Zoekwoorddichtheid
Hoe vaak is vaak genoeg? Zoekwoorddichtheid: een gouden SEO-regel of een achterhaald trucje? Ontdek wat écht werkt voor jouw website in 2025!
Ik heb deze pagina zorgvuldig samengesteld om je vragen te beantwoorden en je een fijne gebruikservaring te bieden. Vragen of feedback? Laat het me weten.
Hoe vaak moet een zoekwoord nu voorkomen op een pagina??
En hoe bepaal je dan de hoeveelheid tekst, neem je ook footerteksten mee?
En is zoekwoorddichtheid (nog steeds) belangrijk?
Wie met SEO bezig is heeft nog steeds met zoekwoorddichtheid te maken.
Alhoewel dit onderwerp aan het evolueren is!
Vroeger was zoekwoorddichtheid een belangrijke rankingfactor omdat Google voldoende zoekwoorden in een tekst nodig had om te bepalen waar je webpagina over ging.
Tegenwoordig is dit minder belangrijk geworden omdat zoekmachines veel verfijnder werken en al vrij eenvoudig begrijpen waar een pagina over gaat.
In dit artikel gebruik ik het woord ‘website’ voor zowel webshops als websites.
Wat is zoekwoorddichtheid?
“Zoekwoorddichtheid is een concept binnen online marketing en SEO. Het verwijst naar het aantal keren dat een bepaald zoekwoord voorkomt op een webpagina in verhouding tot de totale woordenaantal op die pagina.“
Het begrip zoekintentie (waar gaat deze pagina over?) wordt steeds belangrijker en het concept zoekwoorddichtheid neemt behoorlijk in belangrijkheid af.
Zoekwoorddichtheid werd vroeger vooral gebruikt om de relevantie van een webpagina voor een bepaald zoekwoord te bepalen.
Als een zoekwoord vaak genoeg op een pagina stond, werd deze pagina door zoekmachines gezien als relevant voor dat zoekwoord en voldeet je pagina aan de basisvoorwaarde om goed gevonden te worden.
Echter, zoekmachines zoals Google worden steeds intelligenter en hebben deze overvloed aan zoekwoorden op een pagina niet meer nodig om te bepalen waar een pagina over gaat!
Vaak is de URL en het pagina kopje vaak al bijna voldoende.
Daarnaast zijn er ook vele andere factoren, zoals de kwaliteit van de content, de externe en interne links en de websitestructuur, die een belangrijke rol spelen.
Het is dan ook niet aan te raden om te focussen op het overmatig gebruik van zoektermen om hogere zoekmachine rankings te verkrijgen.
In plaats daarvan is het belangrijk om kwalitatieve en behulpzame inhoud te creëren die natuurlijk en organisch gebruik maakt van zoekwoorden.
Als richtlijn is het raadzaam om voor een zoekwoorddichtheid van maximaal 1% te gaan.
Dat betekent dat een zoekwoord 1 keer per 100 woorden op een pagina moet voorkomen.
Maar onthoud: kwaliteit gaat boven kwantiteit.
Ben je op zoek naar een praktische aanpak?
Check mijn Hoger in Google traject
Hoe bepaal je de zoekwoorddichtheid?
Bij het bepalen van zoekwoorddichtheid zijn er twee variabelen waar je rekening mee moet houden.
1. De tekst van de pagina:
De hoeveelheid tekst op een pagina is bijna altijd langer dan de body tekst (de geschreven tekst).
Dit komt doordat zoekmachines de tekst van de gehele pagina pakken, dus ook teksten in een eventuele zijkolom, footer of algemene tekst op de pagina.
2. Het aantal keren dat het hoofdzoekwoord voorkomt:
Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe vaak nabijliggende zoekwoorden (verbasteringen, meervoud, etc.) voorkomen wanneer je bezig bent met zoekwoorddichtheid.
Er zijn handige tools beschikbaar waarbij je simpelweg de tekst van de hele pagina kunt kopiëren en plakken en aangeeft welke zoekwoorden je wilt meten. Zelf gebruik ik hiervoor bijvoorbeeld deze tool.
Het is belangrijk om te onthouden dat zoekwoorddichtheid steeds minder belangrijk is geworden!
Zorg er daarom voor dat je naast het gebruik van de juiste zoekwoorden ook hoogwaardige en relevante content creëert.
Op die manier zal je website hoger in de zoekresultaten verschijnen.
Vergeet daarnaast niet om het gebruik van zoekwoorden natuurlijk te houden en niet te overdrijven, anders begeef je je al snel op het gebied van black hat SEO!
“Zoekwoorddichtheid is anno 2025 niets meer dan een signaal..
Het is niet meer nodig om vaste zoekwoorddichtheden te hanteren
In plaats daarvan kun je beter focussen op het maken van helpful content”
10 tips voor goed gebruik van zoekwoorden
Als je zoekwoorddichtheid op de juiste manier toepast, kan dat helpen om de zoekmachine rankings van je website te verbeteren.
Hieronder vind je 10 bruikbare tips voor het toepassen van zoekwoorddichtheid:
1. Gebruik de zoekwoorden op een natuurlijke manier:
Zorg ervoor dat de zoekwoorden op een natuurlijke en vloeiende manier in de tekst zijn opgenomen en niet geforceerd aanvoelen. Zoekmachines herkennen synoniemen eenvoudig.
2. Houd rekening met synoniemen en gerelateerde termen:
Gebruik niet alleen het hoofdzoekwoord, maar ook synoniemen en gerelateerde termen om de relevantie van de pagina te vergroten.
3. Focus op één zoekwoord per pagina:
Kies één zoekwoord(groep) waarop je wilt focussen voor elke pagina van je website om de relevantie te vergroten.
4. Varieer in de woordvolgorde:
Varieer in de volgorde van de zoekwoorden om de tekst natuurlijker te laten klinken en om synoniemen en gerelateerde termen op te nemen.
5. Zorg voor voldoende tekst op de pagina:
Zorg ervoor dat de tekst op de pagina voldoende lang is om zoekmachines de kans te geven om de zoekwoorden en de context ervan te begrijpen.
6. Plaats zoekwoorden in belangrijke elementen op de pagina:
Plaats de zoekwoorden in belangrijke elementen op de pagina, zoals de title tag, de subkoppen en de eerste alinea van de tekst.
7. Vermijd over-optimalisatie:
Over-optimalisatie kan leiden tot een penalty van zoekmachines en kan de zoekmachine rankings van je website schaden.
8. Zorg voor relevante content:
Zorg voor content die relevant is voor de zoekwoorden om de relevantie van de pagina te vergroten.
9. Gebruik de zoekwoorden in de metadata:
Gebruik de zoekwoorden ook in de metadata van de pagina, zoals de titel, de meta-beschrijving en de alt-tags van afbeeldingen.
10. Pas zoekwoorddichtheid niet te rigide toe:
Zoekwoorddichtheid is slechts één factor in zoekmachine optimalisatie en het is belangrijk om het niet te rigide toe te passen.
Zorg voor kwalitatieve en relevante inhoud en let op de andere factoren die van invloed zijn op zoekmachine rankings, zoals de interne en externe links en de website structuur.
Ook hoog in Google?
Wil je jouw bedrijf hoger in Google zien verschijnen? Met mijn ‘hoog in Google traject’ krijg je een integrale, kwalitatieve aanpak speciaal voor MKB-bedrijven.
Verhoog je zichtbaarheid, trek meer bezoekers en versterk de online autoriteit van jouw bedrijf. In dit traject richten we ons op:
- Technische SEO
- Waardevolle, behulpzame content
- Kwalitatieve linkbuilding
- E-E-A-T verbeterplan
- Zoekwoorden onderzoek (optioneel)
Neem de stap naar een betere online positie en merk het verschil.
Conclusie
Zoekwoorddichtheid heeft de afgelopen jaren aan belangrijkheid ingeboet. Zoekmachines zijn veel intelligenter geworden en hebben vaak al snel door waar een pagina over gaat.
Het is dus niet meer nodig om je pagina en je teksten te voorzien van een overdaad aan zoekwoorden. Als je uitgaat van maximaal 1% dan zit je echt prima.
Zorg in ieder geval dat het belangrijkste zoekwoord in de URL zit, in de H1 van je pagina en in je metatags.
Het is echter essentieel om de focus te leggen op het schrijven van teksten voor je bezoekers, en niet alleen voor zoekmachines.
Waardevolle en relevante inhoud die aansluit bij de behoeften van je bezoekers is uiteindelijk wat zoekmachines willen belonen.
Zorg voor een natuurlijk gebruik van zoekwoorden en vermijd overmatig gebruik, wat kan leiden tot een negatief effect op je rangschikking.
Door een balans te vinden tussen zoekwoordoptimalisatie en gebruikersgerichte content, vergroot je de kans op hogere rankings, meer verkeer en tevreden bezoekers die langer op je website blijven.
Over Marco: SEO en CRO consultant
Hallo, ik ben Marco. Als ervaren SEO & CRO consultant help ik MKB-webshops en websites met online groeien. Het resultaat: meer bezoekers, aanvragen, orders en klanten.
Sinds 2007 heb ik meer dan 400 MKB bedrijven succesvol begeleid met online groeien. Nog steeds valt me op hoeveel MKB-websites SEO & CRO niet optimaal benutten. Lees verder
Gerelateerde artikelen
- Vind de juiste zoektermen
- SEO uitbesteden? of zelf doen?
- Hoog in Google in 2025 (let op: er is veel veranderd!)
- Kom je met AI SEO content hoger in Google?
- Helpful content maken
- SEO-specialist inhuren
- Keyword density
Marco in de media: in 7 dagbladen op 04/05/2024
Wat kan ik voor je betekenen?
Heb je vragen over online groeien? Wil je meer organisch verkeer (SEO) of hogere conversies (CRO)? Aarzel niet om contact op te nemen – ik denk graag met je mee!