• Persoonlijk & betrokken
  • Creatieve B2C aanpak
  • 20 jaar online marketing ervaring
  • Meer aanvragen, klanten, boekingen en orders
030 227 23 23

Klantinzicht als Bron voor Meer Klanten!

klantinzichten 2024

Auteur: Marco Bouman - laatste bewerking: 17 mei 2024


Ieder MKB-bedrijf is voortdurend op zoek naar mogelijkheden om te groeien, in welke zin dan ook (klantinzicht, omzet, plezier etc.).

Maar heel veel MKB-bedrijven groeien niet of behalen tegenvallende resultaten, terwijl er toch heel hard wordt gewerkt.

Er wordt bijvoorbeeld geïnvesteerd in een nieuwe webshop / website of in het opleidingsniveau van de medewerkers.

Maar deze investeringen zorgen niet altijd voor het behalen van de gewenste resultaten.

Vaak wordt in de dagelijkse gang van zaken voorbijgegaan aan de belangrijkste factor bij het realiseren van online groei: jouw klant.

Wat wil hij echt? Wat drijft hem, waarom is hij klant? Hoe tevreden is hij over jouw product of dienst?

De antwoorden op deze vragen vormen de voedingsbodem voor een succesvolle groei van jouw MKB-bedrijf.

Dit artikel gaat over hoe je via klantinzicht extra resultaten kunt behalen en hoe je dit inzicht effectief en kostenefficiënt kunt verwerven.

In dit artikel gebruik ik het woord ‘website’ voor zowel webshops als websites.

inhoudsopgave

Wat is klantinzicht?

Het gaat hier om het begrijpen van de behoeften, wensen en verwachtingen van je klanten. Het gaat erom dat je je klanten echt leert kennen en begrijpt wat hen drijft en wat hen tegenhoudt om te doen wat jij wilt dat ze doen.

Om klantinzichten te verkrijgen, dien je informatie verzamelen over je klanten door middel van bijvoorbeeld enquêtes, interviews of het analyseren van klantdata.

Door deze informatie te verzamelen, kun je patronen en trends identificeren en zo beter begrijpen hoe je klanten omgaan met je producten of diensten.

Met klantinzicht kun je je marketing-, verkoop- en serviceactiviteiten beter afstemmen op de behoeften van je klanten, zoals het helpful maken van je content.

Dit kan leiden tot een hogere klanttevredenheid, betere klantrelaties en uiteindelijk ook tot een hogere omzet.

Klantinzichten zijn daarom van essentieel belang voor elk bedrijf dat succesvol wil zijn in een competitieve markt.

Het kan je helpen om betere online marketingstrategieën te ontwikkelen en uiteindelijk ook om meer te verkopen en meer klanttevredenheid te bereiken.

Hanteren persona's

Bedrijven die werken met klantinzicht hanteren meestal persona's in hun online marketing.

Persona's zijn fictieve, gedetailleerde beschrijvingen van ideale klanten die worden gebruikt in online marketing en productontwikkeling.

Ze representeren specifieke segmenten van de doelgroep en bevatten demografische informatie, gedragskenmerken, doelen, uitdagingen en voorkeuren.

Persona's helpen om beter te begrijpen wie de klanten zijn, wat hen drijft en hoe ze hun producten of diensten effectiever kunnen afstemmen op de behoeften van hun doelgroep. 

wat zijn redenen om niet met klantinzicht bezig te zijn?

klantinzichten verzamelen

Waarom laten vele bedrijven het na om extra groei te boeken door simpelweg goed te luisteren naar hun eigen klanten?

Een paar redenen:

1. We kennen onze klanten door en door!

Dit hoor je vaak, herkenbaar? Maar wat vergeten wordt, is dat hier vaak sprake is van een vorm van bedrijfsblindheid.

Er blijkt vaak een groot verschil te zijn tussen wat de klant echt wenst (de feiten) en hoe de mensen in de organisatie denken hun klant te kennen (onbewust gecreëerde overtuigingen door de loop van de jaren heen).

2. Klant inzicht / marktonderzoek is leuk, maar levert niets op

Dit klopt, als het gaat om een niet goed opgezet onderzoek dat tussen de bedrijven door is uitgevoerd.

Een goed onderzoek heeft aandacht en betrokkenheid van de medewerkers nodig.

3. Goed opgezet marktonderzoek is duur

Dat een investering nodig is om waardevol inzicht boven tafel te krijgen, is een feit.

Maar er zijn tal van slimme manieren waardoor het verkrijgen van klant inzicht ook betaalbaar kan zijn. Meer hierover verder in dit artikel.

hoe behaal je meer klanten door klantizicht?

Neem contact met mij op

Diepgaand en goed verkregen inzicht in jouw klanten kan jouw organisatie helpen op een aantal verschillende fronten:

1. Aanscherpen van jouw aanbod

Of het nu gaat om B2C- of B2B-klanten, scherp inzicht in hun behoeften, wensen, gewoontes, tevredenheid etc. biedt je ongekende mogelijkheden om jouw aanbod te verscherpen.

Als het meer dan 2 jaar geleden is dat jouw klanten bij een marktonderzoek zijn betrokken, kan een nieuw marktonderzoek je waardevolle informatie verschaffen.

2. Vasthouden van klanten

Anno 2024 heeft de klant het nog meer voor het zeggen dan ooit.

Doordat vele markten in een rap tempo transparanter worden, wordt het voor jouw klant steeds makkelijker om een betrouwbare partij te vinden.

Het betrekken van je klanten bij een onderzoek heeft op zich al een loyaliteitsverhogende werking.

Bovenal bieden de uitkomsten houvast voor het opzetten of optimaliseren van loyaliteitsprogramma’s.

3. Effectiever maken van jouw marketingboodschap

Jouw klanten kunnen, mits je erom vraagt, heel goed aangeven hoe ze bij je terecht zijn gekomen, wat ze van jouw marketingmaterialen (webshop / website, brochure etc.) vinden of hoe de marketingboodschap is overgekomen.

4. Optimaliseren van jouw strategie

Zeker als jij vaker marktonderzoek uit laat voeren onder je klanten, worden ontwikkelingen zichtbaar. Welke trends verklaren het gedrag van jouw klanten?

Het kennen van deze trends biedt prachtige handvatten om jouw online marketing strategie eens goed onder de loep te nemen. 

5. Verbeteren van de gebruikservaring van je website

Door regelmatig marktonderzoek te doen onder klanten en bezoekers, kunnen potentiële pijnpunten worden geïdentificeerd.

Feedback en gebruikersgedraganalyse helpen bij het vinden van verbeterpunten, zoals navigatie-optimalisatie en vereenvoudiging van het bestelproces.

Door deze inzichten toe te passen, wordt de website gebruiksvriendelijker, wat de conversiekansen vergroot en uiteindelijk meer klanten aantrekt.

5 manieren om effectief klantinzicht te verwerven

klantinzichten verzamelen

Klantinterviews en enquêtes:

Ga in gesprek met je klanten door middel van interviews of enquêtes. Stel gerichte vragen over hun behoeften, voorkeuren en ervaringen met jouw producten of diensten.

Door directe feedback te verzamelen, krijg je diepgaand inzicht in wat jouw klanten echt belangrijk vinden.

Analyse van klantgegevens:

Maak gebruik van analysetools zoals Google Analytics om het gedrag van je klanten op je website of in je winkel te volgen.

Door te kijken naar zaken als klikgedrag, aankoopgeschiedenis en demografische gegevens, kun je trends identificeren en beter begrijpen hoe jouw klanten interacteren met je bedrijf.

Social media monitoring:

Houd actief bij wat er gezegd wordt over jouw bedrijf op sociale media platforms zoals Twitter, Facebook en Instagram.

Monitor reacties, mentions en recensies om inzicht te krijgen in de perceptie van jouw merk en om eventuele problemen of kansen snel te identificeren en aan te pakken.

Mystery shopping:

Voer af en toe mystery shopping uit, waarbij je een externe partij inhuurt om als "mystery shopper" jouw producten of diensten te ervaren.

Op deze manier krijg je een objectief perspectief op de klantervaring en kun je eventuele tekortkomingen in je service identificeren.

Klantpanels of focusgroepen:

Richt een klantenpanel op of organiseer focusgroepen waarin je klanten uitnodigt om mee te praten over jouw producten, diensten of plannen voor de toekomst.

Hierdoor kun je dieper ingaan op specifieke onderwerpen en directe interactie hebben met een representatieve groep klanten.

Door deze vijf methoden te combineren en regelmatig te gebruiken, kun je als MKB-bedrijf waardevolle klantinzichten verzamelen die de basis vormen voor effectieve marketingstrategieën en het verbeteren van de algehele klanttevredenheid.

wat beweegt jullie kanten?

Hebben jullie wel eens een marktonderzoek onder jullie klanten gehouden? Kennen jullie de belangrijkste drijfveren en intenties van jullie klanten? Heb je het idee dat dit een belangrijk groeipunt is van je bedrijf? 

Over Marco Bouman

klantinzicht

Marco Bouman

Hallo, ik ben Marco. Als online groei consultant transformeer ik MKB-webshops/sites tot online marketingmagneet, met als resultaat: meer bezoekers, meer aanvragen, hogere conversies en meer orders!

De afgelopen 20 jaar heb ik hiermee meer dan 400 bedrijven geholpen, en ik blijf me verbazen dat er nog zoveel MKB-websites geen acceptabel conversiepercentage weten te behalen!

ja, ik wil meer conversie

GERELATEERDE ARTIKELEN:

Veelgestelde vragen

Wat is online klantinzicht?
Antwoord: Online klantinzicht is het proces van het verzamelen en analyseren van gegevens over het gedrag en de voorkeuren van online klanten om inzicht te krijgen in hun behoeften en wensen.
Waarom is online klantinzicht belangrijk?
Antwoord: Online klantinzicht is belangrijk omdat het bedrijven helpt hun klanten beter te begrijpen en hun behoeften en wensen te achterhalen. Door deze inzichten te gebruiken, kunnen bedrijven betere producten en diensten ontwikkelen en hun marketing- en verkoopstrategieën verbeteren.
Welke gegevens kunnen worden gebruikt voor online klantinzicht?
Antwoord: Voor online klantinzicht kunnen verschillende soorten gegevens worden gebruikt, zoals webanalyses, klanttevredenheidsonderzoeken, feedback van sociale media, online reviews en nog veel meer.
KLANTEN OVER MARCO BOUMAN


"het werkt echt"
"met enthousiasme komen tot een perfect eindresultaat"
"ieder die serieus online wil groeien moet toch eerst bij Marco langs!"
"eenmaal met Marco aan tafel waren wij meteen om"
"we zijn tevreden en raden Marco + team aan"
"gedreven en geïnspireerd om creatieve diensten te ontwikkelen"
"bevlogen, enthousiast en deskundig"

Lees alle reviews


 

Wat kan ik voor je betekenen?

Wil je ook online groeien? of heb je een vraag over online groeien?
Ben je benieuwd of iets anders of beter kan? 
Vul onderstaande gegevens in en ik reageer snel, vaak binnen 1 werkdag :-)

Je kunt me ook bellen: 030-2272323 of mailen: marco [at] marcobouman.com

Conversie Optimalisatie
Scan € 125,-
Conversie Optimalisatie
Traject: € 1.450,-
SEO optimalisatie
Traject: € 1.250,-
Helpful Content
Schrijven € 650,-

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

IN DE MEDIA:

de ondernemer

Copyright © 2024 - Marco Bouman