• Persoonlijk & betrokken
 • Op maat en creatieve aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Zoekwoorden Onderzoek in 3 stappen!

zoekwoorden onderzoek

Auteur: Marco Bouman 

zoekwoorden onderzoek, de juiste zoekwoorden vinden!

Wanneer je je website / webshop beter vindbaar wilt maken in zoekmachines (vooral Google), is een goed opgezet zoek woorden onderzoek cruciaal. Want als je zoekwoorden niet goed gekozen zijn, hebben de navolgende stappen geen of nauwelijks zin. 

Hoe kom je nu tot deze juiste zoekwoorden? Daarover gaat dit artikel. Weet dat een goed zoekwoorden onderzoek deel uit maakt van succesvol online klanten werven & online leads genereren.

INHOUDSOPGAVE

Zoek je geen tips, maar een slagvaardige aanpak? Bekijk dan mijn SEO-optimalisatietraject (SEO-scan + zoekwoorden onderzoek + SEO teksten schrijven = meer organische bezoekers!).

Wat zijn zoekwoorden?

Zoekwoorden zijn woorden waarmee je in zoekmachines zoekt om iets te vinden (product / dienst). Met deze zoektermen vind je relevante pagina’s die gaan over deze zoekwoorden. Deze pagina’s staan hoog in de zoekresultaten. 

Wanneer je een website of webshop hoger in Google wilt laten ranken, is het belangrijk om de juiste pagina’s in te richten voor de juiste zoekwoorden. Zoekwoorden zijn niet alleen belangrijk voor bezoekers, zoekmachines bepalen de positie van websites in de zoekresultaten mede op basis van deze zoekwoorden.

Wanneer je onderstaande stappenplan doorloopt, heb je de helft van het succes al bereikt. Wanneer je zonder plan met zoekwoorden aan de slag gaat, is de kans groot dat je óf nooit bovenaan in de zoekresultaten komt óf dat je website maar in beperkte mate komt bovendrijven. Daarom altijd starten met een zoekwoorden onderzoek! in dit artikel: hoe doe je een zoekwoorden onderzoek!

Zoekwoorden onderzoek anno 2021

Daarnaast is het ook goed om te weten dat het vinden van de juiste zoekwoorden op een heel andere manier gaat dan een aantal jaren geleden. Zoekmachines ontwikkelen zich continu, hierop inspelen betekent maximaal resultaat. 

De ontwikkeling van Google 

Voordat we ingaan op de te nemen stappen om tot de juiste zoekwoorden te komen, eerst even een stukje achtergrond over de recente ontwikkelingen van zoekmachines. 

Hummingbird 
In 2013 introduceerde Google de Hummingbird update. Sindsdien is Google steeds beter in staat gebleken om inhoudelijk de content van landingpagina’s te begrijpen. Voorheen was het relatief makkelijk om Google te flessen met het aanmaken van landingspagina’s voor specifieke zoekwoorden. Je kon bijvoorbeeld goed ranken op de termen “pizza Amsterdam” en “Amsterdam pizza” door twee losse pagina’s aan te maken en die respectievelijk te optimaliseren voor beide termen, terwijl het natuurlijk inhoudelijk over hetzelfde thema gaat. 

Deze aanpak heeft helemaal geen zin meer. Het gaat er nu om dat er één goede pagina wordt aangemaakt over het onderwerp “pizza in Amsterdam” en dat na uitgebreid zoekwoorden onderzoek deze pagina wordt voorzien van een ruime selectie zoekwoorden die relevant zijn voor het onderwerp “pizza in Amsterdam”, waarbij je moet denken aan variaties op het zoekwoord alsook, waar mogelijk, synoniemen. Dit is omdat Google goed in staat is om de relevantie van een landingspagina te beoordelen op basis van zoekwoord variatie binnen de content.  

zoekwoorden onderzoek in 3 stappen

Stap 1: Zoekwoord ideeën opdoen

De eerste belangrijke stap bij het vinden van de juiste Google-zoekwoorden is het maken van een zoekwoorden onderzoek Google (de strategie). Bij deze start van het zoekwoorden onderzoek is het vooral belangrijk om een brede scope te hebben. Alle mogelijke zoekwoorden worden in deze stap meegenomen. 

Google zoekwoorden planner
Om inspiratie op te doen, is het handig om de zoekwoorden planner van Google Ads te gebruiken. Je kunt hierin alle mogelijke zoekwoorden toevoegen en deze tool vragen om zoekwoord ideeën te spuien. Ook is het handig om de zoekanalyse binnen de Google Search Console (GSC) van je website (indien geactiveerd) te raadplegen. Binnen GSC laat Google zien voor welke keywords een landingspagina rankt. Dit is nuttige informatie voor het verder optimaliseren van de content op die pagina.

zoekwoorden onderzoek

Het is overigens handig om vooral rekening te houden met ‘koopintentie’ zoekwoorden (beter ‘administratie uitbesteden’ dan ‘boekhouding’). Niet zozeer vanuit het maximaliseren van het organisch verkeer, dan wel het maximaliseren van de te verwachten conversie op zoekwoorden. 

Voordat je doorgaat naar de volgende stap, is het nodig om een thema (bij elkaar horende zoekwoorden) te kiezen en onderstaande stappen te nemen. En het is zeer waardevol om niet alleen op massa zoekwoorden in te zetten, maar juist ook op de kwalitatieve long tail zoekwoorden

Andere zoekwoorden tools
Naast de Google Ads keyword tool zijn er heel wat andere tools beschikbaar. Een aantal daarvan is gratis, maar het merendeel vereist een licentie. Onze voorkeur gaat uit naar de Keyword Tool & Content Assistant van cognitiveSEO en SEMrush. Deze tools geven nog meer bruikbare informatie dan de zoekwoordtool van Google. Dit betekent wel dat je bereid moet zijn om een licentie aan te schaffen. 

zoekwoorden analyse

zoekwoorden analyse

Stap 2: Zoekwoorden toetsen op haalbaarheid

Stappenplan stap 2 zoekwoorden onderzoek. Meestal heb je na stap 1 een rijtje van circa 5 - 15 relevante Google zoekwoorden die bij elkaar horen. De vraag is nu: welk zoekwoord is het belangrijkste / het juiste zoekwoord? Met welk zoekwoord kom ik eenvoudiger bovenaan in Google?Natuurlijk is het belangrijk om een zoekwoord te kiezen met een relatief hoog zoekvolume, maar meer dan dit is nodig. Vaak is het zo: hoe hoger het zoekvolume, des te zwaarder de concurrentie is.

Wanneer je kiest voor een zoekwoord met een hoge concurrentie, is de kans dat je werkelijk bovenaan komt op dit zoekwoord klein. Andersom: wanneer je kiest voor een zoekwoord met een relatief laag zoekvolume, is de concurrentie vaak lichter. 

In de zoekwoordplanner van Google staat een kengetal voor concurrentie. Hoe dichter bij de 1, hoe hoger de concurrentie. Hoe dichter bij de 0, hoe lager de concurrentie. 

Nog beter is om in Google gewoon de top 5 scorende sites te checken op zoekwoorddichtheid, leeftijd, mate van on page SEO, lengte in woorden etc. 

Het resultaat van deze stap in het zoekwoorden onderzoek is het maken van een keuze met welk Google zoekwoord verder te gaan. De beste keuze hangt vooral af van de concurrentie / haalbaarheid. 

Stap 3: zoekwoorden onderzoek clusters definiëren

Stap 3 in het stappenplan van het maken van een zoekwoorden onderzoek. Daar waar je een aantal jaren geleden nog per zoekwoord een landingspagina inrichtte, wordt er nu gewerkt met zoekwoordclusters. Dit komt omdat zoekmachines steeds beter begrijpen wat de intentie is van je zoekopdracht. 

Zo is het dat wanneer je in Google USA zoekt op 'marijuana seeds', dat de nummer 1 in de Google zoekresultaten totaal niet geoptimaliseerd is op deze term, maar wel bovenaan staat. Want deze website is geoptimaliseerd op de term ‘cannabis seeds’ en Google weet dat dit een synoniem is voor ‘marijuana seeds’. 

Met deze werking in ons achterhoofd is het nu zaak om een zoekwoordcluster te gaan samenstellen. Dus een groep met trefwoorden om het gevonden (winnende) zoekwoord heen, met het idee dat de uiteindelijke (landings)pagina breder dan alleen het gevonden zoekwoord opgezet gaat worden en dat ook relevante andere Google zoekwoorden in dit cluster in de content worden verwerkt en grote kans maken om hiermee ook hoog in de zoekresultaten te belanden. Dan is het nu tijd om je zoekwoordcluster concreet uit te werken. Een zoekwoordcluster bestaat meestal uit 1 hoofd zoekwoord en circa 5 tot 8 sub zoekwoorden. 

zoekwoorden onderzoek

Gefeliciteerd: je hebt het ‘juiste’ zoekwoord gevonden. Nu is het tijd om een top-landingspagina op te gaan stellen. Lees ons artikel Kwalitatief bezoek door conversiegerichte landingspagina’s.

Het resultaat van dit zoekwoorden onderzoek ga je gebruiken voor de inrichting van top-landingspagina’s en dit kan leiden tot behoorlijke sprongen in organische bezoekers. En vergeet niet ons nieuwste SEO-artikel te lezen over 'SEO anno 2021' met de meest recente ontwikkelingen op SEO-gebied. En kijk hier hoe je SEO on page je website optimaliseert!

heb je hulp nodig met zoekwoorden onderzoek?

Wordt jullie website & webshop al goed gevonden op de juiste zoekwoorden? Of kun je wel wat hulp gebruiken hierbij? Ik heb hiermee ervaring sinds 2007 en ik vervul graag de rol als online groeibegeleider! Bekijk mijn SEO optimalisatie traject

Over Marco Bouman

zoekwoorden onderzoek tips

Hallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een grotere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde wiki items
wat is seo

wat klanten over mij zeggen:
 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

Bekijk alle klantervaringen

Wil je ook betere trefwoordposities en meer bezoekers?

ja, help mij met sEO Optimalisatie

Wil je ook de online resultaten van je zakelijke website / webhop laten groeien? of heb je hier een vraag over? Neem dan gewoon vrijblijvend contact met mij op via onderstaand formulier en ik kijk met je mee! en geef je advies.

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij mkb-bedrijven (vanaf 3 tot 50 fte).

 

Online Groei
Traject
Optimalisatie Traject
SEO
Model
Online Groeien
1e Consult
Gratis!

MIJN MKB KLANTEN

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

 

 

   
   
   

 

MARCOBOUMAN.COM

Marco Bouman
Conversie Optimalisatie specialist voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  GROENEKAN (UTRECHT)

Contactformulier

T: 030-2272323
   

marketing wiki
 

ONLINE GROEIEN:

Ook betere online resultaten?
-Meer leads
-Meer aanvragen
-Meer orders
-Meer offertes
-Hogere conversies

Bekijk het online groeitraject
Tarief € 975,- 
Lees meer

groei traject
 

 

 

 

Copyright © 2022 - Marco Bouman