• Persoonlijk & betrokken
 • Creatieve B2C aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer aanvragen, klanten, boekingen en orders
030 227 23 23

Wat is een Meta Omschrijving? Een Optimale CTR [TIPS]

Auteur: Marco Bouman - laatste bewerking: 12 februari 2024


 

lengte meta description

De meeste MKB-bedrijven zijn zich steeds meer bewust van de mogelijkheden van online marketing.

Dan weet je wellicht ook dat het organische verkeer vaak het meest kwalitatieve verkeer is!

Deze bezoekers blijven vaak langer, klikken sneller door en converteren beter.

Dus tijd voor SEO optimalisatie en tijd voor het optimaliseren van de meta omschrijving.

Deze meta description is ook belangrijk voor conversie! Het overtuigen / prikkelen van bezoekers begint al hier!

Deze meta description wordt meestal in de zoekresultaten van zoekmachines weergegeven. 

Het optimaliseren van deze meta beschrijving zorgt vaak voor een hoger click through rate en uiteindelijk meer kwalitatieve bezoekers. Zeker de moeite waard om aan te pakken!

Inhoudsopgave

Wat is een meta omschrijving?

"Een meta-omschrijving is een korte samenvatting van maximaal 160 tekens die de inhoud van een webpagina beschrijft en kan verschijnen in zoekresultaten, waarmee gebruikers worden aangemoedigd om door te klikken."

Het is een HTML-element dat zich bevindt tussen de tags van de pagina's broncode.

Als je een website beheert, is het belangrijk om meta omschrijvingen te schrijven die een duidelijke en beknopte samenvatting geven van de inhoud van de pagina.

Het moet ook de belangrijkste zoektermen bevatten die relevant zijn voor de pagina en die zoekmachines helpen de inhoud van de pagina beter te begrijpen.

Een goede meta description moet aantrekkelijk en uitnodigend zijn voor de gebruiker en een call-to-action bevatten die de gebruiker aanspoort om door te klikken naar de pagina.

Waarom is een meta description belangrijk?

Een meta beschrijving is belangrijk omdat het de eerste kennismaking van een potentiële bezoeker is met jouw website in de zoekresultaten van Google.

Het is de korte beschrijving die wordt weergegeven onder de titel van de pagina in de zoekresultaten.

Een goed geschreven meta beschrijving kan ervoor zorgen dat een potentiële bezoeker klikt op jouw link in plaats van op die van een concurrent.

Een slecht geschreven of ontbrekende meta omschrijving kan daarentegen ervoor zorgen dat mensen juist niet op jouw zoekresultaat klikken.

Een goede meta description bevat belangrijke zoekwoorden, is relevant voor de inhoud van de pagina en zorgt ervoor dat de potentiële bezoeker begrijpt wat hij of zij kan verwachten op de pagina.

Het is daarom belangrijk om tijd te besteden aan het schrijven van goede en pakkende meta beschrijvingen, zodat jouw website beter vindbaar wordt in de zoekresultaten en meer verkeer kan genereren.

De lengte van een meta omschrijving

De maximale lengte van een meta description varieert enigszins tussen desktop en mobiel.

Op desktop wordt meestal maximaal 160 tekens aanbevolen, terwijl voor mobiel een maximum van ongeveer 130 tekens wordt aanbevolen.

Het is belangrijk om op beide apparaten binnen deze limieten te blijven om ervoor te zorgen dat de volledige omschrijving zichtbaar is in de zoekresultaten. Wanneer een omschrijving wordt afgebroken zie je puntjes ... 

Heeft de Meta omschrijving nog een belangrijke rol in SEO?

Dat is een kwestie van nuanceren. Vroeger werd deze beschrijving overladen met diverse zoektermen, waardoor het zijn invloed als ranking factor verloor.

Niet direct essentieel dus. Maar vergis je niet, het heeft nog steeds impact op je zoekmachine optimalisatie.

Sterker nog, SEO gaat niet enkel om online zichtbaarheid, maar ook om ervoor te zorgen dat bezoekers daadwerkelijk op jouw website-link klikken.

Het doel is hen te overtuigen dat jouw webpagina precies biedt wat ze zoeken. En hier komt de meta beschrijving om de hoek kijken, als waardevolle ondersteuning!

Met slechts een paar regels tekst kun je – bij correct gebruik – zoekers verleiden om op jouw link te klikken.

Neem contact met mij op

De invloed van de meta omschrijving voor conversie optimalisatie

De meta beschrijving heeft niet alleen een positieve impact op SEO, maar speelt ook een cruciale rol in Conversie Optimalisatie (CRO).

Door deze beschrijving strategisch te benutten, kun je bezoekers niet alleen naar je website lokken, maar ook verleiden tot actie.

Met een prikkelende en overtuigende omschrijving kun je de interesse van potentiële bezoekers direct wekken.

Gebruik krachtige woorden (power woorden) en een duidelijke call-to-action om hen te stimuleren door te klikken naar jouw website.

Bovendien, door de relevante zoektermen in je meta beschrijving te verwerken, bevestig je niet alleen aan zoekmachines dat je content waardevol is, maar ook aan je doelgroep dat ze op het juiste adres zijn voor wat ze zoeken.

Een andere belangrijke factor is om de unieke waarde van je aanbod te benadrukken.

Waarom moeten bezoekers voor jou kiezen? Communiceer duidelijk wat hen te wachten staat en waarom jouw website de oplossing biedt voor hun behoeften.

Kortom, onderschat de invloed van een doordachte meta beschrijving niet.

Het is een effectief hulpmiddel om niet alleen je SEO te versterken, maar ook om de conversie op je website te optimaliseren en bezoekers om te zetten in waardevolle klanten.

14 tips voor de ultieme meta omschrijving

 • 1. Ondanks dat Google de zoek woorden die in de meta beschrijving niet (meer) gebruikt, is het wel handig om ze erin te vermelden.
 • 2. Het is raadzaam om ruim onder de maximale tekens te blijven. Korte meta omschrijvingen worden beter gelezen.
 • 3. Het is vaak voor het oog mooi om de meta omschrijving te structureren, met vinkjes of met andere tekens. Dit maakt hem beter leesbaar en hierdoor valt ie beter op.
 • 4. Het is raadzaam om in iedere meta beschrijving een USP te verwerken (Unique Selling Point)
 • 5. Zorg ervoor dat de meta beschrijving bestaat uit korte zinnetjes, zodat dit makkelijk gescand kan worden
 • 6. En het is zeer handig om in Google te kijken hoe andere sites hun meta omschrijving hebben opgesteld, hier kun je rekening mee houden en uniek zijn
 • 7. Zorg dat de meta omschrijving relevant is: zorg ervoor dat de meta-omschrijving relevante informatie geeft over de inhoud van de pagina en de zoekopdracht van de gebruiker.
 • 8. Maak de meta-omschrijving aantrekkelijk: de meta beschrijving moet pakkend en overtuigend zijn om de gebruiker te verleiden om op jouw link te klikken.
 • 9. Vermijd dubbele content zorg ervoor dat elke pagina op jouw website een unieke meta omschrijving heeft en voorkom dat er dezelfde omschrijvingen worden gebruikt voor verschillende pagina's.
 • 10. Plaats belangrijke zoekwoorden vooraan in de meta beschrijving, maar maak er geen slecht leesbare lijst van.
 • 11. Zorg ervoor dat de meta omschrijving de inhoud van de pagina eerlijk weergeeft en voorkom clickbait-tactieken om de gebruiker te misleiden.
 • 12. Gebruik een call-to-action in de meta beschrijving om de gebruiker te verleiden om op de link te klikken, bijvoorbeeld "Ontdek nu meer!".
 • 13. Probeer verschillende versies van de meta omschrijving uit om te zien welke het beste werkt voor jouw website en doelgroep.
 • 14. Controleer regelmatig of de meta beschrijving nog steeds relevant en up-to-date zijn en pas ze aan indien nodig.

meta description

Voorbeelden van effectieve meta omschrijvingen

Wil je als MKB-bedrijf je online marketing naar een hoger niveau tillen? Het begrijpen en gebruiken van effectieve meta omschrijvingen is een strategische zet om de klikfrequentie en zichtbaarheid van je website te vergroten.

Hier ontdek je drie voorbeelden van effectieve meta omschrijvingen en waarom ze zo succesvol zijn.


1. Voorbeeld: "Ontdek Unieke Handgemaakte Sieraden – Jouw Stijl, Jouw Verhaal"

Deze meta omschrijving spreekt tot de verbeelding. Het begint met een belofte van uniciteit en richt zich op een specifieke doelgroep – mensen op zoek naar handgemaakte sieraden.

De toevoeging van "Jouw Stijl, Jouw Verhaal" roept een emotionele connectie op, waardoor gebruikers zich aangesproken voelen en meer geneigd zijn om door te klikken.


2. Voorbeeld: "Duurzame Hoveniersdiensten voor Een Groen Paradijs – Vakkundig en Milieubewust"

Deze meta omschrijving benadrukt niet alleen de aangeboden diensten, maar voegt ook een uniek verkoopargument toe – duurzaamheid.

Het noemen van "Vakkundig en Milieubewust" wekt vertrouwen en interesse bij mensen die niet alleen op zoek zijn naar tuinonderhoud, maar ook naar milieuvriendelijke oplossingen.


3. Voorbeeld: "Gezonde Recepten voor Snelle en Smaakvolle Maaltijden – Boost Jouw Energie"

Deze meta omschrijving richt zich op een specifieke behoefte – gezonde, snelle maaltijden.

Het gebruik van woorden als "Smaakvol" en "Boost Jouw Energie" wekt nieuwsgierigheid en belooft voordelen voor de gebruiker.

Dit is bijzonder aantrekkelijk voor mensen die gezonder willen eten zonder in te leveren op smaak.


Deze voorbeelden laten zien dat krachtige meta omschrijvingen specifiek, relevant en aantrekkelijk moeten zijn.

Ze moeten de juiste zoekwoorden bevatten om aan te sluiten bij de zoekintentie van gebruikers.

Daarnaast is het toevoegen van emotionele triggers, unieke verkoopargumenten en voordelen essentieel om gebruikers te overtuigen door te klikken.

Dus, als je als MKB-bedrijf echt wilt opvallen in de drukke online wereld, grijp dan de kracht van deze voorbeelden aan en creëer meta omschrijvingen die niet alleen informeren, maar ook verleiden en converteren.

Meta omschrijving

gerelateerde artikelen 

hulp nodig? 

Marco Bouman

Hallo, ik ben Marco. Als online groei consultant transformeer ik MKB-webshops/sites tot online marketingmagneet, met als resultaat: meer bezoekers, meer aanvragen, hogere conversies en meer orders!

De afgelopen 20 jaar heb ik hiermee meer dan 400 bedrijven geholpen, en ik blijf me verbazen dat er nog zoveel MKB-websites geen acceptabel conversiepercentage weten te behalen!

online groei traject

KLANTEN OVER MARCO BOUMAN


"het werkt echt"
"met enthousiasme komen tot een perfect eindresultaat"
"ieder die serieus online wil groeien moet toch eerst bij Marco langs!"
"eenmaal met Marco aan tafel waren wij meteen om"
"we zijn tevreden en raden Marco + team aan"
"gedreven en geïnspireerd om creatieve diensten te ontwikkelen"
"bevlogen, enthousiast en deskundig"

Lees alle reviews


 

Wat kan ik voor je betekenen?

Wil je ook online groeien? of heb je een vraag over online groeien?
Ben je benieuwd of iets anders of beter kan? 
Vul onderstaande gegevens in en ik reageer snel, vaak binnen 1 werkdag :-)

Je kunt me ook bellen: 030-2272323 of mailen: marco [at] marcobouman.com

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
SEO optimalisatie
Traject: € 1.250,-
Linkbuilding Pakket
vanaf € 300,-

MIJN MKB KLANTEN

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

ONLINE GROEIEN:

Oplossingen:

 

gratis groeiscan
 

 

 

 

Copyright © 2024 - Marco Bouman