• Persoonlijk & betrokken
  • Creatieve B2C aanpak
  • 20 jaar online marketing ervaring
  • Meer aanvragen, klanten, boekingen en orders
030 227 23 23

Het Geheim Achter Een Succesvolle Website in 2024

Winstgevende website laten maken 2024

Auteur: Marco Bouman - laatste bewerking: 10 april 2024


Dag MKB-er, ik heb een paar vragen over je website:

  • Is je website succesvol?
  • Heb je het gevoel dat er veel meer in zit dan dat er nu uitkomt?
  • Kan het conversie percentage van jullie website echt wel omhoog?
  • Vind je dat het aantal bezoekers nog maar aan de magere kant is?
  • Wil je jullie website succesvol maken?

Bij 1 of meer 'ja's' is het zinvol om onderstaand artikel te lezen :-)

Waarom lukt het sommige ondernemers als geen ander om continu nieuwe klanten aan te trekken, terwijl andere websites dit niet of nauwelijks lukt?

Daarover gaat dit artikel: het geheim achter een succesvolle website.

  • Wanneer is een website winstgevend?
  • En hoe zorg je ervoor dat je website succesvol wordt?

Inhoudsopgave

Wat is een succesvolle website?

Een succesvolle website is een website die in staat is om de doelen te bereiken die zijn gesteld. Dit kan verschillende doelen omvatten, ik noem er een paar:

  • Conversies genereren: Het meest belangrijke doel vaak is het genereren van conversies (aanvragen, calls, boekingen of downloads etc. 
  • Hogere zoekmachine ranking: Een succesvolle website is in staat om hoog te scoren in de zoekmachine resultatenpagina's (SERP's).
  • Goede gebruikerservaring: Een succesvolle website heeft een goede user experience (UX)  te bieden. 
  • Sterke branding: Een succesvolle website moet in staat zijn om de online branding van het bedrijf of merk te versterken.
  • Winstgevendheid: Uiteindelijk draait het meestal vooral om wat een website / website bijdraagt aan het totale resultaat.

Al deze aspecten dragen bij aan het succes van een website en zijn belangrijk om te overwegen bij het ontwikkelen en onderhouden van een website.

Het is belangrijk om regelmatig de prestaties van de website te analyseren en te optimaliseren om ervoor te zorgen dat deze de gestelde doelen blijft behalen.

Waarom veel MKB websites (nog) niet succesvol zijn

Het is tijd om eerlijk te zijn. Veel MKB-websites leveren nog steeds magere resultaten op. De wereld van online business groeit snel, maar deze websites blijven achter.

Laten we eens kijken waar het zoals mis gaat:

  • Het ontbreekt vaak aan emotie. Veel MKB-websites slagen er prima in om hun dienstenaanbod aan de man te brengen. Maar vaak is dit een opsomming van rationele aspecten, terwijl conversies echt plaatsvinden als je je bezoeker weet te 'raken'.
  • Verouderde website. Bij veel MKB-websites ontbreekt het soms aan mankracht of tijd om de website consistent te beheren en te verbeteren. Bezoekers merken dit vaak op en klikken verder naar de volgende website uit de zoekresultaten.
  • Gebrek aan expertise. Veel website-activiteiten kunnen eenvoudig worden opgepakt. Maar wanneer het gaat om bijvoorbeeld content marketing, marketingpsychologie, online positionering, enzovoort, dan wordt het vaak een ander verhaal...
  • Te grote focus op 'oude' SEO. Vroeger kon je met lappen SEO teksten en veel trefwoorden erin hoog scoren in Google. Dit is aan het veranderen. Google beloond content die behulpzaam is, dus geen lappen tekst met veel zoekwoorden, maar behulpzame content waar je bezoeker echt wat ana heeft~!

Dit zijn 4 aspecten die ik vaak tegenkom in mijn werk. In de praktijk zijn er natuurlijk nog veel meer oorzaken voor een niet succesvolle website te noemen.

10 stereotypen websites

Iedere website geeft meestal ook veel informatie over minder bewuste zaken: je blinde vlekken.

Een website met veel oude content bijvoorbeeld zegt al snel wat over de servicegerichtheid van je bedrijf.

En het ontbreken van effectieve ‘calls to action’ toont al snel een stukje bescheidenheid aan?

Vaak is het lastig om blinde vlekken zelf in je website (en dus ook in je bedrijf) te herkennen: zelf zie je ze gewoon niet.

Daarom behandel ik in dit artikel veelvoorkomende stereotype websites anno 2024 om je inzicht te geven hoe je je website winstgevender kunt maken.

Onderstaande stereotype websites zijn ook niet per definitie goed of slecht, maar puur bedoeld om je bewust te worden van niet-zichtbare signalen die je met je al dan niet succesvolle website uitzendt.

Zodat jij met deze inspritatie een succesvolle website kan ontwikkelen.

1. Te graag WILLEN-website

succesvolle website laten maken

Websites die in deze categorie vallen komen vaak opdringerig over.

Ze duwen (pushen) in plaats van aantrekken (pull marketing). Deze websites zijn vaak zeer commercieel en gericht op een korte termijnresultaat.

Op een dergelijke website ontvang je bijvoorbeeld binnen luttele seconden een pop-up met daarin een ogenschijnlijk geweldig aanbod. 

Deze websites zien er over het algemeen erg gelikt uit en proberen je met veel mooie woorden actie te laten ondernemen.

Vaak lukt het deze websites niet om authenticiteit en vertrouwen uit te stralen. Bezoekers voelen zich opgejaagd in plaats van aangesproken.

2. Website zonder verpakking

Veel websites vallen in zekere mate in deze categorie. De content op deze websites is nauwelijks gericht op de bezoeker.

De bezoeker wordt niet of nauwelijks direct aangesproken en de meeste content gaat over het aanbod en niet zozeer over het resultaat van het aanbod, namelijk de voordelen voor de bezoeker op de website.

Een website waar de verpakking van ontbreekt, nodigt vaak weinig uit om te gaan lezen.

De content is vrij droog en niet klantgericht. Ook de fysieke leesbaarheid laat op deze sites vaak te wensen over.

De reden van het ontbreken van een verpakking ligt vaak in het moeilijk kunnen verbinden met of inleven in de ander (lees: potentiële klant).

Als je meer wilt weten over het verpakken van je website, lees dan eens mijn artikel over pakkende teksten!

3. Hoe meer hoe beter-website

Een ander fenomeen dat op veel websites terugkomt, is de overload aan content.

Op zich is het verstandig om voldoende content op een website te hebben (zeker vanuit het oogpunt van search engine optimalisation), maar het gaat hier vooral om wat direct zichtbaar is.

De content wordt vaak niet gedoseerd aangeboden. 

Een homepagina van een website van dit stereotype staat vaak helemaal vol met content: verschillende kolommen, meerdere kopjes, veel linkjes, veel plaatjes... pffffff

Kortom, je ziet door de bomen het bos niet meer, onder andere is de witruimte vergeten.

Ook herken je een dergelijke website eenvoudig aan lange en complexe navigatiestructuren.

Niet kunnen kiezen of bang zijn dat je bezoeker iets niet ziet, zijn vaak onderliggende oorzaken hiervan.

4. Niet op de voorgrond-website

succesvolle website laten maken

Websites die in deze categorie vallen, zijn vaak heel vlak en rustig. Het uitdragen van voordelen, ‘benefits’ en onderscheidend vermogen wordt op deze websites nauwelijks gedaan.

Als bezoeker heb je dan vaak grote moeite om snel te snappen waar het bij deze websites om draait. 

Deze websites ontbreekt het aan overtuigingskracht, terwijl het aanbod vaak heel goed in elkaar zit.

Ook ontbreken op deze websites vaak de heldere ‘call to actions’ of de mogelijkheid om je aan te melden voor een nieuwsbrief.

De duidelijke blinde vlek in deze websites is bescheidenheid. En ja, bescheidenheid siert de mens, maar kan behoorlijk belemmerend zijn als je via je website online groei wilt realiseren.

5. De beredenerende website

Een beredenerende website heeft een hele sterke rationele uitstraling. Deze websites hebben vaak moeite om mensen te raken.

Wat er staat ziet er allemaal prima uit, maar er wordt nauwelijks ingespeeld op de emotie van de bezoeker.

Diensten worden in mooie tabelletjes gepresenteerd en duidelijke argumenten worden aangedragen waarom het aanbod zo goed is.

Veel webwinkels vallen in zekere mate in deze categorie. De homepagina van een webwinkel in deze categorie staat helemaal vol met aanbod zonder doelgroep aansprekende teksten.

Plaatjes, aanbiedingen, nieuws, maar vaak geen alinea die probeert om de bezoeker een bepaald gevoel mee te geven.

6. De troebele website

Websites in deze categorie zenden (vaak onbewust) verschillende boodschappen uit, ze zijn niet consequent. De boodschappen van deze website gaan verschillende kanten op.

Dit zijn de websites waar je als bezoeker snel een gevoel krijgt van ‘hier klopt iets niet’, zonder dat je direct kunt benoemen waar dat aan ligt.

Deze websites hebben vaak een webdesign dat niet goed aansluit bij het aanbod en het onderscheidende vermogen dat ze presenteren.

De mogelijke reden van een troebele website is dat het bedrijf erachter nog zoekende is naar een vastomlijnde heldere online marketing strategie.

7. De grijze muis-website

succesvolle website laten maken

Een website in deze categorie biedt nauwelijks onderscheidend vermogen. De content gaat vaak over algemeenheden die voor ieder bedrijf in deze branche zouden kunnen gelden.

Er mist letterlijk kleur in de content en vaak ook op het visuele vlak in de website.

Ook richten deze websites zich niet specifiek op een doelgroep, waardoor je je als bezoeker minder aangesproken voelt.

Dit is ook zichtbaar in de benamingen van de navigatie-items. Dit zijn vaak hele gangbare, niet-spannende items.

Zo worden hier bijvoorbeeld ook items als 'sitemap' en ‘disclaimer' op een prominente positie gepresenteerd (bijvoorbeeld in de hoofdnavigatie).

8. De ons kent ons-website

Een ons kent ons-website is te vergelijken met een café in een dorp. Als je daar als onbekende binnenkomt, voelt het lastig om in contact te komen met anderen.

De website staat vol met specifieke vakjargon die je als nieuwe bezoeker nauwelijks snapt. Puur omdat het specifieke content is die bedoeld is voor de trouwe bezoeker.

Eigenaren van dergelijke websites zijn zo met hun ding bezig, dat ze nieuwe bezoekers ‘vergeten’.

Deze websites scoren vaak hoog op bounce rate in Google Analytics (het percentage bezoekers dat direct weer afhaakt).

9. De doolhof-website

succesvolle website laten maken

Heel veel websites bevatten elementen uit dit stereotype. De doolhof-website slaagt er niet of nauwelijks in om bezoekers eenvoudig door de content te leiden.

De content wordt niet gedoseerd en is vaak onlogisch opgebouwd.

Websites in deze categorie hebben vaak geen ‘sitemap’, geen alternatieve manier van zoeken en ook een kruimelspoor ontbreekt.

De content op deze websites is vaak prima verzorgd, maar de kans dat de nieuwe bezoekers vinden wat zij zoeken is klein. Bezoekers raken eenvoudig de weg kwijt.

10. Wie zit hierachter-website

Veel websites horen in meer of mindere mate in deze categorie. De ‘wie zit hierachter-website’ heeft moeite met het winnen van vertrouwen van nieuwe bezoekers.

Een website in deze categorie herken je aan het ontbreken van bijvoorbeeld concrete contactinformatie, overtuigende ‘testimonials’, foto’s van medewerkers of het bedrijfspand, het kvk-nummer etc.

De 'over ons pagina' van een dergelijke website bestaat uit 2 alineas tekst zonder specifieke informatie over het bedrijd, hun missie, de passie, de medewerkers...

Succesvolle website

een Aantal Ingrediënten die wel werken:

  • Gebruiksvriendelijkheid: Het is belangrijk dat de website gebruiksvriendelijk is, zodat bezoekers makkelijk kunnen navigeren en snel vinden wat ze zoeken.
  • Duidelijke structuur: Zorg voor een duidelijke structuur en indeling van de website. Maak gebruik van een logische navigatie en categorisering van de content.
  • Responsive ontwerp: Tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen hun smartphone of tablet om websites te bezoeken. Het is daarom belangrijk dat de website beschikt over een responsive design, zodat de website zich aanpast aan het formaat van het scherm waarop het wordt bekeken.
  • Snelheid: Een snelle laadtijd van de website is van groot belang voor de gebruikerservaring van bezoekers. Zorg ervoor dat de website snel laadt, anders kunnen bezoekers afhaken.
  • Visueel aantrekkelijk: Zorg voor een visueel aantrekkelijke website met een aansprekend design en goede visuele elementen, zoals afbeeldingen en video's.
  • Goede content: Zorg voor goede, relevante en behulpzame content op de website. Dit kan bijdragen aan een hogere ranking in zoekmachines en kan bezoekers langer op de website houden.
  • Onderscheidend vermogen: Wanneer je website helder maakt wat er specifiek goed aan is, voor welke doelgroep de website er is, wat dit bedrijf meer heeft te bieden dan de concurrent... dan speel je handig in op wat bezoekers willen weten / ook zoeken.
  • Call-to-actions: Gebruik duidelijke en aansprekende call-to-actions om bezoekers te stimuleren tot gewenst gedrag, zoals het aanvragen van meer informatie of het doen van een aankoop.
  • Veiligheid: Zorg voor een veilige website, bijvoorbeeld door middel van een SSL-certificaat. Bezoekers moeten erop kunnen vertrouwen dat hun persoonlijke gegevens veilig zijn.
  • Zoekmachineoptimalisatie (SEO): Zorg voor een goede vindbaarheid in zoekmachines, bijvoorbeeld door middel van relevante en goed geoptimaliseerde content en technische optimalisaties.
  • Analytics: Maak gebruik van web analytics om inzicht te krijgen in het gedrag van bezoekers op de website. Zo kan je de website optimaliseren voor een nog betere gebruikerservaring.
  • Overtuigingskracht: Teksten die geschreven zijn voor jouw bezoekers en ook de voordelen aangeven van jullie aanbod overtuigen en met een beetje geluk verleiden!

wil je ook een winstgevende website?

Dan is mijn online groei traject wellicht wat voor jou! Door in te zetten op online effectiviteit gaan bezoekers sneller converteren en door in te zetten op organische groei wordt de stroom met kwalitatieve bezoekers naar je website toe groter. 

ik wil meer conversie!

 

Ik hoop dat dit artikel je inzicht heeft gegeven hoe je het succes van je eigen website kunt verbeteren. Er zijn natuurlijk nog veel meer stereotype websites dan deze 10 voorbeelden. Maar waar het mij in dit artikel om gaat, is het verband zichtbaar te maken tussen jou als ondernemer en je website. Zodra je je blinde vlekken herkent, kun je constructief aan de slag om je website succesvoller te maken.

Succesvolle websites

Marco Bouman

Marco Bouman

Hallo, ik ben Marco. Als online groei consultant transformeer ik MKB-webshops/sites tot online marketingmagneet, met als resultaat: meer bezoekers, meer aanvragen, hogere conversies en meer orders!

De afgelopen 20 jaar heb ik hiermee meer dan 400 bedrijven geholpen, en ik blijf me verbazen dat er nog zoveel MKB-websites geen acceptabel conversiepercentage weten te behalen!

Gerelateerde artikelen:

veel gestelde vragen

Hoe maak ik een website die gebruiksvriendelijk is?
Om een website gebruiksvriendelijk te maken, moet u rekening houden met factoren zoals een eenvoudige navigatie, duidelijke tekst en afbeeldingen, snelle laadtijden en mobiele responsiviteit. Zorg ervoor dat uw website gemakkelijk te gebruiken is voor zowel desktop- als mobiele gebruikers.
Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn website conversies genereert?
Om conversies te genereren, moet u ervoor zorgen dat uw website een duidelijke call-to-action heeft, aantrekkelijke aanbiedingen biedt, uw producten of diensten op een overtuigende manier presenteert en ervoor zorgt dat uw website snel laadt en gemakkelijk te gebruiken is.
Hoe kan ik mijn website laten groeien en meer verkeer genereren?
Om uw website te laten groeien, moet u uw website optimaliseren voor zoekmachines, waardevolle content maken, sociale media gebruiken om uw merk te promoten, adverteren op verschillende platforms, samenwerken met andere websites en blogs in uw niche, en regelmatig nieuwe functies en functionaliteiten toevoegen
KLANTEN OVER MARCO BOUMAN


"het werkt echt"
"met enthousiasme komen tot een perfect eindresultaat"
"ieder die serieus online wil groeien moet toch eerst bij Marco langs!"
"eenmaal met Marco aan tafel waren wij meteen om"
"we zijn tevreden en raden Marco + team aan"
"gedreven en geïnspireerd om creatieve diensten te ontwikkelen"
"bevlogen, enthousiast en deskundig"

Lees alle reviews


 

Wat kan ik voor je betekenen?

Wil je ook online groeien? of heb je een vraag over online groeien?
Ben je benieuwd of iets anders of beter kan? 
Vul onderstaande gegevens in en ik reageer snel, vaak binnen 1 werkdag :-)

Je kunt me ook bellen: 030-2272323 of mailen: marco [at] marcobouman.com

Conversie Optimalisatie
Scan € 125,-
Conversie Optimalisatie
Traject: € 1.450,-
SEO optimalisatie
Traject: € 1.250,-
Helpful Content
Schrijven € 650,-

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

WAT IK BIED:

  • Vrijblijvende grondige kennismaking
  • Strategisch inzicht & praktische uitvoering
  • Een aanspreekpunt
  • Face to face afstemming
  • Complete verdieping in jouw klanten
  • Transformatie naar online marketingmagneet
  • Streven naar langdurige samenwerking
  • Geen kosten voor bureau of overhead
  • Beschikbaar voor MKB (5-50)
  • 16 jaar ervaring als online groeiconsultant
Copyright © 2024 - Marco Bouman