• Persoonlijk & betrokken
  • Creatieve B2C aanpak
  • 20 jaar online marketing ervaring
  • Meer aanvragen, klanten, boekingen en orders
030 227 23 23

Wat Is Een Backlink? En Hoe Meet Je De Kwaliteit?

Auteur: Marco Bouman - laatste bewerking: 8 april 2024


backlinks

Als je met je MKB-website beter gevonden wil worden, is het handig om ook energie te steken in het verkrijgen van kwalitatieve backlinks.

Het verkrijgen van backlinks is een belangrijk onderdeel in SEO (Search Engine Opimizing).

Hoe meer waardevolle en relevante linkjes er naar jouw domein verwijzen hoe populairder je website wordt. Maar kijk uit, zijn de backlinks van lage kwaliteit, dan kan dit tot gevolg hebben dat je website daalt in trefwoordposities.

Als er op je website dan ook goede SEO copywriting (helpful content met relevante zoek woorden staan) zullen deze pagina’s / trefwoorden steeds hoger in de zoekmachines naar boven komen.

Meer organisch bezoek en bovenaan in Google? Dan is het handig om je te verdiepen in backlinks.

Daarover gaat deze pagina.

Op deze pagina gebruik ik het woord ‘website’ voor zowel webshops als websites.

Inhoudsopgave

Wat is backlink?

"Een backlink, ook wel inkomende link genoemd, is een link die vanaf een andere website naar jouw website verwijst. Het is als het ware een soort aanbeveling van een andere website naar de jouwe (als deze link ook kwalitatief is)."

Het hebben van kwalitatieve backlinks is belangrijk voor zoekmachine optimalisatie (SEO) omdat zoekmachines de hoeveelheid en kwaliteit van de inkomende links als een indicatie zien van de populariteit en relevantie van jouw website.

Een backlink kan bijvoorbeeld geplaatst worden in een blogpost, artikel of op een webpagina van een andere website.

Het is belangrijk dat de backlinks afkomstig zijn van relevante en betrouwbare websites die autoriteit hebben binnen jouw vakgebied!

Wat zijn kwalitatieve backlinks?

Een backlink is pas van hoge kwaliteit wanneer deze afkomstig is van een relevante website met autoriteit binnen jouw vakgebied.

Een kwalitatieve backlink is dus niet zomaar een willekeurige link, maar een link van een website die waarde toevoegt aan jouw site en gezien wordt als een betrouwbare bron door zowel zoekmachines als bezoekers.

Een kwalitatieve backlink komt voort uit een website met een sterke online reputatie en waardevolle inhoud. De anchortekst van de link is bovendien relevant en past bij de context van de verwijzing.

Dergelijke backlinks kunnen bijdragen aan een hogere positie in zoekresultaten en versterken de online autoriteit en zichtbaarheid van jouw site.

Het draait dus om waarde, authenticiteit en kwaliteit!!

In het SEO-landschap zijn veel mogelijkheden om links te verkrijgen. Helaas zorgen veel van deze methoden voor links van lage kwaliteit.

Ik kom regelmatig backlinks tegen die meer kwaad zetten dan goed doen...

Hier zijn enkele voorbeelden van lage kwaliteit backlinks:

Een link op een website die niet relevant is voor jouw bedrijf, bijvoorbeeld: een link op een reisblog terwijl je auto-onderdelen verkoopt.

  • Een link op een pagina van een website met meer dan 20 uitgaande links (vaak zijn er honderden links aanwezig).
  • Een link op een externe pagina waar alleen jouw link staat zonder toelichting of praktische inhoud.
  • Een link in een externe blog met inhoud van lage kwaliteit (vaak gegenereerd door AI-tools).
  • Een link op een startpagina-achtige website waar je tussen honderden andere links staat.
  • Een link op een website die specifiek is gemaakt voor linkbuilding, wat betekent dat er vrijwel geen 'echte' bezoekers komen. Het organische verkeer kun je zelf eenvoudig controleren met de gratis tool van Ahrefs.

Dit zijn enkele kenmerken van lage kwaliteit links. Hoe meer van dit soort links je hebt, hoe moeilijker het wordt om hoog in de zoekresultaten te ranken.

wat is een backlink?

Waarom zijn backlinks belangrijk voor de SEO van je website?

Backlinks zijn belangrijk voor de SEO van je website om verschillende redenen:

1. Ze tonen de autoriteit van je website:
Wanneer andere websites naar jouw website linken, geeft dit aan dat jouw website als waardevol wordt beschouwd (mits het kwalitatieve backlinks zijn).

Dit kan bijdragen aan een hogere autoriteit van jouw website in de ogen van zoekmachines zoals Google.

2. Ze verhogen de kans op een hogere ranking in zoekmachines:
Backlinks kunnen bijdragen aan een hogere ranking van jouw website in zoekmachines. Maar dan is het wel belangrijk om te zorgen dat je backlinks ontvangt van kwalitatieve en relevante domeinen.

Dit komt doordat zoekmachines backlinks beschouwen als een teken van waardevolle en relevante inhoud op jouw website.

3. Ze genereren verkeer naar jouw website:
Wanneer andere websites naar jouw website linken, kan dit leiden tot meer verkeer naar jouw website.

Dit komt doordat mensen die op de link klikken op de andere website geïnteresseerd zijn in de inhoud van jouw website.

Hoe kun je backlinks genereren?

Het vergaren van backlinks voor jouw website is niet altijd even eenvoudig, maar er zijn verschillende effectieve manieren om dit te doen:

  • Maak waardevolle inhoud: Creëer inhoud die waardevol en relevant is voor je potentiële klanten of bezoekers. Dit vergroot de kans dat andere websites naar jouw site linken.
  • Werk samen met andere bedrijven: Door samen te werken met andere bedrijven in jouw branche, kun je mogelijk backlinks naar jouw website verkrijgen.
  • Gastbloggen: Schrijf gastartikelen voor andere websites en neem een link naar jouw website op in het artikel. Houd er rekening mee dat dit tijdrovend kan zijn, maar het levert waardevolle backlinks op.
  • Social media: Promoot je website actief op social media en vraag anderen om naar je site te linken.
  • Gebruik online directories: Voeg je website toe aan online directories zoals Google My Business, Yelp, en andere relevante directories in jouw niche. Kies kwalitatieve gidsen, want niet alle directories voegen waarde toe.
  • Interne linking: Maak gebruik van interne links binnen je eigen website naar relevante pagina's om de gebruikerservaring te verbeteren en de website-structuur te optimaliseren.
  • Commentaar op blogs: Plaats zinvolle reacties op blogs met een relevante link naar jouw website. Deze links zijn niet alleen waardevol voor de backlink, maar dragen ook bij aan je autoriteit en online branding.
  • Persberichten: Verspreid persberichten en vraag om een link naar jouw website in ruil voor de verstrekte informatie. Doe dit echter alleen als je daadwerkelijk iets waardevols te melden hebt.

Ben je op zoek naar meer informatie over het verkrijgen van backlinks? Lees dan mijn artikel met 15 linkbuilding tips.

linkbuilding pakket

Tools voor het analyseren van je backlinkprofiel

De eerste essentiële stap bij het verkrijgen van backlinks is het grondig analyseren van je backlinkprofiel, een stap die vaak over het hoofd wordt gezien.

Wanneer dan bijvoorbeeld blijkt dat je veel lage kwaliteit backlinks hebt zal het effect van linkbuilding minimaal zijn.

Bovendien is het handig om inzicht te krijgen in de structuur van je backlinkprofiel, zoals de verhouding tussen home- en dieplinks, en veelgebruikte anchorteksten.

Hier twee krachtige tools:

1. Ahrefs:

Ahrefs biedt een diepgaand inzicht in backlinkprofielen. Deze tool verschaft gedetailleerde informatie over de bronnen van je backlinks, inclusief domein autoriteit (DA) en het gebruik van ankerteksten.

Ahrefs maakt het gemakkelijk om concurrenten te vergelijken en potentiële kansen te identificeren. De tool is intuïtief en voorziet in uitgebreide rapporten voor een grondige analyse.

Wil je meer weten, begin dan met de gratis versie.

2. Google Search Console:

Google Search Console is een gratis tool die specifieke details levert over hoe Google jouw website ziet. De kans is groot dat deze tool al geactiveerd is voor jouw website.

Het biedt inzicht in de prestaties van je backlinks, waaronder het aantal links, de bronnen en de verschillende typen links. Hoewel het minder uitgebreid is dan Ahrefs, vormt het een waardevolle aanvulling voor basisanalyses.

Zonder investering kun je dus je backlinkprofiel in kaart brengen!

Het effect van backlinks verwijderen

In dit artikel staat centraal het verkrijgen van backlinks om zo betere posities in Google te krijgen. Maar in sommige gevallen zorg juist het verwijderen van backlinks voor betere posities. Huh? hoe dan?

Ik heb een case hiervan, het betreft mijn eigen webiste:

  • Voordat ik marcobouman.com lanceerde, bezat ik een ander domein: online-marketingmachine.nl. Ik had dit oude domein bijna 10 jaar in mijn bezit.
  • Het was mijn initiële intentie om mijn oude backlinkprofiel te behouden, met waardevolle en krachtige backlinks, maar ook met veel verouderde links die tussen 2012 en 2019 tot stand waren gekomen.
  • Echter, in 2024 kwam ik tot de conclusie dat dit oude backlinkprofiel eerder belemmerend was geworden dan ondersteunend.
  • In juli 2024 begon ik met het verwijderen van bepaalde 301 doorverwijzingen, en tegen het einde van 2024 was de laatste grote schoonmaak een feit. Bekijk in de grafiek het effect van het 'verwijderen' van doorverwezen backlinks: een opmerkelijke groei in organisch verkeer.

Dit benadrukt dat zelfs het verwijderen van backlinks een positief effect kan hebben op je verkeersresultaten!

Linkbuilding zelf doen of uitbesteden?

Het vergaren van backlinks vormt een essentieel onderdeel van een sterke online aanwezigheid. De vraag die rijst, is of je deze taak zelf moet uitvoeren of moet overlaten aan een professional?

Hoewel linkbuilding een ogenschijnlijk basale vaardigheid lijkt, gaat er veel meer achter schuil dan op het eerste gezicht lijkt.

Dit zijn zo ongeveer de stappen die ik doorgaans volg bij linkbuilding:

  1. Eerst breng ik in kaart naar welke pagina's mijn opdrachtgever bij voorkeur backlinks wilt hebben.
  2. Vervolgens analyseer ik het huidige backlinkprofiel van mijn opdrachtgever. Hoe ziet dit eruit? is het nodig om linkjes te verwijderen? waar moet ik rekening mee houden?
  3. Daarna stel ik een shortlist op van kwalitatieve domeinen waar we graag een link van willen ontvangen.
  4. Om dit goed te doen, beoordeel ik domeinen op kwaliteit (DA / PA / TF / organisch verkeer / kwaliteit van de content, enz.).
  5. Backlinks van lage kwaliteit domeinen filter ik er meestal snel uit. Dit zijn de zogenaamde 'spook' domeinen. Het ziet er oke uit, maar er komt echt niemand. Deze domeinen zijn gemaakt voor linkbuilding en verliezen snel hun waarde.
  6. Daarna neem ik contact op met de geselecteerde websites (webmaster, eindredactie, eigenaar, enz.).
  7. Ik noteert alle contacten en houdt bij wie er reageert en wie niet, en dit herhaal je na verloop van tijd.
  8. Op plekken waar ik een positieve reactie krijgt, ga ik aan de slag met het creëren van waardevolle content.
  9. Na plaatsing controleer ik alles en registreer je deze link.
  10. Dit is een voortdurend proces.

Zelf linkbuilding aanpakken kan effectief zijn voor eenvoudige bronnen zoals bedrijvengidsen en sociale media. Echter, voor echt krachtige en kwalitatieve linkbuilding is vaak diepgaande expertise en een strategische aanpak vereist.

Na enkele dagen loop je vaak tegen de grenzen van beschikbare bronnen aan, en wordt het moeilijker om waardevolle links te verkrijgen, zo is mijn ervaring.

Ik beschik over geavanceerde tools, technieken en netwerken die verder gaan dan wat algemeen beschikbaar is.

Het uitbesteden van linkbuilding betekent dat je de ervaring en expertise van een specialist inzet, wat uiteindelijk vaak een beter rendement op investering kan opleveren.

Wat zijn backlinks?

gerelateerd artikelen

hulp nodig?

Marco Bouman

Hallo, ik ben Marco. Als online groei consultant transformeer ik MKB-webshops/sites tot online marketingmagneet, met als resultaat: meer bezoekers, meer aanvragen, hogere conversies en meer orders!

De afgelopen 20 jaar heb ik hiermee meer dan 400 bedrijven geholpen, en ik blijf me verbazen dat er nog zoveel MKB-websites geen acceptabel conversiepercentage weten te behalen!

Bekijk mijn linkbuild pakket

KLANTEN OVER MARCO BOUMAN


"het werkt echt"
"met enthousiasme komen tot een perfect eindresultaat"
"ieder die serieus online wil groeien moet toch eerst bij Marco langs!"
"eenmaal met Marco aan tafel waren wij meteen om"
"we zijn tevreden en raden Marco + team aan"
"gedreven en geïnspireerd om creatieve diensten te ontwikkelen"
"bevlogen, enthousiast en deskundig"

Lees alle reviews


 

Ja, ik ontvang graag een offerte voor het Linkbuilding Pakket

Na ontvangst van dit ingevulde formulier neem ik per omgaande contact met je op, dit is geheel vrijblijvend. 

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij MKB-bedrijven (3-50fte).

Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
KvK: 30218791

Vul onderstaande velden in en ik reageer snel, vaak binnen 1 werkdag :-)

Conversie Optimalisatie
Scan € 125,-
Conversie Optimalisatie
Traject: € 1.450,-
SEO optimalisatie
Traject: € 1.250,-
Helpful Content
Schrijven € 650,-

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

WAT IK BIED:

  • Vrijblijvende grondige kennismaking
  • Strategisch inzicht & praktische uitvoering
  • Een aanspreekpunt
  • Face to face afstemming
  • Complete verdieping in jouw klanten
  • Transformatie naar online marketingmagneet
  • Streven naar langdurige samenwerking
  • Geen kosten voor bureau of overhead
  • Beschikbaar voor MKB (5-50)
  • 16 jaar ervaring als online groeiconsultant
Copyright © 2024 - Marco Bouman