030 227 23 23

Online Marketing Strategie

marketingstrategie tips

Door: Marco Bouman

Veel mkb-bedrijven hebben een website / webshop, hebben vaak flink geïnvesteerd in hun online strategie en toch blijven de resultaten van hun online marketingstrategie uit. Ondanks dat hun website er erg mooi uitziet of bijvoorbeeld al heel goed gevonden wordt in Google. 

Klinkt dit herkenbaar voor je? 

Dit duidt op het ontbreken van of het voeren van een niet-volledige online marketing strategie. En dan kost je website geld in plaats van dat deze geld oplevert.

Lees hieronder mijn artikel over de ultieme online strategie.
Op zoek naar een oplossing? Bekijk direct mijn conversie optimalisatie traject

online marketing strategie, waar het om draait!

Een bezoeker komt op je website, hij snapt direct waar hij is, hij begrijpt wat er 'te koop' is, en wat het verschil is met andere aanbieders, hij wordt geprikkeld en nieuwsgierig gemaakt: 'dit wil ik ook'. Hij volgt het conversiespoor en klikt op de call to action-button en neemt actie! Niets meer en niets minder! De ultieme internet marketing strategie!

Maar 99% van je bezoekers doet dit niet. Ze zien geen klik, begrijpen niet waar het om gaat, voelen zich onvoldoende aangesproken, hebben een beter gevoel bij het aanbod van een concurrent, kunnen niet vinden wat ze zoeken, storen zich aan kleine details etc. Deze bezoekers verlaten vaak binnen 1 minuut jouw website. 

En dat wil je niet...


online groei scan

Wil jij weten wat de belangrijkste (op maat) online groei kansen zijn voor jouw website / shop?
Laat je website dan nu  scannen door Marco. Tarief: € 59,- , kosteloos tot 1 Oktober 2020.

online groei scan 


 

Online strategie in 4 stappen!

In vier stappen geef ik in dit artikel een aantal praktische handvatten voor de ultieme digitale marketing strategie voor jouw bedrijf. Ook laat ik zien wat de ongekende mogelijkheden zijn van internet marketing voor jouw bedrijf. Met als resultaat: meer aanvragen, leads en nieuwe klanten!

De stappen die we gaan nemen:

1. Definieer een onderscheidende online propositie
2. Bepaal je online doelgroep
3. Ontwerp een succesvolle conversiestrategie
4. Vertaal stap 1 tot en met 3 naar iedere pixel
Internet marketing strategie: de aanpak

Niet op zoek naar tips? Bekijk dan mijn op maat aanpak voor meer bezoekers en voor een hogere conversie

Stap 1: Definieer een onderscheidende online propositie

websites strategieMeer nieuwe klanten werven via internet is waar het om draait. De website van jouw bedrijf fungeert dan als het ware als online accountmanager of online winkel en zeker niet als online visitekaartje (als je ten minste online succesvol wilt zijn)! Met een scherpe positionering kweek je een voorkeursgevoel bij je bezoekers!

Het verschil met offline marketing
De valkuil die hier direct om de hoek komt kijken, is de veelheid van websites die allemaal uit dezelfde vijver willen vissen. Bij offline marketing heb je vaak een gebied of een bepaalde historie / goodwill die nieuwe klanten aanbrengen. Maar op internet werkt dit vaak anders.

Gevonden worden
Veel potentiële klanten zoeken online, zijn actief op social media of laten zich informeren per e-mail of andere bronnen over het bestaan van jouw bedrijf. Dan is er nog een ding dat telt: jouw website (shop) moet een verpletterende indruk maken.

Scherp onderscheidend vermogen
Dit onderscheidende vermogen kan deels zitten in de uitstraling (design), maar uiteindelijk gaat het erom wat jouw website / webshop concreet te bieden heeft. En waarom zouden bezoekers voor jouw bedrijf gaan en niet voor die 10 andere websites die men net heeft bekeken?

 • Wat doen jullie anders?
 • Waarom blinken jullie hierin uit?
 • Wat maakt het verschil tussen overige aanbieders in de markt?

De antwoorden op deze vragen vormen de basis voor een gezonde online marketing strategie en een heldere positionering. Het onderscheidend vermogen van jouw website / webshop kan zitten in de doelgroep, dat wat je concreet aanbiedt, de service (en liever niet) in de prijs. 

Het gaat bij het onderscheidende vermogen niet alleen om het onderscheid te vinden en te maken, maar vooral om dit te vertalen naar ‘hapklare brokken’ voor jouw online doelgroep! Zoals helder geformuleerde USP's.

Stap 2: bepaal je ONLINE doelgroep

online strategie
Klinkt als de weg naar Rome, maar deze stap is vaak een stap die wordt vergeten. Als de basis van je online marketing strategie rammelt, rammelt dit door in de online resultaten van jouw website / webshop.

Doelgroep
Natuurlijk ken je de doelgroep van jouw bedrijf. Maar wie is de online doelgroep? Vaak is er geen 1 op 1-match tussen klanten en doelgroep. Dit weten en hiervan bewust zijn is al een belangrijke stap. Vaak zien we dat de zoekers online niet altijd de kopers, beslissers of gebruikers zijn.

Zoekwoorden
Daarnaast stoelt een ultieme internet marketing strategie ook op het kennen van de zoekwoorden waar jouw doelgroep op zoekt. Dit lijkt makkelijk en voor de hand te liggen, maar dit is in de praktijk vaak veel complexer.

Via Google Analytics kun je makkelijk zien welke zoekwoorden zorgen voor langere websitesessies dan andere, dit zijn vaak de long tail zoekwoorden. Ook kun je via diverse bronnen in Google achterhalen waar veel volume op zit en concurrentie. Het uiteindelijk vinden van de juiste trefwoorden en hierop gevonden worden is een zeer belangrijke pilaar van de ultieme internet marketing strategie voor jouw bedrijf.

Met de beste trefwoorden en trefwoordclusters is het de bedoeling dat je de ultieme SEO-landingspagina's kunt maken! 

Online aanspreken
Een belangrijke wet bij conversie optimalisatie is, dat je erin slaagt om je nieuwe bezoeker zich thuis te laten voelen. De ‘tone of voice’ die er op je website / webshop wordt gebruikt, bepaalt dus voor een groot deel of bezoekers bouncen (direct weer weg zijn) of zich thuis gaan voelen en langer blijven (vaak geldt: lange duur = hogere kans op conversie).

Het kennen van je doelgroep, het kennen van je online doelgroep, het ontdekken van de belangrijkste trefwoorden en het op de juiste manier aanspreken van de doelgroep van jouw bedrijf is een zeer belangrijk element uit de basis van de ultieme website strategie of webshop strategie!

Stap 3: ontwerp een succesvolle conversie strategie

digitale marketing strategie
Als het onderscheidend vermogen echt helder en onderscheidend is en de online doelgroepelementen bekend zijn, dan is het zaak om je website / webshop ‘conversiegericht’ te maken. Wat niets anders betekent dan het ‘neerzetten’ van een perfecte eerste online indruk, die nieuwe bezoekers makkelijk ‘transformeert’ naar concrete aanvragen, leads en klanten.

Kruip in de huid van je klant!

 • Hoe wil jij aangesproken worden op een website / webshop?
 • Hoe voelt een agressieve call-to-action op de homepage?
 • Hoeveel ben jij bereid te lezen?
 • Kun je direct vinden wat je zoekt?
 • In hoeverre snap jij direct waar een website / webshop over gaat?

Al deze zaken vormen onderdeel van je conversiestrategie. De gemiddelde mkb-site / -shop ‘scoort’ minder dan 1% conversie (1 op de 100 doelen realiseren). Met andere woorden: 99% komt op je website, doet niets en gaat weer (met lege handen) weg. Een vast ondedeel van een goede conversiestrategie is het gebruiken van pakkende teksten

Vriendelijke laagdrempeligheid
Een strategie die heel vaak gevoerd wordt, is zorgen dat je website of webshop uitnodigt (op een vriendelijke manier) om bezoekers actie te laten ondernemen. Bijvoorbeeld een artikel downloaden, een gratis kennismakingsgesprek, een kleine dienst (introductie) voor een aantrekkelijke prijs etc. Online laagdrempelige acties die de bezoekers van jouw website / webshop eenvoudiger over de streep trekken.

Ontwikkel conversiepaden
De juiste internet marketing strategie kent een aantal voorgestanste conversiepaden. Een websitescript zorgt ervoor dat er uitgestippelde paden zijn voor de bezoekers van jouw website. Het bewust bedenken en benoemen van deze paden maakt ze ook meetbaar en beheersbaar. 

Er bestaan nog veel meer elementen die de conversiestrategie voor jouw website / webshop beter kunnen maken, maar deze elementen geven alvast een idee van de mogelijkheden om concreet te werken met conversiestrategieën / -optimalisatie. 

Stap 4: vertaal stap 1 tot en met stap 3 naar iedere pixel

webshop strategie
Lijkt een open deur, maar deze wordt heel vaak niet goed uitgevoerd. Dit zie je in websites / webshops die niet in evenwicht zijn. Vaak is een van de elementen (bijvoorbeeld SEO) heel goed opgepakt, maar blijven de resultaten uit.

Je kunt nog zo’n goed plan hebben gemaakt, maar wanneer dit plan niet in al zijn facetten ‘levend’ wordt gemaakt, raakt het jouw bezoeker niet of te weinig en gaan de leadrijpe bezoekers jouw website voorbij. 

Evenwicht in je website / webshop
Als stappen 1 tot en met 3 volledig zijn doorlopen, dan heb je de absolute basis voor de ultieme website strategie of webshop strategie voor jouw bedrijf. Het vertalen van deze basis naar jouw website (techniek, indeling, teksten, design, conversiepaden, trefwoorden, landingspagina’s, Google Ads-campagne etc.) zorgt uiteindelijk voor HET resultaat.

Een header bijvoorbeeld
Om aan te geven wat we hier bedoelen, nemen we de header (vlak bovenin je site / shop) even als voorbeeld. Een goede header vertelt het verhaal: logo (snapt men het?), de onderscheidende punten (USP’s), de uitstraling (webdesign), de indeling (vraagt niet alles om heel veel aandacht?). Een header in evenwicht maakt vaak een keiharde gewenste indruk.

Zo heeft ieder element in jouw website / webshop een functie. Hoe beter de onderliggende online marketingelementen met elkaar in evenwicht zijn / op elkaar afgestemd zijn, des te beter het uiteindelijke resultaat zal zijn van jouw website / webshop.

Samenvattend
Een ultieme online marketing strategie is iets meer dan een website online. Een ultieme internet marketing strategie bestaat in de basis uit bestaansrecht (onderscheidend vermogen), het kennen en aanspreken van de juiste doelgroep, het ontwikkelen en sturen op conversie en de uiteindelijke vertaling naar een evenwichtig geheel. 

EEN SUCCESVOLLE ONLINE STRATEGIE

 • Jouw website wordt aantrekkelijker door de online marketing strategie.
 • Bezoekers snappen jouw propositie en online marketing strategie direct.
 • Bezoekers worden sneller overtuigd van jouw aanbod.
 • Bezoekers bezoeken meer pagina’s op je website door de online strategie.
 • Het bouncepercentage wordt lager door de internet marketing strategie.
 • Kortom: een internet marketing strategie zorgt voor meer aanvragen, leads, prospects en klanten!


Meer weten over conversie optimalisatie?

Alle conversie optimalisatie artikelen bij elkaar!


 

website strategie of webshop strategie maken

De creatie van een succesvolle internet marketing strategie is mijn specialisme. Wil je betere resultaten uit je online marketing behalen? Laat mij jullie hiermee helpen. Lees meer over mijn conversie optimalisatie traject. Of laat je gegevens achter, dan neem ik contact met je op. 

online marketing strategie formuleren

Over Marco Bouman

marketingstrategie online

Hallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien.  

 

Gerelateerde artikelen:

wat klanten over mij zeggen:

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

Bekijk alle klantervaringen

Optimalisatie Traject
Conversie
Optimalisatie Traject
SEO
Model
Online Groeien
Online Groei
Scan

MIJN MKB KLANTEN

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”
   

Bekijk alle referenties

   

 

MARCOBOUMAN.COM

Marco Bouman
Online groei consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  GROENEKAN (UTRECHT)

Contactformulier

T: 030-2272323

   

 

Copyright © 2020 - Marco Bouman