• Persoonlijk & betrokken
  • Op maat en creatieve aanpak
  • 20 jaar online marketing ervaring
  • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Ankerteksten Tips & Voorbeelden [2023]

ankerteksten tips

Hallo, het is fijn dat je hier bent! Ik wens je veel leesplezier met het volgende artikel.
Mijn naam is Marco Bouman, ik ben auteur van dit artikel, laatste bewerking: 27 november 2023

Als online groei consultant help ik MKB-bedrijven met online groeien sinds 2007.
Heb je een vraag? of wil je ook online groeien? laat het me weten.

Als je als MKB bedrijf bezig bent met het genereren van online leads of het werven van online klanten, zul je al snel ontdekken dat organisch verkeer vaak effectief en kostenefficiënt is.

Een belangrijk onderdeel hiervan zijn de verwijzende (interne) links naar belangrijke landingspagina's.

Een link, of het nu een link is binnen je eigen website of van een andere website naar jouw website, verbindt content met elkaar.

De naam van het linkje is erg belangrijk voor SEO en hier gelden speciale regels voor.

Op deze pagina vind je informatie over hoe je succesvol ankerteksten kunt hanteren.

inhoudsopgave

wat is een ankertekst?

Als MKB-bedrijf dat online leads wil genereren, is het belangrijk om te begrijpen wat een ankertekst is.

Een anker tekst is de klikbare tekst die wordt gebruikt in een hyperlink.

Het is het woord of de woorden waarmee een link is verbonden en die gebruikers naar een andere pagina leiden.

Anker teksten zijn belangrijk voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) omdat zoekmachines de ankertekst gebruiken om te begrijpen waar de pagina waarnaar wordt gelinkt, over gaat.

Het is dus belangrijk om een relevante en beschrijvende ankertekst te gebruiken die het onderwerp van de pagina weerspiegelt.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het gebruik van exact overeenkomende ankerteksten voor SEO-doeleinden kan worden gezien als spam door zoekmachines.

Daarom is het belangrijk om variatie in anker teksten te hebben en niet te veel exact overeenkomende anker teksten te gebruiken.

Als MKB-bedrijf kun je het gebruik van goede anker teksten gebruiken als een effectieve manier om je online zichtbaarheid te vergroten en meer leads te genereren.

Wat zijn belangrijke criteria bij het maken van anker teksten?

Als eigenaar van een MKB-bedrijf wil je graag weten hoe je goede ankerteksten kunt maken en waar je op moet letten.

Hier zijn de 5 belangrijkste criteria:

1. Relevantie:

Zorg ervoor dat de anker tekst relevant is voor de pagina waarnaar wordt gelinkt.

Dit helpt zoekmachines te begrijpen waar de pagina over gaat en verbetert de gebruikerservaring.

2. Beschrijvend:

Maak de anker tekst zo beschrijvend mogelijk.

Dit geeft gebruikers en zoekmachines meer informatie over de pagina waarnaar ze worden geleid.

3. Variatie:

Gebruik verschillende soorten anker teksten.

Dit voorkomt dat zoekmachines de link als spam beschouwen en maakt de tekst ook natuurlijker.

4. Vermijd het gebruik van exact overeenkomende anker teksten:

Het gebruik van exact overeenkomende ankerteksten kan worden gezien als spam door zoekmachines.

Het is belangrijk om te variëren en niet te veel exact overeenkomende ankerteksten te gebruiken.

5. Lengte:

Houd de lengte van de anker tekst redelijk kort.

Dit maakt het gemakkelijker voor gebruikers om te begrijpen waar de link naartoe leidt en verbetert de leesbaarheid van de tekst.

Met deze criteria in gedachten kun je goede ankerteksten maken die zowel gebruikers als zoekmachines ten goede komen.

Dit kan leiden tot een betere online zichtbaarheid en meer leads voor je MKB-bedrijf.

ankerteksten

Voorbeelden van ankerteksten

Natuurlijk zijn er naast de korte en bondige anker teksten ook longtail-ankerteksten die gebruikt kunnen worden om bezoekers naar jouw website te trekken.

Hieronder vind je 5 voorbeelden van Nederlandse bedrijven die longtail-anker teksten gebruiken om meer verkeer naar hun website te krijgen:

The Fork (voorheen: Iens) Deze restaurantrecensiewebsite gebruikt de longtail-ankertekst "Lees hier de recensies van [restaurantnaam]" op de zoekresultatenpagina. Deze ankertekst is specifiek voor elke restaurantaanbieding en leidt direct naar de recensies voor die specifieke locatie.

Thuisbezorgd.nl: Deze online maaltijdbezorgservice gebruikt de longtail-anker tekst "Bekijk het menu en bestel online bij [restaurantnaam]" op hun zoekresultatenpagina's. Dit helpt gebruikers om direct te weten welke restaurants beschikbaar zijn en welke gerechten ze kunnen bestellen.

KLM: Deze luchtvaartmaatschappij gebruikt de longtail-anker tekst "Boek jouw vlucht naar [bestemming]" op de zoekresultatenpagina. Dit is handig voor reizigers die specifiek op zoek zijn naar vluchten naar bepaalde bestemmingen.

Wehkamp: Deze webshop gebruikt de longtail-ankertekst "Koop [productnaam] online bij Wehkamp" op hun zoekresultatenpagina's. Deze specifieke anker tekst helpt gebruikers te weten wat ze kunnen verwachten van het product en het bedrijf.

Funda: Deze huizenzoekwebsite gebruikt de longtail-ankertekst "Bekijk het aanbod van huizen te koop in [stad of wijk]" op hun zoekresultatenpagina's. Dit is nuttig voor gebruikers die op zoek zijn naar specifieke locaties en helpt hen om gemakkelijker te navigeren op de site.

Hoewel deze anker teksten langer zijn dan de korte, bondige ankerteksten, zijn ze nog steeds relevant, beschrijvend en gemakkelijk te begrijpen voor gebruikers.

Door longtail-anker teksten te gebruiken op externe websites, kun je meer verkeer naar jouw website trekken en meer leads genereren.

SEO optimalisatie traject

Interne anker teksten & externe anker teksten

Op hoofdniveau zijn er 2 soorten ankerteksten. Je hebt ankerteksten die je gebruikt op je eigen website, die verwijzen naar webpagina's in je eigen website (interne anker teksten)

Daarnaast heb je ankerteksten die je gebruikt bij het verkrijgen van backlinks van externe websites die naar jouw website verwijzen (externe ankerteksten).

Interne anker teksten

Het belang van interne ankerteksten wordt nogal eens onderschat. Interne ankerteksten maken deel uit van een gebruiksvriendelijke website.

Door goed te werken met deeplinking maak je de content op je website beter vindbaar. Call to actions zijn ook een vorm van deze interne ankerteksten die bezoekers verwijzen naar belangrijke online doelen.

Bij interne anker teksten is het belangrijk om de ankerteksten precies te laten aansluiten bij de content.

Vaak is de anker tekst dan gelijk aan de paginanaam, bijvoorbeeld 'klanten werven'.

Externe anker teksten

Om de populariteit van je website of webshop te vergroten, is een natuurlijk backlink profiel onontbeerlijk.

Hoe meer kwalitatieve linkjes er naar jouw shop of site verwijzen, des te populairder wordt jouw website in de ogen van zoekmachines.

En dan gaat het niet alleen om het linkje naar je website, maar ook om de naam van het linkje, de ankertekst.

Bij interne ankerteksten gebruik je een woord of woorden die precies aansluiten bij de pagina.

Bij externe ankerteksten doe je dit bewust niet en maak je gebruik van een longtail ankertekst, zoals 'Online nieuwe klanten werven'.

De dont's bij het opstellen van anker teksten

Bij het opstellen van ankerteksten zijn er enkele valkuilen waar je voor moet oppassen.

Hieronder vind je een opsomming van de meest voorkomende don'ts met een toelichting per punt:

  • Vermijd generieke ankerteksten zoals "klik hier" of "lees meer". Deze bieden geen context en vertellen zoekmachines niet waar de link naartoe leidt. Kies in plaats daarvan relevante en specifieke ankerteksten die de inhoud van de gelinkte pagina beschrijven.
  • Overmatig gebruik van exacte zoekwoorden in ankerteksten kan worden beschouwd als spam door zoekmachines. Houd de ankerteksten natuurlijk en relevant voor de context van de link.
     
  • Linken naar irrelevante of niet-gerelateerde pagina's kan de geloofwaardigheid van jouw website schaden en de gebruikerservaring negatief beïnvloeden. Zorg ervoor dat de ankerteksten overeenkomen met de bestemmingspagina en waardevolle informatie bieden aan de bezoekers.
  • Het gebruik van te veel interne ankerteksten op een pagina kan verwarrend zijn voor gebruikers en afleiden van de belangrijkste inhoud. Beperk het aantal interne links en plaats ze strategisch op relevante plaatsen.
  • Vermijd het gebruik van exact dezelfde ankertekst voor meerdere links die naar dezelfde bestemmingspagina leiden. Dit kan leiden tot een gebrek aan diversiteit in je linkprofiel en mogelijk als spam worden geïnterpreteerd.
  • Het gebruik van alleen afbeeldingen als ankerteksten is een veelgemaakte fout. Zoekmachines kunnen afbeeldingen niet goed lezen en indexeren, waardoor je waardevolle SEO-kansen misloopt. Gebruik in plaats daarvan tekstuele ankerteksten.
  • Het plaatsen van ankerteksten op niet-tekstuele elementen zoals knoppen, formulieren of JavaScript-links kan zoekmachines in de war brengen en de linkwaarde verminderen. Geef de voorkeur aan ankerteksten op tekstuele elementen.

Door deze don'ts te vermijden en te focussen op relevante, natuurlijke en goed geplaatste ankerteksten, kun je jouw SEO-strategie versterken en een positieve gebruikerservaring bevorderen.

Ankerteksten

GERELATEERDE ARTIKELEN

Over Marco Bouman

Marco BoumanHallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier MKB-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien of bekijk alvast mijn online groei traject:

online groei traject

KLANTEN OVER MARCO BOUMAN


"het werkt echt"
"met enthousiasme komen tot een perfect eindresultaat"
"ieder die serieus online wil groeien moet toch eerst bij Marco langs!"
"eenmaal met Marco aan tafel waren wij meteen om"
"we zijn tevreden en raden Marco + team aan"
"gedreven en geïnspireerd om creatieve diensten te ontwikkelen"
"bevlogen, enthousiast en deskundig"

Lees alle reviews


 

Wat kan ik voor je betekenen?
 

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij MKB-bedrijven (vanaf 5 tot 50 fte).

Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
KvK: 30218791

Vul onderstaande gegevens in en ik reageer snel, vaak binnen 1 werkdag :-)

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
SEO optimalisatie
Traject: € 1.250,-
Linkbuilding Pakket
vanaf € 300,-

MIJN MKB KLANTEN

  • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
  • “Het werkt echt”
  • “Wij zijn trost op het resultaat”
  • “Stop met zoeken”
  • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
  • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
  • “Deze aanpak werkt”

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

ONLINE GROEIEN:

Oplossingen:

 

gratis groeiscan
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman