• Persoonlijk & betrokken
 • Op maat en creatieve aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Wat is Content Marketing? En Hoe Pas je dit Succesvol toe?

contentmarketing tips
content marketeer

Auteur: Marco Bouman 

Je wilt meer halen uit je website / webshop, maar wat werkt nu wel en wat werkt nu niet? Bloggen, SEO-en, linkbuilden, extra pagina’s aanmaken…

Je hebt waarschijnlijk wat gehoord over content marketing, maar is dat dan een effectieve methode?

Ja, en veel meer dan dat!!!

Anno 2023 is dit een steeds effectievere manier van kwalitatieve bezoekers aantrekken en deze bezoekers beter te laten converteren!!!

Met juist opgezette content marketing snijdt namelijk het online mes aan twee kanten: het verhoogt de conversie (online effectiviteit) aanzienlijk en zoekmachines zijn er dol op, zodat je via Google extra stromen organisch verkeer opwekt!

Wil jij ook online verder groeien? Lees dan dit artikel en weet dat dit een belangrijk onderdeel is van conversie optimalisatie

inhoudsopgave

Wat is content marketing?

Contentmarketing is een marketingstrategie die zich richt op het creëren en delen van waardevolle, relevante en consistente content om een doelgroep aan te trekken en te betrekken met als doel winstgevende klantacties te stimuleren (content creatie).

De content kan verschillende vormen aannemen, zoals:

 • Blogposts
 • Video's
 • Infographics
 • Social media berichten
 • E-books
 • Whitepapers
 • Webinars
 • Podcasts
 • En meer...

Het belangrijkste is om informatieve en educatieve content te bieden die voldoet aan de behoeften van de doelgroep en hen helpt problemen op te lossen of hun doelen te bereiken.

Contentmarketing is effectief omdat het zich richt op het opbouwen van relaties met potentiële klanten door hen waardevolle informatie te bieden, in plaats van simpelweg een product of dienst te pushen.

Contentmarketing is dus altijd een stuk op maat benadering van jouw bedrijf / webshop naar jouw doelgroep toe!

Daarnaast is het belangrijk dat het gaat om waardevolle content, niet de bekende flinterdunne Content & SEO maar unieke content die daadwerkelijk een waardevolle bijdrage levert aan jouw publiek. 

Wat zijn de voordelen van content marketing?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van contentmarketing als onderdeel van een bredere marketingstrategie. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

- Vergroot de zichtbaarheid en naamsbekendheid: Door regelmatig kwalitatieve content te publiceren, kunt u uw online aanwezigheid vergroten en uw merkbekendheid vergroten.

- Helpt bij het genereren van leads: Door het delen van relevante en nuttige informatie, kunt u de aandacht trekken van potentiële klanten en ze helpen vertrouwd te raken met uw bedrijf en aanbod.

- Verhoogt de betrokkenheid van het publiek: Interessante en boeiende content kan de betrokkenheid van uw doelgroep vergroten en hen aanmoedigen om met uw bedrijf in contact te komen.

- Verbetert de zoekmachine-optimalisatie: Het publiceren van kwalitatieve content kan helpen bij het verbeteren van uw zoekmachineoptimalisatie (SEO) door zoekmachines te laten zien dat uw website een bron van waardevolle informatie is.

- Onderscheidt uw merk van de concurrentie: Door het bieden van unieke en waardevolle content, kunt u uw merk onderscheiden van de concurrentie en de loyaliteit van klanten vergroten.

- Verhoogt de conversieratio's: Het aanbieden van relevante en nuttige informatie kan potentiële klanten helpen bij het nemen van beslissingen en kan hen aanmoedigen om met uw bedrijf te communiceren en uiteindelijk te converteren.

wat zijn De ingrediënten voor succesvolle content marketing?

 1. Start met een goed zoekwoord onderzoek
 2. Zorg voor een succesvol script.
 3. Schrijf vooral over de inhoud, win aan expertise.
 4. Zet je bezoeker compleet centraal!
 5. Geef voorbeelden en illustraties.
 6. Geef en deel kennis.
 7. Interactief in plaats van agressief.

1. Start met een goede zoekwoordanalyse!

content marketing strategie

Contentmarketing stoelt niet alleen op SEO (organische vindbaarheid), maar vaak blijkt dat bezoekers die via organisch zoeken binnenkomen het meest kwalitatief zijn.

In dit licht is een goed zoekwoorden onderzoek de eerste stap naar succes.

Een goede zoekwoordanalyse vindt niet slechts 1 goed trefwoord, maar juist cirkels van trefwoorden: bij elkaar horende trefwoorden waar ook meervoud / enkelvoud / verbasteringen en synoniemen zijn meegenomen.

Zoekmachines anno 2023 snappen dat het hier gaat om dezelfde soort inhoud, waar je al deze termen in een mooi artikel door elkaar heen kunt gebruiken (long tail zoekwoorden).

De trefwoorden voor dit artikel bijvoorbeeld:

content marketing                      2.400

wat is content marketing              260

contentmarketing                          590

content marketeer                         170

content marketing strategie        140

content marketing bureau           110

content marketing plan                  40

Inzetten op de trefwoorden die hierboven worden genoemd, zorgt ervoor dat de landingspagina op meerdere bij elkaar horende trefwoorden goed gevonden kan worden. 

2. Zorg voor een succesvolle content marketing strategie!

Ervan uitgaande dat je content marketing wilt inzetten om je online diensten / producten op een nieuwe manier te promoten, is het belangrijk dat de aanvliegroute van je content (lees: artikel, webpagina etc.) succesvol en uniek is. 

Een succesvolle content marketing strategie gaat volledig over ‘what’s in it for me’ voor jouw doelgroep. Een goed marketing artikel begint dan met de dilemma’s waar jouw doelgroep mee kampt. '

Jij houdt van exclusieve wijnen, maar welke past nu het best bij jouw smaak?' (voorbeeld exclusieve wijnenshop).

Een richtlijn voor een goede volgorde:

 1. Omschrijf de dilemma’s van je doelgroep.
 2. Maak het nog wat erger / 'bloederiger'.
 3. Geef aan dat het ook anders kan.
 4. Ga los op de inhoud hiervan.
 5. Sluit af met een mooie call to action

3. Schrijf vooral over de inhoud, win aan expertise

Jouw doelgroep wil antwoorden op zijn vragen. Die wil exact weten hoe het zit, wat hij moet doen, waar hij terechtkan, waarom dingen zijn zoals ze zijn en wat er voor alternatieven zijn.

Jouw klant wil weten hoe het zit, vertel hem dat. Ga vooral in op de inhoud en laat hierdoor zien dat jullie de expertise in huis hebben. Want dat zoekt men, altijd!

Goede contentmarketing artikelen claimen vaak expertise. Omdat ieder bedrijf zijn eigen invulling geeft aan de inhoud, ben jij door het goed kwalitatief opzetten van een content marketing plan al snel expert in jouw online landschap!

4. Zet je bezoeker compleet centraal!

Succesvolle contentmarketing is volledig toegespitst op de bezoeker van jouw webshop / website. Daarbij is het ook belangrijk dat je je realiseert dat jouw doelgroep op zoek is naar informatie die hem verder helpt.

Dus wees in zo’n artikel ook erg voorzichtig met commerciële uitingen (harde Call To Actions’s). Dit is prima om te doen, maar dan aan het einde van de content.

5. Geef voorbeelden en illustraties

content promotie

Bezoekers zijn altijd op zoek naar concrete informatie. Hoe praktischer, des te beter het te begrijpen valt voor je bezoeker wat je precies bedoelt.

Zo kan ik een voorbeeld geven van een van onze klanten die zelf helemaal losgegaan was op het schrijven van inhoudelijke artikelen voor zijn website.

Hij kreeg veel bezoekers (10.000+ per maand), maar ze waren zo standaard en informatief, dat hij er nauwelijks leads uit haalde. 

Goed opgezette content marketing werkt. Een lekker waardevol geschreven artikel met een pakkende titel van toch zeker wel 1.000 woorden biedt de lezer, maar ook zoekmachines, de mogelijkheid om jullie te leren kennen.

Ook zeer zinvol voor de bezoeker en voor Google, om zo’n stuk content marketing aan te kleden met mooie afbeeldingen, illustraties, filmpjes. Hoe meer aandacht erop, des te groter de kans tot succes!

6. Geef en deel kennis

Wat je geeft, krijg je terug: dit gaat hier zeker op. Vroeger (10 jaar geleden) was men zuinig op het geven / delen van kennis.

Maar nu is zichtbaar dat het delen van kennis een krachtige manier is om de klik met je doelgroep te verstevigen.

Coolblue doet dit door circa 50 tot 100 gebruikersvideo’s per week te delen. Online marketing websites doen dit door slim opgezette content marketing activiteiten te ontplooien. 

7. Interactief in plaats van agressief

Succesvolle toegepaste content marketing voert een online dialoog met jouw bezoekers, dit is pull marketing.

De content is interactief en zeker in combinatie met verschillende social media ook praktisch interactief.

Het staat als het ware haaks op het traditionele reclamedenken, waar er vooral veel gepusht wordt. Goede content marketing is altijd een onderdeel van een pull-marketingstrategie

3 content marketing voorbeelden

Om een en ander wat te verduidelijken behandel ik hieronder 3 voorbeelden van content marketing:

Bol.com:

Bij Bol.com wordt content marketing ingezet om klanten te informeren en inspireren.

Ze hebben een uitgebreide blogsectie waar ze artikelen delen over verschillende onderwerpen, zoals boekrecensies, productvergelijkingen en cadeau-ideeën.

Ze creëren ook video's op YouTube waarin ze producten demonstreren en tips geven.

Deze content helpt klanten bij het maken van aankoopbeslissingen en versterkt het merk van Bol.com als betrouwbare bron van informatie.

Coolblue:

Coolblue staat bekend om zijn klantgerichte aanpak en dit komt ook tot uiting in hun content marketing.

Ze hebben een eigen online magazine genaamd "Bluezine", waarin ze informatieve en vermakelijke artikelen publiceren over uiteenlopende onderwerpen, variërend van productreviews tot lifestyle-artikelen.

Daarnaast maken ze ook video's waarin ze producten presenteren en klanten helpen bij het maken van de juiste keuze.

Coolblue's content zorgt voor betrokkenheid bij hun doelgroep en versterkt het vertrouwen in het merk.

Booking.com:

Booking.com maakt gebruik van content marketing om reizigers te inspireren en te begeleiden bij het plannen van hun reis.

Ze hebben een blog genaamd "Booking Stories" waar ze interessante reisverhalen delen, evenals bestemmingsgidsen en tips van lokale experts.

Bovendien sturen ze gepersonaliseerde e-mails naar klanten met aanbevelingen op basis van hun zoekgeschiedenis en voorkeuren.

Door waardevolle en relevante content aan te bieden, creëert Booking.com een positieve merkervaring en stimuleert het klanten om via hun platform te boeken.

hulp nodig?

Klimmen jullie nu in de pen om waardevolle content te produceren? Of kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Sinds 2007 heb ik ervaring met het vergroten van het organische verkeer via content marketing. 

Over Marco Bouman

content kalender

Marco BoumanIk, Marco Bouman, ben online groei consultant. Met veel enthousiasme begeleid ik mkb-bedrijven met online groeien. Mijn online marketingbureau is gespecialiseerd in conversie- & SEO-optimalisatie in de breedste zin des woords. Vanuit een creatief brein en een sociaal intelligent kader help ik mkb-bedrijven online vooruit. Bekijk ook mijn online groei traject: 

online groei traject

Gerelateerde artikelen:

Veel gestelde vragen:

Wat is content marketing en waarom is het belangrijk voor mijn bedrijf?
Een succesvolle dienstenmarketingstrategie omvat verschillende elementen, zoals een duidelijk begrip van de doelgroep, een sterke waardepropositie, effectieve communicatie en promotie, een goede klantervaring en een meetbaar doel om prestaties te beoordelen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met factoren zoals prijsstelling en concurrentiepositie.
Hoe vaak moet ik inhoud publiceren?
Antwoord: Het is belangrijk om regelmatig nieuwe inhoud te publiceren om uw doelgroep betrokken te houden. Overweeg om een contentkalender te maken en een consistent schema te volgen dat werkt voor uw bedrijf en doelgroep.
Hoe meet ik de resultaten van mijn contentmarketinginspanningen?
Antwoord: U kunt de resultaten van uw contentmarketing meten aan de hand van verschillende KPI's, zoals verkeer naar uw website, leads, conversies en betrokkenheid op sociale media. Gebruik analytics-tools om uw prestaties te meten en uw strategie indien nodig aan te passen.

Wil je ook de online resultaten van je zakelijke website / webhop laten groeien? of heb je hier een vraag over? Neem dan contact met mij op via onderstaand formulier :-)

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij mkb-bedrijven (vanaf 5 tot 50 fte).

 

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
Online marketing
WIKI
Meld
je nu aan

MIJN MKB KLANTEN

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

 

 

   
   
   

 

MARCOBOUMAN.COM

Marco Bouman
Conversie Optimalisatie specialist voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  GROENEKAN (UTRECHT)

Contactformulier

T: 030-2272323
   

marketing wiki
 

ONLINE GROEIEN:

Ook betere online resultaten?
-Meer leads
-Meer aanvragen
-Meer orders
-Meer offertes
-Hogere conversies

Bekijk het online groeitraject
Tarief € 1.450,- 
Lees meer

groei traject
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman