• Persoonlijk & betrokken
  • Op maat en creatieve aanpak
  • 20 jaar online marketing ervaring
  • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Zoektermen, Een Definitie en Tips

Hallo, het is fijn dat je hier bent! Ik wens je veel leesplezier met het volgende artikel.
Mijn naam is Marco Bouman, ik ben auteur van dit artikel, laatste bewerking: 26 november 2023

Als online groei consultant help ik MKB-bedrijven met online groeien sinds 2007.
Heb je een vraag? of wil je ook online groeien? laat het me weten.

zoekterm analyse

De Meeste MKB-websites kunnen nogal winnen op vindbaarheid...

Ze hebben vaak een betaalde campagne lopen, doen regelmatig wat met social media, ontvangen wat directe bezoekers (bezoekers die de url van je domein intoetsen) en met een beetje geluk ontvangen ze ook bezoekers direct via zoekmachines. 

Dit bezoek uit zoekmachines komt altijd via zoektermen.

Is je website niet ingericht op zoekwoorden, dan wordt je alleen gevonden op de zoektermen die er op de website worden gebruikt. 

Inhoudsopgave

Wat zijn zoektermen?

Zoektermen zijn de woorden of zinnen die een gebruiker in een zoekmachine typt om informatie te vinden over een specifiek onderwerp.

Zoekwoordenkunnen variëren van eenvoudige trefwoorden tot langere uitdrukkingen, en kunnen ook synoniemen, variaties of specifieke locaties omvatten.

Bijvoorbeeld, als iemand op zoek is naar informatie over "recepten voor vegetarische lasagne", dan zijn de zoekwoorden "recepten", "vegetarische lasagne", en "vegetarische lasagne recepten".

Deze zoek termen kunnen dan worden ingevoerd in een zoekmachine, zoals Google, om relevante zoekresultaten te vinden.

Het kiezen van de juiste zoek termen is belangrijk voor het optimaliseren van zoekmachine resultaten en voor het aantrekken van de juiste doelgroep.

Bedrijven en marketeers gebruiken vaak zoekwoorden onderzoek om de meest relevante en effectieve zoektermen te vinden voor hun doelgroep en marketingcampagnes.

Inzetten op zoek termen verhoogd het aantal organische (kwalitatieve) bezoekers naar je website. En is vaak de start van goed opgezette SEO.

Wat is het verschil tussen longtail en shorttail zoektermen?

Als eigenaar van een MKB bedrijf, is het essentieel om je bewust te zijn van het verschil tussen longtail en shorttail zoek termen en hoe ze je zoekmachineoptimalisatie kunnen beïnvloeden.

Longtail zoektermen:

Dit zijn zoekopdrachten met een specifieke focus en bestaan uit meerdere woorden.

Ze zijn vaak gedetailleerd en geven de intentie van de zoeker duidelijk weer.

Hoewel longtail zoekwoorden over het algemeen minder zoekvolume hebben, trekken ze doorgaans wel zeer gericht verkeer aan.

Als MKB-bedrijf kan het targeten van longtail zoektermen je helpen om je te richten op een nauwere doelgroep, waardoor de kans op conversies en leads wordt vergroot.

Shorttail zoektermen:

Aan de andere kant zijn shorttail zoekwoorden algemener en bestaan meestal uit één of twee woorden.

Ze hebben vaak een hoog zoekvolume, maar de zoekintentie is minder specifiek.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je alleen op shorttail zoek termen te richten vanwege het grote zoekvolume, kan de concurrentie hevig zijn en kan het moeilijker zijn om je te onderscheiden.

Het slimme gebruik van zowel longtail als shorttail zoek termen is de sleutel tot een succesvolle SEO-strategie voor MKB bedrijven.

Longtail zoektermen kunnen je helpen om je te richten op een niche publiek, terwijl shorttail zoektermen je kunnen helpen om een breder publiek aan te spreken.

Door een evenwichtige benadering te hanteren en relevante zoekwoorden te gebruiken die aansluiten bij je producten of diensten, kun je je online zichtbaarheid vergroten, je doelgroep beter bereiken en uiteindelijk je zakelijke groei stimuleren.

zoektermen

Welke andere soorten zoektermen zijn er?

In de wereld van SEO (Search Engine Optimization) zijn er verschillende soorten zoek termen die worden gebruikt om de vindbaarheid van een website of webpagina in zoekmachines te verbeteren.

Hier zijn enkele veelvoorkomende typen zoek termen:

- Algemene zoek termen:

Dit zijn brede zoekwoorden die betrekking hebben op algemene onderwerpen zonder specifieke details. Bijvoorbeeld: "hondentraining," "smartphones," "gezonde recepten."

- Lokale zoek termen:

Deze termen zijn gericht op het aantrekken van lokale bezoekers en klanten door lokale SEO. Ze bevatten meestal locatiegegevens en kunnen bijvoorbeeld zijn: "tandarts Amsterdam," "restaurant Utrecht centrum," "fietsenwinkel in Rotterdam."

- Seizoensgebonden zoek termen:

Dit zijn zoek termen die specifiek relevant zijn tijdens bepaalde tijden van het jaar. Bijvoorbeeld: "kerstcadeau-ideeën," "zomermode," "Halloween-kostuums."

- Informatieve zoek termen:

Deze zoektermen duiden op de intentie van de gebruiker om informatie te vinden. Bijvoorbeeld: "hoe maak ik een omelet," "voordelen van yoga," "wat is klimaatverandering."

- Transactionele zoek termen:

Dit zijn zoektermen die suggereren dat de gebruiker op zoek is naar een specifieke actie, zoals kopen, downloaden, registreren, enz. Bijvoorbeeld: "iPhone 13 kopen," "gratis e-book over gezondheid," "inschrijven voor nieuwsbrief."

Navigatie-zoek termen:

Gebruikers voeren deze zoekopdrachten uit wanneer ze op zoek zijn naar een specifieke website of merk. Bijvoorbeeld: "Facebook inloggen," "OpenAI blog."

Bij het optimaliseren van een website voor SEO is het belangrijk om een combinatie van deze verschillende zoektermen te gebruiken, afhankelijk van de doelstellingen van de website en de behoeften van het doelpubliek.

Het begrijpen van de zoekintentie achter de zoektermen is ook van cruciaal belang om relevante inhoud te bieden die aan de behoeften van de gebruikers voldoet.

SEO optimalisatie pakket

Hoe vind ik nu de beste zoektermen voor mijn website?

Onderstaande stappen komen uit mijn volledig artikel over zoekwoord onderzoek in drie stappen

Door deze 4 stappen te volgen kom je uit op de belangrijkste trefwoorden voor jouw website:

Stap 1: bepaal de zoekintentie

Anno 2023 is er een belangrijke eerste stap bijgekomen als het gaat om het maken van een goed zoektermen onderzoek. Het meest belangrijke is om de zoekintentie van de bezoeker te doorgronden.

Wat verwacht iemand wanneer hij een zoekopdracht in Google geeft? Het snappen van de 'waarom' achter een zoekopdracht helpt je om de juiste content te maken en de juiste zoektermen te vinden.

Google heeft er super belang bij dat ze de beste zoekresultaten weergeeft. En daarbij is het van groot belang om zoekers te bieden waar ze daadwerkelijk naar op zoek zijn. De intentie achter de zoekopdracht.

Stap 2: ideeën opdoen

Dit is de tweede stap bij een zoektermen onderzoek. Het maken van een lijstje (lange lijst) van mogelijk interessante zoektermen Google.

Je kunt hierbij handig de zoekwoord planner van Google Ads gebruiken.

Die geeft bij het ingeven van maximaal 10 zoektermen, het zoekvolume een een indicatie van de concurrentie en vaak zoekwoord suggesties.

De bedoeling bij deze eerste stap is te creëren van een brede scope.

Stap 3: zoek termen toetsen op haalbaarheid

Meestal heb je na stap 2 een een behoorlijk bestand met mogelijk relevante Google zoek woorden die bij elkaar horen.

De vraag is nu: welke zoekterm is het belangrijkste / het juiste zoekterm voor jouw website? 

Kies je voor hoog zoekvolume, dan is de concurrentie vaak hoog.

Kies je voor lage concurrentie dan is het zoekvolume vaak laag. Ergens tussen in zitten de meest relevante trefwoorden.

Het toetsen op haalbaarheid brengt de lange lijst terug naar circa 5, 10 of iets meer relevante en geschikte zoekwoorden waaruit je kiezen kan.

Stap 4: zoekwoord clusters maken

De zoektermen die je hebt gevonden kun je nu weer gaan verruimen. Meervoud, enkelvoud, bijna gelijke zoekwoorden.

De bedoeling is dat je per gevonden zoek woord een cluster krijgt van trefwoorden die erg op elkaar lijken.

Deze zijn vormen de basis van een goede SEO landingspagina. 

zoekterm Google

hoe implementeer ik de gevonden zoek termen in mijn website of shop?

Het implementeren van gevonden zoekwoorden je website kan helpen om je website beter te laten ranken in Google / zoekmachines en om meer relevante bezoekers naar je site te trekken.

Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om trefwoorden in je website (webwinkel) te implementeren:

1. Optimaliseer de paginatitels en meta-beschrijvingen:

Dit zijn de eerste elementen die zoekmachines en gebruikers zien in de zoekresultaten, dus zorg ervoor dat ze de belangrijkste zoekwoorden bevatten en aantrekkelijk zijn geschreven om gebruikers aan te moedigen om op je link te klikken.

2. Gebruik zoekwoorden in de URL-structuur:

De URL's van je website moeten duidelijk en gemakkelijk te begrijpen zijn voor zowel zoekmachines als gebruikers.

Inclusief zoekwoorden in de URL-structuur kan helpen om de relevantie van je website voor die zoekwoorden te versterken.

3. Maak hoogwaardige, relevante content:

Zorg ervoor dat de inhoud van je website van hoge kwaliteit is en relevant is voor de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden.

Gebruik de zoekwoorden natuurlijk in de tekst, maar overdrijf niet en blijf gericht op de gebruiker.

4. optimaliseer afbeeldingen:

Geef afbeeldingen op je website een zinvolle naam en voeg een beschrijvende ALT-tag toe, waarbij je de relevante zoekwoorden opneemt.

5. Link naar interne pagina's met relevante zoekwoorden:

Het opnemen van links naar interne pagina's op je website met relevante zoekwoorden kan helpen om de zoekmachines te vertellen waar die pagina's over gaan en hun relevantie te versterken.

Het is belangrijk om op te merken dat het overdreven gebruik van zoekwoorden, bekend als 'keyword stuffing', kan leiden tot een lagere rangschikking in zoekmachines en een slechtere user experience. 

Zorg er daarom voor dat de zoektermen op een natuurlijke manier in de website zijn geïntegreerd en de nadruk ligt op de gebruikerservaring en waarde van de inhoud.

Zoektermen succes

gerelateerde artikelen 

hulp nodig?

Marco BoumanHallo, ik ben Marco, online marketing adviseur. Sinds 2007 help ik met veel plezier MKB-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien of bekijk mijn online groei traject:

online groei traject

WAT MIJN KLANTEN ZEGGEN


"ontzettend blij met de stappen die we maken!"
"stop met zoeken"
"ik raad iedereen Marco en zijn team aan"
"ik ben erg tevreden over onze samenwerking"
"professioneel en vakkundig"
"we zijn erg blij met het eindresultaat"
"bijzonder inspirerend en nuttig"

Lees alle reviews


 

Wat kan ik voor je betekenen?
 

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij MKB-bedrijven (vanaf 5 tot 50 fte).

Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
KvK: 30218791

Vul onderstaande gegevens in en ik reageer snel, vaak binnen 1 werkdag :-)

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
SEO optimalisatie
Traject: € 1.250,-
Linkbuilding Pakket
vanaf € 300,-

MIJN MKB KLANTEN

  • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
  • “Het werkt echt”
  • “Wij zijn trost op het resultaat”
  • “Stop met zoeken”
  • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
  • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
  • “Deze aanpak werkt”

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

ONLINE GROEIEN:

Oplossingen:

 

gratis groeiscan
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman