• Persoonlijk & betrokken
 • Op maat en creatieve aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Zoekwoorddichtheid

zoekwoorddichtheid

Auteur: Marco Bouman

Hoe vaak moet een zoekwoord nu voorkomen op een pagina?

En hoe bepaal je dan de hoeveelheid tekst, neem je ook footerteksten mee?

En waarom is zoekwoorddichtheid (nog steeds) belangrijk?

Wie met SEO bezig is heeft met zoekwoorddichtheid te maken.

Doe het in een keer goed :-)

Inhoudsopgave

Wat is zoekwoorddichtheid?

Zoekwoorddichtheid is een belangrijk concept binnen online marketing en SEO.

Het verwijst naar de hoeveelheid keren dat een bepaald zoekwoord voorkomt op een webpagina in verhouding tot de totale woordenaantal op die pagina.

Alhoewel de zoekintentie (waar gaat deze pagina over?) steeds belangrijker wordt, blijft zoekwoord dichtheid nog steeds een belangrijk concept.

Zoekwoorddichtheid wordt vaak gebruikt om de relevantie van een webpagina voor een bepaald zoekwoord te bepalen.

Als een zoekwoord vaak genoeg op een pagina voorkomt, wordt deze pagina door zoekmachines gezien als relevant voor dat zoekwoord en zal deze dus hoger in de zoekresultaten verschijnen wanneer iemand op dat zoekwoord zoekt.

Het is echter belangrijk om op te merken dat zoekwoorddichtheid niet de enige factor is die van invloed is op zoekmachine rankings.

Andere factoren zoals de kwaliteit van de content, de interne en externe links en de website structuur spelen ook een belangrijke rol.

Het is dan ook niet aan te raden om te focussen op het overmatig gebruik van zoekwoorden om hogere zoekmachine rankings te verkrijgen.

Dit kan zelfs leiden tot een penalty van zoekmachines en daarmee tot een daling van de zoekmachine rankings.

In plaats daarvan is het belangrijk om kwalitatieve inhoud te creëren die natuurlijk en organisch gebruik maakt van zoekwoorden.

Als richtlijn wordt vaak aangenomen dat een zoekwoorddichtheid rond de 1% goed werkt.

Dat betekent dat een zoekwoord 1 keer per 100 woorden op een pagina moet voorkomen.

Maar onthoud, kwaliteit gaat boven kwantiteit. Zorg voor waardevolle en relevante inhoud die natuurlijk gebruik maakt van zoekwoorden om je website hoger in de zoekresultaten te krijgen.

zoekwoorddichtheid

Hoe bepaal je de zoekwoorddichtheid?

Bij het bepalen van zoekwoorddichtheid zijn er twee variabelen waar je rekening mee moet houden.

 1. De tekst van de pagina: deze is bijna altijd langer dan de body tekst (de geschreven tekst). Dit komt doordat zoekmachines de tekst van de url pakken, dus ook teksten in een eventuele zijkolom, footer of algemene tekst op de pagina.
 2. Het aantal keren dat het hoofdzoekwoord voorkomt: daarnaast is het belangrijk om te weten hoe vaak nabijliggende zoekwoorden (verbasteringen, meervoud, etc.) voorkomen wanneer je bezig bent met zoekwoorddichtheid.

Er zijn handige tools beschikbaar waarbij je simpelweg de tekst van de hele pagina kunt kopiëren en plakken en aangeeft welke zoekwoorden je wilt meten. Zelf gebruik ik hiervoor bijvoorbeeld deze tool.

Het is belangrijk om te onthouden dat zoekwoorddichtheid niet de enige factor is die van invloed is op zoekmachine rankings.

Zorg er daarom voor dat je naast het gebruik van de juiste zoekwoorden ook hoogwaardige en relevante content creëert.

Op die manier zal je website hoger in de zoekresultaten verschijnen.

Vergeet daarnaast niet om het gebruik van zoekwoorden natuurlijk te houden en niet te overdrijven, anders begeef je je al snel op het gebied van black hat SEO!

Een overmatig gebruik van zoekwoorden kan namelijk leiden tot een penalty van zoekmachines en daarmee tot een daling in de zoekmachine rankings.

10 tips voor goed gebruik van zoekwoorden

Als je zoekwoorddichtheid op de juiste manier toepast, kan dat helpen om de zoekmachine rankings van je website te verbeteren.

Hieronder vind je 10 bruikbare tips voor het toepassen van zoekwoorddichtheid:

 • 1. Gebruik de zoekwoorden op een natuurlijke manier: Zorg ervoor dat de zoekwoorden op een natuurlijke en vloeiende manier in de tekst zijn opgenomen en niet geforceerd aanvoelen.
 • 2. Houd rekening met synoniemen en gerelateerde termen: Gebruik niet alleen het hoofdzoekwoord, maar ook synoniemen en gerelateerde termen om de relevantie van de pagina te vergroten.
 • 3. Focus op één zoekwoord per pagina: Kies één zoekwoord waarop je wilt focussen voor elke pagina van je website om de relevantie te vergroten.
 • 4. Varieer in de woordvolgorde: Varieer in de volgorde van de zoekwoorden om de tekst natuurlijker te laten klinken en om synoniemen en gerelateerde termen op te nemen.
 • 5. Zorg voor voldoende tekst op de pagina: Zorg ervoor dat de tekst op de pagina voldoende lang is om zoekmachines de kans te geven om de zoekwoorden en de context ervan te begrijpen.
 • 6. Plaats zoekwoorden in belangrijke elementen op de pagina: Plaats de zoekwoorden in belangrijke elementen op de pagina, zoals de title tag, de subkoppen en de eerste alinea van de tekst.
 • 7. Vermijd over-optimalisatie: Over-optimalisatie kan leiden tot een penalty van zoekmachines en kan de zoekmachine rankings van je website schaden.
 • 8. Zorg voor relevante content: Zorg voor content die relevant is voor de zoekwoorden om de relevantie van de pagina te vergroten.
 • 9. Gebruik de zoekwoorden in de metadata: Gebruik de zoekwoorden ook in de metadata van de pagina, zoals de titel, de meta-beschrijving en de alt-tags van afbeeldingen.
 • 10. Pas zoekwoorddichtheid niet te rigide toe: Zoekwoorddichtheid is slechts één factor in zoekmachine optimalisatie en het is belangrijk om het niet te rigide toe te passen. Zorg voor kwalitatieve en relevante inhoud en let op de andere factoren die van invloed zijn op zoekmachine rankings, zoals de interne en externe links en de website structuur.

Door deze tips toe te passen, kun je zoekwoorddichtheid op de juiste manier inzetten en de zoekmachine rankings van je website verbeteren.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Hulp nodig?

Hallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien.  

Wil je ook de online resultaten van je zakelijke website / webhop laten groeien? of heb je hier een vraag over? Neem dan contact met mij op via onderstaand formulier :-)

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij mkb-bedrijven (vanaf 5 tot 50 fte).

 

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
Online marketing
WIKI
Meld
je nu aan

MIJN MKB KLANTEN

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

 

 

   
   
   

 

MARCOBOUMAN.COM

Marco Bouman
Conversie Optimalisatie specialist voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  GROENEKAN (UTRECHT)

Contactformulier

T: 030-2272323
   

marketing wiki
 

ONLINE GROEIEN:

Ook betere online resultaten?
-Meer leads
-Meer aanvragen
-Meer orders
-Meer offertes
-Hogere conversies

Bekijk het online groeitraject
Tarief € 1.450,- 
Lees meer

groei traject
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman