• Persoonlijk & betrokken
 • Creatieve B2C aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer aanvragen, klanten, boekingen en orders
030 227 23 23

Zoekwoord Onderzoek In 4 Stappen! [2024]

keyword onderzoek Google 2024

Auteur: Marco Bouman - laatste bewerking: 12 mei 2024


Wanneer je je MKB website / webshop beter vindbaar wilt maken in zoekmachines (vooral Google), is een goed opgezet zoekwoord onderzoek cruciaal.

Want als je zoekwoorden niet goed gekozen zijn, hebben de navolgende stappen geen of nauwelijks zin. 

Hoe kom je nu tot deze juiste zoekwoorden? Daarover gaat dit artikel.

Weet dat een goed zoekwoorden onderzoek deel uit maakt van succesvol online klanten werven & online leads genereren.

inhoudsopgave

Zoekwoorden onderzoek doen

Wat zijn zoekwoorden?

Zoekwoorden zijn woorden waarmee je in zoekmachines zoekt om iets te vinden (product / dienst). Met deze zoektermen vind je relevante pagina’s die gaan over deze zoekwoorden. Deze pagina’s staan hoog in Google

Wanneer je een website of webshop hoger in Google wilt laten ranken, is het belangrijk om de juiste pagina’s in te richten voor de juiste zoekwoorden.

Zoektermen zijn niet alleen belangrijk voor bezoekers, zoekmachines bepalen de positie van websites in de zoekresultaten mede op basis van deze key woorden.

Wanneer je onderstaande stappenplan doorloopt, heb je de helft van het succes al bereikt :-)

Wanneer je zonder plan met zoekwoorden aan de slag gaat, is de kans groot dat je óf nooit bovenaan in de zoekresultaten komt óf dat je website maar in beperkte mate komt bovendrijven.

Daarom is het echt handig om altijd te starten met een zoekwoorden onderzoek! 


Ben je op zoek naar een praktische aanpak?
Bekijk dan mijn hoger in Google traject


wat is een Zoekwoorden onderzoek? 

Een zoekwoorden onderzoek (ook wel keyword onderzoek genoemd) is een proces waarbij wordt geanalyseerd welke zoekwoorden en zoektermen potentiële klanten gebruiken om producten of diensten te vinden in zoekmachines zoals Google.

Door middel van een zoekwoord analyse kan de meest effectieve strategie worden bepaald om de vindbaarheid van een website te verbeteren en meer gerichte bezoekers te trekken.

Door de juiste zoekwoorden te gebruiken in content, meta tags en advertenties, kan een bedrijf hoger in de zoekresultaten van zoekmachines worden weergegeven.

Een goed uitgevoerd zoekwoorden analyse kan daarom van grote waarde zijn voor het succes van een online marketingcampagne en uiteindelijk op de winstgevendheid van je bedrijf.

zoekwoorden onderzoek doen

Waarom een zoekwoordonderzoek?

Een zoekwoorden onderzoek is nodig om inzicht te krijgen in de zoekopdrachten die mensen in zoekmachines invoeren, zodat je de inhoud van jouw website hierop kunt afstemmen.

Hier zijn enkele redenen waarom een zoekwoord onderzoek belangrijk is:

1. Het identificeert zoektermen:

Door het uitvoeren van een keyword onderzoek, kun je de zoektermen identificeren die mensen gebruiken om te zoeken naar informatie die gerelateerd is aan jouw producten of diensten.

Door deze zoektermen op te nemen in jouw website-inhoud, kun je ervoor zorgen dat jouw website wordt weergegeven in de zoekresultaten van zoekmachines.

2. Het verbetert de zoekmachineoptimalisatie (SEO):

Door keywords op te nemen in de inhoud van jouw website, verbetert jouw website de relevantie voor deze zoektermen.

Hierdoor kunnen zoekmachines jouw website hoger rangschikken in de zoekresultaten, waardoor jouw website meer verkeer kan ontvangen.

3. Het helpt om de juiste doelgroep te bereiken:

Door te begrijpen welke zoektermen jouw doelgroep gebruikt, kun je de inhoud van jouw website op hen afstemmen en hen beter bereiken.

4. Het helpt bij het bepalen van de inhoudstrategie:

Een zoekwoord onderzoek kan helpen bij het bepalen van de content strategie voor je website.

Door te begrijpen welke zoektermen het meest relevant zijn voor jouw doelgroep, kun je de inhoud van jouw website hierop afstemmen.

Kortom, een zoekwoorden analyse is essentieel om de inhoud van jouw website te optimaliseren en ervoor te zorgen dat deze wordt weergegeven in de zoekresultaten van zoekmachines voor de juiste zoektermen.

Dit artikel rankt op meer dan 50 keywords...
En deze website rankt op meer dan 2.500 zoekwoorden.
Hoe zit dit met jullie website? stuur me een berichtje en ik kijk mee en geef aan waar de mogelijkheden liggen.

De ontwikkeling van Google 

Voordat ik in ga op de te nemen stappen om tot de juiste keywords te komen, eerst even een stukje achtergrond over de recente ontwikkelingen van zoekmachines. 

Hier een overzicht van een aantal belangrijke recente Google updates:

 • BERT Update - Oktober 2019 Deze update verbeterde de verwerking van natuurlijke taal en begrijpt nu beter de context van woorden in een zin. Dit helpt Google om zoekopdrachten beter te begrijpen en te interpreteren.
 • Core Update - Januari 2020 Dit was een grote update waarbij er wijzigingen zijn aangebracht in de algoritmes van Google. De update had invloed op de rankings van veel websites en sommige websites zagen een daling of stijging in hun rankings.
 • Featured Snippet Update - Januari 2020 Deze update beperkte het aantal keren dat een website in de featured snippet werd weergegeven. Het doel was om gebruikers te helpen verschillende bronnen te raadplegen voor hun zoekopdracht en niet alleen te vertrouwen op de featured snippet.
 • May 2020 Core Update - Mei 2020 Deze update had ook invloed op de rankings van websites. Sommige websites zagen een verbetering terwijl andere websites een daling zagen.
 • Page Experience Update - Juni 2021 Deze update richtte zich op de gebruikerservaring van een website. Factoren zoals laadsnelheid, mobiele vriendelijkheid, veiligheid en gebruikersinteractie werden belangrijker voor de ranking van een website.
 • Spam Update - Juli 2021 Deze update was gericht op het verminderen van spammy content en linkbuilding-tactieken die in strijd waren met de Google-richtlijnen.
 • Passage Indexing Update - Februari 2021 Deze update verbeterde de manier waarop Google passages van een pagina begrijpt en rangschikt. Hierdoor kunnen gebruikers sneller en gemakkelijker antwoorden vinden op hun zoekopdracht.
 • Product Reviews Update - April 2021 Deze update was gericht op het verbeteren van de kwaliteit van productreviews in de zoekresultaten. Google beloont nu sites met uitgebreide en informatieve productreviews, met behulp van criteria zoals informatie over het product, kwaliteit van het schrijven, bruikbaarheid en nauwkeurigheid.
 • Core Update - Juni 2021 Deze update was een grootschalige wijziging in het zoekalgoritme, die de ranking van websites op een breed scala aan zoektermen beïnvloedde. Google heeft niet bekendgemaakt welke specifieke factoren zijn gewijzigd, maar de update is vermoedelijk gericht op het verbeteren van de kwaliteit van de zoekresultaten.  
 • Page Experience Update September 2021 Deze update was gericht op het verbeteren van de ranking van websites met een goede gebruikerservaring. Google beloont nu websites met een snelle laadtijd, een veilige verbinding en een gebruiksvriendelijke interface.
 • Core Update januari 2022 Deze update was een grootschalige wijziging in het zoekalgoritme, die de ranking van websites op een breed scala aan zoektermen beïnvloedde. Google heeft niet bekendgemaakt welke specifieke factoren zijn gewijzigd, maar de update is vermoedelijk gericht op het verbeteren van de kwaliteit van de zoekresultaten en het belonen van sites die relevant, nuttig en betrouwbaar zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat Google continu bezig is met het verbeteren van zijn algoritmes en dat er regelmatig updates worden uitgerold.

Dit zijn slechts enkele van de belangrijkste updates van de afgelopen 2 jaar, er zijn er nog veel meer geweest

Hummingbird 
Google introduceerde de Hummingbird update. Sindsdien is Google steeds beter in staat gebleken om inhoudelijk de content van landingpagina’s te begrijpen. Voorheen was het relatief makkelijk om Google te flessen met het aanmaken van landingspagina’s voor specifieke zoekwoorden.

Je kon bijvoorbeeld goed ranken op de termen “pizza Amsterdam” en “Amsterdam pizza” door twee losse pagina’s aan te maken en die respectievelijk te optimaliseren voor beide termen, terwijl het natuurlijk inhoudelijk over hetzelfde thema gaat. 

Deze aanpak heeft helemaal geen zin meer. Het gaat er nu om dat er één goede pagina wordt aangemaakt over het onderwerp “pizza in Amsterdam” en dat na uitgebreid zoekwoorden onderzoek deze pagina wordt voorzien van een ruime selectie zoekwoorden die relevant zijn voor het onderwerp “pizza in Amsterdam”, waarbij je moet denken aan variaties op het zoekwoord alsook, waar mogelijk, synoniemen.

Dit is omdat Google goed in staat is om de relevantie van een landingspagina te beoordelen op basis van zoekwoord variatie binnen de content.  

Ja, ik wil hoger in Google komen

zoekwoorden onderzoek in 4 stappen
Zoekwoordonderzoek hoog in Google

Stap 1: Bepaal de zoekintentie

Anno 2024 is er een belangrijke eerste stap bijgekomen als het gaat om het maken van een goed zoekwoorden onderzoek.

Het meest belangrijke is om de zoekintentie van de bezoeker te doorgronden.

Wat verwacht iemand wanneer hij een zoekopdracht in Google geeft?

Het snappen van de 'waarom' achter een zoekopdracht helpt je om de juiste content te maken en de juiste zoekwoorden te vinden.

Google heeft er super belang bij dat ze de beste zoekresultaten weergeeft.

En daarbij is het van groot belang om zoekers te bieden waar ze daadwerkelijk naar op zoek zijn. De intentie achter de zoekopdracht.

Er zijn 4 type zoekintenties:

1. Informatieve zoekintentie:
Wanneer een gebruiker op zoek is naar informatie over een bepaald onderwerp, zoals "hoe werkt een smartphone?" of "wat zijn de symptomen van COVID-19?".

Bij deze zoekopdrachten is de intentie om meer te weten te komen over een bepaald onderwerp.

2. Navigatie zoekintentie:
Wanneer een gebruiker op zoek is naar een specifieke website of pagina, zoals "Facebook login" of "YouTube abonnementen".

Bij deze zoekopdrachten is de intentie om direct naar een specifieke pagina of website te navigeren.

3. Transactionele zoekintentie:
Wanneer een gebruiker op zoek is naar iets om te kopen of een dienst om te gebruiken, zoals "laptop kopen" of "hotel boeken in Amsterdam".

Bij deze zoekopdrachten is de intentie om een transactie te voltooien, zoals het kopen van een product of het boeken van een dienst.

4. Commerciële zoekintentie:
Wanneer een gebruiker op zoek is naar informatie over een product of dienst om later te kopen, zoals "beste mobiele telefoons" of "fitnessapparatuur vergelijken".

Bij deze zoekopdrachten is de intentie om onderzoek te doen voordat er een aankoop wordt gedaan.

Door het begrijpen van de verschillende typen zoekintenties, je de inhoud van je SEO pagina aanpassen aan de behoeften van de gebruiker en ervoor zorgen dat ze de juiste informatie bieden op het juiste moment in de customer journey.

Dit kan helpen om de gebruiker te begeleiden naar het voltooien van de gewenste actie en zo het aantal conversies te verhogen.

Hoeveel bezoekers trekt jullie website (shop)?
Heb je het idee dat er veel meer in zit?
Stuur me dan een berichtje en ik kijk met je mee en geef aan waar de mogelijkheden liggen.

zoekwoord analyse

Stap 2: Zoekwoorden ideeën opdoen

De tweede belangrijke stap bij het vinden van de juiste Google-zoekwoorden is het maken van een keyword onderzoek Google (de strategie).

Bij deze start van het zoekwoord onderzoek is het vooral belangrijk om een brede scope te hebben.

Alle mogelijke zoekwoorden worden in deze stap meegenomen. 

Google zoekwoorden planner

Om inspiratie op te doen, is het handig om de zoekwoorden planner van Google Ads te gebruiken.

Je kunt hierin alle mogelijke zoekwoorden toevoegen en deze tool vragen om zoekwoord ideeën te spuien.

Ook is het handig om de zoekanalyse binnen de Google Search Console (GSC) van je website (indien geactiveerd) te raadplegen. 

Binnen GSC laat Google zien voor welke keywords een landingspagina rankt.

Dit is nuttige informatie voor het verder optimaliseren van de content op die pagina.

zoekwoorden onderzoek laten uitvoeren

Het is overigens handig om vooral rekening te houden met ‘koopintentie’ zoekwoorden (beter ‘administratie uitbesteden’ dan ‘boekhouding’).

Niet zozeer vanuit het maximaliseren van het organisch verkeer, dan wel het maximaliseren van de te verwachten conversie op zoekwoorden. 

Voordat je doorgaat naar de volgende stap, is het nodig om een thema (bij elkaar horende zoekwoorden) te kiezen en onderstaande stappen te nemen.

En het is zeer waardevol om niet alleen op massa zoekwoorden in te zetten, maar juist ook op de kwalitatieve long tail zoekwoorden

Andere zoekwoorden tools

Naast de Google Ads keyword tool zijn er heel wat andere tools beschikbaar. Een aantal daarvan is gratis, maar het merendeel vereist een licentie.

Mijn voorkeur gaat uit naar de Keyword Tool & Content Assistant van cognitiveSEO en SEMrush.

Deze tools geven nog meer bruikbare informatie dan de zoekwoordtool van Google.

Dit betekent wel dat je bereid moet zijn om een licentie aan te schaffen. 

zoekwoorden onderzoek Google

zoekwoord onderzoek website


Geen zin in tools? maar in resultaten?
Stuur me dan een berichtje, dan kijk ik met je mee en geef aan waar de groeikansen liggen :-)


Stap 3: Zoekwoorden toetsen op haalbaarheid

Stappenplan stap 3: meestal heb je na stap 2 een rijtje van circa 5 - 15 relevante Google zoekwoorden die bij elkaar horen.

De vraag is nu: welk zoekwoord is het belangrijkste / het juiste zoekwoord?

Natuurlijk is het belangrijk om een zoekwoord te kiezen met een relatief hoog zoekvolume, maar meer dan dit is nodig.

Vaak is het zo: hoe hoger het zoekvolume, des te zwaarder de concurrentie is.

Wanneer je kiest voor een zoekwoord met een hoge concurrentie, is de kans dat je werkelijk bovenaan komt op dit zoekwoord klein.

Andersom: wanneer je kiest voor een zoekwoord met een relatief laag zoekvolume, is de concurrentie vaak lichter. 

In de zoekwoordplanner van Google staat een kengetal voor concurrentie.

Hoe dichter bij de 1, hoe hoger de concurrentie. Hoe dichter bij de 0, hoe lager de concurrentie. 

Nog beter is om in Google gewoon de top 5 scorende sites te checken op zoekwoorddichtheid, leeftijd, mate van on page SEO, lengte in woorden etc. 

Het resultaat van deze stap in het zoekwoord analyse is het maken van een keuze met welk Google zoekwoord verder te gaan.

De beste keuze hangt vooral af van de concurrentie / haalbaarheid. 

Stap 4: zoekwoorden clusters definiëren

Daar waar je een aantal jaren geleden nog per zoekwoord een landingspagina inrichtte, wordt er nu gewerkt met zoekwoordclusters.

Dit komt omdat zoekmachines steeds beter begrijpen wat de intentie is van je zoekopdracht. 

Zo is het dat wanneer je in Google USA zoekt op 'marijuana seeds', dat de nummer 1 in de Google zoekresultaten totaal niet geoptimaliseerd is op deze term, maar wel bovenaan staat.

Want deze website is geoptimaliseerd op de term ‘cannabis seeds’ en Google weet dat dit een synoniem is voor ‘marijuana seeds’. 

Met deze werking in ons achterhoofd is het nu zaak om een zoekwoordcluster te gaan samenstellen.

Dus een groep met trefwoorden om het gevonden (winnende) zoekwoord heen, met het idee dat de uiteindelijke (landings)pagina breder dan alleen het gevonden zoekwoord opgezet gaat worden.

En dat ook relevante andere Google zoekwoorden in dit cluster in de content worden verwerkt en grote kans maken om hiermee ook hoog in de zoekresultaten te belanden. Dan is het nu tijd om je zoekwoordcluster concreet uit te werken.

Een zoekwoordcluster bestaat meestal uit 1 hoofd zoekwoord en circa 5 tot 8 sub zoekwoorden. 

zoekwoorden vinden

Gefeliciteerd: je hebt het ‘juiste’ zoekwoord gevonden. Nu is het tijd om een top-landingspagina op te gaan stellen.

Het resultaat van dit zoekwoorden onderzoek ga je gebruiken voor de inrichting van effectieve landingspagina’s en dit kan leiden tot behoorlijke sprongen in organische bezoekers. 

Wist je dat organische bezoekers vaak het meest kwalitatief zijn?
Wil je weten waar de mogelijkheden liggen voor jouw website?
Stuur me dan een berichtje, ik kijk dan met je mee en geef aan waar de groeikansen liggen.

SEO optimalisatie traject

Gebruik longtail zoekwoorden voor niche markten

Wil je als MKB-bedrijf je online aanwezigheid vergroten en meer verkeer naar je website trekken?

Dan zijn long-tail zoekwoorden in niche-markten een krachtige strategie om te verkennen.

In dit artikel ga ik dieper in op hoe je deze aanpak kunt gebruiken om jouw bedrijf te laten opvallen in een zee van online informatie.

Wat Zijn Long-tail Zoekwoorden?

Long-tail zoekwoorden zijn specifieke en gedetailleerde zoekopdrachten die meestal uit meerdere woorden bestaan.

In tegenstelling tot algemene zoekwoorden, zoals "schoenen", zijn long-tail zoekwoorden veel specifieker, bijvoorbeeld "rode hardloopschoenen voor vrouwen".

Deze zoekopdrachten trekken misschien minder verkeer, maar ze hebben een hogere kans om relevante bezoekers naar je site te leiden.

Waarom zijn kong-tail zoekwoorden belangrijk voor niche-markten?

In niche-markten draait alles om specialisatie. Je richt je op een specifieke doelgroep met unieke behoeften. Hier komen long-tail zoekwoorden goed van pas.

Ze helpen je om precies die mensen te bereiken die op zoek zijn naar wat jij aanbiedt.

Als je bijvoorbeeld gespecialiseerde biologische thee verkoopt, kan het zoekwoord "kamillethee zonder cafeïne kopen" je publiek nauwkeurig aanspreken.

Praktische tips voor gebruik van long-tail zoekwoorden:

Grondig onderzoek:
Begrijp je doelgroep en ontdek welke specifieke problemen of behoeften ze hebben. Gebruik tools zoals de Google Zoekwoordplanner om relevante long-tail zoekwoorden te identificeren.

Natuurlijke integratie:
Verwerk long-tail zoekwoorden op een natuurlijke manier in je websitecontent, zoals productbeschrijvingen, blogposts en categoriepagina's. Overmatig gebruik kan je ranking negatief beïnvloeden.

Lokale optimalisatie:
Als je lokaal opereert, voeg dan ook lokale termen toe aan je long-tail zoekwoorden. Bijvoorbeeld: "ambachtelijke bakkerij Amsterdam glutenvrij brood".

Contentcreatie:
Creëer waardevolle inhoud die inspeelt op de vragen en problemen van je doelgroep. Dit trekt niet alleen bezoekers aan, maar versterkt ook je autoriteit in je niche.


Vrijblijvende inhoudelijke kennismaking

Hoger in Google komen? Laat je gegevens achter en ik neem vrijblijvend contact met je op. Ik denk met je mee over de mogelijkheden voor jouw website. Geen verplichtingen.


Hoe maak je een zoekwoordenonderzoek voor lokale bedrijven?

Als lokaal MKB-bedrijf wil je graag die lokale buzz genereren en je online aanwezigheid versterken.

Slim zoekwoord onderzoek is je sleutel tot succes! Hier is een stapsgewijze gids om je te helpen meer bezoekers naar je website te trekken en je lokale bedrijf te laten schitteren.

Stap 1: begrijp je lokale doelgroep
Jouw buurt is je speelveld. Begin met het identificeren van de specifieke kenmerken van je lokale doelgroep. Wat zoeken ze? Welke problemen willen ze opgelost hebben? Denk aan zoektermen zoals "kapper Amsterdam centrum" of "biologische markt Utrecht".

Stap 2: gebruik lokale sleutelwoorden
Voeg lokale elementen toe aan je zoekwoorden. Zoek naar combinaties die jouw locatie en niche benadrukken, zoals "fietsenwinkel Den Haag" of "pizza bestellen Rotterdam Zuid".

Stap 3: verken lokale zoekwoordsuggesties
Google's Zoekwoordplanner is je bondgenoot. Gebruik deze tool om lokale zoekwoordsuggesties te vinden en te zien hoe vaak mensen in jouw regio ernaar zoeken. Zo kun je de meest relevante zoekwoorden identificeren.

Stap 4: check je concurrentie
Onderzoek wat je lokale concurrenten doen. Welke zoekwoorden gebruiken ze? Hoe ranken ze? Leer van hun successen en fouten, maar blijf uniek in je aanpak.

Stap 5: denk aan seizoensgebondenheid
Lokale evenementen en seizoensgebonden activiteiten bieden geweldige kansen. Optimaliseer je zoekwoorden rond speciale gelegenheden zoals kerstmarkten, zomerfestivals en lokale sportevenementen.

Stap 6: integreer in je content
Zodra je je lokale zoekwoorden hebt geïdentificeerd, verwerk je ze subtiel in je website-inhoud. Maak informatieve blogposts, productpagina's en dienstenomschrijvingen die je lokale expertise laten zien.

Stap 7: lokale bedrijfsvermeldingen en reviews
Verlies lokale bedrijfsvermeldingen en online reviews niet uit het oog. Zorg ervoor dat je correct wordt weergegeven op platforms zoals Google Mijn Bedrijf en TripAdvisor. Positieve recensies kunnen je lokale zichtbaarheid vergroten.

Door je te richten op slim zoekwoord onderzoek voor je lokale bedrijf, kun je je online aanwezigheid vergroten en de juiste lokale klanten aantrekken.

Blijf je strategie verfijnen en je zult zien dat je websitebezoekers en klantenbestand groeien.

Zet de kracht van lokale zoekwoorden in en geef je bedrijf die welverdiende lokale flair!

zoekwoordonderzoek lokale zoekwoorden

wat zijn de voordelen van een zoekwoorden  onderzoek?

 • Het helpt bij het begrijpen van de doelgroep en hun zoekgedrag.
 • Het kan helpen bij het vinden van nieuwe kansen en niches voor de website.
 • Het kan de relevantie en kwaliteit van de content op de website verbeteren.
 • Het kan de concurrentiepositie van de website versterken door in te spelen op zoekwoorden waar de concurrentie nog niet op gevonden wordt.
 • Het kan helpen bij het verbeteren van de website-ervaring voor bezoekers door content te bieden die relevant is voor hun zoekopdrachten.
 • Het kan leiden tot een hogere click through rate (CTR) en dus meer verkeer naar de website.
 • Het kan de kosten voor betaalde zoekadvertenties (SEA) verlagen door gerichter te adverteren op relevante zoekwoorden.
 • Het kan helpen bij het meten en analyseren van de prestaties van de website.
 • Het kan bijdragen aan het opzetten van een effectieve SEO-strategie.
 • Het kan bijdragen aan het behalen van de bedrijfsdoelstellingen door gericht te werken aan het aantrekken van relevante bezoekers naar de website.

wat zijn de meestvoorkomende valkuilen?

Er zijn verschillende valkuilen bij het maken van een keyword onderzoek.

Enkele veelvoorkomende valkuilen zijn:

 • Te breed of te specifiek: Het is belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen zoekwoorden die te breed zijn en zoekwoorden die te specifiek zijn. Te brede zoekwoorden zorgen voor een te grote concurrentie, terwijl te specifieke zoekwoorden weinig tot geen zoekvolume hebben.
 • Te weinig onderzoek: Een goed zoekwoorden analyse vergt tijd en moeite. Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen om een uitgebreid onderzoek uit te voeren en verschillende bronnen te raadplegen.
 • Alleen focussen op zoekvolume: Het is verleidelijk om alleen te focussen op zoekwoorden met een hoog zoekvolume. Het is echter belangrijk om ook te kijken naar andere factoren, zoals de concurrentie en relevantie van de zoekwoorden.
 • Verkeerde interpretatie van data: Het is belangrijk om de data op de juiste manier te interpreteren. Soms kan een zoekwoord bijvoorbeeld veel zoekvolume hebben, maar niet relevant zijn voor de doelgroep.
 • Te weinig focus op long-tail zoekwoorden: Long-tail zoekwoorden hebben misschien minder zoekvolume, maar kunnen wel heel relevant zijn voor de doelgroep en minder concurrentie hebben.
 • Te weinig aandacht voor lokale zoekopdrachten: Voor lokale bedrijven is het belangrijk om ook te kijken naar zoekwoorden met een lokale intentie, zoals zoekopdrachten met de naam van een stad of regio erin.
 • Te weinig aandacht voor seizoensgebonden zoekopdrachten: Voor sommige bedrijven kunnen seizoensgebonden zoekopdrachten van belang zijn, bijvoorbeeld voor kerstcadeaus of zomerse producten. Het is belangrijk om ook hier rekening mee te houden bij het maken van een zoekwoorden onderzoek.

Bron:
Keyword research - wikipedia

hulp nodig met je zoekwoorden onderzoek?

Wordt jullie website & webshop al goed gevonden op de juiste zoekwoorden? Of heb je het idee dat er nog veel meer in zit? Waarschijnlijk heb je gelijk! Wil je weten waar de groei kansen liggen binnen Google en andere zoekmachines?

Ik wil meer weten!

Over Marco Bouman

Zoekwoordonderzoek Groei

Marco Bouman

Als online groeiconsultant begeleid ik MKB-bedrijven bij het realiseren van online groei: meer klanten, meer aanvragen en meer conversies. Sinds 2007 heb ik al meer dan 500 MKB-bedrijven geholpen bij het bereiken van hun online doelen.

Wil jij ook online groeien met je bedrijf? Neem dan contact met mij op. Dan laat ik je de mogelijkheden zien of bekijk alvast mijn online groeitraject.

hoog in google traject

Gerelateerde artikelen

veel gestelde vragen:

Hoe voer ik een zoekwoordenonderzoek uit?
Een zoekwoordenonderzoek kan worden uitgevoerd met behulp van verschillende hulpmiddelen en methoden. Het omvat het identificeren van zoekwoorden, het beoordelen van hun relevantie en potentieel verkeer, en het analyseren van concurrentie en zoekvolumes.
Welke hulpmiddelen kan ik gebruiken voor een zoekwoordenonderzoek?
Er zijn verschillende gratis en betaalde hulpmiddelen beschikbaar voor zoekwoordenonderzoek, zoals Google Keyword Planner, SEMrush, Ahrefs, Moz Keyword Explorer en Ubersuggest.
Wat zijn zoekwoorden met een hoge intentie?
Zoekwoorden met een hoge intentie zijn zoekwoorden waarbij gebruikers waarschijnlijk op zoek zijn naar een specifieke oplossing of actie, zoals 'kopen', 'offerte aanvragen' of 'gratis proefversie'. Deze zoekwoorden zijn vaak waardevoller voor bedrijven omdat ze meer kans hebben om te converteren.
Hoe kan ik zoekwoorden gebruiken om mijn inhoud te optimaliseren?
U kunt zoekwoorden gebruiken om uw inhoud te optimaliseren door ze op strategische plaatsen op te nemen, zoals in de titel, subkoppen, eerste alinea en meta-beschrijving. Zorg ervoor dat u uw zoekwoorden op een natuurlijke manier gebruikt en dat u zich richt op het bieden van waardevolle inhoud voor uw doelgroep.
WAAR IK HET VOOR DOE


"we zijn trots op het resultaat"
"een aanrader"
"inspirerend, verdiepend en bovenal concreet"
"deze aanpak werkt!"
"bedankt voor je topbijdrage"
"het is ontzettend leuk om met Marco te werken"
"Marco en je team bedankt!"

Lees alle reviews


 

SEO optimalisatie traject

Vrijblijvende inhoudelijke intake

Na ontvangst van dit ingevulde formulier neem ik per omgaande contact met je op voor een inhoudelijke afstemming (kosteloos). 

Vul onderstaande velden in en ik reageer snel, vaak binnen 1 werkdag :-)

Of, bel: 030-2272323 - mail: marco [at] marcobouman.com - app: 06-29.44.63.72 - LinkedIn

Conversie Optimalisatie
Scan € 125,-
Conversie Optimalisatie
Traject: € 1.450,-
Hoog in Google
Traject: € 1.450
Helpful Content
Schrijven € 650,-

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin
Contactformulier

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

IN DE MEDIA:

de ondernemer

Copyright © 2024 - Marco Bouman