• Persoonlijk & betrokken
 • Creatieve B2C aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer aanvragen, klanten, boekingen en orders
030 227 23 23

Wat Is Domain Authority? En Hoe Verhoog Je Dit? [2024]

Auteur: Marco Bouman - laatste bewerking: 15 mei 2024


domein autoriteit verhogen

Iedere MKB-er wil beter gevonden worden met zijn website.

Niet alleen door geld in te zetten op Google Ads, of door veel energie te steken in social media. Maar ook gewoon goed organisch gevonden worden.

Een zeer belangrijk aspect bij goed organische gevonden worden (in de zoekmachines) is de domein autoriteit.

(DA) van je webshop of website.

Dit begrip zegt iets over de hoeveelheid en waarde van de verwijzende linkjes naar je website toe.

In dit artikel gebruik ik het woord ‘website’ voor zowel webshops als websites.

Inhoudsopgave

Wat is domein autoriteit?

Wat is de betekenis van domain authority? De domeinwaarde is een geschatte waarde die wordt gegeven aan een domein.

De waarde wordt gegeven bijvoorbeeld door MOZ (grote SEO software speler).

Hier kun je direct je DA gratis checken

MOZ geeft een waarde tussen de 1 en de 100. Hoe hogere het getal hoe hoger de waarde.

Een domein heeft een bepaalde waarde die is opgebouwd uit veel verschillende factoren.

Het aantal backlinks naar jouw website, het aantal verschillende ‘root domains’ die naar jouw website verwijzen, en de kwaliteit van de links die naar jouw website linken.

Hoe hoger de domain authority van je website is, hoe waarschijnlijker het is dat je website en haar zoek woorden beter gevonden worden in zoekmachines.

Natuurlijk spelen er nog andere factoren mee (de SEO teksten en de website zelf). Zeker sinds de meest recente Google updates over EEAT. Deze andere dan backlink zaken hebben geen directe invloed op de MOZ - DA, maar wel op de algemenere autoriteit van je website!

Domein autoriteit verhogen

Welke factoren beinvloeden de DomAin authority?

Er zijn verschillende factoren die de domein autoriteit van een website beïnvloeden, het gaat niet alleen om backlinks naar je website toe!

Hieronder vindt je enkele belangrijke factoren:

1. Kwaliteit en relevantie van inkomende links:

Het aantal links van andere websites dat naar uw website verwijst, is een belangrijke factor bij het bepalen van de DA. Het is belangrijk dat deze links van hoge kwaliteit zijn en relevant zijn voor je website.

Naast links naar je website toe is het ook belangrijk dat je website of auteurs van je website online worden genoemd.

2. Interne linkstructuur:

De interne linkstructuur van je website kan ook bijdragen aan de DA. Een goede interne linkstructuur kan helpen om de autoriteit van je pagina's te verhogen en kan ook bijdragen aan een betere gebruikerservaring voor bezoekers.

3. Contentkwaliteit:

Creëer relevante en waardevolle content die aansluit bij de behoeften van je doelgroep. Dit kan bestaan uit blogartikelen, productgidsen, tutorials en andere informatieve inhoud.

De kwaliteit en relevantie van de content op je website kan ook bijdragen aan de DA. Goede, waardevolle content kan helpen om meer inkomende links te verdienen en kan ook bijdragen aan een betere gebruikerservaring.4. Sociale signalen:

4. Social media

Hoewel het geen directe rankingfactor is, kunnen sociale signalen zoals likes, shares en retweets bijdragen aan de autoriteit van je website en dus aan de DA.

5. Technische SEO:

Technische SEO aspecten zoals de laadsnelheid van uw website, mobiele vriendelijkheid, beveiliging en gestructureerde gegevens kunnen allemaal bijdragen aan de domein autoriteit.

Het is belangrijk om te werken aan deze factoren om de DA van je website te verbeteren en zo je zoekmachineprestaties te verbeteren.

Wat is een goede domein autoriteit?

Als MKB-eigenaar die meer uit je online marketinginspanningen wilt halen, is het begrijpen van wat een goede Domain Authority (DA) is essentieel.

De Domain Authority gemeten door moz is een score die de geloofwaardigheid en autoriteit van je website weergeeft.

Hoewel er geen vaste waarde is die als "goed" kan worden beschouwd, zijn er enkele richtlijnen om in gedachten te houden.

Over het algemeen wordt een hogere DA als beter beschouwd. Websites met een hoge DA hebben vaak een grotere kans om hoger te ranken in zoekmachines en kunnen meer organic search verkeer aantrekken.

Een DA-score tussen 40-50 wordt over het algemeen als redelijk tot goed beschouwd, terwijl een score van 50-60 als zeer goed kan worden beschouwd.

Een DA-score boven de 60 wordt als uitstekend beschouwd en duidt op een sterke autoriteit in de online ruimte.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat de DA-score relatief is en kan variëren afhankelijk van de concurrentie in jouw branche.

Het vergelijken van jouw DA met die van je concurrenten kan waardevol zijn om inzicht te krijgen in je positie en mogelijke verbeterpunten.

Hoewel het nastreven van een hogere DA belangrijk is, is het ook essentieel om te onthouden dat de DA slechts één van de vele factoren is die de prestaties van je website beïnvloeden.

Concentreer je ook op andere belangrijke aspecten, zoals kwalitatieve content, gebruikerservaring en technische optimalisatie.

Linkbuildingpakket

Hoe kun je de domain autoriteit verhogen?

Als eigenaar van een MKB-website of webshop wil je de domain authority vergroten om je online zichtbaarheid en geloofwaardigheid te versterken.

Gelukkig zijn er verschillende strategieën die je kunt toepassen om dit te bereiken.

►Zorg voor kwalitatief hoogwaardige content:

Creëer relevante en waardevolle content die aansluit bij de behoeften van je doelgroep. Dit kan bestaan uit blogartikelen, productgidsen, tutorials en andere informatieve inhoud.

En waardevol valt dan het beste te typeren nuttig en helpful, zeker na de Google update over helpful content. 

Deze update waardeert hoogwaardige inhoud die een positieve gebruikerservaring biedt en bestraft tegelijkertijd content die niet aan de verwachtingen van bezoekers voldoet.

Hoe maak je behulpzame content?

 • Zorg dat je pagina een centrale vraag beantwoordt.
 • Verplaats je in je bezoeker en noteer alle vragen, problemen, dilemma's, zorgen die jouw bezoeker kan hebben.
 • Schrijf in de eerste persoon enkelvoud.
 • Maak je pagina praktisch. Geef duidelijke uitleg bij behandeling van een onderwerp of subonderwerp. Als een thema te complex is, bied dan een link naar de betreffende content.
 • Onderscheid je content van AI-gemaakte content. Deze AI-content is niet nieuw, maar gecreëerd op basis van wat er al is. Een paar mogelijkheden: verkondig je mening, geef praktische voorbeelden uit eigen hand, voeg bedrijfscases toe en deel persoonlijke ervaringen. Dit soort content kunnen AI tools niet maken.

►Linkbuilding:

Bouw kwalitatieve backlinks op naar je website.

Dit kun je doen door actief te zijn op relevante online platforms, gastblogs te schrijven voor andere websites en samen te werken met invloedrijke personen in jouw branche.

Het verkrijgen van externe links van betrouwbare en gerenommeerde websites kan je domain authority aanzienlijk verbeteren.

Mogelijkheden om ana relevante backlinks te komen:

 • Zorg dat het thema van de verwijzende website echt relevant is voor jouw website. 
 • Focus op websites met een hoge domein autoriteit (Dit kun je eenvoudig zelf checken via de tool van Ahrefs: . Een DA vanaf circa 40 is goed). 
 • Zorg dat de content die wordt gebruikt op de verwijzende website van hoge kwaliteit is (uniek geschreven met voorbeelden en uitleg).
 • Focus op pagina’s waarbij het aantal uitgaande linkjes laag is, bij voorkeur minder dan 10.

►Technische optimalisatie:

Zorg ervoor dat je website technisch geoptimaliseerd is, het gaat hier vooral om de technische SEO elementen.  

Dit omvat zaken als snelle laadtijden, mobiele vriendelijkheid, een goede sitestructuur en het gebruik van relevante meta-tags.

Een technisch sterke website wordt vaak hoger gewaardeerd door zoekmachines, wat bijdraagt aan een hogere domain authority.

►Sociale media:

Maak gebruik van sociale media om je website en content te promoten. Dit vergroot niet alleen de zichtbaarheid, maar kan ook leiden tot natuurlijke backlinks en verhoogde betrokkenheid bij je doelgroep.

Een positieve 'vibe' op social kanalen draagt bij aan de autoriteit van je website!

►Verbeter de gebruikerservaring:

Richt je op het verbeteren van de algehele gebruikerservaring op je website. Zorg voor een intuïtieve navigatie, duidelijke call-to-actions en een aantrekkelijk ontwerp.

Een positieve gebruikerservaring kan leiden tot meer verkeer, langere sessieduur en hogere betrokkenheid, wat uiteindelijk de domain authority ten goede komt.

Het verhogen van de domain authority is een geleidelijk proces dat consistentie en inzet vereist.

Door deze strategieën toe te passen, kun je de geloofwaardigheid van je website vergroten, hogere rankings behalen en meer organisch verkeer aantrekken.

gerelateerd artikel

domein autoriteit verhogen

hulp nodig?

Marco Bouman

Hallo, ik ben Marco. Als online groei consultant transformeer ik MKB-webshops/sites tot online marketingmagneet, met als resultaat: meer bezoekers, meer aanvragen, hogere conversies en meer orders!

De afgelopen 20 jaar heb ik hiermee meer dan 400 bedrijven geholpen, en ik blijf me verbazen dat er nog zoveel MKB-websites geen acceptabel conversiepercentage weten te behalen!

Ja, ik wil meer bezoekers

  veel gestelde vragen

  Hoe wordt Domain Authority berekend?
  De Domain Authority wordt berekend door te kijken naar een combinatie van factoren, waaronder het aantal inkomende links naar de website, de kwaliteit van die links, de relevantie van de links en andere factoren die de autoriteit van de website kunnen beïnvloeden. Moz maakt gebruik van machine learning om deze factoren te analyseren en te wegen om tot de DA-score te komen.
  Wat is het belang van Domain Authority voor SEO?
  Domain Authority is belangrijk voor SEO omdat het kan helpen om de zoekmachine rankings van een website te verbeteren. Websites met hogere DA-scores hebben de neiging om beter te presteren in zoekresultaten dan websites met lagere scores. Dit komt omdat zoekmachines, zoals Google, de autoriteit van een website als een belangrijke factor beschouwen bij het bepalen van de relevantie van de website voor een specifieke zoekopdracht.
  Hoe kun je de Domain Authority van jouw website verbeteren?
  Er zijn verschillende manieren om de Domain Authority van jouw website te verbeteren, waaronder het creëren van hoogwaardige inhoud, het optimaliseren van on-page elementen, het verkrijgen van kwalitatieve backlinks van andere websites en het regelmatig bijwerken van de inhoud op jouw website. Het is belangrijk om te onthouden dat de verbetering van Domain Authority tijd kost en dat het een continu proces is.
  WAAR IK HET VOOR DOE


  "we zijn trots op het resultaat"
  "een aanrader"
  "inspirerend, verdiepend en bovenal concreet"
  "deze aanpak werkt!"
  "bedankt voor je topbijdrage"
  "het is ontzettend leuk om met Marco te werken"
  "Marco en je team bedankt!"

  Lees alle reviews


   

  Ja, ik ontvang graag een offerte voor het Linkbuilding Pakket

  Na ontvangst van dit ingevulde formulier neem ik per omgaande contact met je op, dit is geheel vrijblijvend. 

  Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij MKB-bedrijven (3-50fte).

  Marco Bouman
  Online Groei Consultant voor MKB
  Groenekanseweg 246R
  3737 AL  Groenekan
  marco [at] marcobouman.com
  030-227 23 23
  KvK: 30218791

  Vul onderstaande velden in en ik reageer snel, vaak binnen 1 werkdag :-)

  Conversie Optimalisatie
  Scan € 125,-
  Conversie Optimalisatie
  Traject: € 1.450,-
  Hoog in Google
  Traject: € 1.450
  Helpful Content
  Schrijven € 650,-

  MARCOBOUMAN.COM

  T.a.v. Marco Bouman
  Online Groei Consultant voor MKB
  Groenekanseweg 246R
  3737 AL  Groenekan (Utrecht)
  marco [at] marcobouman.com
  030-227 23 23
  Marco Bouman op Linkedin
  Contactformulier

  KvK: 30218791
  Btw: NL001381747B41
  Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

  Online Marketing Stage

  IN DE MEDIA:

  de ondernemer

  Copyright © 2024 - Marco Bouman