Heb je behoefte aan meer uitleg over online marketing begrippen? raapleeg dan onze online marketing wiki.
- Persoonlijk & betrokken
- Op maat en creatieve aanpak
- 20 jaar online marketing ervaring
- Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
Hallo, het is fijn dat je hier bent! Ik wens je veel leesplezier met het volgende artikel.
Mijn naam is Marco Bouman, ik ben auteur van dit artikel, laatste bewerking: 31 augustus 2023
Als online groei consultant help ik MKB-bedrijven met online groeien sinds 2007.
Heb je een vraag? of wil je ook online groeien? laat het me weten.
Als online groei consultant kom ik regelmatig de term 'conversie' tegen.
Maar wat betekent conversie nou eigenlijk? In dit artikel leg ik uit wat conversie is en waarom het belangrijk is voor jouw website of webshop en hoe je conversie kunt berekenen en verbeteren
En vooral natuurlijk hoe kun je de conversie van je website verhogen? Al deze thema’s worden op deze pagina beantwoord. Wat is conversie?
Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld: Wat is conversie nu eigenlijk?
Conversie is de actie die een bezoeker onderneemt op jouw website of webshop die jij als gewenst beschouwt.
Dit kan bijvoorbeeld een aankoop zijn, het invullen van een contactformulier, het aanvragen van een offerte of het downloaden van een whitepaper. Kortom, alles wat bijdraagt aan het behalen van jouw doelstellingen op jouw website of webshop.
Conversie is een term die in de online marketing vaak gebruikt wordt.
Ook zie je vaak conversieratio of conversie optimalisatie verschijnen.
Conversie is de mate waarin jouw website van bezoekers concrete leads maakt.
Dit wordt vaak uitgedrukt in de conversie ratio. Deze ratio wordt berekent door alle conversies te delen door alle gebruikers van je website.
Conversieoptimalisatie is het gehele proces waarbij je jouw website, landingspagina's en andere digitale middelen analyseert en verbetert om meer bezoekers om te zetten in waardevolle acties, zoals aankopen, aanmeldingen of aanvragen.
Het draait om het begrijpen van het gedrag en de behoeften van je gebruikers, en vervolgens het implementeren van gerichte aanpassingen om de conversie te verhogen.
Je kunt dit bereiken door elementen zoals de lay-out, inhoud, navigatie en oproepen tot actie te optimaliseren.
Het is belangrijk om pijnpunten te identificeren en het ontdekken van effectieve verbeteringen.
Conversieoptimalisatie is essentieel om het rendement van je digitale marketinginspanningen te maximaliseren en je bedrijfsdoelen te bereiken.
Lees hier mijn complete gids over conversie optimalisatie!
Het gemiddelde conversie percentage is een term die wordt gebruikt in digitale marketing en verwijst naar het percentage bezoekers van een website of webshop dat een gewenste actie voltooit. Zoals:
Het conversie percentage wordt berekend door het aantal conversies te delen door het totale aantal bezoekers, en vervolgens te vermenigvuldigen met 100% (meer over percentage te berekenen).
Het conversie percentage is een belangrijke KPI (Key Performance Indicator) voor MKB-bedrijven omdat het aangeeft hoe effectief de website of het kanaal is bij online klanten werven en online leads genereren.
Door het conversieratio te optimaliseren, kun je de online prestaties van jouw website / shop verbeteren en de ROI (Return on Investment) van hun digitale marketinginspanningen verhogen.
Conversie is belangrijk omdat het direct bijdraagt aan het succes van jouw website of webshop.
Hoe meer conversies je behaalt, hoe meer omzet en winstgevendheid je genereert.
Door conversie optimalisatie toe te passen, zorg je ervoor dat jouw website of webshop beter aansluit op de wensen en behoeften van jouw doelgroep.
Hierdoor zullen bezoekers langer op jouw website blijven, meer pagina's bekijken en uiteindelijk sneller geneigd zijn om tot een conversie over te gaan.
Om online conversie te meten, zijn er verschillende belangrijke prestatie-indicatoren (KPI's) die je kunt gebruiken.
Een van de belangrijkste KPI's is de conversieratio, wat de verhouding is tussen het aantal bezoekers van je website en het aantal conversies dat je hebt gerealiseerd.
Om deze ratio te berekenen, moet je weten wat je conversiedoelen zijn en deze doelen instellen in bijvoorbeeld Google Analytics.
Voorbeelden van conversiedoelen zijn bijvoorbeeld het aantal verkopen, downloads van een e-book of het aantal aanmeldingen voor een nieuwsbrief.
Andere belangrijke KPI's zijn het bouncepercentage, de gemiddelde sessieduur en het aantal pagina's per sessie.
En sinds kort is hire een nieuw kengetal bijgekomen (met de komst van GA4): de engagement rate, die de betrokkenheid in kaart brengt.
Dit geeft een indicatie van de kwaliteit van je website en of bezoekers geïnteresseerd zijn in je content.
Het is ook belangrijk om te kijken naar waar je bezoekers vandaan komen, hoe ze op je website terechtkomen en op welke pagina's ze het meeste tijd doorbrengen.
Dit kan je helpen om je website te optimaliseren en meer conversies te realiseren.
Conversie wordt berekend door het aantal conversies te delen door het aantal bezoeken aan een pagina of website, en vervolgens te vermenigvuldigen met 100% om het resultaat als een percentage weer te geven.
De formule voor het berekenen van de conversieratio is als volgt:
Conversieratio = (aantal conversies / aantal bezoeken) x 100%
Bijvoorbeeld, als een website 1000 bezoeken heeft gehad en daarvan 40 mensen hebben zich ingeschreven voor een nieuwsbrief, dan is de conversieratio als volgt:
Conversieratio = (40 / 1000) x 100% = 4%
Dit betekent dat de conversieratio voor de nieuwsbriefinschrijving op deze website 4% is.
Het is belangrijk om te onthouden dat conversieratio's kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de bron van het verkeer, de kwaliteit van het verkeer, de doelgroep, de aanbieding en de gebruiksvriendelijkheid van de website.
Het is daarom belangrijk om conversieratio's regelmatig te meten en te analyseren om te bepalen hoe deze kunnen worden verbeterd en geoptimaliseerd.
Om conversie te verbeteren, moet je eerst weten waar de knelpunten liggen op jouw website of webshop.
Dit kun je bijvoorbeeld achterhalen door middel van een websiteanalyse.
Kijk waar bezoekers afhaken, welke pagina's het meest bezocht worden en waar de conversieratio het laagst is.
Hier alvast een paar tips om de conversie van je website te verhogen
Wil je meer weten over hoe je de conversie van je MKB website / webshop kunt verhogen, lees dan mijn complete artikel over conversie optimalisatie!
Conversie is de actie die een bezoeker onderneemt op jouw website of webshop die jij als gewenst beschouwt.
Het meten en verbeteren van conversie is belangrijk voor het behalen van jouw doelstellingen op jouw website of webshop.
Door het analyseren van jouw website, het identificeren van knelpunten en het testen van hypotheses kun je conversie optimaliseren en zo het maximale resultaat behalen.
Hallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien of bekijk mijn online groei traject:
Heb je behoefte aan meer uitleg over online marketing begrippen? raapleeg dan onze online marketing wiki.