• Persoonlijk & betrokken
 • Op maat en creatieve aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Wat is B2b-Marketing? Hoe Maak Je Dit Succesvol? 2023

b2b online marketing betekenis

Auteur: Marco Bouman

 • Zoek jij naar een B2B marketing bureau?
 • Voor een slimme B2B marketing strategie?
 • Die gaat leiden tot meer nieuwe klanten werven?

Marco is de B2B-marketing specialist, gespecialiseerd in B2B-websites en B2B-leads genereren!

inhoudsopgave

Wat is B2B online marketing?

B2B marketing, oftewel Business-to-Business marketing, verwijst naar het proces van het promoten en verkopen van producten of diensten aan andere bedrijven.

In tegenstelling tot B2C marketing, waarbij bedrijven producten of diensten verkopen aan consumenten, richt B2B online marketing zich op de behoeften van andere bedrijven en organisaties.

B2B marketing richt zich op het opbouwen van relaties en het opbouwen van vertrouwen met nieuwe prospects, waardoor bedrijven kunnen samenwerken en zakelijke transacties kunnen doen op basis van wederzijds voordeel.

Het kan ook betrekking hebben op het promoten van producten of diensten aan bedrijven via verschillende marketingkanalen, zoals digitale marketing, sociale media, evenementen, e-mailmarketing en contentmarketing.

Business-to-Business online marketing omvat een breed scala aan tactieken en strategieën die bedrijven kunnen gebruiken om hun producten of diensten aan andere bedrijven te verkopen en om hun zakelijke doelstellingen te bereiken.

Een succesvolle B2B marketing strategie vereist doorgaans een diepgaand begrip van de behoeften van de doelmarkt, evenals een grondige kennis van de concurrentie en de markt.

Er zijn vele vormen van Business-to-Business marketing. In dit artikel richt ik me op de vaak meest effectieve vorm hiervan, namelijk online marketing via de eigen website.

Deze vorm van business-to-businessmarketing-marketing wordt meestal gecombineerd met andere vormen.

Hoe werkt b2b online marketing?

Doelmarktidentificatie:

B2B online marketing begint met het identificeren van de doelmarkt van het bedrijf, dat wil zeggen de bedrijven en organisaties die waarschijnlijk het meest geïnteresseerd zijn in de aangeboden producten of diensten.

Een handige methode hiervoor is doelgroepsegmentatie.

Buyer Persona's:

Vervolgens worden buyer persona's gemaakt, die de ideale klanten van het bedrijf vertegenwoordigen en helpen om de behoeften, uitdagingen en motivaties van deze klanten beter te begrijpen.

Een buyer persona is als het ware een 'karakter' dat de kenmerken, behoeften, doelen en uitdagingen van je doelgroep vertegenwoordigt.

Marketingstrategie:

Met deze informatie kan het bedrijf een online marketingstrategie ontwikkelen die gericht is op het aantrekken van deze ideale klanten.

Deze strategie kan verschillende marketingkanalen omvatten, zoals e-mailmarketing, contentmarketing, sociale media, evenementen, advertenties en zoekmachineoptimalisatie.

Leadgeneratie:

Een belangrijk doel van Business-to-Business marketing is om leads te genereren - prospects die interesse hebben getoond in de producten of diensten van het bedrijf.

Dit gebeurt vaak door middel van leadmagneten zoals whitepapers, webinars of gratis proefperiodes.

Sales proces:

Nadat leads zijn gegenereerd, worden ze overgedragen aan het sales team, dat ze verder kan kwalificeren en converteren tot klanten.

Retentie:

B2B marketing houdt niet op bij het converteren van leads in klanten; het omvat ook strategieën om bestaande klanten te behouden en tevreden te houden door middel van retentie- en upsell-programma's.

b2b marketing bureau

Hoe maak je een succesvolle B2B marketing strategie?

Het ontwikkelen van een succesvolle B2B marketing strategie vereist een gestructureerde aanpak en verschillende stappen.

Hieronder vind je een overzicht van stappen die je kunt volgen bij het ontwikkelen van hun B2B marketing strategie voor jouw bedrijf:

1 Definieer je doelstellingen:
Het is belangrijk om duidelijke en meetbare doelstellingen te formuleren voor je B2B marketing strategie.

Dit kan bijvoorbeeld het verhogen van de omzet, het genereren van leads, het vergroten van de naamsbekendheid of het verhogen van de klanttevredenheid zijn.

2. Begrijp je doelgroep:
Om effectief te kunnen communiceren met je doelgroep, is het belangrijk om deze goed te begrijpen.

Dit betekent dat je moet weten wie je doelgroep is, wat hun behoeften en uitdagingen zijn en waar ze zich bevinden.

3. Onderzoek je concurrentie:
Het is belangrijk om te weten wie je concurrenten zijn, wat hun sterke en zwakke punten zijn en hoe zij zich positioneren in de markt.

Op basis van deze informatie kun je bepalen hoe je jezelf kunt onderscheiden en welke strategieën je moet volgen om succesvol te zijn.

4. Ontwikkel een waardepropositie:
Op basis van je kennis van je doelgroep en concurrentie kun je een unieke waardepropositie (USP's) ontwikkelen die aansluit bij de behoeften van je doelgroep en je onderscheidt van de concurrentie.

5. Kies de juiste kanalen:
Om je doelgroep te bereiken, moet je de juiste kanalen kiezen.

Dit kan bijvoorbeeld e-mailmarketing, social media, zoekmachinemarketing of evenementen zijn.

Kies de kanalen die het beste aansluiten bij je doelgroep en je waardepropositie.

6. Creëer waardevolle content:
Contentmarketing is een belangrijk onderdeel van een succesvolle B2B marketingstrategie.

Creëer waardevolle en relevante content die aansluit bij de behoeften van je doelgroep en die hen helpt bij het oplossen van hun uitdagingen.

7. Meet je resultaten:
Het is belangrijk om de resultaten van je B2B marketing strategie te meten en te analyseren. Maak gebruik van je website statistieken.

Op basis van deze informatie kun je bepalen wat wel en niet werkt en waar je de strategie moet bijstellen.

8. Optimaliseer je strategie:
Op basis van de resultaten van je metingen kun je je B2B marketing strategie optimaliseren en verbeteren.

Blijf testen en experimenteren om je strategie te verfijnen en te verbeteren.

In 3 stappen naar succes

b2b online marketing bureau

Succesvolle B2B online marketing stoelt op 3 hoofdpijlers:

 1. Een ultieme internet marketingstrategie 
 2. Kwalitatieve bezoekers aantrekken via internet
 3. Het optimaliseren van het conversiepercentage (CRO). Strategie x (SEO x Conversie).

1. B2B Marketing strategie

De creatie van de ultieme online marketing strategie die het fundament vormt onder je B2B marketingwebsite. Onderscheidend en uniek.

De ultieme online marketingstrategie

2. Conversie optimalisatie

Zorgen dat jullie website-effectiviteit toeneemt! Bezoekers blijven langer op de website, bouncen minder en gaan eerder over tot actie. (conversie optimalisatie)

CRO: verhoog de conversierate van je website

3. Excellente online vindbaarheid

Door de inzet van excellente B2B SEO wordt jullie marketingwebsite beter vindbaar. Meer en meer kwalitatieve bezoekers melden zich.

SEO anno 2023

Wat zijn valkuilen bij b2b marketing?

Hoewel Business-to-Business marketing vele voordelen biedt, zijn er ook enkele valkuilen waarmee bedrijven rekening moeten houden. Hieronder vind je enkele belangrijke valkuilen:

- Niet duidelijk genoeg zijn over de doelmarkt:

Het is belangrijk om duidelijk te zijn over de doelmarkt en welke specifieke behoeften en uitdagingen deze heeft.

Als bedrijven niet duidelijk zijn over hun doelmarkt, kunnen ze marketingcampagnes richten op de verkeerde mensen en hun tijd en geld verspillen.

- Niet genoeg aandacht besteden aan de buyer's journey:

Het is belangrijk om te begrijpen welke stappen de koper doorloopt voordat hij of zij een aankoopbeslissing neemt.

Als bedrijven niet genoeg aandacht besteden aan de buyer's journey, kunnen ze hun marketingboodschappen niet afstemmen op de behoeften van de koper in elke fase van het proces.

- Alleen focussen op leadgeneratie:

Het is belangrijk om te onthouden dat leadgeneratie slechts een onderdeel is van het B2B marketing online proces.

Het is net zo belangrijk om leads te converteren naar klanten en om klantrelaties op te bouwen en te onderhouden.

- Niet genoeg aandacht besteden aan de ROI:

Het meten van de ROI van marketingactiviteiten is essentieel om te weten welke campagnes werken en welke niet.

Als bedrijven niet genoeg aandacht besteden aan de ROI, kunnen ze hun tijd en geld verspillen aan marketingactiviteiten die niet effectief zijn.

- Niet genoeg samenwerken tussen sales en marketing:

Een goede samenwerking tussen sales en marketing is van cruciaal belang bij Business-to-Business marketing.

Als sales en marketing niet goed samenwerken, kunnen ze leads verliezen of kunnen er inconsistenties optreden in de boodschappen die ze aan potentiële klanten communiceren.

Over Marco Bouman

B2B marketing bureau

Marco BoumanHallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien of bekijk alvast mijn online groei traject:

online groei traject

 

Gerelateerde artikelen

veel gestelde vragen:

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen in B2B marketing?
De belangrijkste uitdagingen in B2B marketing zijn het identificeren van de juiste doelgroep, het creëren van waardevolle content die aansluit bij de behoeften van de doelgroep, het opbouwen van vertrouwen en relaties met potentiële klanten, en het meten van de ROI van marketingactiviteiten.
Wat zijn enkele voorbeelden van B2B marketingactiviteiten?
Voorbeelden van B2B marketingactiviteiten zijn zoekmachineoptimalisatie (SEO), contentmarketing, e-mailmarketing, social media marketing, evenementen en beurzen, en account-based marketing.
Hoe kan ik mijn B2B marketingstrategie verbeteren?
Om je B2B marketingstrategie te verbeteren, moet je beginnen met het begrijpen van je doelgroep en hun behoeften en uitdagingen. Vervolgens kun je je richten op het creëren van waardevolle content die aansluit bij hun behoeften en deze content promoten via de juiste kanalen. Het opbouwen van vertrouwen en relaties met potentiële klanten is ook belangrijk, dus zorg ervoor dat je oprecht en authentiek bent in je communicatie.

Wil je ook de online resultaten van je zakelijke website / webhop laten groeien? of heb je hier een vraag over? Neem dan contact met mij op via onderstaand formulier :-)

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij mkb-bedrijven (vanaf 5 tot 50 fte).

 

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
Online marketing
WIKI
Meld
je nu aan

MIJN MKB KLANTEN

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

 

 

   
   
   

 

MARCOBOUMAN.COM

Marco Bouman
Conversie Optimalisatie specialist voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  GROENEKAN (UTRECHT)

Contactformulier

T: 030-2272323
   

marketing wiki
 

ONLINE GROEIEN:

Ook betere online resultaten?
-Meer leads
-Meer aanvragen
-Meer orders
-Meer offertes
-Hogere conversies

Bekijk het online groeitraject
Tarief: € 1.450,-
Lees meer

groei traject
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman