• Persoonlijk & betrokken
 • Creatieve B2C aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer aanvragen, klanten, boekingen en orders
030 227 23 23

Positionering voor websites en Merken [2024]

positionering voorbeeld 2024

Auteur: Marco Bouman - laatste bewerking: 14 mei 2024

Ik heb deze pagina zorgvuldig samengesteld om je vragen te beantwoorden en je een fijne gebruikservaring te bieden. Vragen of feedback? Laat het me weten.


Hoe is jullie MKB-merk / bedrijf / website gepositioneerd?

Welk beeld heeft jullie doelgroep van jullie merk / bedrijf?

En sluit dit aan bij jullie belangrijkste kracht en onderscheidend vermogen?

Inzetten op een succesvolle positionering is een belangrijke stap bij het transformeren van bezoekers naar klanten!

Wanneer jullie website niet bewust is gepositioneerd is de kans groot dat bezoekers snel wegklikken.

Wanneer jullie doelgroep jullie een voorkeurspositie toevertrouwt, ben je al een paar stappen voor op andere aanbieders in de markt. 

Dit is geen wetenschappelijk artikel met citaten van goeroes als Kotler; maar dit artikel jouw MKB-bedrijf praktische handvatten om je online krachtig te positioneren!

In dit artikel gebruik ik het woord ‘website’ voor zowel webshops als websites.

Inhoudsopgave

Op zoek naar een praktische aanpak?
Bekijk dan mijn conversie optimalisatie traject!

positionering bedrijf

Wat is positionering?

Positionering is het bewust en strategisch creëren van een uniek en herkenbaar imago voor een merk, product of dienst op het internet, met als doel een specifieke positie in te nemen ten opzichte van concurrenten en de beoogde doelgroep.

Het gaat niet alleen om wat je aanbiedt, maar vooral om hoe je jezelf presenteert en hoe klanten je zien, wat is het imago?

Een goede positionering van je website begint met het begrijpen van je doelgroep en de behoeften en wensen die zij hebben.

Het is belangrijk om te weten waar je klanten naar op zoek zijn en wat hen motiveert om voor jouw product of dienst te kiezen.

Op basis hiervan kun je je positioneringsstrategie vormgeven.

Een positioneringsstrategie is geen eenmalige actie, maar een doorlopend proces. Het vereist monitoring en bijsturing om ervoor te zorgen dat je relevant blijft in een snel veranderende markt.

Wat is een positioneringsstrategie?

Een positioneringsstrategie is jouw plan om je merk of product te onderscheiden van de concurrentie.

Het draait om hoe je wilt dat mensen jouw merk zien en onthouden. Het begint met het identificeren van je doelgroep en wat hen motiveert.

Vervolgens bepaal je jouw unieke waardepropositie, wat jou anders maakt dan anderen. Denk na over welke boodschap je wilt overbrengen en welke emoties je wilt opwekken.

Uiteindelijk gaat het erom dat je consistent bent in al je communicatie en acties, zodat mensen jouw merk associëren met de gewenste eigenschappen.

In dit artikel gaat het om het maken van een positioneringsstrategie voor:

 • Kleine bedrijven
 • MKB bedrijfen
 • Start-ups
 • B2C bedrijven
 • B2C merken

Waarom is positionering belangrijk?

Online positionering is een cruciaal aspect van je algehele merkstrategie.

Het gaat niet alleen om het hebben van een aanwezigheid op het internet, maar om het doelbewust creëren van een gewenst beeld en imago van je merk.

Waarom is dit zo belangrijk voor jouw MKB-website? Hier zijn enkele inzichten en praktische tips:

1. Eerste indruk telt:

Je online positionering is vaak het eerste contact dat potentiële klanten met je hebben. Een sterke en positieve eerste indruk kan het vertrouwen vergroten en hen aanmoedigen om verder te verkennen.

2. Concurrentievoordeel:

Een doordachte online positionering stelt je in staat om je te onderscheiden van je concurrenten. Het laat zien wat jouw merk uniek maakt en waarom klanten voor jou moeten kiezen.

3. Bouwen van autoriteit:

Een sterke online positionering helpt je om jezelf te positioneren als een expert in je branche. Door waardevolle content te delen en je kennis te tonen, bouw je autoriteit op en win je makkelijker het vertrouwen van je doelgroep.

En autoriteit is ook een belangrijk element in hoog in Google te komen, hier snijd het mes dus aan 2 kanten!

4. Doelgroepbereik:

Online positionering stelt je in staat om je boodschap te richten op de juiste doelgroep. Door te begrijpen wie je wilt bereiken, kun je content en communicatie ontwikkelen die specifiek op hen is afgestemd.

5. Zoekmachineoptimalisatie (SEO):

Een sterke online positionering kan je zoekmachinepositie verbeteren. Door relevante content en zoekwoorden te gebruiken, vergroot je de kans dat je doelgroep je gemakkelijk kan vinden.

"Een goede positionering van je website
begint met het begrijpen van je doelgroep
en de behoeften en wensen die zij hebben."
 

Een voorbeeld van goede positionering

positionering bedrijf nike

Een goed voorbeeld van merk positionering is die van Nike.

Nike positioneert zichzelf als een merk voor atleten en sportliefhebbers, met de slogan "Just Do It".

Het merk benadrukt de kracht, het doorzettingsvermogen en de toewijding die nodig zijn om je sportieve doelen te bereiken en presenteert zichzelf als een merk dat je daarbij kan helpen.

Door zich te richten op deze doelgroep en het benadrukken van deze waarden, heeft Nike een sterke merkidentiteit en merkloyaliteit gecreëerd onder sportliefhebbers en atleten.

Nike is synoniem geworden met sportprestaties en is uitgegroeid tot een van de meest herkenbare en waardevolle merken ter wereld.


Heb je vragen of hulp nodig? marco [@] marcobouman.com / 030-2272323 / contactformulier


Tips om positionering toe te passen

99% van alle webshops en websites in de Benelux is relatief onbekend. Er zijn er slechts een paar die vrijwel iedereen kent (Coolblue, HEMA, Wehkamp, Spotify, etc.).

Allemaal hebben we een aardig beeld wat deze bedrijven kunnen en waar hun kracht ligt. Hieraan wordt met man en macht, energie en veel kapitaal gewerkt.

Hoe kun je dan als MKB-bedrijf tussen deze grote en nog veel meer grote aanbieders toch een voorkeurspositie verwerven bij jullie gewenste doelgroep?

Mijn antwoord in 2 stappen, hieronder:

Stap 1: Creatie van een positioneringsstrategie

Ieder MKB bedrijf heeft zo zijn eigen specifieke kracht / receptuur. Vaak is dit voor het bedrijf zelf zo standaard geworden, dat men het lastig vindt om dit onderscheidende vermogen zelf te herkennen. 

Hieronder een overzicht van de belangrijkste positioneringsvragen die nodig zijn voor de creatie van een positioneringsstrategie.

Het antwoord op deze vragen biedt de uitgangspunten voor de creatie van een succesvolle positioneringsstrategie als onderdeel van de online marketing strategie.

1. In welk marktsegment zijn jullie werkzaam?

Dit is een basisvraag, maar het is wel erg belangrijk om deze juist te formuleren.

Vaak is het zo dat bedrijven meerdere segmenten / doelgroepen hebben. Maar voor een goede positionering is het nodig om een helder verhaal te hebben. 

2. Welk probleem wordt opgelost?

We zijn geneigd om te denken in oplossingen, maar voor de positionering is het vooral goed om een stapje dieper te graven.

Voor welke problemen, dilemma’s en behoeften bied jouw bedrijf een oplossing (dit element ligt bij de doelgroep zelf)?

3. Waarom biedt jullie bedrijf de beste oplossing?

En waarom kiest een prospect / bezoeker juist voor jullie en niet voor een andere aanbieder? Wat maakt jullie aanbod nu zo uniek? Wat is jullie onderscheidend vermogen?

Welk(e) element(en) hierin zorgt/zorgen daarvoor? Hoe concreter, hoe beter!

4. Welke zoekwoorden passen hierbij het best?

Zeker in termen van online marketing is het zeer bruikbaar om in ieder geval een idee te hebben welke zoekwoorden het best aansluiten bij jullie bedrijf en de kracht en problemen van jullie doelgroep. 

Of nog beter welke zoekinties aansluiten bij jullie aanbod / bedrijf. Zoekintenties zijn de vragen achter een zoekopdracht. Lees meer hierover in mijn artikel over zoekintenties.

5. Wat zijn de belangrijkste USP’s?

Voortbordurend op de antwoorden op de vraag waarom jullie bedrijf de beste oplossing biedt, is het belangrijk om deze elementen te vatten in circa 4 korte onderscheidende USP’s. Per USP het liefst niet meer dan 4 woorden. 

6. Hoe ziet de doelgroep eruit?

Ook is het voor positioneren belangrijk om een beeld te hebben van de belangrijkste doelgroep. Wie zijn het? Wat zijn hun kenmerken? Hoe gedragen ze zich?

7. Creatie van de positioneringsstrategie

De antwoorden op deze positioneringsvragen vormen de elementen in de totale positioneringsstrategie.

Het is handig om deze antwoorden bondig uit te werken, zodat alle positioneringsuitgangspunten bij elkaar staan.  

Stap 2: implementatie van positionering

positioneren

Waar ik naar toe wil, is dat wanneer jullie doelgroep voor het eerst op jullie website komt, jullie positionering al kan voelen!

En wanneer ze vaker komen, hieraan gewend raken en een voorkeurspositie ontwikkelen voor jullie bedrijf. 

Belangrijk hierbij is dat het succes van een dergelijke online positioneringsstrategie in hoge mate wordt bepaald door alle kleine (communicatie) puntjes bij elkaar.

Dus niet één belangrijk punt implementeren: het gaat om de totale mix van positioneringselementen

1. Werkzaamheid weergeven

Voor heldere online positioneren is het belangrijk dat online bezoekers direct snappen waar ze zijn.

Dus: wat men kan men verwachten op jullie website? Je zult versteld raken hoeveel websites deze stap nooit hebben gemaakt.

Het is handig om dit generieke positioneringselement prominent in zicht te hebben: bijvoorbeeld door een paar woorden in de website header.

2. USP’s weergeven

Dit is naast de generieke ‘werkzaamheid’ een uiterst belangrijk middel om bezoekers te overtuigen. Dit kan op veel manieren; juist een goede mix zorgt hiervoor:

 • USP’s prominent weergeven (bijvoorbeeld in de header / footer)
 • Het gebruik van een slogan (bijvoorbeeld onder het logo)
 • Het concreet benoemen in alle webteksten (aanstippen)
 • Contentpagina’s creëren over de USP’s 
 • Klantervaringen weergeven die juist deze USP-aspecten benadrukken
 • USP’s gebruiken in automatisch gegenereerde e-mails
 • USP’s gebruiken in overige online media (social media) 
 • Unieke waardepropositie gebruiken in de meta omschrijving en title tag

3. Kwaliteitszoekwoorden gebruiken

Zoekwoorden die perfect aansluiten op jullie kracht en jullie oplossingen, spreken vaak voor zich. Dit zijn vaak kwalitatieve longtail zoekwoorden.

Het is handig om landingspagina’s te ontwikkelen (of bestaande pagina’s te optimaliseren) voor deze zoekwoorden, zodat deze pagina’s bovenaan in Google kunnen komen. 

Dit is deels een stuk content, ook belangrijk om de populariteit van de pagina’s te verbeteren met relevante linkbuilding

Het is bovendien handig om deze pagina’s en zoekwoorden ook op de website visueel herkenbaar te maken. Deze trefwoorden zijn bekend voor de doelgroep. 

4. Doelgroep centraal stellen

Sowieso is het belangrijk (vanuit de conversie-gedachte) om je doelgroep direct aan te spreken op je website. Dit kan op een aantal manieren:

 • Direct op de homepagina waarin in één alinea jullie bedrijf wordt samengevat
 • In de eerste alinea van de landingspagina’s
 • Op belangrijke diensten of productpagina’s

Het is vooral belangrijk om de doelgroep aan te spreken en eerst te starten met de problemen en dilemma’s waar je doelgroep mee zit.

Dus eerst inzetten op herkenning en pas later inzetten op de oplossing die jullie bieden.

Meer uitgangspunten voor overtuigend schrijven lees je in mijn artikel over overtuigend marketingmateriaal

Het centraal stellen van je doelgroep (en hun problemen) doe je overigens in al je communicatie. 

5. De vormen van online positioneringselementen

Positioneren heeft veel raakvlakken met identiteit. Het is daarom erg belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan het authentiek inrichten van je website met alle belangrijke positionering elementen. De som van het geheel is wat telt.

Hiermee bouw je aan een voorkeurspositie in het brein van je doelgroep!


Vrijblijvende inhoudelijke kennismaking

Op zoek naar een succesvolle positionering? Laat je gegevens achter en ik neem vrijblijvend contact met je op. Ik denk met je mee over de mogelijkheden voor jouw website. Geen verplichtingen.


Wat is het verschil tussen online positionering en online branding?

Online positionering en online branding zijn twee nauw verwante concepten, maar ze hebben verschillende focuspunten en doelstellingen.

Hier zijn de verschillen tussen online positionering en online branding:

Online positionering:

Online positionering heeft betrekking op hoe je jezelf presenteert en positioneert ten opzichte van je concurrenten in de online markt.

Het draait om het identificeren en communiceren van je unieke waardepropositie en het creëren van een onderscheidende positie in de gedachten van je doelgroep.

Het richt zich op het bepalen van de juiste doelgroep, het begrijpen van hun behoeften en het vormgeven van je boodschap om aan die behoeften te voldoen.

Belangrijke aspecten van online positionering zijn onder meer het definiëren van je merkidentiteit, het kiezen van de juiste kanalen en tactieken om je boodschap over te brengen, en het creëren van een consistente en onderscheidende online aanwezigheid.

Het doel is om jezelf te differentiëren van concurrenten en een specifieke positie in te nemen in het hoofd en hart van je doelgroep.

Online branding:

Online branding richt zich op het opbouwen en versterken van je merkidentiteit en reputatie in de online ruimte.

Het gaat verder dan alleen positionering en legt de nadruk op het creëren van een emotionele connectie en vertrouwen bij je doelgroep.

Online branding omvat elementen zoals visuele identiteit, stem, tone of voice en waarden die je merk definiëren en onderscheiden.

Het doel van online branding is het creëren van een consistente en herkenbare merkervaring voor je doelgroep, waarbij je merkwaarden, persoonlijkheid en kwaliteiten worden gecommuniceerd en uitgedragen.

Dit omvat aspecten zoals het ontwerpen van een aantrekkelijke en herkenbare website, het creëren van boeiende content, het opbouwen van een actieve online community en het streven naar positieve klantinteracties en reviews.

In essentie draait online positionering om het bepalen van je positie in de markt ten opzichte van concurrenten, terwijl online branding gaat over het creëren van een sterke merkidentiteit en reputatie.

Beide zijn belangrijk en werken samen om een sterke online aanwezigheid op te bouwen en het succes van je bedrijf te bevorderen.

online positionering door online branding

voordelen van positioneren online

+ Grotere zichtbaarheid:
Door een sterke online aanwezigheid kunnen bedrijven en merken hun bereik vergroten en meer mensen bereiken.

+ Hogere geloofwaardigheid:
Een goed ontworpen en goed onderhouden online aanwezigheid kan de geloofwaardigheid van een bedrijf of merk verhogen en potentiële klanten geruststellen dat ze met een legitieme organisatie te maken hebben.

+ Verbeterde communicatie:
Een sterke online aanwezigheid kan het voor bedrijven gemakkelijker maken om met klanten te communiceren en hun behoeften en feedback te begrijpen.

+ Grotere klantbetrokkenheid:
Door gebruik te maken van verschillende online marketingkanalen, zoals sociale media en e-mailmarketing, kunnen bedrijven hun klanten betrekken bij hun merk en hun loyaliteit vergroten.

+ Meer aanvragen en verkopen:
Door een sterke online aanwezigheid kunnen bedrijven meer leads genereren en meer producten of diensten verkopen, wat kan leiden tot hogere inkomsten en winstgevendheid.

3 voorbeelden van succesvolle positionering


Positionering van Bol.com

Bol.com is een van de grootste online retailers in Nederland. Hun online positionering is succesvol vanwege verschillende factoren.

Allereerst hebben ze een uitgebreid assortiment van diverse producten, waardoor ze een one-stop-shop zijn voor veel consumenten.

Daarnaast hebben ze zich gericht op het creëren van een gebruiksvriendelijke en betrouwbare winkelervaring, met snelle levering en goede klantenservice.

Dit heeft bijgedragen aan het opbouwen van vertrouwen en loyaliteit bij hun klanten.

Bovendien hebben ze hun online marketinginspanningen gericht op het bieden van relevante aanbiedingen en gepersonaliseerde aanbevelingen, waardoor ze een gepersonaliseerde winkelervaring bieden.


Positionering van Coolblue

Coolblue is een online retailer gespecialiseerd in consumentenelektronica en witgoed.

Hun online positionering is succesvol omdat ze zich hebben gepositioneerd als experts op het gebied van producten en diensten.

Ze hebben een sterke focus op klantenservice en bieden uitgebreide productinformatie, reviews en advies om klanten te helpen bij het maken van een weloverwogen aankoopbeslissing.

Daarnaast hebben ze een onderscheidende en herkenbare merkidentiteit opgebouwd met hun kenmerkende blauwe kleur en humoristische communicatiestijl.

Deze consistente branding en focus op klantgerichtheid hebben bijgedragen aan hun succesvolle online positionering.


Positionering van thuisbezorgd.nl:

Thuisbezorgd.nl is een bekend online platform voor het bestellen van maaltijden.

Hun online positionering is succesvol omdat ze zich hebben gepositioneerd als dé plek om online eten te bestellen, met een breed scala aan restaurants en keukens om uit te kiezen.

Ze hebben een eenvoudig en intuïtief bestelproces gecreëerd, waardoor het gemakkelijk is voor consumenten om eten te bestellen en te laten bezorgen.

Daarnaast hebben ze ingezet op marketingcampagnes en kortingsacties om klanten aan te trekken en te behouden.

Hun sterke focus op gebruiksgemak, diversiteit in aanbod en marketinginspanningen heeft geleid tot een succesvolle online positionering.


Deze voorbeelden laten zien dat een succesvolle online positionering gebaseerd is op factoren zoals een breed en relevant aanbod, gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid, klantgerichtheid, herkenbare branding en effectieve marketinginspanningen.

contact

Over Marco Bouman

Marco Bouman

Hallo, ik ben Marco. Als online groei consultant transformeer ik MKB-webshops/sites tot online marketingmagneet, met als resultaat: meer bezoekers, meer aanvragen, hogere conversies en meer orders!

De afgelopen 20 jaar heb ik hiermee meer dan 400 bedrijven geholpen, en ik blijf me verbazen dat er nog zoveel MKB-websites geen acceptabel conversiepercentage weten te behalen!

Ja, ik wil meer conversie

Gerelateerde artikelen 

veel gestelde vragen

Wat is positionering?
Online positionering verwijst naar hoe een bedrijf of merk zich online presenteert en onderscheidt van concurrenten. Het gaat om het creëren van een unieke online aanwezigheid die de merkreputatie en het succes van het bedrijf bevordert.
Waarom is positionering belangrijk?
Online positionering is belangrijk omdat het helpt om de merkreputatie te verbeteren, het bereik te vergroten en het vertrouwen van klanten op te bouwen. Een sterke online positionering kan leiden tot meer verkeer naar de website van een bedrijf, meer conversies en hogere inkomsten.
Hoe kan ik mijn positionering verbeteren?
Er zijn verschillende manieren om de online positionering te verbeteren, zoals het creëren van een responsieve website die goed werkt op mobiele apparaten, het optimaliseren van de website voor zoekmachines, het ontwikkelen van waardevolle inhoud voor uw doelgroep en het actief deelnemen aan sociale media
WAAR IK HET VOOR DOE


"we zijn trots op het resultaat"
"een aanrader"
"inspirerend, verdiepend en bovenal concreet"
"deze aanpak werkt!"
"bedankt voor je topbijdrage"
"het is ontzettend leuk om met Marco te werken"
"Marco en je team bedankt!"

Lees alle reviews


 

Online groei traject

Vrijblijvende inhoudelijke intake

Na ontvangst van dit ingevulde formulier neem ik per omgaande contact met je op voor een inhoudelijke afstemming (kosteloos). 

Vul onderstaande velden in en ik reageer snel, vaak binnen 1 werkdag :-)

Of, bel: 030-2272323 - mail: marco [at] marcobouman.com - app: 06-29.44.63.72 - LinkedIn

Conversie Optimalisatie
Scan € 125,-
Conversie Optimalisatie
Traject: € 1.450,-
Hoog in Google
Traject: € 1.450
Helpful Content
Schrijven € 650,-

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin
Contactformulier

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

IN DE MEDIA:

de ondernemer

Copyright © 2024 - Marco Bouman