Auteur: Marco Bouman
Veel mkb-bedrijven hebben een website / webshop, hebben vaak flink geïnvesteerd en toch blijven de resultaten uit. Ondanks dat hun website er óf erg mooi uitziet óf bijvoorbeeld al heel goed gevonden wordt in Google.
Klinkt dit herkenbaar?
Dit duidt vaak op het ontbreken of het voeren van een niet-volledig strategisch online marketingplan. En dan kost je website geld in plaats van dat deze geld oplevert…
Inhoudsopgave
Online groei door een online marketing plan
Een beetje dienstverlener of eigenaar van een webwinkel ziet graag de resultaten online groeien! Met boerenverstand kun je vaak een heel eind komen, maar wil je echt de online resultaten verbeteren? Dan is een slim online strategisch marketing plan het vertrekpunt.
Het leuke is: de klanten / ondernemers die ik regelmatig spreek, hebben het niet zo op het opstellen van plannen. Maar als ze eenmaal zien wat de effecten zijn, zijn ze overtuigd.
Het opstellen van een goed plan hoef je natuurlijk ook niet zelf te doen. Dit kun je uitbesteden. Bekijk het online marketing plan voorbeeld op deze pagina.
Strategisch marketing plannen voor online
Of het nu gaat om online leadgeneratie of om webshop marketing: een slim strategisch marketing plan helpt je om je focus, doelen, keuzes en acties helder te maken en met een beetje geluk creatief in te vullen.
strategisch online marketing plan!
Een bezoeker komt op je website, hij snapt direct waar hij is, hij begrijpt wat er 'te koop' is, en wat het verschil is met andere aanbieders, hij wordt geprikkeld en nieuwsgierig gemaakt: 'dit wil ik ook'.
Hij volgt het conversiespoor en klikt op de call to action-button en neemt actie! Niets meer en niets minder!
Maar… 99% van je bezoekers doet dit niet. Ze voelen geen klik, begrijpen niet waar het om gaat, voelen zich onvoldoende aangesproken, hebben een beter gevoel bij het aanbod van een concurrent, kunnen niet vinden wat ze zoeken, storen zich aan kleine details etc.
Deze bezoekers verlaten vaak binnen 1 minuut jouw website. (hoog bouncepercentage)
Onderdelen die vaak voorkomen in een online marketing plan:
- Digitale marketing plan
- Marketing plan voor online bedrijven
- Social media marketing plan
- Content marketing plan
- Zoekmachine optimalisatie plan
- E-mail marketing plan
- Web analytics en tracking plan
- 1Conversie optimalisatie plan
- Marketing automation plan
- Lokale SEO plan
Hoe maak je een online marketingplan? (4 stappen)
In vier stappen geef ik in onderstaande een aantal praktische handvatten voor de ultieme online marketing strategie voor jouw bedrijf. En laat ik zien wat de ongekende mogelijkheden zijn van internetmarketing voor jouw bedrijf.
Met als resultaat: meer aanvragen, leads en nieuwe klanten!
De stappen die we gaan nemen:
1. Definieer een onderscheidende online propositie
2. Bepaal je online doelgroep
3. Ontwerp een succesvolle conversiestrategie
4. Vertaal stap 1 tot en met 3 naar iedere pixel
Meer nieuwe klanten werven via internet is waar het om draait. De website van jouw bedrijf fungeert dan als het ware als online accountmanager of online winkel en zeker niet als online visitekaartje (als je ten minste online succesvol wilt zijn)!
Het verschil met offline marketing
De valkuil die hier direct om de hoek komt kijken, is de veelheid van websites die allemaal uit dezelfde vijver willen vissen.
Bij offline marketing heb je vaak een gebied of een bepaalde historie / goodwill die nieuwe klanten aanbrengen. Maar op internet werkt dit vaak anders.
Gevonden worden
Veel potentiële klanten zoeken online, zijn actief op social media of laten zich informeren per e-mail of andere bronnen over het bestaan van jouw bedrijf. En dan is er een ding dat telt: jouw website (shop) moet een verpletterende indruk maken.
Scherp onderscheidend vermogen
Dit onderscheidend vermogen kan deels zitten in de uitstraling (design), maar uiteindelijk gaat het erom wat jouw website / shop concreet te bieden heeft.
En waarom zouden bezoekers voor jouw bedrijf gaan en niet voor die 10 andere sites die men net heeft bekeken?
- Wat doen jullie anders?
- Waarom blinken jullie hierin uit?
- Wat maakt het verschil tussen overige aanbieders in de markt?
De antwoorden op deze vragen vormen de basis voor een gezonde online marketing strategie. Het onderscheidend vermogen van jouw website / webshop kan zitten in de doelgroep, dat wat je concreet aanbiedt, de service (en liever niet) in de prijs.
Het gaat bij het onderscheidende vermogen niet alleen om het onderscheid vinden en maken, maar vooral om dit te vertalen naar ‘hapklare brokken’ voor jouw online doelgroep!

Klinkt als de weg naar Rome, maar deze stap is vaak een stap die wordt vergeten. Als de basis van je strategisch marketing plan rammelt, rammelt dit door in de online resultaten van jouw website / webshop.
Doelgroep
Natuurlijk ken je de doelgroep van jouw bedrijf. Maar wie is de online doelgroep? Vaak is er geen 1 op 1-match tussen klanten en doelgroep.
Dit weten en hiervan bewust zijn, is al een belangrijke stap. Vaak zien we dat de zoekers online niet altijd de kopers, beslissers of gebruikers zijn.
Trefwoorden
Daarnaast stoelt een strategisch marketing plan ook op het kennen van de zoekwoorden waar jouw doelgroep op zoekt. Dit lijkt makkelijk en voor de hand te liggen, maar dit is in de praktijk vaak veel complexer.
Via Google Analytics kun je makkelijk zien welke zoekwoorden zorgen voor langere websitesessies dan andere. Ook kun je via diverse bronnen in Google achterhalen waar veel volume op zit en concurrentie.
Het uiteindelijk vinden van de juiste zoektermen en hierop gevonden worden, is een zeer belangrijke pilaar van de ultieme internet marketingstrategie voor jouw bedrijf.
Met de beste trefwoorden en trefwoordclusters is het de bedoeling dat je de utlieme SEO-landingspagina's kunt maken!
Online aanspreken
Een belangrijke wet voor conversie optimalisatie is, dat je erin slaagt om je nieuwe bezoeker zich thuis te laten voelen.
De ‘tone of voice’ die er op je website / webshop wordt gebruikt, bepaalt dus voor een groot deel of bezoekers bouncen (direct weer weg zijn) of zich thuis gaan voelen en langer blijven (vaak geldt: lange duur = hogere kans op conversie).
Het kennen van je doelgroep, het kennen van je online doelgroep, het ontdekken van de belangrijkste trefwoorden en het op de juiste manier aanspreken van de doelgroep van jouw bedrijf is een zeer belangrijk element uit de basis van je strategisch marketing plan.

Als het onderscheidend vermogen echt helder en onderscheidend is en de online doelgroepelementen zijn bekend, dan is het zaak om je website / webshop ‘conversiegericht’ (conversie optimalisatie) te maken.
Wat niets anders betekent dan het ‘neerzetten’ van een perfecte eerste online indruk, die nieuwe bezoekers makkelijk ‘transformeert’ naar concrete aanvragen, leads en klanten.
Kruip in de huid van je klant!
- Hoe wil jij aangesproken worden op een website / webshop?
- Hoe voelt een agressieve call to action op de homepage?
- Hoeveel ben jij bereid te lezen?
- Kun je direct vinden wat jij zoekt?
- In hoeverre snap jij direct waar een website / webshop over gaat?
- Vat dit mooi samen in pakkende teksten.
Al deze zaken vormen onderdeel van je conversiestrategie. De gemiddelde mkb-site / -shop ‘scoort’ minder dan 1% conversie (1 op de 100 doelen realiseren). Met andere woorden: 99% komt op je website, doet niets en gaat weer (met lege handen) weg.
Vriendelijke laagdrempeligheid
Een strategie die heel vaak gevoerd wordt, is zorgen dat je website of webshop uitnodigt (op een vriendelijke manier) om bezoekers actie te laten ondernemen.
Bijvoorbeeld een artikel downloaden, een gratis kennismakingsgesprek, een kleine dienst (introductie) voor een aantrekkelijke prijs etc. Online laagdrempelige acties die de bezoekers van jouw website / webshop eenvoudiger over de streep trekken.
Ontwikkel conversiepaden
Een doordacht online marketing plan kent een aantal voorgestanste conversiepaden. Een websitescript zorgt ervoor dat er uitgestippelde paden zijn voor de bezoekers van jouw website.
Het bewust bedenken en benoemen van deze paden maakt ze ook meetbaar en beheersbaar.
Er bestaan nog veel meer elementen die de conversiestrategie voor jouw website / webshop beter kunnen maken, maar deze elementen geven alvast een idee van de mogelijkheden om concreet te werken met conversiestrategieën / -optimalisatie.
Stap 4: zorg voor een online marketing plan

Lijkt een open deur, maar deze wordt zo vaak niet goed uitgevoerd. Dit zie je in websites / webshops die niet in evenwicht zijn. Vaak is een van de elementen (bijvoorbeeld SEO) heel goed opgepakt, maar blijven de resultaten uit.
Je kunt nog zo’n goed plan hebben gemaakt, maar wanneer dit plan niet in al zijn facetten ‘levend’ wordt gemaakt, raakt het jouw bezoeker niet of te weinig, en gaan de leadrijpe bezoekers jouw website voorbij.
Evenwicht in je website / webshop
Als stappen 1 tot en met 3 volledig zijn doorlopen, heb je de absolute basis voor de ultieme internet marketingstrategie voor jouw bedrijf.
Het vertalen van deze basis naar jouw website (techniek, indeling, teksten, design, conversiepaden, trefwoorden, landingspagina’s, Google Ads-campagne etc.) zorgt uiteindelijk voor HET resultaat.
Een header bijvoorbeeld
Om aan te geven wat we hier bedoelen, nemen we de websites header (vlak bovenin je site / shop) even als voorbeeld.
Een goede header vertelt het verhaal: logo (snapt men het?), de onderscheidende punten (USP’s), de uitstraling (webdesign), de indeling (vraagt niet alles om heel veel aandacht?). Een header in evenwicht maakt vaak een keiharde gewenste indruk.
Zo heeft ieder element in jouw website / webshop een functie. Hoe beter de onderliggende online marketingelementen met elkaar in evenwicht zijn / op elkaar afgestemd zijn, des te beter het uiteindelijke resultaat zal zijn van jouw website / webshop.
Samenvattend
Een ultieme internet marketingstrategie is iets meer dan een website online.
Een ultieme internet marketingstrategie bestaat in de basis uit bestaansrecht (onderscheidend vermogen), het kennen en aanspreken van de juiste doelgroep, het ontwikkelen en sturen op conversie en de uiteindelijke vertaling naar een evenwichtig geheel.
HET RESULTAAT VAN EEN strategisch online marketing plan
- Jouw website wordt aantrekkelijker door de online marketingstrategie.
- Bezoekers snappen jouw propositie en online marketingstrategie direct.
- Bezoekers worden sneller overtuigd van jouw aanbod.
- Bezoekers bezoeken meer pagina’s op je website door de online marketingstrategie.
- Het bouncepercentage wordt lager door de internet marketingstrategie.
- Kortom: een internet marketingstrategie zorgt voor meer aanvragen, leads, prospects en klanten!

Hallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een grotere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien.
- Weg met het marketingplan?
- Conversie optimalisatie
- 6 ingredienten voor online groei
meest gestelde vragen