- Persoonlijk & betrokken
- Op maat en creatieve aanpak
- 20 jaar online marketing ervaring
- Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
Online strategie
online strategie 2023
Veel mkb-bedrijven hebben een website / webshop, hebben vaak behoorlijk geïnvesteerd in hun online strategie en toch blijven de resultaten van hun online marketingstrategie uit.
Ondanks dat hun website er erg mooi uitziet of bijvoorbeeld al heel goed gevonden wordt in Google. Klinkt dit herkenbaar voor je?
Dit duidt op het ontbreken van of het voeren van een niet-volledige online strategie. En dan kost je website geld in plaats van dat deze geld oplevert. Wat is een online strategie en hoe zet je deze op? Daarover gaat dit artikel.
Wat is online strategie?
Online strategie creatie, de 4 stappen
Stap 1 definieer een onderscheidende propositie
Stap 2 Bepaal je online doelgroep
Stap 3 maak een heldere conversie strategie
Stap 4 vertaal stap 1 tot en met 3 tot iedere pixel
Wat is een online strategie?
De definitie van een online strategie is dat je bepaalt de algemene online marketing doelstellingen op lange termijn, de richting van je handelswijze op internet en de toewijzing van de benodigde online middelen om de doelen te bereiken.
Met het doel om de resultaten van je website / webshop aanzienlijk te verhogen.
Online strategie creatie, de 4 stappen
Op deze pagina in 4 stappen naar een digitale online strategie. Deze stappen komen uit een volledig artikel ‘online marketing strategie’ Hier vind je uitgebreidere uitleg en informatie.
Stap 1 definieer een onderscheidende propositie
Meer nieuwe klanten werven via internet is waar het om draait. De website van jouw bedrijf fungeert dan als het ware als online accountmanager of online winkel en zeker niet als online visitekaartje (als je ten minste online succesvol wilt zijn)!
Met een scherpe positionering kweek je een voorkeursgevoel bij je bezoekers! Het element bij een online strategieën!
Het is handig om antwoord te geven op:
Wat doen jullie anders (wat is jullie onderscheidend vermogen)?
Waarom blinken jullie hierin uit?
Wat maakt het verschil tussen overige aanbieders in de markt?
De antwoorden op deze vragen vormen de basis voor een gezonde online strategie en een heldere positionering. Het onderscheidend vermogen van jouw website / webshop kan zitten in de doelgroep, dat wat je concreet aanbiedt, de service (en liever niet) in de prijs.
Stap 2 bepaal je online doelgroep
Natuurlijk ken je de doelgroep van jouw bedrijf. Maar wie is de online doelgroep? Vaak is er geen 1 op 1-match tussen klanten en doelgroep. Dit weten en hiervan bewust zijn is al een belangrijke stap.
Vaak zien we dat de zoekers online niet altijd de kopers, beslissers of gebruikers zijn.
Zoekwoorden
Daarnaast stoelt een ultieme online marketing strategie ook op het kennen van de zoek woorden waar jouw doelgroep op zoekt. Dit lijkt makkelijk en voor de hand te liggen, maar dit is in de praktijk vaak veel complexer.
Stap 3 maak een heldere conversie strategie
Als het onderscheidend vermogen echt helder en onderscheidend is en de online doelgroepelementen bekend zijn, dan is het zaak om je website / webshop ‘conversiegericht’ te maken (conversie optimalisatie).
Wat niets anders betekent dan het ‘neerzetten’ van een perfecte eerste online indruk, die nieuwe bezoekers makkelijk ‘transformeert’ naar concrete aanvragen, leads en klanten.
Weet wat je klant wilt
Hoe wil jij aangesproken worden op een website / webshop?
Hoe voelt een agressieve call-to-action op de homepage?
Kun je direct vinden wat je zoekt?
In hoeverre snap jij direct waar een website / webshop over gaat?
Hoeveel ben jij bereid te lezen?
Al deze zaken vormen onderdeel van je conversiestrategie. De gemiddelde mkb-site / -shop ‘scoort’ minder dan 1% conversie (1 op de 100 doelen realiseren).
Met andere woorden: 99% komt op je website, doet niets en gaat weer (met lege handen) weg. Een vast ondedeel van een goede conversiestrategie is het gebruiken van pakkende teksten.
Lijkt een open deur, maar deze wordt heel vaak niet goed uitgevoerd. Dit zie je in websites / webshops die niet in evenwicht zijn. Vaak is een van de elementen (bijvoorbeeld SEO) heel goed opgepakt, maar blijven de resultaten uit.
Evenwicht in je website / webshop
Als stappen 1 tot en met 3 volledig zijn doorlopen, dan heb je de absolute basis voor de ultieme online strategie anno 2021 of webshop strategie model voor jouw bedrijf.
Het vertalen van deze basis naar jouw website (techniek, indeling, teksten, design, conversiepaden, trefwoorden, landingspagina’s, Google Ads-campagne etc.) zorgt uiteindelijk voor HET resultaat.
Een header bijvoorbeeld
Om aan te geven wat we hier bedoelen, nemen we de website header (vlak bovenin je site / shop) even als voorbeeld.
Een goede header vertelt het verhaal: logo (snapt men het?), een slogan, de onderscheidende punten (USP’s), de uitstraling (webdesign), de indeling (vraagt niet alles om heel veel aandacht?). Een header in evenwicht maakt vaak een keiharde gewenste indruk.
Interessante artikelen online strategie
- De ultieme online marketnig strategie anno 2023
- Positioneringstrategie voor websites en webshops
hulp nodig?
Hallo, ik ben Marco, online groei consultant. Sinds 2007 help ik met veel plezier mkb-bedrijven bij online groeien: meer bezoekers en een hogere online effectiviteit. Wil jij ook online groeien? Neem dan contact met mij op, dan laat ik je de mogelijkheden zien.
Gerelateerde wiki items
wat is een propositie
pull marketing
wat is een slogan
wat is een niche?
wat is usp
usp betekenis
online marketing funnel
klanten werven
conversie optimalisatie