• Persoonlijk & betrokken
 • Creatieve B2C aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer aanvragen, klanten, boekingen en orders
030 227 23 23

Online Leesbaarheid

leesbaarheid online 2024

Auteur: Marco Bouman - laatste bewerking: 9 april 2024


Als MKB-bedrijf ben je waarschijnlijk al geruime tijd bezig met online marketing, met als doel je website of webshop beter vindbaar en effectiever te maken.

Je zult ongetwijfeld bekend zijn met het feit dat bezoekers de neiging hebben om snel weer te vertrekken van je website.

Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de constante stroom van informatie en afleidingen waarmee we allemaal te maken hebben.

Door je website goed leesbaar te maken, kun je vaak een positieve invloed hebben op de gemiddelde sessieduur.

De focus van deze pagina ligt dan ook op het verbeteren van de online leesbaarheid van je website.

In dit artikel gebruik ik het woord ‘website’ voor zowel webshops als websites.

Inhoudsopgave

Wat is online leesbaarheid?

Online leesbaarheid verwijst naar de mate waarin de tekst op een website gemakkelijk te lezen en te begrijpen is. Het omvat verschillende aspecten, zoals de juiste lettergrootte en -stijl, goed contrast tussen tekst en achtergrond, voldoende witruimte en duidelijke structuur.

Online leesbaarheid speelt een essentiële rol bij het ontwerpen van websites en webshops voor MKB-bedrijven.

Het is een belangrijk onderdeel van conversie-optimalisatie, omdat het direct invloed heeft op de gebruikerservaring en het succes van een online bedrijf.

Maar wat houdt online leesbaarheid eigenlijk in?

Wanneer de leesbaarheid van een website of webshop hoog is, kunnen bezoekers gemakkelijk door de inhoud navigeren en vinden wat ze zoeken.

Dit verhoogt de betrokkenheid en vermindert de kans dat ze voortijdig afhaken.

Bovendien heeft online leesbaarheid ook invloed op de conversie.

Als de tekst moeilijk te lezen is, kan dit de geloofwaardigheid van het bedrijf schaden en het vertrouwen van potentiële klanten aantasten.

Door de online leesbaarheid te verbeteren, wordt de kans groter dat bezoekers worden omgezet in klanten.

online Leesbaarheid teksten

Waarom is online leesbaarheid belangrijk?

Verbeterde gebruikerservaring

Een heldere en begrijpelijke tekst vergroot de kans dat bezoekers langer op je site blijven en meer informatie tot zich nemen. Dit heeft direct invloed op de gebruikerservaring.

Bezoekers zullen zich gemakkelijker kunnen oriënteren en vinden wat ze zoeken, wat resulteert in een positieve interactie met je merk.

Verhoogde betrokkenheid en terugkeer van bezoekers

Een slecht leesbare website kan frustrerend zijn en bezoekers ontmoedigen om terug te komen.

Door te investeren in online leesbaarheid kun je de betrokkenheid van bezoekers vergroten. Hierdoor wordt de kans groter dat ze niet alleen langer blijven, maar ook terugkeren naar je website voor meer informatie, producten of diensten.

Positieve invloed op zoekmachineoptimalisatie

Google houdt rekening met leesbaarheid als een van de rangschikkingsfactoren voor zoekresultaten. Door de leesbaarheid van je website te verbeteren, vergroot je niet alleen de betrokkenheid van bezoekers, maar ook je vindbaarheid online.

Dit betekent dat een betere online leesbaarheid kan resulteren in een hogere positie in de zoekresultaten, waardoor meer potentiële klanten je website kunnen vinden.

15 tips om de online leesbaarheid te verbeteren

Hier zijn 15 heldere tips om de online leesbaarheid van je MKB-website of webshop te verbeteren, zodat je meer kunt halen uit je online inspanningen:

1. Kies een duidelijk lettertype:

Gebruik een leesbaar lettertype, zoals Arial, Verdana of Helvetica, dat goed leesbaar is op verschillende schermformaten.

2. Zorg voor voldoende lettergrootte:

Kies een lettergrootte van minimaal 16 pixels, zodat de tekst gemakkelijk te lezen is zonder in te hoeven zoomen.

3. Gebruik contrastrijke kleuren:

Zorg voor voldoende contrast tussen de tekstkleur en de achtergrond, zoals donkere tekst op een lichte achtergrond, zodat de tekst goed opvalt.

4. Maak gebruik van korte alinea's:

Verdeel de tekst in korte alinea's om het overzichtelijk te houden en de lezer niet te overladen met lange blokken tekst. Hierdoor kunnen je bezoekers je tekst sneller begrijpen en 'scannen'.

5. Gebruik informatieve koppen en tussenkopjes:

Gebruik duidelijke en beschrijvende koppen (H2 en H3) en tussenkopjes om de tekst te structureren en de lezer te helpen de inhoud snel te scannen.

6. Maak gebruik van opsommingstekens en genummerde lijsten:

Gebruik opsommingstekens of genummerde lijsten om informatie puntsgewijs weer te geven, wat de leesbaarheid en het begrip bevordert.

7. Houd zinnen en alinea's beknopt:

Beperk zinnen tot maximaal 15-20 woorden en alinea's tot maximaal 3-4 zinnen om de tekst behapbaar te maken voor de lezer.

8. Gebruik voldoende witruimte:

Creëer voldoende witruimte tussen tekstelementen en afbeeldingen om de tekst ademruimte te geven en de leesbaarheid te verbeteren.

9. Gebruik duidelijke call-to-action knoppen:

Maak belangrijke actieknoppen, zoals "Bestel nu" of "Meer informatie", goed zichtbaar en gebruik duidelijke tekst om de lezer aan te moedigen tot actie over te gaan.

10. Optimaliseer voor mobiele apparaten:

Zorg ervoor dat je website of webshop responsief is en goed functioneert op verschillende mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets.

11. Gebruik afbeeldingen ter ondersteuning:

Voeg relevante afbeeldingen toe die de tekst ondersteunen en de visuele aantrekkingskracht vergroten. Optimaliseer de afbeeldingen voor een snelle laadtijd.

12. Gebruik korte paragrafen:

Houd paragrafen kort en beperk je tot één specifiek onderwerp per paragraaf. Dit vergemakkelijkt het lezen en begrijpen van de tekst.

13. Zorg voor een duidelijke navigatiestructuur:

Maak je menu en navigatie eenvoudig en intuïtief. Gebruik duidelijke labels en organiseer de pagina's in logische categorieën en subcategorieën, zodat bezoekers gemakkelijk kunnen vinden wat ze zoeken.

14. Optimaliseer de laadsnelheid:

Bezoekers hebben weinig geduld als het gaat om het laden van een website. Door de laadtijd van je website te verkorten, verbeter je de leeservaring en verminder je het risico op bezoekers die voortijdig afhaken.

15. Test en meet de leesbaarheid:

Het meten van de leesbaarheid van je website is essentieel om te bepalen of de genomen maatregelen daadwerkelijk effectief zijn. Gebruik tools zoals Google Analytics om statistieken zoals bouncepercentage, gemiddelde tijd op de pagina en paginaweergaven te analyseren.

leesbaarheid online

De rol van witruimte bij online leesbaarheid

Witruimte speelt een essentiële rol bij het verbeteren van de online leesbaarheid van je MKB-website.

Het verwijst naar de lege ruimte rondom tekst, afbeeldingen en andere elementen op een webpagina.

Witruimte zorgt voor visuele ademruimte en helpt de inhoud overzichtelijker te maken.

Door voldoende witruimte tussen alinea's, regels en woorden te gebruiken, maak je de tekst gemakkelijker leesbaar en begrijpelijk voor bezoekers.

Witruimte zorgt ook voor een betere focus op de belangrijkste informatie.

Door elementen zoals knoppen en kopteksten voldoende ruimte te geven, maak je ze opvallender en uitnodigend voor interactie.

Bovendien draagt witruimte bij aan een betere user experience, omdat het de vermoeidheid van de ogen vermindert en de leesbaarheid op zowel desktops als mobiele apparaten verbetert.

Door bewust gebruik te maken van witruimte op je website, kun je de leesbaarheid vergroten, de aandacht van bezoekers vasthouden en de effectiviteit van je online aanwezigheid als MKB-bedrijf verbeteren.

Voorbeeld van slechte online leesbaarheid


Witruimte speelt een essentiële rol bij het verbeteren van de online leesbaarheid van je MKB-website. Het verwijst naar de lege ruimte rondom tekst, afbeeldingen en andere elementen op een webpagina. Witruimte zorgt voor visuele ademruimte en helpt de inhoud overzichtelijker te maken. Door voldoende witruimte tussen alinea's, regels en woorden te gebruiken, maak je de tekst gemakkelijker leesbaar en begrijpelijk voor bezoekers. Witruimte zorgt ook voor een betere focus op de belangrijkste informatie.

Door elementen zoals knoppen en kopteksten voldoende ruimte te geven, maak je ze opvallender en uitnodigend voor interactie. Bovendien draagt witruimte bij aan een betere user experience, omdat het de vermoeidheid van de ogen vermindert en de leesbaarheid op zowel desktops als mobiele apparaten verbetert. Door bewust gebruik te maken van witruimte op je website, kun je de leesbaarheid vergroten, de aandacht van bezoekers vasthouden en de effectiviteit van je online aanwezigheid als MKB-bedrijf verbeteren.


Online leesbaarheid 2024

GERELATEERDE ARTIKELEN

over marco bouman

Marco Bouman

Hallo, ik ben Marco. Als online groei consultant transformeer ik MKB-webshops/sites tot online marketingmagneet, met als resultaat: meer bezoekers, meer aanvragen, hogere conversies en meer orders!

De afgelopen 20 jaar heb ik hiermee meer dan 400 bedrijven geholpen, en ik blijf me verbazen dat er nog zoveel MKB-websites geen acceptabel conversiepercentage weten te behalen!

Ja, ik wil meer conversie

KLANTEN OVER MARCO BOUMAN


"het werkt echt"
"met enthousiasme komen tot een perfect eindresultaat"
"ieder die serieus online wil groeien moet toch eerst bij Marco langs!"
"eenmaal met Marco aan tafel waren wij meteen om"
"we zijn tevreden en raden Marco + team aan"
"gedreven en geïnspireerd om creatieve diensten te ontwikkelen"
"bevlogen, enthousiast en deskundig"

Lees alle reviews


 

wervende webteksten

Ja, ik wil graag wervende webteksten

Na ontvangst van dit ingevulde formulier neem ik per omgaande contact met je op

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij MKB-bedrijven (3-50fte).

Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
KvK: 30218791

Vul onderstaande velden in en ik reageer snel, vaak binnen 1 werkdag :-)

Conversie Optimalisatie
Scan € 125,-
Conversie Optimalisatie
Traject: € 1.450,-
SEO optimalisatie
Traject: € 1.250,-
Helpful Content
Schrijven € 650,-

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

WAT IK BIED:

 • Vrijblijvende grondige kennismaking
 • Strategisch inzicht & praktische uitvoering
 • Een aanspreekpunt
 • Face to face afstemming
 • Complete verdieping in jouw klanten
 • Transformatie naar online marketingmagneet
 • Streven naar langdurige samenwerking
 • Geen kosten voor bureau of overhead
 • Beschikbaar voor MKB (5-50)
 • 16 jaar ervaring als online groeiconsultant
Copyright © 2024 - Marco Bouman