• Persoonlijk & betrokken
 • Op maat en creatieve aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Wat is Organic Search? En Hoe Verhoog Je Dit? - 2023

Hallo, het is fijn dat je hier bent! Ik wens je veel leesplezier met het volgende artikel.
Mijn naam is Marco Bouman, ik ben auteur van dit artikel, laatste bewerking: 2 september 2023

Als online groei consultant help ik MKB-bedrijven met online groeien sinds 2007.
Heb je een vraag? of wil je ook online groeien? laat het me weten.

organic search betekenis Google Analytics

Organic Search

Er bestaan talloze verkeersbronnen naar je website toe.

De meeste MKB organisaties zijn gewend te adverteren via Google Ads, doen meestal aan Social media, krijgen bezoek door verwijzende websites en krijgen bezoekers via organic search (bezoekers via zoekmachines).

Organic search is een begrip dat wordt gebruikt in Goolgle Analytics.

Dit is wat anders dan 'direct search' (mensen die direct de url van je site intoetsen).

De meeste MKB-bedrijven hebben de mogelijkheden van organic search niet geoptimaliseerd. 

En dat is best jammer want organic search blijkt meestal de meest kwalitatieve verkeersbron te zijn naar je website toe!

De bezoekers via deze organische verkeersbron blijven meestal langer (gemiddelde sessieduur) en bounchen minider (klikken vaker door).

Uit de ruim 300 Google Analytics accounts die ik beheer zie ik bij organisch zoeken vaak het hoogste conversiepercentage. (net als bij direct search)

Inhoudsopgave

Wat is organic search? 

De betekenis van Organic search: dit is een Engelse online marketing term die staat voor organisch verkeer en wordt gehanteerd in Google Analytics.

Het verwijst naar de niet-betaalde zoekresultaten die worden weergegeven op een zoekmachine, zoals Google, wanneer iemand een zoekopdracht invoert.

Deze resultaten worden gegenereerd op basis van de relevantie en de kwaliteit van de pagina's op een website, in tegenstelling tot betaalde zoekresultaten die worden gegenereerd door middel van online advertenties.

Organisch zoeken verwijst naar het online zoeken in zoekmachines. Organic staat voor organisch dus niet betaald verkeer.

Organisch zoeken is dus zoeken in zoekmachines en klikken op niet betaalde (Google Ads) posities.

Direct search daarentegen zijn de bezoekers die direct de url intoetsen (klanten / bekenden).

Waar komt het begrip 'organic search' vandaan?

Het begrip "organic search" komt voort uit de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en heeft betrekking op het natuurlijke, niet-betaalde zoekverkeer dat afkomstig is van zoekmachines.

Het woord "organic" verwijst naar iets dat van nature voorkomt, zonder dat er betaalde advertenties of andere vormen van promotie bij betrokken zijn.

In de context van zoekmachines, zoals Google, verwijst "organic search" naar de zoekresultaten die worden weergegeven op basis van relevantie voor de zoekopdracht van de gebruiker.

Dit in tegenstelling tot de betaalde advertenties die boven of naast de organische resultaten worden weergegeven.

Wanneer een gebruiker een zoekopdracht invoert, toont de zoekmachine een lijst met resultaten die worden gegenereerd op basis van complexe algoritmen die de relevantie van webpagina's beoordelen.

Het begrip "organic search" is ontstaan om onderscheid te maken tussen het niet-betaalde, natuurlijke zoekverkeer en het betaalde zoekverkeer dat wordt gegenereerd door advertenties.

Het helpt marketeers en website-eigenaren de bronnen van hun verkeer beter te begrijpen en gerichte strategieën te ontwikkelen om organisch zoekverkeer te vergroten.

organic search betekenis

Hoe komen zoekmachines tot zoekresultaten?

Zoekmachines gebruiken een algoritme om de zoekresultaten te bepalen die het meest relevant zijn voor de zoekopdracht.

Het algoritme van zoekmachines is complex en er zijn veel factoren die de rangorde van zoekresultaten bepalen.

Enkele belangrijke factoren zijn:

- Relevantie van de inhoud: De zoekmachine bekijkt de inhoud van de webpagina's en bepaalt of deze relevant zijn voor de zoekopdracht.

- Autoriteit van de website: Zoekmachines houden rekening met de domain autoriteit, wat verwijst naar de kwaliteit en kwantiteit van links die naar de website verwijzen.

- Gebruikerservaring: Zoekmachines beoordelen ook de user experience op een website, zoals de laadtijd van de pagina, mobielvriendelijkheid en de bruikbaarheid.

- Lokale relevantie: Ook belangrijk: als de zoekopdracht betrekking heeft op lokale resultaten, zoals bijvoorbeeld bij het zoeken naar een restaurant of winkel in de buurt, dan kan de locatie van de gebruiker ook een rol spelen bij de zoekresultaten.

Daarnaast zijn er verschillende Google-updates die van invloed zijn op de manier waarop zoekmachines zoekresultaten tonen. Enkele belangrijke updates zijn:

 • Panda: Deze update richtte zich op het bestrijden van websites met lage kwaliteit en herhaalde inhoud.
 • Penguin: Deze update richtte zich op het bestrijden van websites met onnatuurlijke en spammy backlinks.
 • Hummingbird: Deze update was gericht op het begrijpen van de betekenis van zoekopdrachten en het tonen van relevante resultaten.
 • Mobilegeddon: Deze update was gericht op het bevorderen van mobielvriendelijke websites in mobiele zoekresultaten.
 • RankBrain: Deze update was gericht op het gebruik van machine learning om betere zoekresultaten te leveren.

Kortom, zoekmachines tonen zoekresultaten op basis van een complex algoritme dat verschillende factoren beoordeelt om te bepalen welke resultaten het meest relevant zijn voor de zoekopdracht.

Google-updates hebben het algoritme door de jaren heen aangepast om de kwaliteit van zoekresultaten te verbeteren.

organic search betekenis

de rol van zoekwoorden in organic search

Keywords, of zoektermen, zijn de woorden en zinnen die mensen typen in zoekmachines zoals Google om informatie te vinden.

Ze vormen de brug tussen jouw website en potentiële bezoekers. Hier is waarom ze zo belangrijk zijn:

Relevantie:
De juiste zoektermen gebruiken zorgt ervoor dat je website verschijnt in zoekresultaten die relevant zijn voor jouw bedrijf.

Zichtbaarheid:
Door strategisch gekozen keywords te gebruiken, kun je hoger in de zoekresultaten verschijnen, wat leidt tot meer zichtbaarheid.

Doelgerichtheid:
Keywords helpen je om specifieke doelgroepen aan te trekken die op zoek zijn naar precies wat jij te bieden hebt.

Hoe gebruik je keywords effectief?

Keywordonderzoek:
Begin met grondig keywordonderzoek om te begrijpen welke termen je doelgroep gebruikt. Gebruik tools zoals Google Keyword Planner om ideeën op te doen.

Contentoptimalisatie:
Integreer je gekozen keywords strategisch in je websitecontent, waaronder titels, koppen, en de tekst zelf.

Natuurlijkheid:
Zorg ervoor dat je keywords op een natuurlijke en leesbare manier in je teksten passen, zonder overmatig gebruik.

Monitoring:
oud je keywordprestaties in de gaten en pas je strategie aan op basis van de resultaten. Blijf relevant en up-to-date.

Het belang van evolutie:
De wereld van keywords en organic search is voortdurend in beweging. Wat vandaag werkt, kan morgen veranderen.

Het is essentieel om flexibel te blijven en je strategie voortdurend aan te passen aan nieuwe trends en zoekgedrag.

Mogelijkheden om organic search te vergroten:

Hieronder een aantal belangrijke organic search verbeterpunten:

 • Maak of laat een zoekwoorden onderzoek uitvoeren om de beste zoekwoorden voor jullie website te definieren. Dit is essentieel bij organic search.
 • Vertaal de uitkomsten van de zoekwoord analyse naar landingspagina’s. Dit zijn pagina’s die gaan over de gevonden zoek woorden
 • Zorg vervolgens dat er steeds nieuwe backlinks (linkbuilding) bij komen die de populariteit van je website en landingspagina’s doet stijgen
 • Zorg ervoor dat je website goed is geoptimaliseerd voor zoekmachines, inclusief titels, beschrijvingen, afbeeldingen, interne links en meer.
 • Maak regelmatig kwalitatieve content die relevant is voor je doelgroep en zoekwoordonderzoek. Dit kan inhoud zijn zoals blogberichten, whitepapers, infographics en video's.
 • Zorg ervoor dat je website technisch goed is geconfigureerd (technische SEO) voor zoekmachines, inclusief het gebruik van een sitemap, robots.txt-bestand, canonical tags en schema markup.
 • Optimaliseer je afbeeldingen voor zoekmachines, inclusief beschrijvende bestandsnamen, alt-tags en vermindering van de bestandsgrootte voor snellere laadtijden.
 • Zorg ervoor dat je website is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten, aangezien veel mensen tegenwoordig op hun smartphone zoeken (mobile friendly)
 • Gebruik long-tail zoekwoorden om minder competitieve zoekopdrachten aan te trekken en je kansen op rangschikking te vergroten.
 • Monitor je prestaties en analyseer je gegevens om te zien waar je kunt verbeteren en optimaliseren om nog betere resultaten te behalen.

gerelateerd artikelen 

De net omschreven mogelijkheden om organisch zoeken te vergroten zijn opgesteld in een notendop. Hieronder vind je uitgebreidere artikelen die hierop ingaan: 

hulp nodig? 

Marco BoumanHallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier MKB-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien of bekijk alvast mijn online groei traject:

online groei traject

Veel gestelde vragen

Waarom is organic search belangrijk?
Organic search is belangrijk omdat het een essentieel onderdeel is van de online zichtbaarheid van een bedrijf. Het is een kosteneffectieve manier om verkeer naar een website te leiden en kan leiden tot meer verkoop en conversies.
Hoe verbeter je organic search?
Je kunt organic search verbeteren door het optimaliseren van je website, het gebruik van zoekwoorden, het creëren van hoogwaardige content, linkbuilding, technische SEO, mobiele optimalisatie, en het promoten van je inhoud op sociale media.
Wat zijn de voordelen van organic search ten opzichte van betaalde zoekresultaten?
Organic search heeft verschillende voordelen ten opzichte van betaalde zoekresultaten. Het is kosteneffectiever op de lange termijn, kan leiden tot meer verkeer en conversies, en wordt vaak als meer geloofwaardig en betrouwbaar beschouwd dan advertenties.

Wil je ook de online resultaten van je zakelijke website / webhop laten groeien? of heb je hier een vraag over? Neem dan contact met mij op via onderstaand formulier :-)

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij mkb-bedrijven (vanaf 5 tot 50 fte).

 

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
Online marketing
WIKI
Meld
je nu aan

MIJN MKB KLANTEN

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

 

 

   
   
   

 

MARCOBOUMAN.COM

Marco Bouman
Conversie Optimalisatie specialist voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  GROENEKAN (UTRECHT)

Contactformulier

T: 030-2272323
   

marketing wiki
 

ONLINE GROEIEN:

Ook betere online resultaten?
-Meer leads
-Meer aanvragen
-Meer orders
-Meer offertes
-Hogere conversies

Bekijk het online groeitraject
Tarief € 1.450,- 
Lees meer

gratis groeiscan
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman