Online bezoekers hebben steeds minder tijd nodig om vast te stellen of een webshop (site) met professioneel webdesign iets voor hen is of niet. Door het groeiende aanbod van allerlei webshops en websites wordt de online zoeker (consumenten en bedrijven) steeds kritischer.
In dit artikel delen wij onze ervaring met de creatie van succesvol webdesign voor mkb-bedrijven.
PROFESSIONEEL WEBDESIGN
Vaak wordt in enkele luttele seconden bepaald of een webshop (website) interessant is of niet. Een zeer belangrijk aspect voor deze ‘eerste indruk’ is een professioneel webdesign: de uitstraling en sfeer van de betreffende pagina is professioneel webdesign! Een perfecte homepage!
In hoofdlijnen wordt het succes van een professioneel webdesign bepaald door 2 factoren:
1. Het strategisch online marketing plan als uitgangspunt voor een commercieel succesvol webdesign
2. De uitgangspunten / richtlijnen voor een goed webdesign
1: HET STRATEGISCH PLAN ALS UITGANGSPUNT VOOR PROFESSIONEEL WEBDESIGN
Aan een doordacht en professioneel webdesign ligt altijd een strategisch plan ten grondslag. Natuurlijk moeten kleuren, huisstijlen, beeld, mimiek etc. op de juiste manier worden vormgegeven, maar een webdesign is pas echt succesvol als deze één op één aansluit bij de strategie en marketing van de webshop of website.
In onze aanpak starten we in ieder webshop / website conversie verbetertraject met een strategische online marketingsessie. In deze sessie komen alle van invloed zijnde factoren aan bod: markt, doelgroepen, klanten, klantgedrag, concurrentie, segmentatie, trends, ontwikkelingen etc.
Strategisch websiteplan
In dit strategische plan wordt de indeling van de webshop / website vastgelegd als uitgangspunt voor onze webdesigner, om het concreet te gaan vormgeven.
Richtlijnen / uitgangspunten in dit plan:
- Zorg dat de USP’s (maximaal 4) van de webshop (website) prominent terugkomen in het webdesign.
- Het logo krijgt een prominente plaats in de webshop (meestal linksboven).
- Meestal komt er een header waarin een slogan + een titel van de webshop / website worden weergegeven.
- Minimaal 1 conversietool (actie die aanzet tot conversie) moet een vast onderdeel worden in het webdesign (lees meer over: conversie optimalisatie).
- De webshop (website) krijg een duidelijke navigatiestructuur.
- Doorgaans maakt ook een footer onderdeel uit van het ‘interactive design’ (hier kun je een alternatieve zoekmethode bieden + SEO landingspaginas verbinden met de webshop / website).
Hieronder volgen 7 tips en uitgangspunten voor het optimaal vormgeven van jouw webdesign. Onderstaande punten zijn slechts richtlijnen die in de meeste gevallen positieve resultaten tot stand brengen.
2. Uitgangspunten / richtlijnen voor een goed webdesign
1. Minder = meer

Een traditionele valkuil die vaak wordt gemaakt, is de homepage (en soms ook de rest van de website) zo vol te maken dat er ‘altijd wel iets bij zit wat interessant kan zijn’. Het nadeel van overvolle webshops / websites is dat er dan zoveel elementen om aandacht vragen (hoofdnavigatie, subnavigatie, secundaire navigatie, acties, nieuws, website header, footer, extra menu’s etc.), dat het bijna onmogelijk is geworden om ‘door de bomen het bos te zien’.
Daarom is het aan te raden om eerst een plan te maken van wat de belangrijkste punten zijn, die je met jouw webshop (website) wilt overbrengen. Een webshop / website waar eenvoud troef is, straalt rust uit en weet op de juiste manier balans te brengen in de elementen die worden gepresenteerd.
2. Creëer een eenheid
Waar ook veel webshops (websites) de mist in gaan, is in het laten ontwerpen van een professioneel webdesign dat naadloos aansluit bij het bedrijf, de producten en diensten, bij het marktsegment, bij het logo en de huisstijl. Een succesvol webdesign omvat al deze punten en vormt een eenheid.
Een professioneel webdesign moet ook vooral goed aansluiten bij de wensen en voorkeuren van de ondernemer en het bedrijf. In mijn aanpak werk ik altijd met een stijlstudie waar onze opdrachtgevers via een vragenlijst hun voorkeuren kenbaar maken.
3. Wees zuinig met kleuren

Om via een webshop (website) op een optimale manier een boodschap over te brengen, is het zaak om de kleuren in balans te houden. Dit doe ik door te werken met 1 à 2 basiskleuren met daarbij een accentkleur. Door in een webdesign niet te veel kleuren prominent aanwezig te laten zijn, ontstaat er rust en is het veel eenvoudiger om bepaalde elementen extra aandacht te geven.
Daarnaast komt het ook nogal eens voor dat er bepaalde kleuren samen in een design worden gebruikt, terwijl de kleuren echt niet bij elkaar passen. Bijvoorbeeld paars en rood; we noemen dit 'inconsequent kleurgebruik' of ook wel ‘de kleuren vloeken’. Inconsequent kleurgebruik kan tot gevolg hebben dat je voelt ‘dat er iets niet klopt’ zonder direct te weten wat. Maar bij twijfel verlaat de bezoeker de webshop / website in een oogwenk.
4. Consequent toepassen
Een professioneel webdesign wordt opgebouwd uit de huisstijl van een webshop / website. Hierin wordt vastgelegd hoe bepaalde onderdelen van de webshop / website worden opgebouwd. Met name de lettertypen, letterafstanden, paginatitel-notaties en de lettertypekleur van de diverse contentdelen.
Het vastleggen en consequent toepassen van deze huisstijl zorgt ervoor dat (nieuwe) bezoekers sneller jouw webshop (website) gaan begrijpen, waardoor ze sneller vinden waar ze naar op zoek zijn. Het komt nog wel eens voor dat webshops (websites) niet consequent zijn, waardoor bezoekers sneller afhaken of geïrriteerd raken.
5. Bouw aan herkenning
Een zeer belangrijk onderdeel binnen een professioneel webdesign is een goed doordacht en sprekend logo. Een goed logo vertelt meer dan 1.000 woorden. Het geeft de nieuwe bezoekers van jouw webshop (website) de mogelijkheid om snel te ‘snappen’ waar jouw webshop (website) over gaat.
Een goed logo is in ieder geval leesbaar en kan een beeldmerk bevatten. Dit beeldmerk kan extra informatie overbrengen om de centrale boodschap van jouw webshop (website) nog beter over te brengen.
6. Versterk je boodschap met passend beeldmateriaal
Het gebruik van beeldmateriaal in een professioneel webdesign kan heel veel informatie in één keer overbrengen. Beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Maar ook hier geldt: wees zuinig met beeldgebruik, anders zie je straks door de beelden het bos niet meer.
Afhankelijk van jouw bedrijf en doelstellingen (wat wil je met jouw webshop of website bereiken?) kan beeld ingezet worden voor diverse doeleinden. Bijvoorbeeld voor het aangeven wie de primaire doelgroep is, om een bepaalde sfeer of uitstraling mee te geven aan het design of een bepaalde emotie op te roepen.
7. Zorg voor de juiste balans

Ondanks dat de indeling (interactive design) van de webshop (website) vaststaat in het strategische plan, is het van groot belang om de juiste balans te vinden tussen de verschillende elementen.
Bijvoorbeeld: De omvang van een header wordt bepaald aan de hand van algemene doelstellingen. Gaat het voornamelijk om de producten van een webshop of om het totale concept? Als je een actieblok helemaal bovenaan plaatst, betekent het niet automatisch dat het dan ook de juiste attentie krijgt. En je moet oppassen dat bepaalde elementen niet met elkaar gaan concurreren. Maak een keuze in wat je belangrijk vindt om onder de aandacht te brengen en durf elementen te schrappen.
Samenvatting
Als jij meer uit jouw webshop (website) wilt halen, dan is het zinvol om het design van jouw webshop (website) onder de loep te nemen en waar nodig te (laten) verbeteren. Het design, samen met de content van jouw webshop (website), vormt de eerste (visuele) online indruk van nieuwe bezoekers.
Als deze eerste indruk goed is, gaan bezoekers sneller ‘naar binnen’. Ze kijken niet alleen door de etalage (homepage / landingspagina), maar ze komen daadwerkelijk naar binnen om concreet te kijken of ze hier vinden wat ze zoeken.
Een sterk design begint altijd met een goed strategisch plan, wat uiteindelijk ‘doorvertaald’ moet worden naar een concreet en succesvol webdesign.

Ik, Marco Bouman, ben online groei consultant sinds 2007. Met veel enthousiasme begeleid ik mkb-bedrijven met online groeien. Mijn online marketingbureau is gespecialiseerd in conversie- & SEO-optimalisatie in de breedste zin des woords. Vanuit een creatief brein en een sociaal intelligent kader help ik mkb-bedrijven online vooruit.
- “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
- “Het werkt echt”
- “Wij zijn trost op het resultaat”
- “Stop met zoeken”
- “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
- “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
- “Deze aanpak werkt”
Bekijk alle klantervaringen