• Persoonlijk & betrokken
 • Op maat en creatieve aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Wat Zijn Zoek Woorden? En Hoe Vind Je Ze? [2023]

Auteur: Marco Bouman

wat zijn zoekwoorden?

De Meeste MKB websites kunnen nogal winnen op vindbaarheid Google.

Ze hebben vaak een betaalde campagne lopen, doen regelmatig wat met social media, ontvangen wat directe bezoekers (bezoekers die de url van je domein intoetsen) en met een beetje geluk ontvangen ze ook bezoekers direct via zoekmachines. 

Dit bezoek uit zoekmachines komt altijd via zoek woorden

Is je website niet ingericht op zoek woorden, dan wordt je alleen gevonden op de woorden die er op de website worden gebruikt. 

Inhoudsopgave

Wat zijn zoekwoorden?

Zoek woorden zijn de woorden of zinnen die mensen gebruiken om te zoeken naar informatie, producten of diensten via zoekmachines zoals Google.

Door zoek woorden te gebruiken, kunnen zoekmachines de relevantie van een website bepalen voor de zoekopdracht van een gebruiker en de meest relevante resultaten weergeven.

Het kiezen van de juiste zoek woorden is essentieel voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) en zoekmachine-adverteren (SEA).

Het is belangrijk om zoekwoorden te kiezen die relevant zijn voor jouw website en de doelgroep, en die een hoog zoekvolume hebben met een lage concurrentie.

Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar om zoekwoorden te onderzoeken en te identificeren, waaronder de Google Zoekwoordplanner en andere betaalde en gratis tools.

Het gebruik van de juiste zoekwoorden in website-inhoud, titels, meta-beschrijvingen en andere aspecten van de website kan de zichtbaarheid en vindbaarheid van de website in zoekmachines vergroten.

Waarom zijn zoekwoorden belangrijk?

Zoekwoorden zijn belangrijk omdat ze de sleutel zijn tot het vinden van relevante informatie op het internet.

Als je bijvoorbeeld zoekt naar informatie over een bepaald onderwerp, gebruik je zoekwoorden om de zoekmachine te vertellen wat je zoekt.

De zoekmachine gebruikt vervolgens deze zoekwoorden om resultaten te genereren die relevant zijn voor je zoekopdracht.

Als je een website of een blog hebt, zijn zoekwoorden ook belangrijk omdat ze je kunnen helpen gevonden te worden door mensen die op zoek zijn naar informatie over het onderwerp waarover je schrijft.

Door zoekwoorden op een slimme manier te gebruiken in je content, zorg je ervoor dat zoekmachines jouw pagina's weergeven als relevante resultaten voor de zoekopdrachten van gebruikers.

Het is belangrijk om te onthouden dat je niet te veel zoekwoorden moet gebruiken, anders kan het worden beschouwd als 'keyword stuffing' en kan dit juist een negatief effect hebben op je zoekmachine ranking.

Kies daarom voor de juiste zoekwoorden en gebruik ze op een natuurlijke manier in je content.

Zoek woorden vinden in 3 stappen

Onderstaande stappen komen uit een volledig artikel over ‘zoek woord onderzoek in drie stappen’

Stap 1:  Ideeën opdoen

Een eenvoudige manier om goede zoekwoord ideeën op te doen, is door gebruik te maken van de Google Zoekwoordplanner.

Deze tool is gratis beschikbaar en stelt je in staat om te onderzoeken welke zoekwoorden relevant zijn voor je website en doelgroep.

Om te beginnen, voer je een algemeen onderwerp of thema in waarop je gevonden wilt worden en de Zoekwoordplanner genereert vervolgens gerelateerde zoekwoord ideeën met bijbehorende zoekvolumes en concurrentieniveaus.

Je kunt ook zoeken op specifieke zoek woorden om gerelateerde zoekwoorden te vinden die relevant zijn voor jouw website en doelgroep.

Het selecteren van zoekwoorden met een hoog zoekvolume en een laag concurrentieniveau kan helpen om de zichtbaarheid en vindbaarheid van de website in zoekmachines te vergroten.

Stap 2: Toetsen op haalbaarheid

Meestal heb je na stap 1 een rijtje van circa 5 - 15 relevante Google zoekwoorden die bij elkaar horen.

De vraag is nu: welk zoekwoord is het belangrijkste / het juiste zoekwoord? 

Kies je voor hoog zoekvolume, dan is de concurrentie vaak hoog.

Kies je voor lage concurrentie dan is het zoekvolume vaak laag. Ergens tussen in zitten de meest relevante zoek woorden

Stap 3: Zoek woord clusters maken

Een zoekwoordcluster is een groep van gerelateerde zoekwoorden die allemaal betrekking hebben op hetzelfde onderwerp.

Het doel van een zoekwoordcluster is om de relevantie en vindbaarheid van jouw website te vergroten voor bepaalde zoekopdrachten. Hieronder volgen enkele stappen om een zoekwoordcluster te maken:

 1. Kies een centraal zoekwoord: Dit is het belangrijkste zoekwoord dat betrekking heeft op jouw website en doelgroep.
 2. Zoek gerelateerde zoekwoorden: Gebruik de Google Zoekwoordplanner of andere hulpmiddelen om gerelateerde zoekwoorden te vinden die betrekking hebben op het centrale zoekwoord.
 3. Cluster de zoekwoorden: Groepeer de gerelateerde zoekwoorden in thema's en categorieën om zoekwoordclusters te vormen.
 4. Maak content rondom het cluster: Gebruik de zoekwoordclusters om content te maken, zoals artikelen, blogposts of pagina's, die gericht zijn op specifieke zoekopdrachten en zoekwoordclusters.
 5. Optimaliseer de content: Zorg ervoor dat de zoekwoorden en zoekwoordclusters op de juiste plaatsen voorkomen in de content, zoals in titels, koppen, meta-beschrijvingen en tekst.

Door het maken van zoekwoordclusters, kun je jouw website optimaliseren voor specifieke zoekopdrachten en zo de vindbaarheid in zoekmachines vergroten.

gerelateerde artikelen

hulp nodig?

Marco BoumanHallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien of bekijk alvast mijn online groei traject:

online groei traject

 

Gerelateerde wiki items

Wil je ook de online resultaten van je zakelijke website / webhop laten groeien? of heb je hier een vraag over? Neem dan contact met mij op via onderstaand formulier :-)

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij mkb-bedrijven (vanaf 5 tot 50 fte).

 

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
Online marketing
WIKI
Meld
je nu aan

MIJN MKB KLANTEN

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

 

 

   
   
   

 

MARCOBOUMAN.COM

Marco Bouman
Conversie Optimalisatie specialist voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  GROENEKAN (UTRECHT)

Contactformulier

T: 030-2272323
   

marketing wiki
 

ONLINE GROEIEN:

Ook betere online resultaten?
-Meer leads
-Meer aanvragen
-Meer orders
-Meer offertes
-Hogere conversies

Bekijk het online groeitraject
Tarief: € 1.450,-
Lees meer

groei traject
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman