• Persoonlijk & betrokken
 • Creatieve B2C aanpak
 • 20 jaar online marketing ervaring
 • Meer aanvragen, klanten, boekingen en orders
030 227 23 23

Wat is CRO? en Hoe Verbeter je Dit? [2024]

CRO verbeteren

Auteur: Marco Bouman - laatste bewerking: 11 mei 2024


 

 • Heb je het gevoel dat de conversieratio van jullie site / shop veel te laag is?
 • Is er al veel geoptimaliseerd, maar blijven de resultaten uit?
 • Daalt de conversiepercentage en krijg je maar niet de vinger op de oorzaken gelegd?

Lees dan onderstaand artikel met 10 gouden CRO tips, versie 2024
Of lees direct meer over mijn creatieve op maat aanpak! 

Inhoudsopgave

De meeste MKB-bedrijven leggen de focus op het vergroten van het aantal sessies op hun webshop / website.

Ze versturen meer nieuwsbrieven, doen aan SEO en aan linkbuilding, proberen via Google Ads betere posities te krijgen...

Maar hoe zit het met de online effectiviteit? Met conversie verhogen (CRO) valt veel te winnen!

Maar vaak wordt conversie rate optimization nauwelijks bewust gedaan! En dat is zeker een gemiste kans.

Want door effectieve inzet hiervan kun je behoorlijke sprongen maken. En deze werkwijze van vergroting van online effectiviteit is veel minder kostbaar dan het genereren van meer bezoekers!

Conversie optimalisatie omvat volgens mij veel meer dan wat A-B-testen en wat kleurtjes van buttons aanpassen.

Ik zie dat conversie rate optimization een stuk meer diepgang heeft.

Wanneer jouw website erin slaagt om vanuit deze diepere laag op de juiste manier naar buiten toe te communiceren, heeft dit direct invloed op de conversieratio. 

Conversie verbeteren is een belanrijk onderdeel in de mix van online klanten werven en online leads genereren.

Durf jij de uitdaging aan?
Bekijk dan eens mijn online groei traject!

Wat is CRO eigenlijk?

CRO verbeteren

Even terug naar het begin. Een conversie is een gewenste actie die bezoekers op jullie website / webshop doen. Dit kan zijn:

 • Een (eerste) bestelling
 • Een offerteaanvraag
 • Een telefoontje
 • Een aanmelding op een programma
 • Een inschrijving op een nieuwsbrief
 • Etc.

CRO staat voor Conversie Rate Optimalisatie (vertaald vanuit het Engels). Dit kengetal is een belangrijk onderdeel binnen de online marketingmix.

De betekenis is kort gezegd: het verhogen van het conversiepercentage van een website, waardoor dus uit hetzelfde aantal bezoekers meer leads of een ander conversiedoel gehaald worden.

CRO is het proces van het optimaliseren van een website of webshop om de conversieratio te verbeteren, wat betekent dat meer bezoekers de gewenste actie uitvoeren, zoals het invullen van een formulier, het plaatsen van een bestelling of het aanvragen van een offerte.

CRO omvat vaak het analyseren van gebruikersgedrag, het testen van verschillende ontwerpen en het implementeren van de best presterende strategieën om de conversieratio te verhogen.

Door de conversieratio te verbeteren, kan je het maximale rendement halen uit het aantal bezoekers dat de site of shop bezoekt.

CRO verbeteren

wat is Conversie rate?

Al deze conversies (doelen) kun je meetbaar maken in Google Analytics. Meestal ligt deze conversie rate bij lead generation rond de 1% en bij shops tussen de 1% en de 5% (afhankelijk van de situatie).

Dit betekent dat circa 95% tot 99% van je bezoekers niets doet op jouw website / webshop en na een vluchtig bezoek je website verlaat (en wellicht nooit meer terugkomt). 

Jouw website / webshop wordt effectiever en beter in staat om leads te genereren / nieuwe klanten te verwelkomen. 

Deze conversieverhogende acties hebben dus niet direct invloed op het aantal bezoekers dat er op jouw domein komt, maar hebben direct invloed op de effectiviteit van jouw webshop / website.

Bij de meeste MKB-websites / -webshops liggen hier de grote CRO kansen! Een belangrijk onderdeel hierbij zijn pakkende teksten.

wat zijn de voordelen van CRO?

Als je een website / webshop hebt en je wilt het maximale rendement behalen, dan is Conversion Rate Optimization een must-have.

Conversie verhogen is het proces van het optimaliseren van je website om de conversieratio te verhogen en meer conversies te genereren. Hier zijn enkele voordelen van het implementeren van CRO op je website:

- Verhoogde conversies:

Het belangrijkste voordeel van CRO is dat het conversies verhoogt.

Door de gebruikerservaring te verbeteren en de juiste aanpassingen aan je website aan te brengen, kun je meer bezoekers converteren naar betalende klanten.

- Betere ROI:

Het implementeren van conversie verhogen kan een enorme impact hebben op je Return on Investment (ROI).

In plaats van geld uit te geven aan het aantrekken van meer verkeer, kun je je budget efficiënter besteden door de conversieratio te verhogen en meer waarde te halen uit je bestaande verkeer.

- Verbeterde gebruikerservaring:

Door conversie optimalisatie te implementeren kun je ook de gebruikerservaring op je website verbeteren.

Dit kan leiden tot een vermindering van het bouncepercentage en meer terugkerende bezoekers.

- Concurrentievoordeel:

Conversie optimalisatie is nog steeds een relatief nieuw concept en veel websites hebben het nog niet geïmplementeerd.

Door het implementeren hiervan op je website, kun je een concurrentievoordeel behalen en je onderscheiden van andere websites in jouw branche.

wat is het belang van de eerste indruk voor cro?

In mijn artikel over conversie leg ik met tips de nadruk op de eerste indruk. Wanneer deze eerste indruk goed is (of verbeterd is), is de kans groter dat bezoekers gaan converteren. 

CRO marketing

Als conversie specialist besteed ik daarom minder aandacht aan louter optische zaken, zoals een kleur van een knopje of de locatie van een button.

De tips die ik geef, zitten een laag dieper en raken de identiteit van jouw website / webshop. Gaan ook over jullie onderscheidend vermogen.

Dit artikel is vooral geschreven voor mkb-website- / -webshopeigenaren die de conversie rate van hun website / webshop willen verhogen.  

Wel eens berekend wat 30% CRO verbetering betekent?
Check mijn CRO-aanpak eens

CRO en webdesign in harmonie

Als je jouw MKB-bedrijf online wilt laten groeien, is het begrijpen van de balans tussen Conversion Rate Optimization (CRO) en webdesign van groot belang.

Deze twee aspecten werken nauw samen en hebben een sterke invloed op hoe jouw website presteert. Hier is hoe ze elkaar versterken:

Conversion Rate Optimization (CRO):

CRO gaat over het optimaliseren van jouw website om bezoekers te stimuleren tot actie.

Of het nu gaat om een aankoop, een aanvraag of een inschrijving, CRO richt zich op het begrijpen van bezoekersgedrag en het maken van aanpassingen om conversies te verhogen.

Dit wordt gedaan door analyse en het testen van verschillende varianten.

Webdesign:

Webdesign gaat verder dan alleen uiterlijk. Het draait om het creëren van een gebruiksvriendelijke ervaring die jouw merk weergeeft en bezoekers aanspreekt.

Een goed webdesign houdt rekening met navigatie, responsiviteit en het gebruik van visuele elementen.

De Samenwerking:

Het verband tussen CRO en webdesign is duidelijk. Een doordacht webdesign trekt bezoekers aan en CRO zorgt ervoor dat deze bezoekers niet alleen kijken, maar ook converteren.

Het proces van CRO kan feedback geven aan webdesign, waarbij effectieve elementen worden benadrukt en aanpassingen worden gedaan voor betere resultaten.

Conclusie:

Om jouw website te optimaliseren, is het cruciaal om zowel CRO als webdesign in overweging te nemen.

Een goed webdesign trekt bezoekers aan, terwijl CRO ervoor zorgt dat deze bezoekers niet zomaar passanten zijn, maar actie ondernemen.

Door deze twee componenten te combineren, bouw je een website die niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook daadwerkelijk resultaten oplevert.

wat is CRO?


Hoe kun je de cro van je site / shop verbeteren?

Hieronder drie artikelen over hoe je het conversie percentage van je website / webshop kunt verhogen. 

10 gouden conversie optimalisatie tips
In dit artikel geef ik je 10 gouden tips om met conversie optimalisatie de effectiviteit van je webshop / website te verhogen, door vooral bewust in te zetten op de eerste indruk die je online maakt!

10 Gouden conversie optimalisatie tips

Hoe maak je van bezoekers klanten?
In dit artikel ga ik dieper in op de verschillende typen conversiepaden die je kunt inzetten om de conversie van je website / webshop te verhogen.

hoe maak je van bezoekers klanten?

De ultieme internet marketing strategie
In dit artikel behandel ik hoe je de beste online strategie kunt opstellen die ten grondslag ligt aan een effectieve conversie aanpak. Zonder goede strategie is conversie optimalisatie lastig goed in te zetten. 

de ultieme online marketing strategie

 

Bovenstaande artikelen tonen eenvoudig aan welke mogelijkheden er zijn om met conversie verhogen betere online resultaten te behalen. 

Maar er zijn veel meer invloeden op de conversie. Want ook invloeden als concurrentie, breedheid van je focus, leeftijd van je webshop / website (voorlopen of meedoen), de verkeerskanalen etc. bepalen in grote mate hoe jouw website / webshop converteert. 

Wat kun je concreet verwachten?

cro marketing

Sinds 2007 heb ik al meer dan 300 CRO trajecten uitgevoerd. Ik zie dat bij de meeste bedrijven de minimale groei van de conversie rate 30% bedraagt in het eerste jaar.

Bij sommige bedrijven is zelfs meer dan een verdubbeling gerealiseerd. Wil je meer weten over mijn creatieve op maat aanpak? 

CRO in de praktijk

Sinds de start van mijn conversie rate optimalisatiebureau (2007) richt ik me vooral op conversie verhogen voor MKB-bedrijven.

In de praktijk zie ik dan dat vooral een op maat en creatieve aanpak werkt en dat er op middellange termijn (het is zeker geen eenmalige actie) mooie resultaten behaald worden. 

Mooie resultaten bereiken met de conversie rate verbeteren vereist een integrale en creatieve aanpak en periodiek monitoren / bijsturen en verbeteren. Dit is wat ik met veel plezier en creativiteit doe: online groei traject!

Online groei traject

Hoe kun je CRO fouten vermijden?

Als je ernaar streeft om meer uit jouw MKB-website te halen, dan is het vermijden van CRO-fouten een slimme stap.

onversion Rate Optimization (CRO) kan je helpen om bezoekers om te zetten in klanten, maar er zijn enkele valkuilen die je moet vermijden.

Hier zijn een paar inzichten om je te helpen op de juiste koers te blijven:

1. Onvoldoende data analyse:
Vermijd dit door grondig de data van je website te analyseren. Begrijp waar bezoekers vastlopen en waarom ze misschien niet converteren. Gebruik tools zoals Google Analytics om waardevolle inzichten te verzamelen.

2. Teveel wijzigingen tegelijkertijd:
Vermijd dit door veranderingen geleidelijk door te voeren en één element per keer aan te passen. Dit maakt het gemakkelijker om te bepalen welke veranderingen positieve of negatieve effecten hebben.

3. Niet luisteren naar bezoekers:
Vermijd dit door feedback van je gebruikers serieus te nemen. Gebruik enquêtes, klantrecensies, klantinzicht en gebruikerstesten om inzicht te krijgen in wat bezoekers nodig hebben en wat ze tegenhoudt om te converteren.

4. Genegeerde mobiele ervaring:
Vermijd dit door de mobiele gebruikerservaring serieus te nemen. Zorg ervoor dat je website snel laadt op mobiele apparaten, knoppen gemakkelijk te tikken zijn en de inhoud goed leesbaar is.

5. Niet-optimale call-to-actions (CTA's):
Vermijd dit door CTA's te optimaliseren voor duidelijkheid en waarde. Maak ze aantrekkelijk en zorg ervoor dat ze aansluiten bij de behoeften van je doelgroep.

6. Te ingewikkelde formulieren:
Vermijd dit door formulieren eenvoudig en kort te houden. Vraag alleen om essentiële informatie en vermijd overbodige velden.

7. Verwaarlozing van veiligheid en vertrouwen:
Vermijd dit door vertrouwen op te bouwen met bezoekers door middel van veilige betalingsopties, duidelijke privacyverklaringen en klantrecensies.

8. Gebrek aan continu testen:
Vermijd dit door CRO als een doorlopend proces te zien. Trends en gebruikersgedrag veranderen voortdurend, dus blijf testen en optimliseren.

Je hebt nu een roadmap om CRO-fouten te vermijden en je website tot een conversie-machine te maken.

Door aandacht te schenken aan deze valkuilen en voortdurend te leren van de resultaten, kun je jouw online succes sterk vergroten.

Bron:
CRO door wikipedia

CRO verbeteren

Marco Bouman

Marco Bouman

Als online groeiconsultant begeleid ik MKB-bedrijven bij het realiseren van online groei: meer klanten, meer aanvragen en meer conversies. Sinds 2007 heb ik al meer dan 500 MKB-bedrijven geholpen bij het bereiken van hun online doelen.

Wil jij ook online groeien met je bedrijf? Neem dan contact met mij op. Dan laat ik je de mogelijkheden zien of bekijk alvast mijn online groeitraject.

online groei traject

Gerelateerde artikelen

Veel gestelde vragen

Wat is CRO en waarom is het belangrijk?
CRO is het proces van het optimaliseren van een website of app om de conversieratio te verbeteren. Het is belangrijk omdat het kan helpen om de omzet te verhogen, de kosten per acquisitie te verlagen en de ROI te verbeteren.
Hoe werkt CRO?
CRO omvat het analyseren van gebruikersgedrag, het testen van verschillende ontwerpen en het implementeren van de best presterende strategieën om de conversieratio te verhogen.
Welke factoren beïnvloeden de conversieratio?
De conversieratio kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het verkeer, de gebruikerservaring, de navigatiestructuur, de laadsnelheid van de website en de inhoud.
WAT MIJN KLANTEN ZEGGEN


"ontzettend blij met de stappen die we maken!"
"stop met zoeken"
"ik raad iedereen Marco en zijn team aan"
"ik ben erg tevreden over onze samenwerking"
"professioneel en vakkundig"
"we zijn erg blij met het eindresultaat"
"bijzonder inspirerend en nuttig"

Lees alle reviews


 

Wat kan ik voor je betekenen?

Wil je ook online groeien? of heb je een vraag over online groeien?
Ben je benieuwd of iets anders of beter kan? 
Vul onderstaande gegevens in en ik reageer snel, vaak binnen 1 werkdag :-)

Je kunt me ook bellen: 030-2272323 of mailen: marco [at] marcobouman.com

Conversie Optimalisatie
Scan € 125,-
Conversie Optimalisatie
Traject: € 1.450,-
SEO optimalisatie
Traject: € 1.250,-
Helpful Content
Schrijven € 650,-

MARCOBOUMAN.COM

T.a.v. Marco Bouman
Online Groei Consultant voor MKB
Groenekanseweg 246R
3737 AL  Groenekan (Utrecht)
marco [at] marcobouman.com
030-227 23 23
Marco Bouman op Linkedin

KvK: 30218791
Btw: NL001381747B41
Bank: NL84 INGB 0004 7112 53

Online Marketing Stage

IN DE MEDIA:

de ondernemer

Copyright © 2024 - Marco Bouman