• Persoonlijk & betrokken
 • Creatieve B2C aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer aanvragen, klanten, boekingen en orders
030 227 23 23

Pull Marketing, Definitie & Tips[2024]

Auteur: Marco Bouman - laatste bewerking: 6 april 2024


Pull marketing

Wie zich een beetje bezig houdt met online marketing heeft ongetwijfeld de term pull marketing online wel eens horen vallen (als tegenhanger van push marketing)?

Maar wat betekent pull marketing nu eigenlijk en hoe kun je dit principe goed gebruiken in je online marketing?

In dit artikel leg ik uit wat pull marketing is en hoe je dit voor jouw website kan inzetten!

In dit artikel gebruik ik het woord ‘website’ voor zowel webshops als websites.

Inhoudsopgave

Wat is pull marketing?

"Pull marketing is een marketingstrategie waarbij de focus ligt op het aantrekken van klanten naar een product of dienst door middel van waardevolle content, informatie of ervaringen."

In tegenstelling tot push marketing, waarbij advertenties en promoties worden gebruikt om producten of diensten te duwen naar de consument, trekt pull marketing de klanten naar het merk of bedrijf door middel van gerichte contentmarketing en marketingpsychologie technieken.

Pull marketing richt zich op het creëren van waarde voor de potentiele klant door middel van relevante en nuttige content, zoals blogartikelen, e-books, video's en sociale media posts.

Dit creëert een positieve interactie tussen het merk en de klant, die leidt tot vertrouwen, loyaliteit en uiteindelijk tot aankopen.

3 voorbeelden van pull marketing

Hier zijn drie voorbeelden van gebruikte pull-marketingstrategieën door bekende Nederlandse bedrijven:


1. Heineken - Evenementen en sponsoring:
Heineken maakt slim gebruik van pull marketing door zich te associëren met grote evenementen en sportwedstrijden.

Door als sponsor op te treden, creëert Heineken een positieve merkassociatie en trekt het de aandacht van consumenten.

Hierdoor ontstaat een 'pull'-effect, waarbij consumenten bewust kiezen voor het merk vanwege de positieve beleving en associatie met de evenementen.

pull marketing voorbeeld heineken


2. Coolblue - Contentmarketing:
Coolblue heeft een sterke pull-marketingstrategie door hoogwaardige en relevante content te bieden aan hun doelgroep.

Ze creëren nuttige artikelen, video's en productreviews die consumenten helpen bij het maken van aankoopbeslissingen.

Door waardevolle informatie te delen, positioneert Coolblue zichzelf als een autoriteit en vertrouwde bron, waardoor consumenten naar hen toe worden getrokken.


3. Rituals - Community-building:
Rituals bouwt aan een sterke community door middel van pull marketing. Ze creëren een beleving rondom hun producten en merk door middel van ontspanningsrituelen, workshops en evenementen.

Hierdoor voelen consumenten zich betrokken en willen ze deel uitmaken van de Rituals-gemeenschap.

Het merk speelt in op de behoefte aan zelfzorg en biedt een unieke ervaring die consumenten aantrekt.


Deze voorbeelden laten zien hoe bekende Nederlandse bedrijven pull marketing toepassen om consumenten actief naar hun producten en merk te trekken.

Door het creëren van positieve associaties, waardevolle content en het opbouwen van een betrokken gemeenschap, kun je als  MKB-bedrijf de kracht van pull marketing benutten om hun doelgroep te betrekken en hun bedrijf te laten groeien.

Wat is push marketing?

"Push marketing is een marketingstrategie waarbij producten of diensten actief worden gepromoot naar potentiële klanten door middel van advertenties, promoties en andere marketingtechnieken."

Bij push marketing worden de producten en diensten als het ware 'geduwd' naar de klant, ongeacht of de klant daar behoefte aan heeft.

Voorbeelden van push marketing zijn televisie- en radioreclame, printadvertenties, direct mail, telemarketing en billboardadvertenties. Deze vormen van marketing zijn meestal gericht op een breed publiek en proberen de aandacht te trekken met opvallende advertenties.

Push marketing kan effectief zijn om de naamsbekendheid te vergroten en om het publiek te informeren over nieuwe producten of diensten.

Echter, push marketing kan ook als storend worden ervaren door de consument en kan leiden tot weerstand tegen de boodschap of het merk.

Tegenwoordig zijn consumenten meer geneigd om informatie te zoeken en zelf te kiezen welke merken ze volgen.

Daarom wordt push marketing steeds minder effectief en worden veel bedrijven zich meer bewust van de voordelen van pull marketing.

3 voorbeelden van push marketing

Hier zijn drie voorbeelden van push-marketingstrategieën toegepast door bekende Nederlandse bedrijven om jou bekend te maken met push marketing:


1. Kruidvat - Folders en aanbiedingen:
Kruidvat maakt gebruik van push marketing door middel van folders en aanbiedingen.

Ze verspreiden gedrukte folders met speciale deals en kortingen, waardoor consumenten actief op de hoogte worden gebracht van de promoties.

Door deze push-tactiek worden consumenten gestimuleerd om naar de winkel te gaan en aankopen te doen op basis van de geboden prikkels.


2. MediaMarkt - Advertenties en actieve verkoop:
MediaMarkt past push marketing toe door middel van opvallende advertenties in verschillende media.

Daarnaast trainen ze hun personeel om proactief klanten te benaderen en hen te overtuigen van de voordelen van hun producten.

Deze actieve verkoopbenadering drukt het productaanbod direct onder de aandacht van potentiële klanten en tracht hen te verleiden tot aankoop.

push marketing voorbeeld mediamarkt


3. Bol.com - E-mailmarketing en notificaties:
Bol.com maakt gebruik van push marketing door middel van e-mailmarketing en notificaties.

Ze sturen regelmatig gepersonaliseerde e-mails naar klanten met aanbiedingen, productaanbevelingen en nieuws.

Bovendien gebruiken ze pushnotificaties via hun app om klanten op de hoogte te houden van speciale deals en nieuwe productlanceringen.

Deze push-middelen houden klanten betrokken en stimuleren hen om actie te ondernemen op basis van de ontvangen meldingen.


Deze voorbeelden laten zien hoe bekende Nederlandse bedrijven push marketing toepassen om proactief hun producten en aanbiedingen onder de aandacht te brengen bij consumenten.

Door middel van folders, actieve verkoopbenadering en gepersonaliseerde communicatie kun je de kracht van push marketing benutten om hun doelgroep te bereiken en de verkoop te stimuleren.

Waarom is pull marketing belangrijk?

Pull marketing is belangrijk omdat het gericht is op het aantrekken van potentiële klanten in plaats van ze actief te benaderen.

Dit betekent dat potentiële klanten zelf op zoek gaan naar jouw product of dienst, in plaats van dat jij ze hierop wijst.

Dit is vooral effectief omdat consumenten steeds meer zelf de regie willen hebben over hun aankoopproces en vaak eerst zelf online onderzoek doen voordat ze overgaan tot aankoop.

Door middel van pull marketing kun je ervoor zorgen dat jouw product of dienst opvalt bij potentiële klanten en dat zij uit eigen initiatief meer informatie over jouw product of dienst opzoeken.

Dit kan bijvoorbeeld door middel van content marketing, zoekmachineoptimalisatie en sociale media marketing.

2 Praktijk cases pull werking

Hier een paar cases van mijn klanten waar we volledig hebben ingezet op online waarde te creëren om op die manier klanten aan te trekken:

Neem contact met mij op

hoe pas je pull marketing toe in je website?

Wat kun je nu doen om pull marketing op een effectieve manier in je website te brengen? Een aantal mogelijkheden:

 • Zorg voor een sterke SEO-strategie: optimaliseer jouw website voor zoekmachines, zodat het beter wordt gevonden in de zoekresultaten en zo meer organisch verkeer trekt.
 • Creëer waardevolle content: maak content die van waarde is voor jouw doelgroep, zoals blogposts, infographics, whitepapers en video's, die hen helpen bij het oplossen van problemen (helfpful content).
 • Gebruik social media: plaats regelmatig updates op jouw social media kanalen en gebruik deze om jouw doelgroep te informeren over nieuwe producten, aanbiedingen, evenementen en andere relevante informatie.
 • Maak gebruik van e-mailmarketing: bouw een e-maillijst op en stuur regelmatig nieuwsbrieven met waardevolle informatie, aanbiedingen of andere relevante updates.
 • Organiseer webinars en evenementen: organiseer webinars en evenementen die relevant zijn voor jouw doelgroep en gebruik deze als middel om nieuwe leads te genereren.
 • Vraag om testimonials en reviews: laat jouw tevreden klanten testimonials en reviews schrijven over jouw producten of diensten en plaats deze op jouw website.
 • Bied content-upgrades aan: biedt jouw doelgroep aanvullende content-upgrades, zoals e-books, cheatsheets of templates in ruil voor hun contactgegevens.
 • Gebruik duidelijke call-to-actions: gebruik duidelijke en overtuigende call-to-actions op jouw website en in jouw content om bezoekers aan te moedigen om actie te ondernemen.
 • Bied waarde in ruil voor gegevens: biedt jouw doelgroep waarde, zoals een gratis proefperiode of korting, in ruil voor hun contactgegevens.
 • Optimaliseer jouw website-ervaring: zorg ervoor dat jouw website gemakkelijk te gebruiken en navigeren is en dat de laadtijd snel is. Dit kan helpen om bezoekers langer op jouw website te houden en de kans te vergroten dat ze een actie ondernemen.

gerelateerde artikelen 

Wat is pull marketing?

hulp nodig

Marco Bouman

Hallo, ik ben Marco. Als online groei consultant transformeer ik MKB-webshops/sites tot online marketingmagneet, met als resultaat: meer bezoekers, meer aanvragen, hogere conversies en meer orders!

De afgelopen 20 jaar heb ik hiermee meer dan 400 bedrijven geholpen, en ik blijf me verbazen dat er nog zoveel MKB-websites geen acceptabel conversiepercentage weten te behalen!

Ja, ik wil meer conversie

 

Veel gestelde vragen

Wat zijn de voordelen van pull marketing?
Pull marketing heeft verschillende voordelen, zoals een hogere betrokkenheid van klanten, een hogere conversieratio, een betere merkloyaliteit en een hogere ROI (Return on Investment). Dit komt doordat de potentiële klanten zelf actief op zoek gaan naar informatie over het bedrijf en daarom meer geneigd zijn om tot aankoop over te gaan.
Hoe verschilt pull marketing van push marketing?
Push marketing is een strategie waarbij bedrijven hun producten en diensten actief promoten via reclame, direct mail, e-mailmarketing en andere vormen van pushcommunicatie. Het doel is om potentiële klanten te overtuigen om direct tot aankoop over te gaan. Pull marketing daarentegen richt zich op het creëren van waardevolle content die potentiële klanten aantrekt en hen op natuurlijke wijze door de sales funnel leidt.
KLANTEN OVER MARCO BOUMAN


"het werkt echt"
"met enthousiasme komen tot een perfect eindresultaat"
"ieder die serieus online wil groeien moet toch eerst bij Marco langs!"
"eenmaal met Marco aan tafel waren wij meteen om"
"we zijn tevreden en raden Marco + team aan"
"gedreven en geïnspireerd om creatieve diensten te ontwikkelen"
"bevlogen, enthousiast en deskundig"

Lees alle reviews


 

Wat kan ik voor je betekenen?

Wil je ook online groeien? of heb je een vraag over online groeien?
Ben je benieuwd of iets anders of beter kan? 
Vul onderstaande gegevens in en ik reageer snel, vaak binnen 1 werkdag :-)

Je kunt me ook bellen: 030-2272323 of mailen: marco [at] marcobouman.com

Conversie Optimalisatie
Scan € 125,-
Conversie Optimalisatie
Traject: € 1.450,-
SEO optimalisatie
Traject: € 1.250,-
Helpful Content
Schrijven € 650,-

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

WAT IK BIED:

 • Vrijblijvende grondige kennismaking
 • Strategisch inzicht & praktische uitvoering
 • Een aanspreekpunt
 • Face to face afstemming
 • Complete verdieping in jouw klanten
 • Transformatie naar online marketingmagneet
 • Streven naar langdurige samenwerking
 • Geen kosten voor bureau of overhead
 • Beschikbaar voor MKB (5-50)
 • 16 jaar ervaring als online groeiconsultant
Copyright © 2024 - Marco Bouman