• Persoonlijk & betrokken
 • Op maat en creatieve aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

SEO Marketing Voor Meer Online Bezoekers in 2023

SEO marketing online

Hallo, het is fijn dat je hier bent! Ik wens je veel leesplezier met het volgende artikel.
Mijn naam is Marco Bouman, ik ben auteur van dit artikel, laatste bewerking: 22 augustus 2023

Als online groei consultant help ik MKB-bedrijven met online groeien sinds 2007.
Heb je een vraag? of wil je ook online groeien? laat het me weten.

Wil jij meer bezoekers op jouw website / in jouw webshop ontvangen? Dan is het nu tijd om te starten met SEO zoekmachinemarketing.

Want hiermee vergroot je de stroom van bezoekers naar jouw website zonder hiervoor per klik (per bezoeker) te betalen.

Daarover gaat deze pagina: SEO marketing!

inhoudsopgave

Wat is SEO marketing?

De betekenis van SEO marketing:  staat voor Search Engine Optimalisation en verwijst naar het proces van het optimaliseren van een website of online inhoud met als doel het verhogen van de zichtbaarheid en rangschikking in zoekmachine-resultatenpagina's (SERP's).

Met zoekmachine marketing trek je extra bezoekers aan via goed passende (kwalitatieve) zoektermen.

Daarnaast behelst SEO online marketing dat je website in alle SEO-facetten zo optimaal mogelijk is ingericht.

In essentie gaat het over het verbeteren van de kwaliteit en relevantie van de website-inhoud om de website te laten verschijnen in de topresultaten van zoekmachines, zoals Google, Bing of Yahoo, voor bepaalde zoekwoorden of -zinnen die door gebruikers worden ingevoerd.

SEO online marketing omvat een breed scala aan tactieken en strategieën, zoals het optimaliseren van inhoud, technische SEO, link building, het verbeteren van de gebruikerservaring, het gebruik van trefwoorden en het monitoren van prestaties van zoekwoorden en ranglijsten.

Door effectieve SEO online marketing toe te passen, kun je je online zichtbaarheid en verkeer vergroten, de betrokkenheid van gebruikers verhogen en uiteindelijk de conversieratio's en omzet verhogen.

SEO is een vast onderdeel bij mij bij: online leads genereren en online klanten werven.

Waarom is SEO marketing belangrijk?

SEO marketing is belangrijk omdat het helpt om je website beter zichtbaar te maken voor mensen die op zoek zijn naar producten of informatie die gerelateerd zijn aan jouw bedrijf of niche.

Door gebruik te maken van zoekwoorden en andere optimalisatietechnieken, kun je jouw website hoger laten verschijnen in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google.

Dit betekent dat potentiële klanten eerder geneigd zijn om op jouw website te klikken en je bedrijf te ontdekken.

Bovendien kan SEO marketing helpen om de gebruikerservaring van jouw website te verbeteren, wat kan leiden tot een hogere betrokkenheid en conversiepercentage.

Door bijvoorbeeld te zorgen voor een snelle laadtijd en een gebruiksvriendelijke navigatie, zullen bezoekers langer op jouw website blijven en eerder geneigd zijn om actie te ondernemen.

Kortom, SEO marketing is een belangrijke manier om jouw online aanwezigheid te versterken en meer klanten aan te trekken.

SEO marketing in 4 stappen

In dit artikel leg ik uit hoe je met je website (of je webshop) meer organische bezoekers genereert door het inzetten van SEO online marketing. Volg deze 4 stappen en groei in organisch verkeer!

  1. SEO marketing scan

  Wanneer je meer organische bezoekers (niet-betaalde bezoekers) wilt genereren, is het van het uiterste belang dat je website qua SEO in goede staat is.

  Dan heb ik het bijvoorbeeld over de gebruikte programmeercode, het backlink profiel, de snelheid (van desktop en mobiel), de gebruikte content, de structuur van je website en nog veel meer elementen.

  Vriendschap met Google
  In deze SEO marketingscan scannen we je complete website in al zijn facetten.

  In hoofdlijnen: op SEO content, het backlinkprofiel van je website en de technische SEO aspecten

  Het idee is om zo mogelijke ‘SEO-lekken’ op te sporen, maar ook SEO-kansen in kaart te brengen.

  Maar ook te kijken of er wellicht sporen zijn van black hat seo.... 

  Hoe beter je website uiteindelijk performt… hoe makkelijker hij vriendschap sluit met Google en met andere zoekmachines. 

  2. SEO marketing zoekwoord onderzoek

  SEO marketing

  Naast een goed werkende website is het nodig om de beste zoek woorden te definiëren.

  Deze zoekwoorden worden gebruikt voor het maken van SEO-landingspagina’s… pagina’s waar jouw website straks bovenaan in Google gevonden gaat worden.

  Welke zoekwoorden?
  Ik start hier altijd met de wensen van mijn klant. Welke zoektermen heeft hij zelf in gedachten?

  Dit zijn er meestal een stuk of 20 - 100. Met deze zoekwoorden ga ik aan de slag, meestal via de zoekwoordplanner van Google Ads.

  Via dit zoekwoorden onderzoek kom ik vaak  dan met een uitgebreide lijst van meestal wel 1.000+ zoekwoordsuggesties.

  Concurrentie in kaart
  Deze suggestielijst is puur een lijst met inspiratie. Hieruit wordt door de klant een korte lijst met zoekwoorden gekozen.

  Deze zoekwoorden ga ik vervolgens onderzoeken op concurrentie.

  Zoekwoorden waar veel concurrentie op zit, zijn meestal lastig haalbaar. We zoeken dus naar het optimum tussen zoekvolume en concurrentie.

  Luwte
  Het resultaat hiervan is een shortlist van vaak kwalitatieve zoekwoorden (echt passend bij het domein), liefst met nog aardig wat zoekvolume en waarbij de concurrentie niet al te hoog is (niet dat Wehkamp, bol.com en Coolblue in de top 3 staan).

  Ik zoek dus naar de kwalitatieve luwtes (haalbare ruimten in zoekresultaten). 

  3. SEO marketing content

  Zodra de shortlist van kwalitatieve zoekwoorden gedefinieerd is, start ik met het schrijven van de SEO-content.

  De bedoeling is dat ik per zoekwoordcluster (meestal start ik met 3 stuks) SEO-pagina’s ga creëren.

  SEO marketing betekenis

  Zoekwoordcluster
  Deze SEO-pagina’s worden op de juiste manier ‘doorspekt’ met de gekozen trefwoorden. De pagina krijgt meestal de scope van zoekwoordcluster.

  Dit wil zeggen dat een pagina niet op 1 zoekwoord geschreven wordt, maar op een groepje zoekwoorden dat bij elkaar hoort en ook zo door Google wordt herkend. Lees ook over hoe je ‘SEO-teksten schrijft’.

  Conversiegerichte SEO
  Het is voor SEO marketing belangrijk dat zo’n pagina unieke content bevat, conversiegerichte metatags heeft, de juiste zoekwoorddichtheid kent (circa 2 - 4%), leesbaar is, trefwoorden heeft die vooral in de kop goed zijn verwerkt, voorzien is van interne linkjes en H2-kopjes en naast deze SEO-ingrediënten ook nog eens conversiegericht is gemaakt.

  Zodra deze SEO-content klaar is, wordt deze door de klant zelf geïmplementeerd: online gebracht.

  Bij deze SEO-content lever ik altijd implementatie-instructies mee, zodat zelfs een leek deze SEO-pagina’s tot leven kan brengen.

  Denk ook aan de zuivere URL en aan scherpe meta omschrijvingen, deze verhogen je click through rate enorm!

  4. SEO marketing Linkbuilding

  Zodra de SEO-content is geïmplementeerd, is het eenmalige werk afgerond.

  We spreken dan over een optimale SEO website, we hebben een shortlist van perfecte zoekwoorden, de SEO-content is klaar en staat inmiddels online. Nu is het tijd voor populariteit.

  seo marketing betekenis

  Populariteit vergroten
  Een zeer essentieel onderdeel van SEO zoekmachinemarketing is ‘online populariteit’. De activiteit die dit teweegbrengt, noemen we linkbuilding.

  Met linkbuilding worden er linkjes geplaatst die naar jouw website, naar de SEO-pagina’s, maar ook naar overige pagina’s verwijzen.

  Deze linkjes (ook wel backlinks genoemd) bouwen populariteit en zoekmachines positioneren voor een groot deel op basis van deze populariteit.

  Maar niet alleen. Want stel dat je website qua SEO niet geoptimaliseerd is, of dat je website geen goed opgestelde Content & SEO bevat… dan kun je linkbuilden totdat je een ons weegt, maar veel extra bezoekers zul je niet genereren.

  Kwalitatief linkbuilden
  Linkbuilden lijkt eenvoudig, maar het is best complex om het zó te doen dat het echt waarde toevoegt.

  Zo moet het linkprofiel natuurlijk opgebouwd worden, evenals de opbouw van de ankerteksten, en ook de spreiding over de diverse linkbuildbronnen is zeer belangrijk.

  Voor linkbuilding werk ik met een linkbuilder. Deze man doet dit al 7 jaar en beschikt over een groot netwerk en geautomatiseerde tools. 

  Hier vast een aantal handige linkbuilding tips.

  Op basis van mijn briefing gaan we op zoek naar het optimum tussen kwaliteit en kwantiteit.

  Geduld is een schone zaak
  Dit linkbuilding gaat ervoor zorgen dat jouw website op den duur (dit kan soms 3 - 6 - 9 maanden duren) beter gaat positioneren in de zoekresultaten.

  En het mooie is: deze zoekwoordposities zijn redelijk vast (anders vergeleken met Google Ads).

  Wanneer bovenstaande stappen netjes doorlopen zijn, dan volgen de trefwoordposities onherroepelijk (kan wel even duren)... en zo komt er een stroom van kwalitatieve bezoekers tot stand die jouw website gaan bezoeken!

  SEO marketing

  Wat zijn belangrijke SEO marketing trends?

  Hier zijn enkele SEO-marketingtrends die relevant kunnen zijn in de huidige en komende periode:

  Core Web Vitals en Page Experience:
  Google heeft aangekondigd dat Core Web Vitals (laadtijd, interactiviteit en visuele stabiliteit) een rankingfactor zullen worden. Dit betekent dat websites die een betere gebruikerservaring bieden, waarschijnlijk hoger zullen ranken.

  Mobiele Eerst Indexering:
  Met het toenemende gebruik van mobiele apparaten hecht Google meer waarde aan de mobiele versie van websites bij het bepalen van ranglijsten.

  BERT en Natuurlijke Taalverwerking:
  Google's BERT-algoritme begrijpt de context van zoekopdrachten beter, wat de relevantie van content voor langere, meer natuurlijke zoekopdrachten verbetert.

  Zoekintentie Optimalisatie:
  Het draait niet langer alleen om zoekwoorden, maar om begrijpen wat gebruikers werkelijk willen wanneer ze een zoekopdracht invoeren. Content die voldoet aan de zoekintentie presteert beter.

  E-A-T: Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness:
  Google heeft de nadruk gelegd op de expertise, autoriteit en betrouwbaarheid van de content. Het benadrukt de noodzaak om inhoud van hoge kwaliteit te produceren en je autoriteit te onderbouwen.

  Lokale SEO:
  Lokale zoekopdrachten blijven groeien, vooral met "in de buurt" of "in de buurt van mij" zoekopdrachten. Het optimaliseren van je lokale aanwezigheid is van groot belang.

  Visuele Zoekopdrachten:
  Met tools zoals Google Lens wordt visueel zoeken belangrijker. Het optimaliseren van afbeeldingen en visuele content wordt dus relevanter.

  Video SEO:
  Video-inhoud wordt steeds populairder. YouTube is de op een na grootste zoekmachine ter wereld, en video's kunnen ook in reguliere zoekresultaten verschijnen.

  Semantische Zoekwoorden en Latente Semantische Indexering (LSI):
  Google begrijpt de context van zoekwoorden beter en beloont inhoud die een breed scala aan gerelateerde termen en concepten behandelt.

  Voice Search en Featured Snippets:
  Met de groei van spraakgestuurde zoekopdrachten wordt het optimaliseren voor gesproken zoekopdrachten en het krijgen van featured snippets steeds belangrijker.

  Snelle Antwoorden en Zero-Click Zoekopdrachten:
  Veel gebruikers krijgen antwoorden op hun vragen zonder een website te bezoeken, via featured snippets en snelle antwoorden.

  AI en Machine Learning:
  Deze technologieën kunnen worden gebruikt om gegevens te analyseren, trends te begrijpen en content te optimaliseren voor betere resultaten.

  Houd er rekening mee dat trends in SEO marketing voortdurend evolueren, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en aanpassingen te maken aan je strategie om relevant te blijven in de zoekresultaten.

  Wat zijn belangrijke technische SEO marketing elementen?

  Hier zijn de 10 belangrijkste technische SEO-elementen met een korte toelichting:

  Website Snelheid:
  Toelichting: Snelle laadtijden zijn cruciaal voor gebruikerservaring en SEO. Zoekmachines waarderen websites die snel laden omdat dit de gebruikerservaring verbetert en het bouncepercentage verlaagt.

  Mobile-Friendly Design:
  Toelichting: Met de nadruk op mobiele zoekopdrachten moeten websites goed werken op mobiele apparaten. Een responsief ontwerp zorgt ervoor dat je website op verschillende schermformaten goed wordt weergegeven.

  Crawlbaarheid en Indexeerbaarheid:
  Toelichting: Zoekmachines moeten je website kunnen crawlen om de inhoud te begrijpen en indexeren. Zorg voor een duidelijke websitehiërarchie en gebruik een sitemap.xml-bestand om de indexering te vergemakkelijken.

  Technische Fouten:
  Toelichting: Gebroken links, 404-pagina's en andere technische fouten kunnen de gebruikerservaring en SEO schaden. Regelmatige controle en opschoning zijn essentieel.

  HTTPS en Beveiliging: Toelichting:
  Een veilige verbinding met een SSL-certificaat (HTTPS) is belangrijk voor zowel veiligheid als SEO. Websites met HTTPS krijgen voorrang in de zoekresultaten.

  Canonical Tags: Toelichting:
  Canonical tags voorkomen dat zoekmachines duplicate content indexeren. Dit is vooral handig voor pagina's met vergelijkbare inhoud.

  Structured Data en Rich Snippets:
  Toelichting: Structured data, geïmplementeerd met schema markup, helpt zoekmachines de context van je content te begrijpen. Dit kan resulteren in aantrekkelijke rich snippets in de zoekresultaten.

  XML Sitemap:
  Toelichting: Een XML-sitemap is een lijst van alle pagina's op je website die je aan zoekmachines aanbiedt. Hierdoor kunnen zoekmachines efficiënter indexeren.

  URL Structuur: Toelichting:
  Een logische en georganiseerde URL-structuur helpt zoekmachines begrijpen waar elke pagina over gaat. Dit verbetert de gebruikerservaring en de indexering.

  Mobiele Snelheid en Bruikbaarheid:
  Toelichting: Mobiele gebruikerservaring is essentieel. Een snelle en goed functionerende mobiele site draagt bij aan SEO-prestaties en gebruikersbetrokkenheid.

  Dit zijn enkele van de belangrijkste technische SEO-elementen die je moet aanpakken om een sterke online aanwezigheid op te bouwen en de zichtbaarheid van je website in zoekmachines te verbeteren.

  Wil je hier meer over weten? lees dan mijn uitgebreidere artikel over technische SEO.

  SEO marketing technische SEO

  5 veel voorkomende valkuilen van SEO marketing

  Als MKB-bedrijf wil je natuurlijk het maximale halen uit je online aanwezigheid.

  Het optimaliseren van je website voor zoekmachines, ook wel SEO (Search Engine Optimization) genoemd, is een essentieel onderdeel om meer online resultaten te behalen met je webshop of website.

  Echter, SEO marketing kan een complexe en uitdagende taak zijn, vooral als je niet bekend bent met de valkuilen die je tegen kunt komen.

  In dit artikel bespreek ik vijf veelvoorkomende valkuilen van SEO marketing waar MKB-bedrijven vaak mee te maken krijgen.

  Ik geef je niet alleen inzicht in deze valkuilen, maar bieden ook praktische tips om ze te vermijden en je online aanwezigheid te verbeteren.

  Valkuil 1: Het negeren van zoekwoordonderzoek

  Zoekwoordonderzoek vormt de basis van een succesvolle SEO strategie.

  Het is van vitaal belang om te begrijpen welke zoekwoorden je doelgroep gebruikt om jouw producten of diensten te vinden.

  Een veelgemaakte fout is echter het negeren van dit essentiële onderdeel.

  Als je geen grondig zoekwoordonderzoek uitvoert, loop je het risico dat je de verkeerde zoekwoorden target, waardoor je doelgroep je moeilijker kan vinden.

  Wat te doen:

  • Gebruik tools zoals Google Keyword Planner, Ubersuggest of SEMrush om zoekwoordonderzoek uit te voeren.
  • Richt je op long-tail zoekwoorden, die specifieker zijn en minder concurrentie hebben.
  • Analyseer de zoekintentie achter de gekozen zoekwoorden om beter te begrijpen wat je doelgroep zoekt.

  Valkuil 2: Het negeren van technische SEO

  Technische SEO omvat verschillende aspecten die je website helpen presteren in zoekmachines.

  Het negeren van technische SEO kan leiden tot problemen met je ranking en zichtbaarheid in zoekresultaten.

  Helaas zien veel MKB-bedrijven dit als een overbodige stap en richten ze zich voornamelijk op content.

  Wat te doen:

  • Zorg ervoor dat je website snel laadt, want een trage website kan bezoekers afschrikken en je ranking negatief beïnvloeden.
  • Optimaliseer je website voor mobiele apparaten, aangezien steeds meer mensen via hun smartphones zoeken.
  • Maak gebruik van een sitemap en robots.txt om zoekmachines te helpen je website beter te begrijpen en te indexeren.

  Valkuil 3: Het niet regelmatig updaten van content

  Content is de sleutel tot succesvolle SEO marketing.

  Maar een veelvoorkomende fout is om content te maken en er vervolgens niet meer naar om te kijken.

  Als je je content niet regelmatig update, loop je het risico dat het verouderd raakt en minder relevant wordt voor zoekmachines en je doelgroep.

  Wat te doen:

  • Creëer een contentkalender en plan regelmatig nieuwe content in om je website fris en actueel te houden.
  • Update oude blogposts en pagina's om ze te voorzien van de nieuwste informatie en inzichten.
  • Voeg waardevolle en informatieve content toe, zoals handleidingen, video's en infographics, om je doelgroep betrokken te houden.

  Valkuil 4: Het verwaarlozen van lokale SEO

  Lokale SEO is van cruciaal belang voor MKB-bedrijven, vooral als je een fysieke winkel of lokale diensten aanbiedt.

  Het verwaarlozen van lokale SEO kan ervoor zorgen dat je concurrenten in de buurt beter zichtbaar zijn in lokale zoekresultaten.

  Wat te doen:

  • Meld je bedrijf aan bij Google Mijn Bedrijf en zorg ervoor dat alle informatie up-to-date is.
  • Verzamel positieve beoordelingen van klanten op Google Mijn Bedrijf en andere relevante review platforms.
  • Gebruik lokale zoekwoorden in je content en meta-tags om je lokale aanwezigheid te versterken.

  Valkuil 5: Het negeren van analytics en data

  Het meten van je SEO prestaties is essentieel om te begrijpen wat wel en niet werkt.

  Veel MKB-bedrijven negeren echter het belang van analytics en data, waardoor ze belangrijke kansen missen om hun strategie te verbeteren en te optimaliseren.

  Wat te doen:

  • Gebruik tools zoals Google Analytics en Google Search Console om inzicht te krijgen in je websiteverkeer, conversies en zoekopdrachten.
  • Monitor de prestaties van individuele pagina's en zoekwoorden om te zien welke goed presteren en welke verbetering nodig hebben.
  • Gebruik de verkregen inzichten om je SEO strategie aan te passen en te verbeteren voor betere resultaten.

  Marco bouman

  Marco BoumanHallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien of bekijk alvast mijn online groei traject:

  online groei traject

   

  gerelateerde artikelen

  Veelgestelde vragen:

  Waarom is SEO marketing belangrijk?
  SEO marketing is belangrijk omdat het helpt om jouw website vindbaar te maken voor mensen die op zoek zijn naar wat jouw bedrijf te bieden heeft. Het kan leiden tot meer organisch verkeer, hogere conversieratio's en meer zichtbaarheid voor jouw merk.
  Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een SEO-marketingstrategie?
  Een goede SEO-marketingstrategie omvat zoekwoordonderzoek, on-page optimalisatie, inhoudscreatie, linkbuilding en analyse en meting.
  Wat zijn enkele veelvoorkomende SEO marketing-fouten om te vermijden?
  Enkele veelvoorkomende SEO-fouten zijn het gebruik van black hat-tactieken zoals keyword stuffing en het kopen van links, het negeren van mobiele optimalisatie en het niet regelmatig updaten van inhoud.

  Wil je ook de online resultaten van je zakelijke website / webhop laten groeien? of heb je hier een vraag over? Neem dan contact met mij op via onderstaand formulier :-)

  Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij mkb-bedrijven (vanaf 5 tot 50 fte).

   

  1e Consult
  Gratis!
  Online Groei
  Traject: € 1.450,-
  Online marketing
  WIKI
  Meld
  je nu aan

  MIJN MKB KLANTEN

  • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
  • “Het werkt echt”
  • “Wij zijn trost op het resultaat”
  • “Stop met zoeken”
  • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
  • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
  • “Deze aanpak werkt”

   

   

     
     
     

   

  MARCOBOUMAN.COM

  Marco Bouman
  Conversie Optimalisatie specialist voor MKB
  Groenekanseweg 246R
  3737 AL  GROENEKAN (UTRECHT)

  Contactformulier

  T: 030-2272323
     

  marketing wiki
   

  ONLINE GROEIEN:

  Ook betere online resultaten?
  -Meer leads
  -Meer aanvragen
  -Meer orders
  -Meer offertes
  -Hogere conversies

  Bekijk het online groeitraject
  Tarief € 1.450,- 
  Lees meer

  gratis groeiscan
   

   

   

   

  Copyright © 2023 - Marco Bouman