• Persoonlijk & betrokken
  • Op maat en creatieve aanpak
  • 20 jaar online marketing ervaring
  • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Zoekwoorden Onderzoek Google Voor Meer Bezoekers [2023]

Hallo, het is fijn dat je hier bent! Ik wens je veel leesplezier met het volgende artikel.
Mijn naam is Marco Bouman, ik ben auteur van dit artikel, laatste bewerking: 14 augustus 2023

Als online groei consultant help ik MKB-bedrijven met online groeien sinds 2007.
Heb je een vraag? of wil je ook online groeien? laat het me weten.

zoekwoord onderzoek Google

Veel MKB-bedrijven zijn al druk bezig met online marketing. Zo adverteren ze vaak in Google zijn bezig met Social media en ook steeds meer met SEO.

Ze weten dat zoekwoorden belangrijk zijn, maar welke zoekwoorden zijn dan het beste? Met deze vraag worstelen veel MKB bedrijven. Hoe zet je nu een goed zoekwoorden onderzoek Google op?

Hoe kom je nu tot de beste zoekwoorden voor je website? Daarover gaat dit artikel: zoekwoorden onderzoek Google.

Inhoudsopgave

Wat is een zoekwoorden onderzoek Google?

Een zoekwoorden onderzoek in Google is een proces waarbij zoektermen en -frases worden geïdentificeerd die mensen gebruiken bij het zoeken naar informatie op internet.

Het doel van een zoekwoorden onderzoek is om te achterhalen welke zoektermen het meest relevant zijn voor een specifiek onderwerp, product of dienst.

Dit onderzoek kan worden uitgevoerd met behulp van verschillende tools, waaronder de Google Keyword Planner, die zoekwoorden suggesties en schattingen van zoekvolume biedt. Andere tools zijn onder meer Ahrefs, SEMrush en Moz.

Het vinden van de juiste zoekwoorden is belangrijk omdat het de basis vormt voor de SEO-strategie van een website.

Door te optimaliseren voor de juiste zoekwoorden kan een website hoger scoren in zoekresultaten en meer verkeer aantrekken.

Een goed zoekwoorden onderzoek omvat het begrijpen van de intentie achter zoekopdrachten en het vinden van zoekwoorden die zowel relevant als haalbaar zijn om te rangschikken.

Door een effectief zoekwoorden onderzoek uit te voeren, kunnen bedrijven hun online aanwezigheid verbeteren en meer potentiële klanten bereiken.

Hoe zet je dit op?

1. Zoekwoord ideeën opdoen

De eerste belangrijke stap bij een zoekwoord onderzoek Google is het maken van een zoekwoorden onderzoek (de strategie).

Bij deze start van het zoekwoorden onderzoek is het vooral belangrijk om een brede scope te hebben. Alle mogelijke zoekwoorden worden in deze stap meegenomen. 

Google zoekwoorden planner

Om inspiratie op te doen, is het handig om de zoekwoorden planner van Google Ads te gebruiken. Je kunt hierin alle mogelijke zoekwoorden toevoegen en deze tool vragen om zoekwoord ideeën te spuien.

Ook is het handig om de zoekanalyse binnen de Google Search Console (GSC) van je website (indien geactiveerd) te raadplegen. Binnen GSC laat Google zien voor welke keywords een landingspagina rankt.

Dit is nuttige informatie voor het verder optimaliseren van de content op die pagina.

Zoekwoorden onderzoek

Het is overigens handig om vooral rekening te houden met ‘koopintentie’ zoekwoorden (beter ‘administratie uitbesteden’ dan ‘boekhouding’).

Niet zozeer vanuit het maximaliseren van het organisch verkeer, dan wel het maximaliseren van de te verwachten conversie op zoekwoorden. 

Stap 2. Zoekwoorden beoordelen op haalbaarheid

Meestal heb je na stap 1 een rijtje van circa 5 - 15 relevante Google zoekwoorden die bij elkaar horen.

De vraag is nu: welk zoekwoord is het belangrijkste / het juiste zoekwoord? Natuurlijk is het belangrijk om een zoekwoord te kiezen met een relatief hoog zoekvolume, maar meer dan dit is nodig.

Vaak is het zo: hoe hoger het zoekvolume, des te zwaarder de concurrentie is.

Wanneer je kiest voor een zoekwoord met een hoge concurrentie, is de kans dat je werkelijk bovenaan in Google komt op dit zoekwoord klein.

Andersom: wanneer je kiest voor een zoekwoord met een relatief laag zoekvolume, is de concurrentie vaak lichter. 

In de zoekwoordplanner van Google staat een kengetal voor concurrentie. Hoe dichter bij de 1, hoe hoger de concurrentie. Hoe dichter bij de 0, hoe lager de concurrentie. 

Nog beter is om in Google gewoon de top 5 scorende sites te checken op zoekwoorddichtheid, leeftijd, mate van SEO-optimalisatie, lengte in woorden etc. 

3.  Zoekwoord clusters maken

Daar waar je een aantal jaren geleden nog per zoekwoord een landingspagina inrichtte, wordt er nu gewerkt met zoekwoordclusters.

Dit komt omdat zoekmachines steeds beter begrijpen wat de intentie is van je zoekopdracht. 

Zo is het dat wanneer je in Google zoekt op ‘website conversie, dat de nummer 1 in de Google zoekresultaten totaal niet geoptimaliseerd is op deze term, maar wel bovenaan staat.

Want deze website is geoptimaliseerd op de term ‘conversie optimalisatie’ en Google weet dat dit een synoniem is voor ‘website conversie. Zoekmachines worden steeds slimmer. 

Het is dus in deze fase belangrijk om zoekwoordclusters te gaan samenstellen.

Dus een groep met zoekwoorden om het gevonden (winnende) zoekwoord heen, met het idee dat de uiteindelijke (landings)pagina breder dan alleen het gevonden zoekwoord opgezet gaat worden en dat ook relevante andere Google zoekwoorden in dit cluster in de content worden verwerkt en grote kans maken om hiermee ook hoog in de zoekresultaten te belanden. 

gerelateerde artikelen

hulp nodig?

Marco BoumanHallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien of bekijk alvast mijn online groei traject:

online groei traject

 

Wil je ook de online resultaten van je zakelijke website / webhop laten groeien? of heb je hier een vraag over? Neem dan contact met mij op via onderstaand formulier :-)

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij mkb-bedrijven (vanaf 5 tot 50 fte).

 

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
Online marketing
WIKI
Meld
je nu aan

MIJN MKB KLANTEN

  • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
  • “Het werkt echt”
  • “Wij zijn trost op het resultaat”
  • “Stop met zoeken”
  • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
  • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
  • “Deze aanpak werkt”

 

 

   
   
   

 

MARCOBOUMAN.COM

Marco Bouman
Conversie Optimalisatie specialist voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  GROENEKAN (UTRECHT)

Contactformulier

T: 030-2272323
   

marketing wiki
 

ONLINE GROEIEN:

Ook betere online resultaten?
-Meer leads
-Meer aanvragen
-Meer orders
-Meer offertes
-Hogere conversies

Bekijk het online groeitraject
Tarief € 1.450,- 
Lees meer

gratis groeiscan
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman