alles over het creëren van een top user experience.
inhoudsopgave
- Wat is user experience (UX)?
- Waarom is user experience belangrijk?
- 20 tips om de gebruikerservaring van je site of shop te verbeteren
- Een voorbeeld van een goed uitgevoerde user experience
- Gerelateerde artikelen
- Veel geselde vragen
Wat is user experience (UX)?
User experience (UX) is de ervaring die een bezoeker heeft wanneer deze jouw website of webshop bezoekt.
Het omvat alle aspecten van de interactie tussen de bezoeker en de website, van het ontwerp en de navigatie tot de inhoud en de laadsnelheid.
Een goede user experience is essentieel voor online marketing, omdat het bepaalt of de bezoeker op jouw website blijft en overgaat tot actie, zoals een aankoop of het invullen van een formulier.
Als de UX niet goed is, zal de bezoeker snel vertrekken en op zoek gaan naar een andere website, dan 'bounced' hij direct.
Een goede UX betekent dat de website gemakkelijk te gebruiken is, snel laadt, de inhoud relevant is en de navigatie duidelijk is.
Door te investeren in een goede UX kun je het aantal conversies verhogen en klantenbinding versterken.
Het is daarom belangrijk om bij het ontwikkelen van jouw website of webshop rekening te houden met de user experience en deze voortdurend te optimaliseren.
Waarom is user experience belangrijk?
Het verbeteren van de UX geeft direct een aantal voordelen. Lees hier waarom de user experience belangrijk is voor website / webshop eigenaren.
+ Verhoogt de conversies:
Een website met een goede UX zorgt voor een betere conversieratio.
Door het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van je website, maak je het gemakkelijker voor bezoekers om te vinden wat ze zoeken en actie te ondernemen.
Dit kan resulteren in meer conversies, zoals aankopen, offerte-aanvragen of inschrijvingen.
+ Versterkt de klanttevredenheid:
Wanneer een website een goede UX heeft, voelen bezoekers zich vaak beter begrepen en gewaardeerd.
Het verbetert de relatie tussen de klant en het bedrijf, waardoor klanten zich meer betrokken voelen bij het merk.
Dit kan leiden tot een verhoogde klanttevredenheid, wat op zijn beurt kan leiden tot positieve feedback, aanbevelingen en herhaalaankopen.
+ Verlaagt de bounce rate:
Als een website een slechte UX heeft, is de kans groot dat bezoekers de site snel weer verlaten. Dit kan resulteren in een hoge bounce rate en een slechte ranking in de zoekresultaten van zoekmachines.
Door te zorgen voor een goede UX, kun je de bounce rate verlagen en de positie van je website in zoekresultaten verbeteren.
+ Versterkt de merkreputatie:
Een website met een slechte UX kan schadelijk zijn voor de merkreputatie van een bedrijf.
Een goede UX geeft juist een positief beeld van het bedrijf en kan leiden tot betere merkherkenning en positieve feedback.
Hierdoor kan het merk zich onderscheiden van de concurrentie en zichzelf positioneren als betrouwbaar en professioneel.
+ Verbetert de ROI:
Door te investeren in UX kan een bedrijf zijn ROI verhogen.
Een betere gebruikerservaring kan bijdragen aan een hogere conversieratio, meer klanttevredenheid, een lagere bounce rate en een betere merkreputatie. Dit kan leiden tot een hogere omzet en een hogere return on investment.
20 Tips om de gebruikerservaring van je site of shop te verbeteren
Hoe kun je nu de gebruikerservaring van jouw website of webshop aanzienlijk verbeteren?
Hieronder 20 tips uit eigen ervaring van hoe je dit kunt doen!
- Maak gebruik van een overzichtelijk ontwerp: Een goede gebruikerservaring begint bij een duidelijk en overzichtelijk design. Zorg dat je website er professioneel uitziet en de informatie goed gestructureerd is.
- Zorg voor een snelle laadtijd: Bezoekers hebben weinig geduld en willen snel vinden waar ze naar op zoek zijn. Zorg daarom voor een snelle laadtijd van je website.
- Maak het navigeren eenvoudig: Zorg voor een duidelijke en eenvoudige navigatie zodat bezoekers snel en gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken.
- Zorg voor goede content: Zorg dat de content van je website interessant en relevant is voor de bezoekers. Dit vergroot de kans dat ze op je website blijven en terugkomen.
- Pas op met pop-ups: Pop-ups kunnen storend zijn en de gebruikerservaring negatief beïnvloeden. Gebruik ze daarom met mate en zorg dat ze eenvoudig te sluiten zijn.
- Maak gebruik van call-to-action-buttons: Gebruik duidelijke call-to-action-buttons om bezoekers te stimuleren tot actie, bijvoorbeeld het plaatsen van een bestelling.
- Zorg voor een responsive design: Zorg dat je website goed leesbaar en gebruiksvriendelijk is op verschillende apparaten zoals desktops, tablets en smartphones.
- Maak gebruik van afbeeldingen en video's: Afbeeldingen en video's kunnen de inhoud van je website aantrekkelijker maken en de bezoeker helpen om de informatie beter te begrijpen.
- Pas op met automatisch afspelende video's: Automatisch afspelende video's kunnen storend zijn en de laadtijd van je website vertragen. Geef bezoekers de keuze om video's af te spelen.
- Maak gebruik van goede kleurcombinaties: Kies kleuren die bij elkaar passen en zorg voor voldoende contrast tussen de achtergrond en de tekst.
- Maak gebruik van goede typografie: Kies een lettertype dat goed leesbaar is en zorg voor een duidelijke hiërarchie in de tekst met verschillende lettergroottes.
- Maak gebruik van breadcrumbs: Breadcrumbs geven de bezoeker een duidelijk overzicht van de plek waar hij of zij zich bevindt op de website.
- Zorg voor pakkende teksten: Pakkende teksten zijn makkelijk leesbaar en vaak sneller te begrijpen en goede pakkende teksten zijn geschreven voor de bezoeker in plaats van vanuit het bedrijf.
- Maak gebruik van duidelijke koppen en subkoppen: Duidelijke koppen en subkoppen maken het gemakkelijker om de inhoud van de website te begrijpen.
- Zorg voor een goede zoekfunctie: Een zoekfunctie kan de bezoeker helpen om snel de gewenste informatie te vinden.
- Zorg voor een goede beveiliging: Beveilig de website met een SSL-certificaat om de gegevens van de bezoeker te beschermen en een betrouwbaar gevoel te geven.
- Maak het gemakkelijk om contact op te nemen: Zorg voor een duidelijke contactpagina en maak het eenvoudig voor bezoekers om contact op te nemen. Bijvoorbeeld door middel van een contactformulier of live chat.
- Optimaliseer de website voor zoekmachines: Zorg dat de website goed vindbaar is in zoekmachines door gebruik te maken van zoekmachineoptimalisatie (SEO) technieken zoals relevante keywords en linkbuilding.
- Maak gebruik van social media: Promoot de website op social media en zorg voor interactie met bezoekers door bijvoorbeeld een blog of nieuwsbrief.
- Zorg voor een goede hosting: Zorg voor een betrouwbare en snelle hosting van je website, zodat deze altijd goed bereikbaar is voor bezoekers. Kies bijvoorbeeld voor een hosting provider met goede service en uptime garanties.
- Zorg voor een duidelijke header: Een duidelijke website header geeft de bezoeker direct inzicht in wat hij op je website kan verwachten. hij hoeft niet je hele website door te struinen.
Een voorbeeld van een goed uitgevoerde user experience
Een voorbeeld van een goede UX is de website van Airbnb.
De website heeft een intuïtief ontwerp met een eenvoudige navigatie, heldere afbeeldingen en een goed doordachte indeling van de inhoud.
Bovendien biedt de website een gepersonaliseerde ervaring voor elke gebruiker, gebaseerd op hun zoekopdrachten en eerdere boekingen.
Het boekingsproces is ook erg gebruiksvriendelijk, met duidelijke prijzen, beschikbaarheid en een eenvoudig te gebruiken reserveringsformulier.
Daarnaast biedt de website ook nuttige informatie, zoals reviews van eerdere gasten en aanbevelingen voor activiteiten en bezienswaardigheden in de buurt.
Dit alles draagt bij aan een positieve ervaring voor de gebruiker en kan bijdragen aan het verhogen van de conversie en loyaliteit van de gebruiker.
Over Marco Bouman
Hallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een grotere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien.
Gerelateerde artikelen
- Maak een gebruiksvriendelijke website
- 10 gouden conversie optimalisatie tips
- Het geheim van een succesvolle website
- Wikipedia over gebruikservaring
- 5 tips om de bounce rate te verlagen