• Persoonlijk & betrokken
  • Creatieve B2C aanpak
  • 20 jaar online marketing ervaring
  • Meer aanvragen, klanten, boekingen en orders
030 227 23 23

Wat is Organic Search? En Hoe Verhoog Je Dit? - 2024

Auteur: Marco Bouman - laatste bewerking: 17 april 2024


Organic Search

Er bestaan talloze verkeersbronnen naar je website toe.

De meeste MKB-bedrijven zijn gewend te adverteren via Google Ads, doen meestal aan Social media, krijgen bezoek door verwijzende websites en krijgen bezoekers via organic search ('gratis' bezoekers via zoekmachines).

Organic search is een begrip dat wordt gebruikt in Goolgle Analytics.

Organic search is wat anders dan 'direct search' (dit zijn mensen die direct de url van je site intoetsen).

De meeste MKB-bedrijven hebben de mogelijkheden van organische zoekresultaten nog lang niet allemaal geoptimaliseerd. 

En dat is best jammer want organic search blijkt meestal de meest kwalitatieve verkeersbron te zijn naar je website toe!

De bezoekers via deze organische verkeersbron blijven meestal langer (gemiddelde sessieduur) en bounchen minider (klikken vaker door).

Uit de ruim 300 Google Analytics accounts die ik beheer zie ik bij de organische zoekresultaten vaak het hoogste conversiepercentage. (net als bij direct search).

Wat is organic search en hoe kun je dit verhogen? Hierover gaat dit artikel!

In dit artikel gebruik ik het woord ‘website’ voor zowel webshops als websites.

Inhoudsopgave

Ben je op zoek naar een praktische aanpak?
Bekijk dan mijn SEO optimalisatie traject

Wat is organic search? 

"Organic search is een Engelse online marketing term die staat voor organisch verkeer en wordt gehanteerd in Google Analytics. Het verwijst naar de niet-betaalde zoekresultaten die worden weergegeven op een zoekmachine, zoals Google, wanneer iemand een zoekopdracht invoert."

Deze resultaten worden gegenereerd op basis van de relevantie en de kwaliteit van de pagina's op een website, in tegenstelling tot betaalde zoekresultaten die worden gegenereerd door middel van online advertenties.

'Organic search' is dus zoeken in zoekmachines en klikken op niet betaalde (Google Ads) posities.

'Direct search' daarentegen zijn de bezoekers die direct de url intoetsen (klanten / bekenden).

'Paid search' zijn bezoekers die op je website komen door het klikken op een online advertentie.

Waar komt het begrip 'organic search' vandaan?

Het begrip "organic search" komt voort uit de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en heeft betrekking op het natuurlijke, niet-betaalde zoekverkeer dat afkomstig is van zoekmachines.

Het woord "organic" verwijst naar iets dat van nature voorkomt, zonder dat er betaalde advertenties of andere vormen van promotie bij betrokken zijn.

In de context van zoekmachines, zoals Google, verwijst "organic search" naar de zoekresultaten die worden weergegeven op basis van relevantie voor de zoekopdracht van de gebruiker.

Hoe komen zoekmachines tot zoekresultaten?

Zoekmachines gebruiken een algoritme om de zoekresultaten te bepalen die het meest relevant zijn voor de zoekopdracht.

Het algoritme van zoekmachines is complex en er zijn veel factoren die de rangorde van zoekresultaten bepalen. En dit algoritme is continue in ontwikkeling en verandert daardoor steeds!

Enkele belangrijke factoren zijn:

+ Relevantie van de inhoud:
De zoekmachine bekijkt de inhoud van de webpagina's en bepaalt of deze relevant zijn voor de zoekopdracht.

+ Kwaliteit van de inhoud:
Sinds 2023 laat Google 'helpful content' beter ranken. Het idee is dat Google en andere zoekmachines de beste kwalitatieve zoekresultaten bovenin tonen. Originele content die echt de vragen van de zoeker beantwoord en geschreven is door een mens (niet door ChatGTP) en voor de gebruiker.

+ Autoriteit van de website:
Autoriteit gaat over de reputatie van een website. Is jouw website een autoriteit voor anderen over een specifiek onderwerp, dan heeft jouw website autoriteit. Dit gaat verder dan de domain autoriteit, wat verwijst naar de kwaliteit en kwantiteit van links die naar de website verwijzen. 

Autoriteit zit bijvoorbeeld in: hanteren van certificaten, een kennisbank op je website het laten zien van een portfolio.. dit soort zaken maken jouw website autoritair.

+ Gebruikerservaring:
Zoekmachines beoordelen ook de user experience op een website, zoals de laadtijd van de pagina, mobielvriendelijkheid en de bruikbaarheid.

+ Lokale relevantie:
Ook belangrijk: als de zoekopdracht betrekking heeft op lokale resultaten, zoals bijvoorbeeld bij het zoeken naar een restaurant of winkel in de buurt, dan kan de locatie van de gebruiker ook een rol spelen bij de zoekresultaten.

+ de basis (core) op orde
Je krijgt van Google geen pluspunten als je website in techniek en functie soeper werkt, maar wanneer dit niet het geval is zal groeien in organisch verkeer heel lastig worden.

Daarnaast zijn er verschillende Google-updates die van invloed zijn op de manier waarop zoekmachines zoekresultaten tonen. Enkele belangrijke updates zijn:

  • Spam: Opschonen van de zoekresultaten door spam te weren.
  • Helpful content: streven om de zoekresultaten relevant en origineel te houden. Behulpzame content wordt beter beloond
  • Panda: Deze update richtte zich op het bestrijden van websites met lage kwaliteit en herhaalde inhoud.
  • Penguin: Deze update richtte zich op het bestrijden van websites met onnatuurlijke en spammy backlinks.
  • Hummingbird: Deze update was gericht op het begrijpen van de betekenis van zoekopdrachten en het tonen van relevante resultaten.
  • Mobilegeddon: Deze update was gericht op het bevorderen van mobielvriendelijke websites in mobiele zoekresultaten.
  • RankBrain: Deze update was gericht op het gebruik van machine learning om betere zoekresultaten te leveren.

Kortom, zoekmachines tonen zoekresultaten op basis van een complex algoritme dat verschillende factoren beoordeelt om te bepalen welke resultaten het meest relevant zijn voor de zoekopdracht.

Google-updates hebben het algoritme door de jaren heen aangepast om de kwaliteit van zoekresultaten te verbeteren.

organic search betekenis

de rol van zoekwoorden in organische zoekresultaten

Keywords, of zoektermen, zijn de woorden en zinnen die mensen typen in zoekmachines zoals Google om informatie te vinden.

Ze vormen de brug tussen jouw website en potentiële bezoekers. Maar op dit vlak zijn er wel veranderingen gaande.

Waar zoekwoorden altijd de basis waren, wordt nu meer gekeken naar de zoekintentie. En waar content altijd om zoekwoorden heent werdt gebouwd (met zoekwoorddichtheid) komt nu veel meer de kwaliteit aan bod. Van SEO content naar echt waardevolle / helpful content.

Waarom nog steeds werken met zoekwoorden?

+ Relevantie:
De juiste zoektermen gebruiken zorgt ervoor dat je website verschijnt in zoekresultaten die relevant zijn voor jouw bedrijf.

+ Zichtbaarheid:
Door strategisch gekozen keywords te gebruiken, kun je hoger in de zoekresultaten verschijnen, wat leidt tot meer zichtbaarheid.

+ Doelgerichtheid:
Keywords helpen je om specifieke doelgroepen aan te trekken die op zoek zijn naar precies wat jij te bieden hebt.

Hoe gebruik je keywords effectief?

Zoekintentie
Start met het begrijpen van de zoekintentie die jouw doelgroep online heeft. De zoekintentie kun je zien als de vraag achter de vraag. Waar is jouw bezoeker nu echt naar op zoek?

Keywordonderzoek:
Start dan met grondig keywordonderzoek om te begrijpen welke termen je doelgroep gebruikt. Gebruik tools zoals Google Keyword Planner om ideeën op te doen.

Contentoptimalisatie:
Integreer je gekozen keywords strategisch in je websitecontent, waaronder titels, koppen, en de tekst zelf, maar overdrijf niet. Google heeft ook zonder grote hoeveelheden zoekwoorden in de gaten waar een pagina over gaat!

Natuurlijkheid:
Zorg ervoor dat je keywords op een natuurlijke en leesbare manier in je teksten passen, zonder overmatig gebruik.

Monitoring:
Houd je keywordprestaties in de gaten en pas je strategie aan op basis van de resultaten. Blijf relevant en up-to-date.

Het belang van evolutie:
De wereld van trefwoorden en organic search is voortdurend in beweging. Wat vandaag werkt, kan morgen veranderen.

Het is essentieel om flexibel te blijven en je strategie voortdurend aan te passen aan nieuwe trends en zoekgedrag.

Organic searcg

Mogelijkheden om organic search te vergroten:

Hieronder een aantal belangrijke organic search verbeterpunten:

  • Maak of laat een zoekwoorden onderzoek uitvoeren om de beste zoekwoorden voor jullie website te definieren. Dit is essentieel bij organic search. In een zoekwoord onderzoek wordt gekeken naar de concurentie, haalbaarheid, zoekvolume en klik met jouw bedrijf.
  • Vertaal de uitkomsten van de zoekwoord analyse naar landingspagina’s. Dit zijn pagina’s die gaan over de gevonden zoek woorden
  • Zorg vervolgens dat er steeds kwalitatieve en relevantie nieuwe backlinks (linkbuilding) bij komen die de populariteit van je website en landingspagina’s doet stijgen
  • Zorg ervoor dat je website goed is geoptimaliseerd voor zoekmachines, inclusief titels, beschrijvingen, afbeeldingen, interne links en meer.
  • Maak regelmatig kwalitatieve content die relevant en behulpzaam is voor je doelgroep en zoekwoordonderzoek. Dit kan inhoud zijn zoals blogberichten, whitepapers, infographics en video's.
  • Maak je content helpful. Zorg dat je ingaat op de thema's die voor jouw bezoekers belangrijk zijn en geef heel duidelijk antwoord op hun vragen. Belangrijk hierbij is dat je content uniek is en je bezoeker bij het handje neemt.
  • Zorg ervoor dat je website technisch goed is geconfigureerd (technische SEO) voor zoekmachines, inclusief het gebruik van een sitemap, robots.txt-bestand, canonical tags en schema markup.
  • Optimaliseer je afbeeldingen voor zoekmachines, inclusief beschrijvende bestandsnamen, alt-tags en vermindering van de bestandsgrootte voor snellere laadtijden.
  • Zorg ervoor dat je website is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten, aangezien veel mensen tegenwoordig op hun smartphone zoeken (mobile friendly)
  • Gebruik long-tail zoekwoorden om minder competitieve zoekopdrachten aan te trekken en je kansen op rangschikking te vergroten.
  • Zorg voor een betrouwbare website. Bezoekers die zien of voelen dat iets niet klopt, haken af. En dit signaal zien zoekmachines ook. 
  • Monitor je prestaties en analyseer je gegevens om te zien waar je kunt verbeteren en optimaliseren om nog betere resultaten te behalen.

Lees ook mijn artikel: Hoog in Google komen in 2024

gerelateerd artikelen 

De net omschreven mogelijkheden om organisch zoeken te vergroten zijn opgesteld in een notendop. Hieronder vind je uitgebreidere artikelen die hierop ingaan: 

organic search

marco bouman

Marco Bouman

Hallo, ik ben Marco. Als online groei consultant transformeer ik MKB-webshops/sites tot online marketingmagneet, met als resultaat: meer bezoekers, meer aanvragen, hogere conversies en meer orders!

De afgelopen 20 jaar heb ik hiermee meer dan 400 bedrijven geholpen, en ik blijf me verbazen dat er nog zoveel MKB-websites geen acceptabel conversiepercentage weten te behalen!

Ik wil meer bezoekers!

Veel gestelde vragen

Waarom is organic search belangrijk?
Organic search is belangrijk omdat het een essentieel onderdeel is van de online zichtbaarheid van een bedrijf. Het is een kosteneffectieve manier om verkeer naar een website te leiden en kan leiden tot meer verkoop en conversies.
Hoe verbeter je organic search?
Je kunt organic search verbeteren door het optimaliseren van je website, het gebruik van zoekwoorden, het creëren van hoogwaardige content, linkbuilding, technische SEO, mobiele optimalisatie, en het promoten van je inhoud op sociale media.
Wat zijn de voordelen van organic search ten opzichte van betaalde zoekresultaten?
Organic search heeft verschillende voordelen ten opzichte van betaalde zoekresultaten. Het is kosteneffectiever op de lange termijn, kan leiden tot meer verkeer en conversies, en wordt vaak als meer geloofwaardig en betrouwbaar beschouwd dan advertenties.
WAAR IK HET VOOR DOE


"we zijn trots op het resultaat"
"een aanrader"
"inspirerend, verdiepend en bovenal concreet"
"deze aanpak werkt!"
"bedankt voor je topbijdrage"
"het is ontzettend leuk om met Marco te werken"
"Marco en je team bedankt!"

Lees alle reviews


 

Wat kan ik voor je betekenen?

Wil je ook online groeien? of heb je een vraag over online groeien?
Ben je benieuwd of iets anders of beter kan? 
Vul onderstaande gegevens in en ik reageer snel, vaak binnen 1 werkdag :-)

Je kunt me ook bellen: 030-2272323 of mailen: marco [at] marcobouman.com

Conversie Optimalisatie
Scan € 125,-
Conversie Optimalisatie
Traject: € 1.450,-
SEO optimalisatie
Traject: € 1.250,-
Helpful Content
Schrijven € 650,-

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

WAT IK BIED:

  • Vrijblijvende grondige kennismaking
  • Strategisch inzicht & praktische uitvoering
  • Een aanspreekpunt
  • Face to face afstemming
  • Complete verdieping in jouw klanten
  • Transformatie naar online marketingmagneet
  • Streven naar langdurige samenwerking
  • Geen kosten voor bureau of overhead
  • Beschikbaar voor MKB (5-50)
  • 16 jaar ervaring als online groeiconsultant
Copyright © 2024 - Marco Bouman