• Persoonlijk & betrokken
 • Creatieve B2C aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer aanvragen, klanten, boekingen en orders
030 227 23 23

Case ruim 250% organische groei door helpful content

Case helpful content
[Case] Auteur: Marco Bouman - laatste bewerking: 3 juni 2024

Ik heb deze pagina zorgvuldig samengesteld om je vragen te beantwoorden en je een fijne gebruikservaring te bieden. Vragen of feedback? Laat het me weten.


In deze case laat ik je zien wat resultaten kunnen zijn van het maken van helfpul content:

 • Ruim 250% organische groei in 5 maanden
 • 10 Extra nr.1 posities in een concurrerende omgeving
 • Nr. 1 op 'Hoog in Google' puur door content

Uitgangspunten

Deze case gaat over hoe ik met behulp van helfpul content het organische verkeer met ruim 250% zag stijgen op mijn eigen website.

 • Sinds de lancering van AI-tools (eind 2022) dacht ik het wiel uitgevonden te hebben.
 • Met veel enthousiasme heb ik aardig wat nieuwe landingspagina’s (60) gemaakt met mede behulp van ChatGPT.
 • Maar wat ik dan ook aan extra content online zette, bleek dit nauwelijks invloed te hebben op het SEO/organisch verkeer van mijn website. Terwijl ik het idee had dat ik super content had gemaakt!?!
 • Totdat Google in september 2023 kwam met de zogenaamde ‘helpful content update’.
 • Door middel van deze update wil Google gebruikers voorzien van nuttige, betrouwbare en hoogwaardige informatie die aansluit bij hun zoekopdrachten.
 • Met andere woorden, het gaat dan echt om kwaliteit. Niet meer de standaard SEO-teksten met veel zoekwoorden, vage marketingtermen en dikke alinea’s... Het gaat nu om content die gemaakt is voor bezoekers en niet voor SEO! People first!
 • Als dit echt zo gaat werken, dan kan ieder bedrijf zijn SEO-content overboord gooien! Want met lage kwaliteit content en een handvol externe linkjes red je het dan echt niet meer!
 • Dit klonk als muziek in mijn oren. Want als CRO en SEO-specialist heb ik vaak met kromme tenen SEO-teksten gemaakt. Ze werkten wel, maar waren allesbehalve natuurlijk.

Helpful content experiment:

Na een periode van voorbereiding (december 2023) ben ik een experiment begonnen in januari 2024 op mijn eigen website.

Ik wilde aantonen dat helpful content echt werkt! In de eerste maanden van 2024 heb ik aan mijn experiment gewerkt. Ik probeerde iedere week minimaal een halve dag hieraan te besteden.

Nou... ik heb het geweten... In deze periode van januari 2024 tot en met mei 2024 groeide mijn organisch verkeer met ruim 250% en binnen no time had ik er 10 concurrerende Nr. 1 posities bij!!

In deze periode heb ik geen backlink activiteiten of technische verbeteringen laten doorvoeren!

In deze case laat ik je zien hoe ik dit heb gedaan!

Overzicht van aanpassingen

Ik ben me eerst volledig gaan verdiepen in deze helpful content update. Ik ben als een gek gaan lezen in alle documenten die Google hierover had vrijgegeven. En ik heb een van de meest vooraanstaande SEO-experts ingehuurd om mij volledig bij te praten.

Aan de hand van vragen probeert Google ons bewust te maken hoe helpful content echt is. Ik heb deze uitgewerkt in een helpful content checklist.

Met al deze nieuwe kennis in handen ben ik mijn content en website drastisch gaan veranderen.

Dit is wat ik heb gedaan:

1. Content opruimen
Ik ben door al mijn artikelen gelopen en heb me per artikel afgevraagd: voegt dit werkelijk wat toe? Gaat deze content over mijn kernspecialiteiten? Ik heb 60 artikelen verwijderd.

2. Zoekintenties achterhalen
Ik vroeg me af: wat wil een bezoeker echt weten? Wat zijn de vragen, zorgen, dilemma’s, problemen en angsten van een bezoeker per onderwerp?

3. Zoekintenties implementeren
Het werd mij duidelijk dat er veel meer zoekintenties zijn dan je denkt. Ik noteerde ze allemaal en probeerde al deze zoekintenties van verschillende niveaus te implementeren.

4. Een thema per pagina
Mijn content was vaak veel te breed. Meerdere grote onderwerpen per pagina. Dit heb ik teruggesnoeid naar één thema per pagina.

5. Oude SEO-structuren verwijderen
Per pagina heb ik de grote hoeveelheid zoekwoorden drastisch teruggebracht en bij iedere zin afgevraagd: ‘voegt dit iets toe?’. Ik heb heel wat contentdelen verwijderd.

6. Schrijven in de eerste persoon enkelvoud
Ik ben in al mijn teksten gaan schrijven in de ik-vorm. Dit geeft ook duidelijk de verantwoordelijkheid weer van de auteur en spreekt dus je bezoeker direct aan.

7. Auteurschap implementeren
Boven iedere pagina ben ik gaan vermelden dat ik de auteur ben en ik verwijs naar mijn auteurspagina waarop ik mijn ervaring en expertise deel.

8. Content concreet en praktisch maken
Uiteindelijk is je potentiële klant op zoek naar antwoorden. Hoe werkt het, wat kan hij doen? Ik ben cases gaan publiceren en meer gaan werken met praktische voorbeelden.

9. Leesbaarheid verbeteren
Ik ben de leesbaarheid van mijn teksten gaan verbeteren: dunnere alinea’s, minder zoekwoorden, veel alinea kopjes, een mooie inhoudsopgave per pagina, etc.

10. Iedere pagina een set FAQ’s
Ik ben voor bijna iedere pagina mooie actuele praktische FAQ’s gaan publiceren. Antwoorden geven op verwachte vragen.

11. Beter willen zijn dan de rest
Het internet staat vol. Wat is nu echt mijn visie, mening? Wat doe ik echt anders? Ik heb geprobeerd dit per onderwerp/pagina in te brengen.

Dit waren de meest belangrijke verbeteringen die ik in dit experiment heb gewijzigd.

Wil je meer weten over deze inhoudelijke verbeterpunten, lees dan mijn artikel over helpful content maken waarin ik dit uitgebreid uiteen zet.

De resultaten

Vrijwel direct nadat ik begon aan het verbeteren van mijn content zag ik zoekwoordposities stijgen.

Uiteindelijk is het organische verkeer van mijn website in 5 maanden tijd gestegen met ruim 250%!!

ruim 250% organische groeiEn in deze periode kreeg ik er ruim 10 nieuwe Nr. 1 zoekwoordposities bij, zie tabel hieronder: 

Marco bouman 10 nieuwe Nr. 1 posities

Waaronder een zeer competitief zoekwoord: ‘Hoog in Google’.

Het leuke hiervan is dat de top 10 vol staat met webpagina’s die honderden linkjes naar de specifieke pagina hebben. Ik heb op mijn 'Hoog in Google'-pagina maar 1 extern linkje.

marco hoog in google

Wil je ook organische groeien?

Investeer dan in helpful content

Gerelateerde cases

Marco Bouman

Marco BoumanHallo, ik ben Marco. Als online groei consultant transformeer ik MKB-webshops/sites tot online marketingmagneten, met als resultaat: meer bezoekers, meer aanvragen, hogere conversies en meer orders!

De afgelopen 20 jaar heb ik hiermee meer dan 400 bedrijven geholpen en ik blijf me verbazen dat er nog zoveel MKB-websites geen acceptabel conversiepercentage weten te behalen!

Conversie Optimalisatie
Scan € 125,-
Conversie Optimalisatie
Traject: € 1.450,-
Hoog in Google
Traject: € 1.450
Helpful Content
Schrijven € 650,-

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin
Contactformulier

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

IN DE MEDIA:

de ondernemer

Copyright © 2024 - Marco Bouman