• Persoonlijk & betrokken
 • Creatieve B2C aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer aanvragen, klanten, boekingen en orders
030 227 23 23

Wat is Content Marketing? En Hoe Pas je dit Succesvol toe?

content marketing betekenis
content marketing specialist

Hallo, het is fijn dat je hier bent! Ik wens je veel leesplezier met het volgende artikel.
Mijn naam is Marco Bouman, ik ben auteur van dit artikel, laatste bewerking: 12 mei 2024

Als online groei consultant help ik MKB-bedrijven met online groeien sinds 2007.
Heb je een vraag? of wil je ook online groeien? laat het me weten.

Je wilt meer halen uit je website / webshop, maar wat werkt nu wel en wat werkt nu niet? Bloggen, SEO-en, linkbuilden, extra pagina’s aanmaken…

Je hebt waarschijnlijk wat gehoord over content marketing, maar is dat dan een effectieve methode?

Ja, en veel meer dan dat!!!

Anno 2024 is dit een steeds effectievere manier van kwalitatieve bezoekers aantrekken en deze bezoekers beter te laten converteren!!!

Met juist opgezette content marketing snijdt namelijk het online mes aan twee kanten: het verhoogt de conversie (online effectiviteit) aanzienlijk en zoekmachines zijn er dol op, zodat je via Google extra stromen organisch verkeer opwekt!

Wil jij ook online verder groeien? Lees dan dit artikel en weet dat dit een belangrijk onderdeel is van conversie optimalisatie

inhoudsopgave

Wat is content marketing?

Contentmarketing is een marketingstrategie die zich richt op het creëren en delen van waardevolle, relevante en consistente content om een doelgroep aan te trekken en te betrekken met als doel winstgevende klantacties te stimuleren (content creatie).

De content kan verschillende vormen aannemen, zoals:

 • Blogposts
 • Video's
 • Infographics
 • Social media berichten
 • E-books
 • Whitepapers
 • Webinars
 • Podcasts
 • En meer...

Het belangrijkste is om informatieve en educatieve content te bieden die voldoet aan de behoeften van de doelgroep en hen helpt problemen op te lossen of hun doelen te bereiken.

Contentmarketing is effectief omdat het zich richt op het opbouwen van relaties met potentiële klanten door hen waardevolle informatie te bieden, in plaats van simpelweg een product of dienst te pushen.

Contentmarketing is dus altijd een stuk op maat benadering van jouw bedrijf / webshop naar jouw doelgroep toe!

Daarnaast is het belangrijk dat het gaat om waardevolle content, niet de bekende flinterdunne SEO content maar unieke content die daadwerkelijk een waardevolle bijdrage levert aan jouw publiek. 

Wat zijn de voordelen van content marketing?

content marketing betekenis

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van contentmarketing als onderdeel van een bredere marketingstrategie. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

- Vergroot de zichtbaarheid en naamsbekendheid:
Door regelmatig kwalitatieve content te publiceren, kunt u uw online aanwezigheid vergroten en uw merkbekendheid vergroten.

- Helpt bij het genereren van leads:
Door het delen van relevante en nuttige informatie, kunt u de aandacht trekken van potentiële klanten en ze helpen vertrouwd te raken met uw bedrijf en aanbod.

- Verhoogt de betrokkenheid van het publiek:
Interessante en boeiende content kan de betrokkenheid van uw doelgroep vergroten en hen aanmoedigen om met uw bedrijf in contact te komen.

- Verbetert de zoekmachine-optimalisatie:
Het publiceren van kwalitatieve content kan helpen bij het verbeteren van uw zoekmachineoptimalisatie (SEO) door zoekmachines te laten zien dat uw website een bron van waardevolle informatie is.

- Onderscheidt uw merk van de concurrentie:
Door het bieden van unieke en waardevolle content, kunt u uw merk onderscheiden van de concurrentie en de loyaliteit van klanten vergroten.

- Verhoogt de conversieratio's:
Het aanbieden van relevante en nuttige informatie kan potentiële klanten helpen bij het nemen van beslissingen en kan hen aanmoedigen om met uw bedrijf te communiceren en uiteindelijk te converteren.

wat zijn De ingrediënten voor succesvolle content marketing?

 1. Start met een goed zoekwoord onderzoek
 2. Zorg voor een succesvol script.
 3. Schrijf vooral over de inhoud, win aan expertise.
 4. Zet je bezoeker compleet centraal!
 5. Geef voorbeelden en illustraties.
 6. Geef en deel kennis.
 7. Interactief in plaats van agressief.

1. Start met een goede zoekwoordanalyse!

Content marketing zoekwoorden

Contentmarketing stoelt niet alleen op SEO (organische vindbaarheid), maar vaak blijkt dat bezoekers die via organisch zoeken binnenkomen het meest kwalitatief zijn.

In dit licht is een goed zoekwoorden onderzoek de eerste stap naar succes.

Maar voordat je start met een zoekwoord onderzoek, is het belangrijk om de intentie van je bezoekers te begrijpen. Deze zoekintentie is de absolute 1e stap die kunt maken!

Een goede zoekwoordanalyse vindt niet slechts 1 goed trefwoord, maar juist cirkels van trefwoorden: bij elkaar horende trefwoorden waar ook meervoud / enkelvoud / verbasteringen en synoniemen zijn meegenomen.

Zoekmachines anno 2024 snappen dat het hier gaat om dezelfde soort inhoud, waar je al deze termen in een mooi artikel door elkaar heen kunt gebruiken (long tail zoekwoorden).

De trefwoorden voor dit artikel bijvoorbeeld:

content marketing                      2.400

wat is content marketing              260

contentmarketing                          590

content marketeer                        170

content marketing strategie         140

content marketing bureau           110

content marketing plan                 40

Inzetten op de trefwoorden die hierboven worden genoemd, zorgt ervoor dat de landingspagina op meerdere bij elkaar horende trefwoorden goed gevonden kan worden. 

2. Zorg voor een succesvolle content marketing strategie!

Ervan uitgaande dat je content marketing wilt inzetten om je online diensten / producten op een nieuwe manier te promoten, is het belangrijk dat de aanvliegroute van je content (lees: artikel, webpagina etc.) succesvol en uniek is. 

Een succesvolle content marketing strategie gaat volledig over ‘what’s in it for me’ voor jouw doelgroep. Een goed marketing artikel begint dan met de dilemma’s waar jouw doelgroep mee kampt. '

Jij houdt van exclusieve wijnen, maar welke past nu het best bij jouw smaak?' (voorbeeld exclusieve wijnenshop).

Een richtlijn voor een goede volgorde:

 1. Omschrijf de dilemma’s van je doelgroep.
 2. Maak het nog wat erger / 'bloederiger'.
 3. Geef aan dat het ook anders kan.
 4. Ga los op de inhoud hiervan.
 5. Sluit af met een mooie call to action! 

3. Schrijf vooral over de inhoud, win aan expertise

Jouw doelgroep wil antwoorden op zijn vragen. Die wil exact weten hoe het zit, wat hij moet doen, waar hij terechtkan, waarom dingen zijn zoals ze zijn en wat er voor alternatieven zijn.

Jouw klant wil weten hoe het zit, vertel hem dat. Ga vooral in op de inhoud en laat hierdoor zien dat jullie de expertise in huis hebben. Want dat zoekt men, altijd!

Goede contentmarketing artikelen claimen vaak expertise. Omdat ieder bedrijf zijn eigen invulling geeft aan de inhoud, ben jij door het goed kwalitatief opzetten van een content marketing plan al snel expert in jouw online landschap!

4. Zet je bezoeker compleet centraal!

Succesvolle contentmarketing is volledig toegespitst op de bezoeker van jouw webshop / website. Daarbij is het ook belangrijk dat je je realiseert dat jouw doelgroep op zoek is naar informatie die hem verder helpt.

Dus wees in zo’n artikel ook erg voorzichtig met commerciële uitingen (harde Call To Actions’s). Dit is prima om te doen, maar dan aan het einde van de content.

En goed om te weten is dat effectieve teksten niet gaan over jouw bedrijf, maar over de problemen en oplossingen voor jullie bezoekers!

5. Geef voorbeelden en illustraties

content marketing inspiratie

Bezoekers zijn altijd op zoek naar concrete informatie. Hoe praktischer, des te beter het te begrijpen valt voor je bezoeker wat je precies bedoelt.

Zo kan ik een voorbeeld geven van een van onze klanten die zelf helemaal losgegaan was op het schrijven van inhoudelijke artikelen voor zijn website.

Hij kreeg veel bezoekers (10.000+ per maand), maar ze waren zo standaard en informatief, dat hij er nauwelijks leads uit haalde. 

Goed opgezette content marketing werkt. Een lekker waardevol geschreven artikel met een pakkende titel van toch zeker wel 1.000 woorden biedt de lezer, maar ook zoekmachines, de mogelijkheid om jullie te leren kennen.

Ook zeer zinvol voor de bezoeker en voor Google, om zo’n stuk content marketing aan te kleden met mooie afbeeldingen, illustraties, filmpjes. Hoe meer aandacht erop, des te groter de kans tot succes!

6. Geef en deel kennis

Wat je geeft, krijg je terug: dit gaat hier zeker op. Vroeger (10 jaar geleden) was men zuinig op het geven / delen van kennis.

Maar nu is zichtbaar dat het delen van kennis een krachtige manier is om de klik met je doelgroep te verstevigen.

Coolblue doet dit door circa 50 tot 100 gebruikersvideo’s per week te delen. Online marketing websites doen dit door slim opgezette content marketing activiteiten te ontplooien. 

7. Interactief in plaats van agressief

Succesvolle toegepaste content marketing voert een online dialoog met jouw bezoekers, dit is pull marketing.

De content is interactief en zeker in combinatie met verschillende social media ook praktisch interactief.

Het staat als het ware haaks op het traditionele reclamedenken, waar er vooral veel gepusht wordt. Goede content marketing is altijd een onderdeel van een pull-marketingstrategie. 

8. Analyse en Meting

Na het creëren en verspreiden van waardevolle content, is het van vitaal belang om de effectiviteit ervan te meten.

Analyse en meting bieden inzicht in hoe je content presteert en helpen je te begrijpen of je je doelgroep effectief bereikt en betrekt.

Door middel van verschillende tools zoals Google Analytics, socialemediaplatformen en e-mailmarketingstatistieken, kun je belangrijke prestatie-indicatoren (KPI's) bijhouden, zoals paginaweergaven, betrokkenheid, conversieratio's en meer.

Bekijk hier de belangrijste website statistieken die je eenvoudig kunt raadplegen.

Deze gegevens helpen je te bepalen welke soorten content het meest effectief zijn en welke gebieden verbetering behoeven.

Content marketing meten

9. Optimalisatie

Op basis van de inzichten die je hebt verkregen uit de analyse en meting, is optimalisatie de sleutel tot het verbeteren van je contentmarketingstrategie.

Het gaat erom te begrijpen wat werkt en wat niet, en vervolgens je aanpak aan te passen.

Dit kan betekenen dat je bepaalde soorten content verfijnt, je distributiestrategie aanpast of zelfs je doelgroep bijstuurt.

Optimalisatie is een continu proces dat je helpt om consistent betere resultaten te behalen.

Door voortdurend te analyseren, meten en optimaliseren, kun je je contentmarketingstrategie verfijnen en aanscherpen.

Het stelt je in staat om je inspanningen te concentreren op wat echt werkt en om eventuele knelpunten in je strategie aan te pakken.

Houd er rekening mee dat trends en voorkeuren van je doelgroep met de tijd kunnen veranderen, dus blijf flexibel en bereid om aanpassingen te maken om je contentmarketing succesvol en relevant te houden.

Wervende webteksten

3 content marketing voorbeelden

Om een en ander wat te verduidelijken behandel ik hieronder 3 voorbeelden van content marketing:


Bol.com:

Bij Bol.com wordt content marketing ingezet om klanten te informeren en inspireren.

Ze hebben een uitgebreide blogsectie waar ze artikelen delen over verschillende onderwerpen, zoals boekrecensies, productvergelijkingen en cadeau-ideeën.

Ze creëren ook video's op YouTube waarin ze producten demonstreren en tips geven.

Deze content helpt klanten bij het maken van aankoopbeslissingen en versterkt het merk van Bol.com als betrouwbare bron van informatie.


Coolblue:

Coolblue staat bekend om zijn klantgerichte aanpak en dit komt ook tot uiting in hun content marketing.

Ze hebben een eigen online magazine genaamd "Bluezine", waarin ze informatieve en vermakelijke artikelen publiceren over uiteenlopende onderwerpen, variërend van productreviews tot lifestyle-artikelen.

Daarnaast maken ze ook video's waarin ze producten presenteren en klanten helpen bij het maken van de juiste keuze.

Coolblue's content zorgt voor betrokkenheid bij hun doelgroep en versterkt het vertrouwen in het merk.


Booking.com:

Booking.com maakt gebruik van content marketing om reizigers te inspireren en te begeleiden bij het plannen van hun reis.

Ze hebben een blog genaamd "Booking Stories" waar ze interessante reisverhalen delen, evenals bestemmingsgidsen en tips van lokale experts.

Bovendien sturen ze gepersonaliseerde e-mails naar klanten met aanbevelingen op basis van hun zoekgeschiedenis en voorkeuren.

Door waardevolle en relevante content aan te bieden, creëert Booking.com een positieve merkervaring en stimuleert het klanten om via hun platform te boeken.

content marketing voorbeeld booking


10 praktische tips om direct toe te passen

Content marketing biedt een wereld van mogelijkheden om je doelgroep te bereiken en te boeien.

Wil je ook aan de slag gaan met content marketing en je strategie naar een hoger niveau tillen? Hier zijn 10 ongewone, maar uiterst praktische tips om je op weg te helpen:

1. Leen van andere domeinen:
Kijk naar industrieën buiten de jouwe voor inspiratie. Hoe kunnen bijvoorbeeld kunst, technologie of natuur je content verfrissende perspectieven geven? Door elementen uit andere domeinen te lenen, kun je unieke en boeiende content creëren die je doelgroep verrast.

2. Creëer interactieve content:
Laat je publiek meedoen. Maak quizzen, polls, interactieve video's of zelfs mini-games. Dit betrekt je doelgroep actief bij je content en creëert een meer memorabele ervaring.

3. Vertel verhalen met gebruikerscontent:
Vraag je klanten om hun verhalen en ervaringen te delen met je producten of diensten. Gebruik hun content als een authentieke manier om je merk te promoten. Het versterkt de relatie met je klanten en toont potentiële klanten echte positieve ervaringen.

4. Gebruik micro-influencers:
In plaats van grote beroemdheden, werk samen met micro-influencers die een kleiner maar betrokken publiek hebben. Ze zijn vaak authentieker en hebben een nauwere band met hun volgers, wat je content een geloofwaardige boost kan geven.

5. Creëer een contentkalender:
Plan je content vooruit. Maak een kalender die thema's, onderwerpen en publicatiedatums bevat. Dit helpt je consistent te blijven en voorkomt last-minute stress.

6. Recycling van content:
Hergebruik je bestaande content. Maak bijvoorbeeld van een blogpost een infographic, een podcast of een video. Dit maximaliseert de waarde van je inhoud en bereikt verschillende soorten publiek.

7. Verken niches binnen je niche:
Zoek naar minder bekende, maar relevante onderwerpen binnen je branche (een niche). Het verkennen van niches kan je helpen om op te vallen en een specifieker publiek aan te spreken.

8. Gebruik humor en emotie:
Humor en emotie blijven bij mensen hangen. Integreer luchtige humor of emotionele verhalen in je content om een menselijke connectie te creëren.

9. Ga live:
Experimenteer met live video's op platforms zoals Instagram, Facebook of YouTube. Dit biedt een authentieke, realtime interactie met je publiek en helpt bij het opbouwen van een gemeenschap.

10. Test en meet voortdurend:
Blijf experimenteren en analyseren. Houd bij welke soorten content het beste presteren en pas je strategie aan op basis van de verzamelde gegevens.

Nu je deze 10 praktische en creatieve tips hebt, ben je klaar om je content marketing avontuur te beginnen.

Onthoud dat er geen one-size-fits-all benadering is, dus wees bereid om te verkennen, te leren en je aanpak aan te passen naarmate je groeit.

Content marketing voorbeelden

De Valkuilen en Mythen van Content Marketing

In de wereld van content marketing is het cruciaal om te begrijpen dat hoewel het een krachtige strategie is om je bereik te vergroten, er valkuilen zijn en mythen die je vooruitgang kunnen belemmeren.

Als MKB-ondernemer is het van essentieel belang om deze valkuilen te herkennen en je niet te laten misleiden door veelvoorkomende misvattingen.

Hier zijn de drie belangrijkste valkuilen en de drie meest voorkomende mythen van content marketing die je moet vermijden:

Valkuil 1: Gebrek aan Consistente Strategie

Een van de grootste fouten die MKB-bedrijven maken, is het starten van contentmarketing zonder een duidelijke strategie.

Content moet doelgericht en consistent zijn om resultaten te behalen.

Zonder een strategie kun je verdwalen in een zee van ongerichte content die je doelgroep niet aanspreekt.

Zorg ervoor dat je een plan hebt dat je doelgroep, doelstellingen en soorten content definieert, zodat je consistent en effectief kunt leveren.

Valkuil 2: Kwaliteit Opofferen voor Kwantiteit

In de race om zoveel mogelijk content te produceren, kan de kwaliteit vaak achterblijven.

Het is verleidelijk om te geloven dat meer content automatisch betere resultaten oplevert.

Dit is echter niet waar. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Slecht geschreven, niet-relevante of onnauwkeurige content zal je geloofwaardigheid schaden en je publiek afstoten.

Richt je op waardevolle, goed onderzochte en boeiende content die aansluit bij de behoeften van je doelgroep.

Valkuil 3: Onvoldoende Geduld voor Resultaten

Content marketing is een langetermijnstrategie.

Veel MKB-bedrijven verwachten echter onmiddellijke resultaten en geven te snel op als ze niet onmiddellijk succes zien.

Het opbouwen van een loyale lezersbasis en het versterken van je online aanwezigheid kost tijd.

Wees geduldig en consistent in je inspanningen, en blijf je strategie aanpassen op basis van meetbare resultaten.

Mythe 1: "Content Marketing is Gratis"

Een veel voorkomende misvatting is dat content marketing kosteloos is.

Hoewel het waar is dat het geen rechtstreekse advertentiekosten met zich meebrengt, vereist effectieve content marketing investeringen in tijd, creativiteit, tools en soms zelfs betaalde promotie.

Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over de investering die nodig is om waardevolle content te produceren en te promoten.

Mythe 2: "Meer Content Betekent Automatisch Meer Succes"

Het idee dat hoe meer content je produceert, hoe meer succes je zult hebben, is een wijdverspreide misvatting.

Content moet relevant, waardevol en boeiend zijn voor je doelgroep.

Overmatige, irrelevante content zal je publiek juist afschrikken en je geloofwaardigheid aantasten. Richt je op het leveren van kwaliteit in plaats van kwantiteit.

content marketing te veel content

Mythe 3: "Content Marketing Werkt Snel"

Een andere misvatting is dat content marketing snel resultaten oplevert. Hoewel het een krachtige strategie is, kost het tijd om een merkbare impact te maken.

Het opbouwen van vertrouwen, autoriteit en zichtbaarheid vergt doorzettingsvermogen. Wees geduldig en blijf gefocust op langetermijndoelen in plaats van snelle winsten.

In het streven naar succesvolle content marketing, vermijd deze valkuilen en mythen.

Door een consistente strategie te volgen, kwaliteit te waarborgen en realistische verwachtingen te hebben, kun je als MKB-bedrijf een breder publiek bereiken en duurzame groei bevorderen.

hulp nodig?

Klimmen jullie nu in de pen om waardevolle content te produceren? Of kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Sinds 2007 heb ik ervaring met het vergroten van het organische verkeer via content marketing. 

Over Marco Bouman

content marketing resultaat

Marco BoumanIk, Marco Bouman, ben online marketing adviseur. Met veel enthousiasme begeleid ik mkb-bedrijven met online groeien. Vanuit een creatief brein en een sociaal intelligent kader help ik MKB-bedrijven online vooruit. Bekijk ook mijn online groei traject: 

online groei traject

Gerelateerde artikelen:

Veel gestelde vragen:

Wat is content marketing en waarom is het belangrijk voor mijn bedrijf?
Een succesvolle dienstenmarketingstrategie omvat verschillende elementen, zoals een duidelijk begrip van de doelgroep, een sterke waardepropositie, effectieve communicatie en promotie, een goede klantervaring en een meetbaar doel om prestaties te beoordelen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met factoren zoals prijsstelling en concurrentiepositie.
Hoe vaak moet ik inhoud publiceren?
Antwoord: Het is belangrijk om regelmatig nieuwe inhoud te publiceren om uw doelgroep betrokken te houden. Overweeg om een contentkalender te maken en een consistent schema te volgen dat werkt voor uw bedrijf en doelgroep.
Hoe meet ik de resultaten van mijn contentmarketinginspanningen?
Antwoord: U kunt de resultaten van uw contentmarketing meten aan de hand van verschillende KPI's, zoals verkeer naar uw website, leads, conversies en betrokkenheid op sociale media. Gebruik analytics-tools om uw prestaties te meten en uw strategie indien nodig aan te passen.
KLANTEN OVER MARCO BOUMAN


"het werkt echt"
"met enthousiasme komen tot een perfect eindresultaat"
"ieder die serieus online wil groeien moet toch eerst bij Marco langs!"
"eenmaal met Marco aan tafel waren wij meteen om"
"we zijn tevreden en raden Marco + team aan"
"gedreven en geïnspireerd om creatieve diensten te ontwikkelen"
"bevlogen, enthousiast en deskundig"

Lees alle reviews


 

Wat kan ik voor je betekenen?

Wil je ook online groeien? of heb je een vraag over online groeien?
Ben je benieuwd of iets anders of beter kan? 
Vul onderstaande gegevens in en ik reageer snel (vrijblijvend), vaak binnen 1 werkdag :-)

Of, bel: 030-2272323 - mail: marco [at] marcobouman.com - app: 06-29.44.63.72 - LinkedIn

Conversie Optimalisatie
Scan € 125,-
Conversie Optimalisatie
Traject: € 1.450,-
Hoog in Google
Traject: € 1.450
Helpful Content
Schrijven € 650,-

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin
Contactformulier

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

IN DE MEDIA:

de ondernemer

Copyright © 2024 - Marco Bouman