Je wilt graag meer leads en klanten genereren via je website.
En je weet ook dat het al weer een paar jaar geleden is dat er zaken zijn aangepast.
Je wilt aan de ene kant meer bezoekers, aan de andere kant wil je de online effectiviteit verhogen.
Maar ja.... waar te beginnen?
Juist met een grondige website analsye!
Zo start ik bij ieder online groei traject met zo'n website analyse.
Wat is het en hoe pas je dit toe? Daarover gaat deze pagina :-)
inhoudsopgave
Wat is een website analyse?
Een website analyse is een grondige evaluatie van je website om te bepalen hoe effectief deze is in het bereiken van de gewenste doelen.
Het doel van een website analyse is om eventuele verbeterpunten te identificeren en om te begrijpen hoe jouw website presteert ten opzichte van de concurrentie en de verwachtingen van de doelgroep.
Zelf start ik altijd een online groei traject met een grondige website analsye om vast te stellen wat de huidige situatie is.
Een website analyse omvat een grondige evaluatie van verschillende aspecten van je website, waaronder de gebruiksvriendelijkheid, snelheid, zoekmachine optimalisatie, content en conversieratio.
Door deze aspecten te analyseren, krijg je een duidelijk beeld van de sterke en zwakke punten van jouw website en kun je gerichte verbeteringen aanbrengen om de prestaties te verbeteren.
Er zijn verschillende tools en technieken die je kunt gebruiken om een website analyse uit te voeren, waaronder Google Analytics, heatmaps en usability tests.
Het regelmatig uitvoeren van een website analyse is cruciaal om ervoor te zorgen dat jouw website up-to-date blijft en blijft presteren op zijn best.
Waarom is een website analyse belangrijk?
Een website-analyse richt zich meestal op SEO en CRO en is belangrijk voor MKB-bedrijven omdat het kan helpen om de online aanwezigheid te verbeteren en meer conversies te genereren.
SEO (Search Engine Optimization) is gericht op het optimaliseren van de website voor zoekmachines zoals Google, zodat deze hoger verschijnt in de Google zoekresultaten.
Een hogere ranking in zoekresultaten kan leiden tot meer organisch verkeer naar de website. CRO (Conversion Rate Optimization) richt zich op het optimaliseren van de website om meer conversies te genereren, zoals het invullen van een formulier of het doen van een aankoop.
Een website-analyse kan helpen om te identificeren welke SEO en CRO aspecten verbeterd kunnen worden, zoals het optimaliseren van de website voor specifieke zoekwoorden of het verbeteren van de gebruikerservaring op de website.
Dit kan op zijn beurt helpen om meer relevant verkeer naar de website te trekken en meer conversies te genereren.
Voor MKB-bedrijven is het belangrijk om online aanwezig te zijn en een sterke online reputatie op te bouwen.
Een website-analyse kan helpen om de website te optimaliseren en de online aanwezigheid te verbeteren, waardoor het bedrijf meer succes kan behalen in de digitale wereld

Welke SEO aspecten komen aan de orde?
Wanneer ik een website analyse maak neem ik alle aspecten onder de loep.
Dit kunnen wel 50 + aspecten zijn. Hier vaak voorkomende SEO aspecten in een website analyse..
Pagina-titels en meta-beschrijvingen: Deze helpen zoekmachines en gebruikers begrijpen waar een pagina over gaat en zijn belangrijk voor click-through rates.
URL-structuur: Dit omvat de structuur en leesbaarheid van de URL's op de website.
Header-tags: Deze worden gebruikt om inhoud op een pagina te structureren en helpen zoekmachines de inhoud van een pagina te begrijpen.
Afbeeldingen en alt-tags: Deze moeten correct geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines en gebruikers om de inhoud van een pagina te begrijpen.
Content kwaliteit en relevantie: Dit omvat de kwaliteit, diepte en relevantie van de inhoud op de website.
Interne linkstructuur: Dit omvat de manier waarop pagina's op de website met elkaar verbonden zijn.
Snelheid en laadtijd van de website: Dit omvat de snelheid waarmee een website laadt, inclusief optimalisatie van afbeeldingen en caching.
Mobielvriendelijkheid: Dit omvat de gebruiksvriendelijkheid van de website op mobiele apparaten en de responsiviteit van het ontwerp.
Structured data: Dit omvat de code die aan een website is toegevoegd om zoekmachines te helpen de inhoud beter te begrijpen en meer informatie te bieden in zoekresultaten.
Beveiliging: Dit omvat het gebruik van HTTPS en de beveiliging van de website tegen hacks en malware.
Pagina snelheid en prestaties: Dit omvat de snelheid waarmee de websitepagina's laden en de optimalisatie van de websiteprestaties.
Backlink profiel: Dit omvat de links die naar de website wijzen en de autoriteit van de website.
Pagina's zonder inhoud: Dit omvat pagina's die geen inhoud hebben of die dubbele inhoud hebben, die de zoekmachine ranking kunnen beïnvloeden.
Redirects: Dit omvat de manier waarop de website omgaat met verplaatste of verwijderde pagina's, om te voorkomen dat er 404-pagina's optreden.
Welke CRO aspecten komen aan de orde?
Naast de website analyse van belangrijke SEO aspecten (die zorgen voor meer bezoekers) analyseer ik ook de CRO kwaliteit van een website.
De mate waarin conversie optimalisatie wordt toegepast (deze gaan over de effectiviteit van de website).
Call-to-action knoppen: Dit omvat het ontwerp en de positionering van call-to-action knoppen op de website.
Pagina lay-out en structuur: Dit omvat de manier waarop inhoud op de pagina is georganiseerd en gepresenteerd aan gebruikers.
Formulieren: Dit omvat de gebruikerservaring bij het invullen van formulieren op de website, inclusief lengte en verplichte velden.
Online overtuigingskracht: de mate waarin de wervende webteksten aanzetten tot overtuiging en online verleidingskracht.
Tekst en koppen: Dit omvat de inhoud en de manier waarop deze is gepresenteerd op de website, inclusief het gebruik van koppen en subkoppen.
Online positionering: de mate waarin online positionering is geimplementeerd in de website in bijvoorbeeld de website header.
Afbeeldingen en video's: Dit omvat de kwaliteit en relevantie van afbeeldingen en video's op de website.
Navigatie: Dit omvat de gebruikerservaring bij het navigeren door de website, inclusief de positionering en functionaliteit van het menu.
Social proof: Dit omvat het gebruik van social proof zoals klantbeoordelingen en aanbevelingen om vertrouwen te creëren bij potentiële klanten.
Unique selling points: de mate waarin unique sellingpoints zijn toegepast in de website.
Doelen en conversiepaden: Dit omvat de manier waarop doelen en conversiepaden worden gedefinieerd en geïmplementeerd op de website.
Exit intent pop-ups: Dit omvat het gebruik van pop-ups op de website om gebruikers te behouden en conversies te verhogen.
Analytics en rapportage: Dit omvat het gebruik van tools zoals Google Analytics om conversies en verkeer op de website te meten en te rapporteren, en om de conversieprestaties te verbeteren.
GERELATEERDE ARTIKELEN
Hulp nodig?
Hallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien.