• Persoonlijk & betrokken
 • Op maat en creatieve aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Positioneringsstrategie voor mkb-websites en -webshops

positionering

auteur: marco bouman

online positionering

Hoe is jullie merk / bedrijf / website online gepositioneerd?

Welk beeld heeft jullie doelgroep van jullie merk / bedrijf?

En sluit dit aan bij jullie belangrijkste kracht en onderscheidend vermogen?

Inzetten op een succesvolle online positionering is een belangrijke stap in de totale mix van conversie optimalisatie (meer uit je bezoekers halen!).

positionering online & positioneringsstrategie 

Wanneer jullie doelgroep jullie een voorkeurspositie toevertrouwt, ben je al een paar stappen voor op andere aanbieders in de markt = Positionering. De betekenis van positionering lijkt op propositie.

Een succesvolle online positionering start bij het ontwikkelen van een passende positioneringsstrategie. Dit is geen wetenschappelijk artikel met citaten van goeroes als Kotler; dit artikel geeft praktische handvatten om met positionering betere online resultaten te behalen. 

Inhoudsopgave

Wat is positionering?

Positionering betekenis: dit betekent het creëren van een gewenst aanbod van het bedrijf en een totaalbeleving / eindbeeld om een onderscheidende plaats te krijgen in de mindset van je doelgroep. 

Vrij vertaald is de betekenis van positionering: alles wat je kunt doen om jouw dienst / bedrijf / product op een voorkeurspositie te krijgen van jullie doelgroep. Vaak ten behoeve van een succesvolle aanpak van online klanten werven of online leads genereren!

Daarover gaat dit artikel. Over hoe je een gewenste voorkeurspositie kunt creëren in de mindset van jullie (belangrijkste) doelgroep, toegepast op een online benadering. Dus: hoe kun je je bedrijf (website / webshop) online positioneren om de voorkeur van je (nieuwe) doelgroep te krijgen?.Een homepagina is hier zeer belangrijk bij.

Het belang van online positionering

positioneringsstrategie

99% van alle webshops en websites in de Benelux is relatief onbekend. Er zijn er slechts een paar die vrijwel iedereen kent (Coolblue, HEMA, Wehkamp, Spotify, etc.). Allemaal hebben we een aardig beeld wat deze bedrijven kunnen en waar hun kracht ligt. Hieraan wordt met man en macht, energie en veel kapitaal gewerkt.

Hoe kun je dan als mkb-bedrijf tussen deze grote en nog veel meer grote aanbieders toch een voorkeurspositie verwerven bij jullie gewenste doelgroep?

Mijn antwoord in 2 stappen, hieronder:

Stap 1: Creatie van de positioneringsstrategie

Ieder bedrijf heeft zo zijn eigen specifieke kracht / receptuur. Vaak is dit voor het bedrijf zelf zo standaard geworden, dat men het lastig vindt om dit onderscheidende vermogen te herkennen. 

Hieronder een overzicht van de belangrijkste positioneringsvragen die nodig zijn voor de creatie van een positioneringsstrategie. Het antwoord op deze vragen biedt de uitgangspunten voor de creatie van een succesvolle positioneringsstrategie

In welk marktsegment zijn jullie werkzaam?
Dit is een basisvraag, maar het is wel erg belangrijk om deze juist te formuleren. Vaak is het zo dat bedrijven meerdere segmenten / doelgroepen hebben. Maar voor een goede positionering is het nodig om een helder verhaal te hebben. 

Welk probleem wordt opgelost?
We zijn geneigd om te denken in oplossingen, maar voor de positionering is het vooral goed om een stapje dieper te graven. Voor welke problemen, dilemma’s en behoeften wordt er een oplossing geboden (dit element ligt bij de doelgroep zelf)?

Waarom biedt jullie bedrijf de beste oplossing?
En waarom kiest een prospect / bezoeker juist voor jullie en niet voor een andere aanbieder? Wat maakt jullie aanbod nu zo uniek? Welk(e) element(en) hierin zorgt/zorgen daarvoor? Hoe concreter, hoe beter!

Welke zoekwoorden passen het best?
Zeker in termen van online marketing is het zeer bruikbaar om in ieder geval een idee te hebben welke online zoek woorden het best aansluiten bij jullie bedrijf en de kracht en problemen van jullie doelgroep. 

Wat zijn de belangrijkste USP’s?
Voortbordurend op de antwoorden op de vraag waarom jullie bedrijf de beste oplossing biedt, is het belangrijk om deze elementen te vatten in circa 4 korte onderscheidende USP’s. Per USP het liefst niet meer dan 4 woorden. 

Hoe ziet de doelgroep eruit?
Ook is het voor positionering belangrijk om een beeld te hebben van de belangrijkste doelgroep. Wie zijn het? Wat zijn hun kenmerken? Hoe gedragen ze zich?

Creatie van de positioneringsstrategie
De antwoorden op deze positioneringsvragen vormen de elementen in de totale positionering strategie. Het is handig om deze antwoorden bondig uit te werken, zodat alle positioneringsuitgangspunten bij elkaar staan.  

Stap 2: implementatie POSITIONERING online

positioneringsstrategie

Waar we naartoe willen, is dat wanneer jullie doelgroep voor het eerst op jullie website komt, de positionering al kan voelen! En wanneer ze vaker komen, hieraan gewend raken en een voorkeurspositie ontwikkelen voor jullie bedrijf. Lees hier hoe het niet moet.

Belangrijk hierbij is dat het succes van een dergelijke online positioneringsstrategie in hoge mate wordt bepaald door alle kleine puntjes bij elkaar. Dus niet één belangrijk punt implementeren: het gaat om de totale mix van positioneringselementen. 

Werkzaamheid weergeven
Voor een heldere online positionering marketing is het belangrijk dat online bezoekers direct snappen waar ze zijn. Dus: wat men kan verwachten op jullie website / in jullie webshop. Je zult versteld raken hoeveel websites deze stap nooit hebben gemaakt. Het is handig om dit generieke positioneringselement prominent in zicht te hebben: bijvoorbeeld door een paar woorden in de website header.

USP’s weergeven

positioneringsstrategie

Dit is naast de generieke ‘werkzaamheid’ een uiterst belangrijk middel om bezoekers te overtuigen. Dit kan op veel manieren; juist een goede mix zorgt hiervoor:

 • USP’s prominent weergeven (bijvoorbeeld in de header / footer)
 • Het gebruik van een slogan (bijvoorbeeld onder het logo)
 • Het concreet benoemen in alle webteksten (aanstippen)
 • Contentpagina’s creëren over de USP’s 
 • Klantervaringen weergeven die juist deze USP-aspecten benadrukken
 • USP’s gebruiken in automatisch gegenereerde e-mails
 • USP’s gebruiken in overige online media (social media) 
 • USP’s gebruiken in de meta omschrijving en title tag

Kwaliteitszoekwoorden gebruiken
Zoekwoorden die perfect aansluiten op jullie kracht en jullie oplossingen, spreken vaak voor zich. Het is handig om landingspagina’s te ontwikkelen (of bestaande pagina’s te optimaliseren) voor deze zoekwoorden, zodat deze pagina’s bovenaan in Google kunnen komen. Dit is deels een stuk content, ook belangrijk om de populariteit van de pagina’s te verbeteren met linkbuilding

Het is bovendien handig om deze pagina’s en zoekwoorden ook op de website visueel herkenbaar te maken. Deze trefwoorden zijn bekend voor de doelgroep. 

Doelgroep centraal stellen
Sowieso is het belangrijk (vanuit conversie) om je doelgroep direct aan te spreken op je website. Dit kan op een aantal manieren:

 • Direct op de homepagina waarin in één alinea jullie bedrijf wordt samengevat
 • In de eerste alinea van de landingspagina’s
 • Op belangrijke diensten of productpagina’s

Het is vooral belangrijk om de doelgroep aan te spreken en eerst te starten met de problemen en dilemma’s waar je doelgroep mee zit. Dus eerst inzetten op herkenning en pas later inzetten op de oplossing die jullie bieden. Meer uitgangspunten voor overtuigend schrijven lees je in ons artikel over overtuigend marketingmateriaal

Het centraal stellen van je doelgroep (en hun problemen) doe je overigens in al je communicatie. 

De vormen van positionerings elementen

positionering

Positionering heeft veel raakvlakken met identiteit. Het is daarom erg belangrijk om tijd en aandacht te besteden aan het authentiek inrichten van je website met alle belangrijke positionering elementen. De som van het geheel is wat telt. Hiermee bouw je aan een voorkeurspositie in het brein van je doelgroep!


Meer weten over conversie optimalisatie?

Alle conversie optimalisatie artikelen bij elkaar!


 

Hulp nodig met positionering?

Een van de belangrijkste startpunten voor succesvolle online marketing is online positionering. Ik heb hiervoor een mooie receptuur ontwikkeld die ik vanaf 2007 inzet: het conversie optimalisatie traject

positionering strategie website

Over marco bouman

positionering online

Hallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien.  

Voor positionering en online groeien... mag je me altijd een berichtje sturen :-)

Gerelateerde artikelen 

wat klanten over mij zeggen:
 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

Bekijk alle klantervaringen

gerelateerde wiki items

website footer
onderscheidend vermogen
usp betekenis
website footer
unique selling points
pull marketing
conversie optimalisatie specialist

Wil je ook de online resultaten van je zakelijke website / webhop laten groeien? of heb je hier een vraag over? Neem dan gewoon vrijblijvend contact met mij op via onderstaand formulier en ik kijk met je mee! en geef je advies.

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij mkb-bedrijven (vanaf 3 tot 50 fte).

 

Online Groei
Traject
Optimalisatie Traject
SEO
Model
Online Groeien
1e Consult
Gratis!

MIJN MKB KLANTEN

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

 

 

   
   
   

 

MARCOBOUMAN.COM

Marco Bouman
Conversie Optimalisatie specialist voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  GROENEKAN (UTRECHT)

Contactformulier

T: 030-2272323
   

marketing wiki
 

ONLINE GROEIEN:

Ook betere online resultaten?
-Meer leads
-Meer aanvragen
-Meer orders
-Meer offertes
-Hogere conversies

Bekijk het online groeitraject
Tarief € 975,- 
Lees meer

groei traject
 

 

 

 

Copyright © 2022 - Marco Bouman