• Persoonlijk & betrokken
 • Op maat en creatieve aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Pull Marketing, Definitie & Tips[2023]

Auteur: Marco Bouman

pull marketing voor je website

Wie zich een beetje bezig houdt met marketing heeft ongetwijfeld de term pull marketing online wel eens horen vallen (als tegenhanger van push marketing)?

Maar wat betekent pull marketing nu eigenlijk en hoe kun je dit principe goed gebruiken voor het effectiever maken van je website.

In dit artikel leg ik dit uit is en hoe je dit effectief kan gebruiken.

Inhoudsopgave

Wat is pull marketing?

Pull marketing is een marketingstrategie waarbij de focus ligt op het aantrekken van klanten naar een product of dienst door middel van waardevolle content, informatie of ervaringen.

In tegenstelling tot push marketing, waarbij advertenties en promoties worden gebruikt om producten of diensten te duwen naar de consument, trekt pull marketing de klanten naar het merk of bedrijf door middel van gerichte contentmarketing en inbound marketingtechnieken.

Pull marketing richt zich op het creëren van waarde voor de klant door middel van relevante en nuttige content, zoals blogartikelen, e-books, video's en sociale media posts.

Dit creëert een positieve interactie tussen het merk en de klant, die leidt tot vertrouwen, loyaliteit en uiteindelijk tot aankopen.

Deze vorm van marketing is vooral effectief voor bedrijven die een product of dienst aanbieden die de behoeften en interesses van hun klanten omvat en daarbij de oplossing bieden voor hun problemen.

Pull marketing kan ook resulteren in een hogere ROI (Return on Investment) omdat het zich richt op klanten die al geïnteresseerd zijn in de aangeboden producten of diensten.

Wat is push marketing?

Push marketing is een marketingstrategie waarbij producten of diensten actief worden gepromoot naar potentiële klanten door middel van advertenties, promoties en andere marketingtechnieken.

Bij push marketing worden de producten en diensten als het ware 'geduwd' naar de klant, ongeacht of de klant daar behoefte aan heeft.

Voorbeelden van push marketing zijn televisie- en radioreclame, printadvertenties, direct mail, telemarketing en billboardadvertenties. Deze vormen van marketing zijn meestal gericht op een breed publiek en proberen de aandacht te trekken met opvallende advertenties.

Push marketing kan effectief zijn om de naamsbekendheid te vergroten en om het publiek te informeren over nieuwe producten of diensten.

Echter, push marketing kan ook als storend worden ervaren door de consument en kan leiden tot weerstand tegen de boodschap of het merk.

Tegenwoordig zijn consumenten meer geneigd om informatie te zoeken en zelf te kiezen welke merken ze volgen.

Daarom wordt push marketing steeds minder effectief en worden veel bedrijven zich meer bewust van de voordelen van pull marketing.

Waarom is pull marketing belangrijk?

Pull marketing is belangrijk omdat het gericht is op het aantrekken van potentiële klanten in plaats van ze actief te benaderen.

Dit betekent dat potentiële klanten zelf op zoek gaan naar jouw product of dienst, in plaats van dat jij ze hierop wijst.

Dit is vooral effectief omdat consumenten steeds meer zelf de regie willen hebben over hun aankoopproces en vaak eerst zelf online onderzoek doen voordat ze overgaan tot aankoop.

Door middel van pull marketing kun je ervoor zorgen dat jouw product of dienst opvalt bij potentiële klanten en dat zij uit eigen initiatief meer informatie over jouw product of dienst opzoeken.

Dit kan bijvoorbeeld door middel van content marketing, zoekmachineoptimalisatie en sociale media marketing.

Door een sterke pull marketing strategie te hanteren, kun je meer gerichte leads genereren en de kans op conversie vergroten.

Bovendien kan het een effectieve manier zijn om je merkbekendheid te vergroten en om potentiële klanten aan te trekken die anders wellicht niet van je zouden hebben gehoord.

hoe pas je pull marketing toe in je website?

Wat kun je nu doen om pull marketing op een effectieve manier in je website te brengen? Een aantal mogelijkheden:

 • Zorg voor een sterke SEO-strategie: optimaliseer jouw website voor zoekmachines, zodat het beter wordt gevonden in de zoekresultaten en zo meer organisch verkeer trekt.
 • Creëer waardevolle content: maak content die van waarde is voor jouw doelgroep, zoals blogposts, infographics, whitepapers en video's, die hen helpen bij het oplossen van problemen.
 • Gebruik social media: plaats regelmatig updates op jouw social media kanalen en gebruik deze om jouw doelgroep te informeren over nieuwe producten, aanbiedingen, evenementen en andere relevante informatie.
 • Maak gebruik van e-mailmarketing: bouw een e-maillijst op en stuur regelmatig nieuwsbrieven met waardevolle informatie, aanbiedingen of andere relevante updates.
 • Organiseer webinars en evenementen: organiseer webinars en evenementen die relevant zijn voor jouw doelgroep en gebruik deze als middel om nieuwe leads te genereren.
 • Vraag om testimonials en reviews: laat jouw tevreden klanten testimonials en reviews schrijven over jouw producten of diensten en plaats deze op jouw website.
 • Bied content-upgrades aan: biedt jouw doelgroep aanvullende content-upgrades, zoals e-books, cheatsheets of templates in ruil voor hun contactgegevens.
 • Gebruik duidelijke call-to-actions: gebruik duidelijke en overtuigende call-to-actions op jouw website en in jouw content om bezoekers aan te moedigen om actie te ondernemen.
 • Bied waarde in ruil voor gegevens: biedt jouw doelgroep waarde, zoals een gratis proefperiode of korting, in ruil voor hun contactgegevens.
 • Optimaliseer jouw website-ervaring: zorg ervoor dat jouw website gemakkelijk te gebruiken en navigeren is en dat de laadtijd snel is. Dit kan helpen om bezoekers langer op jouw website te houden en de kans te vergroten dat ze een actie ondernemen.

gerelateerde artikelen 

hulp nodig

Marco BoumanHallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien of bekijk alvast mijn online groei traject:

online groei traject

Gerelateerde wiki items:

Veel gestelde vragen

Wat zijn de voordelen van pull marketing?
Pull marketing heeft verschillende voordelen, zoals een hogere betrokkenheid van klanten, een hogere conversieratio, een betere merkloyaliteit en een hogere ROI (Return on Investment). Dit komt doordat de potentiële klanten zelf actief op zoek gaan naar informatie over het bedrijf en daarom meer geneigd zijn om tot aankoop over te gaan.
Hoe verschilt pull marketing van push marketing?
Push marketing is een strategie waarbij bedrijven hun producten en diensten actief promoten via reclame, direct mail, e-mailmarketing en andere vormen van pushcommunicatie. Het doel is om potentiële klanten te overtuigen om direct tot aankoop over te gaan. Pull marketing daarentegen richt zich op het creëren van waardevolle content die potentiële klanten aantrekt en hen op natuurlijke wijze door de sales funnel leidt.
1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
Online marketing
WIKI
Meld
je nu aan

MIJN MKB KLANTEN

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

 

 

   
   
   

 

MARCOBOUMAN.COM

Marco Bouman
Conversie Optimalisatie specialist voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  GROENEKAN (UTRECHT)

Contactformulier

T: 030-2272323
   

marketing wiki
 

ONLINE GROEIEN:

Ook betere online resultaten?
-Meer leads
-Meer aanvragen
-Meer orders
-Meer offertes
-Hogere conversies

Bekijk het online groeitraject
Tarief: € 1.450,-
Lees meer

groei traject
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman