• Persoonlijk & betrokken
 • Op maat en creatieve aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Wat Is Een Online Marketing Strategie & Hoe Maak Je Dit?

digitale marketing strategie

Auteur: Marco Bouman

Veel MKB-bedrijven hebben een website / webshop, hebben vaak flink geïnvesteerd in hun online marketing strategie en toch blijven de resultaten van hun internet marketing strategie uit.

Ondanks dat hun website er erg mooi uitziet of bijvoorbeeld al heel goed gevonden wordt in Google. 

Klinkt dit herkenbaar voor je? 

Dit duidt op het ontbreken van of het voeren van een niet-volledige marketing strategie. En dan kost je website geld in plaats van dat deze geld oplevert.

Lees hieronder mijn artikel net tips voor het maken van de ultieme internet strategie!

Inhoudsopgave

Wat is een online marketing strategie?

Als het gaat om online marketing, is een online strategie de sleutel tot succes.

Een online marketing strategie is een plan dat je opstelt om je doelen te bereiken via verschillende online marketingkanalen.

Dit kan onder meer zoekmachine optimalisatie (SEO), zoekmachine advertenties (SEA), social media marketing en e-mailmarketing omvatten.

Om een effectieve online marketing strategie te ontwikkelen, moet je beginnen met het vaststellen van je doelen.

Wat wil je bereiken met je online aanwezigheid? Wil je meer bezoekers naar je website trekken, meer leads genereren of je merk bekender maken?

Nadat je je doelen hebt bepaald, moet je onderzoeken wie je doelgroep is en welke kanalen zij gebruiken om informatie te vinden en te delen.

Een goede website strategie omvat ook het meten en analyseren van je prestaties.

Door te begrijpen wat werkt en wat niet werkt, kun je je online strategie optimaliseren om je doelen te bereiken.

In het kort, een succesvolle online marketing strategie vereist een grondige planning, een goed begrip van je doelgroep en een bereidheid om je aanpak aan te passen op basis van analyse van je resultaten.

Waarom een online marketing strategie?

Wanneer je wilt dat je met je website leads gaat genereren heb je meer nodig dan alleen een online leaflet.

Je hebt een krachtige online marketing strategie nodig die er in slaagd om jouw bezoekers sneller op te warmen en actie te laten ondernemen. Daarom online marketing strategieën.

Een goede online marketing strategie bestaat meestal uit:

Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven een internet strategie nodig hebben, waaronder:

- Bereiken van een breder publiek: Online marketing maakt het mogelijk om potentiële klanten te bereiken die anders misschien niet op de hoogte zouden zijn van jouw bedrijf.

- Verhoog de verkoop: Door middel van gerichte marketingcampagnes kunnen bedrijven hun verkoop verhogen door hun producten of diensten aan te bieden aan de juiste doelgroep.

- Verbeter de klantrelaties: Een goede online marketingstrategie kan helpen bij het opbouwen van sterke relaties met klanten door middel van gepersonaliseerde marketingberichten en effectieve klantenservice.

- Verhoog de merkbekendheid: Door middel van online marketingcampagnes kunnen bedrijven hun merkbekendheid vergroten en hun bedrijf op de kaart zetten.

- Analyse en meting: Met online marketing kunnen bedrijven hun resultaten nauwkeurig analyseren en meten, waardoor ze hun campagnes kunnen optimaliseren en hun ROI kunnen verbeteren.

- Concurrentievoordeel: Door het ontwikkelen van een effectieve online marketingstrategie kunnen bedrijven een concurrentievoordeel behalen ten opzichte van hun concurrenten die mogelijk niet dezelfde strategie hanteren.

website strategie

Uit welke elementen bestaat een goede online marketing strategie?

 • Doelstellingen: Het bepalen van duidelijke doelstellingen voor de online marketingstrategie, zoals het vergroten van de naamsbekendheid, het genereren van meer verkeer naar de website, het verhogen van de conversieratio, enz.
 • Doelgroep: Het identificeren van de doelgroep en het begrijpen van hun behoeften, interesses en gedrag op het gebied van online marketing. Bijvoorbeeld door doelgroepsegmentatie.
 • Concurrentieanalyse: Het analyseren van de online marketingactiviteiten van concurrenten om inzicht te krijgen in hun sterke en zwakke punten en om kansen te identificeren.
 • Marketingkanalen: Het bepalen van de marketingkanalen die het meest geschikt zijn om de doelgroep te bereiken, zoals sociale media, zoekmachineoptimalisatie (SEO), e-mailmarketing, contentmarketing, betaalde advertenties en andere digitale marketingkanalen.
 • Budget en planning: Het bepalen van het budget voor de online marketingstrategie en het opstellen van een gedetailleerde planning voor de uitvoering van de online strategie.
 • Metingen en analyse: Het opzetten van meetbare doelen en het gebruik van analyses om de prestaties van de online marketingstrategie te meten en te verbeteren.
 • Content creatie: Het ontwikkelen van hoogwaardige, relevante en boeiende inhoud (content creatie) voor de online marketingkanalen die zijn gekozen, zoals blogartikelen, sociale media-inhoud, e-mailnieuwsbrieven en andere soorten content.
 • Conversie-optimalisatie: Het implementeren van tactieken om de conversieratio van de website te verbeteren, zoals A/B-testen, het verbeteren van de user experience en het aanbieden van gepersonaliseerde content

internet marketing strategie in 4 stappen!

In vier stappen geef ik in dit artikel een aantal praktische handvatten hoe je een ultieme digitale marketing strategie kunt opzetten voor jouw bedrijf.

Ook laat ik zien wat de ongekende mogelijkheden zijn van internet marketing voor jouw bedrijf.

Met als resultaat: meer aanvragen, succesvol leads generen en nieuwe klanten werven met succes! in dit artikel lees je waarom een digitale marketing strategie noodzakelijk is.

Niet op zoek naar tips? Bekijk dan mijn op maat aanpak voor meer bezoekers en voor een hogere conversie. 

Stap 1: Definieer een onderscheidende online propositie

online strategieMeer nieuwe klanten werven via internet is waar het om draait. De website van jouw bedrijf fungeert dan als het ware als online accountmanager of online winkel en zeker niet als online visitekaartje (als je ten minste online succesvol wilt zijn)!

Met een scherpe positionering strategie kweek je een voorkeursgevoel bij je bezoekers! 

Het verschil met offline marketing

De valkuil die hier direct om de hoek komt kijken, is de veelheid van websites die allemaal uit dezelfde vijver willen vissen.

Bij offline marketing heb je vaak een gebied of een bepaalde historie / goodwill die nieuwe klanten aanbrengen. Maar op internet werkt dit vaak anders.

Gevonden worden

Veel potentiële klanten zoeken online, zijn actief op social media of laten zich informeren per e-mail of andere bronnen over het bestaan van jouw bedrijf.

Dan is er nog een ding dat telt: jouw website (shop) moet een verpletterende indruk maken.

Scherp onderscheidend vermogen

Dit onderscheidende vermogen kan deels zitten in de uitstraling (design), maar uiteindelijk gaat het erom wat jouw website / webshop concreet te bieden heeft.

En waarom zouden bezoekers voor jouw bedrijf gaan en niet voor die 10 andere websites die men net heeft bekeken?

 • Wat doen jullie anders?
 • Waarom blinken jullie hierin uit?
 • Wat maakt het verschil tussen overige aanbieders in de markt?

De antwoorden op deze vragen vormen de basis voor een gezonde online marketing strategie en een heldere positionering.

Het onderscheidend vermogen van jouw website / webshop kan zitten in de doelgroep, dat wat je concreet aanbiedt, de service (en liever niet) in de prijs. 

Het gaat bij het onderscheidende vermogen niet alleen om het onderscheid te vinden en te maken, maar vooral om dit te vertalen naar ‘hapklare brokken’ voor jouw online doelgroep! Zoals helder geformuleerde USP's.

Deze elementen vormen de basis (voorbeeld) van een ultieme internet strategie!

Stap 2: bepaal je ONLINE doelgroep

internet strategie
Klinkt als de weg naar Rome, maar deze stap is vaak een stap die wordt vergeten.

Als de basis van je online marketing strategie rammelt, rammelt dit door in de online resultaten van jouw website / webshop.

Doelgroep bepalen

Natuurlijk ken je de doelgroep van jouw bedrijf. Maar wie is de online doelgroep? Vaak is er geen 1 op 1-match tussen klanten en doelgroep. Het is dan verstandig om een doelgroepsegmentatie toe te passen.

Dit weten en hiervan bewust zijn is al een belangrijke stap. Vaak zien we dat de zoekers online niet altijd de kopers, beslissers of gebruikers zijn.

Juiste zoekwoorden vinden

Daarnaast stoelt een ultieme online marketingstrategie ook op het kennen van de zoek woorden waar jouw doelgroep op zoekt.

Dit lijkt makkelijk en voor de hand te liggen, maar dit is in de praktijk vaak veel complexer.

Via Google Analytics kun je makkelijk zien welke zoekwoorden zorgen voor langere websitesessies dan andere, dit zijn vaak de long tail zoekwoorden.

Ook kun je via diverse bronnen in Google achterhalen waar veel volume op zit en concurrentie.

Het uiteindelijk vinden van de juiste trefwoorden en hierop gevonden worden is een zeer belangrijke pilaar van de ultieme digitale marketing strategie voor jouw bedrijf.

Met de beste trefwoorden en trefwoordclusters is het de bedoeling dat je de ultieme SEO-landingspagina's kunt maken! 

Online aanspreken

Een belangrijke wet bij conversie optimalisatie is, dat je erin slaagt om je nieuwe bezoeker zich thuis te laten voelen.

De ‘tone of voice’ die er op je website / webshop wordt gebruikt, bepaalt dus voor een groot deel of bezoekers bouncen (direct weer weg zijn, lees ook: bouncepercentage) of zich thuis gaan voelen en langer blijven (vaak geldt: lange duur = hogere kans op conversie).

Het kennen van je doelgroep, het kennen van je online doelgroep, het ontdekken van de belangrijkste zoektermen en het op de juiste manier aanspreken van de doelgroep van jouw bedrijf is een zeer belangrijk element uit de basis van de ultieme onlline marketing strategie of webshop strategie!

Stap 3: ontwerp een succesvolle conversie strategie

website strategie
Als het onderscheidend vermogen echt helder en onderscheidend is en de online doelgroepelementen bekend zijn, dan is het zaak om je website / webshop ‘conversiegericht’ te maken.

Wat niets anders betekent dan het ‘neerzetten’ van een perfecte eerste online indruk, die nieuwe bezoekers makkelijk ‘transformeert’ naar concrete aanvragen, leads en klanten.

Kruip in de huid van je klant!

 • Hoe wil jij aangesproken worden op een website / webshop?
 • Hoe voelt een agressieve call-to-action op de homepage?
 • Hoeveel ben jij bereid te lezen?
 • Kun je direct vinden wat je zoekt?
 • In hoeverre snap jij direct waar een website / webshop over gaat?

Al deze zaken vormen onderdeel van je conversiestrategie.

De gemiddelde mkb-site / -shop ‘scoort’ minder dan 1% conversie (1 op de 100 doelen realiseren).

Met andere woorden: 99% komt op je website, doet niets en gaat weer (met lege handen) weg.

Een vast ondedeel van een goede conversiestrategie is het gebruiken van pakkende teksten

Vriendelijke laagdrempeligheid

Een online strategie die heel vaak gevoerd wordt, is zorgen dat je website of webshop uitnodigt (op een vriendelijke manier) om bezoekers actie te laten ondernemen.

Bijvoorbeeld een artikel downloaden, een gratis kennismakingsgesprek, een kleine dienst (introductie) voor een aantrekkelijke prijs etc.

Online laagdrempelige acties die de bezoekers van jouw website / webshop eenvoudiger over de streep trekken.

Ontwikkel conversiepaden

De juiste internet marketing strategie kent een aantal voorgestanste conversiepaden. Een websitescript zorgt ervoor dat er uitgestippelde paden zijn voor de bezoekers van jouw website.

Het bewust bedenken en benoemen van deze paden maakt ze ook meetbaar en beheersbaar. Dit is een belangrijk onderdeel van conversie optimalisatie.

Er bestaan nog veel meer elementen die de online marketing strategie voor jouw website / webshop beter kunnen maken, maar deze elementen geven alvast een idee van de mogelijkheden om concreet te werken met conversiestrategieën / -optimalisatie. 

Stap 4: vertaal stap 1 tot en met stap 3 naar iedere pixel

online strategie MKB
Lijkt een open deur, maar deze wordt heel vaak niet goed uitgevoerd. Dit zie je in websites / webshops die niet in evenwicht zijn.

Vaak is een van de elementen (bijvoorbeeld SEO) heel goed opgepakt, maar blijven de resultaten uit.

Je kunt nog zo’n goed plan hebben gemaakt, maar wanneer dit plan niet in al zijn facetten ‘levend’ wordt gemaakt, raakt het jouw bezoeker niet of te weinig en gaan de leadrijpe bezoekers jouw website voorbij. 

Evenwicht in je website / webshop

Als stappen 1 tot en met 3 volledig zijn doorlopen, dan heb je de absolute basis voor de ultieme online strategie of webshop strategie model voor jouw bedrijf.

Het vertalen van deze basis naar jouw website (techniek, indeling, teksten, design, conversiepaden, zoek woorden, landingspagina’s, Google Ads-campagne etc.) zorgt uiteindelijk voor HET resultaat.

Een websiteheader bijvoorbeeld

Om aan te geven wat we hier bedoelen, nemen we de website header (vlak bovenin je site / shop) even als voorbeeld.

Een goede header vertelt het verhaal: logo (snapt men het?), de onderscheidende punten (USP’s), de uitstraling (webdesign), de indeling (vraagt niet alles om heel veel aandacht?).

Een header in evenwicht maakt vaak een keiharde gewenste indruk.

Zo heeft ieder element in jouw website / webshop een functie. Hoe beter de onderliggende online marketingelementen met elkaar in evenwicht zijn / op elkaar afgestemd zijn, des te beter het uiteindelijke resultaat zal zijn van jouw website / webshop.

Samenvattend

Ultieme online marketing strategieën zijn meer dan websites online.

Een ultieme online marketing strategie bestaat in de basis uit bestaansrecht (onderscheidend vermogen), het kennen en aanspreken van de juiste doelgroep, het ontwikkelen en sturen op conversie en de uiteindelijke vertaling naar een evenwichtig geheel. 

wat zijn de voordelen van een online marketing strategie?

1. Betere targeting en personalisatie:

Een marketingstrategie maakt het mogelijk om je doelgroep nauwkeurig te targeten en uw boodschap te personaliseren op basis van hun behoeften en interesses.

2. Hogere zichtbaarheid en bereik:

Een online strategie biedt je de mogelijkheid om uw bereik te vergroten en jouw boodschap te verspreiden naar een groter publiek dan traditionele marketingmethoden.

3. Hogere ROI:

Een online marketingstrategie biedt een hogere ROI dan traditionele marketingmethoden omdat het vaak goedkoper is om te implementeren en effectiever is in het genereren van leads en conversies.

4. Meer meetbare resultaten:

Met een online marketingstrategie kunt je de resultaten nauwkeurig meten en analyseren, waardoor je snel kunt aanpassen en optimaliseren om betere resultaten te behalen.

5. Betere klantrelaties:

Een succesvolle online strategie biedt je de mogelijkheid om een ​​sterke relatie op te bouwen met je klanten door middel van e-mailmarketing, sociale media marketing en contentmarketing.

Dit kan leiden tot hogere klantloyaliteit en herhaalaankopen.

ook een online marketing strategie maken?

De creatie van een succesvolle internet marketing strategie is mijn specialisme.

Wil je betere resultaten uit je online marketing behalen? Laat mij jullie hiermee helpen.

Lees meer over mijn online groei traject. Of laat je gegevens achter, dan neem ik contact met je op. 

Over Marco Bouman

marketingstrategie

Marco BoumanHallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien of bekijk alvast mijn online groei traject:

online groei traject

 

Gerelateerde artikelen:

Veel gestelde vragen

Wat is een online marketing strategie?
Een online marketing strategie is een plan voor hoe je jouw online marketingactiviteiten zult uitvoeren om jouw doelstellingen te bereiken. Dit omvat het definiëren van jouw doelgroep, het kiezen van de juiste kanalen, het bepalen van jouw budget en het vaststellen van meetbare doelen.
Hoe meet ik de resultaten van mijn online marketing strategie?
Je kunt de resultaten van jouw online marketing strategie meten door middel van analyses van uw websiteverkeer, conversies, ROI en andere KPI's (Key Performance Indicators). Dit kan je helpen om te begrijpen wat werkt en wat niet werkt, zodat je jouw strategie kunt aanpassen en optimaliseren.
Hoe kan ik mijn online marketing strategie optimaliseren?
Je kunt uw online marketing strategie optimaliseren door regelmatig te analyseren en bij te sturen op basis van de resultaten die je ziet. Dit kan betekenen dat u uw doelgroep, kanalen, content, advertenties en andere aspecten van jouwstrategie aanpast om betere resultaten te behalen.

Wil je ook de online resultaten van je zakelijke website / webhop laten groeien? of heb je hier een vraag over? Neem dan contact met mij op via onderstaand formulier :-)

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij mkb-bedrijven (vanaf 5 tot 50 fte).

 

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
Online marketing
WIKI
Meld
je nu aan

MIJN MKB KLANTEN

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

 

 

   
   
   

 

MARCOBOUMAN.COM

Marco Bouman
Conversie Optimalisatie specialist voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  GROENEKAN (UTRECHT)

Contactformulier

T: 030-2272323
   

marketing wiki
 

ONLINE GROEIEN:

Ook betere online resultaten?
-Meer leads
-Meer aanvragen
-Meer orders
-Meer offertes
-Hogere conversies

Bekijk het online groeitraject
Tarief: € 1.450,-
Lees meer

groei traject
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman