• Persoonlijk & betrokken
 • Creatieve B2C aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer aanvragen, klanten, boekingen en orders
030 227 23 23

Wat is Dienstenmarketing? – Succesvolle Aanpak

wat is dienstenmarketing 2024?

Auteur: Marco Bouman - laatste bewerking: 20 mei 2024


Ben jij op zoek naar de methode om jouw diensten beter online te vermarkten?
Zodat jij jullie diensten succesvol in de markt kunt zetten?

Lees dan dit artikel over dienstenmarketing.

inhoudsopgave

Op zoek naar een praktische aanpak?
Bekijk dan mijn conversie optimalisatie traject

Ja, ik wil meer conversie

Wat is dienstenmarketing?

"Dienstenmarketing verwijst naar het specifieke domein van marketing dat zich richt op de promotie, positionering en het beheer van niet-tastbare, immateriële diensten die worden aangeboden door bedrijven.

In tegenstelling tot de marketing van fysieke producten, richt dienstenmarketing zich op het verkopen van ervaringen, deskundigheid, competenties en oplossingen."

In dienstenmarketing gaat het erom klanten te informeren, overtuigen en uiteindelijk te laten kiezen voor de dienstverlening die je aanbiedt.

Het is belangrijk om te begrijpen dat diensten marketing zich richt op het communiceren van de voordelen en de waarde van de dienst, in plaats van alleen de functies of eigenschappen ervan.

Voorbeelden van diensten waar online dienstenmarketing relevant voor kan zijn zijn:

 • Advocatuur
 • Adviseurs
 • Banken
 • Restaurants
 • Hotels
 • Kappers
 • Retailers
 • Gezondheidszorg
 • Etc

In dit artikel neem ik je mee hoe je je als dienstverlener met succes je klanten en leads gaat genereren!

Wat zijn de karakteristieken van dienstenmarketing?

Om een goede strategie en aanpak voor dienstenmarketing te creëren, is het handig om te weten wat de kenmerken zijn van dienstenmarketing.

 • Ontastbaarheid: Een dienst is ontastbaar en kan voorafgaand aan de aankoop niet worden gezien. Het is daarom belangrijk om deze ontastbaarheid tastbaar te maken via bijvoorbeeld het interieur, de mensen en testimonials.
 • Vergankelijkheid: Een groot verschil tussen een product en een dienst is de vergankelijkheid van een dienst. Bij dienstenmarketing wordt daarom veel gedaan aan capaciteitsmanagement, waarbij vraag of aanbod wordt beïnvloed.
 • Productie en consumptie vallen samen: Bij een dienst vallen productie en consumptie samen, bijvoorbeeld bij een theatervoorstelling. Dit heeft invloed op de planning en organisatie van de dienst.
 • Direct contact tussen aanbieder en afnemer: Een dienst is grotendeels mensenwerk en daarom is het personeel erg belangrijk voor de kwaliteit van de dienst. Werving en training van personeel zijn dan ook belangrijke aspecten van dienstenmarketing.
 • Afnemer produceert zelf mee: Bij een dienst produceert de afnemer zelf mee aan het eindresultaat. Dit biedt de afnemer veel invloed op de kwaliteit van de dienst.
 • Moeilijk te standaardiseren: Doordat een dienst grotendeels mensenwerk is en de afnemer zelf inspraak heeft in het eindproduct, is het lastig te standaardiseren. Protocollen en klanttevredenheidsonderzoeken kunnen hierbij helpen.

Dienstenmarketing B2C

Specifieke marketingaanpak

Rekening houdend met de specifieke kenmerken van dienstenmarketing zijn hier enkele specifieke marketingaanpakken die effectief kunnen zijn voor consumentendiensten:

1. Nadruk op de ervaring:

Aangezien diensten niet tastbaar zijn, is het belangrijk om de klantervaring centraal te stellen in de marketing.

Dit kan onder meer inhouden dat je de nadruk legt op de emoties, sensaties en voordelen die klanten ervaren tijdens het gebruik van de dienst.

Het hanteren van verleidende en overtuigende teksten kunnen hier behulpzaam bij zijn.

Deze pakkende teksten zetten de potentiele klant centraal.

2. Personalisatie:

Omdat diensten heterogeen zijn en afhankelijk zijn van de interactie tussen de dienstverlener en de klant, is personalisatie essentieel.

Dit kan variëren van het aanpassen van de dienst aan de individuele behoeften en voorkeuren van de klant tot het bieden van gepersonaliseerde aanbevelingen en communicatie op basis van eerdere interacties en transacties.

Het is belangrijk om op je website helder aan te geven wat de individuele mogelijkheden zijn van jouw dienst.

3. Flexibiliteit en gemak:

Gezien de tijdsgebondenheid van diensten, is het belangrijk om flexibele en gemakkelijk toegankelijke opties te bieden aan consumenten.

Dit kan onder meer inhouden dat je verschillende prijsniveaus en pakketten aanbiedt om tegemoet te komen aan verschillende behoeften en budgetten van je bezoeker.

Daarnaast is het handig om online reserverings- en boekingssystemen te implementeren van voor het gemak van je potentiële klant.

4. Interactie en betrokkenheid:

Omdat productie en consumptie van diensten samenvallen zijn en directe interactie met de klant vereisen, is het belangrijk om te investeren in training van personeel en klantenservice.

Dit omvat het stimuleren van medewerkers om positieve klantinteracties te creëren, het bieden van continue training en feedback, en het bevorderen van een cultuur van klantgerichtheid binnen de organisatie.

Het is dan van essentieel belang dat online bezoekers je online klantenservice eenvoudig kunnen vinden op je website.

Zorg ervoor dat je online klantenservice prominent in beeld komt en maak interne verwijzingen ernaar toe.

5. Het creëren van waarde

Dienstenmarketing moet gericht zijn op het creëren van waarde voor de klant en het stimuleren van cocreatie van waarde via interactie en betrokkenheid.

Dit kan onder meer inhouden dat je luistert naar de feedback van klanten en hun behoeften en voorkeuren.

Daarnaast zorgt helpful content dat je bezoekers hun vragen op je websites grotendeels beantwoord krijgen.

Het is belangrijk bij het maken van helpful content dat je heel praktisch en concreet bent en dat je zoveel mogelijk voorziet in antwoorden op de vragen van je online bezoekers.

wat zijn valkuilen bij dienstenmarketing?

Er zijn verschillende valkuilen waar bedrijven rekening mee moeten houden om succesvol te zijn. Enkele veelvoorkomende valkuilen zijn:

Gebrek aan differentiatie:

Het is belangrijk om te differentiëren van concurrenten en unieke waardeproposities te bieden.

Bedrijven moeten begrijpen wat hun dienstverlening onderscheidt van andere aanbieders en dit communiceren naar hun doelgroep.

Focus op functies in plaats van voordelen:

In diensten marketing is het belangrijk om de voordelen en waarde van de dienst te communiceren, in plaats van alleen de functies of eigenschappen ervan.

Het is belangrijk om klanten te laten zien hoe de dienst hen kan helpen om hun doelen te bereiken of problemen op te lossen.

Gebrek aan klantgerichtheid:

Diensten zijn vaak afhankelijk van menselijke interacties en klantenservice.

Bedrijven moeten zich richten op het bieden van een geweldige klantervaring en het begrijpen van de behoeften en verwachtingen van hun klanten.

Het is belangrijk om te luisteren naar feedback van klanten en deze te gebruiken om de dienstverlening te verbeteren.

Geen meetbare doelen of metrics:

Het is belangrijk om meetbare doelen en metrics te stellen om de prestaties en resultaten van diensten marketing te meten.

Dit helpt bij het identificeren van kansen voor verbetering en het nemen van datagestuurde beslissingen.

Slechte interne communicatie:

Service marketing vereist vaak samenwerking tussen verschillende afdelingen en medewerkers.

Het is belangrijk om goede interne communicatie te hebben en ervoor te zorgen dat alle medewerkers begrijpen hoe hun rol bijdraagt aan de dienstverlening en marketingdoelen.

hulp nodig?

Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Laat het me weten, ik help je hier graag verder mee. Bekijk op mijn onine marketing advies pagina wat ik voor je kan betekenen, of vraag nu een vrijblijvende onine groei scan aan.

Dienstenmarketing resultaat

Marco Bouman

Marco Bouman

Hallo, ik ben Marco. Als online groei consultant transformeer ik MKB-webshops/sites tot online marketingmagneet, met als resultaat: meer bezoekers, meer aanvragen, hogere conversies en meer orders!

De afgelopen 20 jaar heb ik hiermee meer dan 400 bedrijven geholpen, en ik blijf me verbazen dat er nog zoveel MKB-websites geen acceptabel conversiepercentage weten te behalen!

ja, ik wil meer conversie

Gerelateerde artikelen

Veel gestelde vragen:

Hoe verschilt dienstenmarketing van productmarketing?
Dienstenmarketing richt zich op het promoten van intangibele diensten, terwijl productmarketing zich richt op het promoten van tastbare goederen. Dienstenmarketing legt meer nadruk op de kwaliteit van de interactie tussen de klant en het bedrijf, terwijl productmarketing zich richt op het promoten van de functies en voordelen van een product.
Hoe kan ik mijn dienstverlening onderscheiden van die van concurrenten?
Om je dienstverlening te onderscheiden, moet je een unieke waardepropositie creëren. Dit kan door middel van verschillende factoren, zoals prijs, kwaliteit, klantenservice of functies. Door je te richten op een specifieke doelgroep en hun behoeften en wensen te begrijpen, kun je een unieke dienstverlening aanbieden die zich onderscheidt van die van je concurrenten.
Wat zijn de belangrijkste elementen van een succesvolle dienstenmarketingstrategie?
Een succesvolle dienstenmarketingstrategie omvat verschillende elementen, zoals een duidelijk begrip van de doelgroep, een sterke waardepropositie, effectieve communicatie en promotie, een goede klantervaring en een meetbaar doel om prestaties te beoordelen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met factoren zoals prijsstelling en concurrentiepositie.
KLANTEN OVER MARCO BOUMAN


"het werkt echt"
"met enthousiasme komen tot een perfect eindresultaat"
"ieder die serieus online wil groeien moet toch eerst bij Marco langs!"
"eenmaal met Marco aan tafel waren wij meteen om"
"we zijn tevreden en raden Marco + team aan"
"gedreven en geïnspireerd om creatieve diensten te ontwikkelen"
"bevlogen, enthousiast en deskundig"

Lees alle reviews


 

Wat kan ik voor je betekenen?

Wil je ook online groeien? of heb je een vraag over online groeien?
Ben je benieuwd of iets anders of beter kan? 
Vul onderstaande gegevens in en ik reageer snel (vrijblijvend), vaak binnen 1 werkdag :-)

Of, bel: 030-2272323 - mail: marco [at] marcobouman.com - app: 06-29.44.63.72 - LinkedIn

Conversie Optimalisatie
Scan € 125,-
Conversie Optimalisatie
Traject: € 1.450,-
Hoog in Google
Traject: € 1.450
Helpful Content
Schrijven € 650,-

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin
Contactformulier

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

IN DE MEDIA:

de ondernemer

Copyright © 2024 - Marco Bouman