Al ruim 10 jaar help ik met veel plezier mkb-bedrijven met hun online marketing!
- Persoonlijk & betrokken
- Op maat en creatieve aanpak
- 20 jaar online marketing ervaring
- Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
Auteur: Marco Bouman, versie 2023
Wanneer je je website / webshop beter vindbaar wilt maken in zoekmachines (vooral Google), is een goed opgezet zoekwoord onderzoek cruciaal.
Want als je zoekwoorden niet goed gekozen zijn, hebben de navolgende stappen geen of nauwelijks zin.
Hoe kom je nu tot deze juiste zoekwoorden? Daarover gaat dit artikel. Weet dat een goed zoekwoorden onderzoek deel uit maakt van succesvol online klanten werven & online leads genereren.
Zoekwoorden zijn woorden waarmee je in zoekmachines zoekt om iets te vinden (product / dienst). Met deze zoektermen vind je relevante pagina’s die gaan over deze zoekwoorden. Deze pagina’s staan hoog in Google.
Wanneer je een website of webshop hoger in Google wilt laten ranken, is het belangrijk om de juiste pagina’s in te richten voor de juiste zoekwoorden.
Zoektermen zijn niet alleen belangrijk voor bezoekers, zoekmachines bepalen de positie van websites in de zoekresultaten mede op basis van deze key woorden.
Wanneer je onderstaande stappenplan doorloopt, heb je de helft van het succes al bereikt :-)
Wanneer je zonder plan met zoekwoorden aan de slag gaat, is de kans groot dat je óf nooit bovenaan in de zoekresultaten komt óf dat je website maar in beperkte mate komt bovendrijven.
Daarom is het echt handig om altijd te starten met een zoekwoord analyse!
Een zoekwoorden analyse is een proces waarbij wordt geanalyseerd welke zoekwoorden en zoektermen potentiële klanten gebruiken om producten of diensten te vinden in zoekmachines zoals Google.
Door middel van een zoekwoord onderzoek kan de meest effectieve strategie worden bepaald om de vindbaarheid van een website te verbeteren en meer gerichte bezoekers te trekken.
Door de juiste zoekwoorden te gebruiken in content, meta tags en advertenties, kan een bedrijf hoger in de zoekresultaten van zoekmachines worden weergegeven.
Een goed uitgevoerd zoekwoorden analyse kan daarom van grote waarde zijn voor het succes van een online marketingcampagne en uiteindelijk op de winstgevendheid van je bedrijf.
Een zoekwoorden onderzoek is nodig om inzicht te krijgen in de zoekopdrachten die mensen in zoekmachines invoeren, zodat je de inhoud van jouw website hierop kunt afstemmen.
Hier zijn enkele redenen waarom een zoekwoord onderzoek belangrijk is:
- Het identificeert zoektermen:
Door het uitvoeren van een keyword onderzoek, kun je de zoektermen identificeren die mensen gebruiken om te zoeken naar informatie die gerelateerd is aan jouw producten of diensten.
Door deze zoektermen op te nemen in jouw website-inhoud, kun je ervoor zorgen dat jouw website wordt weergegeven in de zoekresultaten van zoekmachines.
- Het verbetert de zoekmachineoptimalisatie (SEO):
Door de zoektermen op te nemen in de inhoud van jouw website, verbetert jouw website de relevantie voor deze zoektermen.
Hierdoor kunnen zoekmachines jouw website hoger rangschikken in de zoekresultaten, waardoor jouw website meer verkeer kan ontvangen.
- Het helpt om de juiste doelgroep te bereiken:
Door te begrijpen welke zoektermen jouw doelgroep gebruikt, kun je de inhoud van jouw website op hen afstemmen en hen beter bereiken.
- Het helpt bij het bepalen van de inhoudstrategie:
Een zoekwoord onderzoek kan helpen bij het bepalen van de content strategie voor je website.
Door te begrijpen welke zoektermen het meest relevant zijn voor jouw doelgroep, kun je de inhoud van jouw website hierop afstemmen.
Kortom, een zoekwoorden analyse is essentieel om de inhoud van jouw website te optimaliseren en ervoor te zorgen dat deze wordt weergegeven in de zoekresultaten van zoekmachines voor de juiste zoektermen.
Voordat ik inga op de te nemen stappen om tot de juiste keywords te komen, eerst even een stukje achtergrond over de recente ontwikkelingen van zoekmachines.
Hier een overzicht van recente Google updates:
Het is belangrijk om te onthouden dat Google continu bezig is met het verbeteren van zijn algoritmes en dat er regelmatig updates worden uitgerold.
Dit zijn slechts enkele van de belangrijkste updates van de afgelopen 2 jaar, er zijn er nog veel meer geweest
Hummingbird
Google introduceerde de Hummingbird update. Sindsdien is Google steeds beter in staat gebleken om inhoudelijk de content van landingpagina’s te begrijpen. Voorheen was het relatief makkelijk om Google te flessen met het aanmaken van landingspagina’s voor specifieke zoekwoorden.
Je kon bijvoorbeeld goed ranken op de termen “pizza Amsterdam” en “Amsterdam pizza” door twee losse pagina’s aan te maken en die respectievelijk te optimaliseren voor beide termen, terwijl het natuurlijk inhoudelijk over hetzelfde thema gaat.
Deze aanpak heeft helemaal geen zin meer. Het gaat er nu om dat er één goede pagina wordt aangemaakt over het onderwerp “pizza in Amsterdam” en dat na uitgebreid zoekwoorden onderzoek deze pagina wordt voorzien van een ruime selectie zoekwoorden die relevant zijn voor het onderwerp “pizza in Amsterdam”, waarbij je moet denken aan variaties op het zoekwoord alsook, waar mogelijk, synoniemen.
Dit is omdat Google goed in staat is om de relevantie van een landingspagina te beoordelen op basis van zoekwoord variatie binnen de content.
Anno 2023 is er een belangrijke eerste stap bijgekomen als het gaat om het maken van een goed zoekwoorden onderzoek.
Het meest belangrijke is om de zoekintentie van de bezoeker te doorgronden.
Wat verwacht hij wanneer hij een zoekopdracht in Google geeft? Het snappen van de 'waarom' achter een zoekopdracht helpt je om de juiste content te maken en de juiste zoekwoorden te vinden.
Google heeft er super belang bij dat ze de beste zoekresultaten weergeeft.
En daarbij is het van groot belang om zoekers te bieden waar ze daadwerkelijk naar op zoek zijn. De intentie achter de zoekopdracht.
- Informatieve zoekintentie: Wanneer een gebruiker op zoek is naar informatie over een bepaald onderwerp, zoals "hoe werkt een smartphone?" of "wat zijn de symptomen van COVID-19?".
Bij deze zoekopdrachten is de intentie om meer te weten te komen over een bepaald onderwerp.
- Navigatie zoekintentie: Wanneer een gebruiker op zoek is naar een specifieke website of pagina, zoals "Facebook login" of "YouTube abonnementen".
Bij deze zoekopdrachten is de intentie om direct naar een specifieke pagina of website te navigeren.
- Transactionele zoekintentie: Wanneer een gebruiker op zoek is naar iets om te kopen of een dienst om te gebruiken, zoals "laptop kopen" of "hotel boeken in Amsterdam".
Bij deze zoekopdrachten is de intentie om een transactie te voltooien, zoals het kopen van een product of het boeken van een dienst.
- Commerciële zoekintentie: Wanneer een gebruiker op zoek is naar informatie over een product of dienst om later te kopen, zoals "beste mobiele telefoons" of "fitnessapparatuur vergelijken".
Bij deze zoekopdrachten is de intentie om onderzoek te doen voordat er een aankoop wordt gedaan.
Door het begrijpen van de verschillende typen zoekintenties, je de inhoud van je SEO pagina aanpassen aan de behoeften van de gebruiker en ervoor zorgen dat ze de juiste informatie bieden op het juiste moment in de customer journey.
Dit kan helpen om de gebruiker te begeleiden naar het voltooien van de gewenste actie en zo het aantal conversies te verhogen.
De tweede belangrijke stap bij het vinden van de juiste Google-zoekwoorden is het maken van een zoekwoord onderzoek Google (de strategie).
Bij deze start van het zoekwoord onderzoek is het vooral belangrijk om een brede scope te hebben.
Alle mogelijke zoekwoorden worden in deze stap meegenomen.
Google zoekwoorden planner
Om inspiratie op te doen, is het handig om de zoekwoorden planner van Google Ads te gebruiken.
Je kunt hierin alle mogelijke zoekwoorden toevoegen en deze tool vragen om zoekwoord ideeën te spuien.
Ook is het handig om de zoekanalyse binnen de Google Search Console (GSC) van je website (indien geactiveerd) te raadplegen.
Binnen GSC laat Google zien voor welke keywords een landingspagina rankt.
Dit is nuttige informatie voor het verder optimaliseren van de content op die pagina.
Het is overigens handig om vooral rekening te houden met ‘koopintentie’ zoekwoorden (beter ‘administratie uitbesteden’ dan ‘boekhouding’).
Niet zozeer vanuit het maximaliseren van het organisch verkeer, dan wel het maximaliseren van de te verwachten conversie op zoekwoorden.
Voordat je doorgaat naar de volgende stap, is het nodig om een thema (bij elkaar horende zoekwoorden) te kiezen en onderstaande stappen te nemen.
En het is zeer waardevol om niet alleen op massa zoekwoorden in te zetten, maar juist ook op de kwalitatieve long tail zoekwoorden.
Andere zoekwoorden tools
Naast de Google Ads keyword tool zijn er heel wat andere tools beschikbaar. Een aantal daarvan is gratis, maar het merendeel vereist een licentie.
Mijn voorkeur gaat uit naar de Keyword Tool & Content Assistant van cognitiveSEO en SEMrush.
Deze tools geven nog meer bruikbare informatie dan de zoekwoordtool van Google.
Dit betekent wel dat je bereid moet zijn om een licentie aan te schaffen.
Stappenplan stap 3 zoekwoorden onderzoek. Meestal heb je na stap 1 een rijtje van circa 5 - 15 relevante Google zoekwoorden die bij elkaar horen.
De vraag is nu: welk zoekwoord is het belangrijkste / het juiste zoekwoord? Natuurlijk is het belangrijk om een zoekwoord te kiezen met een relatief hoog zoekvolume, maar meer dan dit is nodig.
Vaak is het zo: hoe hoger het zoekvolume, des te zwaarder de concurrentie is.
Wanneer je kiest voor een zoekwoord met een hoge concurrentie, is de kans dat je werkelijk bovenaan komt op dit zoekwoord klein.
Andersom: wanneer je kiest voor een zoekwoord met een relatief laag zoekvolume, is de concurrentie vaak lichter.
In de zoekwoordplanner van Google staat een kengetal voor concurrentie. Hoe dichter bij de 1, hoe hoger de concurrentie. Hoe dichter bij de 0, hoe lager de concurrentie.
Nog beter is om in Google gewoon de top 5 scorende sites te checken op zoekwoorddichtheid, leeftijd, mate van on page SEO, lengte in woorden etc.
Het resultaat van deze stap in het zoekwoord analyse is het maken van een keuze met welk Google zoekwoord verder te gaan. De beste keuze hangt vooral af van de concurrentie / haalbaarheid.
Stap 3 in het stappenplan van het maken van een zoekwoorden analyse. Daar waar je een aantal jaren geleden nog per zoekwoord een landingspagina inrichtte, wordt er nu gewerkt met zoekwoordclusters.
Dit komt omdat zoekmachines steeds beter begrijpen wat de intentie is van je zoekopdracht.
Zo is het dat wanneer je in Google USA zoekt op 'marijuana seeds', dat de nummer 1 in de Google zoekresultaten totaal niet geoptimaliseerd is op deze term, maar wel bovenaan staat.
Want deze website is geoptimaliseerd op de term ‘cannabis seeds’ en Google weet dat dit een synoniem is voor ‘marijuana seeds’.
Met deze werking in ons achterhoofd is het nu zaak om een zoekwoordcluster te gaan samenstellen.
Dus een groep met trefwoorden om het gevonden (winnende) zoekwoord heen, met het idee dat de uiteindelijke (landings)pagina breder dan alleen het gevonden zoekwoord opgezet gaat worden.
En dat ook relevante andere Google zoekwoorden in dit cluster in de content worden verwerkt en grote kans maken om hiermee ook hoog in de zoekresultaten te belanden. Dan is het nu tijd om je zoekwoordcluster concreet uit te werken.
Een zoekwoordcluster bestaat meestal uit 1 hoofd zoekwoord en circa 5 tot 8 sub zoekwoorden.
Gefeliciteerd: je hebt het ‘juiste’ zoekwoord gevonden. Nu is het tijd om een top-landingspagina op te gaan stellen.
Lees mijn artikel Kwalitatief bezoek door conversiegerichte landingspagina’s.
Het resultaat van dit zoekwoorden onderzoek ga je gebruiken voor de inrichting van effectieve landingspagina’s en dit kan leiden tot behoorlijke sprongen in organische bezoekers.
En vergeet niet ons nieuwste SEO-artikel te lezen over 'SEO anno 2023' met de meest recente ontwikkelingen op SEO-gebied. En kijk hier hoe je SEO on page je website optimaliseert!
Er zijn verschillende valkuilen bij het maken van een keyword onderzoek.
Enkele veelvoorkomende valkuilen zijn:
Wordt jullie website & webshop al goed gevonden op de juiste zoekwoorden? Of kun je wel wat hulp gebruiken hierbij? Ik heb hiermee ervaring sinds 2007 en ik vervul graag de rol als online groeibegeleider! Bekijk eens hoe ik start met een MKB online groei traject:
Hallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een grotere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien.
Al ruim 10 jaar help ik met veel plezier mkb-bedrijven met hun online marketing!