Auteur: Marco Bouman
Is er voor jullie domein al aan link building gedaan?
Wil je ook meer organische bezoekers aantrekken?
Dan is dit artikel voor jou bestemd!
Wanneer je meer kwalitatieve bezoekers naar je domein wilt en je wilt hier liever niet (altijd) per klik voor betalen, dan is inzetten op organisch verkeer een handige zet!
En het mooie is: met wat werk en geduld kun je je positie in de organic search kan beïnvloeden.
Aan de ene kant is het vooral SEO-content en zoekwoorden(onderzoek) (en de structuur van hele website / webshop) en aan de andere kant is het vooral een stuk ‘linkpopulariteit’.
Wat is linkbuilding?
De betekenis van linkbuilding: een activiteit met als doel om een steeds waardevoller backlink profiel te creëren.
Het is dus niet per se ‘hoe meer, hoe beter’, het gaat hier vooral ook om de kwaliteit van de linkjes naar je domein toe.
Eén hele 'dikke' / waardevolle link kan meer bijdragen (aan populariteit) dan bijvoorbeeld 100 minder kwalitatieve backlinks.
En het gaat om het geheel (je backlinkprofiel) en de samenhang die hierin zit.
Linkbuilding is het proces van het verkrijgen van externe links van andere websites naar jouw eigen website.
Het is een belangrijk aspect van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en wordt gedaan om de zoekmachine-ranking van een website te verbeteren.
Wanneer een website linkt naar jouw website, wordt dit gezien als een "stem van vertrouwen" door zoekmachines, wat aangeeft dat jouw website relevant en waardevol is.
Hoe meer kwalitatieve links een website heeft, hoe autoritairder deze wordt gezien.
LinkbuilDing & Populariteit
Google (en overige zoekmachines) waarderen domeinen waar veel kwalitatieve linkjes heen verwijzen beter dan domeinen zonder / met nauwelijks ‘backlinks’.
Met alleen een goed backlinkprofiel kom je er niet. Maar dit is wel een essentieel onderdeel om hoog in Google te komen.
Maar bezint eer gij begint, want bij linkbuilden zijn er veel zaken waar je op moet letten. Wanneer je hier geen rekening mee houdt, kan dit grote gevolgen hebben voor trefwoordenposities.
Linkbuilden is een belangrijk onderdeel bij online klanten werven en online leads genereren voor MKB organisaties!
Hoe je dit doet (linkbuilden / backlinkprofiel vergroten), lees je in dit artikel!

Het algoritme van de zoekmachine
Uiteindelijk wil je graag dat je pagina bovenaan in Google komt. En ook Google en andere zoekmachines lijken er alles aan te doen om waardevolle maar ook populaire content hoog te plaatsen.
Er zijn geen exacte wetten of handleidingen die aangeven hoe een algoritme van een zoekmachine werkt en bovendien verandert deze steeds.
Ik heb meer dan 15 jaar ervaring hoe SEO en het creëren van back links werken.
En op basis hiervan hebben we een overzicht gemaakt van waar in onze ogen backlinks aan moeten voldoen.
Linkbuilden via kwalitatieve backlinks
Hieronder een aantal elementen die bepalend zijn voor de kwaliteit van backlinks.
Aan hoe meer van deze elementen een backlink voldoet, des te waardevoller deze link zal zijn!
Context
Het is belangrijk dat de meeste backlinks naar je domein worden geplaatst in een juiste / voor jouw website relevante omgeving omringd met relevante content.
Gaat jouw website over vakantiewoningen, dan wil je het liefst ook zo veel mogelijk backlinks van landingspagina’s die hierover gaan.
Relevantie
Relevantie verwijst naar de mate waarin de inhoud van de website die naar jouw website linkt, gerelateerd is aan de inhoud van jouw website.
Een relevante link is er een die afkomstig is van een website die qua onderwerp en inhoud gerelateerd is aan jouw website.
Autoriteit
Vroeger hanteerde Google ‘pagerank’ om de autoriteit aan te geven, nu doen ze dit alleen nog intern.
Een bruikbaar alternatief hiervoor zijn de DA- en de PA-scores van Moz, zogenaamde domain authority. Hoe hoger deze waardes voor een landingspagina zijn, hoe groter de impact van een backlink is.
Aantal uitgaande links
Daarnaast heeft een link de meeste waarde wanneer er niet al te veel andere uitgaande linkjes op de pagina staan.
Hoe meer andere linkjes, des te lager de kracht van deze backlink.
Vertrouwen
Sinds de laatste jaren wordt steeds meer gekeken naar ‘vertrouwen’. Majestic bijvoorbeeld gebruikt hiervoor de kengetallen ‘citation flow’ en ‘trust flow’.
Hoe betrouwbaarder een domein is waar een backlink op komt, des te meer waarde dit toevoegt.
Leeftijd
We hebben geen hard bewijs, maar we zien dat over het algemeen Google pagina’s met een hogere leeftijd (vanaf 5 jaar en ouder) over het algemeen beter waardeert.
Leeftijd staat natuurlijk nooit op zichzelf: vaak is het zo dat een ouder domein vaak ook een hogere autoriteit heeft opgebouwd.
Er zijn heel veel bronnen / categorieën voor linkbuilden. We bespreken hier de belangrijkste 5 bronnen die ikzelf meestal hanteer.
Linkruil andere website / webshop
Wat nog steeds goed werkt, is ‘old school’ linkjes ruilen. Je ruilt met de webmaster van een andere website en het liefst zo relevant en krachtig mogelijk.
Startpagina’s
Wat je vaak ziet, is dat er backlinks afkomstig zijn van de zogenoemde ‘lijstjes-websites’, oftewel: Startpagina-achtige websites.
Vaak hebben deze websites nog best een mooie PA-/ DA-waarde; nadeel is dat er veel uitgaande links op een pagina staan.
Social media
Social media kunnen, naast de sociale functie, heel goed dienen als mooie bron voor linkbuilden.
Google zegt dat links afkomstig van social media geen impact hebben op de rankings, maar iedereen weet dat socialmediadomeinen een hoge autoriteit hebben.
Online adverteren
Een andere mooie bron is het online adverteren. Niet zozeer het vluchtige van display-advertenties, maar meer door het schrijven van waardevolle content op een blog met dan een paar uitgaande linkjes naar relevante content / aanbiedingen.
Bedrijvengidsen
Een andere kwalitatieve bron van het verkrijgen van backlinks is je bedrijf aan te melden bij bedrijvengidsen.
Bij deze aanmelding geef je ook altijd de URL van de webshop / website op.
Er zijn nog wel meer mogelijkheden, maar dit is een aantal van de belangrijkste bronnen voor linkbuilden. Iedere bron heeft zo zijn pluspunten, maar er zijn ook nadelen.
Het gaat er vooral om dat er een mooie mix ontstaat in deze bronnen, zodat er sprake is van een natuurlijk backlinkprofiel.
De verzameling van alle linkjes op een bepaald moment naar een domein toe noemen we een 'backlinkprofiel'. Belangrijk aan zo’n backlinkprofiel is dat deze zo natuurlijk mogelijk is opgebouwd.
Wanneer wij een backlinkprofiel scannen (als nulmeting), dan kunnen we hier direct al heel veel uithalen. Vooral wanneer je een backlinkprofiel visueel maakt!
Zaken waar we dan in ieder geval op letten:
- Spreiding van de linkjes over de pagina’s heen
- De gebruikte anchorteksten (namen van de linkjes)
- Spreiding in de tijd
- De kwaliteit van de backlinks zelf
Een onderdeel van effectieve link creatie anno 2023 start al bij het meer in balans brengen van een backlinkprofiel.
Want wanneer een backlinkprofiel uit balans is / niet natuurlijk is opgebouwd, kan het eenvoudig tegen je werken.
En dan heeft nog meer links aanvragen geen zin. Met een slecht backlinkprofiel is het onmogelijk om echt goed in Google te scoren!
Hieronder een aantal afbeeldingen met een stukje toelichting van belangrijke facetten uit een backlinkprofiel:
Backlinkprofielclusters
De verdeling van backlinks over de landingspagina's op een domein. Het centrale punt van ieder cluster vertegenwoordigt een landingspagina, de wolk van punten eromheen zijn andere websites waar de backlinks op geplaatst zijn.
Anchortekstverdeling

De verdeling van anchorteksten over de backlinks – te veel focus op commerciële zoektermen kan als onnatuurlijk gezien worden.
Domain influence

Backlinks zijn afkomstig vanaf verschillende domeinen – hier wordt de verdeling weergegeven van de kwaliteit van de domeinen.
Domain trust en flow
Metrics van Majestic die de kwaliteit van de backlinks weergeven.
Homepage backlinks versus deeplinks

De verdeling van het aantal backlinks die naar de homepage verwijzen en naar de dieper gelegen pagina's: deep linking. Te veel links naar de homepage kan als manipulatief gezien worden.
Link velocity
De snelheid waarmee backlinks geplaatst worden – als er te veel links in te korte tijd geplaatst worden, kan dit als manipulatief gezien worden.
Onnatuurlijk linkoverzicht
CognitiveSEO beoordeelt de natuurlijkheid van links op basis van Google Quality Rater guidelines.
Referring countries
De verdeling van backlinks op basis van land – een Nederlandse website die voornamelijk niet-Nederlandse backlinks ontvangt kan als manipulatief gezien worden.
hoe kun je Effectief linkbuilden?
Het gaat hier niet alleen om extra linkjes naar je website toe te genereren.
Vaak start het al bij het in balans brengen (= gezonder maken) van je backlinkprofiel en op basis van de inhoud van dit profiel de juiste keuzes maken in welke backlinks met welke anchorteksten naar welke pagina’s je wilt toevoegen.
Linkbuilding, vaak wordt hier licht over gedacht. Maar als je het goed wilt doen, zou je het bijna een wetenschap kunnen noemen. Hoe dan ook: het blijft leuk om organische posities te laten stijgen zonder per klik te betalen.
wat zijn de voordelen van linkbuilden?
Verbeterde zoekmachine rankings:
Linkbuilden kan helpen bij het verbeteren van de zoekmachine rankings van jouw website.
Zoekmachines zoals Google gebruiken links als een belangrijke ranking factor. Hoe meer links je hebt van andere websites, hoe hoger je ranking kan worden.
Verhoogd verkeer naar jouw website:
Door het verkrijgen van links van andere websites, kan je ook meer verkeer naar jouw website genereren.
Wanneer mensen op een link naar jouw website klikken, worden ze direct doorgestuurd naar jouw website.
Meer autoriteit:
Door het verkrijgen van links van andere websites, kan je ook meer autoriteit opbouwen binnen jouw branche of niche.
Als andere websites naar jouw website linken, kan dat worden gezien als een teken van vertrouwen en autoriteit.
Verhoogde naamsbekendheid:
Linkbuilden kan ook helpen bij het vergroten van de naamsbekendheid van jouw website en merk.
Wanneer jouw website op verschillende andere websites wordt vermeld, kan dit helpen bij het vergroten van de zichtbaarheid van jouw merk.
Betere relaties met andere websites:
Door het actief benaderen van andere websites voor linkbuilding, kan je ook relaties opbouwen met andere website-eigenaren.
Dit kan helpen bij het opbouwen van een netwerk en het verkrijgen van andere kansen op samenwerking.

Hallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een grotere online effectiviteit.
Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien of bekijk alvast mijn online groei traject:
online groei traject
veel gestelde vragen:
- Hoe weet ik of een link waardevol is voor mijn website?
- Een waardevolle link is afkomstig van een betrouwbare en relevante website met een hoge autoriteit en een goede reputatie. De link moet ook relevant zijn voor de inhoud op jouw website en liefst in een vergelijkbare niche.
- Zijn alle links goed voor mijn website?
- Nee, niet alle links zijn goed voor jouw website. Zoekmachines hechten meer waarde aan kwalitatieve links van relevante en betrouwbare websites dan aan spammy links van niet-relevante en lage kwaliteit websites. Het is belangrijk om te focussen op kwaliteit in plaats van kwantiteit.
- Moet ik betalen voor links naar mijn website?
- Het is belangrijk om op te merken dat Google het kopen of verkopen van links afkeurt. Het is beter om te focussen op organische linkbuilding, waarbij links naar jouw website worden verkregen door het leveren van waardevolle inhoud en relaties op te bouwen met andere websites binnen jouw branche of niche.