Pull Marketing, Definitie & Tips[2025]
Stop met klanten achterna rennen en zorg dat ze vanzelf naar je toe komen met een slimme pull-marketingstrategie die écht werkt.
![Pull Marketing, Definitie & Tips[2025]](https://marcobouman.com/wp-content/uploads/pull-marketing.jpg)
k heb deze pagina zorgvuldig samengesteld om je vragen te beantwoorden en je een fijne gebruikservaring te bieden. Vragen of feedback? Laat het me weten.
Wie zich enigszins bezighoudt met online marketing, heeft ongetwijfeld de term ‘pull marketing‘ wel eens horen vallen, als tegenhanger van ‘push marketing’.
Maar wat betekent pull marketing nu eigenlijk en hoe kun je dit principe goed gebruiken in je online marketing?
In dit artikel leg ik uit wat pull marketing is en hoe je dit voor jouw website kan inzetten!
In dit artikel gebruik ik het woord ‘website’ voor zowel webshops als websites.
Op zoek naar een praktische en creatieve aanpak?
Bekijk dan mijn conversie optimalisatie traject
Wat is pull marketing?
“Pull marketing is een marketingstrategie waarbij de focus ligt op het aantrekken van klanten naar een product of dienst (of merk) door middel van waardevolle content, informatie of ervaringen.”
In tegenstelling tot push marketing, waarbij advertenties en promoties worden gebruikt om producten of diensten te duwen naar de consument, trekt pull marketing de klanten naar het merk of bedrijf door middel van gerichte contentmarketing en marketingpsychologie technieken.
Pull marketing richt zich op het creëren van waarde voor de potentiële klant door middel van relevante en nuttige content, zoals blogartikelen, e-books, video’s en socialemediaposts
Dit creëert een positieve interactie tussen het merk en de klant, wat leidt tot vertrouwen, loyaliteit en uiteindelijk aankopen.
3 Voorbeelden van pull marketing

Hier zijn drie voorbeelden van gebruikte pull-marketingstrategieën door bekende Nederlandse bedrijven:
1. Heineken – Evenementen en sponsoring:
Heineken maakt slim gebruik van pull marketing door zich te associëren met grote evenementen en sportwedstrijden.
Door als sponsor op te treden, creëert Heineken een positieve merkassociatie en trekt het de aandacht van consumenten.
Hierdoor ontstaat een ‘pull’-effect, waarbij consumenten bewust kiezen voor het merk vanwege de positieve beleving en associatie met de evenementen.

2. Coolblue – Contentmarketing:
Coolblue heeft een sterke pull-marketingstrategie door hoogwaardige en relevante content te bieden aan je doelgroep.
Ze creëren nuttige artikelen, video’s en productreviews die consumenten helpen bij het maken van aankoopbeslissingen.
Door waardevolle informatie te delen, positioneert Coolblue zichzelf als een autoriteit en vertrouwde bron, waardoor consumenten naar hen toe worden getrokken.
3. Rituals – Community-building:
Rituals bouwt aan een sterke community door middel van pull marketing. Ze creëren een beleving rondom hun producten en merk door middel van ontspanningsrituelen, workshops en evenementen.
Hierdoor voelen consumenten zich betrokken en willen ze deel uitmaken van de Rituals-gemeenschap.
Het merk speelt in op de behoefte aan zelfzorg en biedt een unieke ervaring die consumenten aantrekt.
Deze voorbeelden laten zien hoe bekende Nederlandse bedrijven pull marketing toepassen om consumenten actief naar hun producten en merk te trekken.
Door het creëren van positieve associaties, waardevolle content en het opbouwen van een betrokken gemeenschap, kun je als MKB-bedrijf de kracht van pull marketing benutten om hun doelgroep te betrekken en hun bedrijf te laten groeien.
Wat is push marketing?
“Push marketing is een marketingstrategie waarbij producten of diensten actief worden gepromoot naar potentiële klanten door middel van advertenties, promoties en andere marketingtechnieken.”
Bij push marketing worden de producten en diensten als het ware ‘geduwd‘ naar de klant, ongeacht of de klant daar behoefte aan heeft.
Voorbeelden van push marketing zijn televisie- en radioreclame, printadvertenties, direct mail, telemarketing en billboardadvertenties. Deze vormen van marketing zijn meestal gericht op een breed publiek en proberen de aandacht te trekken met opvallende advertenties.
Push marketing kan effectief zijn om de naamsbekendheid te vergroten en om het publiek te informeren over nieuwe producten of diensten.
Push marketing kan echter ook als storend worden ervaren door de consument en leiden tot weerstand tegen de boodschap of het merk.
3 Voorbeelden van push marketing
Hier zijn drie voorbeelden van push-marketingstrategieën toegepast door bekende Nederlandse bedrijven om jou bekend te maken met push marketing:
1. Kruidvat – Folders en aanbiedingen:
Kruidvat maakt gebruik van push marketing door middel van folders en aanbiedingen.
Ze verspreiden gedrukte folders met speciale deals en kortingen, waardoor consumenten actief op de hoogte worden gebracht van de promoties.
Door deze push-tactiek worden consumenten gestimuleerd om naar de winkel te gaan en aankopen te doen op basis van de geboden prikkels.
2. MediaMarkt – Advertenties en actieve verkoop:
MediaMarkt past push marketing toe door middel van opvallende advertenties in verschillende media.
Daarnaast trainen ze hun personeel om proactief klanten te benaderen en hen te overtuigen van de voordelen van hun producten.
Deze actieve verkoopbenadering drukt het productaanbod direct onder de aandacht van potentiële klanten en tracht hen te verleiden tot aankoop.

3. Bol.com – E-mailmarketing en notificaties:
Bol.com maakt gebruik van push marketing door middel van e-mailmarketing en notificaties.
Ze sturen regelmatig gepersonaliseerde e-mails naar klanten met aanbiedingen, productaanbevelingen en nieuws.
Bovendien gebruiken ze pushnotificaties via hun app om klanten op de hoogte te houden van speciale deals en nieuwe productlanceringen.
Deze push-middelen houden klanten betrokken en stimuleren hen om actie te ondernemen op basis van de ontvangen meldingen.
Deze voorbeelden laten zien hoe bekende Nederlandse bedrijven push marketing toepassen om proactief hun producten en aanbiedingen onder de aandacht te brengen bij consumenten.
Door middel van folders, actieve verkoopbenadering en gepersonaliseerde communicatie kun je de kracht van push marketing benutten om hun doelgroep te bereiken en de verkoop te stimuleren.
Waarom is pull marketing belangrijk?
Pull marketing is belangrijk omdat het gericht is op het aantrekken van potentiële klanten in plaats van ze actief te benaderen.
Dit betekent dat potentiële klanten zelf op zoek gaan naar jouw product of dienst, in plaats van dat jij ze hierop wijst.
Dit is vooral effectief omdat consumenten steeds meer zelf de regie willen hebben over hun aankoopproces en vaak eerst zelf online onderzoek doen voordat ze overgaan tot aankoop.
Met pull marketing zorg je ervoor dat je product of dienst opvalt bij potentiële klanten, die vervolgens uit eigen initiatief meer informatie opzoeken.
Dit kan bijvoorbeeld door middel van content marketing, zoekmachineoptimalisatie en sociale media marketing.
2 Praktijk cases pull werking
Hier een paar cases van mijn klanten waar we volledig hebben ingezet op online waarde te creëren om op die manier klanten aan te trekken:
-
Casestudy: conversieverhoging door kennismakingsaanbod
Hoe overtuig je online bezoekers van kwaliteit die ze niet kunnen voelen? Ontdek hoe een kennismakingsaanbod bestellingen verdrievoudigde. Lees verder
-
Casestudy: meer klanten door een conversiegerichte website
Hoe maak je van een website een klantmagneet? Ontdek hoe een conversiegerichte aanpak zorgde voor drie keer meer conversie en verdubbeld verkeer. Lees verder
Hoe pas je pull marketing toe in je website?
Wat kun je nu doen om pull marketing op een effectieve manier in je website te brengen? Een aantal mogelijkheden:
- Zorg voor een sterke SEO-strategie: optimaliseer jouw website voor zoekmachines, zodat het beter wordt gevonden in de zoekresultaten en zo meer organisch verkeer trekt (dit wordt inbound marketing genoemd).
- Creëer waardevolle content: maak content die van waarde is voor jouw doelgroep, zoals blogposts, infographics, whitepapers en video’s, die hen helpen bij het oplossen van problemen (helfpful content).
- Zorg voor een bestrouwbare website: wanneer bezoekers een gevoel van vertrouwen hebben blijven ze langer op een website en zijn ze eerder bereid te converteren.
- Gebruik social media: plaats regelmatig updates op jouw social media kanalen en gebruik deze om jouw doelgroep te informeren over nieuwe producten, aanbiedingen, evenementen en andere relevante informatie.
- Minimaliseer afleiding: wanneer je website bomvol staat met informatie en afleiding is de kans klein dat je bezoeker zich betrokken voelt.
- Maak gebruik van e-mailmarketing: bouw een e-maillijst op en stuur regelmatig nieuwsbrieven met waardevolle informatie, aanbiedingen of andere relevante updates.
- Vraag om testimonials en reviews: laat jouw tevreden klanten testimonials en reviews schrijven over jouw producten of diensten en plaats deze op jouw website.
- Bied content-upgrades aan: biedt jouw doelgroep aanvullende content-upgrades, zoals e-books, cheatsheets of templates in ruil voor hun contactgegevens.
- Gebruik duidelijke call-to-actions: gebruik duidelijke en overtuigende call-to-actions op jouw website en in jouw content om bezoekers aan te moedigen om actie te ondernemen.
- Bied waarde in ruil voor gegevens: biedt jouw doelgroep waarde, zoals een gratis proefperiode of korting, in ruil voor hun contactgegevens.
- Optimaliseer jouw website-ervaring: zorg ervoor dat jouw website gemakkelijk te gebruiken en navigeren is en dat de laadtijd snel is. Dit kan helpen om bezoekers langer op jouw website te houden en de kans te vergroten dat ze een actie ondernemen.
Over Marco: SEO en CRO consultant

Hallo, ik ben Marco. Als ervaren SEO & CRO consultant help ik MKB-webshops en websites met online groeien. Het resultaat: meer bezoekers, aanvragen, orders en klanten.
Sinds 2007 heb ik meer dan 400 MKB bedrijven succesvol begeleid met online groeien. Nog steeds valt me op hoeveel MKB-websites SEO & CRO niet optimaal benutten. Lees verder
Gerelateerde artikelen
- Hoe maak je helpful content?
- 10 gouden conversie optimalisatie tips
- Waarom je online bezoeker niet bij je koopt!
- Vergroot je effectiviteit en bereik met content marketing
- Een definitie
- Hoe maak je je website betrouwbaarder?
Veel gestelde vragen
-
Pull marketing heeft verschillende voordelen, zoals een hogere betrokkenheid van klanten, een hogere conversieratio, een betere merkloyaliteit en een hogere ROI (Return on Investment). Dit komt doordat de potentiële klanten zelf actief op zoek gaan naar informatie over het bedrijf en daarom meer geneigd zijn om tot aankoop over te gaan.
-
Push marketing is een strategie waarbij bedrijven hun producten en diensten actief promoten via reclame, direct mail, e-mailmarketing en andere vormen van pushcommunicatie. Het doel is om potentiële klanten te overtuigen om direct tot aankoop over te gaan. Pull marketing daarentegen richt zich op het creëren van waardevolle content die potentiële klanten aantrekt en hen op natuurlijke wijze door de sales funnel leidt.
Vrijblijvende SEO/CRO-afstemming
Ik kijk vooraf mee (30 minuten), zodat ik je laat zien hoe ik jouw SEO of CRO zou aanpakken. Geen verkooppraatje, maar een inhoudelijke eerste indruk.

Kost je niets. Levert je altijd iets op.
Let op: dit aanbod is gericht op mkb-organisaties (4-50 fte).