Wat is Conversie? en hoe Meet, Bereken en Verbeter je dit?
Je website trekt bezoekers, maar blijven ze ook? Ontdek hoe je met slimme conversie-optimalisatie meer aanvragen, aankopen en tevreden klanten krijgt.

Ik heb deze pagina zorgvuldig samengesteld om je vragen te beantwoorden en je een fijne gebruikservaring te bieden. Vragen of feedback? Laat het me weten.
Wanneer je met online marketing bezig bent, kom je waarschijnlijk vaker de term ‘conversie’ tegen.
Maar wat betekent conversie nou eigenlijk? In dit artikel leg ik uit wat conversie is en waarom het belangrijk is voor jouw website of webshop en hoe je conversie kunt berekenen en verbeteren
In dit artikel gebruik ik het woord ‘website’ voor zowel webshops als websites.
Ben je op zoek naar een praktische aanpak?
Bekijk dan mijn Conversie optimalisatie traject
Wat is conversie?
Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld: Wat is conversie nu eigenlijk?
“Conversie is de actie die een bezoeker onderneemt op jouw website die jij als gewenst beschouwt. Dit kan bijvoorbeeld een aankoop zijn, het invullen van een contactformulier, het aanvragen van een offerte of het downloaden van een whitepaper. Kortom, alles wat bijdraagt aan het behalen van jouw doelstellingen op jouw website.”
Conversie is een term die in de online marketing vaak gebruikt wordt.
Ook zie je de termen conversieratio (aantal conversies / aantal bezoekers) of conversie verhogen (aanpak gericht o phet verhogen van je conversieratio) verschijnen.
De kunst is om je conversiepercentage te verhogen. In mijn aanpak levert dit vaak een verhoging van 20% en soms wel 50% of meer op. Dat is meestal veel voordeliger dan 20% tot 50% meer verkeer ‘inkopen’.

Wat is conversie optimalisatie?
“Conversie optimalisatie betreft het omzetten van een websitebezoeker naar een klant. Door conversieoptimalisatie verhoog je dus de effectiviteit van je website. Je haalt meer klanten uit je websitebezoekers.”
Door conversie optimalisatie toe te passen, transformeer je als het ware je gehele website in een online marketingmagneet.
Bezoekers voelen zich meer op hun gemak, blijven langer, hebben beter het idee wat ze kunnen verwachten, klikken minder snel direct weg en zien de voordelen van jullie producten of diensten beter in.
Door conversie optimalisatie verhoog je dus de effectiviteit van je website, je haalt meer uit je bezoekers. Onderstaand voorbeeld maakt dit duidelijk:
Voorbeeld conversie verbeteren
Stel, jouw bedrijf adviseert in hypotheken. Per maand komen er bijvoorbeeld circa 2.000 bezoekers op je website. Gemiddeld genereert jouw website 40 leads per maand. In dit voorbeeld is het conversiepercentage dan: 2%. (40 / 2.000).
Stel dat je je website voor conversie verbetert en het aantal bezoekers gelijk blijft, dan is het heel aannemelijk dat je meer leads gaat ontvangen, bijvoorbeeld 60 leads per maand. Dan heb je je conversieratio verhoogd naar 3%. (60 / 2.000).
Dit betekent dan in deze rekensom direct een te verwachten omzetstijging van 50%.
Wat is het conversiepercentage?
Het gemiddelde conversiepercentage is een term die wordt gebruikt in digitale marketing en verwijst naar het percentage bezoekers van een website of webshop dat een gewenste actie voltooit.
Het conversie percentage wordt berekend door het aantal conversies te delen door het totale aantal bezoekers, en vervolgens te vermenigvuldigen met 100%.
Het conversie percentage is een belangrijke KPI (Key Performance Indicator) voor MKB-bedrijven omdat het aangeeft hoe effectief je website is.
Door het conversieratio te optimaliseren, kun je de online prestaties van jouw website / shop verbeteren en de ROI (Return on Investment) van hun digitale marketinginspanningen verhogen.
Bekijk ook mijn cases over het verhogen van conversie:
- Conversie verhoging door online marktonderzoek
- Meer klanten door een conversiegerichte website
- Conversie verhogen door kennismakingsaanbod

“Conversie = de effectiviteit van jouw website (shop)
Je haalt meer resultaten uit het zelfde aantal bezoekers”
Hoe bereken je conversie?
Conversie wordt berekend door het aantal conversies te delen door het aantal bezoeken aan een pagina of website, en vervolgens te vermenigvuldigen met 100% om het resultaat als een percentage weer te geven.
De formule voor het berekenen van de conversieratio is als volgt:
Conversieratio = (aantal conversies / aantal bezoeken) x 100%
Bijvoorbeeld, als een website 1000 bezoeken heeft gehad en daarvan 40 mensen hebben zich ingeschreven voor een nieuwsbrief, dan is de conversieratio als volgt:
Conversieratio = (40 / 1000) x 100% = 4%
Dit betekent dat de conversieratio voor de nieuwsbriefinschrijving op deze website 4% is.
Deskundige conversie aanpak
Het verbeteren van je conversiepercentage vereist specialistische kennis. Veel bedrijven verliezen tijd door blinde vlekken bij zelfoptimalisatie.
Met mijn ‘Conversie Optimalisatie Traject’ krijg je een grondige analyse van je website en Google Analytics, een concurrentiescan, en een persoonlijke marketingsessie op locatie. Dit leidt tot een praktisch en creatief en uitgebreid conversieplan.
Met ervaring bij meer dan 350 MKB-bedrijven, zorg ik voor een bewezen verbetering van 20% of meer in je conversiepercentage.
Welke verschillende conversies zijn er?
Bij conversie optimalisatie zijn er verschillende soorten conversies die je kunt nastreven:
1. Macro-conversies:
Dit zijn de belangrijkste doelen die je wilt bereiken, zoals een aankoop doen, een formulier invullen of een abonnement afsluiten.
Het optimaliseren van macro-conversies is gericht op het maximaliseren van directe omzet of waarde voor je bedrijf.
2. Micro-conversies:
Dit zijn kleinere acties die leiden tot een uiteindelijke macro-conversie, zoals het aanmelden voor een nieuwsbrief, het bekijken van een productpagina of het toevoegen van een product aan het winkelwagentje.
Het optimaliseren van micro-conversies is gericht op het creëren van engagement en het begeleiden van gebruikers naar de uiteindelijke macro-conversie.
3. Soft-conversies:
Dit zijn acties die indicatief zijn voor interesse of betrokkenheid, zoals het bekijken van meerdere pagina’s, het delen van inhoud op sociale media of het aanmelden voor een gratis proefperiode.
Het optimaliseren van soft-conversies is gericht op het opbouwen van relaties en het vergroten van de kans op toekomstige macro-conversies.
Door het begrijpen en optimaliseren van deze verschillende soorten conversies kun je je conversieratio verbeteren en je doelstellingen effectiever behalen.
Conversies (doelen) instellen in GA4
Heb je nog geen doelen in je Google Analytics account ingesteld?, lees dan hier hoe je dit doet:
1. Inloggen op Google Analytics:
Ga naar https://analytics.google.com/ en log in op je Google Analytics-account.
2. Selecteer de juiste property (website):
Kies het juiste account en de juiste property (website) waarvoor je het conversiepercentage wilt meten.
3. Ga naar het rapport “Conversies”:
Klik aan de linkerkant op “Conversies”. Hier vind je rapporten die gerelateerd zijn aan conversies.
4. Doelen instellen:
Als je specifieke acties of gebeurtenissen wilt bijhouden als doelen, ga dan naar “Doelen” onder het tabblad “Conversies”.
Klik op “+ Nieuw Doel” om een nieuw doel te maken.
Volg de instructies om het doel in te stellen, zoals het specificeren van de doelbestemming, de duur, de pagina’s/schermen per sessie of gebeurtenissen.
5. E-commerce tracking instellen (optioneel):
Als je een e-commercewebsite hebt, overweeg dan e-commerce tracking in te schakelen.
Ga naar het betreffende property en klik op “E-commerce-instellingen” onder het tabblad “Beheerder”.
Zet de schakelaar “E-commerce” op “Aan”.
6. Bekijk het conversiepercentage:
Nadat je doelen hebt ingesteld of e-commerce tracking hebt geactiveerd, kun je het conversiepercentage bekijken in het rapport “Doeloverzicht” of “E-commerce” onder het tabblad “Conversies”.
Hoe raadpleeg je het conversiepercentage in Google Analytics

Een conversiepercentage zelf berekenen doe je eigenlijk bijna nooit zelf, je raadpleegt meestal de conversieratio eenvoudig in je Google Analytics (GA4) account.
Standaard wordt in de rapporten van Google Analytics het kengetal ‘conversies’ genoemd. Het is vrij eenvoudig om daar een kolom aan toe te voegen: ‘conversiepercentage’.
Dit doe je door onderstaande 5 stappen te volgen:
1. Ga naar het gewenste rapport binnen GA4. In dit voorbeeld pak ik het rapport ‘Levenscyclus’ > ‘Acquisitie’ > ‘Verkeersacquisitie’.
2. Klik op het potloodje rechtsboven in het rapport.
3. Conversiepercentage toevoegen aan rapport GA4.
4. Kies aan de rechterkant waarden.
5. Zoek vervolgens op ‘Conversiepercentage’ en selecteer het conversiepercentage per sessie of per gebruiker. Klik vervolgens op ‘Toepassen’
Hoe verbeter je conversie?
Om conversie te verbeteren, moet je eerst weten waar de knelpunten liggen op jouw website of webshop.
Dit kun je bijvoorbeeld achterhalen door middel van een websiteanalyse.
Kijk waar bezoekers afhaken, welke pagina’s het meest bezocht worden en waar de conversieratio het laagst is.
Hier alvast een paar tips om de conversie van je website te verhogen:
- Verkoop boren geen gaten
- Trek zoveel mogelijk kwalitatieve bezoekers aan
- Maak een heldere header
- Werk met commerciële CTA’s (call to action buttons)
- Gebruik onderscheidende USP’s
- Schrijf je website tekst voor de bezoeker, niet vanuit jezelf
- Creëer slimme conversiepaden
- Hanteer een ultieme online strategie
- Maak een slimme positionering
- Onderscheid door USP’s
- Zet contentmarketing in
- Werk aan een top User Experience (UX)
- Schrijf verleidende en overtuigende teksten
- Hanteer strakke Call To Actions
- Dicht conversielekken
Wil je meer weten over het thema conversie, ik heb al mijn conversie artikelen (29) voor je bij elkaar gezet
Over Marco: SEO en CRO consultant

Hallo, ik ben Marco. Als ervaren SEO & CRO consultant help ik MKB-webshops en websites met online groeien. Het resultaat: meer bezoekers, aanvragen, orders en klanten.
Sinds 2007 heb ik meer dan 400 MKB bedrijven succesvol begeleid met online groeien. Nog steeds valt me op hoeveel MKB-websites SEO & CRO niet optimaal benutten. Lees verder
Gerelateerde artikelen
- Wat kost conversie optimalisatie?
- Eenvoudig de conversie berekenen
- Waarom je online bezoeker niet bij je koopt!
- Conversie volgens wikipedia
- Deze 5 conversiekillers drukken jouw resultaat
Veel gestelde vragen
-
Een conversie is een specifieke actie die een bezoeker uitvoert op je website, zoals een aankoop of het invullen van een formulier. De conversieratio is het percentage bezoekers dat daadwerkelijk deze actie uitvoert. Je berekent dit door het aantal conversies te delen door het aantal bezoekers en te vermenigvuldigen met 100.
-
Kijk eerst naar je primaire bedrijfsdoelen (bijv. meer verkopen of meer offerteaanvragen). Maak onderscheid tussen macro-conversies (hoofdacties) en micro-conversies (kleinere ondersteunende acties). Focus op doelen die de meeste impact hebben op je omzet of bedrijfsresultaten.
-
Veelvoorkomende redenen zijn een onduidelijke Call-to-Action (CTA), een trage website, een ingewikkeld bestelproces of gebrek aan vertrouwen (bijv. door ontbrekende klantreviews of keurmerken). Analyseer je website om deze obstakels te identificeren en aan te pakken.
Vrijblijvende SEO/CRO-afstemming
Ik kijk vooraf mee (30 minuten), zodat ik je laat zien hoe ik jouw SEO of CRO zou aanpakken. Geen verkooppraatje, maar een inhoudelijke eerste indruk.

Kost je niets. Levert je altijd iets op.
Let op: dit aanbod is gericht op mkb-organisaties (4-50 fte).