• Persoonlijk & betrokken
  • Creatieve B2C aanpak
  • 20 jaar online marketing ervaring
  • Meer aanvragen, klanten, boekingen en orders
030 227 23 23

Wat is een Meta Omschrijving? Een Optimale CTR - 2024

Auteur: Marco Bouman - laatste bewerking: 18 juni 2024

Ik heb deze pagina zorgvuldig samengesteld om je vragen te beantwoorden en je een fijne gebruikservaring te bieden. Vragen of feedback? Laat het me weten.


lengte meta description

De meeste MKB-bedrijven zijn zich steeds meer bewust van de mogelijkheden van online marketing.

Dan weet je wellicht ook dat het organische verkeer vaak het meest kwalitatieve verkeer is!

Deze bezoekers blijven vaak langer, klikken sneller door en converteren beter.

Dus tijd voor SEO optimalisatie en tijd voor het optimaliseren van de meta omschrijving.

Deze meta description is ook belangrijk voor conversie! Het overtuigen / prikkelen van bezoekers begint al hier!

Deze meta description wordt meestal in de zoekresultaten van zoekmachines weergegeven. 

Het optimaliseren van deze meta beschrijving zorgt vaak voor een hoger click through rate en uiteindelijk meer kwalitatieve bezoekers. Zeker de moeite waard om aan te pakken!

In dit artikel gebruik ik het woord ‘website’ voor zowel webshops als websites.

Inhoudsopgave


Ben je op zoek naar een praktische aanpak?

Check mijn integrale Hoger in Google traject


Wat is een meta omschrijving?

"Een meta-omschrijving is een korte samenvatting van maximaal 160 tekens die de inhoud van een webpagina beschrijft en kan verschijnen in zoekresultaten, waarmee gebruikers worden aangemoedigd om door te klikken."

Het is een HTML-element dat zich bevindt tussen de tags van de pagina's broncode.

Als je een website beheert, is het belangrijk om meta omschrijvingen te schrijven die een duidelijke en beknopte samenvatting geven van de inhoud van de pagina.

Het moet ook de belangrijkste zoektermen bevatten die relevant zijn voor de pagina en die zoekmachines helpen de inhoud van de pagina beter te begrijpen.

Een goede meta description moet aantrekkelijk en uitnodigend zijn voor de gebruiker en een call-to-action bevatten die de gebruiker aanspoort om door te klikken naar de pagina.

Waarom is een meta description belangrijk?

Een meta beschrijving is belangrijk omdat het de eerste kennismaking van een potentiële bezoeker is met jouw website in de zoekresultaten van Google.

Het is de korte beschrijving die wordt weergegeven onder de titel van de pagina in de zoekresultaten.

Een goed geschreven meta beschrijving kan ervoor zorgen dat een potentiële bezoeker klikt op jouw link in plaats van op die van een concurrent, hierdoor stijgt je click through rate van je pagina.

Een slecht geschreven of ontbrekende meta omschrijving kan daarentegen ervoor zorgen dat mensen juist niet op jouw zoekresultaat klikken.

Een goede meta description bevat belangrijke zoekwoorden, is relevant voor de inhoud van de pagina en zorgt ervoor dat de potentiële bezoeker begrijpt wat hij of zij kan verwachten op de pagina.

Het is daarom belangrijk om tijd te besteden aan het schrijven van goede en pakkende meta beschrijvingen, zodat jouw website beter vindbaar wordt in de zoekresultaten en meer verkeer kan genereren.

De lengte van een meta omschrijving

De maximale lengte van een meta description varieert enigszins tussen desktop en mobiel.

Op desktop wordt meestal maximaal 160 tekens aanbevolen, terwijl voor mobiel een maximum van ongeveer 130 tekens wordt aanbevolen.

Het is belangrijk om op beide apparaten binnen deze limieten te blijven om ervoor te zorgen dat de volledige omschrijving zichtbaar is in de zoekresultaten. Wanneer een omschrijving wordt afgebroken zie je puntjes ... 

Heeft de Meta omschrijving nog een belangrijke rol in SEO?

Dat is een kwestie van nuanceren. Vroeger werd deze beschrijving overladen met diverse zoektermen, waardoor het zijn invloed als ranking factor verloor.

Niet direct essentieel dus. Maar vergis je niet, het heeft nog steeds impact op je zoekmachine optimalisatie.

Sterker nog, SEO gaat niet enkel om online zichtbaarheid, maar ook om ervoor te zorgen dat bezoekers daadwerkelijk op jouw website-link klikken.

Het doel is hen te overtuigen dat jouw webpagina precies biedt wat ze zoeken. En hier komt de meta beschrijving om de hoek kijken, als waardevolle ondersteuning!

Met slechts een paar regels tekst kun je – bij correct gebruik – zoekers beter verleiden om op jouw link te klikken.


Heb je vragen of hulp nodig? marco [@] marcobouman.com / 030-2272323 / contactformulier


Neem contact met mij op

De invloed van de meta omschrijving voor conversie optimalisatie

De meta beschrijving heeft niet alleen een positieve impact op SEO, maar speelt ook een cruciale rol in Conversie Optimalisatie (CRO).

Door deze beschrijving strategisch te benutten, kun je bezoekers niet alleen naar je website lokken, maar ook verleiden tot actie.

Met een prikkelende en overtuigende omschrijving kun je de interesse van potentiële bezoekers direct wekken.

Gebruik krachtige woorden (power woorden) en een duidelijke call-to-action om hen te stimuleren door te klikken naar jouw website.

Bovendien, door de relevante zoektermen in je meta beschrijving te verwerken, bevestig je niet alleen aan zoekmachines dat je content waardevol is, maar ook aan je doelgroep dat ze op het juiste adres zijn voor wat ze zoeken.

Een andere belangrijke factor is om de unieke waarde van je aanbod te benadrukken.

Waarom moeten bezoekers voor jou kiezen? Communiceer duidelijk wat hen te wachten staat en waarom jouw website de oplossing biedt voor hun behoeften.

Kortom, onderschat de invloed van een doordachte meta beschrijving niet.

Het is een effectief hulpmiddel om niet alleen je SEO te versterken, maar ook om de conversie op je website te optimaliseren en bezoekers om te zetten in waardevolle klanten.

"Een slecht geschreven of ontbrekende meta omschrijving kan
 ervoor zorgen dat mensen juist niet op jouw zoekresultaat klikken."

15 tips voor de ultieme meta omschrijving

  • 1. Ondanks dat Google de zoekwoorden die in de meta beschrijving niet (meer) als rankingfactor meeneemt, is het wel handig om ze erin te vermelden. Zoekers in Google zien dan de zoekwoorden en zijn eerder geneigd te klikken.
  • 2. Het is raadzaam om ruim onder de maximale tekens te blijven. Korte meta omschrijvingen worden vaak beter gelezen / 'gescant'.
  • 3. Het is vaak voor het oog mooi om de meta omschrijving te structureren, met vinkjes of met andere tekens. Dit maakt hem beter leesbaar en hierdoor valt ie beter op.
  • 4. Het is raadzaam om in iedere meta beschrijving een USP te verwerken (Unique Selling Point)
  • 5. Zorg ervoor dat de meta beschrijving bestaat uit korte zinnetjes, zodat dit makkelijk gescand kan worden
  • 6. En het is zeer handig om in Google te kijken hoe andere sites hun meta omschrijving hebben opgesteld, hier kun je rekening mee houden en uniek zijn
  • 7. Zorg dat de meta omschrijving relevant is: zorg ervoor dat de meta omschrijving relevante informatie geeft over de inhoud van de pagina en de zoekopdracht van de gebruiker.
  • 8. Maak de meta omschrijving aantrekkelijk: de meta beschrijving moet pakkend en overtuigend zijn om de gebruiker te verleiden om op jouw link te klikken.
  • 9. Vermijd dubbele content zorg ervoor dat elke pagina op jouw website een unieke meta omschrijving heeft en voorkom dat er dezelfde omschrijvingen worden gebruikt voor verschillende pagina's.
  • 10. Plaats belangrijke zoekwoorden vooraan in de meta beschrijving, maar maak er geen slecht leesbare lijst van.
  • 11. Zorg ervoor dat de meta omschrijving de inhoud van de pagina eerlijk weergeeft en voorkom clickbait-tactieken om de gebruiker te misleiden.
  • 12. Gebruik een call-to-action in de meta beschrijving om de gebruiker te verleiden om op de link te klikken, bijvoorbeeld "Ontdek nu meer!".
  • 13. Probeer verschillende versies van de meta omschrijving uit om te zien welke het beste werkt voor jouw website en doelgroep.
  • 14. Controleer regelmatig of de meta beschrijving nog steeds relevant en up-to-date zijn en pas ze aan indien nodig.
  • 15. Spreek je doelgroep aan: Wanneer je in je meta omschrijving je doelgroep 1 op 1 aanspreekt, is er vaak sneller herkenning.

Je meta omschrijving wordt niet altijd overgenomen!

Je hebt je meta description tag zorgvuldig opgesteld, maar Google gebruikt hem niet altijd in de zoekresultaten. Hoe kan dat?

Het kan gebeuren dat de zoekmachine een alternatieve beschrijving weergeeft als de zoekopdracht woorden bevat die niet in jouw meta-omschrijving staan.

Google zoekt naar relevante termen in je tekst om ze in de resultaten te laten zien, zodat de weergave beter aansluit op wat de zoeker wil vinden.

meta description

Voorbeelden van meta omscrijvingen

Hieronder een paar voorbeelden van krachtige meta omschrijvingen en minder effectieve voorbeelden.

Voorbeeld 1: Luxe vakantiehuisje Ameland

Belvilla:
Voorbeeld meta omschrijving Belvilla.nl

EilandVerhuur:
Voorbeeld metaomschrijving Eiland verhuur

Welke vind je beter?

Ondanks dat de marketingcapaciteit van Belvilla waarschijnlijk hoger is dan die van EilandVerhuur, springt laatstgenoemde er veel meer uit! EilandVerhuur maakt goed gebruik van hoofdletters en blijft binnen de maximale lengte.

De metaomschrijving van EilandVerhuur is beter gestructureerd in losse elementen, wat het 'scannen' van hun meta description veel gemakkelijker maakt.

Bij Belvilla zie je dat de lange eerste zin al moeilijk snel te doorgronden is, en deze metaomschrijving is langer dan de 160 tekens, waardoor Google hem afbreekt. Dit ziet er rommelig uit.

Daarnaast slaagt EilandVerhuur erin om heldere USP's te vermelden, waardoor je direct al een beter idee krijgt van wat je op hun website mag verwachten.

De eindscore:
Belvilla: 4
ElandVerhuur: 9


Voorbeeld 2: Uitlaat kopen

EasyCarParts
voorbeeld meta omschrijving EasyCarParts

Mister-auto
Voorbeeld meta omschrijving Mister-auto.nl

Welke vind je beter?

Beide meta-omschrijvingen passen mooi binnen het maximale aantal karakters. Je ziet duidelijk bij de meta-omschrijving van Mister-auto dat deze echt slecht leesbaar is. Het is bijna gewoon een alineatekst zonder dat er moeite is gedaan om deze omschrijving leesbaar te maken.

De meta-omschrijving van EasyCarParts daarentegen is helder, goed leesbaar en ze hebben hier een aantal USP's geplaatst, zodat je direct een indruk krijgt van wat zij te bieden hebben.

Ook gebruikt EasyCarParts hoofdletters waardoor deze omschrijving nog eenvoudiger is om te scannen en direct te begrijpen.

Daarnaast zie je bij Mister-Auto dat je als bezoeker niet wordt meegenomen in een stukje herkenning. Deze meta-omschrijving is beschrijvend en niet overtuigend.

De eindscore:
EasyCarParts: 9
Mister-auto: 4


Van meta omschrijving naar hoog in Google

Het verbeteren van je meta omschrijvingen is een mooie optimalisatie en onderdeel van een grotere discipline: SEO. Binnen SEO zijn er veel belangrijke elementen die er voor zorgen dat je hoger in Google komt:

  1. Technische optimalisaties
  2. Zoekwoorden onderzoek
  3. Echte waardevolle helpful content
  4. Kwalitatieve linkbuilding
  5. Een website met meer autoriteit.

Wil je inzetten op meer organische bezoekers,  bekijk dan mijn integrale hoog in Google traject!

Hoog in Google traject


Meta omschrijving

gerelateerde artikelen 

hulp nodig? 

Marco Bouman

Hallo, ik ben Marco. Als online groei consultant transformeer ik MKB-webshops/sites tot online marketingmagneet, met als resultaat: meer bezoekers, meer aanvragen, hogere conversies en meer orders!

De afgelopen 20 jaar heb ik hiermee meer dan 400 bedrijven geholpen, en ik blijf me verbazen dat er nog zoveel MKB-websites geen acceptabel conversiepercentage weten te behalen!

Ja, ik wil hoog in google

Marco in de media: in 7 dagbladen op 04/05/2024

Marco in de media

KLANTEN OVER MARCO BOUMAN


"het werkt echt"
"met enthousiasme komen tot een perfect eindresultaat"
"ieder die serieus online wil groeien moet toch eerst bij Marco langs!"
"eenmaal met Marco aan tafel waren wij meteen om"
"we zijn tevreden en raden Marco + team aan"
"gedreven en geïnspireerd om creatieve diensten te ontwikkelen"
"bevlogen, enthousiast en deskundig"

Lees alle reviews


 

Wat kan ik voor je betekenen?

Wil je ook online groeien? of heb je een vraag over online groeien?
Ben je benieuwd of iets anders of beter kan? 
Vul onderstaande gegevens in en ik reageer snel (vrijblijvend), vaak binnen 1 werkdag :-)

Of, bel: 030-2272323 - mail: marco [at] marcobouman.com - app: 06-29.44.63.72 - LinkedIn

Conversie Optimalisatie
Scan € 125,-
Conversie Optimalisatie
Traject: € 1.450,-
Hoog in Google
Traject: € 1.450
Helpful Content
Schrijven € 650,-

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin
Contactformulier

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

IN DE MEDIA:

de ondernemer

Copyright © 2024 - Marco Bouman