Mag ik teksten die ik online vind op mijn website gebruiken?
Is het erg dat ik op mijn website een aantal pagina's heb die vrijwel gelijk zijn?
Wanneer je je website voor zoekmachines beter vindbaar wil maken krijg je vaak te maken met duplicate content.
Wat is dat nu duplicate content en hoe werkt dit nu eigenlijk precies?
Daarover gaat deze pagina: duplicate content!
inhoudsopgave
Wat is duplicate content?
Duplicate content verwijst naar het hebben van dezelfde inhoud op meerdere webpagina's.
Dit kan zowel binnen dezelfde website als tussen verschillende websites voorkomen.
Het is belangrijk om te vermijden omdat het negatieve gevolgen kan hebben voor de zoekmachine-optimalisatie (SEO) van een website.
Wanneer zoekmachines zoals Google dubbele inhoud vinden, kunnen ze het moeilijk vinden om te bepalen welke pagina de meest relevante en waardevolle is voor zoekopdrachten van gebruikers.
Dit kan leiden tot lagere rangschikkingen in de zoekresultaten en minder organisch verkeer naar de website.
Om duplicate content te vermijden, is het belangrijk om unieke en waardevolle inhoud te creëren voor elke webpagina.
Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van verschillende titels, beschrijvingen en inhoud op elke pagina, evenals het vermijden van het dupliceren van tekst en afbeeldingen van andere websites.
Het implementeren van canonical tags en het gebruik van 301 redirects kan ook helpen om problemen met dubbele inhoud aan te pakken en de SEO-prestaties van een website te verbeteren.
Waarom is het zaak om duplicate content te vermijden?
Als je online marketing aan het doen bent, is het belangrijk om duplicate content te vermijden vanwege de volgende redenen:
- Het kan de zoekmachine-optimalisatie (SEO) van je website schaden en leiden tot lagere rangschikkingen in de zoekresultaten.
- Zoekmachines zoals Google kunnen het moeilijk vinden om te bepalen welke pagina de meest relevante en waardevolle is voor zoekopdrachten van gebruikers.
- Dit kan leiden tot minder organisch verkeer naar je website en daardoor minder potentiële klanten.
- Door unieke en waardevolle inhoud te creëren voor elke webpagina, kun je de kwaliteit van je website verbeteren en je online reputatie versterken.
- Het vermijden van duplicate content helpt ook om de gebruikerservaring te verbeteren en zorgt ervoor dat bezoekers relevante informatie vinden op elke pagina van je website.

Wat kan er gebeuren wanneer je duplicate content gebruikt?
Heeft dit dan negatieve gevolgen voor je SEO? Nee, dat niet direct!
De zoekmachine zal beslissen welke van de dubbele pagina's als eerste getoond wordt in de zoekresultaten, maar de andere pagina's zullen nog steeds voorkomen, alleen op een lagere rang.
Hoewel duplicatie dus leidt tot een lagere positie in de zoekresultaten, is dit niet per se een negatief effect op je SEO.
De pagina die het hoogst gerangschikt is, geeft eigenlijk aan hoe goed je pagina presteert bij het indexeren.
Met andere woorden, de pagina die bovenaan in de zoekmachine wordt weergegeven, zal geen nadelige gevolgen ondervinden.
Het is alleen de minder presterende pagina die lager wordt geplaatst in de zoekresultaten, omdat de zoekmachine prioriteit geeft aan de andere pagina.
Bevat onze website duplicate content?
Als je wilt weten of jouw website duplicate content bevat, zijn er verschillende manieren om dit te controleren.
Hier een aantal tools die hierbij kunnen ondersteunen:
Er zijn verschillende tools die je kunt gebruiken om inzicht te krijgen of jouw website duplicate content bevat. Hieronder volgen enkele voorbeelden:
- Copyscape: Hiermee kun je controleren of jouw tekst elders op het web voorkomt.
- Siteliner: Deze tool is handig om interne duplicate content en common content op jouw website op te sporen.
- Google Search Console: Hiermee kun je controleren welke pagina's op jouw website als duplicate content worden beschouwd door Google.
- Plagiarism Checker: Deze tool is vergelijkbaar met Copyscape en helpt je bij het opsporen van plagiaat en duplicate content.
Door deze tools te gebruiken, krijg je een beter inzicht in welke content op jouw website mogelijk als duplicate content wordt beschouwd en kun je dit probleem aanpakken om de SEO van jouw website te verbeteren.
En, bevat jouw website duplicate content?
Over Marco Bouman
Hallo, ik ben Marco, online groei consultant sinds 2007. Met veel plezier begeleid ik mkb-bedrijven (3-50 fte) met online groeien: meer bezoekers & een hogere online effectiviteit. Wil jij weten waar de online groeikansen liggen voor jouw website / webshop? Maak dan gebruik van mijn online groeiscan. Tot zo!