• Persoonlijk & betrokken
 • Creatieve B2C aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer aanvragen, klanten, boekingen en orders
030 227 23 23

Kruimelpad: Definitie & Tips

kruimelpad website 2024

Auteur: Marco Bouman - laatste bewerking: 10 februari 2024


 

Wanneer bezoekers op je website zijn, wil je ze graag behouden...

En ondersteunen bij hun zoektocht naar wat ze willen vinden.

Hierbij is het belangrijk dat je website gebruiksvriendelijk is

Een belangrijk onderdeel hierbij is het kruimelpad!

Op deze pagina gebruik ik het woord ‘website’ voor zowel webshops als websites.

inhoudsopgave

Wat is een kruimelpad?

Broodkruimelnavigatie (of kruimelpad) is een manier om een bezoeker van een webpagina duidelijk te maken waar hij zich precies bevindt op een hiërarchisch ingedeelde website.

Het kruimelspoor toont de hiërarchische structuur van de website en maakt het voor gebruikers gemakkelijker om te zien waar ze zich bevinden en hoe ze naar andere delen van de website kunnen navigeren.

Het wordt vaak weergegeven als een horizontale reeks links, bovenaan de pagina of net onder de header.

Er zijn een aantal synoniemen die vaak gebruikt worden: breadcrumbs, lruimelpadnavigatie en broodkruimels.

Een goed ontworpen kruimelpad kan de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren en de gebruiker helpen om snel te vinden wat ze zoeken.

Het helpt ook om het bouncepercentage te verlagen omdat gebruikers beter in staat zijn om op de site te blijven en meer pagina's te bezoeken.

Kortom, een kruimelspoor is een handig hulpmiddel in de online marketing om gebruikers te helpen navigeren op de website en hen in staat te stellen om gemakkelijk terug te gaan naar de vorige pagina's die ze hebben bezocht.

Het draagt bij aan een betere user experience en kan bijdragen aan het succes van een website of webshop.

Waarom is een kruimelpad belangrijk?

 • Het verbetert de navigatie op je website, zodat gebruikers gemakkelijker kunnen vinden wat ze zoeken.
 • Het toont de structuur van je website, waardoor gebruikers beter kunnen begrijpen waar ze zich bevinden.
 • Het maakt het gemakkelijker voor gebruikers om terug te gaan naar eerdere pagina's en te zien waar ze vandaan komen.
 • Het vermindert het aantal keren dat gebruikers per ongeluk op de terugknop drukken, waardoor ze minder snel de website verlaten.
 • Het helpt gebruikers om te oriënteren op de website en om snel te begrijpen wat voor soort inhoud er beschikbaar is.
 • Het kan helpen om het bouncepercentage te verlagen door gebruikers langer op de website te houden en meer pagina's te bezoeken.
 • Het maakt het gemakkelijker om complexe websites te navigeren, vooral die met veel pagina's en subpagina's.
 • Het is nuttig voor mensen met een visuele beperking, omdat het hen helpt om te begrijpen waar ze zich bevinden op de website.
 • Het kan bijdragen aan een betere SEO, omdat het zoekmachines helpt om de structuur van de website te begrijpen.
 • Het draagt bij aan een professionele uitstraling van de website en kan het vertrouwen van gebruikers vergroten in de kwaliteit van de inhoud.

Is een kruimelpad ook goed voor SEO?

Jazeker... wanneer je echt in wilt zetten op organische vindbaarheid (SEO) dan mag een kruimelpad op je website niet ontbreken.

Hier 6 redenen waarom:

+ Verbeterde gebruikerservaring: Een kruimelpad helpt bezoekers om gemakkelijk door je website te navigeren. Dit zorgt voor een positieve gebruikerservaring, waardoor ze langer op je website blijven en meer geneigd zijn om terug te keren.

+ Betere interne linkstructuur: Kruimelpaden creëren interne links die zoekmachines helpen om de structuur en relevantie van je website beter te begrijpen. Dit kan bijdragen aan een betere ranking in zoekresultaten.

+ Verhoogde klikfrequentie: Het tonen van een kruimelpad in de zoekresultaten kan de klikfrequentie verhogen. Gebruikers zien namelijk direct waar ze naartoe worden geleid en hebben meer vertrouwen in het resultaat.

+ Verhoogde zichtbaarheid van pagina's: Elke laag in het kruimelpad vertegenwoordigt een pagina op je website. Door de kruimelpadlinks op elke pagina te tonen, geef je zoekmachines een duidelijk overzicht van de pagina's die je belangrijk vindt.

+ Versterking van zoektermen: Kruimelpaden kunnen ook zoektermen bevatten die relevant zijn voor de inhoud van de pagina. Dit versterkt de contextuele relevantie en kan bijdragen aan een hogere ranking voor specifieke zoektermen.

+ Mobiele optimalisatie: Kruimelpaden zijn vooral handig op mobiele apparaten, waar ruimte beperkt is. Ze kunnen de navigatie vereenvoudigen en gebruikers helpen om gemakkelijk door je website te bladeren, wat belangrijk is voor een positieve mobiele gebruikerservaring.

Kortom, het hebben van een kruimelpad is een eenvoudige maar effectieve manier om de SEO en online vindbaarheid van je website of webshop te verbeteren.

Het draagt bij aan een betere gebruikerservaring, verbeterde interne linkstructuur, verhoogde zichtbaarheid van pagina's en meer. Overweeg deze handige navigatietool om meer klanten en leads te bereiken via internet.

kruimelpad website

 

5 tips voor een goed geimplementeerd kruimespoor

1. Zorg dat het kruimelspoor gemakkelijk te vinden is op de website.
Plaats het bijvoorbeeld bovenaan de pagina, net onder de header, zodat het goed opvalt.

2. Maak het kruimelpad duidelijk leesbaar en begrijpelijk.
Zorg voor voldoende contrast tussen de tekst en de achtergrond en maak de tekst groot genoeg zodat het goed te lezen is.

3. Houd de hiërarchische structuur van de website in gedachten bij het ontwerpen van het kruimelspoor.
Het moet gebruikers helpen om te zien waar ze zich bevinden en hoe ze naar andere delen van de website kunnen navigeren.

4. Gebruik consistentie in het kruimelpad.
Gebruik dezelfde termen en labels op elke pagina, zodat gebruikers niet in de war raken of afgeleid worden.

5. Maak het kruimelspoor interactief.
Geef gebruikers de mogelijkheid om op een bepaalde pagina in het kruimelspoor te klikken om terug te gaan naar die pagina. Dit kan de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren en het voor gebruikers gemakkelijker maken om door de website te navigeren.

Kruimelpad versus sitemap, wat is het verschil?

Je hebt vast weleens gehoord van een sitemap en een kruimelpad, maar weet je ook wat het échte verschil is en waarom het voor jouw MKB-bedrijf van belang is? Laten we de mist even optrekken.

Sitemap: de blauwdruk

Een sitemap is als de blauwdruk van jouw website. Het is een gestructureerde lijst van alle pagina's, zoals een index van een boek.

Het helpt zoekmachines om jouw site te begrijpen en te indexeren. Handig, toch? Maar jouw bezoekers? Die zien er zelden een glimp van.

Kruimelpad: de wegwijzer

Nu, het kruimelpad. Dit is als een wegwijzer op de snelweg van jouw website. Het toont de bezoekers waar ze zijn en hoe ze daar zijn gekomen.

Het ziet er zo uit: Home > Categorie > Subcategorie > Huidige Pagina. Dit maakt de navigatie intuïtief en bevordert de gebruikerservaring.

Het verschil: relevantie en bruikbaarheid

Het cruciale verschil? Een sitemap is voor zoekmachines, terwijl een kruimelpad voor mensen is.

Het kruimelpad verbetert de gebruiksvriendelijkheid, helpt bezoekers sneller te vinden wat ze zoeken en verlaagt de bounce rate. Dus, waarom niet beide gebruiken?

Kortom, een sitemap is de achterkamer waarin je alles opslaat, terwijl het kruimelpad de elegante gids is die je bezoekers leidt.

Beiden zijn waardevol voor jouw MKB-website. Denk eraan bij het optimaliseren van jouw online aanwezigheid.

Neem contact met mij op

Waarom is een kruimelpad goed voor de usability?

Een kruimelspoor is goed voor de usability van een website omdat het de gebruikerservaring verbetert.

Het helpt gebruikers om gemakkelijker te navigeren op een website, omdat het hen een duidelijk overzicht geeft van de pagina's die ze hebben bezocht en hoe ze terug kunnen gaan naar eerdere pagina's.

Dit maakt het voor gebruikers gemakkelijker om te zien waar ze zich bevinden en hoe ze kunnen doorgaan naar andere delen van de website.

Hierdoor is de kans groter dat gebruikers langer op de website blijven en meer pagina's bezoeken, wat kan bijdragen aan het succes van een website.

Bovendien kan een kruimelspoor helpen om de frustratie van gebruikers te verminderen, omdat het hen in staat stelt snel terug te keren naar eerdere pagina's zonder dat ze de weg kwijtraken of de website opnieuw moeten doorzoeken.

Kortom, een kruimelspoor draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website door de navigatie te verbeteren en de gebruikerservaring te vereenvoudigen.

wat is een kruimelpad?

Over Marco Bouman

Marco BoumanHallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier MKB-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een grotere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien of bekijk alvast mijn online groei traject:

online groei traject

GERELATEERDE ARTIKELEN

KLANTEN OVER MARCO BOUMAN


"het werkt echt"
"met enthousiasme komen tot een perfect eindresultaat"
"ieder die serieus online wil groeien moet toch eerst bij Marco langs!"
"eenmaal met Marco aan tafel waren wij meteen om"
"we zijn tevreden en raden Marco + team aan"
"gedreven en geïnspireerd om creatieve diensten te ontwikkelen"
"bevlogen, enthousiast en deskundig"

Lees alle reviews


 

Wat kan ik voor je betekenen?

Wil je ook online groeien? of heb je een vraag over online groeien?
Ben je benieuwd of iets anders of beter kan? 
Vul onderstaande gegevens in en ik reageer snel, vaak binnen 1 werkdag :-)

Je kunt me ook bellen: 030-2272323 of mailen: marco [at] marcobouman.com

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
SEO optimalisatie
Traject: € 1.250,-
Linkbuilding Pakket
vanaf € 300,-

MIJN MKB KLANTEN

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

ONLINE GROEIEN:

Oplossingen:

 

gratis groeiscan
 

 

 

 

Copyright © 2024 - Marco Bouman