Heb je behoefte aan meer uitleg over online marketing begrippen? raapleeg dan onze online marketing wiki.
- Persoonlijk & betrokken
- Op maat en creatieve aanpak
- 20 jaar online marketing ervaring
- Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
Hallo, het is fijn dat je hier bent! Ik wens je veel leesplezier met het volgende artikel.
Mijn naam is Marco Bouman, ik ben auteur van dit artikel, laatste bewerking: 1 september 2023
Als online groei consultant help ik MKB-bedrijven met online groeien sinds 2007.
Heb je een vraag? of wil je ook online groeien? laat het me weten.
Veel MKB bedrijven zijn al druk bezig met online marketing...
Een mooie website, adverteren via Google Ads, aandacht krijgen via Social media en soms ook al met SEO (search engine optimalisation).
Zo is er soms al aandacht besteed aan de SEO content (zoek woorden onderzoek en landingspagina’s) en hopelijk ook aan de metatags.
Want deze meta omschrijving en title tag hebben een grote invloed op de click Through rate (CTR).
En hoe hoger deze rate is, des te meer bezoekers komen er op je website / webshop.
Hierover, over de CTR gaat deze pagina.
De betekenis van click-through rate: Bij de CTR wordt het aantal keer dat een zoekresultaat gezien wordt gedeeld op het aantal keer dat er op dit zoekresultaat wordt geklikt.
Dit is een manier om te bepalen of een internet marketing campagne / metatag succesvol is.
Hoewel een hogere CTR wordt gezien als een betere resultaat, is het niet zomaar te bepalen wat deze ratio moet zijn.
De click through rate (CTR) is de verhouding tussen het aantal keren dat een advertentie, link of ander type content wordt aangeklikt door gebruikers, ten opzichte van het totale aantal keren dat de content is vertoond aan gebruikers.
Het wordt vaak gebruikt als een maatstaf voor de effectiviteit van online advertenties en de aantrekkelijkheid van content voor het publiek.
CTR wordt meestal uitgedrukt als een percentage en kan worden berekend door het aantal klikken op de content te delen door het aantal keren dat de content is vertoond, vermenigvuldigd met 100%.
De click-through rate (CTR) is een belangrijke metriek om de prestaties van je zoekmachineoptimalisatie (SEO) inspanningen te meten.
Om de CTR te berekenen, deel je het aantal klikken op je organische zoekresultaten door het aantal vertoningen en vermenigvuldig je dat met 100.
Bijvoorbeeld, als je website 1000 keer wordt vertoond in de zoekresultaten en er zijn 50 klikken, dan is je CTR 5%.
Een hogere CTR geeft aan dat je paginatitels en metabeschrijvingen aantrekkelijk zijn voor gebruikers.
Het optimaliseren van je page titels, metabeschrijvingen en het bieden van waardevolle content kan je CTR verhogen en meer organisch verkeer genereren.
Als MKB-bedrijf dat streeft naar het vergroten van organisch websiteverkeer, is het begrijpen en verbeteren van Click-Through Rate (CTR) van cruciaal belang.
CTR is een belangrijke metric die aangeeft hoe vaak mensen daadwerkelijk op de link naar je website klikken nadat ze deze in de zoekresultaten hebben gezien.
Hier zijn enkele redenen waarom CTR zo belangrijk is:
Search engines, zoals Google, hechten veel waarde aan CTR als indicator van de relevantie en kwaliteit van je inhoud.
Wanneer je CTR hoog is, geeft dit aan dat jouw content relevant en aantrekkelijk is voor gebruikers.
Als gevolg hiervan zal de zoekmachine je website als waardevoller beschouwen en deze hoger in de zoekresultaten plaatsen.
Dit betekent dat een hogere CTR direct kan bijdragen aan meer zichtbaarheid en een toename van organisch verkeer.
Een hoge CTR is vaak het resultaat van goed geoptimaliseerde meta-titels en meta beschrijvingen.
Door aantrekkelijke en duidelijke titels te schrijven die de intentie van de gebruiker weerspiegelen, worden mensen eerder aangemoedigd om op jouw link te klikken.
Het is dus essentieel om deze elementen te verbeteren en ervoor te zorgen dat ze overeenkomen met de inhoud van de pagina.
Als jouw CTR stijgt, betekent dit dat een groter percentage van de mensen die jouw website in de zoekresultaten zien, er daadwerkelijk op klikt.
Dit resulteert in een toename van het organische verkeer naar je website. In plaats van te vertrouwen op betaalde advertenties om bezoekers te trekken, helpt een hoge CTR je om meer gratis, organisch verkeer te genereren.
Bij het vergelijken van websites die concurreren om dezelfde zoekwoorden, kijkt Google ook naar de CTR.
Als jouw website een hogere CTR heeft dan je concurrenten, kan dit een positief signaal zijn voor de zoekmachine en jouw positie versterken.
Het kan zelfs leiden tot een hogere rangschikking dan vergelijkbare websites met een lagere CTR.
Het analyseren van CTR-gegevens geeft waardevolle inzichten in het gedrag van gebruikers.
Als je merkt dat een bepaalde pagina een lage CTR heeft, kan dit erop wijzen dat de inhoud niet overeenkomt met de verwachtingen van de gebruikers of dat de meta-informatie niet effectief is.
Door deze gegevens te gebruiken, kun je jouw content en marketingaanpak verbeteren om beter aan te sluiten bij de behoeften van je doelgroep.
Kortom, het optimaliseren van je CTR is van groot belang voor MKB-bedrijven die meer organische bezoekers willen ontvangen.
Het heeft een directe invloed op je zoekrangschikking, vergroot je online zichtbaarheid, en biedt waardevolle inzichten in het gedrag van je doelgroep.
Zorg ervoor dat je aandacht besteedt aan het schrijven van pakkende meta-titels en beschrijvingen, en dat de inhoud van je pagina's aansluit bij de verwachtingen van je gebruikers.
Door deze aspecten te verbeteren, kun je je online aanwezigheid versterken en een groter publiek bereiken.
Bij SEO is er geen algemeen geldende doorklik percentage die als "goed" kan worden beschouwd.
Dit komt doordat de click through rate van organische zoekresultaten sterk afhankelijk is van de positie van de website in de zoekresultaten, de relevantie van de titel en meta description voor de zoekopdracht van de gebruiker en de concurrentie op de betreffende zoekterm(en).
Over het algemeen wordt aangenomen dat de click through rate van de eerste positie in de zoekresultaten het hoogst is, waarbij dit percentage afneemt naarmate de positie van de website daalt.
Een click through rate van 10% voor de eerste positie in de zoekresultaten wordt daarbij als goed beschouwd.
Het is echter belangrijk om te onthouden dat de click through rate van organische zoekresultaten sterk kan variëren, afhankelijk van de specifieke zoekterm(en) en de intentie van de gebruiker.
Clickthrough rate (CTR) is ontstaan met de opkomst van online advertenties en het gebruik van banners op websites.
De eerste banneradvertentie verscheen in 1994 op het Wired Magazine.
Sindsdien zijn online advertenties enorm gegroeid, en CTR werd een belangrijke maatstaf voor de effectiviteit van deze advertenties.
De CTR-metriek is ontwikkeld als een manier om adverteerders te laten weten hoe vaak hun advertenties werden bekeken en hoe vaak erop werd geklikt.
De eerste vorm van CTR-meting was eenvoudig: adverteerders telden handmatig het aantal klikken op hun advertenties en deelden dit door het aantal vertoningen van de advertentie om zo de CTR te berekenen.
Dit was echter een tijdrovend proces en niet erg nauwkeurig.
De hoogte van de CTR wordt grotendeels bepaald door de inhoud van je metatags.
Dit zijn de elementen die bezoekers in zoekresultaten van zoekmachines te zien krijgen.
Wat kun je nu doen om de click through ratio te verhogen? en hoe kun je de click through rate berekenen.
Klaar om je CTR te verhogen?
Hallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien of bekijk alvast mijn online groei traject:
Heb je behoefte aan meer uitleg over online marketing begrippen? raapleeg dan onze online marketing wiki.