• Persoonlijk & betrokken
 • Op maat en creatieve aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

het geheim achter een succesvolle website

succesvolle website
succesvolle websites

auteur: marco bouman

succesvolle website

Aan de hand van 10 stereotypen websites

 • Hoe succesvol is jullie website?
 • Heb je het gevoel dat er veel meer in zit dan dat er nu uitkomt?
 • Kan het conversie percentage van jullie website echt wel omhoog?
 • Vind je dat het aantal bezoekers nog maar aan de magere kant is?
 • Wil je jullie website succesvol maken?

Dan is het zinvol om onderstaand artikel te lezen.
Direct op zoek naar een oplossing? Bekijk dan mijn conversie optimalisatie traject.

het geheim achter succesvolle websites

Waarom lukt het sommige ondernemers als geen ander om continu nieuwe klanten (zowel B2B als B2C) aan te trekken, terwijl andere websites dit niet of nauwelijks lukt? Daarover gaat dit artikel: het geheim van een succesvolle website.

Wanneer is een website succesvol? Dit ligt vooral ook aan de structuur van je website en de inhoud van je website! Gebruiksvriendelijke websites hebben altijd een stapje voor.

Een succesvolle website is altijd fundament onder online klanten werven / online leads genereren. Daar is een succesvolle website voor noodzakelijk!

Waar het bij succesvolle websites om draait!

Een bezoeker komt op je succesvolle website, hij snapt direct waar hij is, hij begrijpt wat er 'te koop' is, en wat het verschil is met andere aanbieders: hij wordt geprikkeld en nieuwsgierig gemaakt: 'dit wil ik ook'. Hij volgt het simpele conversiespoor en klikt op de call to action-button en neemt actie! Korter kun je een succesvolle website niet omschrijven, zie ook conversie optimalisatie.

Hoe succesvol is jouw website?

Je website geeft ook veel informatie over minder bewuste zaken: je blinde vlekken. Een website met veel oude content bijvoorbeeld zegt al snel wat over de servicegerichtheid van je bedrijf. En het ontbreken van effectieve ‘calls to action’ toont al snel een stukje bescheidenheid aan.

10 STEREOTYPEN MKB-WEBSITES

Vaak is het lastig om blinde vlekken zelf in je website (en dus ook in je bedrijf) te herkennen: zelf zie je ze gewoon niet. Daarom behandel ik in dit artikel veelvoorkomende stereotiepe websites anno 2021 om je inzicht te geven hoe je je website succesvoller kunt maken.

Onderstaande stereotiepe websites zijn ook niet per definitie goed of slecht, maar puur bedoeld om je bewust te worden van niet-zichtbare signalen die je met je al dan niet succesvolle website uitzendt. Zodat jij met deze inspritatie een goede website kan ontwikkelen.

Deze tips zijn gebaseerd op mijn ruim 13 jaar praktijkervaring als online groeiconsultant. 

Niet op zoek naar tips? Bekijk dan mijn op maat aanpak voor: meer bezoekers en voor een hogere conversie

Inhoudsopgave

 1. Te graag willen-website
 2. Website zonder verpakking
 3. Hoe meer hoe beter-website
 4. Niet op de voorgrond-website
 5. De beredenerende website
 6. De troebele website
 7. De grijze muis-website
 8. De ons kent ons-website
 9. De doolhof-website
 10. Wie zit hierachter-website

1. te graag WILLEN-website

website ontwerpen

Websites die vallen in deze categorie, komen vaak opdringerig over. Ze duwen (push) in plaats van aantrekken (pull). Deze websites zijn zeer commercieel en gericht op een kortetermijnresultaat. Op een dergelijke website ontvang je bijvoorbeeld na 1 minuut een pop-up met daarin een ogenschijnlijk geweldig aanbod. 

Deze websites zien er over het algemeen erg gelikt uit en proberen je met veel mooie woorden actie te laten ondernemen. Vaak lukt het deze websites niet om authenticiteit en vertrouwen uit te stralen. Bezoekers voelen zich opgejaagd in plaats van aangesproken.

2. website zonder verpakking

Heel veel websites vallen in zekere mate in deze categorie. De content op deze websites is nauwelijks gericht op de bezoeker. De bezoeker wordt niet of nauwelijks direct aangesproken en de meeste content gaat over het aanbod en niet zozeer over het resultaat van het aanbod, namelijk de voordelen voor de bezoeker op de website.

Een website waar de verpakking ontbreekt, nodigt vaak te weinig uit om te gaan lezen. De content is nog te ruw en niet klantgericht bewerkt. Ook de fysieke leesbaarheid laat op deze sites vaak te wensen over. De reden van het ontbreken van een verpakking ligt vaak in het moeilijk kunnen verbinden met of inleven in de ander (lees: potentiële klant).

Als je meer wilt weten over het verpakken van je website, lees dan eens mijn artikel '5 tips voor overtuigend marketingmateriaal'.   

3. hoe meer hoe beter-website

Een ander fenomeen dat op veel websites terugkomt, is de overload aan content. Op zich is het heel verstandig om veel content op een website te hebben (zeker vanuit het oogpunt van search engine optimalisation), maar het gaat hier om wat direct zichtbaar is. De content wordt vaak niet gedoseerd aangeboden. Dan heb je geen succesvolle website!

Een homepagina van een website van dit stereotype staat vaak helemaal vol met content: verschillende kolommen, meerdere kopjes, veel linkjes, veel plaatjes. Kortom, je ziet door de bomen het bos niet meer. Ook herken je een dergelijke website eenvoudig aan lange en complexe navigatiestructuren. Niet kunnen kiezen of bang zijn dat je bezoeker iets niet ziet, zijn vaak onderliggende oorzaken hiervan.

4. niet op de voorgrond-website

succesvolle website ontwerpen

Websites die in deze categorie vallen, zijn vaak heel vlak en rustig. Het uitdragen van voordelen, ‘benefits’ en onderscheidend vermogen wordt op deze websites nauwelijks gedaan. Als bezoeker heb je dan vaak grote moeite om snel te snappen waar het bij deze website om draait. 

Deze websites ontbreekt het aan overtuigingskracht, terwijl het aanbod vaak heel goed in elkaar zit. Ook ontbreken op deze websites vaak de heldere ‘calls to action’ of de mogelijkheid om je aan te melden voor een nieuwsbrief. De duidelijke blinde vlek in deze websites is bescheidenheid. En ja, bescheidenheid siert de mens, maar kan behoorlijk belemmerend zijn als je via je website online groei wilt realiseren.

5. de beredenerende website

Een beredenerende website heeft een hele sterke rationele uitstraling. Deze websites hebben vaak moeite om mensen te raken. Wat er staat ziet er allemaal prima uit, maar er wordt nauwelijks ingespeeld op de emotie van de bezoeker. Diensten worden in mooie tabelletjes gepresenteerd en duidelijke argumenten worden aangedragen waarom het aanbod zo goed is.

Veel webwinkels vallen in zekere mate in deze categorie. De homepagina van een webwinkel in deze categorie staat helemaal vol met aanbod. Plaatjes, aanbiedingen, nieuws, maar vaak geen alinea die probeert om de bezoeker een bepaald gevoel mee te geven. Niet direct een voorbeeld van een succesvolle website.

6. de troebele website

Websites in deze categorie zenden (vaak onbewust) verschillende boodschappen uit, ze zijn niet consequent. De boodschappen van deze website gaan verschillende kanten op. Dit zijn de websites waar je als bezoeker snel een gevoel krijgt van ‘hier klopt iets niet’, zonder dat je direct kunt benoemen waar dat aan ligt.

Deze websites hebben vaak een webdesign dat niet goed aansluit bij het aanbod en het onderscheidende vermogen dat ze presenteren. De mogelijke reden van een troebele website is dat het bedrijf erachter nog zoekende is naar een vastomlijnde heldere online marketing strategie.

7. de grijze muis-website

succesvolle website maken

Een website in deze categorie biedt nauwelijks onderscheidend vermogen. De content gaat vaak over algemeenheden die voor ieder bedrijf in deze branche zouden kunnen gelden. Er mist letterlijk kleur in de content en vaak ook op het visuele vlak in de website. Ook richten deze websites zich niet specifiek op een doelgroep, waardoor je je als bezoeker minder aangesproken voelt.

Dit is ook zichtbaar in de benamingen van de navigatie-items. Dit zijn vaak hele gangbare, niet-spannende items. Zo worden hier bijvoorbeeld ook items als 'sitemap' en ‘disclaimer' op een prominente positie gepresenteerd (bijvoorbeeld in de hoofdnavigatie).

8. de ons kent ons-website

Een ons kent ons-website is te vergelijken met een café in een dorp. Als je daar als onbekende binnenkomt, voelt het lastig om in contact te komen met anderen. De website staat vol met specifieke termen die je als nieuwe bezoeker niet snapt. Puur omdat het specifieke content is die bedoeld is voor de trouwe bezoeker.

Eigenaren van dergelijke websites zijn zo met hun ding bezig, dat ze nieuwe bezoekers ‘vergeten’. Deze websites scoren vaak hoog op bounce rate in Google Analytics (het percentage bezoekers dat direct weer afhaakt).

9. de doolhof-website

succesvolle website

Heel veel websites bevatten elementen uit dit stereotype. De doolhof-website slaagt er niet of nauwelijks in om bezoekers eenvoudig door de content te leiden. De content wordt niet gedoseerd en is vaak onlogisch opgebouwd.

Websites in deze categorie hebben vaak geen ‘sitemap’, geen alternatieve manier van zoeken en ook een kruimelspoor ontbreekt. De content op deze websites is vaak prima verzorgd, maar de kans dat de nieuwe bezoekers vinden wat zij zoeken is klein. Bezoekers raken eenvoudig de weg kwijt.

10. wie zit hierachter-website

Veel websites horen in meer of mindere mate in deze categorie. De ‘wie zit hierachter-website’ heeft moeite met het winnen van vertrouwen van nieuwe bezoekers. Een website in deze categorie herken je aan het ontbreken van bijvoorbeeld concrete contactinformatie, overtuigende ‘testimonials’, foto’s van medewerkers of het bedrijfspand, het kvk-nummer etc.

Daarnaast hebben alle andere stereotiepe websites invloed op de mate van vertrouwen. Als een website bijvoorbeeld opdringerig overkomt of als nieuwe bezoekers zich niet direct thuisvoelen, dan heeft dit direct invloed op het vertrouwen in de website.

Ook op zoek naar meer succes via je website?

Dan is mijn online groeimodel wellicht wat voor jou! Door in te zetten op online effectiviteit gaan bezoekers sneller converteren en door in te zetten op organische groei wordt de stroom met kwalitatieve bezoekers naar je website toe groter. 


Meer weten over conversie optimalisatie?

Alle conversie optimalisatie artikelen bij elkaar!


 

Ik hoop dat dit artikel je inzicht heeft gegeven hoe je het succes van je eigen website kunt verbeteren. Er zijn natuurlijk nog veel meer stereotiepe websites te bedenken. Maar waar het mij in dit artikel om gaat, is het verband zichtbaar te maken tussen jou als ondernemer en je website. Zodra je je blinde vlekken herkent, kun je constructief aan de slag om je website succesvoller te maken.

Over Marco Bouman

website succes

Hallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien. Bekijk ook hoe ik een professionele website aanvlieg.

 

Gerelateerde artikelen:

Gerelateerde wiki items

wat klanten over mij zeggen:
 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

Bekijk alle klantervaringen

Wil je ook de online resultaten van je zakelijke website / webhop laten groeien? of heb je hier een vraag over? Neem dan gewoon vrijblijvend contact met mij op via onderstaand formulier en ik kijk met je mee! en geef je advies.

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij mkb-bedrijven (vanaf 3 tot 50 fte).

 

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
Online marketing
WIKI
Meld
je nu aan

MIJN MKB KLANTEN

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

 

 

   
   
   

 

MARCOBOUMAN.COM

Marco Bouman
Conversie Optimalisatie specialist voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  GROENEKAN (UTRECHT)

Contactformulier

T: 030-2272323
   

marketing wiki
 

ONLINE GROEIEN:

Ook betere online resultaten?
-Meer leads
-Meer aanvragen
-Meer orders
-Meer offertes
-Hogere conversies

Bekijk het online groeitraject
Tarief € 1.450,- 
Lees meer

groei traject
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman