Auteur: Marco Bouman
Goed gevonden worden in zoekmachines en meer kwalitatieve organische bezoekers!
Veel MKB webshops (sites) worden redelijk goed gevonden, maar komt het juiste publiek wel bij je binnen? Of brengen ze vooral het bouncepercentage omhoog?
Wat je kunt doen met een SEO-landingspagina
Daarover gaat dit artikel! tips voor het ontwerpen van de ultieme landingspage om op te landen.
Wat is een landingspagina?
Ik wil even bij het begin beginnen... De betekenis van landings pagina (ook wel 'SEO-landingspagina' of 'landingspage' genoemd).
Een landingspage is een specifieke webpagina waar bezoekers op terechtkomen na het klikken op een link vanuit een advertentie, zoekmachine resultaat, e-mailcampagne of andere online marketing kanalen.
Het is meestal een losstaande pagina die ontworpen is om een specifieke actie uit te lokken van de bezoeker, zoals bijvoorbeeld:
- het invullen van een formulier
- het kopen van een product
- het downloaden van een whitepaper
- het aanvragen van een offerte
- etc.
Succesvolle landing pagina's zijn vaak gericht op een specifieke doelgroep en hebben als doel om de conversie te maximaliseren door een duidelijke call-to-action (CTA) te bieden.
Ze zijn meestal ontworpen om de aandacht te trekken en de interesse van de bezoeker te wekken, en zijn vaak gekoppeld aan een advertentie die de bezoeker naar deze pagina heeft geleid.
Landing pagina's kunnen ook worden gebruikt om informatie te verstrekken over een specifiek product, dienst of evenement, en om de gebruiker te helpen bij het nemen van een beslissing.
Graag neem ik je mee in de receptuur van een effectieve en conversiegerichte landingspage ontwerpen en het optimaliseren van je landing pagina's in onderstaande tips.
wat zijn de voordelen van een landingspagina?
Er zijn verschillende voordelen van een landingspagina, waaronder:
Hogere conversies:
Een landingpage is gericht op één specifieke doelstelling, waardoor het gemakkelijker is om de conversies te verhogen.
Bezoekers worden gestuurd naar een pagina die specifiek is ontworpen om hen te laten converteren, zoals een formulier invullen of een aankoop doen.
Betere targeting:
Door gebruik te maken van specifieke zoektermen en advertenties, kunnen landingpages gerichter worden gemaakt op de juiste doelgroep.
Dit zorgt ervoor dat de juiste mensen op de pagina terechtkomen en verhoogt de kans dat zij actie ondernemen.
Meer meetbaarheid:
Landing pagina's zijn gemakkelijk te meten en te analyseren. Door middel van tools zoals Google Analytics kan je inzicht krijgen in de prestaties van je landingspage en deze optimaliseren voor betere resultaten.
Hogere kwaliteitsscore:
Landing pagina's worden ook gebruikt voor zoekmachine adverteren, zoals Google Ads.
Door gebruik te maken van een relevante en goed geoptimaliseerde landing pagina, kan de kwaliteitsscore van een advertentie verhoogd worden, waardoor je minder hoeft te betalen per klik en hoger wordt weergegeven in de zoekresultaten.
Versterken merkbeleving:
Een landingspagina kan ook worden gebruikt om de merkbeleving te versterken door een consistente branding en boodschap op de pagina te gebruiken.
Dit kan bijdragen aan het verhogen van de betrokkenheid en het vertrouwen van de bezoekers in het merk.
landingspagina's maken die ook converteren: 2 stappen

De juiste bezoeker naar jouw webshop (site) trekken vind ik een mooie definitie van een conversiegerichte landingspage.
Dus niet blind gaan voor de meeste bezoekers, maar gaan voor het eindresultaat: zo veel mogelijk bestellingen of aanvragen per periode!
Ben jij al bezig met SEO of wil je je hierin gaan verdiepen? Dan bied ik je in dit artikel een aantal handige handvatten, die je kunnen helpen om meer van die juiste bezoekers aan te trekken voor jouw webwinkel of website.
In dit artikel maak ik in mijn tips een tweedeling in het proces van het aantrekken van de juiste bezoekers via SEO.
- Het definiëren van de juiste trefwoorden;
- Het opstellen van conversiegerichte landingpages

Jarenlang heb ik met mijn website op nummer 1 gestaan op ‘meer klanten’. Ik was hier bijzonder trots op en liet het aan iedereen zien.
Totdat ik erachter kwam dat ‘meer klanten’ een zoekvolume had van 70 per maand. Kortom: bijna niemand zoekt op 'meer klanten', dus was deze pagina ook minder zinvol als gedacht.
Daarom maar gegaan voor de term '
klanten werven' (met aanzienlijk meer volume).
De klik met je shop / site
Zo zijn er ook heel veel shops en sites die bijzonder veel bezoekers via Google binnenkrijgen en tegelijkertijd een hele hoge
bounce rate hebben. Kortom, ze worden goed gevonden. Nee, niet op het juiste trefwoord.
Hoe dichter het trefwoord ligt bij wat jij aanbiedt online, hoe beter het ‘conversiefundament’ onder je webshop / website is.
Concurrentie: Daarnaast zijn er ook partijen die proberen in de top 10 (of top 3) te komen, maar het lukt ze nooit.
Want het trefwoord waarop ze gevonden willen worden, is vaak een massawoord (met de aanwezigheid van een Wikipedia, Wehkamp of een andere powersite / -shop): een trefwoord met erg veel zoekvolume, waarbij de top 10 wordt overheersd door grote partijen met een fors marketingbudget.
Trends: Het zoekvolume voor het zoekwoord 'landing pagina' is over het algemeen stabiel gebleven in de afgelopen jaren. Er zijn geen duidelijke pieken of dalen te zien in het zoekvolume.
Relevantie: Het zoekwoord 'landingspage' is relevant voor bedrijven en marketeers die op zoek zijn naar manieren om hun website te optimaliseren en de conversie te verhogen.
Zoekwoord moeilijkheidsgraad: De zoekwoord moeilijkheidsgraad voor het zoekwoord 'landing pagina' is hoog, wat betekent dat het moeilijk kan zijn om te ranken voor dit zoekwoord.
Hoe vind ik de optimale trefwoorden?
Dit is de strategische vraag waar het altijd om draait. Het gaat om een klik met je
online positionering, met een zo hoog mogelijk zoekvolume en een zo laag mogelijke concurrentie.
Ga als volgt te werk:
- Maak een lijst van zoektermen die echt passen bij jouw online propositie (hoe langer, hoe beter).
- Ga met behulp van het zoekwoordenhulpprogramma van Google Ads kijken hoeveel volume er op deze woorden zit. Check van de woorden die je overhoudt (fit = ok en volume = ok) in Google wat je aantreft in de top 10. Kijk dan bijvoorbeeld naar:
- Hoe zien de title tags en meta omschrijvingen van mijn pagina eruit?
- Hoeveel page authority hebben deze vermeldingen van mijn pagina?
- Hoe vaak wordt het trefwoord in de tekst gebruikt op deze pagina?
De trefwoorden die ook stap 3 overwinnen (kortom: er is concurrentie, maar ook nog wel plek voor meer) ga je optimaliseren voor jouw shop / site.
Maak een trefwoordencluster voor je landingspages
Daar waar SEO vroeger vooral draaide om solo-trefwoorden, draait het bij Google en andere zoekmachines steeds meer om groepen van trefwoorden.
Google wil steeds slimmer worden en snapt wat synoniemen zijn en dat het dus om een soort product gaat.
Dit geldt ook voor meervoud en enkelvoud en ook voor woorden die verkeerd geschreven zijn.
Een trefwoordencluster is dus veel breder dan de opzet van een trefwoord en kan indien de pagina hierin goed voorziet veel meer bezoekers trekken dan de oorspronkelijke solo SEO-landing pagina!
Als je bovenstaande stappen betreffende de landingspagina helemaal hebt doorlopen, ontstaat er een lijstje met trefwoorden waar jouw shop / site het best op gevonden kan worden. Nu zijn er twee dingen die je kunt doen:
- Bestaande landingspagina’s optimaliseren
- Nieuwe SEO-landingspagina’s opstellen
1. Bestaande pagina’s optimaliseren

Dit betekent kort door de bocht dat je een bestaande instappagina zodanig gaat aanpassen dat deze voldoet aan de belangrijkste SEO-normen (Google-richtlijnen).
Heel belangrijk hierbij is dat je de belangrijkste SEO-variabelen (zelf) kunt instellen voor je shop / site.
De belangrijkste SEO-variabelen
Lees hieronder wat de belangrijkste SEO-variabelen zijn die je per landingspage wilt instellen:
- Google Title = dit is de titel in Google, zoals deze in het zoekresultaat verschijnt. Een goede title is kort en bevat het trefwoord, eventueel aangevuld met een bijvoeglijk naamwoord.
- Google Description = de meta omschrijving, zoals deze in het zoekresultaat verschijnt onder de title. Een goede description bevat het trefwoord en maakt lekker, zet aan tot actie.
- URL: het adres naar jouw geoptimaliseerde landingspagina. Een goede URL is zo kort mogelijk en bevat het trefwoord.
- H1-tag: het belangrijkste kopje van jouw instappagina.
- Trefwoordenindex: de hoeveelheid trefwoorden gedeeld door het totale aantal woorden van de landingspagina.
- Interne link: Link naar een andere interne pagina met daarin verwerkt het trefwoord.
tips voor het opstellen van de ultieme landingspagina
Ik ben van mening: als je iets doet, doe het dan goed. Als je toch al tijd en energie wilt steken om goed gevonden te worden, maak dan ook SEO-landingspagina’s aan voor de belangrijkste trefwoorden waarop je gevonden wilt worden.
Hieronder een overzicht van punten waaraan jouw
SEO-teksten bij voorkeur moeten voldoen:
1. Spreek je bezoeker aan
Ook al is het maar in één zin, maar laat je bezoeker op de landingspage weten dat je er voor hem bent. Eventueel kun je de dilemma’s waar jouw bezoekers mee zitten kort even aanstippen (zorgen voor herkenning).
2. Kom direct met jouw aanbod
Zeker voor webshops is het belangrijk om direct op de goede landingspagina te laten zien wat je in huis hebt. Gaat het over koffie, laat dan koffie zien. Maak het voor dienstverleners zo concreet mogelijk.
Mensen die via Google zoeken, zijn op zoek naar concrete informatie: prijs, aanbod, levertijd,
USP’s etc.
3. Vertel wie je bent
Als het goed is en je website is al conversiegericht, dan vertel je (in de header) of op een andere prominente plek wie je bent en waar je voor staat.
Een goede SEO-landingspage doet dit ook (in het kort): het weergeven van de belangrijkste punten van jouw shop / site in bullets.
4. Call to action

Een conversiegerichte SEO-landingspagina leidt naar de bestelpagina of biedt direct de mogelijkheid om te bestellen. Een call to action mag best een aantal keren terugkomen op de landingspage.
Maar leidt de bezoeker naar de bestemming die het best past bij waar jouw bezoeker via het trefwoord naar op zoek is.
5. Gebruik het trefwoord
Een algemene vuistregel is om het SEO-trefwoord circa 0,5% - 1,0% uit te laten maken van alle woorden die je op deze pagina gebruikt. Kortom: herhaal het trefwoord een aantal keren, overdrijf hierbij echter niet.
De teksten moeten natuurlijk blijven en niet verliezen aan overtuigingskracht.
6. Overtuig
Bezoekers die via jouw achterdeurtje (SEO-pagina) binnenkomen, zijn al heel ver. Ze zoeken online, ze kiezen in de resultaten en ze komen bij jou.
Nu is het de belangrijkste taak om deze pagina’s zo overtuigend mogelijk te maken dat ze blijven, dat ze verder lezen en overgaan tot actie. Lees ook ons artikel in dit verband over
conversie optimalisatie!
Ook nog even heel belangrijk
Er zijn nog veel meer ingrediënten die van jouw SEO-pagina een conversiegerichte SEO-pagina maken. Hieronder een kort overzicht met aanvullingen:
- Een goede uitstraling.
- Een mooi logo.
- De header van je website vertelt een verhaal (titel, slogan, USP’s etc.).
- Een goede SEO-pagina telt minimaal 500 woorden, liever meer...
Resumerend:
Ben jij op zoek naar meer kwalitatieve bezoekers, investeer dan in conversiegerichte SEO-pagina’s.
Zorg allereerst voor de juiste trefwoorden en implementeer deze vervolgens zo, dat ze gaan leiden tot harde conversie.
Een korte checklist:
- Relevante en gepersonaliseerde content: De content op de landingspage moet relevant zijn voor de bezoeker en specifiek afgestemd zijn op hun behoeften.
Personalisatie kan bijvoorbeeld worden bereikt door gebruik te maken van dynamische tekst die zich aanpast aan de zoekopdracht of advertentie waarmee de bezoeker op de pagina is gekomen.
- Aantrekkelijk ontwerp: Het ontwerp van de landingspage moet aantrekkelijk zijn en passen bij de huisstijl van het bedrijf.
Een duidelijke hiërarchie en indeling van de content en duidelijke call-to-actions zijn belangrijk om bezoekers te stimuleren tot actie over te gaan.
Voorbeelden
Er zijn veel voorbeelden van succesvolle landingspages die gebruikt worden door verschillende bedrijven. Hieronder zijn enkele voorbeelden:
Slack: Slack heeft een eenvoudige en visueel aantrekkelijke landing pagina die duidelijk uitlegt wat de voordelen zijn van hun software en hoe het werkt. Het bevat ook duidelijke call-to-actions om hun gratis proefversie te downloaden.
Airbnb: De landing pagina van Airbnb is zeer effectief omdat het gericht is op één specifiek doel: het boeken van een accommodatie. De pagina bevat een duidelijke headline, een visueel aantrekkelijke galerij van accommodaties en een eenvoudig boekingsformulier.
Hubspot: De landingspage van Hubspot is gericht op het genereren van leads voor hun marketing software. De pagina bevat een sterke headline, duidelijke call-to-actions, visuele elementen en een kort formulier om leads te genereren.
Dropbox: De landingspage van Dropbox is gericht op het promoten van hun cloudopslagdienst. De pagina bevat een korte video die het product uitlegt, duidelijke call-to-actions en getuigenissen van klanten.
Al deze landingspages hebben gemeen dat ze eenvoudig en gericht zijn op één specifieke doelstelling. Ze hebben ook allemaal duidelijke call-to-actions en visuele elementen om de aandacht van bezoekers te trekken en hen te stimuleren om te converteren.
Over Marco Bouman

Hallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een grotere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien.
meest gestelde vragen
- Wat is een landingspagina en waarom heb ik er een nodig?
- Een landingspagina is een specifieke webpagina die is ontworpen om bezoekers naar een bepaalde actie te leiden, zoals het invullen van een formulier of het kopen van een product. U heeft een landingspagina nodig om uw conversieratio te verhogen en uw marketingcampagnes effectiever te maken.
- Wat maakt een effectieve landingspagina?
- Een effectieve landingspagina moet aansprekend en gemakkelijk te begrijpen zijn, en het moet de voordelen van uw product of dienst duidelijk uitleggen. De pagina moet ook duidelijke call-to-action-knoppen bevatten, en eventuele formulieren moeten zo eenvoudig mogelijk zijn om in te vullen.
- Hoe maak ik een aantrekkelijke landingspagina?
- Om een aantrekkelijke landingspagina te maken, moet u rekening houden met factoren zoals kleurenschema's, afbeeldingen en video's, lettertypen en lay-out. Uw landingspagina moet ook mobielvriendelijk zijn en snelle laadtijden hebben.