• Persoonlijk & betrokken
 • Op maat en creatieve aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
030 227 23 23

Wat is B2b-Marketing? Hoe Maak Je Dit Succesvol? 2023

Hallo, het is fijn dat je hier bent! Ik wens je veel leesplezier met het volgende artikel.
Mijn naam is Marco Bouman, ik ben auteur van dit artikel, laatste bewerking: 2 november 2023

Als online groei consultant help ik MKB-bedrijven met online groeien sinds 2007.
Heb je een vraag? of wil je ook online groeien? laat het me weten.

 

Of je nu online marketing bedrijft voor consumenten (B2C) of voor bedrijven (B2B), dit heeft aanzienlijke verschillen.

Hoewel je in beide gevallen dezelfde kanalen kunt gebruiken, vereist de aanpak vaak een (heel) andere benadering.

Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop een conversie tot stand komt.

In dit artikel wil ik je graag een aantal tips en trucs geven voor online marketing gericht op B2B. Deze kunnen je helpen om succesvol te zijn in het bereiken van zakelijke klanten.

 • Zoek jij naar een B2B marketing bureau?
 • Voor een slimme B2B marketing strategie?
 • Die gaat leiden tot meer nieuwe klanten werven?

Marco is de B2B-marketing specialist, gespecialiseerd in B2B-websites en B2B-leads genereren!

inhoudsopgave

Wat is B2B online marketing?

B2B marketing, oftewel Business-to-Business marketing, verwijst naar het proces van het promoten en verkopen van producten of diensten aan andere bedrijven.

In tegenstelling tot B2C marketing, waarbij bedrijven producten of diensten verkopen aan consumenten, richt B2B online marketing zich op de behoeften van andere bedrijven en organisaties.

B2B marketing online richt zich op het opbouwen van relaties en het opbouwen van vertrouwen met nieuwe prospects, waardoor bedrijven kunnen samenwerken en zakelijke transacties kunnen doen op basis van wederzijds voordeel.

Het kan ook betrekking hebben op het promoten van producten of diensten aan bedrijven via verschillende marketingkanalen, zoals digitale marketing, sociale media, evenementen, e-mailmarketing en contentmarketing.

Business-to-Business online marketing omvat een breed scala aan tactieken en strategieën die bedrijven kunnen gebruiken om hun producten of diensten aan andere bedrijven te verkopen en om hun zakelijke doelstellingen te bereiken.

Een succesvolle B2B marketing strategie vereist doorgaans een diepgaand begrip van de behoeften van de doelmarkt, evenals een grondige kennis van de concurrentie en de markt.

Er zijn vele vormen van Business-to-Business marketing. In dit artikel richt ik me op de vaak meest effectieve vorm hiervan, namelijk online marketing via de eigen website.

Deze vorm van business-to-businessmarketing-marketing wordt meestal gecombineerd met andere vormen.

Wat zijn de verschillen tusses B2B marketing en B2C marketing?

Als MKB-bedrijf dat online meer business wil genereren via B2B-marketing, is het essentieel om de belangrijkste verschillen tussen B2C- en B2B-marketing te begrijpen.

Hier zijn vijf cruciale verschillen:

1. Doelgroep en koopproces:
B2C richt zich op individuele consumenten, terwijl B2B zich op bedrijven richt. Het B2B-koopproces is complexer en vereist overtuiging van meerdere besluitvormers.

2. Aankoopmotieven:
Emoties en persoonlijke behoeften zijn belangrijk in B2C, terwijl B2B-klanten worden gedreven door rationele motieven zoals kostenbesparing en ROI.

3. Relatie-opbouw:
B2C-transacties zijn vaak eenmalig, terwijl B2B draait om duurzame relaties. Investeer in vertrouwen, klantenservice en langetermijnsamenwerking.

4. Communicatie en content:
B2C maakt gebruik van emotionele en creatieve communicatie, terwijl B2B gericht is op feitelijke informatie en zakelijke argumenten. Lever deskundige content, zoals whitepapers en case studies.

5. Verkoopcyclus en leadgeneratie:
B2C heeft een kortere verkoopcyclus, terwijl B2B langer duurt en meerdere besluitvormers betrekt. B2B-leadgeneratie vereist strategie en het opbouwen van relaties.

Als MKB-bedrijf is het cruciaal om deze verschillen te begrijpen. Pas je marketingstrategie aan om effectief te communiceren met B2B-klanten, waarde te bieden, duurzame relaties op te bouwen en te focussen op langetermijnsucces.

Door deze verschillen te benutten, kun je je B2B-marketinginspanningen optimaliseren en betere resultaten behalen in het bereiken en converteren van zakelijke klanten.

B2B-leadgeneratie

3 voorbeelden van B2B markten

Hier zijn drie voorbeelden van B2B-markten, samen met hun redenen voor B2B en de gekozen B2B-marketingstrategieën:


IT-dienstverlening:
Waarom B2B: IT-dienstverlening richt zich op het leveren van technologische oplossingen en ondersteuning aan bedrijven.

B2B-marketingstrategie: Een strategie kan gericht zijn op het tonen van expertise via thought leadership-artikelen, het aanbieden van op maat gemaakte oplossingen en het opbouwen van relaties via professionele netwerken zoals LinkedIn.


Groothandel in bouwmaterialen:
Waarom B2B: De groothandel in bouwmaterialen verkoopt producten en materialen aan professionele aannemers en bouwbedrijven.

B2B-marketingstrategie: Een strategie kan bestaan uit het benadrukken van kwaliteit en betrouwbaarheid, het aanbieden van bulkprijzen en het opzetten van een e-commerceplatform voor een gemakkelijke bestelervaring.


Zakelijke consultancy:
Waarom B2B: Zakelijke consultancy richt zich op het bieden van expertise en advies aan andere bedrijven om hun bedrijfsprestaties te verbeteren.

B2B-marketingstrategie: Een strategie kan gericht zijn op het demonstreren van expertise via blogposts en whitepapers, het aanbieden van gratis consultaties om vertrouwen op te bouwen en het bevorderen van mond-tot-mondreclame via tevreden klanten.


Als MKB-bedrijf kun je deze voorbeelden gebruiken om inzicht te krijgen in verschillende B2B-markten en de bijbehorende marketingstrategieën.

Pas de strategieën aan jouw specifieke bedrijfsbehoeften aan om meer succes te behalen in de B2B online markt.

En hier een aantal voorbeelden van B2B bedrijven die ik de afgelopen jaren mocht begeleiden:

 • Administratiekantoren
 • Advocaten
 • Infrawerk
 • Technische groothandel
 • Projecten
 • Internationale verkoop schaafmachines
 • Financiële software
 • Business coaching
 • Incassobureau
 • Medische groothandel
 • Financieel advies
 • Organisatie advies
 • Makelaars

Hoe werkt b2b online marketing?

Doelmarktidentificatie:

B2B online marketing begint met het identificeren van de doelmarkt van het bedrijf, dat wil zeggen de bedrijven en organisaties die waarschijnlijk het meest geïnteresseerd zijn in de aangeboden producten of diensten.

Een handige methode hiervoor is doelgroepsegmentatie.

Buyer Persona's:

Vervolgens worden buyer persona's gemaakt, die de ideale klanten van het bedrijf vertegenwoordigen en helpen om de behoeften, uitdagingen en motivaties van deze klanten beter te begrijpen.

Een buyer persona is als het ware een 'karakter' dat de kenmerken, behoeften, doelen en uitdagingen van je doelgroep vertegenwoordigt.

Marketingstrategie:

Met deze informatie kan het bedrijf een online marketingstrategie ontwikkelen die gericht is op het aantrekken van deze ideale klanten.

Deze strategie kan verschillende marketingkanalen omvatten, zoals e-mailmarketing, contentmarketing, sociale media, evenementen, advertenties en zoekmachineoptimalisatie.

Leadgeneratie:

Een belangrijk doel van Business-to-Business marketing is om leads te genereren - prospects die interesse hebben getoond in de producten of diensten van het bedrijf.

Dit gebeurt vaak door middel van leadmagneten zoals whitepapers, webinars of gratis proefperiodes.

Sales proces:

Nadat leads zijn gegenereerd, worden ze overgedragen aan het sales team, dat ze verder kan kwalificeren en converteren tot klanten.

Retentie:

B2B marketing houdt niet op bij het converteren van leads in klanten; het omvat ook strategieën om bestaande klanten te behouden en tevreden te houden door middel van retentie- en upsell-programma's.

Hoe werkt B2B marketing voor jullie website?
Heb je een idee dat het beter kan? laat dan een berichtje achter, dan kijk ik met je mee!

B2B marketing strategie

Hoe maak je een succesvolle B2B marketing strategie?

Het ontwikkelen van een succesvolle B2B marketing strategie vereist een gestructureerde aanpak en verschillende stappen.

Hieronder vind je een overzicht van stappen die je kunt volgen bij het ontwikkelen van hun B2B marketing strategie voor jouw bedrijf:

1 Definieer je doelstellingen:
Het is belangrijk om duidelijke en meetbare doelstellingen te formuleren voor je B2B marketing strategie.

Dit kan bijvoorbeeld het verhogen van de omzet, het genereren van leads, het vergroten van de naamsbekendheid of het verhogen van de klanttevredenheid zijn.

2. Begrijp je doelgroep:
Om effectief te kunnen communiceren met je doelgroep, is het belangrijk om deze goed te begrijpen.

Dit betekent dat je moet weten wie je doelgroep is, wat hun behoeften en uitdagingen zijn en waar ze zich bevinden.

3. Onderzoek je concurrentie:
Het is belangrijk om te weten wie je concurrenten zijn, wat hun sterke en zwakke punten zijn en hoe zij zich positioneren in de markt.

Op basis van deze informatie kun je bepalen hoe je jezelf kunt onderscheiden en welke strategieën je moet volgen om succesvol te zijn.

4. Ontwikkel een waardepropositie:
Op basis van je kennis van je doelgroep en concurrentie kun je een unieke waardepropositie (USP's) ontwikkelen die aansluit bij de behoeften van je doelgroep en je onderscheidt van de concurrentie.

5. Kies de juiste kanalen:
Om je doelgroep te bereiken, moet je de juiste kanalen kiezen.

Dit kan bijvoorbeeld e-mailmarketing, social media, zoekmachinemarketing of evenementen zijn.

Kies de kanalen die het beste aansluiten bij je doelgroep en je waardepropositie.

6. Creëer waardevolle content:
Contentmarketing is een belangrijk onderdeel van een succesvolle B2B marketingstrategie.

Creëer waardevolle en relevante content die aansluit bij de behoeften van je doelgroep en die hen helpt bij het oplossen van hun uitdagingen.

7. Meet je resultaten:
Het is belangrijk om de resultaten van je B2B marketing strategie te meten en te analyseren. Maak gebruik van je website statistieken.

Op basis van deze informatie kun je bepalen wat wel en niet werkt en waar je de strategie moet bijstellen.

8. Optimaliseer je strategie:
Op basis van de resultaten van je metingen kun je je B2B marketing strategie optimaliseren en verbeteren.

Blijf testen en experimenteren om je strategie te verfijnen en te verbeteren.

Wat zijn de resultaten van jullie B2B marketing?
Heb je een idee dat het beter kan? laat dan een berichtje achter, dan kijk ik met je mee en geef aan waar de mogelijkheden liggen.

online groei traject

Wat zijn valkuilen bij b2b marketing?

Hoewel Business-to-Business marketing vele voordelen biedt, zijn er ook enkele valkuilen waarmee bedrijven rekening moeten houden. Hieronder vind je enkele belangrijke valkuilen:

- Niet duidelijk genoeg zijn over de doelmarkt:

Het is belangrijk om duidelijk te zijn over de doelmarkt en welke specifieke behoeften en uitdagingen deze heeft.

Als bedrijven niet duidelijk zijn over hun doelmarkt, kunnen ze marketingcampagnes richten op de verkeerde mensen en hun tijd en geld verspillen.

- Niet genoeg aandacht besteden aan de buyer's journey:

Het is belangrijk om te begrijpen welke stappen de koper doorloopt voordat hij of zij een aankoopbeslissing neemt.

Als bedrijven niet genoeg aandacht besteden aan de buyer's journey, kunnen ze hun marketingboodschappen niet afstemmen op de behoeften van de koper in elke fase van het proces.

- Alleen focussen op leadgeneratie:

Het is belangrijk om te onthouden dat leadgeneratie slechts een onderdeel is van het B2B marketing online proces.

Het is net zo belangrijk om leads te converteren naar klanten en om klantrelaties op te bouwen en te onderhouden.

- Niet genoeg aandacht besteden aan de ROI:

Het meten van de ROI van marketingactiviteiten is essentieel om te weten welke campagnes werken en welke niet.

Als bedrijven niet genoeg aandacht besteden aan de ROI, kunnen ze hun tijd en geld verspillen aan marketingactiviteiten die niet effectief zijn.

- Niet genoeg samenwerken tussen sales en marketing:

Een goede samenwerking tussen sales en marketing is van cruciaal belang bij Business-to-Business marketing.

Als sales en marketing niet goed samenwerken, kunnen ze leads verliezen of kunnen er inconsistenties optreden in de boodschappen die ze aan potentiële klanten communiceren.

Bron:
Business-to-business door wikipedia

Over Marco Bouman

B2B marketing groei

Marco BoumanHallo, ik ben Marco, online marketing adviseur. Sinds 2007 help ik met veel plezier B2B-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien of bekijk alvast mijn online groei traject:

online groei traject

 

Gerelateerde artikelen

veel gestelde vragen:

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen in B2B marketing?
De belangrijkste uitdagingen in B2B marketing zijn het identificeren van de juiste doelgroep, het creëren van waardevolle content die aansluit bij de behoeften van de doelgroep, het opbouwen van vertrouwen en relaties met potentiële klanten, en het meten van de ROI van marketingactiviteiten.
Wat zijn enkele voorbeelden van B2B marketingactiviteiten?
Voorbeelden van B2B marketingactiviteiten zijn zoekmachineoptimalisatie (SEO), contentmarketing, e-mailmarketing, social media marketing, evenementen en beurzen, en account-based marketing.
Hoe kan ik mijn B2B marketingstrategie verbeteren?
Om je B2B marketingstrategie te verbeteren, moet je beginnen met het begrijpen van je doelgroep en hun behoeften en uitdagingen. Vervolgens kun je je richten op het creëren van waardevolle content die aansluit bij hun behoeften en deze content promoten via de juiste kanalen. Het opbouwen van vertrouwen en relaties met potentiële klanten is ook belangrijk, dus zorg ervoor dat je oprecht en authentiek bent in je communicatie.
KLANTEN OVER MARCO BOUMAN


"het werkt echt"
"met enthousiasme komen tot een perfect eindresultaat"
"ieder die serieus online wil groeien moet toch eerst bij Marco langs!"
"eenmaal met Marco aan tafel waren wij meteen om"
"we zijn tevreden en raden Marco + team aan"
"gedreven en geïnspireerd om creatieve diensten te ontwikkelen"
"bevlogen, enthousiast en deskundig"

Lees alle reviews


 

Wat kan ik voor je betekenen?
 

Goed om te weten: mijn aanpak past het best bij MKB-bedrijven (vanaf 5 tot 50 fte).

Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
KvK: 30218791

Vul onderstaande gegevens in en ik reageer snel, vaak binnen 1 werkdag :-)

1e Consult
Gratis!
Online Groei
Traject: € 1.450,-
SEO optimalisatie
Traject: € 1.250,-
Linkbuilding Pakket
vanaf € 300,-

MIJN MKB KLANTEN

 • “Alle online marketing activiteiten op een goede plek”
 • “Het werkt echt”
 • “Wij zijn trost op het resultaat”
 • “Stop met zoeken”
 • “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking”
 • “Eenmaal met Marco om tafel waren wij meteen om”
 • “Deze aanpak werkt”

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

ONLINE GROEIEN:

Oplossingen:

 

gratis groeiscan
 

 

 

 

Copyright © 2023 - Marco Bouman