• Persoonlijk & betrokken
 • Creatieve B2C aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer aanvragen, klanten, boekingen en orders
030 227 23 23

Zoekwoorddichtheid

zoekwoorddichtheid meten 2024

Auteur: Marco Bouman - laatste bewerking: 12 februari 2024


 

Hoe vaak moet een zoekwoord nu voorkomen op een pagina?

En hoe bepaal je dan de hoeveelheid tekst, neem je ook footerteksten mee?

En waarom is zoekwoorddichtheid (nog steeds) belangrijk?

Wie met SEO bezig is heeft met zoekwoorddichtheid te maken.

Alhoewel dit onderwerp aan het evolueren is!

Inhoudsopgave

Wat is zoekwoorddichtheid?

Zoekwoorddichtheid is een concept binnen online marketing en SEO. Het verwijst naar de hoeveelheid keren dat een bepaald zoekwoord voorkomt op een webpagina in verhouding tot de totale woordenaantal op die pagina.

Het begrip zoekintentie (waar gaat deze pagina over?) wordt steeds belangrijker en het concept zoekwoord dichtheid neemt behoorlijk in belangrijkheid af.

Zoekwoorddichtheid werd vroeger vooral gebruikt om de relevantie van een webpagina voor een bepaald zoekwoord te bepalen.

Als een zoekwoord vaak genoeg op een pagina stond, werd deze pagina door zoekmachines gezien als relevant voor dat zoekwoord en voldeet je pagina aan de basisvoorwaarde om goed gevonden te worden. 

Echter zoekmachines zoals Google worden steeds intelligenter en hebben deze overlood aan zoekwoorden op een pagina niet meer nodig om te bepalen waar een pagina over gaat.

Vaak is de URL en het pagina kopje vaak al voldoende.

Daarnaast zijn er ook vele andere factoren zoals de kwaliteit van de content, de externe en interne links en de website structuur die een belangrijke rol spelen

Het is dan ook niet aan te raden om te focussen op het overmatig gebruik van zoektermen om hogere zoekmachine rankings te verkrijgen.

Dit kan zelfs leiden tot een penalty van zoekmachines en daarmee tot een daling van de zoekmachine rankings.

In plaats daarvan is het belangrijk om kwalitatieve inhoud te creëren die natuurlijk en organisch gebruik maakt van zoekwoorden.

Als richtlijn wordt is het raadzaam om voor een maximale zoekwoorddichtheid van 1% te gaan.

Dat betekent dat een zoekwoord 1 keer per 100 woorden op een pagina moet voorkomen.

Maar onthoud, kwaliteit gaat boven kwantiteit.

Zorg voor waardevolle en relevante inhoud die natuurlijk gebruik maakt van zoekwoorden om je website hoger in de zoekresultaten te krijgen.

zoekwoord dichtheid

Hoe bepaal je de zoekwoorddichtheid?

Bij het bepalen van zoekwoorddichtheid zijn er twee variabelen waar je rekening mee moet houden.

 1. De tekst van de pagina: deze is bijna altijd langer dan de body tekst (de geschreven tekst). Dit komt doordat zoekmachines de tekst van de url pakken, dus ook teksten in een eventuele zijkolom, footer of algemene tekst op de pagina.
 2. Het aantal keren dat het hoofdzoekwoord voorkomt: daarnaast is het belangrijk om te weten hoe vaak nabijliggende zoekwoorden (verbasteringen, meervoud, etc.) voorkomen wanneer je bezig bent met zoekwoorddichtheid.

Er zijn handige tools beschikbaar waarbij je simpelweg de tekst van de hele pagina kunt kopiëren en plakken en aangeeft welke zoekwoorden je wilt meten. Zelf gebruik ik hiervoor bijvoorbeeld deze tool.

Het is belangrijk om te onthouden dat zoekwoorddichtheid niet de enige factor is die van invloed is op zoekmachine rankings.

Zorg er daarom voor dat je naast het gebruik van de juiste zoekwoorden ook hoogwaardige en relevante content creëert.

Op die manier zal je website hoger in de zoekresultaten verschijnen.

Vergeet daarnaast niet om het gebruik van zoekwoorden natuurlijk te houden en niet te overdrijven, anders begeef je je al snel op het gebied van black hat SEO!

Een overmatig gebruik van zoekwoorden kan namelijk leiden tot een penalty van zoekmachines en daarmee tot een daling in de zoekmachine rankings.

Zoekwoorddichtheid van longtail zoekwoorden

Als website-eigenaar is het begrijpen van longtail zoekwoorddichtheid nog steeds een beetje handig om je online zichtbaarheid te vergroten en meer relevante bezoekers aan te trekken.

Longtail zoekwoorden zijn specifieke en minder concurrerende zoektermen die gericht zijn op een specifieke doelgroep.

Het gebruik van deze zoekwoorden kan je helpen om beter te ranken in de zoekresultaten en meer gekwalificeerd verkeer naar je site te leiden.

Via de Google Search Console kun je gemakkelijk inzicht krijgen in de longtail zoekwoorden waarop je website wordt gevonden.

Ga naar de Search Console, navigeer naar het prestatierapport en filter op zoekopdrachten.

Hier vind je een lijst met zoektermen die mensen hebben gebruikt om jouw site te vinden. Zo kun je ontdekken welke longtail zoekwoorden relevant zijn voor jouw content.

Het kennen en toepassen van zoekwoorddichtheid van longtail zoekwoorden is belangrijk omdat het je helpt om je content te optimaliseren voor specifieke zoekopdrachten.

Door deze zoekwoorden strategisch in je inhoud en meta-tags op te nemen, vergroot je de kans dat zoekmachines jouw website als relevant beschouwen voor die specifieke zoekopdrachten.

Zo trek je niet alleen meer bezoekers aan, maar ook mensen die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.

Dit kan leiden tot een hogere conversieratio en uiteindelijk tot het behalen van je zakelijke doelen.

wat is een juiste zoekwoord dichtheid?

10 tips voor goed gebruik van zoekwoorden

Als je zoekwoorddichtheid op de juiste manier toepast, kan dat helpen om de zoekmachine rankings van je website te verbeteren.

Hieronder vind je 10 bruikbare tips voor het toepassen van zoekwoorddichtheid:

1. Gebruik de zoekwoorden op een natuurlijke manier:

Zorg ervoor dat de zoekwoorden op een natuurlijke en vloeiende manier in de tekst zijn opgenomen en niet geforceerd aanvoelen.

2. Houd rekening met synoniemen en gerelateerde termen:
Gebruik niet alleen het hoofdzoekwoord, maar ook synoniemen en gerelateerde termen om de relevantie van de pagina te vergroten.

3. Focus op één zoekwoord per pagina:
Kies één zoekwoord waarop je wilt focussen voor elke pagina van je website om de relevantie te vergroten.

4. Varieer in de woordvolgorde:
Varieer in de volgorde van de zoekwoorden om de tekst natuurlijker te laten klinken en om synoniemen en gerelateerde termen op te nemen.

5. Zorg voor voldoende tekst op de pagina:
Zorg ervoor dat de tekst op de pagina voldoende lang is om zoekmachines de kans te geven om de zoekwoorden en de context ervan te begrijpen.

6. Plaats zoekwoorden in belangrijke elementen op de pagina:
Plaats de zoekwoorden in belangrijke elementen op de pagina, zoals de title tag, de subkoppen en de eerste alinea van de tekst.

7. Vermijd over-optimalisatie:
Over-optimalisatie kan leiden tot een penalty van zoekmachines en kan de zoekmachine rankings van je website schaden.

8. Zorg voor relevante content:
Zorg voor content die relevant is voor de zoekwoorden om de relevantie van de pagina te vergroten.

9. Gebruik de zoekwoorden in de metadata:
Gebruik de zoekwoorden ook in de metadata van de pagina, zoals de titel, de meta-beschrijving en de alt-tags van afbeeldingen.

10. Pas zoekwoorddichtheid niet te rigide toe:
Zoekwoorddichtheid is slechts één factor in zoekmachine optimalisatie en het is belangrijk om het niet te rigide toe te passen. Zorg voor kwalitatieve en relevante inhoud en let op de andere factoren die van invloed zijn op zoekmachine rankings, zoals de interne en externe links en de website structuur.

Door deze tips toe te passen, kun je zoekwoorddichtheid op de juiste manier inzetten en de zoekmachine rankings van je website verbeteren.

Wat is de zoekwoord dichtheid in metatags?

Zoekwoord dichtheid in metatags

Er is geen specifieke zoekwoorddichtheid die absoluut moet worden nagestreefd in meta-tags en meta-omschrijvingen.

Zoekmachines hebben in de loop der jaren hun algoritmen aangepast om minder te focussen op strikte zoekwoorddichtheid en meer op relevantie, context en gebruikerservaring.

In plaats van een exact percentage na te streven, is het belangrijk om deze richtlijnen in gedachten te houden:

+ Natuurlijk leesbaarheid:

De tekst in meta-tags en -omschrijvingen moet natuurlijk leesbaar zijn voor bezoekers.

Overmatig gebruik van zoekwoorden kan leiden tot een onaangename gebruikerservaring en zelfs worden beschouwd als spam.

+ Relevantie en context:

Zorg ervoor dat de zoekwoorden die je gebruikt in je meta-tags en -omschrijvingen relevant zijn voor de inhoud van de pagina.

Dit helpt zoekmachines begrijpen waar je pagina over gaat.

+ Uniekheid:

Elke pagina moet unieke meta-tags en -omschrijvingen hebben die de specifieke inhoud van die pagina weerspiegelen.

Vermijd het kopiëren en plakken van dezelfde metatags en -omschrijvingen op meerdere pagina's.

+ Beknopte beschrijving:

De meta-omschrijving moet een beknopte samenvatting zijn van wat bezoekers kunnen verwachten op de pagina.

Het moet hen aansporen om door te klikken naar je site.

+ Vermijd spam:

Overmatig gebruik van zoekwoorden, herhaaldelijk gebruik van dezelfde termen of het gebruik van niet-relevante zoekwoorden kan door zoekmachines als spam worden beschouwd en je ranking negatief beïnvloeden.

In plaats van te streven naar een specifieke zoekwoorddichtheid, raad ik aan om je te concentreren op het schrijven van hoogwaardige, relevante en goed leesbare meta-tags en -omschrijvingen die bezoekers aantrekken en informeren.

Denk aan de menselijke gebruiker in plaats van alleen aan zoekmachines.

SEO optimalisatie traject

Conclusie

Zoekwoorddichtheid heeft de afgelopen jaren aan belangrijkheid ingeboet. Zoekmachines zijn veel intelligenter geworden en hebben vaak al snel door waar een pagina over gaat.

Het is dus niet meer nodig om je pagina en je teksten te voorzien van een overdaad aan zoekwoorden. Als je uitgaat van maximaal 1% dan zit je goed.

Het is echter essentieel om de focus te leggen op het schrijven van teksten voor je bezoekers, niet alleen voor zoekmachines.

Waardevolle en relevante inhoud die aansluit bij de behoeften van je bezoekers is uiteindelijk wat zoekmachines willen belonen.

Zorg voor een natuurlijk gebruik van zoekwoorden en vermijd overmatig gebruik, wat kan leiden tot een negatief effect op je rangschikking.

Door een balans te vinden tussen zoekwoordoptimalisatie en gebruikersgerichte content, vergroot je de kans op hogere rankings, meer verkeer en tevreden bezoekers die langer op je website blijven.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Hulp nodig?

Hallo, ik ben Marco. Als online groei consultant transformeer ik MKB-webshops/sites tot online marketingmagneet, met als resultaat: meer bezoekers, meer aanvragen, hogere conversies en meer orders!

De afgelopen 20 jaar heb ik hiermee meer dan 400 bedrijven geholpen, en ik blijf me verbazen dat er nog zoveel MKB-websites geen acceptabel conversiepercentage weten te behale

online groei traject

WAT MIJN KLANTEN ZEGGEN


"ontzettend blij met de stappen die we maken!"
"stop met zoeken"
"ik raad iedereen Marco en zijn team aan"
"ik ben erg tevreden over onze samenwerking"
"professioneel en vakkundig"
"we zijn erg blij met het eindresultaat"
"bijzonder inspirerend en nuttig"

Lees alle reviews


 

Wat kan ik voor je betekenen?

Wil je ook online groeien? of heb je een vraag over online groeien?
Ben je benieuwd of iets anders of beter kan? 
Vul onderstaande gegevens in en ik reageer snel, vaak binnen 1 werkdag :-)

Je kunt me ook bellen: 030-2272323 of mailen: marco [at] marcobouman.com

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
SEO optimalisatie
Traject: € 1.250,-
Linkbuilding Pakket
vanaf € 300,-

MIJN MKB KLANTEN

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

ONLINE GROEIEN:

Oplossingen:

 

gratis groeiscan
 

 

 

 

Copyright © 2024 - Marco Bouman