Heb je behoefte aan meer uitleg over online marketing begrippen? raapleeg dan onze online marketing wiki.
- Persoonlijk & betrokken
- Op maat en creatieve aanpak
- 20 jaar online marketing ervaring
- Meer leads, aanvragen, prospects en orders!
Auteur: Marco Bouman
Je kent het vast wel... onderweg en je gaat even via Google iets opzoeken...
Maar zodra je op een website terechtkomt, merk je al snel dat er van alles niet goed werkt.
Het beeld past niet goed, het scrollen verloopt traag... en binnen enkele seconden ben je alweer weg.
Dat is natuurlijk niet de bedoeling...
Een belangrijk aspect om meer conversie te genereren, is ervoor zorgen dat de mobiele versie van je website perfect werkt!
En dat is precies waar deze pagina over gaat: mobile friendly
Mobile friendly verwijst naar de eigenschap van een website om goed te functioneren en geoptimaliseerd te zijn voor mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets.
Deze term is met name relevant vanwege een belangrijke update van Google in 2015, waarbij mobielvriendelijkheid een cruciale factor werd voor de rangschikking van websites in de zoekresultaten.
Websites die niet mobile friendly zijn, kunnen lager worden weergegeven in de zoekresultaten en daardoor potentiële bezoekers en klanten mislopen.
Het is daarom essentieel om ervoor te zorgen dat je website mobielvriendelijk is om zichtbaarheid en gebruikerservaring te optimaliseren.
Mobiele vriendelijkheid houdt in dat je website zich aanpast aan verschillende schermformaten en navigatiegemak biedt op kleinere touchscreens.
Waarom is dit belangrijk? Omdat steeds meer mensen hun mobiele apparaten gebruiken om online te surfen, informatie op te zoeken en aankopen te doen.
Als je website niet mobily friendly is, loop je het risico potentiële klanten te verliezen.
Bezoekers zullen gefrustreerd raken door een website die niet goed laadt, moeilijk te lezen is of waarop ze niet gemakkelijk kunnen navigeren.
Een mobielvriendelijke website zorgt voor een optimale gebruikerservaring, waardoor bezoekers langer op je website blijven en meer geneigd zijn om actie te ondernemen, zoals het invullen van een contactformulier of het doen van een aankoop.
Investeer dus in een mobielvriendelijke website om het meeste uit je online marketinginspanningen te halen.
Het zal je helpen om meer potentiële klanten aan te trekken, de betrokkenheid van gebruikers te vergroten en uiteindelijk de conversie te verhogen.
Om je MKB-website mobile friendly te maken en ervoor te zorgen dat Google je website of webshop goed rangschikt, zijn er verschillende belangrijke punten om op te letten.
Hier zijn 10 hoofdpunten met toelichting:
Zorg ervoor dat je website een responsive design heeft, wat betekent dat het automatisch aanpast aan verschillende schermformaten, waardoor het op zowel desktops als mobiele apparaten goed wordt weergegeven.
Ontwerp een lay-out die gebruiksvriendelijk is op mobiele apparaten, met gemakkelijk leesbare tekst, voldoende witruimte en goed geplaatste navigatieknoppen.
Optimaliseer de laadtijd van je website door afbeeldingen te comprimeren, onnodige scripts te verwijderen en caching toe te passen, zodat bezoekers niet lang hoeven te wachten.
Zorg ervoor dat knoppen, links en andere interactieve elementen groot genoeg zijn, zodat gebruikers ze gemakkelijk kunnen tikken met hun vingers.
Vereenvoudig de navigatie op je mobiele website, met een duidelijk menu, een kruimelpad en terugknoppen, zodat bezoekers gemakkelijk door je site kunnen navigeren.
Voorkom hinderlijke pop-ups die het scherm overspoelen en de gebruikerservaring op mobiele apparaten verstoren.
Pas de inhoud van je website aan voor mobiele apparaten door lange blokken tekst op te splitsen, bullet points te gebruiken en belangrijke informatie bovenaan te plaatsen.
Comprimeer afbeeldingen zonder kwaliteitsverlies en pas het formaat aan voor optimale weergave op mobiele apparaten.
Kies lettertypen die goed leesbaar zijn op kleine schermen en houd rekening met de leesbaarheid bij verschillende groottes.
Zorg ervoor dat je je mobielvriendelijke website op verschillende mobiele apparaten en browsers test om er zeker van te zijn dat deze consistent goed presteert.
Door deze 10 hoofdpunten te volgen, maak je je website mobielvriendelijker, wat resulteert in een betere ranking in de zoekresultaten van Google en een verbeterde gebruikerservaring voor mobiele bezoekers.
Google beschouwt de volgende 5 aspecten als de belangrijkste binnen mobile friendly:
Responsive design: Het hebben van een responsive design is essentieel. Dit betekent dat je website zich automatisch aanpast aan verschillende schermformaten en apparaten, waardoor de inhoud goed leesbaar en bruikbaar blijft.
Geen onbruikbare content: Zorg ervoor dat er geen onbruikbare content op je mobiele website staat, zoals Flash-elementen die niet worden ondersteund door mobiele apparaten. Alle inhoud moet toegankelijk en bruikbaar zijn voor mobiele gebruikers.
Leesbare tekst zonder inzoomen: Zorg ervoor dat de tekst op je mobiele website goed leesbaar is zonder dat gebruikers hoeven in te zoomen. Gebruik een voldoende groot lettertype en pas de tekst aan aan het kleinere scherm.
Voldoende ruimte voor tikken: Zorg ervoor dat links, knoppen en andere interactieve elementen voldoende ruimte hebben, zodat gebruikers ze gemakkelijk kunnen tikken zonder per ongeluk op andere elementen te klikken.
Snelle laadtijd: Het hebben van een snelle laadtijd is van groot belang voor mobiele websites. Optimaliseer afbeeldingen, verminder serverresponstijd en minimaliseer het gebruik van scripts om de laadtijd te verkorten.
Het voldoen aan deze 5 aspecten zal bijdragen aan een betere mobiele gebruikerservaring en een hogere rangschikking in de zoekresultaten van Google.
Ik, Marco Bouman, ben online groei consultant. Met veel enthousiasme begeleid ik klanten met online groeien. Mijn online marketingbureau is gespecialiseerd in conversie- & SEO-optimalisatie in de breedste zin des woords. Vanuit een creatief brein en een sociaal intelligente inzet help ik mkb-bedrijven online vooruit. Bekijk mijn:
Heb je behoefte aan meer uitleg over online marketing begrippen? raapleeg dan onze online marketing wiki.