
Zoekwoorden onderzoek Google
Veel mkb bedrijven zijn al druk bezig met online marketing. Zo adverteren ze vaak in Google zijn bezig met Social media en ook steeds meer met SEO.
Ze weten dat zoekwoorden belangrijk zijn, maar welke zoekwoorden zijn dan het beste? Met deze vraag worstelen veel MKB bedrijven. Hoe zet je nu een goed zoekwoorden onderzoek Google op?
Hoe kom je nu tot de beste zoekwoorden voor je website? Daarover gaat dit artikel: zoekwoorden onderzoek Google.
- Wat is een zoekwoorden onderzoek Google?
- Hoe zet je dit op?
- Stap 1 ideeën opdoen
- Stap 2 toetsen op haalbaarheid
- Stap 3 clusters maken
Wat is een zoekwoorden onderzoek Google?
Een zoekwoorden onderzoek Google of keyword research Google is de eerste stap voor een succesvolle vindbaarheid strategie.
Met een zoekwoorden onderzoek kan achterhaald worden welke zoekwoorden mensen gebruiken als ze in een zoekmachine zoeken naar producten en diensten uit een branche. Ook handig om eens in Google trends te kijken!
Hoe zet je dit op?
De eerste belangrijke stap bij een zoekwoord onderzoek Google is het maken van een zoekwoorden onderzoek (de strategie).
Bij deze start van het zoekwoorden onderzoek is het vooral belangrijk om een brede scope te hebben. Alle mogelijke zoekwoorden worden in deze stap meegenomen.
Google zoekwoorden planner
Om inspiratie op te doen, is het handig om de zoekwoorden planner van Google Ads te gebruiken. Je kunt hierin alle mogelijke zoekwoorden toevoegen en deze tool vragen om zoekwoord ideeën te spuien.
Ook is het handig om de zoekanalyse binnen de Google Search Console (GSC) van je website (indien geactiveerd) te raadplegen. Binnen GSC laat Google zien voor welke keywords een landingspagina rankt.
Dit is nuttige informatie voor het verder optimaliseren van de content op die pagina.
zoekwoorden onderzoek
Het is overigens handig om vooral rekening te houden met ‘koopintentie’ zoekwoorden (beter ‘administratie uitbesteden’ dan ‘boekhouding’).
Niet zozeer vanuit het maximaliseren van het organisch verkeer, dan wel het maximaliseren van de te verwachten conversie op zoekwoorden.
Meestal heb je na stap 1 een rijtje van circa 5 - 15 relevante Google zoekwoorden die bij elkaar horen.
De vraag is nu: welk zoekwoord is het belangrijkste / het juiste zoekwoord? Natuurlijk is het belangrijk om een zoekwoord te kiezen met een relatief hoog zoekvolume, maar meer dan dit is nodig.
Vaak is het zo: hoe hoger het zoekvolume, des te zwaarder de concurrentie is.
Wanneer je kiest voor een zoekwoord met een hoge concurrentie, is de kans dat je werkelijk bovenaan in Google komt op dit zoekwoord klein.
Andersom: wanneer je kiest voor een zoekwoord met een relatief laag zoekvolume, is de concurrentie vaak lichter.
In de zoekwoordplanner van Google staat een kengetal voor concurrentie. Hoe dichter bij de 1, hoe hoger de concurrentie. Hoe dichter bij de 0, hoe lager de concurrentie.
Nog beter is om in Google gewoon de top 5 scorende sites te checken op zoekwoorddichtheid, leeftijd, mate van SEO-optimalisatie, lengte in woorden etc.
Daar waar je een aantal jaren geleden nog per zoekwoord een landingspagina inrichtte, wordt er nu gewerkt met zoekwoordclusters.
Dit komt omdat zoekmachines steeds beter begrijpen wat de intentie is van je zoekopdracht.
Zo is het dat wanneer je in Google zoekt op ‘website conversie, dat de nummer 1 in de Google zoekresultaten totaal niet geoptimaliseerd is op deze term, maar wel bovenaan staat.
Want deze website is geoptimaliseerd op de term ‘conversie optimalisatie’ en Google weet dat dit een synoniem is voor ‘website conversie. Zoekmachines worden steeds slimmer.
Het is dus in deze fase belangrijk om zoekwoordclusters te gaan samenstellen.
Dus een groep met zoekwoorden om het gevonden (winnende) zoekwoord heen, met het idee dat de uiteindelijke (landings)pagina breder dan alleen het gevonden zoekwoord opgezet gaat worden en dat ook relevante andere Google zoekwoorden in dit cluster in de content worden verwerkt en grote kans maken om hiermee ook hoog in de zoekresultaten te belanden.
gerelateerde artikelen
- SEO anno 2023 voor meer organische bezoekers
- Zoekwoord onderzoek in drie stappen
- Meer bezoekers via je website
hulp nodig?
Hallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien.
Gerelateerde wiki items
wat is seo
click through rate
vindbaarheid google
google seo
bovenaan in google
content & seo
seo webshop
hoe werkt seo
google optimalisatie
search engine optimalisation
301 redirects
lokale vindbaarheid